Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

@hubio to nie jest krytykowanie tylko w zasadzie stwierdzenie, ze na Twoim filmiku nic nie widać ;) OLABOGA i nie jest to ocena Tv - tylko filmiku Hubia ;)

filmu mi sie nie chce nagrwać.

Jednak w ramach wieczornej porcji humoru 3maj 2 foty z oleda - co prawda wyszly jak kupa i wiedz, ze zle sie czuje wklejajac takie kiepskie foty (spokojnie mozna powiedziec, ze to sa najgorsze zdjecia jakie udalo mi sie zrobic do tej pory kadru z filmu - krytyke biorę na klatę oraz ewentualna nagrode złota maline za najgorsze zdjęcie kadru filmowego chetnie przyjmę) no ale trudno nie mam teraz czasu na zabawy w fotografa, a moja lustrzanka jest niedysponowana  ;):

wiec mamy co mamy, na szybko, bez statywu, ta sama kiepska komorka czyli S7 - zdjecie w ruchu (bo jak zapauzuje na oledzie to moj odtwarzacz daje  oczoje...ny bialy kwadrat od pauzy  na gorze w prawym rogu i komorka glupieje od takiej roznicy w kontrascie, wiec wtedy bylaby kupa do kwadratu z tych zdjęc.

nawet zakladajac ze fota w ruchu nieostra i rozmycie z tego tytulu i fota totalna amatorska kupa, to jednak widać ciut wiecej  niz na filmiku by hubio :) 

Komentarz  moj jest taki ze na zywo jest ostrość odpowiednia, widac wiecej, bo komorka ma problem z rejestracja ciemnych scen i co ciekawe te twarze sa mniej swiecace (tutaj tez sie swieca,  moze to te komorki maja taki swoj urok i dodaja taki efekt w bonusie :)

vDPnj4m.jpg

Ah3fNS2.jpg

do zdjec czy filmow i oceny na ich podstawie sprzętu zalecam jednak mega dystans :)

Edytowane przez szewi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Crnk1987 no i bardzo ładnie. Zapomniałem dodać ze to bylo u mnie z wydania płyty uhd.

czyli podsumowując ostatnie bardzo zażarte dyskusje :)

z ciekawosci tutaj jeszcze z projektora te same 2 sceny:

na zywo np teren wokol gory jest zielonkawy twarze nie sa takie blade, a na tych fotach ktore zrobilem to prawie wyglada jakby bylo wszystko czarno-biale, no ale to sa wlasnie przeklamania fot i kolejny powod zeby sie tym nie sugerować:

NVz2PFu.jpg

oYMye7n.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, misiek_to_ja napisał:

No cóż, pokrywa się to całkowicie z moimi obserwacjami, bo wszystkie te kwestie zauważyłem i wymieniłem w swojej mini recenzji tutaj na forum (bazując na najnowszej wersji firmware na grudzień 2018). Co więcej mogę powiedzieć, chyba pokazuje to, że jednak coś jest na rzeczy i mi, Porter, jkut czy Groszek nic się nie ubzdurało. Niech każdy wyciągnie wnioski.

No cóż gdzie jest powiedziane, że tylko w Polsce ludzie mają problemy z właściwym ustawieniem tego TV ? Do niego rzeczywiście trzeba trochę "przysiąść", pobawić się ustawieniami, a najlepiej skalibrować... Nie jest tak, z tego co piszecie, jak na SONY, że się włącza i na każdym materiale źródłowym w każdym rodzaju obrazu od razu jest zadowalający efekt... Do tego każde kolejne uaktualnienie coraz więcej poprawia... Widać, że Samsung wsłuchuje się w głosy odbiorców... Ktoś by mógł powiedzieć - więc po co wybierać taki TV z takimi trudnościami, moja odpowiedź jest jedna: kontrast, ilość stref wygaszania, QD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung tak się wsłuchuje w głosy klientów ze na forach aż kipi. Ich ignorancja (i nie mówię tu o tym tv) jest tak wielka ze jedyne co suport potrafi odpisać to ze nie spekulują na temat przyszłych aktualizacji. Mam kilka ich produktów i po zakupie zwykle maja klienta w .... nie każdy ale jednak w większości przypadków tak jest.

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, hubio napisał:

Nie jest tak, z tego co piszecie, jak na SONY, że się włącza i na każdym materiale źródłowym w każdym rodzaju obrazu od razu jest zadowalający efekt...

sony 55XF9005 kolory

XF90 prosto z pudełka w trybie "kino pro". I tak to powinno wyglądać. Natomiast, jeśli mówimy o źródle BD, to chyba lepiej się nie da, więc nie powinno się nawet zakładać, żeby trzeba było przy tym coś poprawiać.

Edytowane przez radosuaf
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, szewi napisał:

@hubio to nie jest krytykowanie tylko w zasadzie stwierdzenie, ze na Twoim filmiku nic nie widać ;) OLABOGA i nie jest to ocena Tv - tylko filmiku Hubia ;)

Masz tą samą komórkę co ja więc możesz nakręcić... Na filmikach z YT może nie było doskonale (na pewno nie było ! ), ale one miały na celu pokazać jedno: ŻE NIE ZGINĘŁA CAŁA ARMIA ! Ja nie wiem czy wy czytacie co drugie zdanie, albo macie jakieś problemy z logicznym myśleniem ? Kolega Klaus71 napisał: na shootoutcie na którym Q9fN miał problemy  profesjonalni kalibratirzy polegli nie potrafiąc wykrzesać detal(...) jest też Harry Potter - Insygnina śmierci 2 - 46 minuta - gdzie na Q9FN ponoć zniknęła prawie cała armia Vandemorta... więc tylko po to zrobiłem fotki, a później zdjęcia aby pokazać, że jednak nie zginęła cała armia, a nie po to zdając sobie sprawę z oczywistych przekłamań komórki, aby:

1. Udowadniać, że widać lub nie widać mgłę, góry itd

2. Oceniać świecenie albo nie...

3. Oceniać poziom czerni

4. Oceniać pulsowanie stref

itd itd itd

Oczywiście ten sam kolega klaus71 kiedy jednak okazało się, że armia nie zginęła najpierw mi zarzucił zastosowanie za jasnego trybu, potem podświetlenie, a na końcu kiedy już dałem filmik w trybie kino, który jest na maxa ciemny napisał, że mu właściwie to rybka... Jestem z wykształcenia prawnikiem i wydaje mi się jak obserwują wiele dyskusji na tym forum, na innych forach, w studiach telewizyjnych, a nawet w sejmie, że jedyną właściwą i obiektywną drogą dyskutowania jest przewód sądowy... bo każdy jest skupiony, wsłuchuje się w argumenty strony przeciwnej, nie ma dowolnego manipulowania faktami itd itd. Sorry za analizę samego dyskutowania...

Na forach to jest tak: jeden coś napisze, inny tylko jemu odpowie, ale już inni zaczną jeszcze coś wymyślać jak by zapomnieli o co chodziło w odpowiedzi... Tak jest zresztą także na przytoczonych przez Ciebie forach zagranicznych... Smutne natomiast jest to, że niektórzy testerzy czy recenzenci sprzętu tylko ze sobie znanych powodów wprowadzają celowo lub nie celowo ludzi w błąd... Pomijając nawet aktualizacje ja się pytam - jak można było piać, że zniknęła cała armia ???

Znalazłem też pewien videotest gdzie tester porównywał niby technologię QLED do OLED... Niby fajne założenie tylko wiecie jaki wybrał model QLEDA do tego testu ? Q6FN z podświetlaniem krawędziowym, oczywiście bez zająknięcia o innych modelach QLEDów... No wiadomo kto wtedy wygrał w tym teście... To właśnie takie małe manipulowanie prawdą... I taki janusz potem mówi do grażynki - wiesz widziałem w internecie test porównawczy QLEDów do OLEDów i na tych QLEDach ta czerń to jakaś masakra...

• Lubię 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hubio napisał:

Znalazłem też pewien videotest gdzie tester porównywał niby technologię QLED do OLED... Niby fajne założenie tylko wiecie jaki wybrał model QLEDA do tego testu ? Q6FN z podświetlaniem krawędziowym, oczywiście bez zająknięcia o innych modelach QLEDów... No wiadomo kto wtedy wygrał w tym teście... To właśnie takie małe manipulowanie prawdą... I taki janusz potem mówi do grażynki - wiesz widziałem w internecie test porównawczy QLEDów do OLEDów i na tych QLEDach ta czerń to jakaś masakra...

No niby masz rację... Ale seria QLED w 3/4 składa się z krawędziówek. A Samsung próbuje ludziom wmówić, że to jest kosmiczna technologia, która bije na głowę wszystko, co na rynku. Może i nawet jest to prawda w przypadku Q9, ale z pewnością nie jest to głównie spowodowane kropkami kwantowymi.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio zadnych filmikow nie nagrywam i nie dam sie wciagnac dalej w jakies przekomarzania ktory TV lepszy, czy widać, co widać, czy detale giną itp, bo to nie ma sensu, bo sprowadza sie to do oceny fotek lub umiejetnosci osoby ktora robila fotki / badz  krecila jakis filmik badz do oceny samego aparatu ktorym fotki robiono.

Masz opinie z pierwszej reki od kilku osob ktore widzialy / testowaly kilka tv w tym samym momencie na zywo z nowszym softem i trwało to dluzej niz w sklepie na wystawie do tego zestaw to sobie z tym co ty widzisz i co cenisz w obrazie.

TO co bylo glownym problemem dawno temu na shootoucie to zostłao poprawione chyba co do tego panuje tu zgoda :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi z tymi zdjęciami to niestety prawda. Ja ostatnio zrobiłem zdjęcia filmu który był dyskutowany pare stron temu. Scena z panem którego twarz była mało widoczna. Test z Netflix z DV zdjęcia były ładne, test z nvidia shield i samo HDR i tu było dużo gorzej. Dodam ze moje oczy widziały wszystkie szczegóły na żywo a na zdjęciach DV wyglądał dużo lepiej. 

Dodam ze DV na zywonrowniez wyglądał ładniej.

Zdjecia nie oddadzą tego co widzimy i często powodują odwrotny efekt od tego co chcieliśmy uzyskać. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do ceny 75Q9FN to w Rtv Euro jest za 16999zl a w promocji przy zakupie 2 szt. wychodzi po 15300 za sztuke. Chyba najtaniej w historii. Widać, że zaczynają robić miejsce ma nową serie. Jak ktoś, mimo wszystko co tu zostalo napisane, chce sobie sprawić ten model to chyba właśnie zaczyna się idealny moment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej się wstrzymać i zobaczyć czy zmiany w nowym modelu warte są dopłaty. dziennikarze co byli zaproszeni do pokoju gdzie był następca flagowca ,a nie mogli robić zdjęć :największe zmiany poprawa kąta widzenia poprawa wygaszania liczba stref wygaszania bez zmian oraz scen ambient z 10 do 50 a co do większych zmian pewnie pierwsze testy pokażą

Edytowane przez llukk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hubio napisał:

No cóż gdzie jest powiedziane, że tylko w Polsce ludzie mają problemy z właściwym ustawieniem tego TV ? Do niego rzeczywiście trzeba trochę "przysiąść", pobawić się ustawieniami, a najlepiej skalibrować... Nie jest tak, z tego co piszecie, jak na SONY, że się włącza i na każdym materiale źródłowym w każdym rodzaju obrazu od razu jest zadowalający efekt...

Coś dużo tych osób, które nie potrafią ustawić tego TV. Dziwny trend, wydajesz kilkanaście tysięcy na TV i potem przez większość czasu go ustawiasz. W takim razie Q9FN nie powinien być reklamowany jako sprzęt dla Kowalskiego, ale dla specjalistycznych firm i osób o specjalistycznej wiedzy. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że typowy konsument nawet nie wie jak ten obraz wygląda domyślnie po wyciągnięciu z pudełka i jak może wyglądać (kolory skóry twarzy są jaskrawym przykładem opisanym przez Portera). Jak nie masz nic do porównania obok siebie to żyjesz w błogiej nieświadomości.

U mnie testy były mega proste, podłączyłem źródła dobrej jakości (konsole Xbox One X + PS4 Pro oraz sam TV, czyli natywne appki Netflix, HBO Go, odtwarzacz wideo) i porównałem z obrazem z ZF9 i B7. Było niezadowolająco to potem w ruch poszły ustawienia rtings (włącznie z pseudokalibracją, tak dla funu), z avsforum czy tego forum u nas. Ani razu nie uzyskałem zadowolającego obrazu i żadne ustawienie nie rozwiązało problemów, które wylistowałem (i nie mówie tylko o black crush, bo dla mnie nie był to czynnik decydujący o czym już wielokrotnie wspominałem). Wiem, że Porter zrobił podobne ćwiczenie. Cóż mogliśmy zrobić więcej ? Studia jakieś sugerujesz z tematu ?

4 godziny temu, hubio napisał:

Do tego każde kolejne uaktualnienie coraz więcej poprawia... Widać, że Samsung wsłuchuje się w głosy odbiorców... 

Czytałeś wpisy z przytoczonego wątku na avsforum ? Z niego wynika coś wręcz odwrotnego ? Zgadzam się, że Samsung wsłuchuje się w głosy odbiorców i tak - problemy, które ma Q9FN będą rozwiązane, ale w nowych modelach. I to nie tylko Samsung jest taki zły, większość firm tak robi, bo coś musi sprzedać nowy sprzęt, to nie są firmy charytatywne.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się (znowu) "odrobinę" monotonnie...

Może zmieńcie materiał dowodowy z Harrego P. na serię XXX?

Żeby było w temacie i profesjonalnie, użyjcie tylko fragmentów filmów z obsadą afroamerykańską;)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak porównywać na podstawie zdjęć z komórki ?

W drugim wątku Q9FN gość pyta co to jest "ten cały HDR". Ludzie naprawdę?

Q9FN ma wady, OLED też ma wady. Mam oba skalibrowane przez Maćka, widzę co mam przed oczami i nie interesują mnie komentarze z internetu ludzi którzy porównują je np. na podstawie wizyty w Media Markt... 

https://hdtvpolska.com/jaki-telewizor-kupic-przeglad-tv-z-2018-roku-najlepsze-do-filmow-seriali-sportu-i-gier/

Specjalnie na czerwono zaznaczyłem - 4k UHD direct LED jest lepsza opcją niż OLED i potwierdza to nasz szanowny portal. 

Bez nazwyas.jpg

• Plusik 3
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Irokez napisał:

Q9FN ma wady, OLED też ma wady. Mam oba skalibrowane przez Maćka, widzę co mam przed oczami i nie interesują mnie komentarze z internetu ludzi którzy porównują je np. na podstawie wizyty w Media Markt...

Zapomniałeś, że są też tutaj osoby, które miały Q9FN w konfrontacji z innymi TV u siebie w domu. Np. ja, Porter czy jkut ? Możesz nie zgadzać się z naszymi ocenami i też mógłbym złośliwie powiedzieć, że nie interesuje mnie opinia "jakiegoś" Irokeza z internetu, bo wiem co widziały moje oczy. Ale trzeba szanować zdanie innych, dlatego szanuje też Twoje. Każdy ma inne gusta i lubi co innego

Zgodzisz się jednak, że niezaprzeczalnym i namacalnym faktem jest to, że Q9FN zbiera dużo negatywnej prasy od użytkowników na forach na całym świecie. Nie daje to troszkę do myślenia ? Hubio twierdzi, że to dlatego, że większość użytkowników nie potrafi ustawić TV, nie wiem, możliwe, chociaż dla mnie delikatnie naciągana teoria. Wszak Samsung ustawił ten TV tak, żeby wg. jego standardów dostarczał jak najlepszych wrażeń, ale okazuje się, że Q9FN to nie jest TV dla typowej osoby z ulicy, która chce włączyć TV, dokonać kilku podstawowych ustawień i cieszyć się z obrazu. A to niestety sugeruje cena, która jest premium i takiego też produktu oczekujemy. To tak jakbym kupił iPhone XS i potem spędzał kilkanaście dni na ustawieniu różnych rzeczy, bo producent nie potrafił tego zrobić i muszę szukać porad w internecie, wykonywać kalibracje etc. Coś wg. mnie jest tutaj mocno nie tak.

• Plusik 4
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Irokez napisał:

https://hdtvpolska.com/jaki-telewizor-kupic-przeglad-tv-z-2018-roku-najlepsze-do-filmow-seriali-sportu-i-gier/

Specjalnie na czerwono zaznaczyłem - 4k UHD direct LED jest lepsza opcją niż OLED i potwierdza to nasz szanowny portal.  

Ciekawa interpretacja. Czytasz ze zrozumieniem co jest tam napisane? :)Skoro się powołujesz na artykuł to pozwolę sobie wkleić cytat i zaznaczyć dla leniwych pewne zdania :)

O Q9

"Q9FN to jeden z najlepszych TV w historii Samsunga, a jednocześnie jeden z najbardziej przystępnych cenowo modeli w tym segmencie. Jego walory (jasność, czerń itd.) są tylko minimalnie niższe w stosunku do modelu Q900R, poza oczywiście rozdzielczością, ale jak pisałem wcześniej – raczej ciężko zrobić z niej użytek. Nadal mamy podświetlenie Direct LED, które zapewnia rewelacyjną czerń, prawie porównywalną z telewizorami OLED, oraz bardzo mocne efekty świetlne przy treści z HDR. Jest to także wybitny telewizor do grania na konsoli ze względu na możliwość poprawy płynności i ostrości ruchu bez znacznego wpływu na input lag. Tylko firma Samsung oferuje w tym roku taką sprawność, a dokładniejszy opis znajduje się w temacie Motion Plus Gra | TEST | Nowość w TV od Samsung dedykowana dla graczy! Warto też wspomnieć o module one connect dzięki któremu podłączymy ekran tylko jednym kablem (zawiera w sobie zasilanie!) czy też trybie ambient mode, który zamieni nasz telewizor w trybie standby w ładną ozdobę salonu. Wady? Jak w Q900R – kąty widzenia, omniej precyzyjne oddanie barw zarówno w SDR jak i HDR, oraz znacząco podbite poziomy jasności przy tym drugim rodzaju treści. Kalibracja pomaga, ale nie jest w stanie całkowicie opanować sytuacji wobec czego telewizor oddaje obraz nieco „przesadzony”.
Źródło: https://hdtvpolska.com/jaki-telewizor-kupic-przeglad-tv-z-2018-roku-najlepsze-do-filmow-seriali-sportu-i-gier/"

Więc o czym mówisz? :)

Do tego od siebie dodam widoczne działanie stref wygaszania, gubienie szczegółów w ciemnych scenach, pompowanie jasności obrazu w HDR i utrata szczegółów w białych błyskach, dse - to tak na szybko.

Z takimi słabościami ten tv nigdy nie będzie najlepszy w jakimkolwiek obrazie, na co są również różne inne tabelki i inne niezależne "TV shootout" w których brał udział również nasz szanowny portal. :)

Jak mantrę powtórzę żeby każdy sprawdził tv sam w warunkach domowych. To niewątpliwie dobry telewizor, który może być dla kogoś  optymalnym wyborem.

Edytowane przez Groszek
  • Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.02.2019 o 22:49, Quantameki 1991 napisał:

Witam Panie Tomaszu.Mam bardzo podobną sytuację moja matryca miała dse.Samsung wsparcie oznajmili mi że te tv tak mają.Nie chciało mi się wierzyć więc sprawdziłem wiele osób mają vertical bandig z dse nawet testy   rtings.com  mówią o tym.Przyjechał serwis w 30minut wymienili matrycę na nową.Ta jest taka sama może nawet gorsza.Jak to się skończyło u ciebie jeszcze raz była u ciebie wymiana czy się pogodziłeś z dse?

Udało mi sie wbić "między czerniami" w dyskusję...

U mnie zabrali TV na serwis. Zadzwonili, że przyszła maytyca, ale nie zakładają bo jest gorsza niz ta , którą mają wymienić. Zamówili następną, przyszła pęknieta. Stwierdzili, że będzie wymiana TV na nowy. I wymienili. Ta matryca jesst lepsza, choć nadal jest DSE. Na środku jest taki żółto-brudny pasek. Cały czas sie zastanawiam , czy zgłaszać, czy odpuścić to DSE. Jak miałem kalibracje przez Pana (Koper) to mówł, że ta matrycja jest gdzieś pośrodku matryc z DSE. Ani super, ani jakoś specjalnie źle. Więc czekam...jak mnie coś wkurzy w tym TV  to zgłoszę... 

Ja w innej kwesti związanej z tym TV. Po ostaniej aktualizacji zawsze jak włącze TV to pojawia sie plansza z pobieraniem aktualizacji. Sprawdza, wyświetla sie, że najnowesze wgrane i tyle. Przechodzi do ustawień. Za każdym razem musze to ręcznie gasić. Można to jakoś wyłączyć? Skąd to sie wzięło?

Edytowane przez Tomasz1973
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Irokez napisał:

W drugim wątku Q9FN gość pyta co to jest "ten cały HDR". Ludzie naprawdę?

Tak, pytam - i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Możesz mi wierzyć, byłem w kinie dziesiątki, jeśli nie setki razy, mam na Filmwebie ocenione 1.171 filmów. I w życiu żaden film mnie nie oślepił jak reklamówki HDR na YT. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że Netflix, który ogólnie treścią filmową nie bardzo może się pochwalić, tłucze nowe seriale z wytycznymi "dajcie co drugą scenę jakiś efekt HDR, niech się ludzie jarają", ale jeśli weźmiemy standardowy, kinowy film - to skąd się nagle wzięło HDR? Oczywiście, można teraz wziąć "Ptaki" Hitchcocka i podpicować każdą scenę ze słońcem tak, żeby trzeba było odwracać wzrok od ekranu, ale sam Hitchcock chyba by się wywrócił w grobie.

Ponawiam więc pytanie, skoro byłem na "Blade Runner 2049" w nowoczesnym kinie z nowymi projektorami i nie miałem wrażenia, żeby tam były jakieś efekty HDR. Patrzę w recenzję wersji UHD tegoż filmu, a tam " Ze względu na preferencje reżysera, który nie ukrywa niechęci do zbyt nachalnego stosowania tego systemu, nowy Blade Runner wypada pod tym względem bardzo subtelnie." - no więc, które to są te filmy wykorzystujące w pełni HDR. zgodnie z zamierzeniem reżysera?

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu muszę się zgodzić, w mojej ocenie filmy słabo wykorzystują potencjał HDR. Prym jak dla mnie wiodą seriale na Netflix, no i oczywiście nowe gry na PS4 Pro i XBox One X. Czasami naprawdę trzeba odwracać głowę w niektórych scenach, szczególnie przy niektórych serialach Netflix (ba, tutaj nawet tytułowy biały ekran z logiem Netflixa powoduje odruch zamykania oczu w ciemnym pomieszczeniu jak jest materiał HDR).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale w życiu nie jest tak, że co chwila odwracasz oczy, bo Cię coś razi... Generalnie poza słońcem ciężko mi wskazać cokolwiek innego.

9 lat temu była premiera Avatara (25 grudnia 2009). Miała być rewolucja 3D. Minęło 9 lat i... telewizorów ani filmów 3D nie ma :).

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, radosuaf napisał:

No ale w życiu nie jest tak, że co chwila odwracasz oczy, bo Cię coś razi... Generalnie poza słońcem ciężko mi wskazać cokolwiek innego.

To prawda, ale jak spojrzysz np. na niektóre seriale Netflix czy gry i masz np. ognisko czy lampy na ciemnym tle, to widać jak intensywnie się to świeci. Oczywiście nie musisz odwracać głowy, ale masz wrażenie jakby to ognisko było zaraz przed Tobą. W filmach bardzo rzadko można zaobserwować coś takiego, efekt HDR jest subtelniejszy, czasami na granicy zauważalności.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomyśleć, że tuż przed zakupem oleda mocno się zastanawiałem nad q9fn...

Dobrze, że wtedy było tu mniej postów - rzek, chociaż w sumiei tak wybrałbym oled ;)

Co do hdr, to na naszym szanownym portalu jest objaśnione co i jak.

Nadal jednak większość mylnie interpretuje, że tv ma nas oślepiać.

Nie do końca o to chodzi:

https://hdtvpolska.com/hdr-co-to-jest-hdr-hdr10-kontra-dolby-vision/

A tu jeszcze link do innego portalu, również fajnie i trochę prostszymi słowami opisane:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/hdr-w-telewizorach-7-rzeczy-ktore-powinienes-widziec.html

Mam nadzieję, że modzi wybaczą link.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, pożyteczny materiał. Tylko - jak to się ma do materiałów na kliszy filmowej? Jak rozumiem, wszystkie filmy nagrane na kliszy są SDR. Czy konwersja takowych do HDR coś daje? Co z filmami nakręconymi cyfrowo, ale sprzed ery HDR? Czy to jak przerabianie ścieżek mono ze starych filmów na wielokanałowy DTS - niby można, ale po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, misiek_to_ja napisał:

U mnie testy były mega proste...

No może dlatego.... ? Kolego ja to po tygodniu wreszcie go zacząłem, podkreślam - zacząłem prawidłowo ustawiać... Ja się nie dziwię, że jak Ty miałeś obok siebie te dwa TV i działałeś pod presją decyzji, czasu to Ci wygrał ten Sony bo opierając się na tym co pisaliście - tam się włącza i w każdym trybie nie giną żadne detale itd... Jak bym chciał być złośliwy to bym powiedział, że i w Sasmungu NU7002 za 4 tyś też się włącza i obraz jest ok... i nic nie ginie... Problem polega na tym, że ten TV jest tak dobry, że wyłapuje wszelkie niedociągnięcia... Jak film jest dobrze zrobiony, zremasterowany dobrze oświetlony to wystarczy jakikolwiek tryb fabryczny i nie ma problemu z ginącymi ciemnymi detalami, jak Pani Pochanke założy ciemny żakiet, a TVN nie potrafi prawidłowo oświetlić prezenterów to fałdki giną... I tak jest w różnych materiałach... Można natomiast sobie tak poustawiać różne tryby, że i u Pani Pochanke będzie ok... Poza tym czy te fałdki są aż takie ważne ? Pewnie teraz każdy sobie pomyśli - to po co mi się męczyć ? Kupię sobie takie SONY włączę i wszędzie będzie ok... Moja odpowiedź brzmi tak (znowu tylko w oparciu o parametry bo nie oglądałem na żywo): ponieważ jak już ten TV dostanie dobry materiał to czernią i kontrastem zostawia SONY w tyle, o ile w tyle - kompletnie nie wiem, ale jestem przekonany, że zostawia... Po pierwsze technologia: QD, po drugie o wiele więcej stref wygaszania, po trzecie kontrast ANSI gdzie SONY ma poniżej modeli budżetowych. Niby pisaliście, że to ma znaczenia bo rzadko kiedy on działa skoro jest wygaszanie - a ja się pytam - co ze scenami jasnymi, średnio jasnymi, niewielkimi elementami gdzie jest to wygaszenie ? Tam już pozostaje czyste ANSI...

3 godziny temu, misiek_to_ja napisał:

Wiem, że Porter zrobił podobne ćwiczenie. Cóż mogliśmy zrobić więcej ? Studia jakieś sugerujesz z tematu ?

Porter wszystkie filmy, wszystkie wiadomości, po prostu wszystko oglądał w fabrycznym trybie naturalnym... O czym my w ogóle mówimy ? O gościu który przesiadł się z 10 letniego 43 jakiegoś LCD i sam rozmiar 65 go powalił na ziemię ? Jakie on miał mieć doświadczenia ? Dla niego to każdy TV byłby dobry...

1 godzinę temu, Kmicic13 napisał:

I pomyśleć, że tuż przed zakupem oleda mocno się zastanawiałem nad q9fn...

Dobrze, że wtedy było tu mniej postów - rzek, chociaż w sumiei tak wybrałbym oled ;)

Jeśli tu się tyle naczytałeś o ginących ciemnych detalach w czerniach to pod tym kątem radzę prześledzić Ci wątki o różnych OLEDach :) Tyle w temacie...

Dla mnie ten Q9FN to takie ferrari wśród LCD... Wiadomo nie każdy potrafi czymś takim jeździć ale jak już się wsiądzie to.... orgazm dla oczu... :)

4 godziny temu, llukk napisał:

lepiej się wstrzymać i zobaczyć czy zmiany w nowym modelu warte są dopłaty. dziennikarze co byli zaproszeni do pokoju gdzie był następca flagowca ,a nie mogli robić zdjęć :największe zmiany poprawa kąta widzenia poprawa wygaszania liczba stref wygaszania bez zmian oraz scen ambient z 10 do 50 a co do większych zmian pewnie pierwsze testy pokażą

Różnie to bywa co pokazał wcześniejszy, zeszłoroczny Q9... Nie zawsze jest lepiej...

2 godziny temu, misiek_to_ja napisał:

A to niestety sugeruje cena, która jest premium i takiego też produktu oczekujemy. To tak jakbym kupił iPhone XS i potem spędzał kilkanaście dni na ustawieniu różnych rzeczy, bo producent nie potrafił tego zrobić i muszę szukać porad w internecie, wykonywać kalibracje etc. Coś wg. mnie jest tutaj mocno nie tak.

A Ferrari albo jakaś super droga sukienka od Diora to są produkty premium czy nie są wg ciebie ? Takie Ferrari to po drogach Ukrainy albo Albanii sobie będzie słabo radziło, a super ładna sukienka na niezgrabnej modelce też nie będzie dobrze wyglądać...

Q9FN jest po prostu dla niektórych ludzi za dobry... Nawet pomyślcie logicznie - jak jest tyle stref wygaszania, taki kontrast i wszystko można zrobić oprogramowaniem to topowa firma na świecie ze swoim flagowcem nic by nie robiła z tym od roku ? Może nie robi bo by to negatywnie wpłynęło na obraz... Nie pomyśleliście nad tym ?

Wczoraj oglądałem z Ipla 6 godzin seriali dokumentalnych... Obraz ze zwykłej Ipli 720p po prostu rzuca o ziemię... W trybie naturalnym z jasnością +3 oglądam takie materiały i żadne czernie nie ginęły... Rzeczywiście w nim przydało by się trochę więcej ustawień niż tylko 5 fabrycznych bo np do filmów HDR można użyć trochę innego trybu kino, do filmów SDR BD innego, innego do DVD, a jeszcze innego do filmów dok czy sportu... Na całe szczęście z pomocą przychodzi mi player BD Panasonic, który ma swoich mnóstwo takich trybów więc można już na tym etapie się pobawić, tak samo HiMedia... Nie przeczę - to TV dla ludzi, którzy lubią się trochę pobawić trybami, ale jak już się wszystko zrobi pod swoje preferencje to po porostu jest mega jazda...

Jestem bardzo, bardzo, bardzo zadowolony z zakupu...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi