Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podpinam do nich PS4/Laptopa to normalnie działa po nich sygnał. Jednak jak wypinam kabel to dalej jest na liście. Grzebałem w menu i nic nie mogłem znaleźć. Na pewno wzywać serwis? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze możesz ustawienia fabryczne przywrócić. Jeżeli to nie pomoże to chyba nie zostaje nic innego jak serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.04.2019 o 09:48, hubio napisał:

Wszyscy recenzenci porównywali to co badali rok temu - czyli Q9FN BEZ AKTUALIZACJI do obecnego Q9R

Ja pierdziolę, Ty możesz tak w nieskończoność bablać ciągle o tym samym? Nic się w tym wątku nie zmieniło. Jak Wy tu wytrzymujecie z nim?

Nawet wierząc w to co mówisz, że któraś aktualizacja poprawiła jedną z największych bolączek tego TV powiem Tobie jedną rzecz: Samsung sobie sam zgotował ten los. Największe zainteresowanie w mediach danym modelem jest w okolicach premiery. Jeżeli dasz ciała i wypuszczasz telewizor niedopracowany, zjadający detale i dopiero po paru miesiącach naprawiasz błąd, to sam jesteś sobie winien. Farba się rozlała, ktoś to zauważył i choćbyś przyprowadził tysiąc hubio-atletów i każdy zjadł tysiąc kotletów nie odkręcisz tego. Możesz krzyczeć tu na forum, pisać czerwoną czcionką, czy cokolwiek tam jeszcze wyprawiałeś, nie zmienisz obiegowej opinii, że ten telewizor ma problemy z utratą detali. Jedynie sam Samsung mógłby naprawić ten czarny PR, przedstawić szczegółowe porównania przed i po aktualizacji. Mają tych telewizorów w bród przecież. Ale tego nie robi? Wiesz czemu? Wolą siedzieć cicho, bo wiedzą, że dali ciała i nie ma sensu przyznawać się do błędu, który im wytknęła konkurencja, czyli de facto przyznać rację konkurencji. Wiedzą też, że to nie był ostatni raz, bo w przyszłości na pewno też coś popsują. Błędy były, są i będą zawsze, a takie prostowanie jest zawsze kosztowne i tylko czasami skuteczne.

Skoro oni sobie odpuścili ten temat, to proszę, odpuść sobie i Ty... 

20 godzin temu, Ksawery Kurkowski napisał:

Mam problem z TV. Cały czas było wszystko ok i w "Złączach" wyświetlało mi jedynie sprzęty podpięte do HDMI, a teraz mimo iż nie mam niczego podpiętego do HDMI (prócz PS4) to wyświetlają mi się te źródła na pasku złacz, zaśmiecając mi go. Da radę jakoś to usunąć, żeby HDMI 2,3,4 "NIEZNANY" mi się nie wyświetlało (nic do nich nie jest podpięte)?

Spróbuj odłączyć PS4 i zobacz jak TV się zachowuje. Ja miałem sytuację, że miałem uszkodzoną konsolę i jak ją miałem podłączoną do TV to wariowała mi funkcja HDMI-CEC na wszystkich portach telewizora

• Plusik 3
  • Lubię 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio nie bywam często na forum, ale udało mi się przebrnąć przez kilka wątków z udziałem kolegi @hubio i co nie zdarza mi się często, muszę przyznać rację koledze @efel. Strasznie męczące są twoje posty Hubio. Rozumiem, że kupiłeś świetny TV, który jak każdy inny ma swoje WADY, ale udowadnianie każdemu, że to ósmy cud świata jest sporym nadużyciem. Gdzieś napisałeś, że jesteś prawnikiem, jednak patrząc na jakość twoich postów dochodzę do wniosku, że byłbyś ostatnią osobą, którą poprosiłbym o pomoc prawną. 

Edytowane przez Toma-San
  • Plusik 4
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajnie trzeba ignorować posty kolegi Hubio, innej metody nie ma. Btw,- Hubio, odpuść sobie polemikę z moim postem- totalnie wisi mi Twój punkt widzenia.

ad rem:

mam ten tv po kalibracji, wcześniej plazma pioneera. W jasnym pomieszczeniu i w jasnych scenach- bajka. W ciemności, w trybie hdr, napisy mocno rozświetlają cały ekran, co szczególnie irytuje w ciemnych scenach.

generalnie ciemne sceny zdają się gubić sporo detali ale nie liczę gwiazd w Grawitacji ani załamań kostiumu Batmana- to czysto subiektywne wrażenie.

to, co mi przeszkadza najbardziej to bardzo ograniczony wachlarz kodeków audio- większość filmów musi być puszczane z zewn źródła. A już zupełnie kuriozalne jest, ze top Qled samsunga nie obsługuje atmosa, który jest w top soundbarze tej samej firmy.

tldr:

jesli komuś nie przeszkadzają ww mankamenty, to Q9 ma teraz genialny stosunek ceny do jakości.

kalibracje warto zrobić 

dla osób o podobnym spojrzeniu ciekawą alternatywą jest LG C8, który będzie lepiej separował napisy w trybie hdr oraz ma szerszą paletę kodeków audio. Ja wybrałem Samsunga tylko z powodu okazyjnej ceny.

aha, wieszak no-gap robi robotę, polecam :)

• Plusik 4
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, efel napisał:

Ja pierdziolę, Ty możesz tak w nieskończoność bablać ciągle o tym samym? Nic się w tym wątku nie zmieniło. Jak Wy tu wytrzymujecie z nim?

5 godzin temu, Toma-San napisał:

Strasznie męczące są twoje posty Hubio. Rozumiem, że kupiłeś świetny TV, który jak każdy inny ma swoje WADY, ale udowadnianie każdemu, że to ósmy cud świata jest sporym nadużyciem. Gdzieś napisałeś, że jesteś prawnikiem, jednak patrząc na jakość twoich postów dochodzę do wniosku, że byłbyś ostatnią osobą, którą poprosiłbym o pomoc prawną. 

3 godziny temu, Pablopicassoxx napisał:

Zwyczajnie trzeba ignorować posty kolegi Hubio, innej metody nie ma. Btw,- Hubio, odpuść sobie polemikę z moim postem- totalnie wisi mi Twój punkt widzenia.

No to witajcie na czarnej liście ignorowanych osób Kolegi @hubio. ;) To osoby które ośmielają się zauważyć i napisać   coś o słabszych stronach (dla niektórych bardzo istotnych) tego , skądinąd  bardzo dobrego, telewizora. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszedłem po paru dniach żeby zobaczyć odzew no i muszę powiedzieć jedno - WITAMY NIEMERYTORYCZNYCH PANÓW HEJTERÓW... Ja się spodziewałem, że ktoś np. coś z znajdzie z FB Vincenta jakieś wypowiedzi świadczące, że się mylę czy cokolwiek innego, a... znowu teksty jakie to hubio wypisuje głupoty... Panowie - (ci co mi odpisywaliście) - macie poziom ZERO... Jedyne co mi zarzucacie to to, że śmiałem znowu się odezwać... Napisałem wam MERYTORYCZNIE i rzeczowo jak zrobiono czarny PR temu TV, a wy nie odnieśliście się słowem do tego co pisałem tylko atak personalnie... Właściwie kolega Efel przyznał, że mam rację, ale Samsung jest sam sobie winien bo wypuścił w dniu premiery niedopracowany model... Trochę masz racji kolego, ale my tu na forum, a głównie w tym wątku piszemy co wybierać, a prawda jest taka, że OBECNIE po aktualizacjach Q9FN jest genialnym TV... Wracając jednak do historii to kolego Efel - widzisz jesteś w błędzie bo od dnia premiery w lutym 2018 do maja/czerwca 2018 (nie pamiętam dokładnie) TV zdobywał nagrodę za nagrodą w tym za najlepszy TV roku i dopiero właśnie test Vincenta w maju/czerwcu ostudził ten zapał... Dlaczego Samsung nie robi sam jakiś testów ? Żaden producent tego nie robi, nie ma takiej praktyki po prostu. Po za tym teraz to go nie ma już w sprzedaży...

A co do kolegi wyżej to nie mam pojęcia jak ci mogą się rozświetlać się napisy w HDR ? Masz na myśli Netflixa i oglądanie go bezp. z TV ? Jak pisałem wielokrotnie - TV ma być wyłącznie WYŚWIETLACZEM !!!!! Za podawanie źródła jest odpowiedzialny inny sprzęt... Jak władowałem 16 tyś w TV to mogę kupić playera za 1500zł Panasonica i tam mam do ustawienia luminację napisów i z tysiąc innych ustawień żeby np żaden ciemny detal mi nie zginął. Kodeki ? Kupujesz za 300zł TV BOX i masz Atmosa i wszystkie kodeki... Polecam i wszystkie problemy Ci znikną... Nigdy nie zrozumię narzekania, że TV nie obsługuje Atmosa... :) On ma ładnie świecić, a nie grać... Od grania jest ampli i kolumny...

Dnia 23.04.2019 o 18:58, Ksawery Kurkowski napisał:

Mam problem z TV. Cały czas było wszystko ok i w "Złączach" wyświetlało mi jedynie sprzęty podpięte do HDMI, a teraz mimo iż nie mam niczego podpiętego do HDMI (prócz PS4) to wyświetlają mi się te źródła na pasku złacz, zaśmiecając mi go. Da radę jakoś to usunąć, żeby HDMI 2,3,4 "NIEZNANY" mi się nie wyświetlało (nic do nich nie jest podpięte)?

0-02-05-e5d717bf59931c8232ed71d27e0378127fb3670a88a507e344a30224960920ea_1c6d97eb866bd4.jpg

Napisz w wątku https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/

Tam Ci na pewno ktoś odpisze jak to naprawić... W tym wątku nie udzielają się posiadacze tego TV... :)

• Plusik 2
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to prawda że w nowych TV Samsunga od 2018 roku nie działają filmy AVi XviD? Ktoś może się wypowiedzieć kto ma np Q9F? Nie chodzi mi o zapisu z instrukcji tylko praktyczna wiedza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 hours ago, walosek said:

Czy to prawda że w nowych TV Samsunga od 2018 roku nie działają filmy AVi XviD? Ktoś może się wypowiedzieć kto ma np Q9F? Nie chodzi mi o zapisu z instrukcji tylko praktyczna wiedza.

Daj jakiś film AVi XviD to Ci sprawdzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej co wprowadza nowy soft w Q9? bo właśnie dzis mi się tv zaktualizował:)

Coś samsung poprawił?:) byłem w szoku, że nowa aktualizacja jest:) bo jakiś czas temu ludzie wypowiadali się, że samsung na 100% nie da nowego softu do modeli z 2018r:D

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki nr softu masz?

edit: już widze - jest 1251

recznie da się uruchomić update przez net

raz kozie smierć :)

Edytowane przez Pablopicassoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazję porównać w grach oleda C7 (którego sam mam w domu) oraz Samsunga qn9. Samsung w płynności zjada LG. Byłem w szoku jaka to jest różnica i teraz jak u siebie odpalam xone, to nie przestaje myśleć o kupnie tv. Jak ktoś będzie niezadowolony z zakupu tytułowego Samsunga, to chętnie zamienie rocznego oleda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Ary napisał:

Miałem okazję porównać w grach oleda C7 (którego sam mam w domu) oraz Samsunga qn9. Samsung w płynności zjada LG. Byłem w szoku jaka to jest różnica i teraz jak u siebie odpalam xone, to nie przestaje myśleć o kupnie tv.

a jaką grę upłynniałeś? jakaś co ma 30fpsów? czy 60?

bo w lg też jest upłynniacz i powiem szczerze efekt upłynnienia gry 30fps też jest super (tylko input lag pewnie kiepski)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nowego oprogramowania to chyba poprawiono kwestie dotyczące obrazu bo apek nie przybyło... W każdym razie aktualizacja 1252 jest bezpieczna... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś zauważy różnice w obrazie po aktualizacji 1251 dajcie znać:) ja aktualnie nie mam czasu testować:) może uda mi się film obejrzeć dzisiaj jeszcze:D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.04.2019 o 19:58, klaus71 napisał:

a jaką grę upłynniałeś? jakaś co ma 30fpsów? czy 60?

bo w lg też jest upłynniacz i powiem szczerze efekt upłynnienia gry 30fps też jest super (tylko input lag pewnie kiepski)

Spiderman. W LG próbowałem upłynnić GTA, ale lag jest za duży i nie da się strzelać. Samsung na mnie zrobił ogromne wrażenie.

Trzeba LG oddać to, że cechą oledów jest rwanie, ze względu na szybkie odświeżanie. W ledach nie ma takiego odczucia rwania obrazu, bo też obraz bardziej smuży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Ary napisał:

Trzeba LG oddać to, że cechą oledów jest rwanie, ze względu na szybkie odświeżanie. W ledach nie ma takiego odczucia rwania obrazu, bo też obraz bardziej smuży.

no ale wystarczy włączyć SYNC w grze i wtedy nic nie powinno rwać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nowego softu 1251:

Nie robiłem jakiś wielkich testów:) w zasadzie żadnych testów nie robiłem :) odpaliłem 2 filmy i trudne sceny z Pottera i wydaje mi się, że jakość obrazu się jeszcze bardziej polepszyła w stosunku do starego softu:) 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.05.2019 o 21:45, klaus71 napisał:

no ale wystarczy włączyć SYNC w grze i wtedy nic nie powinno rwać?

Na konsoli nie ma czegoś takiego.

Na rtings pisali, że to jedna z wad oledów i jej szybkiego odświeżania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Ary napisał:

Na konsoli nie ma czegoś takiego.

Na rtings pisali, że to jedna z wad oledów i jej szybkiego odświeżania.

a freeSync nie można załączyć na xb1? q9fn chyba też to wspiera? może to powoduje że na nim jest tak dużo lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.Planuje zakupić wersje 55 cali bo moge nabyc nowa sztuke za 5000zł.

Nigdy nie bylem zwolennikiem SAmsunga wiec przed nabyciem chcialbym zapytac o kilka rzeczy Was , użytkowników.

Obecnie posiadam TV SOny 46w905. Swego czasu chyba najlepszy LCD i do dziś moze sie pochwalić swietna jakoscia obrazu. Zostawiłbym go ale problemem jest

brak 4k i chec zmiany. Problem taki ze nie ma zabardzo na co. Moj Tv jest podlaczony caly czas do PC  i bedzie katowany w grach.

Myslalem nad oledem ale wybilem sobie szybko go z glowy ze wzdlegu na to ze przy moim zastosowaniu istnieje ryzyko wypalenia/utrwalenia obrazu (duzo elementow statycznych podczas grania)

Chcialem zapytac o kilka rzeczy:

1.Jak sprawuje sie ten tv w grach jesli chodzi o plynnosc itp?

2. Czy moge z tego TV przy podlaczaniu PC uzyskac 120FPS/HZ przy rodzielczosci 1080p ?

3.Jak wyglada czern w tym tv oraz plynnosc przy oglądaniu sportu?

4. Dla znawcow tematu. Czy mozna ten model w jakikolwiek sposob porownac do modelu Sony w905 jesli chodzi o czern , plynnosc w sporcie?

Z gory dziekuje za pomoc

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, Przemoo18 said:

Hej.Planuje zakupić wersje 55 cali bo moge nabyc nowa sztuke za 5000zł.

przy tej cenie nawet bym się nie zastanawiał :)

5 minutes ago, Przemoo18 said:

1.Jak sprawuje sie ten tv w grach jesli chodzi o plynnosc itp?

tutaj nie widziałem nic lepszego od tego samsunga - ja mam 65QFNA (2018), tylko że ja mam na PS4PRO - nie widziałem jak na xboxie, ale wszyscy chwalili..

6 minutes ago, Przemoo18 said:

2. Czy moge z tego TV przy podlaczaniu PC uzyskac 120FPS/HZ przy rodzielczosci 1080p ?

ja tylko konsole podpinam w 4k.. nie mam PC.. to nie powiem

7 minutes ago, Przemoo18 said:

3.Jak wyglada czern w tym tv oraz plynnosc przy oglądaniu sportu?

moim zdaniem jest to najlepszy sprzęt jeśli chodzi o płynność..

8 minutes ago, Przemoo18 said:

4. Dla znawcow tematu. Czy mozna ten model w jakikolwiek sposob porownac do modelu Sony w905 jesli chodzi o czern , plynnosc w sporcie?

co do sony to nie powiem, ale jeśli chodzi ogólnie o czerń i płynność ja jestem zachwycony, co prawda niektórzy twierdzą że mają problem gdy na czerni są białe litery... etc.. zbyt jasno jest w okolicach, wg mnie to kwestia ustawień, ale powinieneś to sobie sprawdzić jak i zobaczyć jakiś materiał sportowy abyś miał pewność..

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam problem ze swoim szajsungiem. Wcześniej tego nie zauważyłem czy takie coś mogło wyjść po czasie ?? ciekawy jestem czy gwarancja to obejmuje... A bałem się kupić oleda XD

s1.jpg

s2.jpg

Edytowane przez Jacek Radwański
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masakra.. ciekawe co powiedzą.. ale chyba powinni wymienić.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi