Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Crnk1987 napisał:

Samsunga q9 polecam szczególnie do nasłonecznionych pomieszczeń. Jaki tv pozwoli na komfortowe oglądanie w tak nasłonecznionym salonie ? Zdjęcie tego nie oddaje,  ale uwierzcie mi,  wszystko widać na ekranie:) 

teraz to na większości - ale jak pod kątem > 20% to chyba i tak lepiej będzie na oled :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

teraz to na większości - ale jak pod kątem > 20% to chyba i tak lepiej będzie na oled :)

Podobno w tym następcy Q9FN z tego toku bardzo poprawiono kąty... Poczytaj... Zachwycają się nimi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, hubio napisał:

Zachwycają się nimi...

to byłby przełom - właśnie widziałem opis i aż trudno w to uwierzyć - oby jednak była to prawda

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam tu fotki ale tak jak wszyscy piszą, foty strasznie przekłamują chociaż starałem się uzyskać jak najlepsze zdjęcie Nie udało mi się twarze na zdjęciu trzecim są dużo za jasne jak pokazuje telewizor, znowu sama skała jest prawie tak jak na zdjęciu. Najlepiej chyba odwzorowuje  zdjęcie numer 1 to co pokazuje telewizor. Na środkowym chciałem wam tylko powiedzieć że na  koszuli widać kratkę na niej bez problemu tak jak powinno chyba.

Tutaj jeszcze informacja że telewizor jest tak jak oryginalnie był ustawiony/wciągnięty z kartonu na trybie film.

20190208_154510.jpg

20190208_152725.jpg

20190208_151026.jpg

Edytowane przez Oni
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Barnaba napisał:

Następnym razem włącz jakiś kanał dla dzieci np. z jasną kreskówką. Bo dałeś przekład w stylu naszego guru. Zaraźliwe przez internet?;)

Guru?  Kogo masz na mysli? Zrobilem zdjęcie akurat kanalu ktory ogladalem,  nie zamierzam robić zdjec jakiś bajek:) 

53 minuty temu, klaus71 napisał:

Oled odpada do nasłonecznionych pomieszczen:)  no i te wypalenia:)  jak bym zmienial tv co pol roku bym kupil oleda:) 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Crnk1987 napisał:

Guru?  Kogo masz na mysli? Zrobilem zdjęcie akurat kanalu ktory ogladalem,  nie zamierzam robić zdjec jakiś bajek:) 

Oled odpada do nasłonecznionych pomieszczen:)  no i te wypalenia:)  jak bym zmienial tv co pol roku bym kupil oleda:) 

Zrobiłeś takie zdjęcie, że nikt o zdrowych zmysłach nie kupi takiego telewizora. Ten wątek zresztą skutecznie obrzydził już wcześniej tego samsunga chyba każdemu.

Zaczynam się i ja zastanawiać nad wyższym stopniem marketingu szeptanego w tym przypadku:)

Twoich opinii o OLED nie skomentuję - są idiotyczne.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłem z tydzień na forum, wchodzę z ciekawości, a tu pyk - z 10 stron przepychanek osób, które wiedzą lepiej vs posiadacze vs trolle. 
Dramat. 

Już się nie dziwię, że niektórzy mają wysoki "status" na tym forum dzięki tysiącom bezsensownych postów :)

11 minut temu, Crnk1987 napisał:

Nie warto. Forumowych "znawców" nie przekonasz.
Chce Ci się udowadniać, że Twój TV jest powyżej średniej albo, że potrafisz oglądać TV?
Po co trolle mają Ci obrzydzać użytkowanie tv? :)  

@Crnk1987 - lepiej zrób tak jak ja - odpuść sobie i po prostu ciesz się z tego co oferuje TV - bo wbrew temu co piszą niektórzy oferuje bardzo dużo.

Na zagranicznych forach nie jest idealnie, ale tam przynajmniej można się więcej dowiedzieć.

Idę drogą portera i znikam stąd - szkoda czasu :)

Na zakończenie cytat dla tych, co uważaj, że u innych producentów trawa jest bardziej zielona:

Cytat

OLEDS are a mine field also , for DSE you get Banding , tinting , severe Flicker on fine detail Trees , Railings,and numerous other objects .. regardless if QLED or OLED you need a good slice of luck to get a good un.. i am on my 6th OLED at present , and i am still having issues ... my roll call 2.65AF9 2.FZ802 .2C8 All 65 inch.

Pa! :)

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Smutny 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Nie byłem z tydzień na forum, wchodzę z ciekawości, a tu pyk - z 10 stron przepychanek osób, które wiedzą lepiej vs posiadacze vs trolle. 
Dramat. 

Już się nie dziwię, że niektórzy mają wysoki "status" na tym forum dzięki tysiącom bezsensownych postów :)

Chce Ci się udowadniać, że Twój TV jest powyżej średniej albo, że potrafisz oglądać TV?

@Crnk1987 - lepiej zrób tak jak ja - odpuść sobie i po prostu ciesz się z tego co oferuje TV - bo wbrew temu co piszą niektórzy oferuje bardzo dużo.

Na zagranicznych forach nie jest idealnie, ale tam przynajmniej można się więcej dowiedzieć.

Na zakończenie cytat dla tych, co uważaj, że u innych producentów trawa jest bardziej zielona:

Robert bez przesady... Kolega Irokez podał dosyć wartościowe uwagi na temat HDR... Kolega llukk podał link do recenzji następcy tego TV... Pobawiliśmy się w kręcenie HP i szukanie "znikającej armii"... Jest dobrze... :) Udzielaj się jak najwięcej bo mądrze pisałeś na wiele tematów związanych z tym TV... Pozdrawiam

Zazwyczaj, nawet chyba zawsze irytował mnie kolega Barnaba, ale tym razem nie mogę się powstrzymać od śmiechu bo rzeczywiście Crnk1987 wkleiłeś bardzo ładną fotkę.... salonu, bardzo ładnie urządzony z wyłączonym TV... :)  Tzn wierzę, na słowo, że był włączony, ale z tej fotki nic absolutnie nie wynika... :)Jak można sprawdzić DSE jak nie widać obrazu.... ? :) Kolega wcześniej co pisał o tym pionowym pasie wkleił fotki i było coś, niewyraźnie, ale było widać...

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Barnaba napisał:

Zrobiłeś takie zdjęcie, że nikt o zdrowych zmysłach nie kupi takiego telewizora. Ten wątek zresztą skutecznie obrzydził już wcześniej tego samsunga chyba każdemu.

Zaczynam się i ja zastanawiać nad wyższym stopniem marketingu szeptanego w tym przypadku:)

Twoich opinii o OLED nie skomentuję - są idiotyczne.

Rozumiem, trolu:) i nie pozdrawiam nie serdecznie :) 

34 minuty temu, Robert Wereszczynski napisał:

Dramat. 

Masz rację dużo tutaj dzieciaków:) którzy się nudzą:) ja też chyba zwijam się z tego forum:) i ciesze się, bardzo dobrym tv:) dziś żona wybiera się z koleżankami do kina:) a ja mam kino w mieszkaniu:) :D  forum  odwiedzę , jak zrobię kalibrację tv:) zastanawiam się tylko, czy warto zrobić na dwa tryby dzień i noc:) 

• Plusik 2
  • Smutny 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Crnk1987 napisał:

Rozumiem, trolu:) i nie pozdrawiam nie serdecznie :) 

Masz nie tylko problemy z obsługą aparatu fotograficznego, ale i spore braki w wykształceniu podstawowym.

Świetnie za to naśladujesz;)

• Lubię 3
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Crnk1987 napisał:

no i te wypalenia:)  jak bym zmienial tv co pol roku bym kupil oleda:) 

Bez przesady, ja obok swojego trzymam gaśnicę proszkową i koc z włókna szklanego, więc nie obawiam się o nic  :)

A tak poważnie teraz: pisaliście coś wcześniej o tym, ze szkoda iż kalibracji nie przeprowadzono po aktualizacjach od Samsunga (jakoś tak).

Czyli co? Wydajemy parę stówek na kalibrację profesjonalną, a potem wychodzą aktualizacje dla tv i cała kasa psu w budę?

To może lepiej zamawiać kalibrację tuż przed premierą nowych tv, kiedy wiadomo, że każdy producent oleje aktualizowanie starszego sprzętu?

Pytam serio.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Kmicic13 napisał:

Bez przesady, ja obok swojego trzymam gaśnicę proszkową i koc z włókna szklanego, więc nie obawiam się o nic  :)

A tak poważnie teraz: pisaliście coś wcześniej o tym, ze szkoda iż kalibracji nie przeprowadzono po aktualizacjach od Samsunga (jakoś tak).

Czyli co? Wydajemy parę stówek na kalibrację profesjonalną, a potem wychodzą aktualizacje dla tv i cała kasa psu w budę?

To może lepiej zamawiać kalibrację tuż przed premierą nowych tv, kiedy wiadomo, że każdy producent oleje aktualizowanie starszego sprzętu?

Pytam serio.

Bardzo trafna uwaga....Nie zastanawiałem się dotąd czy kalibracja powinna być robiona po aktualizacjach i jaki to może mieć wpływ... Czekam na głosy innych osób bo w sumie to dotyczy nie tylko tego TV, ale w ogóle wszystkich wyświetlaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, hubio napisał:

Bardzo trafna uwaga....Nie zastanawiałem się dotąd czy kalibracja powinna być robiona po aktualizacjach i jaki to może mieć wpływ... Czekam na głosy innych osób bo w sumie to dotyczy nie tylko tego TV, ale w ogóle wszystkich wyświetlaczy...

Czyli co, trzeba czekac aż samsung wyda wszystkie aktualizacje?  I wtedy zrobić kalibrację tv?  W przeciwnym razie kalibracja nie bedzie miala sensu?  Cos nie chce mi sie w to wierzyć. 

Ps czy wiadomo czy samsung będzie jeszcze cos poprawial w Q9? Czy teraz wszystkie sily daje na nastepce Q9?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Crnk1987 napisał:

Czyli co, trzeba czekac aż samsung wyda wszystkie aktualizacje?  I wtedy zrobić kalibrację tv?  W przeciwnym razie kalibracja nie bedzie miala sensu?  Cos nie chce mi sie w to wierzyć. 

zależy co zmienia aktualizacja - jeśli zmienia sposób działania (agresywność) podświetlenia to chyba oczywiste że po takiej zmianie obraz może już przestać być skalibrowanym

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, klaus71 napisał:

zależy co zmienia aktualizacja - jeśli zmienia sposób działania (agresywność) podświetlenia to chyba oczywiste że po takiej zmianie obraz może już przestać być skalibrowanym

Rozumiem,  więc z kalibracja trzeba poczekac, aż samsung nie bedzie wypuszczal zadnych aktualizacji na Q9. Chyba,  że 1202 jest juz ostatnia na ten model. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno powiedzieć - skoro piszecie że już detali tv nie gubi to moze kolejne aktualizacje to będą jakies pierdoły dotyczace smarta/stabilności itp.

ja mam tez samsunga sprzed 2 lat i dalej co jakiś czas jakaś aktualizacja mi się pojawia/instaluje

tak przy okazji - jest jakiś dobry materiał testujący DSE ? 

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poogladalem wczoraj troche q9fn 65"(nie byly to zadne dluzsze testy)

Blooming niestety zauwazylem od razu, na wprost jest to mniej widoczne, ale lekkie zejscie z osi i rzucilo mi sie w oczy od razu (jesli na zf9 jest wiekszy to raczej podziekuje...), DSE niestety zwrocilem na to uwage  tez od razu, na bialej planszy jakiegos dema (to pewnie kwestia danego egzemplarza), czerń ładna, ale z oledowa niestety nie ma ona wiele wspolnego.

Kolory bardzo ladne, nasycone, ale pod katem juz gorzej.

Wiem czepiam sie i marudzę :) Obok stał AF8 i na tle oleda niestety słabo to wygladało.

Na plus mimo wszystko czerń jak na LCD jest spoko, ladne nasycone kolory - no i na ten moment tyle w moim odczuciu.

Sprzedawca stwierdzil ze widze te negatywne sprawy bo mam oleda na codzień... Moze i tak ;) Aczkolwiek jak mu powiedzialem ze szukam drugiego TV w 75 calach, to w zasadzie nie ma wyboru wielkiego w sensownych pieniazkach. 

Musze zobaczyc 75" q9fn oraz zf9 zeby miec jakies odniesienie jak to wyglada na wiekszej przekatnej no i troche sie nimi pobawić dluzej.

Nie jest tez tak ze nastawilem sie na nie. Naprawde chce dac szanse temu TV.

Na ten moment jednak moje drugie zetkniecie z q9fn spowodowalo ze wrzucam na radar z  powrotem Oleda 77. Boje sie ze mimo wszystko i mimo wad oledow bede zauwazal te wszystkie sprawy, od ktorych posiadajac juz c8 zdarzylem sie odzwyczaić...

Edytowane przez szewi
  • Lubię 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety (albo stety) oled to jest droga bez powrotu, mimo że q9fn to naprawdę świetny lcd.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku też pierwsza myśl jak podjąłem decyzję o zmianie TV to był OLED... Ale po sprawdzeniu cen niestety odrzuciłem. Do tego niższa jasność, potencjalne gubienie detali w czerniach i tak nie wiadomo czy by przesądziły wybór. Natomiast gdyby nie cena na pewno bym brał pod uwagę. Byłem w sklepie i obraz z OLEDów SONY bardzo mi się podobał... Nie na darmo OLEDY zdobywają najwyższe oceny w praktycznie wszystkich testach i rankingach...

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

poogladalem wczoraj troche q9fn 65"(nie byly to zadne dluzsze testy)

Blooming niestety zauwazylem od razu, na wprost jest to mniej widoczne, ale lekkie zejscie z osi i rzucilo mi sie w oczy od razu (jesli na zf9 jest wiekszy to raczej podziekuje...), DSE niestety zwrocilem na to uwage  tez od razu, na bialej planszy jakiegos dema (to pewnie kwestia danego egzemplarza), czerń ładna, ale z oledowa niestety nie ma ona wiele wspolnego.

Kolory bardzo ladne, nasycone, ale pod katem juz gorzej.

Wiem czepiam sie i marudzę :) Obok stał AF8 i na tle oleda niestety słabo to wygladało.

Na plus mimo wszystko czerń jak na LCD jest spoko, ladne nasycone kolory - no i na ten moment tyle w moim odczuciu.

Sprzedawca stwierdzil ze widze te negatywne sprawy bo mam oleda na codzień... Moze i tak ;) Aczkolwiek jak mu powiedzialem ze szukam drugiego TV w 75 calach, to w zasadzie nie ma wyboru wielkiego w sensownych pieniazkach. 

Musze zobaczyc 75" q9fn oraz zf9 zeby miec jakies odniesienie jak to wyglada na wiekszej przekatnej no i troche sie nimi pobawić dluzej.

Nie jest tez tak ze nastawilem sie na nie. Naprawde chce dac szanse temu TV.

Na ten moment jednak moje drugie zetkniecie z q9fn spowodowalo ze wrzucam na radar z  powrotem Oleda 77. Boje sie ze mimo wszystko i mimo wad oledow bede zauwazal te wszystkie sprawy, od ktorych posiadajac juz c8 zdarzylem sie odzwyczaić...

W jako sposób uzytkujesz Oleda?  Uważasz,  aby tv nie dzialal na jednym programie 5 h-6h? Non stop?  Bo to mnie odrzuciło od oledzie i mniejsza jasność ? (mam bardzo słoneczny ☀ salon). No i brak kabli do okola tv(one conect). Stąd wybór Samsunga Q9.

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Crnk1987 napisał:

W jako sposób uzytkujesz Oleda?  Uważasz,  aby tv nie dzialal na jednym programie 5 h-6h? Non stop?  Bo to mnie odrzuciło od oledzie i mniejsza jasność ? (mam bardzo słoneczny ☀ salon). No i brak kabli do okola tv(one conect). Stąd wybór Samsunga Q9.

Z tego co czytałem Q9FN zyskuje jeszcze bardziej w pełnym zaciemnieniu... Ja go używam w salonie dostosowanym do projektora więc jest przynajmniej całkowicie odcięte światło zewnętrzne i powiem wam, że jest różnica jak oglądam w dzień i nie mam do tego zasuniętych drugich rolet całkowicie blokujących światło w stosunku do nocy i zasuniętych wszystkich rolet. Kontrast jest zauważalnie wyższy. Potwierdza się to, że ten TV zyskuje przy odcięciu światła.

Crnk1987, a nie myślałeś o SONY ZF9 ? On chyba sobie lepiej radzi w słonecznym pokoju.

• Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, hubio napisał:

Z tego co czytałem Q9FN zyskuje jeszcze bardziej w pełnym zaciemnieniu... Ja go używam w salonie dostosowanym do projektora więc jest przynajmniej całkowicie odcięte światło zewnętrzne i powiem wam, że jest różnica jak oglądam w dzień i nie mam do tego zasuniętych drugich rolet całkowicie blokujących światło w stosunku do nocy i zasuniętych wszystkich rolet. Kontrast jest zauważalnie wyższy. Potwierdza się to, że ten TV zyskuje przy odcięciu światła.

Crnk1987, a nie myślałeś o SONY ZF9 ? On chyba sobie lepiej radzi w słonecznym 

Bralem pod uwage,  ale po testach go odrzuciłem i wybrałem Q9 i nie zaluje dobry tv na lata:)  za 7 lat może mikro led;) 

• Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla debili co mi przy każdej okazji dają zniesmaczone buźki (fakt, że na tym forum, jak już ktoś wcześniej pisał, zresztą jak na każdym innym jest mnóstwo dzieci, frustratów albo po prostu ludzi którzy zazdroszczą nam tego wspaniałego TV ) daję link i tekst po angielsku dotyczący tego, że w zaciemnionym pomieszczeniu ten TV daje z siebie więcej:

The Samsung QLED Q9FN is slightly better than the Sony Master Series Z9F overall. The Q9FN is much better in a dark room, thanks to the much better native contrast ratio and black uniformity. The Q9FN produces a wider color gamut, with better color volume. The Q9FN is better overall for gaming, as it supports FreeSync VRR and auto low latency mode. The Z9F is brighter overall, but some small highlights can appear brighter in some scenes in HDR on the Q9FN.

źródło:

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/z9f

Jak pisałem Crnk, tu do SDR napisali, że jaśniejszy jest Sony, ale skoro tak wybrałeś to świadczy, że na szczęście niektórzy jeszcze się na nim poznali i nie wymieniają co chwila jak Porter... A swoją drogą chłopaczyna tak się zamotał, że się boi odezwać na forum i pisze pytania na priv do miśka... :):):) Wątek o Sony zresztą ma cały czas 7 stron...

Wracając do tematu specjalnie to odszukałem bo pamiętałem, że gdzieś to wyczytałem... I żeby znowu nie było dyskusji o wyższości tego TV nad Z9F chodziło mi wyłącznie o kwestię lepszego kontrastu w ciemnym pokoju... Człowiek coś napisze być może wartościowego, przydatnego innym, a trolle wchodzą i jedyne co umieją to przypierdal...ć albo głupimi docinkami, albo personalnymi inwektywami albo dawać buźki...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 3
  • Zmieszany 1
  • Smutny 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie tej sceny z Harrego wygląda to mega spoko nawet w sdr i nie gubi aż tak detali w czerniach jak w c7. Komórką lg g5 raczej nie ma sensu tego kręcić bo wygląda jak kupa zarówno na oledzie jak i q9fn ;)

Wieczorem idę przysiąć do AC Odyssey na PC - polecam skalowanie rozdziałki (80-90%) aby uzyskać 60fps w 4K wtedy z upłynniaczem na 10/0 ma się wrażenie jakby gra chodziła w 120klatkach. Jest prawie tak samo dobrze jak w 1440p/120hz. Ustawienie HDR w grze 2000cd/m2 / punkt bieli 130cd/m2 i zrywa kask :)

@szewi - nie ma opcji w matrycach VA siedzisz na wprost, schodzisz z osi i jest blooming. Tutaj OLED jeżeli zależy Ci na kątach jest bezkonkurencyjny. Także widać blooming jeżeli wyświetlają Ci się napisy na czarnych paskach, czyli wyświetlasz je na filmie. 

Wydaję mi się że warto poczekać na nową serie OLED od LG podobno mają być w końcu nowe matryce, gdyby wykręcały do 1000cd/m2 bez agresywnego ABL wtedy będzie naprawdę, ale to naprawdę dobrze. 

https://www.ceneo.pl/61270951 - ale ceny niestety dalej "zabójcze" za 77 cali ?

Edytowane przez Irokez
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi