Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Adam60 aka Hubio - szoruj do swojego tematu, szybciutko, i nie trolluj tutaj.

Grzeskul- to zależy co oglądasz i na co zwracasz uwagę :)

ja mam q9, wybierałem między nim i c8 i napisze tak:

zalety q9

jasnosc / jasność hdr

niezla czern i katy widzenia

one Connect ułatwia organizacje kabli etc

fajny pilot

os szybki i intuicyjny

wady

brak dts i atmosa (szczególnie brak dts znacznie ogranicza zakres obsługiwanych filmów)

po kalibracji napisy w trybie hdr rozświetlają cały ekran

widoczne dse, szczególnie przy piłce

przy dzisiejszym poziomie cen brałbym C8 z powodów jak wyżej 

• Plusik 2
  • Lubię 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Pablopicassoxx napisał:

Adam60 aka Hubio - szoruj do swojego tematu, szybciutko, i nie trolluj tutaj.

A w czym ja trolluję ? Napisałem tylko, że polecam.  Właśnie przez takie bezsensowne/personalne ataki jak byłem hubio to się tak zachowywałem ! Adamo jednak jest bardzo spokojny więc ode mnie tylko 3 bużka i więcej nie będę reagować na takie zaczepki. :)

Jak jesteś niezadowolony z tego TV to nie wyładowuj się na mnie :) 

Cytat

Grzeskul- to zależy co oglądasz i na co zwracasz uwagę :)

ja mam q9, wybierałem między nim i c8 i napisze tak:

zalety q9

jasnosc / jasność hdr

niezla czern i katy widzenia

one Connect ułatwia organizacje kabli etc

fajny pilot

os szybki i intuicyjny

Kąty widzenia są dosyć słabe. Lepsze są w Sony ZF9 lub następcy Q9 na ten rok - 90R. Reszta - potwierdzam.

Cytat

wady

brak dts i atmosa (szczególnie brak dts znacznie ogranicza zakres obsługiwanych filmów)

po kalibracji napisy w trybie hdr rozświetlają cały ekran

widoczne dse, szczególnie przy piłce

przy dzisiejszym poziomie cen brałbym C8 z powodów jak wyżej

Wszystkie te wady można w łatwy sposób wyeliminować:

1. Jak pisałem - TV to tylko wyświetlacz, a nie kino domowe ! Jak się chce Atmosa i DTS kupuje się za 1500zł ampli i podłącza kolumny i wszystko się ma

2. Mi żadne napisy nic nie rozświetlają ! Powiedziałbym, że są IDEALNE. Naprawdę dziwię się tym zastrzeżeniom. Może macie zepsute TV ? Ja przecież oglądam w trybie naturalnym czy dynamicznym i nic się nie rozświetla. Fakt, że nie bezpośrednio z TV tylko z Panasonika lub jak z dysku to z HiMedia, ale naprawdę absolutnie jest tu perfekcyjnie ! Na upartego w Panasie mamy dodatkowo do ustawienia jasność napisów

3. Żadnego DSE nigdy nie zauważyłem

Podsumowując nie wymagajmy od TV żeby miał Atmosa, DTS i najlepiej żeby jeszcze czytał filmy z płyt :) To jest tylko WYŚWIETLACZ ! Może piszę przez pryzmat wydatku 17 tyś gdzie ampli za 2 tyś czy Panas za 1500 nie były dla mnie problemem. Jak ktoś kupi 55'' za 5000zł to rzeczywiście może się nie mieścić w budżecie. W takim wypadku rzeczywiście powinien szukać TV obsługującego Atmosa choć nie wiem jak wtedy tego się słucha... :) Nie wierzę, że głośniczki z TV zastąpią KD, no chyba, że chodzi o wyjście na kolumny - to może ma sens.

Edytowane przez Adam60
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Adam60 napisał:

Podsumowując nie wymagajmy od TV żeby miał Atmosa, DTS i najlepiej żeby jeszcze czytał filmy z płyt :) To jest tylko WYŚWIETLACZ ! Może piszę przez pryzmat wydatku 17 tyś gdzie ampli za 2 tyś czy Panas za 1500 nie były dla mnie problemem. Jak ktoś kupi 55'' za 5000zł to rzeczywiście może się nie mieścić w budżecie. W takim wypadku rzeczywiście powinien szukać TV obsługującego Atmosa choć nie wiem jak wtedy tego się słucha... :) Nie wierzę, że głośniczki z TV zastąpią KD, no chyba, że chodzi o wyjście na kolumny - to może ma sens.

co jeszcze wymyślisz by wmówic sobie że masz idealny tv?

skoro inni dają atmosa, DTS, DolbyVision, wspierają eARC i hdmi 2.1 z bajerami typu VRR to jak najbardziej ma to sens - zwłaszcza w tv o cenie katalogowej 30tysi

• Plusik 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Adam60 napisał:

ha ha nie wymagajmy dobre sobie gdy konkurencja ma. Co za czasy i nie dziwota ,że apple wypuszcza monitor za 20k i żąda za podstawke dodatkowe pieniadze gdzie do tej pory podstawka była integralną częścią monitora.Adam60 alias hubio pisze że to jest tylko wyświetlacz więc cała elektonikę też wyrzućmy ,podstawke wyrzućmy. Kupimy dodatkowo i wtedy będzie to telewizor...

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, rozdwojenie jaźni, to poważny problem.

Chciałem pomóc.

Sam pisałeś, że Hubio był inny, Adam jest inny.

No cóż....

Dwie osobowości w jednym.

Choroba, to nie powód do naśmiewania się.

• Plusik 3
  • Lubię 2
  • Dzięki 1
  • Haha 3
  • Zmieszany 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Adam60 napisał:

A w czym ja trolluję ? Napisałem tylko, że polecam.  Właśnie przez takie bezsensowne/personalne ataki jak byłem hubio to się tak zachowywałem ! Adamo jednak jest bardzo spokojny więc ode mnie tylko 3 bużka i więcej nie będę reagować na takie zaczepki. :)

Jak jesteś niezadowolony z tego TV to nie wyładowuj się na mnie :) 

raf7705 wkazdym sadzie by z tobą wygrał biorąc pod uwage twoje słowa .ty jestes prawnik sam oceń he he

• Plusik 1
  • Zmieszany 3
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, llukk said:

ha ha nie wymagajmy dobre sobie gdy konkurencja ma. Co za czasy i nie dziwota ,że apple wypuszcza monitor za 20k i żąda za podstawke dodatkowe pieniadze gdzie do tej pory podstawka była integralną częścią monitora.

przykład z monitorem apple trochę nietrafiony.. jakbyś bardziej zgłębił temat tego monitora jak i jego specyfikacji i docelowej grupy to byś wiedział skąd te ceny się biorą..

tutaj tylko dla przykładu cena monitora sony (powyżej 40k $) z którym się mierzą/porównują, a ich sprzęt ma lepsze osiągi i to jest ta grupa docelowa, poniżej link do przykładowej oferty:

https://www.marcotec-shop.com/en/sony-bvm-x300-oled-monitor-7783.html

Edytowane przez escapers
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ilukk, raf i może jeszcze ktoś - kolejny raz - apeluję - jak chcecie sobie poużywać personalnie znajdźcie sobie lepsze miejsce - np Darknet - tam nawet możecie kogoś zwymyślać, i na pewno wam ulży. Oczywiście fora polityczne, kibicowskie, ale tu piszmy o technologii, a nie o rozdwojeniu jaźni... :)  Chcecie mi dowalić ? Ok, ale większy sens jak przedstawicie jakiś merytoryczny argument nie do pobicia, a nie wycieczki personalne... Takie wpisy nie pomagają również wam bo po prostu nie służą rzeczowej dyskusji. Jak pisałem, nie będę reagować na zaczepki i prowokacje, choć widzę, że parę osób bardzo się stara...

22 godziny temu, klaus71 napisał:

co jeszcze wymyślisz by wmówic sobie że masz idealny tv?

skoro inni dają atmosa, DTS, DolbyVision, wspierają eARC i hdmi 2.1 z bajerami typu VRR to jak najbardziej ma to sens - zwłaszcza w tv o cenie katalogowej 30tysi

No choćby nie jest idealny właśnie dlatego, że nie ma DV czy Atmosa... Nigdy nie twierdziłem, że jest idealny, natomiast uważam, że na dzień dzisiejszy jest najbliższy ideałowi ze wszystkich TV na świecie i dlatego go zresztą kupiłem... Co do DV - tu się zgadzam i sam myślę, że pójście w stronę DV byłoby lepszym wyborem niż HDR10+, a najlepiej jak by były oba formaty. I to + słabe kąty można zaliczyć do jego największych wad, ale mimo wszystko wobec ilości zalet dla mnie nie miało to znaczenia...

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, escapers napisał:

przykład z monitorem apple trochę nietrafiony.. jakbyś bardziej zgłębił temat tego monitora jak i jego specyfikacji i docelowej grupy to byś wiedział skąd te ceny się biorą..

tutaj tylko dla przykładu cena monitora sony (powyżej 40k $) z którym się mierzą/porównują, a ich sprzęt ma lepsze osiągi i to jest ta grupa docelowa, poniżej link do przykładowej oferty:

nie zrozumiałeś mnie. nie chodziło mi o cenę bo ta apple może kształtować jak chce  tylko o odzieleniu nozki od produktu ,który był zawsze integralną częścią monitora.Już na konferencji ludzie z tego się smiali.marketingowa porażka.przeciez mogli zrobic cenę 25k z nożka i nikt by nic nie zarzucił.do tej pory opcją był wieszak a nie odwrotne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hubio alias Adam60 naprawde sadziłem ,że buzki daje się czytając dany artykuł. a wiecie jak hubio daje jak wg niego" ktos mu podpadnie" daje wszedzie mi dał miesiac wstecz he he

coz jak mu sprawia to przyjemność Adam60 alias hubio mozesz mi dawać wszędzie bedzie sympatycznie luz

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lekarstwa przestały działać?

Do moich postów dodał 6 dzisiaj. Ale nie ma problemu, jeśli to Tobie pomaga w terapii to nie ma sprawy. Hubio nie krępuj się, jak według mnie możesz dodać do moich wszystkich postów, baw się dobrze :).

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Nygus napisał:

Może lekarstwa przestały działać?

Do moich postów dodał 6 dzisiaj. Ale nie ma problemu, jeśli to Tobie pomaga w terapii to nie ma sprawy. Hubio nie krępuj się, jak według mnie możesz dodać do moich wszystkich postów, baw się dobrze :).

Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.... :) Może jeszcze napisz ile ty mi teraz dałeś i ile dawałeś od początku roku w każdym temacie !!!! Więc nie zaśmiecaj tematu tymi durnymi wypocinami bo temat nie służy do tego kto komu ile daje buziek !!!

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi dlaczego dałeś we wcześniejszych postach  ja ci nie dałem nigdy buźki

Edytowane przez llukk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Adam60 napisał:

Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.... :) Może jeszcze napisz ile ty mi teraz dałeś i ile dawałeś od początku roku w każdym temacie !!!! Więc nie zaśmiecaj tematu tymi durnymi wypocinami bo temat nie służy do tego kto komu ile daje buziek !!!

Oj, bóg się obraził... co teraz będzie? litości...

Jak widzę choroba się pogłębia. Hubio, już raz powiedziałem/napisałem, ja nie robię tak jak TY, szukaj dalej ofiary i wystawiaj „buźki” do moich wszyskich postów poprzednich i nowych postów...

Edytowane przez Nygus
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, llukk napisał:

a mi dlaczego dałeś we wcześniejszych postach  ja ci nie dałem nigdy buźki

6 minut temu, Nygus napisał:

Hubio, już raz powiedziałem/napisałem, ja nie robię tak jak TY, szukaj dalej.

Nie kłamcie !

1.jpg

Edytowane przez Adam60
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Adam60 napisał:

Nie kłamcie !

1.jpg

Nie kłamie, nie kłamie, teraz dostałeś dwie, powiadomienia dostaniesz. Dwie w dwóch tematach nie były dodane do każdego  Twojego posta. Dwie w ciągu tygodnia.

jesteś po prostu śmieszny

Edytowane przez Nygus
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EOT dotyczący buziek !

Szkoda, że w temacie najlepszego nieoledowego TV na świecie zebrała się zgraja pajaców nie mająca go i ciągle hejtująca mnie i ten sprzęt, a do tego zaśmiecająca forum ! No cóż - "taki mamy klimat".

Sorry wszystkich innych użytkowników, że daję się wciągać w te przedszkolne prowokacje.

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Adam60 napisał:

EOT dotyczący buziek !

Szkoda, że w temacie najlepszego nieoledowego TV na świecie zebrała się zgraja pajaców nie mająca go i ciągle hejtująca mnie i ten sprzęt, a do tego zaśmiecająca forum ! No cóż - "taki mamy klimat".

Sorry wszystkich innych użytkowników, że daję się wciągać w te przedszkolne prowokacje.

Post zgłoszony do moderacji jako  spam i obrażanie. ciekawe czy tym razem coś @Gmeru z tym zrobisz.

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow dostałeś jedna bużke i od razu pajac.(jkurde myślałem ,że ci nigdy nie dałem.. ale chyba jeden z postów był tak dramatycznie słaby ,że nie wytrzymałem he he). naprawde proponuje  obejrzeć Dr. Jekyll and Mr. Hyde lub nawet przeczytać.nikt poważny nie zmieniał by nicka ze względu na krytykę twoich postów,które ty oczywiście uznajesz za doskonałe. wiesz gdy sie sie zmieni nicka to pozostaje się ta samą osobą.a ty zmieniłeś  dlatego,żeby inaczej rozmawiać dyskutowąc nie musiałeś zmieniać nicka do tego. i kto hejtuje mnie i nygusa nazwałeś pajacami

Edytowane przez llukk
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, llukk napisał:

wow dostałeś jedna bużke i od razu pajac.. naprawde proponuje  obejrzeć Dr. Jekyll and Mr. Hyde lub nawet przeczytać.nikt poważny nie zmieniał by nicka ze względu na krytykę twoich postów,które ty oczywiście uznajesz za doskonałe. wiesz gdy sie sie zmieni nicka to pozostaje się ta samą osobą.a ty zmieniłeś  dlatego,żeby inaczej rozmawiać dyskutowąc nie musiałeś zmieniać nicka do tego. i kto hejtuje mnie i nygusa nazwałeś pajacami

On tak nazywa każdego kto śmie mieć inne zdanie niż on. Krytyka nie dotyczy jego tv. Krytyka dotyczy sposobu w jaki się wypowiada i jak traktuje innych.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Nygus napisał:

On tak nazywa każdego kto śmie mieć inne zdanie niż on. Krytyka nie dotyczy jego tv. Krytyka dotyczy sposobu w jaki się wypowiada i jak traktuje innych.

pełna zgoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, llukk napisał:

wow dostałeś jedna bużke i od razu pajac.(jkurde myślałem ,że ci nigdy nie dałem.. ale chyba jeden z postów był tak dramatycznie słaby ,że nie wytrzymałem he he). naprawde proponuje  obejrzeć Dr. Jekyll and Mr. Hyde lub nawet przeczytać.nikt poważny nie zmieniał by nicka ze względu na krytykę twoich postów,które ty oczywiście uznajesz za doskonałe. wiesz gdy sie sie zmieni nicka to pozostaje się ta samą osobą.a ty zmieniłeś  dlatego,żeby inaczej rozmawiać dyskutowąc nie musiałeś zmieniać nicka do tego. i kto hejtuje mnie i nygusa nazwałeś pajacami

Jak ktoś będzie miał ochotę (w co wątpię) niech sobie przejrzy ostatnie pół roku postów ciebie czy Nygusa... Duża część aktywności to było ciągłe przyczepianie się do czego bym nie napisał i to najczęściej personalnie !!! Nikt z was nie napisał jakie ma wykształcenie, ale to, że ja nieopatrznie o tym kiedyś napisałem jest non stop mi wytykane i wyśmiewane. To bardzo słabe Panowie ! Może wy napiszcie też czym się zajmujecie to będą równe szanse w  wbijaniu tych szpilek ! Piszecie o moim sposobie wypowiedzi ??? Ja już naprawdę ostro sprowokowany odpowiadam personalnie. Piszę jednak i dyskutuję o sprzęcie. Napisałem, że polecam Q9FN. Tyle i tylko i tyle i miałem zarzut, że trolujję... ?

Nic nie ginie, każdy może sobie wejść na wasze konta i sprawdzić kto kogo obrażał i kto jak reagował !!! To ty mi wytykałeś, że należę do kasty prawników, to ty mi bez przerwy odpisywałeś w ogóle nie w związku z tym co pisałem, a tu piszesz o moim sposobie wypowiedzi ??? Na forum jest sporo luzu i to wykorzystujecie ! Na innych forach gdzie się udzielałem już dawno takich łebków nie ma bo albo są zbanowani, albo mają komplet ostrzeżeń. Mam na myśli takie osoby co nie umieją dyskutować tylko ciągle obrażają, wyśmiewają, prowokują !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nic nie rozumiesz. pamiętaj gdy jedna osoba ci coś mówi może się myli ,gdy mówi druga osoba także ale gdy mówi to 20 osoba ....

ja już kończę te rozmowę o buźkach he he 

hubio jeśli nie oglądałeś proponuje fajny film  Dwunastu gniewnych ludzi ale oryginał z 1957 .

nie ma tu,żadnych podtekstów do ciebie.film czarno biały nie liczą się w nim technikalie ,rozdzielczość ,tylko treść bo często rozmawiając o technologiach gubimy sens ,że najważniejsza jest treść, a tv lub inne urządzenie ma nam to pokazać

37 minut temu, Adam60 napisał:

Na forum jest sporo luzu i to wykorzystujecie ! Na innych forach gdzie się udzielałem już dawno takich łebków nie ma bo albo są zbanowani, albo mają komplet ostrzeżeń. Mam na myśli takie osoby co nie umieją dyskutować tylko ciągle obrażają, wyśmiewają, prowokują !!!

znów obrażasz

Edytowane przez llukk
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi