Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, hubio napisał:

Wiesz każdy wyczyta z tego artykułu co mu jest bardziej przydatne... To jak z interpretacją Konstytucji... :)

Oczywiście! Przecież niektórych nic nie przekona że czarne jest czarne a białe jest białe. :)

Więc... to sprawdzanie w zaciszu domowym tylko dobrze brzmi na papierze, a nie w rzeczywistości...

Nik nie powiedział, że będzie łatwo. :)Trzeba poświęcić na to trochę czasu, czasami pokombinować. Ja to akurat lubię. Lubię audio/video, do tego lubię pewność i spokój jaki daje mi taki wybór.

I z całym szacunkiem dla ciebie i innych osób co powymieniały to szczególnie po lekturze tego tekstu tym bardziej myślę, że jak by do was wjechał taki magik jak MK i je wszystkie poustawiał referencyjnie to różnie by się te wymiany mogły by skończyć...

Teraz będzie tak w Twoim stylu, bo ja jak pamiętasz powtarzam żeby weryfikować informacje własnymi testami. ;) Jeśli tak często powołujesz się na MK, testy, artykuły to bądź konsekwentny - wiesz czarne jest czarne a białe jest białe -  i  jak skomentujesz poniższe artykuły cenionych przez Ciebie profesjonalistów ? (to chyba Ty wskazałeś mi ten materiał  :))

Żeby nie było - dla mnie  chłopaki z HDTV Polska robią świetną robotę, mam duży szacunek to ich pracy.

https://hdtvpolska.com/najlepszy-tv-2018-roku-wyniki-uk-tv-shotoout-2018-z-udzialem-hdtvpolska/

albo to

https://hdtvpolska.com/panasonic-fz800-oled-tv-wideo-test-referencja-obrazu-do-kina-domowego/

czy też o minusach wspomnianych w testach ZF9 i Q9 o tu:

Q9 - MINUSY Niedoskonałości w zakresie reprodukcji barw w SDR Agresywnie działający system lokalnego wygaszania Sztucznie wzmocniony efekt HDR (bez potrzeby) Słabe kąty widzenia (choć dobre w klasie matryc VA) Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-q9-2018-test-flagowego-qled-lcd-z-technologia-direct-led/

ZF9 - MINUSY Pogorszone możliwości optymalnej konfiguracji systemu Motionflow
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podswietleniem-direct-led/

Więc jak to wygląda z Twoim ostatnim cytatem? Ehhhhhh.......

Właściwie to nie odpowiadaj.  Znowu zaprzeczysz sam sobie, lub wymyślisz inne niestworzone rzeczy..... :)

• Plusik 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy ten temat będzie kiedyś czytelny i będzie z niego można wyłowić coś ciekawego . Jak narazie to tylko przez niektórych "użytkowników" np : @Groszek jest tylko śmietnik. 

Czy ktoś z Was zna lub widzial jakość obrazu i porównał q9fn do LG OLED65B6D i czy bo nie mam pojęcia LG OLED65B6D jest/był dobrym telewizorem Oled ?

Pytam bo użytkownik z innego forum z irytowany właśnie tym modelem  ,chce go wymienić na q9 lub już wymienił.

Edytowane przez Oni
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe czy ten temat będzie kiedyś czytelny i będzie z niego można wyłowić coś ciekawego . Jak narazie to tylko przez niektórych "użytkowników" np :[mention=22261]Groszek[/mention] jest tylko śmietnik. 

Czy ktoś z Was zna lub widzial jakość obrazu i porównał q9fn do LG OLED65B6D i czy bo nie mam pojęcia LG OLED65B6D jest/był dobrym telewizorem Oled ?

Pytam bo użytkownik z innego forum z irytowany właśnie tym modelem  ,chce go wymienić na q9 lub już wymienił.

B6 juz nie kupisz wiec to sa rozwazania czysto teoretyczne. Jesli innego uzytkownika irytuje oled to podejrzewam ze z q9fn na bank bedzie podobnie. Kazdy tv moze irytowac, bo kazda technologia ma jakies wady. Majac oleda dostrzeze on od razu niuanse technologii LCD (dse, blooming). Oled da lepszy kontrast i bedzie wolny od powyzszych kwestii. Seria 6 bardziej mogla byc podatna na wypalenia. Najnowsze serie sa jasniejsze maja wiecej mechanizmow zabezpieczajacych przed tym zjawiskiem na tyle zeby sobie tym az tak glowy nie zaprzatac. Q9fn na pewno bedzie pod tym wzgledem lepszy bo ma zerowe ryzyko wypaleń i jest w niektorych kontentach jasniejszy (szczytowa jasnosc ponad 1500 nit). Chociaz jak mozna znalezc w testach sa filmy ktore w hdr na oledach wypadaja jasniej. Seria 8 ma mapowanie tonow w tv co przydaje sie w temacie hdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe czy ten temat będzie kiedyś czytelny i będzie z niego można wyłowić coś ciekawego . Jak narazie to tylko przez niektórych "użytkowników" np :@Groszek jest tylko śmietnik. 
przecież B6 to jest już antyk. Seria która wypala sie od samego światła z żyrandola gdy tv jest wyłączony.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Groszek napisał:

Teraz będzie tak w Twoim stylu, bo ja jak pamiętasz powtarzam żeby weryfikować informacje własnymi testami. ;) Jeśli tak często powołujesz się na MK, testy, artykuły to bądź konsekwentny - wiesz czarne jest czarne a białe jest białe -  i  jak skomentujesz poniższe artykuły cenionych przez Ciebie profesjonalistów ? (to chyba Ty wskazałeś mi ten materiał  :))

Żeby nie było - dla mnie  chłopaki z HDTV Polska robią świetną robotę, mam duży szacunek to ich pracy.

https://hdtvpolska.com/najlepszy-tv-2018-roku-wyniki-uk-tv-shotoout-2018-z-udzialem-hdtvpolska/

albo to

https://hdtvpolska.com/panasonic-fz800-oled-tv-wideo-test-referencja-obrazu-do-kina-domowego/

czy też o minusach wspomnianych w testach ZF9 i Q9 o tu:

Q9 - MINUSY Niedoskonałości w zakresie reprodukcji barw w SDR Agresywnie działający system lokalnego wygaszania Sztucznie wzmocniony efekt HDR (bez potrzeby) Słabe kąty widzenia (choć dobre w klasie matryc VA) Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-q9-2018-test-flagowego-qled-lcd-z-technologia-direct-led/

ZF9 - MINUSY Pogorszone możliwości optymalnej konfiguracji systemu Motionflow
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podswietleniem-direct-led/

Więc jak to wygląda z Twoim ostatnim cytatem? Ehhhhhh.......

Właściwie to nie odpowiadaj.  Znowu zaprzeczysz sam sobie, lub wymyślisz inne niestworzone rzeczy..... :)

No ty sobie sam zaprzeczasz... :) Na początku prosisz mnie o komentarz, a na końcu piszesz - właściwie nie odpowiadaj... Ale odpowiem...:

Testy są robione przez różne osoby i generalnie wyniki są bardzo zbliżone, ale w niuansach się różnią. Do tego dochodzi taka sprawa, że akurat Q9FN miało na początku rzeczywiście problemy z jasnymi detalami w czerniach co rozwiązały kolejne aktualizacje... Przecież i w ratings.com jak i tutaj OLEDy wygrały i ja tego nie kwestionuję... Ale jak bardziej się wgłębimy w temat okaże się, że testerzy głównie analizują filmy i tak na rtings.com w kategorii kino wygrały OLEDy, ale już w innych zastosowaniach Q9FN miał identyczne lub podobne wyniki. Nawiasem mówiąc w sekcji "kino" znacznie wyprzedził SONY ZF9... I właściwie to też się pokrywa z moimi obserwacjami i tego co widziałem w sklepach... Jeśli by OLED 75'' był w normalnej cenie jak najbardziej byłby brany przeze mnie pod uwagę bo i nawet podstawka pasuje... Kwestię tych bieli już mi wytłumaczyliście więc i tak bym się temu dokładnie przyjrzał, ale na pewno bym sobie sprawdził takie AF8... Jeśli to na tym Shootoutcie co mi wkleiłeś link była ta scena z harrego pottera to jest to dla mnie niezrozumiałe - albo była kwestia braku uaktualnienia albo... nie mam pojęcia jak do tego doszło bo przecież wszystko z tym obrazem jest ok w każdym fabrycznym trybie co nie tylko ja potwierdziłem... Po kalibracji powinno być tylko lepiej... Może też być np różnica między 65'' a 75''... Przypominam też, że test u nas przez MK był robiony naprawdę bardzo dawno temu - prawie rok temu i nie jestem przekonany czy i dzisiaj by był zarzut o agresywnie działający system wygaszania... Na pewno jeśli chodzi o słabość kątów to nic się nie zmieniło.. Na marginesie - następca Q9FN z tego roku ma sobie już dobrze radzić i w tym aspekcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q9FN w 75" mozna już kupić za 15500 choc w Brand Store i większych sieciówkach dalej 16999 za to Sony ruszyło z ciekawą przeceną bo:
75ZF9 jest za 12999
75XF9005 za 9999
lub "the beściak" AF9 ale niestety w 65" za 13999

Zwlaszcza ceny za 75" zrobiły się ciekawe.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę edytować więc post pod postem.

Kupiłem 75ZF9. czekam na kuriera i @hubio jedziemy z testami ? Harry Potter juz się szykuje tak samo jak Altered Carbon.

Jak ktoś chetny to 65XE9305 do sprzedania ;)

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

Kupiłem 75ZF9. czekam na kuriera i @hubio jedziemy z testami ? Harry Potter juz się szykuje tak samo jak Altered Carbon.

Ale co ty niby chcesz testować i co ja niby mam testować ? Co masz narzędzia do pomiarów bo ja nie posiadam... Jak chcesz więc sprawdzić np. kontrast jaki mamy w filmach czy na meczach ? I nie rozumiem kwestii HP... Nie czytałem nigdy,  że na jakimś shotooutcie były jakieś problemy z Sony ZF9... może dlatego, że tego wspaniałego telewizorka po prostu nie wzięto nawet do porównania do OLEDów... :)

Swoją drogą tak sobie pomyślałem, że była wielka burza z powodu HP, ale nikt nie pomyślał, dlaczego do tak zacnego grona oledowego wybrano tylko jeden LCD - nasz LCD Samsung Q9FN... :) ? Bardzo ciekawa jakie były wyniki jak by był i Sony ZF9... To trochę jak ze mną w tym temacie... Zawsze można uderzyć bo się odzywam, sprawdzam, testuję... a w wątku o ZF9 7 stron... i CISZA... Nie ma więc żadnej dyskusji... Załóżmy, że dlatego, że to TV idealny, bez żadnych wad, z idealną czernią i kontrastem ... :):):)

Apropos tego wątku myślę user, że fajnie jak byś tam już przedstawiał swoje testy, a nie tu... :)Tu masz link: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46230-sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podświetleniem-direct-led/?page=7&tab=comments#comment-477406

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90R - hmm ciekawe jak to będzie z kontrastem bo jeżeli kąty mają się trochę polepszyć tak jak w ZF9 kosztem kontrastu to trochę słabo ? 

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio wyluzuj marudo jedna. Przecież żartowałem ?

Ja kupiłem TV i nie zamierzam pisać o nim wypracowań. Po prostu włączę i będzie grał w salonie. Ja nie traktuję TV jako Świętego Grala. To tylko TV. Ma swoje plusy i minusy. Mam model ubiegłoroczny i wiem na co stać ten TV. Testowałem go też kilka miesięcy temu w domu (Twojego Q9FN też). Miałem odpuścić temat 75" ale zrobili mi dobra cenę + gwarancja na 5 lat więc się skusiłem. Co do testów to na pewno je sobie zrobię raz jeszcze na swoich materiałach bo lubię takie porównania. Porównam sobie TV do modelu XE9305 oraz do projektorów czy to Epsona czy JVC. Widziałem też dzisiaj Twojego Q9FN w sklepie i też fajnie grał. Wybrałem Sony bo mój gust jest bliżej obrazu jaki generuje ten TV co wcale nie oznacza, że ZF9 to najlepszy TV na rynku bo tak nie jest. Najlepiej dla mnie grał AF9 i gdyby tylko był w 75" to właśnie OLED byłby u mnie w salonie. Przemyślałem i doszedłem do wniosku, że zanim OLED w 77" spadnie do poziomu ceny jaką dostałem za ZF9 to minie pewnie z 5 lat. To samo z nowym Samsungiem czy nowościami od Sony.

Fajnie jakbyś trochę wyluzował bo niemal w każdym poscie pogrubiasz, kolorujesz czcionkę, powiększasz itd. co oznacza, że masz dużego "nerwa" na jakakolwiek polemikę i odmienne zdanie do Twojego. Ciesz się swoim TV bo masz jeden z najlepszych LCD FALD na rynku. Q9FN to dobry TV i tego się trzymaj. Pozdrawiam Cię @hubio

@Irokez teraz właśnie wszyscy producenci idą w te polepszacze kątów. Sprawdzę u siebie jak dużo traci się na kontraście.

@RHJG - pozdrawiam ;)

Edytowane przez user7878
  • Plusik 3
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, user7878 napisał:

Najlepiej dla mnie grał AF9 i gdyby tylko był w 75" to właśnie OLED byłby u mnie w salonie. Przemyślałem i doszedłem do wniosku, że zanim OLED w 77" spadnie do poziomu ceny jaką dostałem za ZF9 to minie pewnie z 5 lat. To samo z nowym Samsungiem czy nowościami od Sony.

Wbrew pozorom ceny mogą bardzo szybko zacząć spadać... Jeszcze 3 lata temu nawet budżetowe 75'' kosztowały niebotyczne pieniądze, a dzisiaj całkiem przyzwoity NU7002 od Samsunga w 75'' można dostać za ok 6000zł ! To co się dzieje w cenach to jest ogromny postęp, na całe szczęście dla nas - konsumentów...

Cytat

Fajnie jakbyś trochę wyluzował bo niemal w każdym poscie pogrubiasz, kolorujesz czcionkę, powiększasz itd. co oznacza, że masz dużego "nerwa" na jakakolwiek polemikę i odmienne zdanie do Twojego. Ciesz się swoim TV bo masz jeden z najlepszych LCD FALD na rynku. Q9FN to dobry TV i tego się trzymaj. Pozdrawiam Cię @hubio

Sorry... Po prostu jak byś był narażony na takie ataki jak ja od miesiąca w tym wątku, zacząłbyś traktować już wszystko jak atak lub prowokację... Ja na początku jak zacząłem się tu udzielać byłem całkiem "normalny" :)  i dyskutowałem tak jak z wami w wątku o Epsonie, ale jak cię co chwila obrażają to już zaczynasz być przeczulony...

Cytat

@Irokez teraz właśnie wszyscy producenci idą w te polepszacze kątów. Sprawdzę u siebie jak dużo traci się na kontraście.

Oby tylko nie odbiło się to na jakości obrazu... Bo najpierw maniacy czerni spowodowali, że taki Samsung dał taki system wygaszania, że wygasił wszystko... :) (oczywiście przed aktualizacjami), a teraz znowu ulepszają kąty... Dla mnie osobiście ani jedno ani drugie nie jest priorytetem. TV mam na obrotowej podstawce, a 90% rzeczy oglądam na wprost...

Dobrze mi się wydaje - w ciągu miesiąca nabyłeś proja JVC i teraz ten TV...?  No to gościu... jedziesz na full wypasie... :) Ja mam problem co na czym oglądać, ale Ty to już naprawdę będziesz miał orzech do zgryzienia... Jak już ochłoniesz po tym SONY to zapraszam do swojego wątku o Q9FN i możemy się wspólnie zastanowić co gdzie oglądać... :) Jak to się mówi... kłopot bogactwa... :)

1 godzinę temu, Irokez napisał:

90R - hmm ciekawe jak to będzie z kontrastem bo jeżeli kąty mają się trochę polepszyć tak jak w ZF9 kosztem kontrastu to trochę słabo ?

Teraz to przeczytałem..., a właśnie to samo miałem na myśli przed chwilą... Dlatego jak ktoś by chciał kupić to 90R moim zdaniem powinien poczekać koniecznie na testy...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, user7878 napisał:

Jak ktoś chetny to 65XE9305 do sprzedania

jak dla mnie jeden z najgorszych tv jakie miałem. Ja miałem pecha jeden padł po dwóch tygodniach drugi po szesciu miesiacach . Migotanie obrazu w ciemnych scenach irytowała strasznie.

Ale tu jest temat q9fn SAMSUNG nie Sony 

Edytowane przez Oni
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Oni i to też pokazuje jak mogą być rozne opinie o tych samych sprzętach. Dla mnie XE9305 to jeden z lepszych TV Sony. HDR świetny, czernie lepsze niż w tegorocznym XF9005. Minusem XE9305 i to bardzo dużym są kąty widzenia. Tutaj dla mnie jest bardzo słabo. Wolno działajacy android to kolejny minus. Natomiast co do migotania to nie spotkalem się z takim problemem. Czytałem już wcześniej że nie podpasił Ci ten TV i bardzo mnie to dziwiło.
Jak testowałem Q9FN to pamiètam że wlasnie pod kątem grał u mnie lepiej niż XE9305 a w recenzjach pisali że Samsung ma słabe kąty. Zobacz też w dziale Sony na co ludzie narzekają przy XE9305 i nigdzie migotania nie znajdziesz. Może trafiłeś na felerny egzemplarz.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tak tylko jednym słowem porównania do SONY ZF9 to sobie dzisiaj uświadomiłem, że o ile Q9FN Sasmunga to jest ich najdroższy, flagowy model (oczywiście analizujemy rok 2018)  i jako QLED ma rywalizować z OLEDami co jak się okazuje, że wzięto go do shotooutu i w mojej opinii to nie jest jedyne kwestia marketingowa bo w wielu testach porównuje się QLEDy do OLEDów; tak o tyle ZF9 to przecież nie jest ich flagowy model bo SONY ma swoje OLEDy z AF8 na czele... Nie twierdzę, że tak jest, ale producent w takim wypadku jednak główny nacisk będzie kładł na swój model flagowy.... Nie chcę też przytaczać ponownie tych wszystkich argumentów co pisałem wcześniej np jaką to innowacyjną, przełomową technologię taką jak QD zastosowano w tym Sony.

user7878 jak już będziesz coś pisał w wątku o SONY ZF9 napisz, proszę co zdecydowało, że wziąłeś jednak tego SONY...

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio W Sony jest Master Series i na 2018 rok model ZF9 to jest ich topowy TV, natomiast w OLEDach topowy jest AF9, a AF8 jest modelem słabszym z początku roku.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

@hubio W Sony jest Master Series i na 2018 rok model ZF9 to jest ich topowy TV, natomiast w OLEDach topowy jest AF9, a AF8 jest modelem słabszym z początku roku.

Ok - AF9... Chodziło mi o to, że jednak najdroższym flagowym modelem jest OLED... Po prostu Samsung zamiast OLEDów ma QLEDy i Q9FN jest tutaj flagowcem, ma też zwykłe LCD...

Chodzi mi o coś takiego:

SAMSUNG:

LCD - QLEDY

SONY:

LCD - OLEDY

I w tym sensie ten QLED jest jakby odpowiednikiem OLEDa z SONY, a powiedzmy jakiś najlepszy LCD od Sasmunga byłby odpowiednikiem ZF9... Innymi słowy mówiąc kupując Q9FN mam pełne przekonanie, że to najlepszy telewizor tej firmy przynajmniej za 2018 r., natomiast Sony ZF9 można uznać co najmniej za najlepszy LCD tej firmy, ale nie w ogóle...

To oczywiście tylko kwestia nazewnictwa i dobrego samopoczucia właścicieli, ale... może też implikować fakt, że producent w swoim najlepszym telewizorze trochę bardziej postara się go udoskonalić aktualizacjami...

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche to inaczej wygląda [mention=160872]hubio[/mention]

Qled od Samsunga to nic innego jak LCD FALD innych firm.

Top LCD FALD Sony to w 2018 roku ZF9

Top LCD FALD Samsunga w 2018 roku to Q9FN

Top OLED Sony na 2018 to AF9

Natomiast Samsung nie robi OLEDów w ogole.

A tutaj link do porownania zarowno Oled, LCD i Q9FN

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu się zacznie...

Kropki działają na @hubio jak płachta na byka;)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, user7878 napisał:

Troche to inaczej wygląda [mention=160872]hubio[/mention]

Qled od Samsunga to nic innego jak LCD FALD innych firm.

Top LCD FALD Sony to w 2018 roku ZF9

Top LCD FALD Samsunga w 2018 roku to Q9FN

Top OLED Sony na 2018 to AF9

Natomiast Samsung nie robi OLEDów w ogole.

A tutaj link do porownania zarowno Oled, LCD i Q9FN

Ok nie ma co się kłócić... Bo będzie znowu niepotrzebne zamieszanie... Zresztą wcześniej o tym pisaliśmy... Dla mnie QLEDy to nie zwykłe żadne FALDy bo mają innowacyjną technologię QD, którą uwielbiam i żaden inny telewizor mi się tak nie podoba jak ten pod tym kątem... To oczywiście nie tylko zmiana programowa tylko technologiczna bo fizycznie są nanoszone kryształki przez co obraz generuje znacznie lepszą paletę barw, co zresztą w DCI potwierdzają testy... Nie będę podawał linków do opisu QD bo jest tego pełno wszędzie w necie... To miała być odpowiedź Samsunga na OLEDy i tak jest... SONY jako kontrofertę przedstawia właśnie OLEDy a nie LCD. Niestety przeciwnicy Samsunga za każdym razem umniejszają znaczenie QD z czym ja przynajmniej się nie zgadzam...

Nawet tu zrobiono porównanie QLED vs OLED (niestety zmanipulowane bo wzięto 7FN z podświetlaniem krawędziowym):

A co do tego, jak się okazuje kolejnego shootouta, to jak widać nie tylko MK i Vincent je robili... To i może te detale w HP poginęły w tym, a nie tamtym... :) Trochę się pogubiłem z tymi shootoutami... :)

I należy też dodać, że w shootoutcie robionym przez profesjonalistów jak MK czy Vincent nie było Sony ZF9 tylko same OLEDy i właśnie QLED Q9FN od Samsunga... To też o czymś świadczy moim zdaniem...

• Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.02.2019 o 17:24, user7878 napisał:

Jak ktoś chetny to 65XE9305 do sprzedania ;)

Gratulacje. Opisz w watku zf9 jak to wyglada z Twojego punktu widzenia. Cena przyznam ze mocno kusząca... :)

Bedzie sie działo w temacie testów ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się zagalopowałem z tym porównywaniem QLEDów do OLEDów... Przemyślałem temat i powiedzmy sobie szczerze, że z punktu widzenia technicznego to jednak QLEDy to tylko znacznie ulepszone LCD... Może i marketingowo Samsung bardzo chciał aby tak myślano, ale jednak nie można tu mówić o takiej zmianie technologicznej jak w OLEDach... 5 zniesmaczonych buziek słusznych... :)  Przyszła refleksja... i wcześniejszy post wynikający trochę z mojej niewiedzy nie był obiektywny... Tym nie mniej obraz generowany przez TV z QD po prostu kocham, jestem chyba od niego uzależniony... :)  Nie wiem jak w porównaniu do innych marek i technologii jak OLEDy, ale w MU8002 bardzo mi tego brakowało...

Poniżej, moim zdaniem, rzetelny i obiektywny artykuł porównujący QLEDy i OLEDy...:

https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/oled-vs-qled-pojedynek-techniki-i-marketingu/nph7hdq

Edytowane przez hubio
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio całkiem dobry artykuł, w ktorym w prosty sposób opisali jak ewoluowały LCD i jak to sie ma do OLEDów.

Tak jak pisał @user7878 (wynika to tez z tego artykulu ktory wkleiłeś) 

wiekszosc marek ma w swojej ofercie premium OLEDy (Philips, LG, Panasonic, Sony), potem topowe LCD faldy i zwykle LCD, ale nie jest to ta sama półka.

Samsung nie wiedzieć dlaczego nie ma w ofercie OLEDa (mimo ze ma telefony z AMOLEDami itp. jakos chyba zaspali w swoim czasie) i potem probujac jakoś te przyslowiową dziure (mowiac kolokwialnie) zasypać i zmniejszyc dystans do OLEDów z LG Display zmianil nazwe SUHD na QLED (dziwnie blisko nazwy oled ;)oraz rozwijajac potem prace nad Microled. Technologia te jednak uwazam podobnie jak jeden z przedmowcow wymaga sporego dopracowania przynajmniej na podstawie tego co bylo widać na CES i o czym wspominal Vincent (widoczne z bliska laczenia paneli, roznice w kolorystyce poszczegolnych paneli) - chociaz nie ukrywam kibicuje jej, bo akurat Samsung ma mozliwosci i srodki na dopracowanie tego.

Co do zestawienia obu tych technologii LCD LED FALD i OLED to niestety ale jak sie troche poobcuje z najnowszymi TV Oled, to nawet QD nie pomoga zeby stwierdzić ktora technologia jest przleomowa i przyszlosciowa :)

zeyb nie bylo ze jakis ze mnie fanboy, to ja lubie rownowage i dlatego rozgladam sie za LED FALD mimo ze mam oleda i nie powiem ze Oledy to najznakomitsze Tv bo maja swoje wady ktorych jestem swiadomy :) 

Edytowane przez szewi
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.02.2019 o 11:48, szewi napisał:

Co do zestawienia obu tych technologii LCD LED FALD i OLED to niestety ale jak sie troche poobcuje z najnowszymi TV Oled, to nawet QD nie pomoga zeby stwierdzić ktora technologia jest przleomowa i przyszlosciowa :)

Myślę, że to nie jest takie proste i zależy do jakich zastosowań... Tak samo jak w kwestii różnicy między projektorami, a telewizorami... Na OLEDZie obraz z filmu będzie miał świetny kontrast i czerń, ale już oglądając mecz czy np. białą skocznię narciarską lepiej sprawdzi się FALD... Do tego dochodzą preferencje samych użytkowników - jeden woli intensywny, mocny, jasny obraz z żywymi kolorami, inny stonowany, ciemny - typowo kinowy... Nawet wśród ekspertów nie ma jednoznacznej opinii jak co oglądać... Np weźmy zalecenia netflixa i to co pisał o tym MK. Np. mnie osobiście o wiele bardziej odpowiadają zalecenia Netflixa niż zalecenia MK... Dla mnie tonacja koloru: ciepły 2 jest nie od oglądania. Tak samo razi mnie efekt teatralny w motion plus (oczywiście tylko w filmach fabularnych) bo do całej reszty go używam...

Nie ma więc czegoś takiego jak uniwersalne, idealne ustawienia czy uniwersalny jeden wyświetlacz... Są oczywiście pewne ramy w których możemy obiektywnie stwierdzić, że taki Samsung MU8002 będzie o wiele gorszy od każdego OLEDa, flagowego QLEDa czy flagowego FALDa od SONY jak ZF9, natomiast już na pewnych poziomach to mogą być preferencje osobiste ludzi... Do tego dochodzi właśnie chaos spowodowany ustawieniami gdzie jak słusznie pisał MK apropos porównywania sprzętu w markecie można tak poustawiać wyświetlacze żeby jeden wyglądał o wiele lepiej od drugiego... Na pewno też co pisał MK ważne są testy bo matematyka jest królową prawdy, ale...na poziomie niuansów zostają preferencje ludzi...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi