Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.07.2020 o 00:27, raf7705 napisał:

Ja mam oba. Tzn w różnych rozmiarach i każdy na swoje plusy dodatnie emoji3.png.

Q9FN troszkę lepszy kontrast, Q90R dużo mniejsze refleksy.

Oba są świetne.

To też potwierdzały testy... że kosztem lepszych kątów będzie trochę gorszy kontrast od Q9FN... Dlatego ktoś kto chciałby mieć najlepszy możliwy kontrast w modelu 19/20 nie mógł tego mieć... A ponieważ już się wyżyłem w innych wątkach... :) po natychmiastowym szoku, zapytam na spokojnie - Dlaczego kupiłeś tego Samsunga i to aż DWA ? Dlaczego nie SONY ? Rozumiem, że nie OLEDa bo do filmów masz JVC, ale dlaczego nie SONY na którym nie giną detale w czerniach ? Hahaha :)?  I kolejne pytanie - robiłeś takie porównanie, że włączałeś sobie jakiś film na tym 75'' i JVC i porównywałeś ? Po prostu nie chce mi się wierzyć, że pomijając kwestię wielkości obraz na JVC jest lepszy niż na tym 75'' ?

U mnie Espon 9300 nie miał żadnego startu o czym wiele razy pytałem... Generalnie gratuluję zakupu - ja jestem bardzo zadowolony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Adam60 napisał:

To też potwierdzały testy... że kosztem lepszych kątów będzie trochę gorszy kontrast od Q9FN... Dlatego ktoś kto chciałby mieć najlepszy możliwy kontrast w modelu 19/20 nie mógł tego mieć...

Zapomniałeś dodać, że ów trochę lepszy kontrast jest tylko wtedy gdy siedzisz idealnie na wprost. Idealnie! Wystarczy naprawdę mały kąt, np boczna część łóżka/sofy/ wersalki(jak zwał tak zwał) i po kontraście plus wyprane kolory. Często wychodzi na to, że tv z lepszymi kątami i niby trochę gorszym kontrastem ma tak po prawdzie lepszy ów kontrast, bo pod lekkim kątem mamy to samo co na wprost, a nie tylko w jednym miejscu.

Edytowane przez zsrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, ja nie wiem nawet jak Q9FN, się zachowuję oglądany "pod kątem".
Mam 55" w małym pokoiku, siedzę na fotelu 1.5m od ekranu, zawsze na wprost.

W salonie to już różnie się siedzi, jak jakiś blachy serial czy teleturniej, to na sofie z boku, również, no i salon jest jasny, więc te wszystkie filtry kątowe i antyrefleksyjne, bardzo mi są na rękę w Q90R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.08.2020 o 02:14, zsrr napisał:

Zapomniałeś dodać, że ów trochę lepszy kontrast jest tylko wtedy gdy siedzisz idealnie na wprost. Idealnie! Wystarczy naprawdę mały kąt, np boczna część łóżka/sofy/ wersalki(jak zwał tak zwał) i po kontraście plus wyprane kolory. Często wychodzi na to, że tv z lepszymi kątami i niby trochę gorszym kontrastem ma tak po prawdzie lepszy ów kontrast, bo pod lekkim kątem mamy to samo co na wprost, a nie tylko w jednym miejscu.

Potwierdzam - Q9FN z większych wad ma słabe kąty.. Tak mówiły testy i sam to potwierdzam... Ja mam takie rozwiązanie, że TV stoi na obracanej o 360' podstawce... I problemu z kątami nie ma... :) Podobno następca Q9FN ma już znacznie lepsze kąty, ale o tym może napisać @raf7705

bo ma oba telewizorki... Kosztem kontrastu w Q90R właśnie poprawiono kąty... Dlatego ja się bardzo cieszę, że mam model wcześniejszy bo wolę lepszy kontrast, a kąty eliminuję podstawką, a i tak 80% oglądam na wprost...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci, że jak się nastawiasz żeby tą różnicę w kontraście zobaczyć, to ją zobaczysz ale przy normalnym oglądaniu, to ciężko zwrócić na to uwagę.

Kontrast z włączonymi strefami (a chyba nikt nie kupuje FALD TV, żeby je wyłączać), to chyba 11500 vs 13700.

Taka jest różnica między Q90R i Q9FN.

Nie powiem,. że to "pomijalna" różnica ale nie jest ona też "rzucająca się w oczy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że przy topowych telewizorach jakie by one nie były - czy to SONY czy Samsung czy LG (w ramach tej samej technologii) to ludzkie oko w ogóle nie zauważy różnic... dlatego sprawdzamy testy... Dlatego jak ktoś wymienił TV (z tego wątku) bo nie widział detali w czerniach albo ktoś inny poszedł do sąsiada i zobaczył jakiś stary TV i nie widział różnic... to mnie to po prostu śmieszy... Panowie nie umieli ustawić sobie pod swoje preferencje TV i to wszystko... Ja po włączeniu za pierwszym razem tego TV chciałem go oddać... :) Dopiero dopasowanie odpowiedniego playera, 2 miesiące bawienia się z ustawieniami dało mi coś co jest dla mnie idealne... Muszę powiedzieć, że pod tym względem SONY jest lepsze bo kupiłem na gwiazdkę mamie średni model SONY i po niewielkiej regulacji jest idealnie...

Do tego wszystkiego czarny PR jak z tymi detalami w armii z HP gdzie celowo na forach mylono go z tym w którym uczestniczy Maciej Koper... I można było oczernić nasz TV... Na odkłamywanie tego wszystkiego poświęciłem tutaj sporo czasu i nerwów, a Samsung do dzisiaj mi nic nie zapłacił... Hahahahahaha :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o detale, w czerni, to oczywiście kwestia ustawień, na tym telewizorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach porównujących q9fn do q90r widać wyraźnie, że powłoka q90r pogorszyła nie tylko kontrast, ale też kolory - zwłaszcza czerwień zrobiła się nieco 'marchewkowa'. Czy porównywał ktoś kolory na obu telewizorach i widzi gorsze kolory na q90r?

Wybieram między tymi 2 telewizorami "z ekspozycji", ale nie mogę postawić ich obok siebie i szczerze mówiąc przez te kolory nie wiem co robić... 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, raf7705 napisał:

Jeśli uważasz że Q9FN jest lepszy, to go wybierz.

Co tu rozkminiać.

No trochę jest co rozkminiać, bo Q9FN znacznie trudniej kupić. Dlatego pytam, czy ktoś to porównywał te kolory.

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozkminka wygląda tak.

Nie kupię Q90R, bo Q9FN miał lepsze kolory, ale jest nie dostępny.

A za chwilę nie będzie dostępny Q90R i po potokach .

Mam oba w domu i oba mi się podobają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, raf7705 napisał:

To rozkminka wygląda tak.

Nie kupię Q90R, bo Q9FN miał lepsze kolory, ale jest nie dostępny.

A za chwilę nie będzie dostępny Q90R i po potokach emoji3.png.

Mam oba w domu i oba mi się podobają.

Stary, trochę empatii proszę... Chcę kupić najlepszy możliwy telewizor do filmów i chcę to zrobić od 1 strzału, bo to nie jest odkurzacz i nie tak łatwo go oddać albo wymienić jak się kupuje wysyłkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecę tak motoryzacyjnie.

Zepsuło ci się Maserati.

Teraz wybierasz między Ferrari i Lamborghini.

Moja rada, kup co ci się trafi kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, loky said:

No trochę jest co rozkminiać, bo Q9FN znacznie trudniej kupić. Dlatego pytam, czy ktoś to porównywał te kolory.

trudniej kupić bo od dwóch lat go nie produkują.. jeśli masz tez konsole podpięta pod TV to bym zdecydowanie brał już Q90, ale dodatkowo bym się zastanowił czy nie brać raczej Q95T... ja w ogóle to czekam na mikroLED i nową generacje OLED'ów, bo z Q9F to żadna przesiadka póki co.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, escapers napisał:

trudniej kupić bo od dwóch lat go nie produkują.. jeśli masz tez konsole podpięta pod TV to bym zdecydowanie brał już Q90, ale dodatkowo bym się zastanowił czy nie brać raczej Q95T... ja w ogóle to czekam na mikroLED i nową generacje OLED'ów, bo z Q9F to żadna przesiadka póki co.. 

W ogóle nie mam konsoli i nie podłączam komputera do telewizora. Oglądam filmy, seriale, trochę telewizji i z 30min youtube dziennie.

Kupuję telewizor poekspozycyjny ze sklepu, albo używany od kogoś, więc Q95T odpada, bo jest za drogi. Jest kilka Q90T i minimalna ilość Q9NF wysyłkowo z ekspozycji i w tej chwili tylko taki mam wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak tylko do filmów to niech Ci podadzą godziny ile świecił i wybrałbym ten z najmniejszą liczbą godzin.

Jeśli cena jest znacząca to brałbym Q9F, do filmów będziesz zadowolony.

Edytowane przez escapers
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, loky napisał:

W testach porównujących q9fn do q90r widać wyraźnie, że powłoka q90r pogorszyła nie tylko kontrast, ale też kolory - zwłaszcza czerwień zrobiła się nieco 'marchewkowa'. Czy porównywał ktoś kolory na obu telewizorach i widzi gorsze kolory na q90r?

ale jak mogą być gorsze ? po kalibracji czy jakieś tryby fabrycznze? bo wydaje mi się że po kalibracji na obu będzie dokładnie to samo pod względem koloru, tylko pod kątem to q9fn może pokazywać skopane kolory

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, klaus71 napisał:

ale jak mogą być gorsze ? po kalibracji czy jakieś tryby fabrycznze? bo wydaje mi się że po kalibracji na obu będzie dokładnie to samo pod względem koloru, tylko pod kątem to q9fn może pokazywać skopane kolory

Nie będzie dokładnie to samo jeśli jeden telewizor jest w stanie wyświetlić szerszą paletę barw od drugiego. @Maciej Koper pisze w teście Q90R tak:

Cytat

Panel ma 120Hz i wykorzystuje warstwę kwantowych kropek. Jest ona naniesiona na folię pomiędzy matrycą LCD, a diodami podświetlającymi ekran. Kropki w Q90R mają jednak nieco inny skład niż w ubiegłym roku i nie dostarczają aż tak szerokiej palety barw. Przypomnijmy, że telewizory QLED 2018 oferowały 100% pokrycia reżyserskiej palety barw DCI P3, zaś w Q90R wartość ta wynosi 94%. Czy to istotny problem? I tak i nie. Z jednej strony pogorszenie parametrów będzie zawsze źle postrzegane dla kupującego i liczb na papierze, a z drugiej 6% najbardziej nasyconych barw bardzo rzadko możemy w ogóle spotkać w filmach i radzę się w ogóle tym aspektem nie przejmować.

A na rtings.com :

Cytat

This performance is close but not as good as last year's high-end QLEDs. This is most likely the result of the not so wide color gamut when compared to last year's Q9FN and Q8FN.

Wspomniał też o tym w którymś wideo facet z kanału HDTVtest na youtube, a w poniższym wideo pokazuje to dosłownie na czerwonych koszulkach zawodników gdzieś od 4:34

I dalej jest już lawina (no może trochę przesadzam) ludzi na YT, którzy piszą, ze q90r ma po prostu ma gorsze kolory od rok starszych odpowiedników bez tego nowego filtra. 3 przykłady poniżej, środkowy już znany tutaj nieco oszołomowaty, ale polecam zwłaszcza 22:30 :):

Od razu przypomniało mi to sytuację jak kilka miesięcy temu kupowałem monitor. Wybrałem nowszy model tego samego Eizo który używam. W testach pisali, że nie pokrywa pełnego sRGB, ale to nie ma znaczenia itd. Monitor doszedł, postawiłem 2 obok siebie - na jednym usta pięknej pani czerwone jak marzenie a na nowym marchewkowe. Pomęczyłem go kilka dni i wrócił do sklepu, bo nic się z nim nie dało zrobić, zawsze przegrywał ze starym monitorem w czerwieniach. Później okazało się, że jest więcej takich opinii jak o tym monitorze.

Obawiam się, że z tymi telewizorami może być podobnie.

Wiem gdzie we Wrocławiu stoi w MM q9fn, jutro lecę z plikami testować.

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 75Q9FN i polecam jak najbardziej.

Gdybym miał wybierać jeszcze raz między Q9FN a Q90FN, stawiam na Q9FN.

Tak na logikę, po co mi lepsze kąty, jak zabrano kontrast i kolory.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Sebastian Baranski napisał:

Tak na logikę, po co mi lepsze kąty, jak zabrano kontrast i kolory.

żeby kolory były lepsze pod kątem a czernie/szarości pod kątem miały kontrast a nie widoczny blooming

dziwią mnie ludzie co biją się o 2% lepszą czerwień a pod kątem że kolory odjeżdżają w kosmos to już im nie przeszkadza

9 godzin temu, loky napisał:

Obawiam się, że z tymi telewizorami może być podobnie.

Wiem gdzie we Wrocławiu stoi w MM q9fn, jutro lecę z plikami testować.

nie chce mi się oglądać filmików "profesjonalistów" z youtube'a - więc zapytam - oni kalibrowali te tv przed porównaniem

czy robią porównanie wg trybów fabrycznych? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, klaus71 napisał:

żeby kolory były lepsze pod kątem a czernie/szarości pod kątem miały kontrast a nie widoczny blooming

Gdzie te lepsze kolory pod kątem i gdzie ten lepszy kontrast na teledysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Sebastian Baranski napisał:

Gdzie te lepsze kolory pod kątem i gdzie ten lepszy kontrast na teledysku?

no właśnie pewnie tak sprawa wygląda w testach youtubowych expertów

pewnie nic nie skalibrowwane a już wnioski wyciąga

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, klaus71 napisał:

no właśnie pewnie tak sprawa wygląda w testach youtubowych expertów

pewnie nic nie skalibrowwane a już wnioski wyciąga

Raczej tv nie były profesjonalne kalibrowane.

Mówi, że prosto ze sklepu ustawienia takie same.

Wydaje mi się, że kalibracja tu nic już nie zmieni przez powłokę na lepsze kąty Q90R musi pompować więcej światła i mamy tego efekty.

A idąc tym tokiem myślenia to skalibrowany Q9FN zagra jeszcze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kolega wspominał, że i tak kupuje powystawowy, aby wyszedł najtaniej - więc wg mnie kluczowe to jest ile godzin te TV już świeciły.. bo jak jeden świecił 1 tyś godzin a drugi 10 tyś godzin to chyba decyzja jest oczywista i raczej na to bym w pierwszej kolejności zwracał uwagę, bo różnice nie są aż tak powalające. Jedynie jeśli w grę by wchodziła konsola to wtedy bym bardziej myślał o Q90R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi