Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, klaus71 napisał:

skoro porównujesz do OLEDa razem z "fachowcami" z marketu to po prostu nie da się  tego nie skomentować zwłaszcza jak to są tak niestworzone teorie 

przynajmniej już wiemy że dla Ciebie lepszym tv jest ten co ma mocniejszy tryb dynamiczny - bo tylko wtedy białe jest białe  :)

w nocy też jest pewnie lepiej bo przecież można założyć okulary słoneczne  :)

Akurat nie Ciebie miałem na myśli pisząc ten post tylko kolegę groszek i paru innych co się ciągle produkują w tym temacie... Jako, że porównałem z OLEDami oczywiście posiadacze OLEDów maja wiedzę i mogą polemizować.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, klaus71 napisał:

skoro porównujesz do OLEDa razem z "fachowcami" z marketu to po prostu nie da się  tego nie skomentować zwłaszcza jak to są tak niestworzone teorie 

przynajmniej już wiemy że dla Ciebie lepszym tv jest ten co ma mocniejszy tryb dynamiczny - bo tylko wtedy białe jest białe  :)

w nocy też jest pewnie lepiej bo przecież można założyć okulary słoneczne  :)

w sumie twoje fanatyczne szukanie kolejnych "ewidentnych" zalet/przewag swojego LCD wydaje się chorobliwe - ciągle nie masz pewności że masz super tv że tak po sklepach szukasz potwierdzenia że jest super?

Gdyby hubio miał Rubina też mówiłby, że jest najlepszy. Dlatego, że fantastycznie grzeje a szum lamp elektronowych miło koi trawiony gorączką fanboizmu umysł. :)

38 minut temu, hubio napisał:

Akurat nie Ciebie miałem na myśli pisząc ten post tylko kolegę groszek i paru innych co się ciągle produkują w tym temacie... Jako, że porównałem z OLEDami oczywiście posiadacze OLEDów maja wiedzę i mogą polemizować.

@hubio ochłoń, bo zaczynasz bredzić. No weź sam przeczytaj co napisałeś. Toż to żal.....

Tytułem wyjaśnienia, bo widzę że robię się dla Ciebie wrogiem publicznym nr 1 (a tych paru innych to pewnie Ci którzy nie zgadzają się z Twoim zdaniem, lub wymienili Q9 na ZF9??? :) ):

Zanim kolega Groszek wybrał telewizor miał Q9 u siebie w domu. Dzięki temu kolega Groszek jest spokojny, bo wybrał dla siebie najlepszy tv z pięciu różnych. Ponadto kolega Groszek co jakiś czas zada sobie trochę trudu żeby tu wpaść  sprostować Twoje konfabulacje i kłamstwa które tu wypisujesz na temat Q9 - np. " a Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach,  " . :) Co być może pozwoli ustrzec kogoś przed wprowadzeniem w błąd i rozczarowaniem po zakupie.

@hubio - no i chcę Ci przypomnieć, że kolega Groszek  nie mówi że to jest zły telewizor. Wręcz przeciwnie.

Jeżeli komuś bardzie pasuje LCD od OLEDA powinien sprawdzić ten telewizor u siebie lub w warunkach zbliżonych do domowych, czy mu odpowiada. Zdecydowanie wydając taką kasę warto go porównać z ZF9, który jest mocną konkurencją w tej samej technologii.

Edytowane przez Groszek
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio nie rozumie, że większość z nim polemizujących nie tyle krytykuje ten tv, co po prostu próbuje mu uświadomić jakie bzdury tu wypisuje.

Ale nie dociera do niego nic. Sam próbowałem najpierw delikatnie, potem ostrzej, to skończyło się straszeniem mnie sądem ?

On albo nie chce, albo nie umie czytać ze zrozumieniem, że jego posty w większości są słabe, a nie sam tv.

• Dzięki 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie chodzę po sklepach i nie szukam na siłę jakiegoś porównania itd... Napisałem wam całą historię... Ja nawet tam nie stałem na początku tylko usłyszałem co mówili o bielach, a potem włączył tą planszę i tyle... Pech, a może szczęście, że tak się stało...

Macie k. jakąś misję - panowie co powymienialiście albo go nigdy nie mieliście żeby ciągle pisać jakieś bzdury ? To nie ja piszę bzdury tylko wy... Na całe szczęście bez względu na to co kto nie napisze czy nie powie każdy ma własny rozum więc:

W CELU SPRAWDZENIA JAKOŚCI CZERNI I DETALI W CZERNIACH proponuję wziąć na pendrive Harry Potter i Insygnia Śmierci 2 i włączyć od 46 min. na różnych TV

W CELU SPRAWDZENIA BIELI poprosić o odpalenie białej, czystej planszy na Q9FN i dowolnym innym OLEDzie

każdy będzie wiedział co kupuje...

3 godziny temu, Groszek napisał:

Jeżeli komuś bardzie pasuje LCD od OLEDA powinien sprawdzić ten telewizor u siebie lub w warunkach zbliżonych do domowych, czy mu odpowiada. Zdecydowanie wydając taką kasę warto go porównać z ZF9, który jest mocną konkurencją w tej samej technologii.

I chcę dodać, że może jak ma się znajomości i lekki tv 65'' to można się tak bawić w ciągłe sprawdzanie, nie groszek 5 TV, a nawet 10 TV :)  w warunkach domowych, ale w przypadku TV 75'' i braku dojść to już po 2 takich wymianach by się niejednemu sprzedawcy znudziło... Jak by ktoś chciał kupić po odesłaniu 2 TV kolejny trzeci TV to już mógłby być na czarnej liście !

Tak sobie piszecie - sprawdzajcie 3, 5 może 10 TV w domu... :)Ciekawe jak to w praktyce wygląda... No i nie życzę żadnemu sklepowi w Polsce takiego upierdliwego klienta !

Więc powiedzmy, że jak już się kupuje dla zwykłej osoby pozostaje wiedza z testów, forów, a najlepiej zrobić testy o których pisałem...

4 godziny temu, klaus71 napisał:

A przepraszam bardzo dlaczego obrażasz kierownika działu TV z MM, który śmiem twierdzić ma znacznie większą wiedzę niż ty ???????????????

Każdy z was pozuje na jakiegoś nie wiadomo jakiego eksperta a jesteście dokładnie takimi samymi użytkownikami jak ja... Z tą małą różnicą, że ja mam ten TV na co dzień, a wy go nie macie bo albo mieliście krótką chwilę albo nigdy...

Jak pisałem wielokrotnie wcześniej - to być może najlepszy TV na świecie, najbardziej zrównoważony w tym sensie, ze łączy świetną czerń, tak dobrą jak oledowa, z jasnością i kontrastem jak na niespotykaną skalę. Najlepszy nieoledowy 75'' TV na świecie wg ratings. No i do tego dochodzi kwestia super bieli w porównaniu z OLEDami !

Nie słuchajcie ludzi co się tu wypowiadają, którzy go nigdy nie widzieli na oczy albo nie umieli ustawić i oddali, albo nie poczekali na aktualizacje, bo oni piszą po prostu bzdury !!!

Edytowane przez hubio
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, hubio napisał:

To nie ja piszę bzdury tylko wy...

Czego nie rozumiecie, koleżanki i koledzy? ;)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś z UŻYTKOWNIKÓW tego tv lub osoby zainteresowane tym TV będą chciały się o cokolwiek spytać zapraszam do swojego tematu: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/

Jak widzieliście przez parę dni się w ogóle nie odzywałem i nie miałem już zamiaru... Napisałem tylko o tych bielach co usłyszałem w MM, ale widać, że to działa jak płachta na byka na co poniektórych co powymieniali ten TV, albo mają swojego OLEDa albo jeszcze inny TV i nie przyjmują żadnej krytyki, że ich bóstwo jednak nie jest tak doskonałe - obejrzyjcie sobie mecz na Q9FN i dowolnym OLEDzie w ich najmocniejszych trybach... :)

Jak przestanę się udzielać temat umrze śmiercią naturalną jak paro stronicowe tematy o tych waszych "doskonałych" OLEDach czy SONY ZF9... Bo niestety udzielam się tylko ja i hejterzy, a użytkownicy tego TV przestali... W sumie nie ma co się dziwić... Po co mają tracić czas na użeranie się i nerwy jak mogą sobie pooglądać jakiś dodatkowy filmik, a naprawdę nie można się od niego oderwać... :) I ja tak zrobię... Jak ktoś będzie chciał coś zobaczyć u mnie to niech pisze na priv, a najlepiej zrobić test o którym pisałem wyżej... WAŻNE: W SKLEPIE KONIECZNIE JEŚLI BĘDZIECIE BRALI POD UWAGĘ OLEDy POPROŚCIE O ODPALENIE ZWYKŁEJ BIAŁEJ PLANSZY NA Q9FN I JAKIMŚ OLEDZIE ! Żebyście sobie wyrobili zdanie jak mocny, intensywny obraz daje ten TV w stosunku do OLEDów. Oczywiście nie dotyczy to byłych użytkowników plazm i maniaków doskonałej czerni - dla nich tylko OLED....

Niestety nasze małe polskie piekiełko, włażenie na temat czegoś czego się nie ma żeby się tylko przypierdol....ć żeby hejtować, zamiast pisać o pozytywach swoich TV w odpowiednich działach wchodzicie tu, żeby gnoić ten TV, a przy  okazji się dowartościowywać... Zarzucacie mi bzdury, bzdety, zarzucacie bzdury kierownikowi w MM... Zresztą co ja się dziwę... Na tym forum nawet gnoili jacyś debile MK bo też lepiej się znali... Taki naród, każdy zna się na piłce, na sprzęcie na wszystkim, ale chyba najbardziej na gnojeniu innych zamiast pisaniu czegoś pozytywnego... A w życiu prywatnym w oczy zawsze tylko miłe słówka, a po za plecami to samo: gnojenie, hejtowanie itd i tak w pracy, w domu, w rodzinie... A trudne sytuacje rozwiązuje się esemesem, mailem lub CZASAMI w rozmowie tel. bo tchórzy nawet nie stać na to, żeby powiedzieć w oczy co się myśli... Sorry za odbieganie od tematu, ale raczej już w tym temacie nie będę się udzielał więc tak offtopicowo mnie naszło na scharakteryzowanie Rodaków....

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio, idź na spacer lub znajdź sobie w końcu dziewczynę. Serio.

to idzie w naprawdę zlymnkiery ku, jeśli poprawiasz sobie samopoczucie nie tylko boldowaniem ale również zwiększaniem czcionki i zmiana koloru na czerwony.

Zarzekales się kilka razy, ze będziesz pisał w temacie, który założyłeś więc plz idź robić burdel tam, a daj ludziom spokój tutaj.

• Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wy wszyscy hejtujący Q9FN idzcie oglądać swoje oledy. I odczepcie się od TV którego widzieliście co najwyżej w sklepie. To jest wątek o Q9FN a nie o LG Sony i innych markach. 

Miłego weekendu

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, hubio napisał:

A przepraszam bardzo dlaczego obrażasz kierownika działu TV z MM, który śmiem twierdzić ma znacznie większą wiedzę niż ty ???????????????

Każdy z was pozuje na jakiegoś nie wiadomo jakiego eksperta

no jak pan "kerownik" bał się wyświetlić na nim białą planszę przez 60 sekund to śmiem twierdzić że jednak ma dużo niższą wiedzę o oledach nie tylko ode mnie ale od wszystkich osób na tym forum

a na eksperta pozujesz ty - non stop elaboraty jaki to twój lcd jest najlepszy - i eseje o wyższości trybu dynamicznego do wieczornego oglądania meczów - bo jasniej znaczy lepiej - a to już jest dla Ciebie dowód nad dowody o wyższości

poza tym możesz zrobić kolejny test na dowód że twój lcd ma tak samo smolistą czerń jak oled - cała czarna plansza - wtedy jest pełna smoła

a dodatkowo nic sie nie wypali - to tak dla pana "kerownika" co by się nie stresował za długo wyświetlać czarne plansze na oled - no i kolejny argument dla klienta amatora by sprzedać to co się chce sprzedać

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, hubio napisał:

W CELU SPRAWDZENIA BIELI poprosić o odpalenie białej, czystej planszy na Q9FN i dowolnym innym OLEDzie

każdy będzie wiedział co kupuje...

Ale po co? Ile razy będziesz oglądał pełnoekranową białą planszę na swoim telewizorze? Śmiem twierdzić, że tylko raz w życiu - podczas tego dziwnego testu. Każdy powinien wiedzieć, że w TV OLED jasność spada wraz z wypełnieniem ekranu. Typowe filmy i seriale mają ok 30% wypełnienia, gdzie jasność jest 3 - 4 razy wyższa niż na pełnym ekranie. Na takiej zasadzie mógłbyś testować samolot odrzutowy vs samochód na dystansie 150 metrów i wyjdzie Ci, że ten drugi jest szybszy.

apl_c8.png

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Maciej Koper napisał:

Ale po co? Ile razy będziesz oglądał pełnoekranową białą planszę na swoim telewizorze? Śmiem twierdzić, że tylko raz w życiu - podczas tego dziwnego testu. Każdy powinien wiedzieć, że w TV OLED jasność spada wraz z wypełnieniem ekranu. Typowe filmy i seriale mają ok 30% wypełnienia, gdzie jasność jest 3 - 4 razy wyższa niż na pełnym ekranie. 

apl_c8.png

Wielkie dzięki za odp... A Macieju nie ma to jakiegoś przełożenia nie wiem dokładnie jak to nazwać - na subiektywną intensywność tej bieli, jasnych scen mieszanych ? W subiektywnym odczuciu obraz na QLEDzie w trybie dynamicznym np. w trakcie oglądania meczu nie będzie wydawał się po prostu intensywniejszy, bardziej skontrastowany, bardziej "soczysty" niż na OLEDzie ?

Mi się obraz na AF8 bardzo podobał, ale po zobaczeniu tej planszy właśnie zacząłem się nad tym zastanawiać... No i co w przypadku scen gdzie wypełnienie bieli jest na poziomie 80% - może nie ma dużo, ale i takie są, nawet nie w filmach, a w innych materiałach np. rewia na lodzie i tancerki w białych strojach ? :)

Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, hubio napisał:

Niestety nasze małe polskie piekiełko, włażenie na temat czegoś czego się nie ma żeby się tylko przypierdol....ć żeby hejtować, zamiast pisać o pozytywach swoich TV w odpowiednich działach wchodzicie tu, żeby gnoić ten TV, a przy  okazji się dowartościowywać... Zarzucacie mi bzdury, bzdety, zarzucacie bzdury kierownikowi w MM... Zresztą co ja się dziwę... Na tym forum nawet gnoili jacyś debile MK bo też lepiej się znali... Taki naród, każdy zna się na piłce, na sprzęcie na wszystkim, ale chyba najbardziej na gnojeniu innych zamiast pisaniu czegoś pozytywnego... A w życiu prywatnym w oczy zawsze tylko miłe słówka, a po za plecami to samo: gnojenie, hejtowanie itd i tak w pracy, w domu, w rodzinie... A trudne sytuacje rozwiązuje się esemesem, mailem lub CZASAMI w rozmowie tel. bo tchórzy nawet nie stać na to, żeby powiedzieć w oczy co się myśli... Sorry za odbieganie od tematu, ale raczej już w tym temacie nie będę się udzielał więc tak offtopicowo mnie naszło na scharakteryzowanie Rodaków....

Ktos ci jakąś krzywde zrobił?

• Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, pmcomp napisał:

Ktos ci jakąś krzywde zrobił?

Nieeee.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, hubio napisał:

No i Pan powiedział, że w bielach to QLED bije na głowę tego SONY AF9... Telewizorki akurat stały tuż obok siebie, oba 65'' bo takie porównywał klient... Więc... po prostu włączył zwykłą białą testową planszę na obu TV... Ludzie na tym OLEDdzie to była po prostu T R A G E D I A i to przez duże T !!! Od razu przypomniała mi się szara biel jak miałem do projektora ekran matt gray, który po 2 tyg. wymieniłem... Na Samsungu była żywa, jasna biel aż oślepiająca, a na tym SONY coś niby białego, ale bardziej szarego...:) Pan kierownik uzasadnił to tak, że ponieważ w poprzednich latach OLEDy się wypalały producenci w tym roku postanowili zastosować jakieś ograniczenia w jasności (jak dobrze zrozumiałem...) W każdym razie ta biel na tym OLEDzie to była MASAKRA...

Mnie zarzucałeś że się wypowiadałem w tym temacie, bo nie posiadam telewizora Q9FN, a sam rozsiewasz o oledach brednie, które zasłyszałeś w MediaMarkt? Tak trzymaj!

PS. Żeby mój post miał coś merytorycznego, to powiem że każdy OLED ma wbudowany system ABL (od samego początku istnienia technologii OLED w konsumenckich TV). System obniża jasność ekranu jak wyświetlamy białą planszę, żeby elektronika zasilająca panel OLED się nie usmażyła. To jak dużo musi być białego na ekranie, żeby system zadziałał reguluje sobie producent TV. Najlepiej mają pod tym względem oledy LG - system się włącza dopiero jeżeli na ekranie jest więcej niż 70% bieli. Pozostali producenci ten próg mają niższy. Charakterystykę tego systemu obrazuje ten wykres wykonany przez p.Macieja Kopera:

apl_c8-1024x548.png

Czy to przeszkadza w codziennym oglądaniu? Na oledach Sony, Panasonic, Philips może od czasu do czasu przeszkadzać na meczach hokeja, czy też innych sportach zimowych (skoki narciarskie itp). Na LG nie ma takiej opcji żebyś to zauważył na normalnych treściach. Co innego plansze testowe. 

Podsumowując: jak chcemy oglądać na codzień białą planszę, napawać się jej oślepiającą jasnością to faktycznie OLED nie podoła.

PS2. A jak tam w tym Media wypadła równomierność tej białej planszy? Na Q9FN nie było niedoświetlonych narożników, nie było widać DSE? 

EDIT nie zauważyłem że @Maciej Koper już wrzucił tu ten obrazek

Edytowane przez efel
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, efel napisał:

Mnie zarzucałeś że się wypowiadałem w tym temacie, bo nie posiadam telewizora Q9FN, a sam rozsiewasz o oledach brednie, które zasłyszałeś w MediaMarkt? Tak trzymaj!

PS. Żeby mój post miał coś merytorycznego, to powiem że każdy OLED ma wbudowany system ABL (od samego początku istnienia technologii OLED w konsumenckich TV). System obniża jasność ekranu jak wyświetlamy białą planszę, żeby elektronika zasilająca panel OLED się nie usmażyła. To jak dużo musi być białego na ekranie, żeby system zadziałał reguluje sobie producent TV. Najlepiej mają pod tym względem oledy LG - system się włącza dopiero jeżeli na ekranie jest więcej niż 70% bieli. Pozostali producenci ten próg mają niższy. Charakterystykę tego systemu obrazuje ten wykres wykonany przez p.Macieja Kopera:

apl_c8-1024x548.png

Czy to przeszkadza w codziennym oglądaniu? Na oledach Sony, Panasonic, Philips może od czasu do czasu przeszkadzać na meczach hokeja, czy też innych sportach zimowych (skoki narciarskie itp). Na LG nie ma takiej opcji żebyś to zauważył na normalnych treściach. Co innego plansze testowe. 

Podsumowując: jak chcemy oglądać na codzień białą planszę, napawać się jej oślepiającą jasnością to faktycznie OLED nie podoła.

PS2. A jak tam w tym Media wypadła równomierność tej białej planszy? Na Q9FN nie było niedoświetlonych narożników, nie było widać DSE? 

EDIT nie zauważyłem że @Maciej Koper już wrzucił tu ten obrazek

Ok.. Dzięki za odpowiedź...To pewno wiele wyjaśnia jeśli jest takie ograniczenie... Ja na swoim nie zauważyłem DSE czy jakiś niedoświetleń... Natomiast mimo wszystko jest chyba coś na rzeczy i jak ktoś stanie przed wyborem między QLEDem a OLEDem warto aby przyjrzał się bardzo białym scenom bo wiadomo, że w ciemnych OLED będzie trochę lepszy... natomiast tu może być ciut gorzej... A argumenty podane przez MK i ciebie oczywiście przyjmuję do wiadomości, że jest to ograniczenie jak jest cała biel...

Np jak ktoś odpala przez TV BOXA przeglądarkę internetową, a są ludzie, którzy i do tego wykorzystują TV (od razu piszę, że ja do nich nie należę) to mogą mieć jednak na OLEDzie mniejszy kontrast między białą planszą, a tekstem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, hubio napisał:

Np jak ktoś odpala przez TV BOXA przeglądarkę internetową, a są ludzie, którzy i do tego wykorzystują TV (od razu piszę, że ja do nich nie należę) to mogą mieć jednak na OLEDzie mniejszy kontrast między białą planszą, a tekstem...

Kontrast to iloraz najjaśniejszej części obrazu i najciemniejszej. Na oledzie na całej białej planszy będziesz miał ~140 nitów białego i 0 nitów w czarnych literach. Policz sobie sam jaki będzie kontrast. Q9FN takiego nie osiągnie, bo nie jest w stanie wygasić tak małego obszaru jak czarna litera.

Hubio mode on

Luudzie! Skandal!!!! Na Q9FN czarne litery na białej planszy ŚWIECĄ! Przez to jest niższy kontrast! Niech każdy kto będzie kupował Q9FN w sklepie odpali sobie przeglądarkę internetową i wyświetli czarne litery na białym tle!

Hubio mode off

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z fajnego wątku zrobiło się bagno... 

@hubio weź proszę wrzuć na luz po co piszesz drukowanymi, na czerwono itd. ? Po co? 

Ta wojenka Qled vs Oled przypomina trochę apple vs android - moje jest najlepsze a nie Kowalskiego!!!! ?

Dnia 13.02.2019 o 12:16, efel napisał:

MicroLED potrzebuje czegoś więcej niż oswojenia. Ta technologia jest jeszcze w powijakach. Jak bardzo to jest niedopracowane pokazał bodajże Vincent Teoh w jednym ze swoich filmów z targów CES. Samsung musiał postawić barierki żeby ludzie nie podchodzili zbyt blisko ekranu MicroLED żeby nie dostrzec największej wady tej technologii czyli linii łączących poszczególne moduły z których zbudowany jest TV. Podejście 'księgowego' które króluje w korporacjach sugeruje, że ekrany MicroLED będą zawsze się składać z modułów (bo je taniej zrobić) co oznacza że linie łączące będą widoczne zawsze. Dalej dochodzimy do całego nowego spektrum problemów związanych z niejednorodnością poszczególnych modułów, która na bank nie będzie idealna (bo 'księgowy' powie, że różnica 10% w świeceniu jednego modułu od drugiego już uprawnia do złożenia z tego jednego TV). 

Niektórzy MicroLED traktują jak świętego graala, na którego warto czekać, a moim zdaniem minie jeszcze przynajmniej 10 lat, zanim główne problemy zostaną rozwiązane i stanieje to na tyle, że będzie warto to kupić do swojego salonu. Nie zapominajmy że technologia OLED też żyje jest rozwijana i przede wszystkim jest coraz tańsza. Od dawna wiadomo, że wyprodukowanie panelu OLED jest znacznie tańsze niż LCD. Główny problem OLEDów czyli wypalenia może zostać pogrzebany ekonomicznie. Jeżeli TV 65 cali będę mógł kupić za tyle za ile obecnie kupuję smartfona, to będę mógł go wymieniać co 2 lata, od razu po skończeniu się gwarancji. Czy wtedy wypaleniem OLEDa będę się w ogóle przejmował? Wątpię.

Efel Vincent pisał o The Wall który był na pierwszym CES'ie to był prototyp, potem były inne ekrany i tych łączeń praktycznie nie było widać. To jest przyszłość, jeżeli ogarną jednorodność to w końcu projekcja po tylu latach umrze śmiercią naturalną. Poza tym przy 100calach będziesz siedział z min. 3m więc raczej żadnych łączeń nie będziesz widział. 
Ja jestem za tym aby QLED był coraz lepszy, wchodził Micro-Led a w panelach OLED dokonał się przełom i żeby LG zaczęło produkcję w formie nadrukowania na zimno w skali masowej. Im większa konkurencja tym lepiej dla nas. 

Edytowane przez Irokez
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde hubio to tylko telewizor....

forum jest po to ,żeby komentować nie trzeba mieć danego urządzenia aby o nim rozmawiać.,każdy sprzęt ma dobre i złe strony ,a skąd to wiemy bo jest konkurencja wśród produktów.

Dlatego możemy , a nawet powinniśmy porównywać dany sprzęt bo to tylko produkt ,producenci wytwarzają,aby zarabiać nic poza tym to nie jest misja pro bono.

a hubio podchodzi do tego tak- mam telewizor i mogę mówić o nim tylko pozytywnie ,jak ktoś negatywnie coś powie i w dodatku  nie ma tego tv to juz jest atak.

i co z tego ,że ktoś powie tak czy siak to tylko forum.........

ps.juz nawet w wątku o epsonie zaatakowałeś binarego ,który dyplomatycznie zwrócił ci uwagę ,o błędną nazewnictwo

kurde nie lubię kłótni wolę ugodowo postępować ale hubio niedługo założysz kult religijny Q9fna (bez obrazy)

Powtórzę jeszcze raz to tylko telewizor jeden z wielu jeden z lepszych lcd dla niektórych najlepszy ,a dla niektórych słabszy ale za 3 ,5 lub 10 lat nikt nie będzie o nim pamiętał nawet sam producent bo będzie produkował tv z microledami lub inną technologią.

Edytowane przez llukk
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Wielkie dzięki za odp... A Macieju nie ma to jakiegoś przełożenia nie wiem dokładnie jak to nazwać - na subiektywną intensywność tej bieli, jasnych scen mieszanych ? W subiektywnym odczuciu obraz na QLEDzie w trybie dynamicznym np. w trakcie oglądania meczu nie będzie wydawał się po prostu intensywniejszy, bardziej skontrastowany, bardziej "soczysty" niż na OLEDzie ?

To wystarczy porównać na jednej z takich scen - np. taki sam urywek meczu, czy serialu na obu TV. Takie coś będzie miało dużo więcej sensu niż wyświetlanie pełnoekranowej planszy... Z resztą sporo o testowaniu TV przed zakupem się rozpisałem tutaj: https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.02.2019 o 14:40, Crnk1987 napisał:

Samsunga q9 polecam szczególnie do nasłonecznionych pomieszczeń. Jaki tv pozwoli na komfortowe oglądanie w tak nasłonecznionym salonie ? Zdjęcie tego nie oddaje,  ale uwierzcie mi,  wszystko widać na ekranie:) 

Większość przyzwoitych TV LCD. Ja mam względnie nasłoneczniony salon i ustawioną 1/3 jasności.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Irokez napisał:

Ta wojenka Qled vs Oled przypomina trochę apple vs android - moje jest najlepsze a nie Kowalskiego!!!! ?

@Irokez  najśmieszniejsze (może najtragiczniejsze)  jest to, że to nie jest wojenka lcd vs oled, tylko rozmowa o tv.  Przynajmniej ja tak do tego podchodzę.

Rozmawiamy m.in.  o wyborze dla siebie optymalnego ekranu/technologii, ale z pełną świadomością i ze wskazaniem  słabości/zalet danego tv - tutaj Q9. Tego wymaga zwykła ludzka przyzwoitość.

Szkoda tylko, że niektórzy traktują to bardzo osobiście identyfikując się ze sprzętem i prowadząc jakąś  oderwaną od rzeczywistości krucjatę...

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, hubio napisał:

Nieeee.... :)

To dobrze. Tak pomyślałem bo włączył ci się podprogram FILOZOF i SMURF MARUDA ;) .

• Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Groszek napisał:

@Irokez  najśmieszniejsze (może najtragiczniejsze)  jest to, że to nie jest wojenka lcd vs oled, tylko rozmowa o tv.  Przynajmniej ja tak do tego podchodzę.

Rozmawiamy m.in.  o wyborze dla siebie optymalnego ekranu/technologii, ale z pełną świadomością i ze wskazaniem  słabości/zalet danego tv - tutaj Q9. Tego wymaga zwykła ludzka przyzwoitość.

Szkoda tylko, że niektórzy traktują to bardzo osobiście identyfikując się ze sprzętem i prowadząc jakąś  oderwaną od rzeczywistości krucjatę...

No tylko tak się składa, że jakby większość osób z tego wątku co powymieniały, albo go w ogóle nie miały wskazuje słabości, a nie zalety... Myślicie, że jestem jakimś trolem prowadzącym krucjatę, a zauważcie, że to ja zostałem wywołany do tablicy w kwestii harrego pottera i detali w czerniach więc zrobiłem fotki, filmy i napisałem to co sam widziałem czyli, że nie istnieje żadna taka "słabość". Teraz napisałem, że w OLEDach też wszystko nie jest tak idealnie jeśli chodzi o biele, opierając się na tym co widziałem w MM. MK i efel fajnie sprostowali i wytłumaczyli, że są ograniczenia po stronie TV (system ABL). Dowiedziałem się po raz pierwszy w życiu, że np. w meczu hokeja może być tu trochę gorzej... Więc analogicznie trzeba by się zastanowić nad innymi podobnymi scenami... Natomiast ja nie mam w zwyczaju wypowiadać się na temat sprzętu, którego nie mam i nie miałem więc nie mam tu żadnego prawa do wypowiedzi... Zbulwersowała mnie strasznie ta plansza... Fajnie, że dostałem rzeczowe odpowiedzi... Natomiast jeśli w przyszłości będę kupował OLEDa zwrócę szczególną uwagę na te biele...

MK zrobił dobry artykuł o tym porównywaniu w sklepach i tego moim zdaniem się należy trzymać... Zresztą ja tu też od początku pisałem jak koledzy pisali o porównaniach TV, że wystarczy włączyć inny tryb, inne ustawienie aby już wszystko było inaczej... To też w kontekście osób co go powymieniały...

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

To dobrze. Tak pomyślałem bo włączył ci się podprogram FILOZOF i SMURF MARUDA ;) .

:) Jakoś mnie tak naszło... Bo napisałem tylko to co zobaczyłem i usłyszałem w sklepie i zamiast merytorycznej odpowiedzi jaką dzisiaj udzielił MK i efel była kolejny raz fala hejtu jaki to ze mnie kretyn, [beeep] itd, a nic mnie tak nie irytuje i nie frustruje w polskim necie jak to, że ludzie nie potrafią rozmawiać... Zresztą w realu jest podobnie i dlatego to napisałem... Ja taki nie jestem więc jak jest jakiś problem w realu rozwiązuję go bezpośrednio, ale widzę dookoła co się dzieje i dlatego tak pojechałem wczoraj.... :) Trochę mnie poniosło... :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

(...)MK zrobił dobry artykuł o tym porównywaniu w sklepach i tego moim zdaniem się należy trzymać... Zresztą ja tu też od początku pisałem jak koledzy pisali o porównaniach TV, że wystarczy włączyć inny tryb, inne ustawienie aby już wszystko było inaczej... To też w kontekście osób co go powymieniały... (...)

@hubio właśnie dlatego pisałem już kilka razy żeby sprawdzić tv u siebie w domu lub warunkach zbliżonych do domowych.  Właśnie o tym jest mowa w tym artykule - przy okazji dzięki za link, bo to przydatny tekst.

Cytat dla leniwych (warto przeczytać cały artykuł).

"Powyższa część tekstu wyjaśnia prawie wszystkie opinie, które krążą po sieci i są sprzeczne czy to z naszymi odczuciami, czy też z rezultatami profesjonalnych testów. O tych ostatnich napiszę teraz najwięcej, bo uważam, że to właśnie lektura naszych testów powinna być pierwszym etapem wyboru odpowiedniego ekranu. Dlaczego? Bowiem profesjonalne testy = odczuciom „zwykłych widzów” w obiektywnych porównaniach. Na potwierdzenie tych słów przypomnę wyniki wydarzenia UK TV Shootout 2018 w którym braliśmy udział i w którym głosy publiczności na najlepszy TV w każdej kategorii pokrywały się z wynikami naszych testów. Różnica pomiędzy tym wydarzeniem, a opiniami ze sklepu jest tylko taka, że w pomieszczeniu panowały domowe warunki, korzystaliśmy z identycznych plików wideo, a ekrany były starannie przygotowane i skalibrowane. W związku z tym za optymalne uważam następujące podejście:

image.thumb.png.269c5d6af0f87ac9a9fee4623d0e91e4.png

Bardzo ważny jest tu ostatni krok, ponieważ ostatecznie to my stajemy się odbiorcami obrazu i nam musi on odpowiadać. Nasze profesjonalne testy robione są niezwykle pieczołowicie, ale także mogą umknąć w nich pewne cechy, które wyjdą dopiero po dłuższym użytkowaniu telewizora. Konieczne jest zapewnienie sobie możliwości zwrotu. W dzisiejszych czasach nie jest to już żadne wysublimowane wymaganie. Zamawiając produkt przez internet przysługuje nam ono urzędowo (14 dni na decyzję i kolejne 14 dni na zwrot), a wiele sklepów daje taką możliwość nawet przy zakupie stacjonarnym (np. MediaMarkt). Pozwoli to wycofać się z zakupu złego modelu lub złego egzemplarza, ale nad tym drugim zapanujemy bardzo łatwo sami jeśli tylko przeczytamy kolejny akapit!"
Źródło: https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/

Natomiast Ty dopiero co pisałeś tak:

19 godzin temu, hubio napisał:

(...)Tak sobie piszecie - sprawdzajcie 3, 5 może 10 TV w domu... :)Ciekawe jak to w praktyce wygląda... No i nie życzę żadnemu sklepowi w Polsce takiego upierdliwego klienta ! (...)

@hubio ochłoń naprawdę, zdystansuj się trochę. Konfliktujesz się już chyba ze wszystkimi i to w różnych wątkach. Na chwilę obecną przeczysz sam sobie i już się chyba zagubiłeś w tym wszystkim...

Przykładowo jeśli boisz się kwestii bieli w oledach, bo np. relaksujesz się oglądając białe plansze (spokojnie to tylko żarcik  ;)) i jest to dla Ciebie istotne - zwróć na to uwagę podczas domowych testów. Ja podczas oglądania filmów/sportu/tv nie widziałem tego efektu ani razu, więc dla mnie nie jest to istotny temat, ktoś inny powie co innego. Po to jest forum żebyś o tym przeczytał i sprawdził sam czy to widzisz - a jeśli widzisz, to czy to Ci przeszkadza.

Edytowane przez Groszek
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Groszek napisał:

@hubio właśnie dlatego pisałem już kilka razy żeby sprawdzić tv u siebie w domu lub warunkach zbliżonych do domowych.  Właśnie o tym jest mowa w tym artykule - przy okazji dzięki za link, bo to przydatny tekst.

Cytat dla leniwych (warto przeczytać cały artykuł).

"Powyższa część tekstu wyjaśnia prawie wszystkie opinie, które krążą po sieci i są sprzeczne czy to z naszymi odczuciami, czy też z rezultatami profesjonalnych testów. O tych ostatnich napiszę teraz najwięcej, bo uważam, że to właśnie lektura naszych testów powinna być pierwszym etapem wyboru odpowiedniego ekranu. Dlaczego? Bowiem profesjonalne testy = odczuciom „zwykłych widzów” w obiektywnych porównaniach. Na potwierdzenie tych słów przypomnę wyniki wydarzenia UK TV Shootout 2018 w którym braliśmy udział i w którym głosy publiczności na najlepszy TV w każdej kategorii pokrywały się z wynikami naszych testów. Różnica pomiędzy tym wydarzeniem, a opiniami ze sklepu jest tylko taka, że w pomieszczeniu panowały domowe warunki, korzystaliśmy z identycznych plików wideo, a ekrany były starannie przygotowane i skalibrowane. W związku z tym za optymalne uważam następujące podejście:

image.thumb.png.269c5d6af0f87ac9a9fee4623d0e91e4.png

Bardzo ważny jest tu ostatni krok, ponieważ ostatecznie to my stajemy się odbiorcami obrazu i nam musi on odpowiadać. Nasze profesjonalne testy robione są niezwykle pieczołowicie, ale także mogą umknąć w nich pewne cechy, które wyjdą dopiero po dłuższym użytkowaniu telewizora. Konieczne jest zapewnienie sobie możliwości zwrotu. W dzisiejszych czasach nie jest to już żadne wysublimowane wymaganie. Zamawiając produkt przez internet przysługuje nam ono urzędowo (14 dni na decyzję i kolejne 14 dni na zwrot), a wiele sklepów daje taką możliwość nawet przy zakupie stacjonarnym (np. MediaMarkt). Pozwoli to wycofać się z zakupu złego modelu lub złego egzemplarza, ale nad tym drugim zapanujemy bardzo łatwo sami jeśli tylko przeczytamy kolejny akapit!"
Źródło: https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/

Natomiast Ty dopiero co pisałeś tak:

@hubio ochłoń naprawdę, zdystansuj się trochę. Konfliktujesz się już chyba ze wszystkimi i to w różnych wątkach. Na chwilę obecną przeczysz sam sobie i już się chyba zagubiłeś w tym wszystkim...

Przykładowo jeśli boisz się kwestii bieli w oledach, bo np. relaksujesz się oglądając białe plansze (spokojnie to tylko żarcik  ;)) i jest to dla Ciebie istotne - zwróć na to uwagę podczas domowych testów. Ja podczas oglądania filmów/sportu/tv nie widziałem tego efektu ani razu, więc dla mnie nie jest to istotny temat, ktoś inny powie co innego. Po to jest forum żebyś o tym przeczytał i sprawdził sam czy to widzisz - a jeśli widzisz, to czy to Ci przeszkadza.

Wiesz każdy wyczyta z tego artykułu co mu jest bardziej przydatne... To jak z interpretacją Konstytucji... :)

Napisane jest tam też, że najważniejsze są testy... I ja zawsze to powtarzałem... i pokazywałem tabelkę z ratings.com...

Jeśli chodzi o wymianę to niestety MK jest tu idealistą bo niestety, ale zwykły człowiek to by sobie tak wymienił z 2 razy, a za 3 razem sklep by po prostu zablokował mu sprzedaż... Ja np. jak wymieniałem proja to przy pierwszej wymianie miałem zapowiedziane, że więcej nie będzie... Niby można iść do sądu tak w przypadku odmowy sprzedaży jak i nie przyjęcia zwrotu, ale kto chce iść taką drogą ? No i kwestia różnicy 65'' a 75'' Pamiętam, że 65'' to jeszcze sam mogłem postawić na stoliku, ale 75'' to już niemożliwe... No i też taka kwestia, że jak się coś zwraca to nie ma się tego fizycznie więc nie można porównać JEDNOCZEŚNIE, a tylko to ma sens... Ja nie wiem jak ty i inne osoby to porównywały, czy z pamięci czy dwa czy więcej TV stało obok siebie... Jedyna metoda to co - kupić z 3 TV i ustawić je obok siebie i zwrócić te co się nie chce ? W moim przypadku 75'' to nawet by mi się nie zmieściły trzy w pokoju, a jak by się zmieściły i bym chciał porównać OLEDa 77'', Q9FN 75'' i Sony ZF9 75'' to bym musiał wyłożyć ok 60k... :)

Więc... to sprawdzanie w zaciszu domowym tylko dobrze brzmi na papierze, a nie w rzeczywistości... Zostają testy i fora, a jak pisał MK dla mnie największe znaczenie mają testy, a w nich wg ratings.com prowadzą OLEDy, a zaraz za nimi nasz wspaniały TV. Oczywiście ZF9 zaraz za nim...

Co do moich konfliktów to kolego drogi konflikty to można mieć w domu lub pracy, a nie tu....... :)

I z całym szacunkiem dla ciebie i innych osób co powymieniały to szczególnie po lekturze tego tekstu tym bardziej myślę, że jak by do was wjechał taki magik jak MK i je wszystkie poustawiał referencyjnie to różnie by się te wymiany mogły by skończyć... :) Dlatego dla mnie to jest mało wiarygodne, a o wiele wiarygodniejsze profesjonalne testy i podawane parametry...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi