Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung jak zwykle miesza matrycami w tym TV, różnie to bywa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakieś oznaczenie 001 i 002 matryc i te 002 są lepsze... N avs forum o tym pisali... Niestety ja nie umiem odczytać jaką mam... Zadałem o to pytanie w wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/

niestety bez odpowiedzi... Może tutaj ktoś odpisze... Ma ten nr być niby na dole tabliczki, ale ja nie potrafię go znaleźć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, RHJG napisał:

"Uznanym kalibratorom" radzę powtórnie przetestować ten TV na aktualnym sofcie...

prostrzym rozwiązaniem byłoby dostarczyć tv z dopracowanym softem od poczatku

bo ekipa od shootoutu nie miała wehikułu czasu by ściągnąć najnowszy soft 

no i samsung zawsze może zasponsorować kolejny 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Jest jakieś oznaczenie 001 i 002 matryc i te 002 są lepsze... N avs forum o tym pisali... Niestety ja nie umiem odczytać jaką mam... Zadałem o to pytanie w wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/

niestety bez odpowiedzi... Może tutaj ktoś odpisze... Ma ten nr być niby na dole tabliczki, ale ja nie potrafię go znaleźć...

Producent w Meksyku podaje na kartonie i tabliczce oznaczenia matryc.W Europie Słowacja,Węgry nie podają.Tylko wejście w menu serwisowe...

Edytowane przez RHJG
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, RHJG napisał:

Producent w Meksyku podaje na kartonie i tabliczce oznaczenia matryc.W Europie Słowacja,Węgry nie podają.Tylko wejście w menu serwisowe...

Ok dzięki... Właśnie nie mogłem znaleźć,  a mam ze Słowacji... A wiesz może jak wejść w to menu bo też szukałem i nie znalazłem... Chyba trzeba mieć innego pilota i jakiś kod..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, hubio napisał:

Wieczorkiem spojrzę na to... A możesz napisać czy kupowałeś na Allegro lub w jakimś sklepie nie będącym sieciówką typu MM czy Euro... Sądząc po cenie to nie było ani MM ani Euro...

I Szewi masz odpowiedź dlaczego wolę dopłacić i kupić w sieciówce za wyższą kwotę niż gdzieś indziej za niższą... Bo tak wydziwiałeś ile przepłaciłem... Ja kupiłem za 17999zł w Euro RTV AGD 

jak widać chyba nie doczytałeś, tak jak napisałem kupiony z oficjalnej dystrybucji prosto ze Sklepu Samsung ... w cenie 16 999 zł ( gratis 5 lat gwarancji i oryginalny uchwyt no gap )

... niestety widać ten banding w niektórych scenach ... jak dla mnie to mają kompletny brak kontroli jakości i wylane na klienta nawet w tej półce cenowej

Edytowane przez iaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

Jak wszystko co najlepsze... Budzi skrajne opinie..

Hmm... Samsung mi nie płaci więc szczerze mówiąc moim celem nie jest dostarczanie jakiś dowodów..

Na wszystkich nieskalibrowanych trybach w normalnym sklepie, nie musi być zaciemnienie, zobaczysz, że na tej scenie wszystko jest ok..

Hubio ale wiesz ze nie do konca masz racje. Za duzo jest jednak jakis problemow zglaszanych, zeby mozna tak bylo stwierdzić lub to bagatelizować.

Nie jestes na payrollu samsunga ok, ale powienienes zachować obietywizm ktory gdzies przepadł w czeluściach tego wątku :)

Możliwe ze sa roznice miedzy poszczeoglnymi modelmi 55", 65" i  75" i to tez trzeba wziasc pod uwage i to ze np w ostatnim czasie czesc spraw poprawiono lub po porstu pod koniec produkcji samsung mogl usunac czesc wad, oczywiscie to sa gdybania.

kwestia DSE jednak jest cos na rzeczy nawet w tescie ktory tk lubisz cytować rtings samsung pod katem DSE wypdł delikatnie mowiac bardzo słabo.

Na miejscu kolegi @iaq  starałbym sie o wymiane matrycy na gwarancji.

Bardzo poważnie rozważam zakup tego TV jednak cena wg mnie nadal jest nieadekwatna.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, iaq napisał:

jak widać chyba nie doczytałeś, tak jak napisałem kupiony z oficjalnej dystrybucji prosto ze Sklepu Samsung ... w cenie 16 999 zł ( gratis 5 lat gwarancji i oryginalny uchwyt no gap )

... niestety widać ten banding w niektórych scenach ... jak dla mnie to mają kompletny brak kontroli jakości i wylane na klienta nawet w tej półce cenowej

No to rzeczywiście dziwne jak z oficjalnego sklepu, żeby były takie problemy... Pytanie tylko czy jest to na tyle przeszkadzające, że widać w normalnym użytkowaniu... Przez 14 dni masz prawo do zwrotu więc zamiast ich prosić o cokolwiek odsyłasz i jak są grzeczni robisz łaskawie wymianę, a jak nie kupujesz coś innego albo gzie indziej inny egz... Mi np. jak przywieźli z Euro-RTV-AGD to sami co przywieżli powiedzieli, że jak zobaczę cokolwiek co mi się nie spodoba na tym TV to wymienią na inny egz. bez żadnych pytań...

Wiem, że to ból bo sam tak miałem jak musiałem wymieniać ekran do proja, który waży z 20 kg i jest dłuższy niż rozstaw moich rąk i zamontowany na suficie, i musiałem to sam ogarnąć... Każdy kto montował ekran wie, że samemu dość ciężko, ale byłem tak zdeterminowany, że wymieniłem.. Ale wiem, że strasznie się nie chce... Ja też czekałem chyba z 13 dni z decyzją...

20 minut temu, szewi napisał:

Hubio ale wiesz ze nie do konca masz racje. Za duzo jest jednak jakis problemow zglaszanych, zeby mozna tak bylo stwierdzić lub to bagatelizować.

Nie jestes na payrollu samsunga ok, ale powienienes zachować obietywizm ktory gdzies przepadł w czeluściach tego wątku :)

Możliwe ze sa roznice miedzy poszczeoglnymi modelmi 55", 65" i  75" i to tez trzeba wziasc pod uwage i to ze np w ostatnim czasie czesc spraw poprawiono lub po porstu pod koniec produkcji samsung mogl usunac czesc wad, oczywiscie to sa gdybania.

kwestia DSE jednak jest cos na rzeczy nawet w tescie ktory tk lubisz cytować rtings samsung pod katem DSE wypdł delikatnie mowiac bardzo słabo.

Na miejscu kolegi @iaq  starałbym sie o wymiane matrycy na gwarancji.

Bardzo poważnie rozważam zakup tego TV jednak cena wg mnie nadal jest nieadekwatna.

Moim zdaniem problemy wynikają nie z niedoskonałości tego TV tylko z doskonałości jakkolwiek to nie brzmi... Po prostu tak wysoki kontrast generujący tak wysoką czerń w momencie jak TV dostanie w źródle materiał gorzej doświetlony, specjalnie lub nie specjalnie, a do tego jest ciemne ubranie - telewizor tak to przetwarza jak powinien... W TV ze słabszym kontrastem dlatego to może lepiej działać bo po prostu od początku nie ma takiej czerni... W tym TV rzeczywiście czarne paski zlewają się z tłem pomieszczenia... To coś niesamowitego... Natomiast ja już naprawdę nie chcę dalej o tym pisać i uzasadniać. Po 3 tyg. taką mam teorię... Oczywiście co pisałem na 75'' z racji samej wielkości więcej szczegółów jest widocznych co może powodować, że jest inaczej w odbiorze w porównaniu do 65'''

Szewi jak wiesz znam cię z wątku o Epsonie i wiem jak kochasz doskonałą czerń więc na twoim miejscu chociaż bym go wziął na próbę... Pamiętaj, że tak jak ty oglądasz na HDR to nie ma nawet cienia problemów bo te filmy są już perfekcyjnie w stosunku do np. Faktów TVN robione, do tego samo HDR... Z netflixa jeszcze nie oglądałem całego filmu z HDR, ale przeżucałem parę scen i też wyglądało to bardzo dobrze... Jak znam ciebie to może ci ten TV bardzo podpasować...

Na marginesie, zmieniając temat, jak ktoś chce kupić Szeregowca Ryana na 4K to w MM jest (jeszcze) za 199zł... Wszędzie indziej nie ma lub jest po 299zł.. Przypominam, że oprócz wersji DVD nie ma z polskimi napisami na BD... Tu mamy atmosa i napisy polskie, jest nawet lektor PL, ale nie ma o czym pisać bo 2.0... Ja przed chwilą zamówiłem...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś dalej chce poczytać to polecam wątek na avs:

https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2969542-lg-c8p-versus-samsung-q9fn.html

Matryce 55 calowe podobno najbardziej skopane, ja miałem 100% świadomość przed zakupem tego TV żeby go sprawdzić i tak umówiłem się ze sprzedawcą że mi go wcześniej sprawdzili, "skalibrowali" ;), wnieśli i grzecznie poczekali aż sprawdzę testy na DSE, banding, pixele, skalę szarości (od 0% do 100%). 
75 calowce Q9FN są podobno najlepsze matryce, może ze względu na koszt i wielkość TV. Ogólnie z DSE w direct led to jest loteria, podobnie jak w OLED z bandingiem na 5% szarości planszy. 

@szewi Moim zdaniem nie znajdziesz lepszego TV aktualnie w dużej przekątnej 75 cali w tej cenie. Cena/jakość jest bezkonkurencyjna, ja biorąc na firmę zapłaciłem 13821,00 pln a różnica w wielkości, jasności itd. do 65 panelu OLED to przepaść. Filmy w 21:9 z pasami można spokojnie oglądać z ok. 2,7-2,8m i efekt mam lepszy niż na 120 calowym proju z 4,5m. 

Edytowane przez Irokez
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Irokezja nie skreślam q9fn absolutnie i na pewno bede go rozważał, w odowedniej cenia zaakeptuje wszystie potencjalne rzeczywiste i nierzeczywiste problemy ;) :)

Mam odniesienie do oleda C8 ktorgo uzytkuje na codzien (nie ukrywam ze poprzeczka jest postawiona bardoz wysoko ) ale tez nie sa one bez wad a daleki jestem od gloryfikowania jakiejkolwiek technologii ;) szukam idealnego doplenienia do mjego oleda a nie chce sie tez z Tv obchodzic jak z jajkiem  ;)

moze nawet sie wprosze na demo :)

Edytowane przez szewi
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi drzwi otwarte, ja też bardzo chętnie może w końcu będąc w Wawie zajadę na pokaz tego RS'a w salce ;)

Doskonale wiesz ja bardzo długo szukałem czegoś do oglądania HDR, marudziłem i świrowałem z projektorem z OLED ale nic nie dało mi takiego efektu jak w Q9FN w 75 calach. 

Sobie i innym życzę aby za parę lat była technologia modułowa micro-led i taki The Wall w 130 calach :P 

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Irokez napisał:

Sobie i innym życzę aby za parę lat była technologia modułowa micro-led i taki The Wall w 130 calach :P

Amen... :) Oby tylko nie za 130 000zł :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@IrokezJasne - zapraszam :) ja tez na poczatku (sorry za offtop) myslaem ze JVC jest nieostre itp jak poswiecilem kilka  godzin na zabawe w ustawienia ostrosci (co w zasadzie jest niemozliwe na szybkiej prezentacji w salonie), calkowiecie zmienilem zdanie, Takze absolutnie sie nie zarażam ze cos trzeba sklabrować, ustawić itp :)  

Wg mnie takie opnie jak Twoja sa cenne, bo masz na codzien Oleda, Samsunga i miales sensowny prjektor do porwnania ;) 

Bieore tez pod uwage głosy ze cos nie jest idealne w temacie i na co zrowcić uwage itp.

W kwestii micoled to jeszcze dluga droga wg mnie, ale oby jak najszybciej :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe rzeczy można sie dowiedziec o następcy q9fn

ztego artykulu, wrzucilem go juz pare dni temu, teraz wrzucam ponownie

https://www.whathifi.com/reviews/samsung-2019-4k-qled

Bo wywiązala sie dyskusja z wrzucaniem filmiku czy zdjęc z harrego pottera i armii Voldemorta.

i chyba samsung wie ,że ma do poprawienia bo pokazal ta scene na nowym flagowcu ,ktorego ujrzymy niebawem

Hubio i jak się teraz czujesz z udawadnianiem ,sporami z innymi użytkownikami forum ,a sam producent pokazuje zmiany.

Samsung has also gone to great lengths to improve dark detail, which it demonstrates with a switch to the final Harry Potter film. As Voldemort’s army of black-clad baddies amass on the cliffs above Hogwarts, the 2019 QLED reveals detail we’d genuinely not previously seen and that the Q9FN, and rival OLED TVs supplied by Samsung as comparison, miss.”

sądze ,że to powinno wystarczyć... aby uciszyć pewne głosy

Edytowane przez llukk
  • Plusik 4
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, szewi napisał:

(...) nie skreślam q9fn absolutnie i na pewno bede go rozważał, w odowedniej cenia zaakeptuje wszystie potencjalne rzeczywiste i nierzeczywiste problemy ;) :)

Mam odniesienie do oleda C8 ktorgo uzytkuje na codzien (nie ukrywam ze poprzeczka jest postawiona bardoz wysoko ) ale tez nie sa one bez wad a daleki jestem od gloryfikowania jakiejkolwiek technologii ;) szukam idealnego doplenienia do mjego oleda a nie chce sie tez z Tv obchodzic jak z jajkiem  ;)

(...)

szewi miałem podobny dylemat. Korciły mnie ledy w 75" z uwagi na dobre przełożenie jakość obrazu/cena.

Niestety w moim przypadku nie mogłem zaakceptować słabości technologii LED. Jeśli masz C8 to sam zobaczysz, ale może stwierdzisz że dla Ciebie jest to do zaakceptowania. Dla mnie jednak to jest nokaut w jakości obrazu, choć zdaje sobie sprawę że mam świra na tym punkcie  i rzeczy dla innych nieistotne, dla mnie są nie do przyjęcia.  Każda słabość którą zobaczę - działanie stref wygaszania i brak perfekcyjnej czerni, blooming, pompowanie jasności w HDR, DSE - w sporcie i grach dokucza, spadek jakości obrazu przy oglądaniu pod kątem, gubienie szczegółów w czerni nie daje mi później spokoju. Po prostu  widzę to później (nie wszystko na raz ;) ) praktycznie w każdym filmie/materiale. No chyba, że miałbym oglądać demówki 4k hdr w pokoju z zapalonym światłem - to może, może.... ;) Na całe szczęście siedzę w odległości gdzie mogę używać 65 i 75 cali do 4K i wybór był prosty.   Z nadzieją czekam na technologię microLED i wtedy wskoczę w jakieś 85". Jak wiadomo tv nigdy nie jest za duży. ;)

Może  się komuś  przyda

image.png.52ba294b7e6770f912f5f74f8ad88821.png

Zwróć jeszcze uwagę na Sony ZF9 i koniecznie przetestuj u siebie, bo to godny konkurent Q9.

Zadaj sobie trochę trudu i sprawdź te dwa tv.

Gdybym musiał wybierać z tych dwóch miałbym niezły dylemat. Choć całościowo Sony ma mniej słabości w jakości obrazu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Groszek spokojnie, ja raczej z takich osob, ktore testuja czasem az za bardzo i za długo, ogladaja, marudzą i sie czepiają roznych pierdól, mam tam jakies odniesienie też, wiec mysle ze bedzie to wybor swiadomy. Oleda wybralem w pelni swiadomie, wiedzac o wadach tej technologii troche tez mnie ta technologia zepsula bo teraz niepotrzebnie sie pewnie czepiam jakiś spraw typu DSE itp :) 

Sony też jest na mojej shortliscie ze wzgledu na DV, plynnosc obrazu i odwozorawnie barw. Fajnie ze wchodza nowosci 8k, wiec jest pole do dalszych obnizek  obecnych modeli. 900R mimo ze jest to niewatpliwie bardzo ciekawa propozycja jednak raczej odpada, raz ze cena na start, dwa brak HDMI 2.1 a nie popelnie drugi raz teog bledu jak rzucilem sie jak dziad na suchary na jeden z pierwsych TV 4K ze zlaczem HDMI 1.4 placac mala fortune ;) Co prawda Samsung z tego co sie orientuje zapowiedzial ze bedzie upgrde do HDMI 2.1 dla teog modelu ;)

Sa tez ciekawe propozycje kompletnie niszowe jak np X10 TCL 75" w drogiej polowie 2019 (qled, 8k, 300 stref, hdmi 2.1, dolby vision) cena na pewno bedzie niezla :) wiec moze pojde w jakas niszę na przekór trendom :) Z drugiej storny 8k i 75 cali to troche za mało. Zobaczymy czy coś zobaczymy :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, llukk napisał:

Ciekawe rzeczy można sie dowiedziec o następcy q9fn

ztego artykulu, wrzucilem go juz pare dni temu, teraz wrzucam ponownie

https://www.whathifi.com/reviews/samsung-2019-4k-qled

Bo wywiązala sie dyskusja z wrzucaniem filmiku czy zdjęc z harrego pottera i armii Voldemorta.

i chyba samsung wie ,że ma do poprawienia bo pokazal ta scene na nowym flagowcu ,ktorego ujrzymy niebawem

Hubio i jak się teraz czujesz z udawadnianiem ,sporami z innymi użytkownikami forum ,a sam producent pokazuje zmiany.

Samsung has also gone to great lengths to improve dark detail, which it demonstrates with a switch to the final Harry Potter film. As Voldemort’s army of black-clad baddies amass on the cliffs above Hogwarts, the 2019 QLED reveals detail we’d genuinely not previously seen and that the Q9FN, and rival OLED TVs supplied by Samsung as comparison, miss.”

sądze ,że to powinno wystarczyć... aby uciszyć pewne głosy

Kolego drogi ja pisałem co widziałem, zrobiłem filmiki więc o czym tu dyskutować ? Może marketingowcy Samsunga doszli do wniosku, że jak powstał jakiś shoutcast gdzie to wytknięto to przy okazji nowego telewizora warto się pochwalić, że nie ma czegoś czego nigdy nie było... :) Zawsze można sprzedać drożej to samo, mówiąc, że jest lepiej... :) Możliwe też, że po shotcaście poprawiono to aktualizacjami, możliwe jest też to co pisał Szewi o różnicach między matrycami i 65'' a 75''... Skąd mam wiedzieć ? Mnie ta scenka się bardzo podobała na telewizorze.... Mimo, że robiłem to dla was i kręciłem filmiki wyglądało to po prostu za[beeep]iście... 

Nie chcecie niby żebym zabierał głos, a ciągle wracacie do tematu... Wiesz co może być - jeśli ten następca tego Q9FN nic nie wprowadzi innowacyjnego jak mamy w Epsonach 7400 w stosunku do Epsonów 7300 i da na wyjściu cenę z 25 tyś to może się okazać, że najlepszym wyborem jest kupno tego właśnie TV teraz za te 16 tyś... Sprawa do przemyślenia dla ewentualnych przyszłych nabywców...

13 godzin temu, szewi napisał:

@IrokezJasne - zapraszam :) ja tez na poczatku (sorry za offtop) myslaem ze JVC jest nieostre itp jak poswiecilem kilka  godzin na zabawe w ustawienia ostrosci (co w zasadzie jest niemozliwe na szybkiej prezentacji w salonie), calkowiecie zmienilem zdanie, Takze absolutnie sie nie zarażam ze cos trzeba sklabrować, ustawić itp :) 

A mnie trochę jest przykro bo ja tez miałem sensowny projektor, telewizory zmieniam co roku i jak pisałem, że trzeba się pobawić ustawieniami to prawie, podkreślam słowo prawie :) dołączyłeś do grona osób nazywających mnie oszołomem... :) Może moja wina, może źle to przekazywałem co chciałem przekazać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio nic takiego nie pisałem, wiec nie rozumiem tego wpisu. Do zadnego grona nie dołączam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodając jeszcze do kwestii armii z HP, jak pisałem, każdy może sobie sam sprawdzić w każdym sklepie... Ja widziałem i mgłę i wzgórza i całą armię, ao tym, że w tym nowym Q9FN ktoś to zauważył - ja nie wiem... O tym pisał sam Samsung czy to ktoś z zewnątrz ? Bo napisałem marketingowcy, ale to chyba kolejni "recenzenci"... Naprawdę dajmy już spokój... Mnie nie musicie wierzyć, ale swoim oczom uwierzycie - do sklepu z penem i sprawdzać sobie... :)

Przed chwilą, szewi napisał:

Hubio nic takiego nie pisałem, wiec nie rozumiem tego wpisu. Do zadnego grona nie dołączam.

Ok spoko... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czas pozwoli to nagram tą scenę telefonem ? z Harrego u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Irokez napisał:

Jak czas pozwoli to nagram tą scenę telefonem ? z Harrego u siebie.

Najlepiej po prostu sprawdź czy wszystko widać itd... Masz skalibrowany TV więc będzie to najbardziej obiektywne... Komórka to i tak przekłamie... Z tego co wyczytałem z tej recenzji tego następcy naszego TV to, że wszystko jest idealnie bez jakiegoś rozjaśniania, że nie ma szarzenia - jakieś niuanse jak dla mnie...

Uważam, że zdecydowanie trzeba poczekać na dalsze testy i recenzje... Przypominam, że równo rok temu tak gdzieś do marca, kwietnia to o Q9FN pisano w samych superlatywach, ile to ten TV nie zdobył nagród na początku... Fajnie, że Vincent napisał o tych problemach z jasnymi detalami w czerniach, fajnie, że zauważył to MK bo Samsung wziął się do roboty i pousuwał te problemy... Tak naprawdę to uważam, że najlepszym momentem na kupno TV, a właściwie całego sprzętu jest jakieś 6 miesięcy do roku po premierze bo: na początku olbrzymia cena, podatek od nowości, mało recenzji i porównań, mało testów, nie wiadomo tak naprawdę co to jest itd... Nie jestem wróżką, ale jak widać w tym następnym modelu jest parę fajnych spraw jak np nowy system upscalowania z SD co by mi bardzo pasowało, ale jeśli chodzi o podstawy jak ilość stref wygaszania, kontrast, jasność to parametry zbliżone lub nawet identyczne... Na pewno to nie jest taki skok jak w modelu z 2018 w stosunku do modelu z 2017 gdzie było podświetlanie krawędziowe..

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko małe słówko szepne w tej całej dyskusji o detalach, czerniach, bielach. Mam skalibrowany ten TV przez MK. Lubią dobry obraz. Nie jeset jakimś expertem...fanatykiem obrazu, niczego sie specjalnie nie doszukuje. Ot taki zwykły użytkownik TV. Ja z tego TV jestem bardzo zadowolony. Bardzo. Mam kilka samsungów w domu i ten jest najlepszy. Oczywiście moim zdaniem... zwykłego oglądacza tv, Netflixa iinnych platform, czasami filmów na Blue Ray... jest super. Mam zastrzeżenie do DSE. Wymienili mi już ten TV na nowy, już o tym pisałem. Teraz jest lepiej, ale nie tak , że tego nie widzę (zwłaszcza na meczach). To dla mnie jedyna wada tego TV. Podkreślam... dla mnie. 

Edytowane przez Tomasz1973
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Tomasz1973 napisał:

Ja tylko małe słówko szepne w tej całej dyskusji o detalach, czerniach, bielach. Mam skalibrowany ten TV przez MK. Lubią dobry obraz. Nie jeset jakimś expertem...fanatykiem obrazu, niczego sie specjalnie nie doszukuje. Ot taki zwykły użytkownik TV. Ja z tego TV jestem bardzo zadowolony. Bardzo. Mam kilka samsungów w domu i ten jest najlepszy. Oczywiście moim zdaniem... zwykłego oglądacza tv, Netflixa iinnych platform, czasami filmów na Blue Ray... jest super. Mam zastrzeżenie do DSE. Wymienili mi już ten TV na nowy, już o tym pisałem. Teraz jest lepiej, ale nie tak , że tego nie widzę (zwłaszcza na meczach). To dla mnie jedyna wada tego TV. Podkreślam... dla mnie. 

Mi DSE mało przeszkadza. Miałem 75h6400 i na meczach też widziałem, ale jak... chciałem zobaczyć;)

Teraz mam OLED (zmieniłem 75->65) i mam dokładnie takie samo jak ty podejście do telewizorów i, co z przypadek, też mam kilka samsungów w domu:) Może jesteśmy z podobnego rocznika?

Co ciekawe - wszystkie "zabytkowe": 2 LCD podświetlane jarzeniówkami i plazma 1000x700. Wszystkie działają (na co dzień) bezawaryjnie od ponad 10 lat.

Mam do ciebie zasadnicze pytanie:

Jaki stosunek masz do filmów z napisami, szczególnie w ciemnych scenach. Tu nie masz zastrzeżeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam dse nie widzę,  ale sie nie znam(odpalalem filmiki z hekeista)  może sprawne oko to zobaczy ja nie widze, więc się nie będę doszukiwał. Jak mi będą kalibrowac samsunga q9 to wtedy zapytam się czy u mnie dse występuje . Ci co kalibrowali tv to mieliście robione dwa tryby?  Dzień - Noc? 

Samsunga q9 polecam szczególnie do nasłonecznionych pomieszczeń. Jaki tv pozwoli na komfortowe oglądanie w tak nasłonecznionym salonie ? Zdjęcie tego nie oddaje,  ale uwierzcie mi,  wszystko widać na ekranie:) 

IMG_20190208_143349.jpg

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Crnk1987 napisał:

Samsunga q9 polecam szczególnie do nasłonecznionych pomieszczeń. Jaki tv pozwoli na komfortowe oglądanie w tak nasłonecznionym salonie ? Zdjęcie tego nie oddaje,  ale uwierzcie mi,  wszystko widać na ekranie:) 

Następnym razem włącz jakiś kanał dla dzieci np. z jasną kreskówką. Bo dałeś przekład w stylu naszego guru. Zaraźliwe przez internet?;)

• Plusik 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi