Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega który ma problem z pojawiającym się komunikatem o update tv po aktualizacji po załączeniu tv.

Wyciągnij Pena z gniazda USB ;)

Co do HDR jako zwykły użytkownik telewizora rozumie to tak że ta "technologia" ma oddać obraz tak jak w rzeczywistości. Czyli jeżeli mój kolega pracuje w kopalni pod ziemią w tunelu i ma taka lampkę na Chełmie i nie naftową tylko taka porządna z akumulatorem .Jak ja Teraz do niego podejdę bo z nim pracuje i zawołam

-ejj stachu i on się odwróci i tą lampką poświęci mi po oczach to ja je zamykam bo mnie oślepił i mówię -Stachu nie po oczach .urwa.

To ta sama scena nie na żywo tylko w filmie ma mnie jako widza oślepic. Czyli ma zadziałać HDR i mój tv ma mnie oślepic i ja po takiej scenie mówię -.urwa Ale ten tv ma HDR.

Hubio 

Jako posiadacz 65q9fn powiem że dla MNIE ten telewizor jest fantastyczny . A wymieniłem go po sony9305.  Jak go kupowałem prawie rok temu polecano mi jeszcze LG Oled nie pamiętam jaki model ale zdecydowałem się na q9 bo oled jest mi za hmm gliniany (obraz). 

Ale nie powiem że jest lepszy od Jakiegoś Sony, LG czy innej marki bo nie mam tych innych w domu żeby móc porównać. Fajnie by było jak byś mógł każdy zakup sobie przez ileś tam dni protestować A jak nie pasuje to zwracasz do sklepu i bierzesz inny. 

Czytam też inne forum zagraniczne i na tamtym forum w temacie q9 jest już 164 strony .Ale tam ludzie dyskutują "normalnie". I są tam osoby które mają problemy te o których jest tub pisane ale są też osoby które ich nie mają. Testują różne sceny z różnych filmów i jednym coś znika A innym nie. I się tak zastanawiam czy q9 nie był w jakiś dwóch fabrykach produkowany i jedni trafili na super modele bez żadnych wad jak @Hubio. A inni trafili na modele z wadami.

Tutaj porównał kolega zd9 do q9fn posiada on oba modele i napisał coś takiego.

Oryginalny text

Q9FN im Vergleich zu ZD9. Besitze beide Geräte.  Auf dem Q9FN deutlich bessere Wiedergabe, kein Black Crush. Er kann schwarz, im Gegensatz zum Sony.  Der Q9FN verschluckt im Vergleich keine Details

Tłumacze po krótce

q9fn lepiej odtwarza nie ma Black Crush. On ma czerń czego nie ma Sony. Ten q9fn nie zjada żadnych szczegółów.

I dlatego myślę że jak kto trafił, kto miał szczęście ten ma model co nie zjada szczegółów A kto szczęścia nie miał temu coś tam gdzieś znika np : Batman ;)

Edytowane przez Oni
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@iaq na tej czerwonej planszy to nie wyglada to ciekawie, dwa odcienie masz w ogole. Zapusc sobie jednak plansze jednorodne i sprawdz, np to:

https://www.youtube.com/watch?v=L86EbWUc9dA

@Oni

Mozliwe ze sa pewne roznice miedzy modelami w roznych przekatnych, tutaj np jedna ciekawostka o katach, uzytkownik opisuje katy w swoim 75, co ciekawe porownal je z inny 65 i na nim juz bylo gorzej. Mozna nawe wyczytac spekulacje ze rozne daty produkcji i byly rozne poprawki:https://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/2963950-2018-samsung-q9fn-owners-thread-no-price-talk-277.html#post57487816

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, iaq napisał:

I tu na koniec mam wielką prośbę do doświadczonych użytkowników o ocenę zdjęć poniżej ( choć mam świadomość, że na zdjęciach ciężko oddać rzeczywistość ). Z góry dziękuję i życzę wszystkim miłego dnia. Pozdrawiam.

Wieczorkiem spojrzę na to... A możesz napisać czy kupowałeś na Allegro lub w jakimś sklepie nie będącym sieciówką typu MM czy Euro... Sądząc po cenie to nie było ani MM ani Euro...

I Szewi masz odpowiedź dlaczego wolę dopłacić i kupić w sieciówce za wyższą kwotę niż gdzieś indziej za niższą... Bo tak wydziwiałeś ile przepłaciłem... Ja kupiłem za 17999zł w Euro RTV AGD

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Oni napisał:

I dlatego myślę że jak kto trafił, kto miał szczęście ten ma model co nie zjada szczegółów A kto szczęścia nie miał temu coś tam gdzieś znika np : Batman ;)

raczej zależy od trybu oglądania - im bardziej podbita jasność tym pewnie łatwiej mieć wszystkie detale

w trybie skalibrowanym na 120nitów jest już pewnie z tym trudniej (bo na standardy lcd to jest bardzo ciemny obraz)

nawet w filmach Hubio to widać - owszem armia Valdemorta jest ale już to co nad armią zniknęło w tym ciemniejszym trybie jaki użył

jak by skalibrował mogłoby byc jeszcze ciemniej (bo wiemy że Hubio jest (a może był) miłośnikiem trybu dynamicznego)

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, radosuaf napisał:

No i teraz pytanie - reżyser wie, jak wygląda obraz w kinie. Operator wie, jak wygląda obraz w kinie. Podczas masteringu wiedzą, jak wygląda obraz w kinie - czy taka konwersja nie zaburza czasem tego całego, świadomego artystycznego procesu? Obstawiam, że, mimo wszystko, nadal obraz kształtuje się pod to, jak ma wyglądać na ekranie kinowym.

Tyle się mówi, że telewizor trzeba skalibrować, żeby obraz był zgodny z wizją reżysera, a tu się okazuje, że sam materiał jest przygotowany niezgodnie z nią?

1. Mamy inne rozumienie "starego fimu" :). Dla mnie stary to jest np. "Zabić drozda" :).

2. OK - TV mają dobre parametry, ale jak to się ma do projektora i obrazu w kinie?

3. OK, jak najbardziej to rozumiem - tylko jeżeli w całym procesie, aż do masteringu pod BD UHD ta latarka nie oślepia, wszyscy mają tego świadomość i z nią film przygotowują, to dlaczego nagle ma oślepiać? Naprawdę interesuje mnie to zagadnienie, bo można np. postawić obok słoneczników Van Gogha zdjęcie słoneczników - i ono na pewno będzie bardziej oddawało to, jak rzeczywiście wyglądają słoneczniki w rzeczywistości - ale co byście woleli mieć na ścianie?

1. Rozdzielczość taśmy filmowej to właśnie podobno okolice 6K. Jestem właśnie na etapie oglądania pierwszych Bondów w FHD i mam wrażenie, że jeszcze da się coś wycisnąć, a rozdzielczość nie pokazuje wszystkich detali.

2. John Wick to kino typowo rozrywkowe, w takiej "Zimnej Wojnie" HDR chyba nie jest potrzebny? ;) Chociaż takie "Atomic Blonde" z kolorystyką i neonami z lat 80-tych chętnie bym sobie w HDR obejrzał, chociaż w trailerze akurat mało tego widać:

w kinie zaczynasz tez miec powoli do czynienia z ta nowa jakoscia tzn sale z projektorami 4K z nowymi atrybutami obrazu, l dolby atmos, sa cieakwe nowosci np zamiast prjektorow wielkoformatowe TV np "The Wall Samsunga"

W proektorach HDR jest tez od dluzszego czasu i sprawdza sie to w codziennym ogladaniu bardzo dobrze. 

Mozna dyskutowac czy stare filmy zremasterowane do obecnych standardow  to bylo zamierzenie ich owczesnych tworcow, ale jesli to pomaga w obrazie to dlaczego nie skorzystac z tego ?

W zamierzeniu HDR ma dawac obraz bardziej zblizony do tego co widzi ludzkie oko (przyklad z ta latarką). Film UHD z HDRem wg mnie nie traci nic ze swoich atrybutów kinowych, jesli jest to dobry remaster z tasmy dobrej jakości na porządnym ekranie (projektorze badz TV)

Nie kazdy TV wymaga też kalibracji po wyjeciu z pudelka, sa takie ktore maja niezla reporodukcje kolorow out of the box i od uzytkownika zalezy czy chce to jeszcze poprawic.

Edytowane przez szewi
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, klaus71 napisał:

raczej zależy od trybu oglądania - im bardziej podbita jasność tym pewnie łatwiej mieć wszystkie detale

w trybie skalibrowanym na 120nitów jest już pewnie z tym trudniej (bo na standardy lcd to jest bardzo ciemny obraz)

nawet w filmach Hubio to widać - owszem armia Valdemorta jest ale już to co nad armią zniknęło w tym ciemniejszym trybie jaki użył

jak by skalibrował mogłoby byc jeszcze ciemniej (bo wiemy że Hubio jest (a może był) miłośnikiem trybu dynamicznego)

Nie pisz bzdur bo czytasz po łebkach, nie masz nawet tego TV i wprowadzasz dezinformację... Koledzy co mają je skalibrowane pisali, że po kalibracji w trybie skalibrowanym nie ginie nawet najmniejszy detal w czerniach... Napiszcie to koledze klaus jeszcze raz... Co do mnie to chyba mnie pomyliłeś bo to Porter, który wymienił ten tv oglądał wszystko w trybie naturalnym... Ja od 1,5 roku używałem proja i tryb kino... Na tym TV wciąż się bawię więc oglądam w zależności od tego co w różnych trybach... W trybie dynamicznym wyłącznie animal planet i sport...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, hubio napisał:

I Szewi masz odpowiedź dlaczego wolę dopłacić i kupić w sieciówce za wyższą kwotę niż gdzieś indziej za niższą... Bo tak wydziwiałeś ile przepłaciłem... Ja kupiłem za 17999zł w Euro RTV AGD

to sie robi naprawde juz nudne i niestrawne w czytaniu.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, hubio napisał:

Koledzy co mają je skalibrowane pisali, że po kalibracji w trybie skalibrowanym nie ginie nawet najmniejszy detal w czerniach... Napiszcie to koledze klaus jeszcze raz...

no to czekam - kto ma skalibrowany Q9FN na tryb nocne oglądanie - niech napisze swoje uwagi o tym trybie najlepiej na  scenie ze znikającym batmanem i z valdemortem

Edytowane przez klaus71
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi napisać który to film Batman i miej A więcej kiedy jest ta scena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, hubio napisał:

Nie pisz bzdur bo czytasz po łebkach, nie masz nawet tego TV i wprowadzasz dezinformację... 

czyli jaką dezinformację?

najwięcej chaosu i bzdur to ty tu generujesz - tv nie skalibrowany - ale już wiesz jak wygląda obraz na każdym skalibrowanym 

22 minuty temu, Oni napisał:

musiałby napisać Hubio - ja sie tylko pytałem czy dalej znika czy nie - Hubio zdaje się odpisał że na pewno nie - tylko nie wiem czy zrobił to wg testu własnego czy wg wiary

• Plusik 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wyraźnie napisałem:

1 godzinę temu, hubio napisał:

. Koledzy co mają je skalibrowane pisali, że po kalibracji w trybie skalibrowanym nie ginie nawet najmniejszy detal w czerniach... Napiszcie to koledze klaus jeszcze raz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi wystarczyłoby jak byś zrobił test na valdemorcie - scena znana - i czy widać coś poza valdemortem i "jego armią" - u Hubio zniknęły wzgórza i chmury

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc dlaczego piszesz: ?

33 minuty temu, klaus71 napisał:

najwięcej chaosu i bzdur to ty tu generujesz - tv nie skalibrowany - ale już wiesz jak wygląda obraz na każdym skalibrowanym

Jakieś 20 - 30 stron wcześniej pisały o tym osoby, które mają kalibrację..

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Oni napisał:

mi wystarczyłoby jak byś zrobił test na valdemorcie - scena znana - i czy widać coś poza valdemortem i "jego armią" - u Hubio zniknęły wzgórza i chmury

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz @Hubio o którą cześć Batmana chodzi i która to scena ?

Jeśli chodzi o drugi film , zmusi liście mnie do zakupienia płyty która niestety dopiero przyjdzie jutro albo pojutrze ;). Sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądać 

Edytowane przez Oni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hubio napisał:

więc dlaczego piszesz: ?

bo chcę się dowiedzieć od kogoś kto nie ogląda na jakichś domyślnych trybach dynamicznych jak ta scena wygląda na skalibrowanym trybie do nocnego oglądania

Edytowane przez klaus71
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Oni napisał:

Ale wiesz @Hubio o którą cześć Batmana chodzi i która to scena ?

Nie ma żadnej konkretnej sceny ani nawet części... Kolega Porter po prostu któregoś dnia stwierdził, że oglądał film Batman w trybie naturalnym i zniknął mu strój Batmana... :)Pisałem, żeby podał dokładnie o jaką scenę chodzi, ale on już tu po tym wszystkim co zrobił się nie pokazuje...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

bo chcę się dowiedzieć od kogoś kto nie ogląda na jakichś domyślnych trybach dynamicznych jak ta scena wygląda na skalibrowanym trybie do nocnego oglądania

Irokez i Robert Wereszczynski mają skalibrowane... Robert pisał w wątku, że nie ma najmniejszych problemów z detalami w czerniach... Nie wiem czy sprawdzał akurat na tej scenie...

7 minut temu, klaus71 napisał:

Ale skąd wiesz co zginęło a co nie ? Przecież koledzy pisali, że komórka nie oddaje nawet 5% rzeczywistego obrazu... Pisali, że to nie jest wymierne... Ja pisałem, że w rzeczywistości było ok... Ty tak się zachowujesz jak byś nie miał kompletnie pojęcia... Weź sobie nagraj film na pena albo na BD, jedź do MM i zobaczysz sobie... :) A w ogóle chcesz kupić ten TV czy to sama ciekawość ?

45 minut temu, klaus71 napisał:

musiałby napisać Hubio - ja sie tylko pytałem czy dalej znika czy nie - Hubio zdaje się odpisał że na pewno nie - tylko nie wiem czy zrobił to wg testu własnego czy wg wiary

Nie wypowiadałem się na temat Batmana, tak jak nie oglądam filmów w trybie dynamicznym... Jak koniecznie chcesz dyskutować przeczytaj cały wątek...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, hubio napisał:

I w ogóle chcesz kupić ten TV czy to sama ciekawość ?

ciekawość - już mam główny tv ale pewnie jak bym miał zmianiać na 75cali to byłby w top3 do wyboru

po prostu dziwi mnie że można potencjalnie jeden z najlepszych tv (na pewno wśród lcd) oceniać tak skrajnie 

twoje kilometrowe posty o wiarze w jakość, jakoś do mnie nie przemwaiają jako dowód

13 minut temu, hubio napisał:

Ty tak się zachowujesz jak byś nie miał kompletnie pojęcia... Weź sobie nagraj film na pena albo na BD, jedź do MM i zobaczysz sobie... :) A w ogóle chcesz kupić ten TV czy to sama ciekawość ?

tzn co ? mam poprosić by znaleźli całkowicie zaciemnione pomieszczenie w sklepie, przenieśli tam tv, potem zamówili na swój koszt kalibrację pod ciemne pomieszczenie u Macieja K i dali znać jak już to zrobią bym wpadł z płytą? załatw mi takie coś to chętnie skorzystam (tylko w Poznaniu) :)

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, klaus71 napisał:

ciekawość - już mam główny tv ale pewnie jak bym miał zmianiać na 75cali to byłby w top3 do wyboru

po prostu dziwi mnie że można potencjalnie jeden z najlepszych tv (na pewno wśród lcd) oceniać tak skrajnie 

Jak wszystko co najlepsze... Budzi skrajne opinie..

twoje kilometrowe posty o wiarze w jakość, jakoś do mnie nie przemwaiają jako dowód

Hmm... Samsung mi nie płaci więc szczerze mówiąc moim celem nie jest dostarczanie jakiś dowodów..

tzn co ? mam poprosić by znaleźli całkowicie zaciemnione pomieszczenie w sklepie, przenieśli tam tv, potem zamówili na swój koszt kalibrację pod ciemne pomieszczenie u Macieja K i dali znać jak już to zrobią bym wpadł z płytą? załatw mi takie coś to chętnie skorzystam (tylko w Poznaniu) :)

Na wszystkich nieskalibrowanych trybach w normalnym sklepie, nie musi być zaciemnienie, zobaczysz, że na tej scenie wszystko jest ok..

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Na wszystkich nieskalibrowanych trybach w normalnym sklepie, nie musi być zaciemnienie, zobaczysz, że na tej scenie wszystko jest ok..

ale mnie interesuje info o scenie na skalibrowanym - bo ona na jakimś shoutcaście zadecydowałą o bardzo słabej ocenie tego tv

ty się z tego śmiałeś, ale skoro uznani kalibratorzy nie potrafili okiełznać tego tv to jest to coś co warto wyjaśnić

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, klaus71 napisał:

ale mnie interesuje info o scenie na skalibrowanym - bo ona na jakimś shoutcaście zadecydowałą o bardzo słabej ocenie tego tv

ty się z tego śmiałeś, ale skoro uznani kalibratorzy nie potrafili okiełznać tego tv to jest to coś co warto wyjaśnić

Pomyśl logicznie - jeśli w nieskalibrowanych trybach jest ok, to tym bardziej będzie w skalibrowanym... Zresztą kalibracja to nie jest święty graal... Sporo osób nie kalibruje i też jest zadowolonych... To w końcu ty będziesz oglądał... Co do tych uznanych kalibratorów to albo było przed updatem albo zadecydowały inne czynniki. Generalnie jak już coś się gubi to jak jest jakieś ubranie,  a scena kręcona jest pod słońce lub jakieś jasne naturalne oświetlenie lub jest za mocne/niewłaściwe oświetlenie jakiejś postaci... Wynika to prawdopodobnie z wysokiego kontrastu choć jak porównywałem z Epsonem (w wątku o codziennym użytkowaniu), wklejałem takie fotki, to detale w czerniach również i na Epsonie zginęły gdzie on akurat w tym aspekcie jest genialny.. Jak mam dotąd 3 tyg. ten TV to jeszcze nie widziałem  żadnego problemu w scenach gdzie np. jest las i jakieś postacie, czy jakieś ciemne tło i wiedziałem zanim jeszcze nagrałem ten filmik z HP, że tu będzie ok...

Poczytaj wszystko co pisałem w tym wątku na ten temat... Przyjrzałem się temu zagadnieniu bardzo dokładnie, ale już więcej nie chcę znowu powtarzać itd bo rzeczywiście jakoś dominuję, choć nie chcę, dyskusję o tym TV i tej jednej sprawie...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Uznanym kalibratorom" radzę powtórnie przetestować ten TV na aktualnym sofcie...

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, iaq napisał:

I tu na koniec mam wielką prośbę do doświadczonych użytkowników o ocenę zdjęć poniżej ( choć mam świadomość, że na zdjęciach ciężko oddać rzeczywistość ). Z góry dziękuję i życzę wszystkim miłego dnia. Pozdrawiam.

Sprawdziłem to u siebie... Bardzo dokładnie studiowałem niebieską planszę tło i nie zauważyłem żadnego pionowego paska... Też mam 75'''... Czy to bardzo ci przeszkadza w codziennym użytkowaniu ? "Widzisz to" na filmach ? Jeśli tak to zgodnie z zasadą co się zobaczy nie da się odzobaczyć może powinieneś jednak albo wymienić ten egz. albo wymienić cały TV ?

Swoją drogą ja też mam 75'' i też by mi się nie uśmiechało tak wymieniać jak tu Panowie co mieli po 5 TV... Z 65'' to jeszcze można się tak bawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi