Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, klaus71 napisał:

żeby kolory były lepsze pod kątem a czernie/szarości pod kątem miały kontrast a nie widoczny blooming

dziwią mnie ludzie co biją się o 2% lepszą czerwień a pod kątem że kolory odjeżdżają w kosmos to już im nie przeszkadza

Kąty są ważne, ale kolory, czerń i kontrast mają dla mnie priorytet.

1 godzinę temu, klaus71 napisał:

nie chce mi się oglądać filmików "profesjonalistów" z youtube'a - więc zapytam - oni kalibrowali te tv przed porównaniem

czy robią porównanie wg trybów fabrycznych? 

Napisałem przecież, że podpieram się opiniami autorytetów, a potem też zwykłych użytkowników. Myślisz, że możesz każdemu zamknąć usta, bo nie ma w domu do porównania 2 profesjonalnie skalibrowanych monitorów? Opinie zwykłych ludzi, zwykłych użytkowników są ważne.

Edytowane przez loky
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, loky napisał:

Myślisz, że możesz każdemu zamknąć usta, bo nie ma w domu do porównania 2 profesjonalnie skalibrowanych monitorów? 

Opinie zwykłych ludzi, zwykłych użytkowników są ważne.

ja nie zamykam - wierzysz opinii że kolory są lepsze na jednym tv w stosunku do drugiego po wyjęciu z kartonu

twoja sprawa - dla mnie to jest totalny bezsens bo sprawa losowa

po pierwwsze:

- zależy jaka sztuka jednego i drugiego się trafi

- po drugie zależy od oceniającego - lubi cukierkowe kolory to wybiera ten co mocniej wypala oczy na trybie fabrycznym

w taki sposób można "udowodnić" że tv za 1000zł ma "lepsze" kolory od każdego za 10000zł - bo akurat trafi się taka jedna sztuka mająca kolory jak skalibrowane albo intesywniejsze co pasuje oglądającemu

dla mnie jest to bezwartościowe - po kalibracji większość tv świeci  identycznie pod względem kolorów

ciekawy jestem czy ktoś w ślepym teście "zgadnie" który tv ma szerszy gamut o te 2-3%

1 godzinę temu, Sebastian Baranski napisał:

Mówi, że prosto ze sklepu ustawienia takie same.

Wydaje mi się, że kalibracja tu nic już nie zmieni przez powłokę na lepsze kąty Q90R musi pompować więcej światła i mamy tego efekty.

czyli gościu "testuje" ustawienia fabryczne dwóch losowych sztuk tv

w takim przypadku zasadniczo po kalibracji może się okazać że jest odwrotnie

a zwłaszcza  w Samsungu - od lat zawsze tryby fabryczne w nim były podpompowane i chyba ostatnio się to zmienia

czyli może to być właśnie efekt tych zmian że q90r wydaje się mniej "kolorowy" od q9fn

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że Ty jesteś "snobem" 😜 i płacisz za profesjonalną kalibrację tv to wcale nie oznacza, że tak robią inni. Wręcz przeciwnie bo większość ma to gdzieś i polega na fabrycznych ustawieniach. I tu pewne marki mają je zazwyczaj lepsze od innych (panas, sony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, LV426 napisał:

To że Ty jesteś "snobem" 😜 i płacisz za profesjonalną kalibrację tv to wcale nie oznacza, że tak robią inni. 

pudło - nie mam skalibrowanego - mam kolorymetr ale czasu i chęci/umiejętności niestarczyło na kalibrację

a tu jakbyś nie zauważył - są dwa Samsungi - od lat Samsung ma "podkręcone" kolory 

chyba w ostatnim roku/dwóch jest z tym trochę lepiej i nie wypalają już one oczu

stąd moje zdanie że kolorów na dwóch nieskalibrowanych tv nie ma sensuu porównywać

zwłaszcza że wyższość kolorów jednego tv dla "pseudo testera" wynika z tego że są bardziej żywe

mógł załączyć tryby dynamiczne - byłyby jeszcze bardziej żywe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM (Wrocław, Dominikańska) spotkała mnie miła niespodzianka, oba telewizory stały obok siebie a miły sprzedawca dał mi pilota i pozwolił podłączać pendrive i robić co chcę. Subiektywnie, w trybie kino i z wyłączonymi wodotryskami q9 jest na tych samych ustawieniach jaśniejszy i ma bardziej nasycone i przyjemniejsze kolory. Obawiałem się marchewkowej czerwieni w q90 - nic z tych rzeczy, czerwień na sklepowych demkach jest bardzo ładna. W trybie kino i na przyniesionych ze sobą filmach i serialach rzeczywiście czerwień q90 jest jest słabsza.

Z ciekawostek - wszystko to co sprawdzałem na Samsungach, sprawdziłem też na stojącym blisko Sony XH9505. Wszystko (włącznie z kątami) wyglądało na Sony lepiej. Gdyby było jak sprawdzić  czerń na tym Sony w sklepowych warunkach i gdyby mi wystarczyła, to kupiłbym go dziś nowego + dodatki za cenę samsungów powystawowych.

Teraz to już w ogóle mam mindfuck 🤪

Edytowane przez loky
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dołożę od siebie że porównanie w sklepie może zupełnie okazać się błędne

ja dzięki takiemu porównaniu sklepowemu (też miałem szczęście bo oba tv stały bok w bok) nie kupiłem Kuro tylko plazmę Samsunga

w sklepie świeciły podobnie , w domu Samsung okazał się dramatyczną beznadzieją - Kuro kupiłem po kilku miesiącach i tv był genialny

do dziś się zastanawiam jak to było możliwe że w sklepie grały podobnie 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, loky napisał:

(...)sprawdziłem też na stojącym blisko Sony XH9505. Wszystko (włącznie z kątami) wyglądało na Sony lepiej. 

Teraz to już w ogóle mam mindfuck 🤪

Sony xh w wersji 65 cali ma genialne katy boczne i bardzo "wysycony" kolorem panel, wiec sie nie dziwie, ze bylo elegancko.  PS. Jak w ogole sie czesto zastanawiam czy przypadkiem na "dzien dobry" producenci nie wypuszczaja modeli na lepszych/wyzszej jakosci panelach by pozniej z biegiem czasu/spadkiem cen  pakowac tych nizszej jakosci.

2 godziny temu, klaus71 napisał:

to dołożę od siebie że porównanie w sklepie może zupełnie okazać się błędne

ja dzięki takiemu porównaniu sklepowemu (też miałem szczęście bo oba tv stały bok w bok) nie kupiłem Kuro tylko plazmę Samsunga

w sklepie świeciły podobnie , w domu Samsung okazał się dramatyczną beznadzieją - Kuro kupiłem po kilku miesiącach i tv był genialny

Bo glowna przewaga "kuraka" byla czern. Oko ludzkie ponoc nie jest w stanie przeniesc/zobaczyc wiecej niz zakresu 10 000 :1 wiec przy silnym oswietleniu zewnetrznym zwyczajnie nie ma mozliwosci aby dostrzec atuty/ich brak lezace "po ciemnej stronie mocy". Co innego w lcd gdy oceniamy jasne fragmenty obrazu. Tutaj akurat juz nawet w sklepie mozna calkiem trafnie rozeznac.

Edytowane przez Xisiek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ten, była wyprzedaż na stronie MM i kupiłem przed chwilą nowy 65q90r za 7600zł. Raz kozie śmierć.

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, loky napisał:

Więc ten, była wyprzedaż na stronie MM i kupiłem przed chwilą nowy 65q90r za 7600zł. Raz kozie śmierć.

Meska decyzja. Mysle, ze bedziesz zadowolony, a jak nie to zrobimy grupe wsparcia jak kiedys :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, loky napisał:

Dobry wybór, daj znać jak wrażenia. ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Meska decyzja. Mysle, ze bedziesz zadowolony, a jak nie to zrobimy grupe wsparcia jak kiedys :)

Zdefraudowałem tysiaka z domowego budżetu na inne cele, więc już  potrzebuję grupę wsparcia finansowego, zapraszam na PW ;)

a tak poza tym nadal:

damngina.jpg

Edytowane przez loky
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Xisiek napisał:

Bo glowna przewaga "kuraka" byla czern. Oko ludzkie ponoc nie jest w stanie przeniesc/zobaczyc wiecej niz zakresu 10 000 :1 wiec przy silnym oswietleniu zewnetrznym zwyczajnie nie ma mozliwosci aby dostrzec atuty/ich brak lezace "po ciemnej stronie mocy". Co innego w lcd gdy oceniamy jasne fragmenty obrazu. Tutaj akurat juz nawet w sklepie mozna calkiem trafnie rozeznac.

nie tylko czerń - biel też miał 3-4 bardziej "białą" - w tej kwestii zjadał bezproblemowwo nawet ST60 - "najaśniejszą" plazmę panasa 

kontrast tej plazmy samsunga to takie około 2000-3000:1 - Kuro w okolicach 50000:1 - dlatego do dziś się zastanawiam jak to możliwe

też miałem teorię spiskową podobną do twojej - że pierwsza partia tv jest jakaś podrasowana by dobrze wypadała w testach i poczatkowwych opiniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, klaus71 napisał:

nie tylko czerń - biel też miał 3-4 bardziej "białą" - w tej kwestii zjadał bezproblemowwo nawet ST60 - "najaśniejszą" plazmę panasa 

kontrast tej plazmy samsunga to takie około 2000-3000:1 - Kuro w okolicach 50000:1 - dlatego do dziś się zastanawiam jak to możliwe

Test Vincent chyba usunal ale znalazlem na forum, https://www.avforums.com/threads/pioneer-krp-500a-contrast-ratio-what-is-it.870371/

pomiary jak widac rozne, ale szczyt (nieznana metodologia pojawia sie odnosnik do jakies martwej strony) 60 000:1 (przy okolo 160 nitach piku). Kontrast ANSI wg tego kolesia cytowanego wyzej rzekomo z okolic 15 000:1. Na pomiarach mial baaardzo niska emisje czerni 0,0034 nita. Tutaj moglby nas wspomoc @Maciej Koper bo kiedys nawet wspominal o Kuraku, ktory finalnie gral u rodzicow (takie fajne lustrzane foto wstawil :) )

ST60 (juz mi sie szukac nie chce, wiec jak cos mozesz mnie skorygowac)  lecial w okolice 150-160 nit w szczycie.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Xisiek napisał:

ST60 (juz mi sie szukac nie chce, wiec jak cos mozesz mnie skorygowac)  lecial w okolice 150-160 nit w szczycie

wg mnie ST60 miał bardziej agresywny ABL - dla mnie biel Kuro2 deklasowała ST60 - oba miałem i Kuro2 w tym względzie zawsze mnie zadziwiał

no ale ST60 palił niby 150-200wat a Kuro2 potrafił dobić do 300 w 50calowcu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, klaus71 napisał:

no ale ST60 palił niby 150-200wat a Kuro2 potrafił dobić do 300 w 50calowcu 

Oj chyba nie az tyle. A mamy gdzies jakis test tego 5090 czy jakie on tam mial oznaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Xisiek napisał:

Oj chyba nie az tyle. A mamy gdzies jakis test tego 5090 czy jakie on tam mial oznaczenie?

cos w nazwie z 509 - to właśnie Kuro2

zużycie prądu sam mierzyłem - panas w serii ZT60 też "palił" jak smok w porównaniu z ST60  - ale Kuro2 w zasadzie nie dogonił lub co najwyżej wyrównał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.08.2020 o 20:52, loky napisał:

W MM (Wrocław, Dominikańska) spotkała mnie miła niespodzianka, oba telewizory stały obok siebie a miły sprzedawca dał mi pilota i pozwolił podłączać pendrive i robić co chcę. Subiektywnie, w trybie kino i z wyłączonymi wodotryskami q9 jest na tych samych ustawieniach jaśniejszy i ma bardziej nasycone i przyjemniejsze kolory. Obawiałem się marchewkowej czerwieni w q90 - nic z tych rzeczy, czerwień na sklepowych demkach jest bardzo ładna. W trybie kino i na przyniesionych ze sobą filmach i serialach rzeczywiście czerwień q90 jest jest słabsza.

Przy tak minimalnych (dla ludzkiego oka) różnicach jakie są pomiędzy Q90R i Q9FN i to jeszcze w sklepie nic nie da się dostrzec. Same ustawienia w obu TV trzeba by idealnie ustawić nie mówiąc już o otoczeniu sklepowym. Tu już tylko można posiłkować się cyferkami... Q90R lepsze kąty, Q9FN lepszy kontrast...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzam sobie pliki MKV z DTS z komputera na tym telewizorze (po wifi) no i oczywiście nie ma dźwięku. Myślałem, że jak połączę przez spdif telewizor z amplitunerem, to amplituner sobie to zdekoduje i będzie ok, niestety nadal  0 dźwięku :(

Macie może na to jakiś patent, może jakaś apka odtwarzacz? Czy muszę kupić jeszcze odtwarzacz i dołożyć 150tego pilota do kolekcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak zrobisz to jako serwer multimediów? To wtedy protokole masz odrazu dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odtwarzam sobie pliki MKV z DTS z komputera na tym telewizorze (po wifi) no i oczywiście nie ma dźwięku. Myślałem, że jak połączę przez spdif telewizor z amplitunerem, to amplituner sobie to zdekoduje i będzie ok, niestety nadal  0 dźwięku
Macie może na to jakiś patent, może jakaś apka odtwarzacz? Czy muszę kupić jeszcze odtwarzacz i dołożyć 150tego pilota do kolekcji?
Przecież ten tv nie odtwarza DTS musiałbyś do amplitunera podłączyć kolumny

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, escapers napisał:

a jak zrobisz to jako serwer multimediów? To wtedy protokole masz odrazu dźwięk.

Została mi na komputerze po LG apka z SmartShare, której używałem do udostępniania filmów do telewizora, o dziwo Samsung ją widzi i ładnie odtwarza filmy. Niestety tylko DD, DTS zawsze cisza.

2 minuty temu, Waldek2508 napisał:

Przecież ten tv nie odtwarza DTS musiałbyś do amplitunera podłączyć kolumny

Waldek, oczywiście mam kolumny podłączone do amplitunera. Myślałem, że telewizor nie będzie dekodował DTS i przepuści go 'surowego' po spdif do amplitunera, żeby ten to zdekodował,  no ale niestety nie robi tego - nie  wysyła nic do amplitunera jeśli film jest z DTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Waldek, oczywiście mam kolumny podłączone do amplitunera. Myślałem, że telewizor nie będzie dekodował DTS i przepuści go 'surowego' po spdif do amplitunera, żeby ten to zdekodował,  no ale niestety nie robi tego - nie  wysyła nic do amplitunera jeśli film jest z DTS.
Podłączeni kompa do amplitunera i potem z amplitunera do TV wtedy dźwięk będzie ważne żeby amplituner puścił obraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Waldek2508 napisał:

Podłączeni kompa do amplitunera i potem z amplitunera do TV wtedy dźwięk będzie ważne żeby amplituner puścił obraz

Mój amplituner nie ma HDMI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi