Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Co tu się nawyprawiało w tym wątku. Trochę czuje się winny, bo swoim porównaniem namieszałem, a moim jedynym zamierzeniem było podzielenie się osobistymi odczuciami licząc, że ewentualnie pomoże to w przyszłości wskazać kierunek potencjalnym nabywcom, dla których liczą się podobne aspekty jak dla mnie. Nie myślałem, że spowoduje to zmianę decyzji u bieżących właścicieli tego TV.

Oczywiście nie będę ukrywał, że cieszy mnie fakt, że Porter zdecydował się na ZF9, bo jego uwagi są bardzo zbliżone do moich (a więc nic mi się nie ubzdurało), a przez fakt, że miał Q9FN przez dłuższy czas to zauważył jeszcze inne aspekty na które ja nie dałem rady zwrócić uwagi. Cieszy mnie to, tym bardziej że Porter był w unikalnej pozycji posiadając Q9FN przez 1,5 miesiąca i na początku był do niego nastawiony wręcz entuzjastycznie. 

Nie myślałem, że moje małe porównanie zasieje ziarno wątpliwości w użytkowniku, który tak zachwalał inny TV i tak szczerze to myślałem, że znajdzie w ZF9 coś co zdyskwalifikuje ten TV w jego oczach i tylko napiszę nam, że niepotrzebnie stracił czas. Z drugiej strony byłem przekonany, że jak zobaczy pewne aspekty, o których wspominałem kilka tygodni temu to będzie miał ciężki orzech do zgryzienia, bo nie da się ukryć, że Sony robi pewne rzeczy lepiej i ciężko przejść obojętnie obok tego.

Zatem jaki jest wniosek z tego wszystkiego ? Nie traktujcie wyników testów i recenzji jako prawdy objawionej, nie skupiajcie się na porównaniach w sklepach w zakłamanych warunkach, należy podchodzić do wpisów na forach z dystansem (nawet do tego co piszę misiek_to_ja ? ), specyfikacja techniczna (i ten słynny natywny kontrast bez wygaszania) to nie wszystko. To jedynie powinno Wam wskazać kierunek poszukiwań, zawęzić zakres sprzętu do porównania, ale finalny test to postawienie TV, które Was interesują u siebie w domu i sprawdzenie jak to wygląda. 

Bo co się liczy - Wasze wrażenia czy recenzentów tudzież innych użytkowników? ZF9 w mojej ocenie (i jak się okazuje nie tylko mojej) został niestety dość srogo potraktowany przez większość recenzji, a to naprawdę genialny kawałek sprzętu, inżynierowie Sony wiedzieli co robili podejmując dość kontrowersyjne decyzje. Jak ktoś nie zobaczy na żywo jakości czerni czy kontrastu w tym TV to demonizuje ten aspekt, a ja sam nabrałem szacunku do recenzji Maćka Kopera, bo jako jeden z nielicznych miał odwagę wystawić laurkę temu TV (mimo, że nadal mam pewne pretensje do Panów z serwisu za bagatelizowanie problemu wypaleń OLEDów).

Jeszcze jedna kwestia- pewnie część z posiadaczy Q9FN ma teraz delikatne dylematy czy rzeczywiście dobrze zrobiło kupując ten TV, wszak kilku użytkowników zdecydowało się na ZF9 w konfrontacji z Q9FN. Nie, nie powinniście mieć takich dylematów, w żadnym wypadku, bo nie oznacza to, że tak samo byłoby w Waszym wypadku. Ja nadal uważam, że Q9FN jest genialnym TV, to jest ta sama półka, przecież zarówno Q9FN jak i ZF9 to czołówka najlepszych LED LCD FALD na 2018 rok. Trzeba po prostu mieć świadomość mankamentów obu TV, dla każdego co innego będzie miało znaczenie. Sugeruje cieszyć się ze sprzętu, ew. pomyśleć o kalibracji jak największej liczby trybów (włączając tryb gra), a nie szukać teraz na siłę jego problemów. Pamiętajcie też - to jest tylko TV (bardzo dobry TV), za jakiś czas i tak zmienicie na nowy, bo czekają nas ciekawe zmiany technologiczne w nadchodzącym czasie.

PS. @Porter11 - nie ma za co, cieszę się, że mogłem pomóc i szacun za to, że miałeś odwagę przyznać, że na początku nie byłeś do końca obiektywny w pewnych kwestiach.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wszystkim zapomniałem jeszcze dodać inną ważną kwestię... Z recenzji wyczytałem, ze Q9 pokazuje pełną moc w zaciemnionym pomieszczeniu... Nadaje się też oczywiście do jasnego salonu, ale jak wyczytałem ten super kontrast lepiej sprawdza się w zaciemnionym pomieszczeniu... Ponieważ ja i tak mam salon urządzony pod proja to mam podcinane źródła światła... Wczoraj włączyłem go normalnie w dzień i kontrast był słabszy... Normalnie oglądam przy całkowitym zaciemnieniu jak na projektorze i wtedy jest magia... :) Piszę bo może to mieć też jakieś znaczenie dla osób szukających jakiegoś wyboru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, radosuaf napisał:

Jeśli ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego Rtings ocenia BFI w tych modelach na 6/10, to byłbym wdzięczny. Wg mnie X-Motion Clarity jest absolutnie genialne.

Ponieważ w przypadku SONY najniższa częstotliwość podświetlania matrycy przy BFI to 120Hz i przy materiale źródłowym 60Hz obiekt który się porusza jest powielony (content will have visible [beeep]lications in its motion) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chce dodać swojej 3 grosze do wątku we wszystkich testach reting.com q9 miało więcej punktów niż zf9 ale prawda jest że samsung podkręca kolory bo mam drugi już tel s8plus i czasem biały robi się różowa pytanie bo też chce kupić tv 75 cali najlepszy by był Panasonic ze1000 77 cali to najlepszy tv jasność rzędu 800 nitów tylko cena kosmos 40tys więc zostaje zf9 lub zd9 lub Panasonic ex780 ale ten ostatni chyba najgorszy z całej 4 i teraz co mam wybrać zaznaczam że dużo gram ps4 no i netflix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Polane napisał:

Witam chce dodać swojej 3 grosze do wątku we wszystkich testach reting.com q9 miało więcej punktów niż zf9 ale prawda jest że samsung podkręca kolory bo mam drugi już tel s8plus i czasem biały robi się różowa pytanie bo też chce kupić tv 75 cali najlepszy by był Panasonic ze1000 77 cali to najlepszy tv jasność rzędu 800 nitów tylko cena kosmos 40tys więc zostaje zf9 lub zd9 lub Panasonic ex780 ale ten ostatni chyba najgorszy z całej 4 i teraz co mam wybrać zaznaczam że dużo gram ps4 no i netflix

W S8 była duża afera związana z różowymi ekranami, Samsung próbował to przykryć aktualizacją programową, ale niewiele to dawało. Sam tego doświadczyłem i telefon zwróciłem po dwukrotnej bodajże wymianie. Takie zafarby nie występują w LED LCD, zatem będziesz miał biel bez różu zarówno w Q9FN jak i ZF9, ale często można zaobserwować takie zjawisko (szczególnie przy krawędziach) w OLEDach, bo to co masz w S8 to de facto OLED, nazywający się AMOLED. Często widać odcienie różu, zieleni, żółci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Tomek398 napisał:

Ponieważ w przypadku SONY najniższa częstotliwość podświetlania matrycy przy BFI to 120Hz i przy materiale źródłowym 60Hz obiekt który się porusza jest powielony (content will have visible [beeep]lications in its motion) 

A w Europie przy 50 Hz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jaki talerz polecacie do Samsunga ? Chodzi mi o jak najlepszą jakość obrazu. Bo aktualnie mam kablówkę " moico" i obraz daje wiele do zyczsnia, szczególnie że,  mają mało programie HD nie mowiac już o 4k. Żona się zgodziła na talerz za oknem :)

Jakieś nc + czy tym podobne,  jaki dekoder?  czy bez dekodera tylko podłączenie karty do modułu one conect(choć są różne opinie,  że lepiej z dekoderem bo niby lepsza jakość obrazu). 

Z góry dzięki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PODSUMOWANIE:  (bo się okazuje, że więcej tutaj chwalono SONY ZF9 niż Samsunga Q9NF, mimo, że to wątek o Samsungu, a nie o SONY ! ) ,że bardziej wypowiadali się przeciwnicy Samsunga i osoby jak Porter, które po miesiącu "odkryły" brak detali w czerniach niż zwolennicy telewizora z tego wątku. Więc powiem wam - tak. Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach, a gubienie detali w czerniach to można zrobić na każdym TV - wystarczy odpowiednio zmniejszyć jasność... :) Więc owszem w 2 fabrycznych trybach na tym TV jest to gubienie, ale wystarczy zmienić tryb lub parametry obrazu i jest IDEALNIE przy jednoczesnym zachowaniu super czerni i kontrastu... Ludzie nie umieli go ustawić więc kupują inne TV gdzie mają we wszystkich trybach fabrycznych na starcie brak gubienia detali w czerniach, ale jednocześnie nie biorą pod uwagę faktu,  że i na tym można to uzyskać zachowując lepszy kontrast i czerń... Ten TV na  starcie ma już znacznie lepsze parametry od SONY ZF9 - w zakresie kontrastu ANSI, ale też i innych wartości w tym zakresie... Ponieważ to wątek o Samsungu, a nie SONY to trudno się godzić z tym, ze ktoś tu zajrzy i nabędzie mylnego przekonania...

W wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/  będę z biegiem czasu wklejał różne fotki, skupiając się w dużej mierze na tych detalach w czerniach, parę już tam jest obrazujących różnicę w zależności od ustawień... Opiszę też dalsze wrażenia...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Panowie jaki talerz polecacie do Samsunga ? Chodzi mi o jak najlepszą jakość obrazu. Bo aktualnie mam kablówkę " moico" i obraz daje wiele do zyczsnia, szczególnie że,  mają mało programie HD nie mowiac już o 4k. Żona się zgodziła na talerz za oknem :)

Jakieś nc + czy tym podobne,  jaki dekoder?  czy bez dekodera tylko podłączenie karty do modułu one conect(choć są różne opinie,  że lepiej z dekoderem bo niby lepsza jakość obrazu). 

Z góry dzięki za odp

Na początek oddzielmy kwestie jakości obrazu od stabilności odbioru.

Odpowiedniej wielkości talerz zapewnia stabilny odbiór. Natomiast za jakość obrazu odpowiada dekoder :)
Do FHD / UHD rozsądne minimum to talerz o średnicy 80cm. 
Natomiast co do dekoderów, to osobiście nie widziałem sprzętu operatora, który dawałby naprawdę dobry obraz na wyjściu. Miałem sprzęt od UPC oraz nc+ i w obydwu przypadkach prędkość działania i jakość obrazu była lata świetne za tym, co oferują topowe sprzęty niezależnych dostawców - Technisata, Kathrein'a, Dream'a czy VU. 

O UHD w przypadku czy to kablówki czy satelity w zasadzie możesz na razie zapomnieć - póki co jest jeden kodowany i płatny oddzielnie Canal+ 4K na którym w zasadzie nie ma contentu. W poprzednim dziesięcioleciu nadawcom zajęły jakieś 3-4 lata zanim zaoferowali kanały i content w HD. W przypadku UHD zajmie im to podobnie lub więcej. Na Astrze możesz znaleźć np niekodowany kanał NASA, zakupowy QVC czy kanały demo NRJ.... -  naprawdę bez szału.

Jak dla mnie myślenie o UHD, to przede wszystkim streaming w aplikacjach :)

Problem w naszym pięknym kraju polega na tym, że dostawcy usług na siłę wciskają swoje g**** po to by zarabiać na ich wypożyczeniu lub usługach dodatkowych (VODy). Na szczęście dzięki popularyzacji smart tv z wbudowanymi tunerami DVB-S/C nadal można kupić u operatorów moduły CAM CI+ z kartami i używać w tv. I tutaj przechodzimy do jakości obrazu z wbudowanych tunerów :) Do tej pory jedyny jaki testowałem to ten w Q9 i muszę przyznać, że jest dobrze - przynajmniej jeżeli chodzi o kanały HD i (szczególnie) UHD. SD - da się przeżyć. Niestety Samsung potraktował pewne kwestie tunerów sat-kab trochę po macoszemu i pod tym względem nieco odstaje od tego, co możesz znaleźć gdzie indziej (m.in. brak odkodowywania nagrań w nocy, tworzenia i zarządzania folderami na dysku, programowanie nagrań cyklicznych (seriali itp.) ). 
Tym nie mniej ja np. postanowiłem zrezygnować z mojego Technisata (jest wystawiony na sprzedaż na tym hdtv i allegro ;) ) dlatego by się pozbyć jednego pudełka i pilota :) 

24 minuty temu, hubio napisał:

W wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/  będę z biegiem czasu wklejał różne fotki, skupiając się w dużej mierze na tych detalach w czerniach, parę już tam jest obrazujących różnicę w zależności od ustawień... Opiszę też dalsze wrażenia...

@hubio - jak to mawiał klasyk - kończ waść wstydu oszczędź ;)
Takimi postami ani nie pomagasz kupującym ani pozostałym posiadaczom, bo patrzą na inne posty przez pryzmat Twoich odlotów - sorry - co za dużo to nie zdrowo. 
Jak chcesz dalej pisać wypracowania, to rób to proszę w swoim wątku :) Dziękuję :)

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

A w Europie przy 50 Hz? 

Nie zgłębiałem tego tematu, ale przypuszczam że telewizor pracuje wtedy na 100Hz i z taką też częstotliwością miga. Jeżeli chodzi o motion blur to nie skupiałbym się tutaj na suchych danych ze specyfikacji, dlatego że odbiór takiego efektu jest sprawą bardzo indywidualną. Przy 60Hz usuwanie motion blur może być efektywne, natomiast 'miganie' obrazu może być dokuczliwe dla niektórych osób. Nie mówiąc już o tym że przecież nie zawsze warto jest korzystać z BFI. Do gier dużo lepiej byłoby użyć 'upłynniacza' tyko tu jest problem z lagiem. 

Cytat

Miałem sprzęt od UPC oraz nc+ i w obydwu przypadkach prędkość działania i jakość obrazu była lata świetne za tym, co oferują topowe sprzęty niezależnych dostawców - Technisata, Kathrein'a, Dream'a czy VU. 

Szczerze wątpię że dekoder wykonuje jakąś bardziej zaawansowaną obróbkę obrazu (oprócz oczywiście dekodowania ? ), która miałaby znacznie poprawić/pogorszyć jakość obrazu. Może wyjątkiem jest tu usuwanie przeplotu w 1080i. Wszystko niemal do końca 'idzie' po torze cyfrowym.  Najistotniejsze w tym wszystkim są: jakość materiału źródłowego oraz bitrate przy jakim był kodowany. Algorytm kodowania też ma znaczenie, ale już mniejsze.   

Edytowane przez Tomek398

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Tomek398 napisał:

Szczerze wątpię że dekoder wykonuje jakąś bardziej zaawansowaną obróbkę obrazu oprócz oczywiście dekodowania ;-), która miałaby znacznie poprawić/pogorszyć jakość obrazu. Może wyjątkiem jest tu usuwanie przeplotu w 1080i. Wszystko niemal do końca 'idzie' po torze cyfrowym.  Najistotniejsze w tym wszystkim są: jakość materiału źródłowego oraz bitrate przy jakim był kodowany. Algorytm kodowania też ma znaczenie, ale już mniejsze.   

Zapewniam Ciebie, że jest :)
To tak jakby powiedzieć, że każdy TV tak samo przetwarza obraz i ruch ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

To tak jakby powiedzieć, że każdy TV tak samo przetwarza obraz i ruch ;) 

Absolutnie nie. To właśnie telewizor powinien być i najczęściej jest tym elementem w którym dokonuje się zaawansowana obróbka obrazu przed końcową zamianą na postać analogową. Dekodery NC+ nie mają żadnych funkcji modyfikacji obrazu oprócz skalowania i usuwania przeplotu. Przynajmniej ja takich nie znalazłem. Są to jednak dość standardowe operacje. Szczerze wątpię że typowe dekodery sat zajmują się upłynnianiem ruchu czy też ingerują w kontrast czy barwy. Oczywiście z technicznego punku widzenia nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak było, tylko po co skoro później i tak jest TV ze swoimi algorytmami. To podniosłoby jedynie koszt dekodera a chyba nie o to im chodzi ?   Jeżeli kupuję high'endowy TV z zaawansowanymi układami obróbki obrazu to chciałbym ich używać, a to znaczy  że  chciałbym również aby dekoder dostarczał sygnał z możliwie minimalną ingerencją w niego. 
Edytowane przez Tomek398

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Robert Wereszczynski napisał:

@hubio - jak to mawiał klasyk - kończ waść wstydu oszczędź ;)
Takimi postami ani nie pomagasz kupującym ani pozostałym posiadaczom, bo patrzą na inne posty przez pryzmat Twoich odlotów - sorry - co za dużo to nie zdrowo. 
Jak chcesz dalej pisać wypracowania, to rób to proszę w swoim wątku :) Dziękuję :)

Odloty to miał Porter i to w dodatku kilka, od euforii do całkowitej negacji, a nie ja... :) Po prostu ten wątek dotyczy testu MK, a do tego pisało w nim więcej ludzi którzy wymieniali i chwalili SONY,  dlatego utworzyłem inny dotyczący codziennego użytkowania Samsunga Q9FN, ale spoko ok... Jak ktoś chce to zapraszam tam, a jak nie chce niech sobie dyskutuje tu...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli modul cam cI+ będzie ok ? ? + talerz za okolo 100 zl ?  Nie bawic sie w zadne dekodery? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Crnk1987 napisał:

Czyli modul cam cI+ będzie ok ? ? + talerz za okolo 100 zl ?  Nie bawic sie w zadne dekodery? 

Zależy od Twoich potrzeb :) 
Jak chcesz mieć np dekodowanie sygnału sat od dwóch dostawców (np. nc+ i niemieckie HD+), dekodowanie w tle itp., to zdecydowanie polecam porządny dekoder. Jeżeli po prostu chcesz oglądać tv, coś sobie nagrać jak nie masz czasu oglądać albo nie ma Ciebie w domu, to spokojnie wystarczy Tobie to, co oferuje Q9. Kup jedynie dobrze zabezpieczony talerz żeby Ci nie rdzewiał czy coś (za 100zł powinien być ok - ja mniej więcej tyle dałem za mój 80cm 8 lat temu...). Zadbaj jedynie o dobry konwerter LNB - najlepiej żeby miał podwójne wyjście (twin) - wtedy np będziesz mógł nagrywać program kodowany i oglądać dekodowany, na podobnej zasadzie będzie też działać Picture-in-Picture (Q9 z rynku PL mają w standardzie dwugłowicowy tuner satelitarny) Jak chcesz mieć dostęp do kanałów na HotBirdzie i Astrze (mnóstwo niekodowanych kanałów niemieckich), to kup tzw monoblock (wygląda jak dwa sklejone LNB ;) ) - najlepiej właśnie jako monoblock twin. Kosztują one ok 130-150zł, więc nie jest to jakaś kosmiczna kwota. 
Jeżeli chcesz sygnał z anteny puścić do większej liczby tv / dekoderów, to pomyśl nad LNB / monoblockiem Quad :)

Pamiętaj, że w Q9 masz też tuner DVB-C i DVB-T (działają na tym samy wejściu) - więc możesz sobie wymieszać w ramach jednej listy niekodowane kanały naziemne z kodowanymi z satelity :) Generalnie temat zabaw z satelitą, to bardzo ciekawy obszar niestety mocno wykastrowany w Polsce przez (moim zdaniem nie do końca legalne) działania operatorów (wymuszanie sprzedaży dekoderów, parowanie kart z własnymi modułami CAM) jak równie rządzących (postawienie na rozwój telewizji naziemnej spowodowało, że nie ma na satelicie odkodowanych tych samych kanałów).

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba tylko pamiętać, że moduł CAM CI/CI+ jest jednostrumieniowy, czyli nie można nagrywać i oglądać w jednym czasie dwóch kanałów z różnych transponderów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, slavi77 napisał:

Trzeba tylko pamiętać, że moduł CAM CI/CI+ jest jednostrumieniowy, czyli nie można nagrywać i oglądać w jednym czasie dwóch kanałów z różnych transponderów.

Co w praktyce znaczy „z różnych transponderze”?

czy da się oglądać np c+ a jednocześnie oglądać inny kanał z Nc+ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, slavi77 napisał:

Tak ? wiem,  jak bym chciał nagrywac wtedy bym musial mieć dekoder. Ale wtedy kolejny pilot na szafce by zalegal. Chyba,  że. Jakoś mozna sparowac dekoder z pilotem samsunga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wszystkich bardzo przeprosić za wprowadzenie w błąd w kwestii ginięcia detali w czerniach... Mam nadzieję, że te osoby co powymieniały ten TV z tego powodu nie będą miały do mnie pretensji... Obejrzałem dzisiaj, tym razem już z projektora film z 2000r. z Canal+ "Nie ma zmiłuj". Jakość HD, tuner SAT. I po obejrzeniu tego filmu mnie olśniło w czym był problem... Generalnie ten film jest tak ciemny (przynajmniej ten z Canal+, zero remasteringu) , że gwarantuję wam, że na każdym wyświetlaczu nie będzie połowy detali w czerniach, nawet na tym podobno doskonałym SONY ZF9...Po co o tym piszę ? Ano po to, że sobie uświadomiłem, że to nie ten TV gubił detale w czerniach, tylko materiał źródłowy... Z uwagi na bardzo wysoki kontrast w tym TV po prostu widać wszelkie niedoskonałości obrazu.. Na projektorze kontrast jest znacznie niższy więc po prostu to tak nie razi... Tak samo było na wcześniejszym TV MU8002... Po prostu na tych wyświetlaczach kontrast był o tyle niższy, że cały obraz był "łagodniejszy" więc albo te detale były zachowane albo zgubione, ale nie zwracało się na to uwagi... Przykładowo na MU oglądając programy informacyjne rzeczywiście było widać zagięcia i fałdki na ubraniach, ale nawet w tamtym trybie dynamicznym nie było takiego kontrastu jak tu w trybie kinowym. Z kolei na filmach z proja, też nie było różnych detali w czerniach, ale z uwagi na całościowo niższy kontrast tak nie było to dostrzegalne jak tutaj... Można powiedzieć, że ten TV jest tak dobry, że uwypukla wszystkie niedoskonałości materiału źródłowego... Jak się obniży kontrast to równujemy do dołu do SONY ZF9 czy innych wyświetlaczy i uzyskujemy to samo... Pisaliście jak wam od razu się podobał obraz na SONY... Proponuję wiec obniżyć nieznacznie kontrast tutaj i sprawdzić efekty...Jestem przekonany, że jak by zmierzyć narzędziami pomiarowymi to było by bardzo podobnie... Żeby nie było, że tak sobie tylko piszę z kosmosu podam porównanie w zakresie wartości kontrastu:

SAMSUNG Q9FN:

Samsung.JPG

SAMSUNG MU8002:

SamsungMU.JPG

SONY ZF9:

SONY.JPG

Oczywiście przy włączonym wygaszaniu te wartości miedzy Q9FN a SONY nie są już duże, ale też nieduże podniesienie jasności powoduje, że nie ma problemów z detalami w czerniach.

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tylko zastanawiam, czy to junior specjaliści od marketingu wpadli robić PR, czy dorośli ludzie tak bardzo nie maja co robić ze swoim życiem, ze od ponad tygodnia toczą pianę..

Jak myślicie?

• Plusik 1
  • Lubię 3
  • Dzięki 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiając na boku kwestię detali w ciemnych scenach warto też zauważyć jak te wartości implikuję kontrast w jasnych scenach, gdzie wygaszanie jest minimalne... Tutaj rządzi Q9FN, bo jak pisał Misiek - po co mamy patrzeć na ANSII skoro i tak włącza się lokalne wygaszanie, ale wygaszanie jak rozumiem dotyczy tych ciemnych obszarów... Co z jasnymi i bardzo jasnymi scenami ? Tutaj już nie zadziała wygaszanie i zostanie samo ANSI gdzie z tych 3 TV, SONY ma wynik poniżej budżetowego MU8002... Tym nie mniej żebyście mnie dobrze zrozumieli, uważam, że różnice pomiędzy Q9FN a ZF9 są bardzo, bardzo małe i w praktyce oba wyświetlacze to rewelacja...

I jeszcze jedno - liczę się z tym, że znowu dostanę jakieś buźki i znowu będzie jakiś hejt, natomiast wierzcie mi - ja tylko dyskutuję... A akurat po dzisiejszym filmie zwróciłem uwagę, że może być taki film gdzie żaden wyświetlacz tego nie ogarnie... To apropos tego, że Porter się tak śmiał jak pisałem o oświetleniowcach, a wykazał się olbrzymim poziomem ignorancji bo na wielu portalach np filmożercach pisze się o tym jak jest jakiś film zrematerowany i czy np. jest "ciemny"...

7 minut temu, Pablopicassoxx napisał:

Ja się tylko zastanawiam, czy to junior specjaliści od marketingu wpadli robić PR, czy dorośli ludzie tak bardzo nie maja co robić ze swoim życiem, ze od ponad tygodnia toczą pianę..

Jak myślicie?

A może ktoś naprawdę lubi technologię ??? Jak nie masz nic na ten temat do powiedzenia to idź na jakieś forum polityczne, albo kibicowskie albo może coś o gotowaniu i zabierz głos... To chyba dobrze, że ktoś kto pasjonuje się technologią zabiera głos ?

I jeszcze na koniec coś dopiszę bo 1 minutowa edycja na tym forum nie pozwala na normalne edytowanie wcześniejszych postów: Cała sprawa zaczęła się ode mnie od żakietu Pani Pochanke - jak prześledzicie dokładnie posty zobaczycie... I teraz odpowiedź dlaczego poruszyłem tą kwestię. Oglądałem wcześniej Fakty przez rok na MU8002 w trybie dynamicznym... Nie było oczywiście problemu w detalach. A wiecie już dlaczego ? Spójrzcie na PRZEPAŚĆ w kontraście... Na tym mamy średni: nieskończoność : 1,  na MU to było 7200:1,  idźmy dalej MU na PEŁNEJ mocy dawał: 15600:1 a tutaj już średni to jest nieskończoność : 1 więc żeby nawet osiągnąć tutaj max z MU to musiałbym gdzieś z 80% zjechać ze wszystkimi wartościami... Nie analizuję tego w stosunku do SONY bo go nie widziałem w akcji i nie było to uczciwe, ale też patrząc na te różnice, szczególnie w ANSI mogę sobie wyobrazić, że jakieś zjechanie z wartościami mogło by dobić do tych z SONY... Ale jak pisałem nie chcę tak porównywać..

Do tego całego nieporozumienia nałożyła się jeszcze sprawa zgłaszana przez Vincenta czy tutaj przez MK, którzy pisali owszem o ginących detalach, ale nie ciemnych detalach w czerniach tylko jasnych detalach w czerniach jak np. ginące gwiazdy... Oczywiście kolejne aktualizacje rozwiązały ten problem..., ale jakaś sugestia, której i ja się poddałem - zostały...

Naprawdę wielkie sorry bo sam zamieszałem w tym kotle, potem go podpaliłem, ale czuję się w obowiązku część spraw naprostować... Wybaczcie mi - nie jestem specjalistą i sam się w tym wszystkim na początku pogubiłem..

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio, prosimy Cię, naprawdę skończ, bo to już pachnie problemami psychicznymi. Powtarzenie tego samego kilka razy wygląda na jakieś zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne, do tego jeszcze co chwilę przedstawiasz co raz to lepsze teorie. Teraz błyskotliwy wniosek, że jednak nie TV gubi detale w czerniach, ale to jednak samo źródło gubi detale w czerniach. Za chwilę stwierdzisz, że to teoria spiskowa albo zakrzywienie czasoprzestrzenne i wszystkiemu winni są kosmici. Naprawdę nie masz rodziny, jakiegoś hobby ? Bo trochę to wygląda jakby całe Twoje życie kręciło się teraz wokół Q9FN, siedzisz całymi dniami i rozmyślasz o nim jak nad kochanką, a to jest tylko ..... telewizor. To nie jest zdrowe dla Twojej psychiki, naprawdę. Zdecydowanie lepiej mieć tą kochankę, wyjdzie Ci to bardziej na zdrowie.

Dodatkowo mam już całkowitą pewność, że nawet nie wiesz czym jest kontrast i jak działają algorytmy w obecniej produkowanych TV, podejrzewałem to już wcześniej, ale ostatnie wpisy tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Wkleiłbym Ci kilka linków, ale wiem, że to daremny trud wyjaśniać Ci te kwestie, bo i tak zrozumiesz to po swojemu.

Naprawdę trochę odleciałeś i zniechęcasz potencjalnych nabywców Q9FN sianiem takiej niezdrowej propagandy. Uzyskujesz efekt odwrotny od zamierzonego, co już kilka osób, również zadowolonych z tego TV, starało Ci się uświadomić. Skończ już, prosimy Cię! ?Prosimy Cię z całego sera, zostawmy trochę miejsca w tym wątku dla innych na ciekawsze dyskusje. Niech ten wątek odżyje!

PS. Jak czujesz potrzebę uzewnętrznienia to ten nowy wątek, który stworzyłeś rzeczywiście nada się w sam raz, bo większość nie będzie go czytała i będzie zadowolona, jednocześnie druga część (ta ze skłonnościami masochistycznymi) też będzie zadowolona, bo otrzymają codzienną dawkę emocji ?

• Plusik 8
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Hubio, prosimy Cię, naprawdę skończ, bo to już pachnie problemami psychicznymi. Powtarzenie tego samego kilka razy wygląda na jakieś zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne, do tego jeszcze co chwilę przedstawiasz co raz to lepsze teorie. Teraz błyskotliwy wniosek, że jednak nie TV gubi detale w czerniach, ale to jednak samo źródło gubi detale w czerniach. Za chwilę stwierdzisz, że to teoria spiskowa albo zakrzywienie czasoprzestrzenne i wszystkiemu winni są kosmici. Naprawdę nie masz rodziny, jakiegoś hobby (odp. to jest właśnie moje hobby :) ) ? Bo trochę to wygląda jakby całe Twoje życie kręciło się teraz wokół Q9FN, siedzisz całymi dniami i rozmyślasz o nim jak nad kochanką, a to jest tylko ..... telewizor. To nie jest zdrowe dla Twojej psychiki, naprawdę. Zdecydowanie lepiej mieć tą kochankę (odp. no nie wiem...miałem nie wyszło na zdrowie... :) ), wyjdzie Ci to bardziej na zdrowie.

Dodatkowo mam już całkowitą pewność, że nawet nie wiesz czym jest kontrast i jak działają algorytmy w obecniej produkowanych TV, podejrzewałem to już wcześniej, ale ostatnie wpisy tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Wkleiłbym Ci kilka linków, ale wiem, że to daremny trud wyjaśniać Ci te kwestie, bo i tak zrozumiesz to po swojemu.

Naprawdę trochę odleciałeś i zniechęcasz potencjalnych nabywców Q9FN sianiem takiej niezdrowej propagandy. Uzyskujesz efekt odwrotny od zamierzonego, co już kilka osób, również zadowolonych z tego TV, starało Ci się uświadomić. Skończ już, prosimy Cię! ?Prosimy Cię z całego sera, zostawmy trochę miejsca w tym wątku dla innych na ciekawsze dyskusje. Niech ten wątek odżyje!

PS. Jak czujesz potrzebę uzewnętrznienia to ten nowy wątek, który stworzyłeś rzeczywiście nada się w sam raz, bo większość nie będzie go czytała i będzie zadowolona, jednocześnie druga część (ta ze skłonnościami masochistycznymi) też będzie zadowolona, bo otrzymają codzienną dawkę emocji ?

To niestety nie jest merytoryczna odpowiedź na mój post... Napisałem merytoryczny post, a ty ani słowem się nie odniosłeś do treści... Nagraj sobie z CANAL+ film "Nie ma zmiłuj" - wrzuć na SONY i napisz ile tam będzie detali w czerniach... Jak pisałem, jestem już pewien gdzie wcześniej popełniłem błąd...

Jak byś miał narzędzia pomiarowe do zmierzenia poziomu kontrastu to wtedy można by pogadać bez obrażania kogokolwiek... Włączasz ten TV, zmniejszasz mu kontrast albo zwiększasz jasność tak aby były wszyściutkie detale w czerniach, włączasz SONY i sprawdzamy... I wcale nie przeczę, że może i SONY by sobie lepiej poradziło... Ja głównie odniosłem się do wcześniejszego MU bo tak wcześniej oglądałem przez rok i dzisiaj mnie olśniło gdzie popełniłem błąd. Zresztą już wcześniej o tym pisałem, że tryb dynamiczny w tamtym to tu nawet nie jest kino, ale dzisiaj już do końca to wszystko ogarnąłem...

Napisałem w tym wątku bo w tym wątku namieszałem i sobie uświadomiłem, że mogłem źle coś komuś zasugerować i dlatego czułem się w obowiązku sprostować licząc się z tym, że znowu będzie jakiś atak  - to wszystko. Mnie jest wszystko jedno co ktoś sobie kupuje czy wymienia i jaki obraz mu bardziej pasuje, natomiast nie chcę, żeby moja nieprawdziwa teza sprzed 2 tygodni o gubieniu detali w czerniach przez ten TV została, dlatego to dementuję. Wczorajsze porównanie w jednym filmie (w wątku, który założyłem - gdzie są fotki) + dzisiejszy film mi to uświadomiły, że wcześniej popełniłem błąd...

Z całym szacunkiem, ale nie jesteś ani ekspertem, ani nie kalibrujesz TV, żeby udawać eksperta jak i z żadna innych osób... Na tym forum są jedynie 2 osoby czyli MK i gmeru, które są dla mnie autorytetem i tylko one mogą mnie przekonać, że moja teoria jest bzdurą... To, że dużo piszę i zabieram głos nie oznacza, że nie mam racji i można mnie obrażać... !!!

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Z całym szacunkiem, ale nie jesteś ani ekspertem, ani nie kalibrujesz TV, żeby udawać eksperta jak i z żadna innych osób... Na tym forum są jedynie 2 osoby czyli MK i gmeru, które są dla mnie autorytetem i tylko one mogą mnie przekonać, że moja teoria jest bzdurą... 

Hubio, jak żadna z osób w tym wątku nie ma o niczym pojęcia to czemu w ogóle podejmujesz trud dyskusji z nami maluczkimi ? Nie myślałes o wiadomości prywatnej do tych dwóch Panów i przeniesieniu dyskusji tam ? Myślę, że wszyscy się ucieszą, włącznie z Gmeru i MK ? 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, misiek_to_ja napisał:

Hubio, jak żadna z osób w tym wątku nie ma o niczym pojęcia to czemu w ogóle podejmujesz trud dyskusji z nami maluczkimi ? Nie myślałes o wiadomości prywatnej do tych dwóch Panów i przeniesieniu dyskusji tam ? Myślę, że wszyscy się ucieszą, włącznie z Gmeru i MK ? 

Nie pisałem, że nie ma o niczym pojęcia tylko, że nie jest autorytetem... To duża różnica... MK i gmeru mają tyle roboty, że nie mają czasu na takie pierdoły... Ale jak by MK zechciał się wypowiedzieć w tym wątku to byłbym bardzo zobowiązany... A szczególnie w zakresie mojego ostatniego postu/sprostowania...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi