Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Podstrona 42 ... postów na tylko tej jednej podstronie od Hubio ... 11 ? Postów od pozostałych forumowiczów ... 14. Wg. mnie to spełnia już przesłanki spamu i nękania.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, hubio napisał:

Komórka niesamowicie przekłamuje... Nic nie da się zrobić... Przed chwilą próbowałem... Chciałem tylko pokazać, że ta armia jest bardzo dobrze pokazana... Wierzcie mi na słowo, ze widać każdy szczególik ubioru.. Pięknie to wygląda...

no to skoro te  pasy całe świecą jak widać na ich brzegach to coś ewidentnie masz podbite w tv w kwestii jasności - one powinny  być czarne jak smoła skoro są w 100% wygaszone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Podstrona 42 ... postów na tylko tej jednej podstronie od Hubio ... 11 ? Postów od pozostałych forumowiczów ... 14. Wg. mnie to spełnia już przesłanki spamu i nękania.

Nękania ? Spamu ? Czy ty znasz definicje tych pojęć.... ? Nie do wiary... :) Nękanie to jak się kogoś nęka, nie wiem co ja tu nękałem, chyba tylko ten biedny telewizor SONY czy Samsung, niech mnie podadzą do sądu... :) Spam ? Spam to jak się pisze NIE NA TEMAT - jak ty teraz... To, że 80% ludzi nie potrafi dyskutować tylko się obrażać to nie moja wina... To, że się udzielam to źle ? Przecież każdy może... Piszcie ile chcecie... Zachęcam Cię kolego do takiego udzielania się w wątku o SONY bo tam coś cicho... Ale jak Porter "odkryje" po miesiącu blooming to się dopiero i tam zacznie.... :):):)

23 minuty temu, klaus71 napisał:

no to skoro te  pasy całe świecą jak widać na ich brzegach to coś ewidentnie masz podbite w tv w kwestii jasności - one powinny  być czarne jak smoła skoro są w 100% wygaszone

W rzeczywistości są ciemne jak smoła, komórka mi to przekłamała strasznie...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, hubio napisał:

W rzeczywistości są ciemne jak smoła, komórka mi to przekłamała strasznie...

no to musisz się bardziej postarać - może zdjęcie w nocy? - dla mnie nic nie udowodniłeś a w zasadzie udowodniłeś że w Q9FN świeci czerń 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek 43 strony w tym jedna osoba  Porter testująca telewizory sony i samsunga w grudniu . Testujac miesiac pozniej te same telewizory przyznala sie do kłamstw pisanych w pierwszym tescie. Kurde czy zakup telewizora moze  prowadzic do takich rzeczy. Druga osoba Hubio rozbiera na czynniki pierwsze swoj tv cieszy sie nim chyba za bardzo...tylko na kazdy post przeciwstawny do jego opinii  dziwnie sie zachowuje. Dla czytających te komentarze i wszelakie testy branzowe. nie kupujcie tak tv . .testy maja pomoc ,komentarze mja pomoc ,ale to ma byc telewizor dla was ,ma wam się podobać ,nie innym uzytkownikom ,a wszelkie tabelki i wyniki testow warto brac pod uwage. TYLKO przewaznie slabe strony telewizorow premium (jest ich mało) sa pomijane przez testerow albo wady nie sa uwypuklane stanowczo.no ale nikt nie robi nic za darmo.NO I NAJWAZNIESZE W MARCU WYJDZIE NASTEPCA Q9FN wiec ten powoli bedzie zapominany.w roku 2020 wyjdzie lepszy model ,za rok nastepny itd. Więc po co klotnie ?

Edytowane przez llukk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, llukk napisał:

NO I NAJWAZNIESZE W MARCU WYJDZIE NASTEPCA Q9FN wiec ten powoli bedzie zapominany.w roku 2020 wyjdzie lepszy model ,za rok nastepny itd. Więc po co klotnie ?

no właśnie dlatego - wchodzą nowe modele (często gorsze niż ich poprzednicy - choćby sony Z9d w zasadzie lepszy niż z9f) a stare tanieją i można wyrwać w super cenie

po tym wątku dalej bym nie wiedział czy wolałbym q9fn czy z9f - zresztą to pewnie najlepiej opisuje który jest lepszy - czyli ogólnie zależy od człowieka

jak do grania to pewnie samsung jak jako normalny tv to wolałbym chyba bardziej uniwersalny sony (ale to bardziej z powodu lepszego upłyniacza i dolby vision)

Edytowane przez klaus71
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie wydaje ze cos nie halo w tej scenie z ustawieniami u hubia. Scene znam i nie pamoetam zeby az tak zle wygladala - to zadna zlosliwosc hubio, ale na tych fotach nie ma ani kolorow ani czerni z ktorych slynie q9fn stad skojarzenie z obrazem z muzeum. Pokombinuj z ustawieniami lub moze jednak jakies lepsze foty postaraj sie zrobic jesli to kwestia zdjec. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, klaus71 napisał:

no to musisz się bardziej postarać - może zdjęcie w nocy? - dla mnie nic nie udowodniłeś a w zasadzie udowodniłeś że w Q9FN świeci czerń 

A co my przed sądem czy co ? Ja nic nie chciałem udowadniać tylko po prostu sprawdzić dla siebie i wielkie dzięki za podanie namiarów na tą scenę... Jak ktoś mi nie wierzy to trudno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Tez mi sie wydaje ze cos nie halo w tej scenie z ustawieniami u hubia. Scene znam i nie pamoetam zeby az tak zle wygladala - to zadna zlosliwosc hubio, ale na tych fotach nie ma ani kolorow ani czerni z ktorych slynie q9fn stad skojarzenie z obrazem z muzeum. Pokombinuj z ustawieniami lub moze jednak jakies lepsze foty postaraj sie zrobic jesli to kwestia zdjec. 

Jutro postaram się podesłać zdjęcie jak taka scena wygląda w standardowych ustawieniach:) sam jestem ciekaw:) czy tel scena wyjdzie aż tak jasno jak u Hubia:) bo faktycznie kolory wyprane, ale może na Żywo widać normalnie bo mam ten tv od grudnia i nigdy takiej kupy na nim nie było widać:) samsunga naturalnie mam ochotę wymienić!! za 7 lat:D

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Sorry Szewi.. Już mnie trochę ponosi od tych ciągłych ataków, a wiem, że jesteś rozsądną osobą i dobrze to wszystko ogarniasz spośród nieprofesjonalistów... Nie jest kwestia ustawień w TV bo tam wygląda rewelacyjnie, super czernie, super detale... Problem, że komórka tego nie ogarnia... Musiałbym chyba coś w komórce ustawiać... Szczerze to mi się nie chce... Na całe szczęście jest jeszcze parę osób w tym wątku, które nie zamieniły Q9FN na SONY więc może one niech sprawdzą...

3 minuty temu, Crnk1987 napisał:

Jutro postaram się podesłać zdjęcie jak taka scena wygląda w standardowych ustawieniach:) sam jestem ciekaw:)

O jak byś mi w myślach czytał... Właśnie o tym pisałem jak podałeś swój post... :)

3 godziny temu, llukk napisał:

Wątek 43 strony w tym jedna osoba  Porter testująca telewizory sony i samsunga w grudniu .

Porównywał jeszcze oba TV kolega: misiek_to_nie_ja i on najbardziej obiektywnie to wszystko opisał...

Prawda jest taka, że moim zdaniem oba TV są bardzo dobre, na papierze trochę lepiej wygląda Samsung (lepszy kontrast, znacznie więcej stref wygaszania)... Jednak w praktyce różnice mogą być słabo dostrzegalne dla zwykłej osoby bo w praktyce SONY sobie też radzi rewelacyjnie.. Każdy niech wybiera co mu bardziej pasuje... Mi strasznie pasuje technologia z Samsunga QD, ale radzi sobie gorzej z ciemnymi detalami w czerniach w słabo przygotowanych ujęciach w filmach czy TV informacyjnej; ma trochę wyższy kontrast. Z kolei SONY dobrze ogarnia wszystkie detale w czerniach, ale białe elementy niemiłosiernie rozświetlają obraz powodując blooming, to samo z napisami... W Samsungu taki problem nie istnieje... Jak tu już pisano wielokrotnie każdy musi sam pod siebie wybrać... Dla mnie ten Samsung to jak Ferrari na dziurawych drogach Albanii, a Sony jak dobre Kombi... W dobrze zrobionym materiale źródłowym, najlepiej jeszcze jak się ma dobry player, Sasmung może pokazać cała moc, w gorzej nagranym materiale, przy słabym doświetleniu ciemnych ubrań ludzi, SONY sobie poradzi lepiej... Takie jest moje zdanie po tym co czytałem, bo nie porównywałem obu TV więc nie jestem uprawniony do wygłaszania wiążących tez. Mogę się wypowiadać wyłącznie o Q9FN i porównywać do Samsunga MU 8002, Samsunga JS8500 i projektora Epson 9300.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, hubio napisał:

A co my przed sądem czy co ? 

no skoro mam twoje zdanie poparte zdjęciami które zupełnie temu przeczą jako dowód że masz rację

i ma to być jakaś kontra na zdanie Porter11 który twierdził że nie da rady mieć i czerni i poprawnej gamy i detali w czerniach to ta kwestia pozostaje dalej nierozsztygnieta

chciałeś coś udowodnić - a jedyne co udowodniłeś to to że w jakimś dziwnym trybie wyświetlania są widoczne szczegóły - są na dodatek tak widoczne że wziałeś je za "śnieg" - skąd on ci się wziął na Q9FN to nie wiem - bo w scenie oryginalnej nie ma śniegu :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, klaus71 napisał:

no skoro mam twoje zdanie poparte zdjęciami które zupełnie temu przeczą jako dowód że masz rację

i ma to być jakaś kontra na zdanie Porter11 który twierdził że nie da rady mieć i czerni i poprawnej gamy i detali w czerniach to ta kwestia pozostaje dalej nierozsztygnieta

chciałeś coś udowodnić - a jedyne co udowodniłeś to to że w jakimś dziwnym trybie wyświetlania są widoczne szczegóły - są na dodatek tak widoczne że wziałeś je za "śnieg" - skąd on ci się wziął na Q9FN to nie wiem - bo w scenie oryginalnej nie ma śniegu :)

Ok to musisz mi uwierzyć na słowo... Jak nie napisz na priv to do mnie wpadniesz na żywo i sobie sam zobaczysz... Wpadłem teraz jeszcze na pomysł, że może jakiś filmik nakręcę i dam na YT i wam  tu dam link... Może lepiej wyjdzie...

Co do śniegu to była aluzja do wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/ gdzie pisano mi na podstawie fotek o niebieskim śniegu... Zresztą tam też jest parę fotek odnośnie  detali w czerniach...

Zaręczam Ciebie i wszystkie inne osoby, że film puściłem w trybach fabrycznych, a szczegóły były widoczne nawet w "ciemnych" trybach jak naturalny czy dynamiczny... Nie zmieniałem gamy, ani podświetlenia itd.. Nie pracuję dla Samsunga... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Crnk1987 napisał:

sam jestem ciekaw:) czy tel scena wyjdzie aż tak jasno jak u Hubia:) bo faktycznie kolory wyprane, ale może na Żywo widać normalnie bo mam ten tv od grudnia i nigdy takiej kupy na nim nie było widać:) samsunga naturalnie mam ochotę wymienić!! za 7 lat:D

malo prawdopodobne zeby bylo tak jasno, bo to jedna z ciemniejszych scen w filmie.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, hubio napisał:

nie porównywałem obu TV więc nie jestem uprawniony do wygłaszania wiążących tez. Mogę się wypowiadać wyłącznie o Q9FN i porównywać do Samsunga MU 8002, Samsunga JS8500 i projektora Epson 9300.

I tu drodzy potencjalni nabywcy przechodzimy do sedna tego czym są fora internetowe i ileż tam jest znawców.

Mimo wypowiedzi powyżej kolega i tak w każdym prawie poście wygłasza tezy o tv Sony.

Chociażby w tym samym poście:

43 minuty temu, hubio napisał:

. Z kolei SONY dobrze ogarnia wszystkie detale w czerniach, ale białe elementy niemiłosiernie rozświetlają obraz powodując blooming, to samo z napisami...

Oczywiście co jakiś czas dodając, że "z tego co czytał".. ale przekaz jest jasny i klarowny.

Pamiętajmy więc, że "z tego co czytał" to i my sami możemy poczytać, tylko trzeba odsiać posty tych co czytali od tych, co użytkują.

A najlepiej wybrać sprzęt naocznie go oceniając.

22 minuty temu, hubio napisał:

Nie pracuję dla Samsunga... :)

Powtarzasz to trzeci raz. Umowa zlecenie to też jest praca mimo wszystko ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kmicic13 napisał:

Powtarzasz to trzeci raz. Umowa zlecenie to też jest praca mimo wszystko ;)

Hahahaha nie stać ich na mnie... :) Przynajmniej ja uczciwie piszę, że z tego czo czytałem itd nie udając "znafcy", to chyba uczciwie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uczciwie byłoby wypowiadać się tylko o modelu, który się widziało i używało. Widocznie mamy różne pojęcie uczciwości.

Edytowane przez Kmicic13
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zrobiłem filmik na YT :)  Znacznie już lepiej pokazuje, ale pewno znajdą się tacy co też się do czegoś przypie.....szą... :) Pamiętajcie - to tylko filmik z komórki... Jednocześnie możecie sobie porównać z fotkami i zastanowić się jak komórka zniekształca...  fabryczny tryb dynamiczny z włączonym auto motion flow. Jest to "ciemny" tryb, którego domyślnie nie używam do filmów... No bardzo ciekawe jak ta armia u niektórych potrafiła zniknąć... :)

A i jak zwykle mały test - kto zgadnie gdzie się kończy i zaczyna telewizor... ? Czerń rządzi na tym TV... :)

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to co/jak jest w fillmiku to jest to co widzisz na ekranie ? tzn. obraz wydaje się jasny.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy ktoś na tym forum porównuje jakość obrazu na różnych tv na podstawie zdjęć, to zastanawiam się czy właśnie tak ogląda tv? ?

Pomimo odpalonego HDR na dwóch telefonach zdjęcie nie jest w stanie odwzorować kolorów, wszystkich detali w cieniach (chociaż na nie było ustawione naświetlone), a napisy są prześwietlone (widać blooming, którego nie ma podczas oglądania). 

Ten tv ma wady, ale recenzowanie jakości obrazu na podstawie zdjęć z komórki ... no cóż ... lepiej żeby MK nie zaglądał na to forum, bo jeszcze się dowie jacy są tutaj wymiatacze i jaką razem z VT mają konkurencję ?

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać czytając niektóre wpisy ?

20190203_205646761_iOS.jpg

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎20‎.‎11‎.‎2018 o 17:17, Tomasz1973 napisał:

Jak możesz to umieść jakieś testy z Twojego tv. U mnie matryca miała spore błędy DSE, nawet wymieniali mi i nowa matryca była jeszcze gorsza pod tym względem.  Kolega powyżej też ma problem z DSE. W zestawieniu ten tv też wypada słabo pod tym względem...jakieś 70 miejsce. U Ciebie piszesz nie ma efektu DSE...umieść jakieś fotki, film..

Witam Panie Tomaszu.Mam bardzo podobną sytuację moja matryca miała dse.Samsung wsparcie oznajmili mi że te tv tak mają.Nie chciało mi się wierzyć więc sprawdziłem wiele osób mają vertical bandig z dse nawet testy   rtings.com  mówią o tym.Przyjechał serwis w 30minut wymienili matrycę na nową.Ta jest taka sama może nawet gorsza.Jak to się skończyło u ciebie jeszcze raz była u ciebie wymiana czy się pogodziłeś z dse?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie tylko... Nie wystarczy CI, że sam jesteś zadowolony z zakupu, wszyscy inni też muszą być? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, klaus71 napisał:

i to co/jak jest w fillmiku to jest to co widzisz na ekranie ? tzn. obraz wydaje się jasny.

To był tryb "naturalny", fabryczny, najciemniejszy tryb... Napisałem dynamiczny, ale potem sprawdziłem i jednak naturalny... Jeśli chodzi o odwzorowanie to właściwie w rzeczywistości jest bardzo podobne do tego co na komórce tylko może obraz jest w rzeczywistości bardziej ostry, lepszy, wyrażniejszy niż tutaj... W każdym możliwym trybie nie ginie ta armia więc zachodzę w głowę jak oni robili ten test i podobno jeszcze napisali, że próbowali wszystkich ustawień...

8 minut temu, radosuaf napisał:

Ciekawi mnie tylko... Nie wystarczy CI, że sam jesteś zadowolony z zakupu, wszyscy inni też muszą być? :)

Ręce opadają... Nie masz już żadnych argumentów... Nie piszesz, że przekonuję do "badziewia" bo filmik mówi sam za siebie więc teraz, że ja się niby chwalę ?

Otóż jak byś czytał uważniej to być wyczytał, że wczoraj klaus71 prosił o sprawdzenie tego, więc poświeciłem dzisiaj czas i sprawdziłem..

23 godziny temu, klaus71 napisał:

bo jestem ciekaw jak z tego wybrnie 

na shootoutcie na którym Q9fN miał problemy  profesjonalni kalibratirzy polegli nie potrafiąc wykrzesać detali - ale to pewnie było przed poprawkami

jest też Harry Potter - Insygnina śmierci 2 - 46 minuta - gdzie na Q9FN ponoć zniknęła prawie cała armia Vandemorta

no więc Hubio - ściągnij sobie z sieci Insygnia Śmierci 2 lub kup na allegro za 30zł

i jedziesz z testem

I podsumowanie takie, że poprawki jednak dużo dają... Więc to moje sprawdzenie jest jak najbardziej przydatne dla potencjalnych użytkowników tego TV

Wielka szkoda, że odszedł od nas kolega Porter bo i tego "ginącego" Batmana bym sprawdził jak bym wiedział jaki namiar na scenę... To apropos walki z tymi bzdurami na temat ginących detali w czerniach...

Co do tego co pisał Robert Wereszczynski o fotkach to oczywiście pełna zgoda... Fotki przekłamują na maxa co zresztą możecie porównać na 2 stronach... Parę postów wyżej fotki z dokładnie tej samej sceny w tym samym ustawieniu co był filmik... Pisałem o tym wielokrotnie i MK pisał... Filmik zdecydowanie bliżej tego co ogląda widz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, hubio napisał:

Jeśli chodzi o odwzorowanie to właściwie w rzeczywistości jest bardzo podobne do tego co na komórce tylko może obraz jest w rzeczywistości bardziej ostry, lepszy, wyrażniejszy niż tutaj... W każdym możliwym trybie nie ginie ta armia więc zachodzę w głowę jak oni robili ten test i podobno jeszcze napisali, że próbowali wszystkich ustawień...

no to myślę że mamy wytłumaczenie - by na oledzie uzyskać tak wypompowaną na maxa jasność (w zasadzie ciężko się do tego zbliżyć bez włączania jakichś masakratorów typu dynamic kontrast) to muszę właczyć tryb VIVID lub SPORT które chyba biją oczo[beeep]nością tryby sklepowe

ten obraz w filmie jest kompletnie ciemny - u Ciebie wygląda to jakby ludki stały przy księżycu w pełni (do tego w jakimś jednym dniu w roku gdy luminacja księżyca jest rekordowa że aż im facjaty świecą "odblaskiem")

po prostu załączyłeś jakiś enhancer kontrastu/gammy czy coś tego typu co zupełnie  zmieniło obraz w stosunku do tego jaki miał być - standardowo tam jest bardzo ciemno, twarze są szare a nie świecące, "czuć mrok a nie światło", a zamek ma u Ciebie oświetlenie jakby szykował się na nocny wyścig F1 podczas gdy w realu jest zaciemniony

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, klaus71 napisał:

po prostu załączyłeś jakiś enhancer kontrastu/gammy czy coś tego typu co zupełnie  zmieniło obraz w stosunku do tego jaki miał być - standardowo tam jest bardzo ciemno, twarze są szare a nie świecące, "czuć mrok a nie światło"

Filmik był z fabrycznego trybu naturalnego w którym jest domyślnie, owszem włączony - enhancer kontrastu. Natomiast celem tego filmiku nie było przecież porównanie do czerni oledowej czy w ogóle sprawdzania jakości obrazu tylko sprawdzenie czy nie ginie ta armia ? Co do jakości obrazu można dać wiele zarzutów - zgadzam się... Każdy ogląda w trybie jakim chce... Nasz kolega Porter oglądał tylko w tym trybie... Ja tak nie oglądam, ale wybrałem najciemniejszy tryb żeby pokazać, że nie giną te detale... W tych trybach co piszesz z wyłączonym contrast enchancer tym bardziej nie giną te detale bo są to tryby jaśniejsze... Mogę jeszcze sprawdzić w domyślnym trybie kino żeby być pewnym, że jest ok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, hubio napisał:

Ja tak nie oglądam, ale wybrałem najciemniejszy tryb żeby pokazać, że nie giną te detale...

no to jak najciemniejszy tryb w Q9FN przebija tryby dynamiczne/sklepowe w OLED  i dla Ciebie to jest  to co lubisz - to co mogę powiedzieć - chyba tylko tyle że dzieli to lata świetlne od obrazu naturalnego/skalibrowanego

dla mnie w takim trybie obraz nie nadaje się do oglądania - no chyba że tv wystawiłbym do ogrodu i oglądał w samo południe

innymi słowy znowu nic nie udowodniłeś w kwestii detali - trybu dynamicznego panowie na shoutkaście pewnie nawet nie wzieli pod uwagę próbując uzyskać detale w czerniach

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi