Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

a jak jest z czernią jak włączysz game mode - local dimming ponoć mocno siada i robi się szaro - przynajmniej na youtube tak pokazywali

To pisałem o Q90R, nie o Q9FN.

Na tym pierwszym nie gram, to nie wiem.

Na drugim, nic takiego co pokazują, nie widziałem.

A gram na PS4 Pro i Xbox X, w różne gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Sebastian Baranski said:

Widzę że u Ciebie tv nie obija się:)

mam go od lutego 2019.. trochę już poświecił 😉 ale obraz dalej brzytwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, escapers napisał:

mam go od lutego 2019.. trochę już poświecił 😉 ale obraz dalej brzytwa :)

Dokładnie pięknie to świeci, miałem kupić 75Q90R ale jak przeszukalem Youtube to wydaje mi się że dodanie tych szerokich kątów zepsuło ten tv.

Jest na Youtube porównanie prywatne Q9FN vs Q90R vs LG B8, i blado wypadł Q90R chyba że było z nim coś nie tak.

Mam pytanie jeśli odkupił bym sobie głośniki Samsunga q90 będę miał dolby atmos ze smart tv Netflix w 75Q9FN.

Czy będę musiał urzyć urządzenia zewnętrznego jeśli tak to co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam oba i uważam, że różnicy między nimi w jakości obrazu nie ma. Oba są fajne.
Czy na Q9FN, będzie Atmos, nie wiem, mam do niego system 5.2 podłączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 hours ago, Sebastian Baranski said:

Mam pytanie jeśli odkupił bym sobie głośniki Samsunga q90 będę miał dolby atmos ze smart tv Netflix w 75Q9FN.

Czy będę musiał urzyć urządzenia zewnętrznego jeśli tak to co polecacie?

Póki co nie ma, więc raczej nie liczyłbym że będzie.

Ja osobiśćie korzystam z soundbara Q90R i podpięte do niego Apple TV i wtedy dopiero jest Atmos... chociaz jeśli chodzi o tego soundbar'a to mam mieszane - dzwięk jest świetny, tylko często musze parować tylne satelity. Nawet oddałem go już do serwisu - ale twierdzą, że wszsytko ok :) jedynie czasami po dłużesz przerwie mam problem aby na nowo je sparować... 

a jeśłi chodzi o jakość treści to Apple TV bije wszystko wokół... szczególnie treści z Apple TV+ (iTunes) - bitrate na poziomie 30Mbps - oczywiście przed pandemią :)

tylko bym poczekał na kolejną wersję Apple TV, która ma zaniedługo wyjśc... albo jak nie masz sprzetu żadnego z apple'a i nie chcesz w niego wchodzić to Nvidia.... 

Edytowane przez escapers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Sebastian Baranski said:

Ok wszystko jasne.

Chyba wolę nvidie shiled.

A jaki dźwięk uzyskam z samego Q9FN na głośnikami Q90R?  

to co dostaniesz ze źródła - DD+ nadaje C+ 4K, wszystko co przejdzie przez kanał zwrotny (ACR), niestety atmosa nie... wiec mając taki soundbar to przystawka z Atmos to podstawa.. ale przy 75" to bym przemyślał temat Apple TV - jakości nigddzie takiej nie doświadczysz niestety - teraz po przycięciu APple TV daje więcej niż taki Netlfix przed przecięciem.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, ketyso said:

a nie korzystasz z apki na tv Apple TV ?

ale tam nie mam ani Dolby Atmos, ani takiego bitrate... wszystkie VOD mam przez Apple TV (Amazon Prime, Netflix, Disney+, Apple TV+), jakościowo i obsługa wgniata smart tv - nigdzie nie widziałem, aby któryś serwis dawał bitrate 30Mbps... Szczególnie że na poczatku tylko Apple TV miał wsparcie pod Dolby Atmos.

No i w ogóle mam caly sprzęt z Apple'a... iphone'y, ipady.. imac.. macbooki.. no i Homekit do zarządzania inteligentym domem... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Just now, Sebastian Baranski said:

Ale lipę samsung odwalił że nie mamy eARC.

A ten możliwy update to tylko dla Q90R czy Q9FN też ma szansę?

jakby była na Q9FN to raczej już by był... bo większych update'ów już nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soundbar Q90R dostał aktualizacje do eACR w maju 2020 logicznym jest ze tv Q90R tez powinien dostać taka aktualizacje. Soundbar z 2018 takiej aktualizacji nie dostał prawdopodobnie tv tez nie dostanie.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale lipę samsung odwalił że nie mamy eARC.
A ten możliwy update to tylko dla Q90R czy Q9FN też ma szansę?

Raczej tylko Q90R i q85r.

Ale po co Ci to eArc?

W Q90R atmos działa z aplikacji w TV i niby nie ma eArc, to po co mi to eArc?

Sam telewizor, jako odtwarzacz plików jest do niczego, bo nie ma odpowiednich kodeków, to i tak trzeba kupić jakąś przystawkę. (Odtwarzacz plików).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co Ci to eArc?

Sam telewizor, jako odtwarzacz plików jest do niczego, bo nie ma odpowiednich kodeków, to i tak trzeba kupić jakąś przystawkę. (Odtwarzacz plików).
Tak dziala ale nie jest to bezstratny sygnał, zeby mieć prawdziwy Atmos należy podłączyć w tej chwili do soundbara zewnetrzne źródło po aktualizacji do eARC można wszystko podłączyć rowniez do tv

https://imagazine.pl/2019/05/06/netflix-z-lepsza-jakoscia-dzwieku-dolby-digital-i-dolby-atmos/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię żeby telewizor z eArc odtwarzał pliki z dolby THD, a już z pewnością nie odtworzy DTS HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, raf7705 napisał:

Ale po co Ci to eArc?

Czyli jeśli sobie kupię głośniki Q90R to z netfliksa odtwarzanego z tv będę miał dolby atmos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak dziala ale nie jest to bezstratny sygnał, zeby mieć prawdziwy Atmos należy podłączyć w tej chwili do soundbara zewnetrzne źródło po aktualizacji do eARC można wszystko podłączyć rowniez do tv

https://imagazine.pl/2019/05/06/netflix-z-lepsza-jakoscia-dzwieku-dolby-digital-i-dolby-atmos/

Oczywiście że nie jest, bo żadnen serwis VOD nie nadaje z bezstratnym atmosem.
Tylko pliki.
A do plików są lepsze odtwarzacze, niż telewizor.
Czyli jeśli sobie kupię głośniki Q90R to z netfliksa odtwarzanego z tv będę miał dolby atmos?
No jak?
Skoro kolega Ci napisał, że q9fn, nie podaje.
Tylko Q90R podaje Atmos z wewnętrzny aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wątpię żeby telewizor z eArc odtwarzał pliki z dolby THD, a już z pewnością nie odtworzy DTS HD.
Nie chodzi o odtwarzanie ale o przesłanie za odtwarzacz robi sprzęt podłączony do tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie chodzi o odtwarzanie ale o przesłanie za odtwarzacz robi sprzęt podłączony do tv

Aaaa, w ten sposób.
Ok.
Ok wszystko jasne.
Chyba wolę nvidie shiled.
A jaki dźwięk uzyskam z samego Q9FN na głośnikami Q90R?  
Dolby digital Plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najlepsze rozwiązanie to: pc do głośnika a głośnik do tv wtedy mam i odtwarzacz plików i dolby atmos z Netflix.

Tylko muszę grafikę zmienić. :) bo narazie to idzie tylko 4k 30hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Sebastian Baranski said:

Chyba najlepsze rozwiązanie to: pc do głośnika a głośnik do tv wtedy mam i odtwarzacz plików i dolby atmos z Netflix.

Tylko muszę grafikę zmienić. :) bo narazie to idzie tylko 4k 30hz.

wszystko zależy co chce się oglądać i w jakiej jakości.. bo udać tym tropem to najlepszy jest odtwarzać UHD BR i wtedy masz najlepszą jakość i dźwięk... 

a jeśli chodzi o serwisy VOD to trzeba wybierać pomiędzy ceną a jakością... bo taki Netflix (przed pandemią) daje Ci w 4K bitrate 15,4 Mbps a taki Apple TV+ daje Ci 30Mbps... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q9FN wymiata przy gierkach.. ja jetem cały czas pod zachwytem.. mimo że juz ponad rok go używam.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, raf7705 napisał:

Qe55Q9FN i PS4 pro, fotka z gry.

c5715eb7747b28a20fd91614d7823da5.jpg&key=704eaf02b9f6741a1d6f3c49407fcb1356cf3dd2b1c2a171b698a06b28a0397a

Powiem tak za każdym razem kiedy patrzę na obraz tego tv nawet z nelflixa HDR w czasie pandemi mam opad szczęki. 

Jestem mega zadowolony miałem wcześniej Sony 65hx920 full led później próba na 65xf9005 chciałem hdr i 4k ale xf tak szybko jak się pojawił tak szybko wrócił do sklepu.

Teraz 75Q9FN to jest to czego oczekiwałem po przesiadce z Sony 65hx920.

11 godzin temu, escapers napisał:

wszystko zależy co chce się oglądać i w jakiej jakości.. bo udać tym tropem to najlepszy jest odtwarzać UHD BR i wtedy masz najlepszą jakość i dźwięk... 

a jeśli chodzi o serwisy VOD to trzeba wybierać pomiędzy ceną a jakością... bo taki Netflix (przed pandemią) daje Ci w 4K bitrate 15,4 Mbps a taki Apple TV+ daje Ci 30Mbps... 

Oglądam dużo netflix i filmy z mkv 4k hdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi