Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Airplay nie jest jako apka, wejdź w ustawienia Tv potem ogólne i tam są ustawienia sieci i poniżej będzie airplay

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawia się nowe menu poprzez wejście właśnie w ogólne -> Ustawienia Apple AirPlay.

Też widzisz teraz TV na mac'u, iPadzie, iPhonie..

IMG_0856.jpg

Screenshot 2019-05-14 at 18.40.10.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to mam ale na IP i na iPadzie nic nie widzę jak wysyłam fotkę to pojawia się AP ale na ekranie niema ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minutes ago, mirek 59 said:

Tak to mam ale na IP i na iPadzie nic nie widzę jak wysyłam fotkę to pojawia się AP ale na ekranie niema ?

jak np. włączysz film to masz możliwość wysłania obrazu do TV / Apple TV wybierając, gdzie ma być puszczony, tak jak to widać na screenie..

IMG_0857.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko Pięknie działa dzięki za Wsparcie ??

PS.

Zapomniałem o podłączonym TV do innej sieci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do właścicieli tego TV, którzy korzystają Netflixa z napisami.
Widziałem na YT filmiki, gdzie przy każdym pojawieniu się napisów cały ekran telewizora robi się jaśniejszy co w ciemnych scenach wygląda tragicznie. Filmiki były z zeszłego roku więc moje pytanie jest takie czy Samsung już to poprawił? Głownie oglądam Netflixa i gram na PS4 więc dla mnie to dość istotny temat.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Marcin Przewoźnik napisał:

Widziałem na YT filmiki, gdzie przy każdym pojawieniu się napisów cały ekran telewizora robi się jaśniejszy co w ciemnych scenach wygląda tragicznie.

chyba rozwiązaniem było zmienić kolor napisów na żółty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 hour ago, Marcin Przewoźnik said:

Widziałem na YT filmiki, gdzie przy każdym pojawieniu się napisów cały ekran telewizora robi się jaśniejszy co w ciemnych scenach wygląda tragicznie. Filmiki były z zeszłego roku więc moje pytanie jest takie czy Samsung już to poprawił? Głownie oglądam Netflixa i gram na PS4 więc dla mnie to dość istotny temat.

Mam PS4Pro i korzystam z Netflixa, Prime Video i HBO GO (z bólem, bo takich fatalnych treści to nigdzie już nie ma)  oraz C+ 4K i intensywnie głównie z biblioteki iTunes.. 

niestety ja poza C+ 4K resztę oglądam z wykorzystaniem Apple TV, tam napisy są minimalnie szare/półprzezroczyste na półprzezroczystym czarnym/szarym tle i wygląda to bardzo dobrze, na C+ 4K napisy na obrazie są białe, ale jak wpadają na czarne paski to C+ też je robi z automatu szare... bo białe napisy nocą to fatalna sprawa, po prostu kiepsko się ogląda jak walą takie białe napisy po oczach.. a raczej nie da się...

ja też nie oglądam (Netflixa i reszty) na appkach ze smartTV - gorzej to działa niż na Apple TV (płynność, obsługa, intuicyjność) i tam niestety napisy są białe i nie wiem, czy można to zmienić.. bo jak sobie ustawisz jasność i całą resztę na maksa to białe napisy powodują rzeczywiście taką jasną poświatę, ale tak ustawiony obraz fatalnie się w ogóle ogląda, wg mnie problem z tymi napisami to problem głównie złych ustawień TV..

Jeśli chodzi o PS4Pro to nie wyobrażam sobie lepszego sprzętu, dostaje konsola dodatkowego kopa, szczególnie widać pięknie płynności, aż chce się z przyjemnścią grać - to jedyny moment gdzie używam ulepszaczy danych przez samsunga, w innych sytuacjach mam je wyłączone lub bardzo ograniczone.. oczywiście piszę o Q9(2018)

Edytowane przez escapers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

zrobiłem dodatkowo dzisiaj fotkę na C+ 4K jak wyglądają napisy, takie jakie nadaje nc'a..

IMG_0867.jpg

Edytowane przez escapers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim napisz co będziesz odtwarzał czy potrzebujesz odtworzyć płyty czy wystarczy odtwarzanie z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jeszcze budżet bez takich informacji trudno coś doradzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.05.2019 o 12:01, Marcin Przewoźnik napisał:

Pozdrawiam

Mam tv po kalibracji

ten problem jest odczuwalny

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega zakupił tego Samsunga i w jego imieniu mam do Was pytanie. Jak można wyświetlić na ekranie informacje o rozdzielczości podawanej do tv przez dekoder  kablówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/19/2019 at 5:19 PM, Daniel57 said:

Kolega zakupił tego Samsunga i w jego imieniu mam do Was pytanie. Jak można wyświetlić na ekranie informacje o rozdzielczości podawanej do tv przez dekoder  kablówki.

ja nie mam dekodera tylko korzystam z wbudowanego, ale informacje o sygnale pokazuje mi po naciśnięciu kółka na pilocie - tak jak to widać na screenie... chyba z dekoderem powinno być podobnie 

1578119323_IMG_0876(1).thumb.jpg.26570805f3d7855aa0227c800abd2e12.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @escapers  ale przy dekoderze ta opcja nie działa. Przy włączonych urządzeniach pokazuje info o dekoderze np.ulubione kanały język, napisy , aktualny i następny program ale jaką dostaje z dekodera rozdzielczość nie chce się wyświetlić.. Będzie szukał jeszcze w instrukcji moze się doszuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, Daniel57 said:

Dzięki @escapers  ale przy dekoderze ta opcja nie działa. Przy włączonych urządzeniach pokazuje info o dekoderze np.ulubione kanały język, napisy , aktualny i następny program ale jaką dostaje z dekodera rozdzielczość nie chce się wyświetlić.. Będzie szukał jeszcze w instrukcji moze się doszuka.

niestety nie mam dekodera, ale po hdmi mam Apple TV i ps4 i przy jednym i drugim po wciśnięciu kółka pokazuje szczegóły obrazu.. 

IMG_0880.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie kolega pojechał po 65q80-90 fn a przyjechał z 65 q70r . Info o rozdzielczości i urządzeniu dostępne jest po wejściu w menu , ale gdy po włączeniu dekoder pobiera swoje ustawienia jest możliwość chwilowego podglądu parametrów poprzez naciśnięcie na pilocie ; kółka; . Dodam że dekoder to produkt Samsunga i tu może być przyczyna takiego działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/19/2019 at 12:21 AM, Pablopicassoxx said:

Mam tv po kalibracji

ten problem jest odczuwalny

sprawdziłem sobie wczoraj w nocy na netflixie ze smartTV i rzeczywiście przy czarnym tle (mega ciemnym obrazie) i białych napisach jednak widać taką białą poświatę, dobrze jest jednak zmienić napisy z białego na półprzezroczyste, szare lub z półprzezroczystym tłem.. dodatkowo czym bardziej patrzy się pod kątem bym bardziej to widać.. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, że TV ma niekiedy problemy z tym rozjaśnianiem. Ja np tak mam jak wybieram listę kanałów z dekodera SAT bo jest dużo napisów na ciemnym tle i na chwilę się wszystko rozjaśnia, a potem gaśnie. Z netflixa nie oglądałem bezp filmów na TV, ale na Panasoniku czy to netflix czy płyty absolutnie nie ma tych problemów. Powiem nawet, że jest najlepiej jak kiedykolwiek dotąd miałem bo napisy są super białe z intensywną bielą i nie ma grama poświaty, a bym widział bo w filmach panoramicznych zjeżdżam napisy na sam dół do czarnej nie używanej przestrzeni, która jak wiemy na tym TV jest super czarna :)

Przy okazji ponieważ wróciłem zapraszam do udzielania się także w temacie:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam prośbę do posiadaczy Qleda 2018.

Czy u Was w odtwarzaczu plików video z USB zapisuje się na stałe zaznaczona opcja wyłączenia napisów?

Bo u mnie w Q8FN wyłączenie napisów działa tylko podczas tego jednego, aktualnego odtwarzania pliku. Gdy wyjdę z odtwarzania i ponownie uruchomię ten sam film lub dowolnie inny to opcja wyłączenia napisów już nie działa, wraca domyślna z napisami.

Popisałem w tej sprawie na czacie Samsunga i polecono mi wyłączyć z prądu na 5-10 minut, a jeśli to nie pomoże, to zadzwonić na infolinię w celu zdiagnozowania tv on-line. Jak już wiecie, wyłączenie z prądu nie pomogło. A napisano mi, że tv powinien zapamiętywać wszystkie włączone bądź wyłączone opcje. Jak na razie w przypadku wszystkich innych tak jest, ale nie z tymi napisami. Może konsultant nie ma racji i akurat to wyłączenie napisów jest systemowo tylko jednorazowe (co uważam, że byłoby bezsensu, mocno nieprzemyślane i na niekorzyść dla użytkowników ich tv)?

Dodam, że tego Qleda mam od wczoraj i jest to bardzo dobry tv. Przejrzałem wszystkie kontrolo-testowe obrazy i jest bez zarzutu. Poza czarnym, co oczywiste, cała reszta lepsze niż w OLED. Nawet chyba biel, bo w Samsungu jest ona wysoka i bez zafarbów czy czegokolwiek w tym stylu. Ja oglądam tylko na wprost, więc nawet w ciemnym pokoju jest dobrze. I nie muszę oglądać tv ze stoperem obok siebie i obawą o wypalenia. A dodam jeszcze, że wypaliłem LCD od LG, czyli IPS z pomocą kanału TVN24 (!!). Więc każdy kto więcej ogląda kanały informacyjne na OLED na 100% będzie mieć wypalenia. Pewnie najdalej w okolicy 2-3 roku, skoro ja IPS (model z wysokiej półki) wypaliłem raczej przed 4 rokiem jego życia. W Qledzie mogę oglądać co chcę i ile chcę, bo tak być powinno(!).

Tylko te napisy mnie wkurzają. Na szczęście to może być spowodowane tylko sprawami programowymi, jak sądzę(?).

Edytowane przez WPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, WPPP napisał:

Mam prośbę do posiadaczy Qleda 2018.

Czy u Was w odtwarzaczu plików video z USB zapisuje się na stałe zaznaczona opcja wyłączenia napisów?

Bo u mnie w Q8FN wyłączenie napisów działa tylko podczas tego jednego, aktualnego odtwarzania pliku. Gdy wyjdę z odtwarzania i ponownie uruchomię ten sam film lub dowolnie inny to opcja wyłączenia napisów już nie działa, wraca domyślna z napisami.

Popisałem w tej sprawie na czacie Samsunga i polecono mi wyłączyć z prądu na 5-10 minut, a jeśli to nie pomoże, to zadzwonić na infolinię w celu zdiagnozowania tv on-line. Jak już wiecie, wyłączenie z prądu nie pomogło. A napisano mi, że tv powinien zapamiętywać wszystkie włączone bądź wyłączone opcje. Jak na razie w przypadku wszystkich innych tak jest, ale nie z tymi napisami. Może konsultant nie ma racji i akurat to wyłączenie napisów jest systemowo tylko jednorazowe (co uważam, że byłoby bezsensu, mocno nieprzemyślane i na niekorzyść dla użytkowników ich tv)?

Dodam, że tego Qleda mam od wczoraj i jest to bardzo dobry tv. Przejrzałem wszystkie kontrolo-testowe obrazy i jest bez zarzutu. Poza czarnym, co oczywiste, cała reszta lepsze niż w OLED. Nawet chyba biel, bo w Samsungu jest ona wysoka i bez zafarbów czy czegokolwiek w tym stylu. Ja oglądam tylko na wprost, więc nawet w ciemnym pokoju jest dobrze. I nie muszę oglądać tv ze stoperem obok siebie i obawą o wypalenia. A dodam jeszcze, że wypaliłem LCD od LG, czyli IPS z pomocą kanału TVN24 (!!). Więc każdy kto więcej ogląda kanały informacyjne na OLED na 100% będzie mieć wypalenia. Pewnie najdalej w okolicy 2-3 roku, skoro ja IPS (model z wysokiej półki) wypaliłem raczej przed 4 rokiem jego życia. W Qledzie mogę oglądać co chcę i ile chcę, bo tak być powinno(!).

Tylko te napisy mnie wkurzają. Na szczęście to może być spowodowane tylko sprawami programowymi, jak sądzę(?).

Nie umiem ci odpowiedzieć na to pytanie bo nie odtwarzam plików bezp. na TV, ale może w tym wątku ktoś ci odpisze:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.05.2019 o 20:37, Adam60 napisał:

Nie umiem ci odpowiedzieć na to pytanie bo nie odtwarzam plików bezp. na TV, ale może w tym wątku ktoś ci odpisze:

Tym bardziej, Adam, dzięki za szybką odpowiedź.

Wobec braku informacji tutaj faktycznie zapytam tam. Nawet nie widziałem, że istnieje tamten wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Zastanawiam sie nad kupnem tego tv 65 cali dzis w sklepie zobaczylem ze ostatni jest na expozycji za okolo 6 tys.pln z pelna 5 letnia gwarancja ale ex display( wkrotce Samsung zmienia expozycje na 8k qledy)lecz nie wiem czy Sony xg9505 nie jest lepszym wyborem

Tv ja zmieniam co okolo 10 lat wiec musi byc to trafiony wybor

Co polecacie bardziej miedzy te 2 plus jeszcze....ewentualnie OLED c8?

Dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, grzeskul napisał:

Witam wszystkich

Zastanawiam sie nad kupnem tego tv 65 cali dzis w sklepie zobaczylem ze ostatni jest na expozycji za okolo 6 tys.pln z pelna 5 letnia gwarancja ale ex display( wkrotce Samsung zmienia expozycje na 8k qledy)lecz nie wiem czy Sony xg9505 nie jest lepszym wyborem

Tv ja zmieniam co okolo 10 lat wiec musi byc to trafiony wybor

Co polecacie bardziej miedzy te 2 plus jeszcze....ewentualnie OLED c8?

Dzieki za odpowiedzi

Ja polecam Q9FN..

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi