Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie,  normalnie jeżeli jakieś urządzenie potrafi wypuścić dd+ to powinno umieć tez DD Atmos. A w przypadku naszego tv jednak tak nie jest.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed nami rozwój usług streamingowych. Myślę że nas właścicieli Q9FN będzie to irytować coraz bardziej

Moj ampli ma już eARC moze przyjac do 32 kanałów audio a z TV wychodzi DD+....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz mnie to tak do końca nie irytuje po prostu szkoda. Ale jeżeli będzie tak dalej to zeczywiscie będzie trzeba kupić coś zewnętrznego. Teraz narzekamy  na brak wsparcia dla dd atmos za rok może na brak wsparcia DTS-X. Nawet kolega hubio napisał ze jego odtwarzacz na aplikacji Netflix nie wspiera dd atmos , lub może ja to źle zrozumiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego uznałem że najbardziej uniwersalny jako odtwarzacz będzie komp. Ogarnia wszystko z DTS-X i auro 3d włącznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Oni napisał:

Wiesz mnie to tak do końca nie irytuje po prostu szkoda. Ale jeżeli będzie tak dalej to zeczywiscie będzie trzeba kupić coś zewnętrznego. Teraz narzekamy  na brak wsparcia dla dd atmos za rok może na brak wsparcia DTS-X. Nawet kolega hubio napisał ze jego odtwarzacz na aplikacji Netflix nie wspiera dd atmos , lub może ja to źle zrozumiałem.

Zgadza się Panasonic nie obsługuje Atmosa oczywiście tylko z Netflixa i innego streamingu.

A czy są jakiekolwiek plany żeby to Samsung zrobił ? Da się w ogóle programowo to ogarnąć czy jest ograniczenie sprzętowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie jest to kwestia oprogramowania i licencji. Swego czasu Marantz dołączył Auro 3d do swoich amplitunerow za drobne 300euro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko te 300 lub 149 euro nie szły na konto Marantz czy też Denon tylko do właściciela auro. Moim zdaniem się nie da ze bardziej hardware , ale nie wiem cz hubio pamiętasz w samsungach z serii JSxxx z 2015 roku jeszcze był DTS wspierany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej bym nie liczył że samsung doda wsparcie dla Atmosa.. to co mnie najbardziej wkurza w samsungu to szybkie zaprzestanie wsparcia w swoich sprzętach... szczególnie softu, tak miałem przy swoim JS.. 

ja ogólnie używam Apple TV ze względu na jakość appek takich jak Netflix, Prime Video, HBO GO, widać różnicę pomiędzy Apple TV a  Smart TV plus oczywiście super jakość filmów 4k w iTunes jak i w miarę długie utrzymanie wsparcia przez Apple.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Oni napisał:

Moim zdaniem się nie da ze bardziej hardware , ale nie wiem cz hubio pamiętasz w samsungach z serii JSxxx z 2015 roku jeszcze był DTS wspierany. 

Miałem to JS..., ale nigdy nie korzystałem z dźwięku przez TV tylko wtedy jeszcze przez cały zestaw kina domowego od Sony...

12 godzin temu, escapers napisał:

ja ogólnie używam Apple TV ze względu na jakość appek takich jak Netflix, Prime Video, HBO GO, widać różnicę pomiędzy Apple TV a  Smart TV plus oczywiście super jakość filmów 4k w iTunes jak i w miarę długie utrzymanie wsparcia przez Apple.. 

Na Panasonicu jest taka śmieszna sprawa, że jak się wyszuka film w netflixie po wejściu zaraz na apkę i odpali to jest równo po środku poziomy pas... Na górze od pasa obraz jest trochę ciemniejszy, na dole jaśniejszy... Trzeba wyjść z netflixa, wejść jeszcze raz i od razu wznowić oglądanie i jest ok. Generalnie jeśli chodzi o streaming, nie mówiąc o plikach z dysku to Panasonic to jest jedna wielka katastrofa... Ja to co miałem obejrzeć z netflixa obejrzeć obejrzałem, nie będę go mieć na pewno na stałe... Gdybym jednak chciał go używać na codzień to tylko przez Apple TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawiono obraz w Harrym Potterze ?

O Dolby Atmos ani słowa, hdmi 2.1 po ewentualnym updacie.

Nie wiem co się z Samsungiem dzieje, ale od jakiegoś czasu moim zdaniem obniżają loty.

Właśnie dlatego zatrzymałem się na ostatnich dobrych ich produktach: Galaxy s7edge i tv f8000. Reszta to odcinanie kuponów (pomijając oczywiście wprowadzenie 4k w tv).

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kmicic13 napisał:

Poprawiono obraz w Harrym Potterze ?

Niemożliwe, tam nie było co poprawiać!!!

Zapytajcie Sami-Wiecie-Kogo!!! ?

• Dzięki 1
  • Haha 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Kmicic13 napisał:

Nie wiem co się z Samsungiem dzieje, ale od jakiegoś czasu moim zdaniem obniżają loty.

ale tegoroczna seria QLED zapowiada się na hit - FALD w większości modeli i poprawione kąty - i mamy przepis na hit

jak jeszcze ceny będą rozsądne to mocno przycisną konkurencję

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kmicic13 napisał:

Właśnie dlatego zatrzymałem się na ostatnich dobrych ich produktach: Galaxy s7edge i tv f8000. Reszta to odcinanie kuponów (pomijając oczywiście wprowadzenie 4k w tv).

Widzisz wchodzisz na wątek o Samsungu pisząc takie rzeczy... Każdy może sam ocenić jakim jesteś hejterem...

1 godzinę temu, Groszek napisał:

Niemożliwe, tam nie było co poprawiać!!!

Zapytajcie Sami-Wiecie-Kogo!!! ?

Znałem tą recenzję od jakiegoś miesiąca bo już w tym wątku była wcześniej... Czytałem o tym miesiąc temu... Fajnie, że kolega Ilukk ją wkleił ponownie tym nie mniej ja bym się drogi Groszku tak nią na twoim miejscu nie podniecał bo to nie jest żaden test, żadni specjaliści... Po prostu ktoś coś napisał na podstawie nie testu tylko wrażenia. To była pierwsza recenzja tego następcy Q9FN w necie... A mit o niewidocznej armii to już chyba wszyscy właściciele tego TV, którego ani ty ani kmicic nie jesteście; potwierdzili kwestię tej sceny... Może ktoś tak napisał żeby się lepiej sprzedawał nowy model... Nie mam pojęcia... Widać że w necie bzdura goni bzdurę... Powielane kłamstwa stają się prawdą, a potem w oparciu o nie buduje się jakieś nowe głupoty...

Skoro was tak ta kwestia nurtuje, że nie mając tego TV wchodzicie na ten wątek i się nią zajmujecie to najlepiej jak się drodzy koledzy: kmicic i groszek umówicie gdzieś, nagracie sobie na pena tą scenę i wejdziecie do jakiegoś sklepu i sami sprawdzicie wtedy będziecie sami wiedzieć czy było co poprawiać czy nie... A póki tego nie zrobicie to bardzo proszę nie pisać takich bzdur w tym wątku...

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, hubio napisał:

koledzy: kmicic i groszek umówicie gdzieś, nagracie sobie na pena tą scenę i wejdziecie do jakiegoś sklepu i sami sprawdzicie wtedy będziecie sami wiedzieć czy było co poprawiać czy nie... A póki tego nie zrobicie to bardzo proszę nie pisać takich bzdur w tym wątku...

w sklepach nie mają skalibrowanych tv więc nic nie sprawdzą - "ekipa Valdemorta" znikała na tv po skalibrowaniu a nie na trybach fabrycznych

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, klaus71 napisał:

w sklepach nie mają skalibrowanych tv więc nic nie sprawdzą - "ekipa Valdemorta" znikała na tv po skalibrowaniu a nie na trybach fabrycznych

Jak dobrze pamiętałem Irokez, który ma skalibrowany TV to sprawdzał i było ok... Jak nie sprawdzałeś Irokez to sprawdź bo widać, że temat wraca jak bumerang...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@RHJG 

Nierealne, z polską mentalnością

Jednak miałeś rację. 

Edytowane przez Oni
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, hubio napisał:

Widzisz wchodzisz na wątek o Samsungu pisząc takie rzeczy... Każdy może sam ocenić jakim jesteś hejterem...

Znałem tą recenzję od jakiegoś miesiąca bo już w tym wątku była wcześniej... Czytałem o tym miesiąc temu... Fajnie, że kolega Ilukk ją wkleił ponownie tym nie mniej ja bym się drogi Groszku tak nią na twoim miejscu nie podniecał bo to nie jest żaden test, żadni specjaliści...

TO NIE JEST TA SAMA recenzja hubio .

i drogi hubio jesłi ty podwazasz recenzje zadni specjaliści to kim ty jestes? jesteś uzytkownikiem tego telewizora i nic więcej

pojawiły sie juz dwie recenzje a i tak podważasz.

w tej recenzji

https://hdguru.com/review-samsung-q90r-4k-tv-goes-ultra-wide

testujacy miał obok siebie te telewizory  i w dodatku w laboratorium samsunga!!! i pisał copoprawili wzgledem poprzednika tak jak w poprzedniej recenzji

wiec jeśli wziąc pod uwagę,że pozytywy są przesadzone to co można powiedzieć o negatywach,że także bo hubio twierdzi ,ze portal technologiczny whathifi to żadni specjalisci  hdguru będaćy w branży od 28 pewnie także.za to hubio ,ktory ma telewizor samsunga wie LEPIEJ od wszystkich.

Powtarzałem już kilka razy to tylko tv

a hubio tak się zachowuje,że gdyby był płatnym pracownikiem samsunga (a którym pewnie nie jest he he) to by go zwolnili czytając co tu wypisuje

Edytowane przez llukk
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, llukk napisał:

TO NIE JEST TA SAMA recenzja hubio .

i drogi hubio jesłi ty podwazasz recenzje zadni specjaliści to kim ty jestes? jesteś uzytkownikiem tego telewizora i nic więcej

pojawiły sie juz dwie recenzje a i tak podważasz.

w tej recenzji

https://hdguru.com/review-samsung-q90r-4k-tv-goes-ultra-wide

testujacy miał obok siebie te telewizory  i w dodatku w laboratorium samsunga!!! i pisał copoprawili wzgledem poprzednika tak jak w poprzedniej recenzji

wiec jeśli wziąc pod uwagę,że pozytywy są przesadzone to co można powiedzieć o negatywach,że także bo hubio twierdzi ,ze portal technologiczny whathifi to żadni specjalisci  hdguru będaćy w branży od 28 pewnie także.za to hubio ,ktory ma telewizor samsunga wie LEPIEJ od wszystkich.

Powtarzałem już kilka razy to tylko tv

a hubio tak się zachowuje,że gdyby był płatnym pracownikiem samsunga (a którym pewnie nie jest he he) to by zwolnili czytając co tu wypisuje

Owszem ta sama... Czytałem już o tej armii z miesiąc temu dokładnie z tej recenzji whathifi... I tak - to nie są żadni specjaliści bo równo rok temu i Q9FN zbierał podobne recenzje - dostał parę nagród "najlepszy telewizor świata" i taka "sielanka" trwała kilka miesięcy zanim za testy się nie wziął Vincent... Radzę poczekać do czasu testów tutaj lub na Vincenta i wtedy podejmować decyzje zakupowe... A co do tej drugiej recenzji tam nie ma nic o tej armii tylko o poprawie czerni czy usprawnieniu lokalnego wygaszania, co i już zostało wprowadzone w tych modelach kolejnymi aktualizacjami... 

Nie chodzi o to,  że ja się znam lepiej czy gorzej tylko o to, że w necie to tak z połowa informacji to tak naprawdę dezinformacja więc trzeba wiedzieć komu ufać... Wklejałem link do porównania np QLED vs OLED gdzie celowo wybrano model QLEDa nie będący FALDem, takich różnych przykładów jest mnóstwo... A nawet jak już ktoś jest specjalistą to i tak może się różnić od innych specjalistów - weźmy np. zalecane ustawienia do oglądania filmów przez Netflix i te zalecane, kalibrowane przez MK o czym gdzieś już na tym forum wspominałem - jak się różnią...

Niewątpliwie są lepsze kąty, i to na pewno zostanie już do końca roku, natomiast cała reszta wyjdzie podczas testów...

Mam już dość zaczynania na nowo tego tematu... Załóż sobie wątek o tym nowym TV i tam sobie wypisuj co chcesz na temat armii, czego chcesz... Ja już mam dość ! Dalej nie będę pisał na temat tj bzdury o znikającej armii... Popatrz lepiej na swoim wyświetlaczu czy ci coś nie znika... :)

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkladając na bok wszelkie spory i kłótnie co lepsze, to ten nowy QLED 2019 zapowiada się kozacko. Poprawili dużo z Q9FN, do tego lepsze kąty i naprawdę będzie to jeden z ciekawszych TV w 2019 roku. Ciekawe jaka cena za największe przekątne? Może to być duża konkurencja dla OLEDa

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wchodze i co ja widze: poprawili coś w najlepszym TV swiata. Teraz zatem bedzie najlepszym TV we wszechswiecie ;)

A tak na poważnie, kozak model sie szykuje co racja to racja :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Poczekajmy spokojnie Panowie... Nie ma co się na razie podniecać... Rok temu o Q9FN pisano podobne rzeczy...

Np tutaj... :

https://pl.ditching.eu/samsung-q9fn-qled-tv-qn65q9fn-przekazuje-recenzje/

:)

A takich laurek tak do kwietnia, maja to były dziesiątki... łącznie z nagrodami Szewi - "Najlepszy telewizor na świecie".... :):):)

Poczekajmy na MK, na Vincenta, na rtings.com i zobaczymy....

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Mam już dość zaczynania na nowo tego tematu... Załóż sobie wątek o tym nowym TV i tam sobie wypisuj co chcesz na temat armii, czego chcesz... Ja już mam dość ! Dalej nie będę pisał na temat tj bzdury o znikającej armii... Popatrz lepiej na swoim wyświetlaczu czy ci coś nie znika..

hubio ale mi nie przeszkadza znikająca armia he he. tylko,że ktoś jak obejrzy pierwszy raz film na q9fn to bedzie się cieszył z super obrazu i napewno nie zauważy ,ze coś mu znikneło.

tylko to jest ważne, gdy ktoś jest na etapie decyzji zakupowej wtedy są dla niego waże słabe i mocne strony tv. choć gdy juz sie kupi dany produkt i zauważy sie słabe cechy to trzeba z tym żyć najwyżej do nastepnego zakupu tv.

ps. Q9r wyjdzie będa pozytywy beda nagatywny a za rok nastepca i tak w kółko

tv to tylko rzecz po co te nerwy.....

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No ja jak już pisałem nie mam pierwszego filmu za sobą ale dziesiątki lub więcej i cieszę się za każdym razem z super obrazu i nie armia mi nie znikła. A Ty llukk i nie tylko, dalej zaśmiecaćie temat.

Edytowane przez Oni
  • Plusik 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi