Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, hubio napisał:

Jak dobrze pamiętałem Irokez, który ma skalibrowany TV to sprawdzał i było ok... Jak nie sprawdzałeś Irokez to sprawdź bo widać, że temat wraca jak bumerang...

jak zwykle chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem 

chodzi mi o to że w sklepie nic się nie sprawdzi w kwestii znikającej armii bo tv nie są tam skalibrowane - więc koledzy "niewierzący" niestety pozostaną "niewierzący"

ja wierzę Irokez'owi że już nie znika

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko zapytam , czy ja jestem jedyny co nie skalibrował telewizora ?. I jest to u Was standartem że po zakupie tv wzywacie specjalistę do skalibrowania tv ?. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, Oni said:

Tak tylko zapytam , czy ja jestem jedyny co nie skalibrował telewizora ?. I jest to u Was standartem że po zakupie tv wzywacie specjalistę do skalibrowania tv ?. 

w sumie ja też nie skalibrowałem, nie miałem nawet kiedy :) muszę obejrzeć tego potera.. batmana i coś tam jeszcze w wolny weekend ?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zostałem hejterem, a ja krytykuję tylko posty Hubia, który najpierw mówi, że nie będzie porównywał q9fn z innymi tv, bo ich nie posiadał (i w ogóle jakby tak mógł!), a potem tworzy pierdyliard postów porównujących Samsunga do Sony, czy oledów...

Tak więc w ogóle nie kłamał wysoki sądzie, bo zawsze dodawał, że "on ich nie posiada, więc to tylko takie jego zdanie" choć potem z podkreśleniem,/na czerwono/z capslockiem* pisał, ze q9fn jest od tamtych lepszy i uj. ?

Taki ze mnie hejter Samsunga, że mam w domu ich dwa tv, trzy telefony, smartwatcha i lodówkę ;)

Stwierdziłem tylko fakt że jako koncern coraz bardziej zaniżają poziom.

Afera z różowymi ekranami w s8, które Samsung próbował ratować aktualizacją zwiększającą zakres jasności ekranu w menu użytkownika,

okrojenie kolejnych telewizorów z dts, żałosny limitowany dodatek na 10-cio lecie serii Galaxy, ceny sprzętów coraz wyższe na start,

Smart kit, który kosztował krocie , a miał gwarantować mega wsparcie dla smart tv... z całego smart kit, został sam kit,

brak dolby atmos w swoich flagowych tv,  itp. itd.. można długo wymieniać.

A jeszcze całkiem niedawno firma ta kojarzyła mi się z produktami dobrej jakości przy jednocześnie przystępnej cenie w porównaniu do gigantów jak np. Sony czy inni.

Na premierę s7 potrafili dodać google vr, a teraz mamy limitowaną "nagrodę" dla kupujących w przedsprzedaży najnowszego smartfona na 10-cio lecie serii.

W swojej hipokryzji upierają się przy tym qled, choć to nadal jakaś forma lcd z jego wszystkimi słabościami i dobrze wiedzą, że doszli do ściany, więc pod przykryciem "rewolucji 8k" pomału kombinują z własnym oled (vide ich najnowsze laptopy).

Samsung q9fn, to naprawdę dobry tv, jeśli nie najlepszy w segmencie ogólnie rozumianego lcd...

Ale nie za te pieniądze, sorry. Samsung wyrobił sobie logo/markę, a potem wrócił na wieś, tylko ceny zostały, a właściwie rosną.

Ok, napisałem coś wreszcie na temat samego telewizora ;)

Trochę wyszedł offtop, ale naszło mnie na objaśnienie mojego poprzedniego posta, bo pansiejącyburzę skręcił z tego wielką aferę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kmicic13
  • Plusik 6
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, szewi napisał:

Troche sie chyba zagalopowali z tymi cenami...

Standard... W dniu premiery Q9FN kosztował ok 25000zł, teraz wiadomo ile... Dlatego najlepszy moment na kupowanie to styczeń - marzec oczywiście modeli z zeszłego roku bo raz: dużo tańsze, dwa sprawdzone i dokładnie przetestowane... Ale jak pisałeś w innym wątku, że bierzesz pod uwagę DV to te Samsungi nie dla ciebie... :)

Dnia 1.03.2019 o 13:55, Oni napisał:

Nie jesteś jedyny... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, hubio napisał:

Dlatego najlepszy moment na kupowanie to styczeń - marzec oczywiście modeli z zeszłego roku bo raz:

Wg mnie raczej Listopad-Maj/czerwiec. Począwszy od Black Friday w listopadzie. Po ostatnie świeże sztuki lineupu zeszłorocznego wiosną następnego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Waldo94 napisał:

Wg mnie raczej Listopad-Maj/czerwiec. Począwszy od Black Friday w listopadzie. Po ostatnie świeże sztuki lineupu zeszłorocznego wiosną następnego roku.

Nie zapominaj, że w grudniu ceny szybują do góry z racji świąt... Ewentualnie ten jeden dzień Black Friday jeszcze można, ale generalnie to grudzień co do zasady to najgorszy miesiąc na jakiekolwiek zakupy... Bo wszystko może być prezentem...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio z tym grudniem to niekoniecznie prawda, w tym roku przed samymi świętami były lepsze promocje niż w Black friday i do dnia dzisiejszego np fz800 taniej kupić się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Generalnie zawsze najlepszy okres, to był styczeń - marzec, ale w tym roku jakoś ta zasada słabo funkcjonuje.

Ja dorwałem tv najtaniej w cyber monday, do dziś nie ma takiej ceny nigdzie, a mamy już marzec.

Edytowane przez Kmicic13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przypomniało mi się o Dolby Atmos i niestety ale nasz q9 i zapewne nie tylko on  z 2018 nie obsługuje Tego formatu bezpośrednio z app-ki z TV. 

Zdjęcie pierwsze jest z netflix i  q9 zdjęcie drugie jest z netflix i xbox .Na jednym mamy HDR 5.1 na drugim HDR Atmos

20190303_195049.jpg

20190303_194521.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy film tego gościa powinnien być gdziekolwiek pokazywany. Jego filmy są delikatnie mówiąc tendencyjne z naciskiem na moje jest najlepsze. A co kupi inny tv to on jest najlepszy. Na dodatek taki z niego kalibrator jak  .... tu wstaw odpowiednie słowo. Ten gość niejednokrotnie opluwał Vincenta i innych ludzi na swoich filmach i jak dla mnie jest kompletnie niewiarygodny. Co do filmu to być może ze tak jest ale wiele rzeczy można ustawić tak aby dany tv był najlepszy. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, tonybcc napisał:

Nie wiem czy film tego gościa powinnien być gdziekolwiek pokazywany. Jego filmy są delikatnie mówiąc tendencyjne z naciskiem na moje jest najlepsze. A co kupi inny tv to on jest najlepszy. Na dodatek taki z niego kalibrator jak  .... tu wstaw odpowiednie słowo. Ten gość niejednokrotnie opluwał Vincenta i innych ludzi na swoich filmach i jak dla mnie jest kompletnie niewiarygodny. Co do filmu to być może ze tak jest ale wiele rzeczy można ustawić tak aby dany tv był najlepszy. 

Może tak, a może nie... Nie ma cudów - poprawę kątów można owszem zrobić, ale właśnie kosztem bloomingu tak jak mamy w Sony ZF9 gdzie też jest specjalna powłoka aby były dobre kąty i większy blooming od Q9FN... No, ale zobaczymy dalej w testach co będą pisać... W każdym razie obawa o to była jak tylko ludzie się dowiedzieli i tej poprawie kątów...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio ja zaczekam na bardziej wiarygodne źródło. Ten gość jest u mnie spalony po tym jak opluwał Vincenta. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mechanizmie lokalnego / strefowego wygaszania przy pelnym podswietleniu zawsze beda wieksze lub mniejsze kompromisy.

Jakkolwiek by nie było to na podstawie ww filmiku nie wyprowadzalbym zadnych wnioskow. Poczekajmy co powie Vincent i inni testerzy.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów którzy mają tv z tematu, czy ktoś z Was miał może wcześniej model KS9500?
Zastanawiam się czy warto robić przesiadkę, KS9500 to też kawał dobrego tv, ale czy skok jakościowy będzie aż taki duży? Czym tak naprawdę konkretnym ten tv przebije KS-a, na pewno obraz..ale czy aż tak?
Czy przejście z ekranu zakrzywionego na płaski będzie w miarę ok?
Co przemawia za tym żeby się zdecydować?
Nie mam dużo czasu na decyzję, obawiam się trochę tych wad i trafienia na taki egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przeszedłem z JS9500 i tutaj jest znacząca różnica, szczególnie w czarnym i kontraście. Czarny naprawdę rewelka. Dodatkowo jasność dużo większa. Nie ma dużego efektu WOW, ale robi wrażenie :) dodatkowo szybkość działania - rewelka. I teraz HDR w grach (PS4 PRO) naprawdę przepięknie się ogląda.

JS który miałem to jednak starszy od Twojego, więc chyba bym bardziej już poczekał na model 2019, które to już lada moment będą w dystrybucji, ale jeśli chodzi o mnie to bym już nie wrócił. Najbardziej mnie wkurza to PIP w tym modelu, w JS działało to super a tu straszne ograniczenia.

Co do zakrzywionego ekranu to ja nie miałem z tym problemu, ale reszta domowników już tak i jako negatyw to przyjęła... po dwóch tygodniach już to zaakceptowali, ale ogólnie wg nich na gorzej.. po prostu przyzwyczajenie. Ja jestem bardzo zadowolony.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ekran zakrzywiony daje większe poczucie głębi.. znajomi też traktują to jako fajny bajer ;)

Seria J jest trochę inna, immo powinieneś widzieć większą różnice, choćby ze względu na rodzaj podświetlenia matrycy w serii Q

Ciekawe czy ktoś obiektywnie wypowie się jako były właściciel Ks9500, opinie o Q9FN są różne, na pewno nie jednoznaczne, dużo jest osób lekko zawiedzionych, inni znowu same superlatywy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dragen napisał:

Właśnie ekran zakrzywiony daje większe poczucie głębi.. znajomi też traktują to jako fajny bajer ;)

Ja mam KS9000 i w przypadku oglądania sportu, a w szczególności meczów piłkarskich przynosi to korzystne rezultaty. Kolejnego wysokiego modelu Samsunga w technologii lcd już jednak nie kupie. Aktualnie firma wypuszcza odgrzewane kotlety do czasu wyjścia technologii micro-led. Co do pytania kolegi odnośnie wymiany KS9500 na Q9fn według mnie nie ma to sensu.

Edytowane przez Waldo94
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, dragen napisał:

Mam pytanie do kolegów którzy mają tv z tematu, czy ktoś z Was miał może wcześniej model KS9500?
Zastanawiam się czy warto robić przesiadkę, KS9500 to też kawał dobrego tv, ale czy skok jakościowy będzie aż taki duży? Czym tak naprawdę konkretnym ten tv przebije KS-a, na pewno obraz..ale czy aż tak?
Czy przejście z ekranu zakrzywionego na płaski będzie w miarę ok?
Co przemawia za tym żeby się zdecydować?
Nie mam dużo czasu na decyzję, obawiam się trochę tych wad i trafienia na taki egzemplarz.

Ja miałem JS8500 więc tylko z podświetlaniem krawędziowym i pierwszą generacją kropek kwantowych... Różnica jest oczywiście na korzyść dla Q9FN w kontraście, który potrafi rzucić o ziemię... Na pewno będziesz miał wyższy kontrast no i jasność, szczególnie do HDR... Na pewno największą różnicę zobaczysz w UHD/HDR, ale w SDR - HD też moim zdaniem...

Ja bym nie czekał na model z tego roku, no chyba, że byś go kupił za rok... :) Bo teraz będą koszmarnie drogie... Po za tym nie wiadomo czy nie będzie jakiś problemów z nimi.. Miałem też JS8500 zakrzywiony i kiedy oglądałem to było fajnie, ale jednak trochę traktowałem to jako nowinkę i chciałem następny model mieć już "normalny"... Jest też powód dla, którego Sasmung zrezygnował w swoich flagowcach z zakrzywienia... Przecież w 2016 r. wszystkie te TV z kropką były zakrzywione, a obecnie jest jeden na kilka modeli... Jednak ludzie woleli normalne...

Generalnie bym na twoim miejscu go sobie wymienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi