Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, klaus71 napisał:

no to jak najciemniejszy tryb w Q9FN przebija tryby dynamiczne/sklepowe w OLED  i dla Ciebie to jest  to co lubisz - to co mogę powiedzieć - chyba tylko tyle że dzieli to lata świetlne od obrazu naturalnego/skalibrowanego

dla mnie w takim trybie obraz nie nadaje się do oglądania - no chyba że tv wystawiłbym do ogrodu i oglądał w samo południe

innymi słowy znowu nic nie udowodniłeś w kwestii detali - trybu dynamicznego panowie na shoutkaście pewnie nawet nie wzieli pod uwagę próbując uzyskać detale w czerniach

Widzę, że postawiłeś tezę i za wszelką cenę chcesz ją udowadniać... Ja nie wiem - czy tutaj na tym wątku są sami jacyś hejterzy tego TV ??? Gdzie ja pisałem, że tak lubię ? Nie czytasz tego co piszę to po co cokolwiek pisać ? Tu był taki nasz kolega Porter co tak lubił oglądać i mu uciekały detale w czerniach... Przecież pisałem, że ja tak nie oglądam... Po za tym to nie był tryb dynamiczny tylko naturalny... I moja pomyłka - tryb kino jest najciemniejszy... Poniżej masz tą samą scenę w fabrycznym trybie "kino" - gdzie nie ma już żadnych "polepszaczy", podświetlenie jest na 8, kontrast też nie na maxa...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, hubio napisał:

Widzę, że postawiłeś tezę i za wszelką cenę chcesz ją udowadniać... Ja nie wiem - czy tutaj na tym wątku są sami jacyś hejterzy tego TV ??? Gdzie ja pisałem, że tak lubię ? Nie czytasz tego co piszę to po co cokolwiek pisać ? 

ja postawiłem tezę? ty już sam chyba się gubisz w tym co piszesz - i te ciągłe pomyłki co do trybu :)

to ty dowodzisz że Porter11 kłamie i że Q9FN nie gubi detali - po czym wrzucasz dowód  dla trybu dynamicznego

i sam się zdecyduj jaki tryb lubisz - kiedyś dynamiczny? - teraz półdynamiczny?

mi to rybka czy widać te detale na Q9FN czy nie - jak widzimy w trybach z podbitą jasnością widać

w trybie "kino" ludków dalej widać ale dla mnie oni dalej mają zbyt świecące twarze  -  ale już sam obraz wokół nich został jakby wycięty ze szczegółów - teraz ludkowie są kompletnie otoczeni smolistą czernią a wcześniej było tam widać więcej (jakieś mgły/góry)

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio to naprawdę bez sensu. Co chcesz pokazać tym filmem? Pulsowanie stref lokalnego wygaszania, czy co??? :)

Przecież to nie jest w żaden sposób wiarygodne i miarodajne. Twoje zdjęcia czy ten filmik w żaden sposób nie oddają rzeczywistości. Przynoszą skutek odwrotny do tego co chcesz osiągnąć.  Obłęd! Masakra.... :(Ja wiem, że nie odzwierciadlają rzeczywistości, ktoś inny nie wie i pomyśli sobie że ten tv to szajs. Bo obraz na Twoich zdjęciach i filmie to za przeproszeniem syf.

Ten telewizor ma problemy z detalami w czerni i nie zmieni tego Twój n-ty post mówiący, że tak nie jest.

Ciesz się telewizorem i przestań wmawiać innym że jest super w tej kwestii, bo to jest szkodliwe.

• Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż Panowie klaus71 i Groszek i paru innych - nie macie tych TV... Wchodzicie na ten wątek żeby udowodnić jaki to zły TV, a jak się wysyła filmy kręcone w 2 trybach to nadal jest coś dla was nie tak... Po prostu szkoda mi słów....Na świecie to wszystko można zakwestionować, wiem, że nawet w necie powstała inicjatywa walki z tym, że ziemia jest okrągła i podają tam, że jest płaska, a nawet mają na to dowody... :)

Jak pisałem - kręciłem w 2 fabrycznych trybach bez PODBITEJ JASNOŚCI !!!!!! Widać wszystkie szczegóły tak jak chciał reżyser, łącznie z bardzo ciemnym trybem kino... Każdy użytkownik może sobie skalibrować lub ustawić wedle życzenia i dopieścić obraz... W obu tych trybach jak i pozostałych widać wszystkie szczegóły w tej ciemnej scenie... Nic więcej nie trzeba pisać, niech każdy sobie sam obejrzy i wyciągnie wnioski... Oczywiście film kręcony ze zwykłej komórki więc w rzeczywistości było tylko lepiej...

Jak pisałem - ten cały shoutkast to była jakaś kompletna bzdura, albo przed aktualizacjami... Nie należy wierzyć w takie brednie...

TELEWIZOR  Groszek NIE GUBI DETALI W CZERNIACH PRZYNAJMNIEJ PO OBECNYCH AKTUALIZACJACH !!!

I bardzo proszę o niepisanie nieprawdziwych informacji przez osoby, które nigdy tego TV nie widziały na oczy bo to jest dopiero nieuczciwe !!!

Swoją drogą chciałbym aby ktoś nakręcił tak jak ja tą scenę na OLEDach czy na SONY ZF9... Bo bardzo łatwo krytykować, gorzej samemu się czymś pochwalić...

Wklejone przeze mnie fotki (przyznaję koszmarne) jak i ta sama scena kręcona w 2 trybach pokazuje tylko jedno - bardzo wiele zależy od ustawień co setki razy powtarzałem... Dlatego sens porównywania przez zwykłych ludzi 2 telewizorów stojących obok siebie jest idiotyczny... Dopiero testy robione przez doświadczonych kalibratorów/testerów jak MK czy Vicent narzędziami pomiarowymi i ich opinie oraz podane parametry mają sens, a tu wiemy kto wygrał...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogarnij się człowieku! Nigdzie nie napisałem, że to zły TV - nie kłam! Tak jak nigdzie nie pisałem, że ktoś kto zostawia ten TV ma poczucie wtopionej kasy - nie kłam po raz kolejny! W przeciwieństwie do Ciebie,  miałem go u siebie i mogłem porównać z innymi.

Ten telewizor gubi detale w czerni. Przestań wprowadzać w błąd.

Jeśli ten telewizor odpowiada Ci pod tym względem to się ciesz i tyle!

Każdemu kto myśli o tym tv proponuje, żeby sprawdził sam tę kwestię i wyrobił sobie zdanie. Czy ten temat jest dla niego istotny, do zaakceptowania czy też nie.

P.S.

@hubio miałem takiego kolegę, który nigdy nie potrafił przyznać się do błędu. Do tego miał manierę notorycznego kłamania i wmawiania innym swojego zdania. Klapki na oczach i nie docierało do niego nic. Jak to się mówi jak złapałeś go za rękę na jakimś bullshitcie to mówił, że to nie jego ręka. :) Taki typowy gość którego nic nie przekona, że białe  to białe a czarne to czarne! Na szczęście ja i inni znajomi mogli go zignorować lub nie utrzymywać z nim kontaktu, ale wszyscy współczuli jego bliskim żyjącym z nim na co dzień.

@hubio zapytam wprost - Tomek to Ty??? :))

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Groszek napisał:

Ogarnij się człowieku! Nigdzie nie napisałem, że to zły TV - nie kłam! Tak jak nigdzie nie pisałem, że ktoś kto zostawia ten TV ma poczucie wtopionej kasy - nie kłam po raz kolejny! W przeciwieństwie do Ciebie,  miałem go u siebie i mogłem porównać z innymi.

Ten telewizor gubi detale w czerni. Przestań wprowadzać w błąd.

Jeśli ten telewizor odpowiada Ci pod tym względem to się ciesz i tyle!

Każdemu kto myśli o tym tv proponuje, żeby sprawdził sam tę kwestię i wyrobił sobie zdanie. Czy ten temat jest dla niego istotny, do zaakceptowania czy też nie.

P.S.

@hubio miałem takiego kolegę, który nigdy nie potrafił przyznać się do błędu. Do tego miał manierę notorycznego kłamania i wmawiania innym swojego zdania. Klapki na oczach i nie docierało do niego nic. Jak to się mówi jak złapałeś go za rękę na jakimś bullshitcie to mówił, że to nie jego ręka. :) Taki typowy gość którego nic nie przekona, że białe  to białe a czarne to czarne! Na szczęście ja i inni znajomi mogli go zignorować lub nie utrzymywać z nim kontaktu, ale wszyscy współczuli jego bliskim żyjącym z nim na co dzień.

@hubio zapytam wprost - Tomek to Ty??? :))

Ok jeśli go miałeś i sprawdzałeś to w takim razie przepraszam... Już tu tyle ludzi się wypowiadało, że się pogubiłem... W każdym razie albo miałeś coś źle ustawione albo była kwestia materiału albo było przed aktualizacjami... Nie wiem... Wkleiłem wam filmy - każdy niech sobie sam oceni i wyciągnie wnioski, a jeśli to jeszcze mało niech pisze na priv i będzie mógł sprawdzić bezpośrednio u mnie... Zresztą w sklepach też się da... Temat jest wałkowany od 20 stron więc nie będę setny raz wszystkiego pisał...

Nie mam w zwyczaju kłamać, wręcz przeciwnie, zawsze staram się wszystko uczciwie opisywać... Nawet tu widziałeś, że zarzucono mi, że nakręciłem filmik w trybie naturalnym więc poświęciłem swój czas i jeszcze raz nakręciłem w trybie "kino", żeby była jasność, choć fabryczny tryb kino jest naprawdę super ciemny (miałeś ten TV to wiesz).

PS

Umiem jak najbardziej się przyznać do błędu i właściwie przyznałem bo na początku też myślałem, że on gubi te detale a to wyniknęło z mojego niezrozumienia tematu, a potem przyznałem, że popełniłem błąd.... Nie znam Cię... Nie mam na imię Tomek... Te teorie to już idą trochę za daleko... W Polsce mieszka 40 mln osób... Mała paranoja... ? :)

A problem to możesz mieć Ty bo równie dobrze mogę napisać - dlaczego tak w koło zaprzeczasz ? Może sobie uświadomiłeś, że oddałeś/wymieniłeś, nie wiem świetny TV bo Ci się coś zdawało...

Bardzo Cię proszę - zrób to co ja - nakręć tą scenę na TV jaki obecnie posiadasz, wklej na YT i daj nam link... Będzie jakieś porównanie.... Bo najłatwiej to zawsze krytykować.. A właśnie - jaki obecnie posiadasz TV ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, klaus71 napisał:

mi to rybka czy widać te detale na Q9FN czy nie - jak widzimy w trybach z podbitą jasnością widać

Jak ci rybka to po co pisałeś żeby to sprawdzić ??? Jak prawda jest niewygodna to najlepiej przestać się odzywać, albo napisać, ze podbite tryby albo, że tak naprawdę to i tak wszystko jedno... :)

Mam doświadczenie na wielu forach i powiem wam jedno - jak już się komuś przedstawi na coś niezbite dowody to i tak napisze, że białe jest czarne, a czarne jest białe... :) Na całe szczęście ludzie mają swój rozum... Zrobili jakiś shoutkast, pisali, że próbowali WSZYSTKICH ustawień (teraz klaus pisze, że może nie w trybie dynamicznym, to jednak nie wszystkich) ludzie zaczęli w to wierzyć, jeszcze inni się totalnie zasugerowali i przestali widzieć coś co wcześniej widzieli przez miesiąc (przypadek Portera) - po prostu komedia i dramat...

Ja od 20 stron walczę z tymi bredniami, (nie jestem jednak bez winy bo sam się na to złapałem) i wychodzę na oszołoma... Więc dla wszystkich niedowiarków którzy nadal mają wątpliwości, którzy uważają, że jakoś specjalnie podbijałem tryby :) itd. mam taki test:

1. Kupujemy film na BD Harry Potter i Insygnia Śmierci II lub ściągamy BD rip

2. Idziemy do sklepu w którym chcemy kupić ten TV i np zastanawiamy się nad innym -np. SONY ZF9

3. Prosimy sprzedawcę aby przewinął film do 46 min i sprawdzamy sobie różne tryby i widzimy czy są detale, czy nie ma, jaka jest czerń

4. Podejmujemy decyzję...

Jak pisałem - nieporozumienia związane z rzekomym gubieniem detali w czerniach wzięły się z początku 2018 r. gdzie faktycznie ten TV gubił ALE BIAŁE ELEMENTY na ciemnym tle, a nie ciemne. Pisał o tym MK cyt.:  Za czerń wystawiłbym właściwie najwyższa ocenę. Są jednak dwa problemy. Po pierwsze algorytm działa nad wyraz agresywnie i, o ile nie ma problemów z reprodukcją detali w czerniach, tak w bielach jest już duża.
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-q9-2018-test-flagowego-qled-lcd-z-technologia-direct-led/

a potem pisał o tym Vincent... Od czerwca Samsung zaczął naprawiać kwestie związane z białymi detalami w ciemnych scenach i rozwiązał ten problem... Co udowadniają moje filmiki, a jak to mało zróbcie test jw. Ciemne elementy nie ginęły nigdy chyba, że materiał źródłowy był skopany, niedoświetlony, a na TV mamy zastosowane agresywne ustawienie... Nie przeczę, że w tym aspekcie SONY ZF9 może radzić sobie trochę lepiej, nie wiem - nie porównywałem... W praktyce od prawie 3 tyg. użytkowania jedyne co widzę w kwestii tych detali jest niedoświetlenie prezenterów TVN FAKTY (na TVP Wiadomości jest idealnie) co skutkuje, że nie widać u nich ciemnych fałdek ubrania. Przy wyłączeniu ulepszaczy i w tym aspekcie jest ok... W filmach zdarzają się takie ujęcia, ale co pokazały testy w moim wątku o codziennym użytkowaniu tego TV, te ujęcia są równie czarne na innym wyświetlaczu... Podsumowanie jest takie - że Q9FN to jest ferrari wśród telewizorów z największą ilością stref wygaszania w LCD i z największym kontrastem więc wszystkie niedoskonałości obrazu momentalnie wychodzą..

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, hubio napisał:

wychodzę na oszołoma... 

Trochę tak, ale to dlatego, że:

33 minuty temu, hubio napisał:

od 20 stron walczę z tymi bredniami

Pomyślałeś o tym?

Może nie walcz już, wrzuć na luz zamiast powielać te same teksty w dodatku w ilościach hurtowych.

O wiele poważniej byłbyś traktowany gdyby było tego wszystkiego mniej, a bardziej merytorycznie bez ciągłych powtórzeń.

A tak, to tylko szkoda nerwów, Twoich również.

No i szkoda tematu o nota bene całkiem dobrym tv.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawosci obejrzalem sobie na oledzie (ktory w kwestii detali w ciemnych scenach nie jest najmocniejszy)  nieszczesna scene ktora Hubio wkleił jako potwierdzenie ze detale nie giną i powiem tak - Hubio niestety, ale jakas masakra jest na tej scenie / filmiku u Ciebie i jest to zaprzeczenie tego co probujesz z uporem udowodnić.

Po pierwsze widzimy rozjasnianie i sciemnianie obrazu (algorytm wygaszania w akcji), po drugie nie widac na niej 1/3 detali (scena jak Voldemort stoi na gorze przed atakiem na Hogwarth jakies 0:30 na Twoim filmiku).

W tej scenie powinno byc widac podnoze gory, szaty Voldemorta, w tle gory, mgłe itp. oczywiscie czerni tez jest b dużo, ale bez przesady. Podobnie jak jest poczatek tej sceny i ruch kamery wkolo gory na ktorej stoja ludkowie...Zamiast tego na filmiku widzimy niesamowitą czerń i dwa punkty z przejaskrawionym kontrastem bialych swiecących twarzy (na ktorych tez nie widac odcieni) i w tle kolejny jasny punkt zamek.

Wez sobie skalibruj ten TV jak chcesz cos udowodnic, bo tak niestety tylko wprawiasz w konsternacje potencjalnych nabywców i udowadniasz niestety tylko to ze inni (wlaczajac w to recenzentów, oraz Twojego ulubionego kolegę Portera, o ktorym wpsominasz w co drugim poście) że maja racje i DETALE GINĄ. Mozesz oczywiscie zaklinać rzeczywistość i pisać w co drugim poście co innego, tylko czy to jest poważne zachowanie ? 

Oczywiscie mozna sie spierac ze to tylko fota, czy filmik zlej jakosci, ze komorka przeklamuje, ale jesli tak to lepiej wg mnie w ogole nie wklejac takich zdjęć i powstrzymać sie od pisania zeby tylko coś napisać i udowodnic na przekór innym swoje. 

Zobacz ta scene na innym TV dla porownania. 

Mysle też, ze zamiast sie przekomarzać bez końca i prowadzić jakieś niekończące sie dyskusje warto troche wyluzować i dać innym też sie wypowiedzieć w temacie a samemu rozkoszować się idealną czernia i kontrastem w ktorym q9fn nie ma sobie rownych w swojej technologii :)

Pod koniec dnia nie ma wg mnie wiekszego znaczenia to ze ktoś tam pisze ze gina detale itp, bo dla innych moze liczyc sie zupelnie cos innego w obrazie niz dla Ciebie i najwazniejsze ze Tobie sie ten obraz podoba !

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Z ciekawosci obejrzalem sobie na oledzie (ktory w kwestii detali w ciemnych scenach nie jest najmocniejszy)

A możesz tak jak ja wkleić taki filmik ? bo to trochę nierówna walka jak można kogoś krytykować, a samemu się tylko opowiada... Pamiętaj o zniekształceniu komórką... Pamiętaj, że na 1 filmiku w trybie naturalnym były wszystkie szczegóły no i pamiętaj, że tryb kino można sobie ustawić dowolnie, a drugi filmik był w fabrycznym trybie... Po za tym podobno na tym shoutkaście to zginęła cała armia... więc jak widzisz, że ginie 1/3 detali to już postęp... :)Ja tylko powiem,  że w realu widać było wszystkie subtelne odcienie szarości i czerni, a sama scena na tym TV powoduje ciarki na plecach. rozjasnianie i sciemnianie obrazu (algorytm wygaszania w akcji) o którym pisałeś nie jest widoczny, to pokazuje komórka...

Jak pisałem - niech każdy najlepiej sam się przekona w sklepie... Ja już wszystko napisałem w tym temacie, wkleiłem filmiki, napisałem w jaki sposób każdy może sam się przekonać... Nie ma więcej sensu coś udowadniać itd.. Może faktycznie zbyt emocjonalnie do tego podszedłem, ale to przez to, że czuję się winny bo sam to zacząłem i pisałem o tym problemie, dlatego te 20 ostatnich stron próbowałem wyjaśnić swój błąd.

Prawdopodobnie większość ludzi i tak się w tej chwili wstrzyma z zakupami i kupi nowe modele Samsunga czy SONY z tego roku. Smutne jednak niestety jest to, że odpowiednim PR można wykreować jakiś model czy markę czy nawet całą technologię jak OLED na jakiś ideał, bóstwo, a czarnym PR można zrobić z czegoś naprawdę dobrego jakiś badziew... Póki Vincent nie napisał o białych ginących detalach w czerniach ten TV dostawał super nagrody, zachwycano się nad nim jaki to jest idealny... Potem wszystko poszło w 2 stronę... A w tym wątku "przygody Portera" to już była w ogóle komedia... To piszę apropos tego, że jak będziecie wybierać i w tym roku to liczcie się z tym, że co opinia to będzie co innego, a może i tak się zdarzyć, że przez 3 miesiące jakiś TV zbierze super nagrody za najlepszy TV, super czernie itd, a potem jakiś test zrobi Vincent albo MK i się okaże co innego... Może też być tak, że jak na starcie jakiś TV ma super parametry to znajdą się zawsze ludzie, którzy spróbują coś znaleźć, a jak TV będzie miał relatywnie gorsze parametry jak np. SONY ZF9 w kwestii kontrastu ANSI to nie ma dużych oczekiwań więc wszystko wydaje się lepsze, natomiast czy jest tak obiektywnie to inna sprawa...

Ja osobiście jeśli bym miał możliwość porównania z SONY i ewentualnej zamiany z samej ciekawości bym sprawdził... Natomiast zastanawiające jest też to (z wyjątkiem Portera, który ma żonę w MM) jak inne osoby mogły sobie tak porównywać i wymieniać TV po 20 tyś bo jedyne co to kupić oba, a potem odstąpić w trybie ustawy konsumenckiej natomiast to jest o tyle niebezpieczne, że zawsze sprzedawca może zażądać opłaty manipulacyjnej za zmniejszenie wartości rzeczy, a samo rozpakowanie i zdjęcie np. folii ochronnej może już być taką przesłanką. Wiadomo, że jest korzystanie w ramach zwykłego zarządu dopuszczalne, natomiast sprzedawca zawsze może iść nawet do sądu i sama perspektywa chodzenia po sądach nie jest fajna... Nie ma co się zresztą dziwić sprzedawcom bo oni później mają już zamiast nówki TV ze zwrotu gdzie muszą obniżyć cenę i nikt im za to nie odda ani zł... Więc... mnie zastanawiają te wymiany..., że wy się nie baliście... No chyba, że mieliście już jakieś układy ze sklepem...Dla zwykłego klienta taka droga, żeby sobie sprowadzić 2 TV za 40 tyś, albo nawet mieć 2szt. jednego jak miesiek to raczej nie jest możliwa, a właściwie możliwa, ale ryzykowna...

Ja jestem z niego bardzo zadowolony, tak jak zaraz po kupieniu Epsona odtwarzałem w pamięci różne szczegóły obrazu długo po obejrzeniu filmu tak teraz mam z tym TV... Najbardziej piorunujące wrażenie robi na mnie ta czerń bo to mój pierwszy wyświetlacz w życiu z taką czernią... Piorunujące wrażenie robi też kontrast i szczegółowość obrazu np. na twarzy widać dosłownie każdą kropkę (ciekawe czy tak też jest w SONY ZF9)... Ciekawość mnie zżera z tego powodu co pisaliście o tym SONY ZF9, ale u mnie w mieście nie mam tego TV... Może w sony centre jest ale to strasznie daleko ode mnie i z powodu samej ciekawości, przynajmniej teraz jak jest taka pogoda nie chce mi się jechać...

mała korekta: zapomniałem, że wy wszyscy co powymienialiście to mieliście 65'' wiec po 10 tyś, a nie 20 tyś wiec może dlatego było trochę mniejsze ryzyko... Swoją drogą jak bym miał 65'' wymieniać to na pewno bym porównał do OLEDów i jeśli już wymienił na OLED bo stosunek jakości do ceny najlepszy jest w OLEDach w 65'' Problem jest w 75'' gdzie są niesamowicie drogie... No chyba, że ktoś katuje po 10 godz. dziennie albo ciągle gra to faktycznie może się bać wypaleń..

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hubio napisał:

Ok jeśli go miałeś i sprawdzałeś to w takim razie przepraszam... Już tu tyle ludzi się wypowiadało, że się pogubiłem... W każdym razie albo miałeś coś źle ustawione albo była kwestia materiału albo było przed aktualizacjami... (...) A właśnie - jaki obecnie posiadasz TV ?

@hubio - jak pisałem wcześniej zastanawiałem się między 65" cali oled a 75" cali led (Q9 lub ZF9). Bariera psychiczna wydania ponad 30k za oled 77" była dla mnie nie do przeskoczenia.

Jako, że jestem "purystą obrazowym" przykładam do tego tematu największą  uwagę. Zapewniam Cię też, że umiem ustawić tv. Z racji entuzjastycznych testów, myślałem że może (nie wgłębiając się w szczegóły) będę mógł żyć z obrazem generowanym przez LCD premium. Niestety, w moim przypadku tak nie jest. Nie mogę żyć z technologią led. Wolę mniejszego oleda niż większego lcd. W praktyce to około 60cm różnicy w odległości oglądania (tak aby zobaczyć różnicę w 4k). U mnie nie ma to aż takiego znaczenia.

Dlaczego zwracam uwagę na Twoje wpisy? Dlatego, że sam pamiętam jak kiedyś na podstawie recenzji, opinii i forum kupiłem plazmę Pionnera 50". To miała być idealna czerń, itd. Jakie było moje rozczarowanie gdy tak nie było... Owszem to był świetny TV, ale to trochę mnie bolało i czułem się wprowadzony w błąd. Dodam, że wydanie kilkanaście lat temu ~10tyś, było dla mnie bardzo odczuwalnym wydatkiem. To kupa kasy jest także i dzisiaj.

Zbierając doświadczenia w video a także przede wszystkim w audio (które uwielbiam) nauczyłem się, ze najlepiej sprawdzić wszystko naocznie/nausznie u siebie. Sprzęt wybieramy dla siebie i swoich preferencji. To nam ma się podobać i dla nas ma być optymalnym wyborem. Dlatego teraz kupują tv zadałem sobie trudu i z 5 tv (2led i 3 oled) wybrałem dla mnie najlepszy. Zaznaczam - dla mnie - najlepszy. I tyle. Wnioski z takiego porównania zamieszczone na forum będą generowały więcej złego niż dobrego. Dlatego tego nie robię. Nie mam potrzeby udowadniania, że mój wybór jest na, naj, naj - bo rozumiem, że ktoś może mieć inne priorytety. Ten telewizor ma służyć mi, moim potrzebom i mnie w moim pokoju ma się podobać. Jeśli będziesz chciał prześledzić moje wpisy nigdzie nie zobaczysz, że mówię źle o Q9. Wręcz przeciwnie doceniam go jako dobry tv. Podobnie jak ZF9 o którym we wcześniejszych moich postach (w tym wątku, przed całym zamieszaniem) pisałem, że jest nie gorszy od Q9. A czy lepszy? To niech każdy odpowie sobie sam po porównaniu i określeniu potrzeb.

Jeszcze raz mogę powiedzieć wszystkim, aby wpisy na forum traktowali jako luźny drogowskaz a nie jako dogmaty. Można zwrócić też uwagę z wymienianych zalet/wad na co szczególnie zwrócić uwagę - np. przy Q9 na szczegóły w czerni. Jeśli to nam odpowiada i nie widzimy nic co na przeszkadza  to nie ma sprawy. Oczywiście sprawdzanie w warunkach domowych lub zbliżonych do domowych. W sklepie nie ma szans na rzetelną ocenę.

Również powtórzę się. Jeśli ten temat tak bardzo Cię nurtuję pożycz do porównania np. ZF9. Wtedy będziesz wiedział wszystko. Jeśli nie zobaczysz różnicy, to nie zawracaj sobie tym głowy. Jeśli zobaczysz to musisz sobie odpowiedzieć na ile jest ona dla Ciebie istotna i czy przesłania plusy tego tv. Życie to sztuka wyboru. ;) Zdjęcia i filmiki na youtube to ślepy zaułek. Fałszowanie faktycznego obrazu/odbioru i często wprowadzanie w błąd.

@hubio  jeszcze jedno - przepraszam za moje złośliwości, czasem po prostu  brakuje cierpliwości. To tylko sprzęt i wspólna pasja która powinna łączyć i wzbudzać pozytywne emocje.

A ha! No i ostatnie. Pytasz jaki mam teraz tv. Oglądam na Panasonicu 65" FZ800 :)

• Plusik 3
  • Dzięki 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hubio napisał:

Natomiast zastanawiające jest też to (z wyjątkiem Portera, który ma żonę w MM) jak inne osoby mogły sobie tak porównywać i wymieniać TV po 20 tyś bo jedyne co to kupić oba, apotem odstąpić w trybie ustawy konsumenckiej natomiast to jest o tyle niebezpieczne, że zawsze sprzedawca może zażądać opłaty manipulacyjnej za zmniejszenie wartości rzeczy, a samo rozpakowanie i zdjęcie np. folii ochronnej może już być taką przesłanką. Wiadomo, że jest korzystanie w ramach zwykłego zarządu dopuszczalne, natomiast sprzedawca zawsze może iść nawet do sądu i sama perspektywa chodzenia po sądach nie jest fajna... Nie ma co się zresztą dziwić sprzedawcom bo oni później mają już zamiast nówki TV ze zwrotu gdzie muszą obniżyć cenę i nikt im za to nie odda ani zł... Więc... mnie zastanawiają te wymiany..., że wy się nie baliście... No chyba, że mieliście już jakieś układy ze sklepem...Dla zwykłego klienta taka droga, żeby sobie sprowadzić 2 TV za 40 tyś, albo nawet mieć 2szt. jednego jak miesiek to raczej nie jest możliwa, a właściwie możliwa, ale ryzykowna...

Hubio - w żadnym wypadku nie musisz obawiać się korzystania z przyszługujących Tobie praw. Duże sklepy nie traktują zwrotów jak coś złego, a  wręcz przeciwnie. Jest to wkalkulowane w biznes i sklepy w ogólnym rozrachunku nie są stratne z tego powodu, sprzęt trafia do outletu, dodatkowo Klient zadowolony z zakupu wróci i statystycznie wyda więcej na coś innego.

Ostatnio nawet był wywiad z pracownikiem X-KOMu, który tłumaczył dlaczego tak chętnie przyjmują zwroty sprzętu (nawet z rysami i śladami użytkowania) i dlaczego traktują ten aspekt tak pozytywnie. Niestety nie mogę go znaleźć, ale najlepiej pokazuje to w jakim błędzie jesteś w tym zakresie. Oczywiście nie każdy jest tak otwarty na przyjmowanie zwrotów sprzętu po przejściach, ale jak rozpakujesz sprzęt i ściągniesz folie to nawet sklep mający bardzo surowe zasady przyjmie to bez gadania. Do tego nie są potrzebne żadne układy, ale znajomość przysługujących Tobie praw. 

Dobrym przykładem jest RTV Euro AGD, które jest bardzo nieprzyjazne jeśli chodzi o zwroty przy zakupie stacjonarnym, ale przy zakupie na odległość - no cóż, nie mają nic do gadania. Ja jestem dość wybredny jeśli chodzi o elektronikę, wymieniałem kilkadziesiąt sprzętów w swoim życiu i nigdy, ani razu nie było problemu ze zwrotem. Trochę z podejściem przypominasz mi mojego ojca - czyżbyś też był seniorem nadal mentalnie w poprzedniej epoce ? ? Sugeruje spróbować i zobaczysz, że nie taki straszny diabeł jak go malują.

Po Twoim poście wnioskuję, że rozważasz zmianę TV. Czyli jednak te ginące detale nie dają Ci (podświadomie) spokoju ?

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Groszek napisał:

Zbierając doświadczenia w video a także przede wszystkim w audio (które uwielbiam) nauczyłem się, ze najlepiej sprawdzić wszystko naocznie/nausznie u siebie. Sprzęt wybieramy dla siebie i swoich preferencji. To nam ma się podobać i dla nas ma być optymalnym wyborem. Dlatego teraz kupują tv zadałem sobie trudu i z 5 tv (2led i 3 oled) wybrałem dla mnie najlepszy.

A ha! No i ostatnie. Pytasz jaki mam teraz tv. Oglądam na Panasonicu 65" FZ800 :)

Tak tego się trzymajmy choć uważam po wpisach z tego wątku i wymianie przez Portera, że czasami w dzisiejszych czasach gdzie już naprawdę elektronika weszła na wysoki poziom, sama nasza percepcja może nie być wystarczająca... Dlaczego ? Bo sprzęt jest bardzo, bardzo dobry i jak się go nie sparuje z odpowiednim sprzętem nadawczym lub/i nie dokona właściwych ustawień lub/i nie ma odpowiedniego materiału źródłowego (i nie chodzi nawet o to czy BD czy 4K tylko jak zrobiony jest film); to można odnieść całkowicie inne przekonanie.. Przykładowo porównujemy dwa wyświetlacze i na jednych ustawieniach z innym materiałem jakiś materiał będzie wyglądał super, a już inny na innych tragicznie i właściwie tylko dlatego, że przypadkowo coś nam się wydawało, wybierzemy ten inny... Kiedyś to był TV CRT który jeden ważył 60kg drugi 90kg i to były wszystkie różnice... Ok trochę żartuję, ale bez porównania było mniej rzeczy do ogarnięcia - telewizja, analogowa SD i VHS więc właściwie "patrzyło się na kolory"... Pamiętam jak mój tata zachwalał SONY za naturalne kolory (akurat to zostało w SONY do dzisiaj... :) ) Wracając do Twojego wyboru, wybierałeś naocznie/nausznie i dziwnym trafem wybrałeś sprzęt z referencją od MK... :) Ok... nie wnikam...

21 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Hubio - w żadnym wypadku nie musisz obawiać się korzystania z przyszługujących Tobie praw. Duże sklepy nie traktują zwrotów jak coś złego, a  wręcz przeciwnie. Jest to wkalkulowane w biznes i sklepy w ogólnym rozrachunku nie są stratne z tego powodu, sprzęt trafia do outletu, dodatkowo Klient zadowolony z zakupu wróci i statystycznie wyda więcej na coś innego.

Ostatnio nawet był wywiad z pracownikiem X-KOMu, który tłumaczył dlaczego tak chętnie przyjmują zwroty sprzętu (nawet z rysami i śladami użytkowania) i dlaczego traktują ten aspekt tak pozytywnie. Niestety nie mogę go znaleźć, ale najlepiej pokazuje to w jakim błędzie jesteś w tym zakresie. Oczywiście nie każdy jest tak otwarty na przyjmowanie zwrotów sprzętu po przejściach, ale jak rozpakujesz sprzęt i ściągniesz folie to nawet sklep mający bardzo surowe zasady przyjmie to bez gadania. Do tego nie są potrzebne żadne układy, ale znajomość przysługujących Tobie praw. 

Dobrym przykładem jest RTV Euro AGD, które jest bardzo nieprzyjazne jeśli chodzi o zwroty przy zakupie stacjonarnym, ale przy zakupie na odległość - no cóż, nie mają nic do gadania. Ja jestem dość wybredny jeśli chodzi o elektronikę, wymieniałem kilkadziesiąt sprzętów w swoim życiu i nigdy, ani razu nie było problemu ze zwrotem. Trochę z podejściem przypominasz mi mojego ojca - czyżbyś też był seniorem nadal mentalnie w poprzedniej epoce ? ? Sugeruje spróbować i zobaczysz, że nie taki straszny diabeł jak go malują.

Po Twoim poście wnioskuję, że rozważasz zmianę TV. Czyli jednak te ginące detale nie dają Ci (podświadomie) spokoju ?

Wymieniałem w 2017 r. projektor za ok 6000zł i po obejrzeniu jakiś 3 godzin sprzedawca zażądał opłaty manipulacyjnej. Udało się tylko ją ominąć dlatego, że kupiłem u niego co innego... Co do RTV EURO AGD czytałem, że właśnie w sprawie zwrotu TV za 10 000zł była sprawa w sądzie wygrana przez klienta, ale co przez rok się nadenerwował i nachodził to jego...

Niestety dla sprzedawców jest to koszmarna sytuacja ze zwrotami... Wiec o mówię bo sam w tym siedzę...

Nie rozważam wymiany bo nie mogę go wymienić, był wzięty na firmę i RTV-EURO-AGD już w 1 mailu powiedziało, że nie ma opcji (to akurat jest zgodne z prawem), natomiast i tak nie miałoby to sensu bo z uwagi na podstawkę nie wejdzie mi nic innego niż ten lub inny QLED lub OLEDy, ale jak pisałem chciałem 75'' ale jednak 30 tyś nie wydam na OLEDa

No i Panowie z chęcią bym zobaczył tą scenę z Portera z waszego sprzętu - na SONY ZF9 i tym OLEDzie co masz groszek czy Ty Szewi... Wiemy,  że komórka zniekształca ale mimo wszystko było by co porównywać...

I Groszek - brawo. W mojej ocenie, z całym szacunkiem dla miśka i Portera wybór tego Panasonica był najlepszy... OLEDy miażdżą tak parametrami jak i odbiorem więc mając do wyboru za tą samą kasę kupić OLEDa czy LCD OLED byłby pierwszym wyborem...W przypadku 65'' to ja bym celował w OLEDy bo jednak jest to niesamowita technologia... Natomiast w OLEDach bałem się utraty detali w czerniach, za małej jasności i mniej mocnego obrazu... Jeśli by miał być TV jednak głównie do filmów to raczej byłby OLED, natomiast do filmów mam już proja więc do innych zastosowań może byłby (i jest :) ) LCD od Samsunga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka to scena? Sam bym sobie zobaczył :). Jest na YT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, radosuaf napisał:

A jaka to scena? Sam bym sobie zobaczył :). Jest na YT?

od 46 min. Harry Potter i Insygnia Śmierci 2 . Natomiast chodzi o to żeby zobaczyć jak się sprawuje bezpośrednio film z BD lub dobry rip BD bo oglądanie tego z YT całkowicie mija się z celem... Możesz obejrzeć te moje u siebie ale wtedy to będzie kaskadowe przekłamanie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym ściągnąć jakiś RIP - nie będę kupował HP na BD :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak by wyglądał mój film robiony komórką Samsunga S7 filmu odtwarzanego na telewizorze Samsunga Q9FN, wrzucony, zmielony przez YT, a potem odtwarzany na SONY ZF9... :) Wtedy by ta armia już na dobre zniknęła... bezpowrotnie... :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmu nie mam , ale czy chodzi o tą scenę z 53 sek tego zwiastuna? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że ciągle przekierowuję do swojego tematu (ale część osób może nie wiedzieć o jego istnieniu, weźcie do obserwowanych bo głównie tam będę pisać), ale napisał tam kolega Irokez, który świetnie ogarnia temat i przeczytajcie co napisał bo może mieć to znaczenie:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/?page=2

Jak coś to zapraszam do dalszej dyskusji tam...

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio dostał wody na młyn ;)

myslalem ze takie dyskusje to tylko nasza lokalna specyfika, tymczasem za oceanem w podobnym stylu "widać, nie widać":

https://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/2963950-2018-samsung-q9fn-owners-thread-no-price-talk-280.html#post57534744

https://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/2963950-2018-samsung-q9fn-owners-thread-no-price-talk-280.html#post57547574

Polecaja obejrzeć na Netflixie początek Haunted Hill House (Nawiedzony dom na wzgórzu).

z ciekawostek:

75" Q9FN na ceneo mozna znalezc od 15,5k :)

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba,  bede musial isc do jakiegos media marktu,  aby zobaczyć jak ta scena z Harrego wygląda na oledzie:) bo w sumie nie wiem co można jeszcze więcej widzieć ;)

Obejrzalem z ciekawości na moim Samsungu i dla mnie jest wporządku widac szaty zbocze góry , zamek ?  ustawienia film,  jasność ? 1 reszta standard, czystość obrazu niska,  local dimming niska,  contrast enhancer niska.

Jak komuś armia zniknęła to faktycznie trzeba wybrać się do specjalisty (okulisty). Chyba, że na innych tv widać metki na szatach to proszę wybaczyć na q9 nie widać metek szat:)  

Chyba,  bede musial isc do jakiegos media marktu,  aby zobaczyć jak ta scena z Harrego wygląda na oledzie:) bo w sumie nie wiem co można jeszcze więcej widzieć ;)

Obejrzalem z ciekawości na moim Samsungu i dla mnie jest wporządku widac szaty zbocze góry , zamek ?  ustawienia film,  jasność ? 1 reszta standard, czystość obrazu niska,  kochał dimming wyl,  contrast enhancer niska. 

Ktoś pisał też o mgle:)  ja też widać ale chyba to są chmury a nie mgla :) aleale mogę się mylić :)

Zagięcia szat również widac. No cóż po Kalibracji Samsunga będzie jeszcze lepiej:).  Ale na prawdę ciekawi mnie co jeszcze tam widac w tej scenie. 

Dnia 3.02.2019 o 17:43, szewi napisał:

Będę miał czas nakręcę filmik, lub zrobię zdjęcie. Ale filmik Hubio nie pokazuję nawet w 5% co widać na ekranie samsunga Q9:) więc nie sugerować się filmem z tel OLABOGA!

Jutro postaram się podesłać zdjęcie jak taka scena wygląda w standardowych ustawieniach:) sam jestem ciekaw:)

Coś się u mnie posrał**** i dziwne kwiatki wyszły, że to co ja napisałem, napisał szewi:D już nie mogę edytować niestety:) 

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Crnk1987no właśnie zastanawiałem sie  - ładny mi cytat... ;) chociaz zgadzam sie w z nim w sumie... :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zróbcie lepszy filmik Panowie :)   Powiem wam jak ja robiłem: komórka Sasmung S7, rozdzielczość 4K, tryb automatyczny, operator: hubio :)  Przypominam zrobiłem 2 filmy: jeden był kiedy TV był w trybie naturalnym gdzie widać wszystkie szczegóły, drugi z uwagi na zarzut wykorzystania trybu naturalnego zrobiłem już w trybie kino gdzie na komórce mniej było widać, choć nadal w rzeczywistości było ok.. Więc jak u mnie było widać 5%.... hmm. to nie mam słów... Bardzo zachęcam, zresztą wcześniej też zachęcałem... Szewi Ty też możesz, to zobaczymy na OLEDdzie... To takie polskie tylko umieć krytykować... :) 

Może ktoś zrobi jakąś super kamerką i ma do tego uzdolnienia do filmowania (choć mi znajomi mówią, że mógłbym się tym zawodowo zajmować.) ... Aaa i przypominam jak ktoś nie wie, że YT nie daje wam filmów tak jak się zrobiło tylko sam sobie mieli na własne potrzeby... :) Jak by ktoś nie widział...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Ok zróbcie lepszy filmik Panowie :)   Powiem wam jak ja robiłem: komórka Sasmung S7, rozdzielczość 4K, tryb automatyczny, operator: hubio :)  Przypominam zrobiłem 2 filmy: jeden był kiedy TV był w trybie naturalnym gdzie widać wszystkie szczegóły, drugi z uwagi na zarzut wykorzystania trybu naturalnego zrobiłem już w trybie kino gdzie na komórce mniej było widać, choć nadal w rzeczywistości było ok.. Więc jak u mnie było widać 5%.... hmm. to nie mam słów... Bardzo zachęcam, zresztą wcześniej też zachęcałem... Szewi Ty też możesz, to zobaczymy na OLEDdzie... To takie polskie tylko umieć krytykować... :) 

Może ktoś zrobi jakąś super kamerką i ma do tego uzdolnienia do filmowania (choć mi znajomi mówią, że mógłbym się tym zawodowo zajmować.) ... Aaa i przypominam jak ktoś nie wie, że YT nie daje wam filmów tak jak się zrobiło tylko sam sobie mieli na własne potrzeby... :) Jak by ktoś nie widział...

Nie chodzi o krytykę:) ale o to, że żadną kamerą nawet za 30 tys złotych nie odda się tego co ludzkie oko widzi:) więc dobrze by było, aby nikt żadnym filmem tv się nie sugerował:) bo zawsze będzie obraz wyglądał jak kupa:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, szewi napisał:

No cóż, pokrywa się to całkowicie z moimi obserwacjami, bo wszystkie te kwestie zauważyłem i wymieniłem w swojej mini recenzji tutaj na forum (bazując na najnowszej wersji firmware na grudzień 2018). Co więcej mogę powiedzieć, chyba pokazuje to, że jednak coś jest na rzeczy i mi, Porter, jkut czy Groszek nic się nie ubzdurało. Niech każdy wyciągnie wnioski.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi