Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, szewi napisał:

raczej nie musial nikogo gonić. To sa dwa porownywalne  lcd z gornej polki oferujace troche inne podejscie / dzialanie w kilku kwestiach i od uzytkownikow zalezy na co bardziej zwracaja uwage w obrazie lub co ich bardziej lub mniej w nim denerwuje.

... i mają inne podstawki co też jest bardzo ważne lub może nawet najważniejsze szczególnie w 75''' Podstawka od Samsunga wejdzie na mniejsze stoliki, a ten od SONY musi mieć już długi stolik. Jest jak się okazuje, jeszcze jedna osoba, która musiała zrezygnować z SONY i wzięła Samsunga z tego powodu... Jest też problem z dostępnością SONY ZF9. W moim mieście, a to wielkie miasto :), ale nie Warszawa nie ma go obecnie w żadnej sieciówce bo chciałem zobaczyć jak gra i nie ma niestety jak...

Sam jestem bardzo ciekaw na jaki bym się zdecydował jak bym miał wybór... :) Jednakże ten super kontrast i kropka kwantowa jednak by chyba przeważyły za Samsungiem, nawet kosztem tej niewielkiej utraty detali w czerniach (w agresywnych trybach). No i co tu pisano - ten blooming. Nie wiem na ile jest rzeczywiście tak źle jak piszą, ale jakaś poświata nad napisami może irytować... To jednak oczywiście akademickie rozważania...

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy należy stwierdzić, że powinniśmy się cieszyć posiadając najlepszy nieoldeowy TV 75'' (wersja 65 jest niżej od TV niedostępnego w Polsce) więc praktycznie również najlepszy nieoledowy TV 65'', na świecie wg ratings.com. Telewizor, który w I poł. roku zbierał najlepsze recenzje, potem zamieszał trochę Vincent, a potem po aktualizacjach znowu był zachwycony, za to SONY ZF9 zjechał niemiłosiernie... Telewizor, który przez nadzwyczajny, nieskończony kontrast gubi trochę ciemnych detali w ciemnych scenach, ale tylko w trybach: dynamiczny i naturalny, Telewizor do którego w sensie kontrastu nie mogą się równać żadne inne telewizory LCD..., Telewizor dostarczający prawie oledową czerń, a jednocześnie łączący super jasność i kolory jak z LCD i oczywiście bez wypalania ! Polecam wszystkim i nie wierzcie w brednie o ginących gwiazdach !

Dalej zapraszam do dyskusji w wątku:    https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/ gdzie będę dzielił się swoimi spostrzeżeniami. Tutaj kończę swoją aktywność. Jak ktoś będzie chciał o coś dopytać zapraszam do tego wątku..

15 minut temu, radosuaf napisał:

Bo jak ktoś nie ma problemów, to nie wchodzi na forum.

Prawdziwy pasjonat technologii wchodzi na forum nie dlatego, że ma problemy... :)Zobacz wątek założony przez Szewi o Epsonie 9300 - wątek ma prawie 140 stron i raczej się tam cieszyliśmy z tego sprzętu, a nie narzekaliśmy...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 3
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, hubio napisał:

Prawdziwy pasjonat technologii wchodzi na forum nie dlatego, że ma problemy... :)Zobacz wątek założony przez Szewi o Epsonie 9300 - wątek ma prawie 140 stron i raczej się tam cieszyliśmy z tego sprzętu, a nie narzekaliśmy...

No to forum tak (choć też nie do końca), na forum producenta raczej rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z uwagi na kolejne fajne buźki które dostaję od 2 gości w każdym swoim poście dodam jeszcze (bo się okazuje, że więcej tutaj chwalono SONY ZF9 niż Samsunga Q9NF, mimo, że to wątek o Samsungu, a nie o SONY ! ) ,że bardziej wypowiadali się przeciwnicy Samsunga i osoby jak Porter, które po miesiącu "odkryły" brak detali w czerniach niż zwolennicy telewizora z tego wątku. Więc powiem wam - tak. Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach, a gubienie detali w czerniach to można zrobić na każdym TV - wystarczy odpowiednio zmniejszyć jasność... :) Więc owszem w 2 fabrycznych trybach na tym TV jest to gubienie, ale wystarczy zmienić tryb lub parametry obrazu i jest IDEALNIE przy jednoczesnym zachowaniu super czerni i kontrastu... Ludzie nie umieli go ustawić więc kupują inne TV gdzie mają we wszystkich trybach fabrycznych na starcie brak gubienia detali w czerniach, ale jednocześnie nie biorą pod uwagę faktu,  że i na tym można to uzyskać zachowując lepszy kontrast i czerń... Ten TV na  starcie ma już znacznie lepsze parametry od SONY ZF9 - w zakresie kontrastu ANSI, ale też i innych wartości w tym zakresie... Ponieważ to wątek o Samsungu, a nie SONY to trudno się godzić z tym, ze ktoś tu zajrzy i nabędzie mylnego przekonania...

W wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/  będę z biegiem czasu wklejał różne fotki, skupiając się w dużej mierze na tych detalach w czerniach, parę już tam jest obrazujących różnicę w zależności od ustawień... Opiszę też dalsze wrażenia...

Aaa i czekam na kolejne nie(miłe) buźki od moich fanów... :) którzy albo nigdy w życiu nie mieli tego Samsunga z tego wątku albo go wymienili..

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, hubio napisał:

(...)czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach (...)

Przestań wprowadzać w błąd potencjalnych klientów. Powiem wprost - przestań kłamać!!!!

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Dzięki 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Groszek napisał:

Przestań wprowadzać w błąd potencjalnych klientów. Powiem wprost - przestań kłamać!!!!

Daj spokój. Wszyscy już tu się z niego śmieją choć tak naprawdę to przestało być już śmieszne a zaczęło być żenujące. Najgorsze w tym wszystkim że on wypisując coraz większe bzdury sprawia wrażenie że faktycznie w nie wierzy. To chore i ...... kto wie, może niebezpieczne ? 

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hubio napisał:

A masz wersję 65'' czy 75'' ?

65 " kupiłem za dodatkową opłatą gwarancję 5 lat(akurat w tamtym okresie co kupowałem nie było promocji, że dostawało się za free gwarancję). Jedynie dostałem do Samsunga w "gratisie" tv który sprzedałem za 1500 zł:)

1 godzinę temu, Porter11 napisał:

Daj spokój. Wszyscy już tu się z niego śmieją choć tak naprawdę to przestało być już śmieszne a zaczęło być żenujące. Najgorsze w tym wszystkim że on wypisując coraz większe bzdury sprawia wrażenie że faktycznie w nie wierzy. To chore i ...... kto wie, może niebezpieczne ? 

Dobra zostawmy gadanie o głupotach, ale lepiej napisz jak tam zf9 ? w porównaniu do źle ustawionego przez ciebie Samsunga?

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, hubio said:

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy należy stwierdzić, że powinniśmy się cieszyć posiadając najlepszy nieoldeowy TV 75'' (wersja 65 jest niżej od TV niedostępnego w Polsce) więc praktycznie również najlepszy nieoledowy TV 65'', na świecie wg ratings.com.

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy , bazując na wpisach rzeczywistych właścicieli w tym wątku i innych którzy zamienili q9fn na zf9 - to niestety q9 nie jest to najlepszy nieoledowy tv 75", bo taki posiadam obecnie ja i jest to zf9 75".

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy nie warto ślepo wierzyć testom rting zwłaszcza przy tak małych różnicach telewizorów w czołówce i różnicach w innych recenzjach (który telewizor miał więcej wad wpisanych w recenzji tutaj u nas ?)

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy hubio wie że ma najlepszy nieoledowy tv 75" bazując na testach rting , nie ma znaczenia że sam pewnie wybrałby zf9.

1 hour ago, hubio said:

Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach,

Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń , że nic nie widać i wszystko jest czarne

1 hour ago, hubio said:

Ten TV na  starcie ma już znacznie lepsze parametry od SONY ZF9 - w zakresie kontrastu ANSI, ale też i innych wartości w tym zakresie... Ponieważ to wątek o Samsungu, a nie SONY to trudno się godzić z tym, ze ktoś tu zajrzy i nabędzie mylnego przekonania..

Dlatego o tym piszemy w tym wątku bo ktoś tu zajrzy , przeczyta brednie hubio i nabierze mylnego przekonania że kontrast natywny bez lokalnego wygaszania ma drastyczne znaczenie w obecnych telewizorach , zwłaszcza w q9 gdzie bez menu serwisowego nawet tego nie wyłączysz i nigdy nie zobaczysz i że warte to jest gubienia detali w czerniach i wielu innych wad wymienionych w tym wątku.

Trzeba z tym walczyć i prostować te kłamstwa , żeby ludzie nie wpadli na minę tak jak ja to zrobiłem po przeczytaniu wpisów tutaj , między innymi od hubio , który niestety stracił kontakt z rzeczywistością.

hubio , nie wolno ci czytać dalszej części tekstu , do innych nie nawiedzonych , sorry za prowokacyjny ton tego posta , ale chciałem pokazać jak szkodliwa jest retoryka hubio.

• Plusik 3
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jkut napisał:

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy , bazując na wpisach rzeczywistych właścicieli w tym wątku i innych którzy zamienili q9fn na zf9 - to niestety q9 nie jest to najlepszy nieoledowy tv 75", bo taki posiadam obecnie ja i jest to zf9 75".

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy nie warto ślepo wierzyć testom rting zwłaszcza przy tak małych różnicach telewizorów w czołówce i różnicach w innych recenzjach (który telewizor miał więcej wad wpisanych w recenzji tutaj u nas ?)

Podsumowując cały zebrany materiał dowodowy hubio wie że ma najlepszy nieoledowy tv 75" bazując na testach rting , nie ma znaczenia że sam pewnie wybrałby zf9.

Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń , że nic nie widać i wszystko jest czarne

Dlatego o tym piszemy w tym wątku bo ktoś tu zajrzy , przeczyta brednie hubio i nabierze mylnego przekonania że kontrast natywny bez lokalnego wygaszania ma drastyczne znaczenie w obecnych telewizorach , zwłaszcza w q9 gdzie bez menu serwisowego nawet tego nie wyłączysz i nigdy nie zobaczysz i że warte to jest gubienia detali w czerniach i wielu innych wad wymienionych w tym wątku.

Trzeba z tym walczyć i prostować te kłamstwa , żeby ludzie nie wpadli na minę tak jak ja to zrobiłem po przeczytaniu wpisów tutaj , między innymi od hubio , który niestety stracił kontakt z rzeczywistością.

hubio , nie wolno ci czytać dalszej części tekstu , do innych nie nawiedzonych , sorry za prowokacyjny ton tego posta , ale chciałem pokazać jak szkodliwa jest retoryka hubio.

No cóż jak lubisz oglądać filmy w trybie dynamicznym z włączonymi wszystkimi ulepszaczami (co nie ma nic wspólnego z obrazem jaki chciał przedstawić reżyser) albo lubujesz się w oglądaniu Faktów po Faktów i ciemnych żakietów i garniturów prowadzących to owszem SONY ZF9 jest dla ciebie i nie zgubi Ci żadnego detalu. Jeśli jednak ktoś lubi oglądać filmy na skalibrowanym wyświetlaczu albo choćby iść na kompromis między trybem dynamicznym, a trybem kinowym i oglądać filmy w trybie standardowym to nie tylko będzie miał wszystkie detale w czerniach, ale i do tego super czerń i super telewizor. Do tego filmy przyrodnicze, sport i wszystkie jasne filmy może mieć z lepszym kontrastem...  A i zapomniałem dodać kwestię braku bloomingu, ale to każdy wie...

A i żeby była jasność, ja nie twierdzę, że SONY ZF9 to jakiś badziew, ja tylko twierdzę, że to srebrny medal, wciąż dobry, ale jednak srebrny, a nie złoty.

I jak chcecie Panowie, którzy wymieniliście ten TV na inny koniecznie zabierać głos to już piszcie w wątku o SONY bo tam na razie więcej negatywnych opinii niż pozytywnych, do tego tylko 6 stron. Zostawmy już ten wątek ludziom zadowolonym z Q9NF i z niego korzystającym...

PODSUMOWANIE:  (bo się okazuje, że więcej tutaj chwalono SONY ZF9 niż Samsunga Q9NF, mimo, że to wątek o Samsungu, a nie o SONY ! ) ,że bardziej wypowiadali się przeciwnicy Samsunga i osoby jak Porter, które po miesiącu "odkryły" brak detali w czerniach niż zwolennicy telewizora z tego wątku. Więc powiem wam - tak. Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach, a gubienie detali w czerniach to można zrobić na każdym TV - wystarczy odpowiednio zmniejszyć jasność... :) Więc owszem w 2 fabrycznych trybach na tym TV jest to gubienie, ale wystarczy zmienić tryb lub parametry obrazu i jest IDEALNIE przy jednoczesnym zachowaniu super czerni i kontrastu... Ludzie nie umieli go ustawić więc kupują inne TV gdzie mają we wszystkich trybach fabrycznych na starcie brak gubienia detali w czerniach, ale jednocześnie nie biorą pod uwagę faktu,  że i na tym można to uzyskać zachowując lepszy kontrast i czerń... Ten TV na  starcie ma już znacznie lepsze parametry od SONY ZF9 - w zakresie kontrastu ANSI, ale też i innych wartości w tym zakresie... Ponieważ to wątek o Samsungu, a nie SONY to trudno się godzić z tym, ze ktoś tu zajrzy i nabędzie mylnego przekonania...

W wątku: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/  będę z biegiem czasu wklejał różne fotki, skupiając się w dużej mierze na tych detalach w czerniach, parę już tam jest obrazujących różnicę w zależności od ustawień... Opiszę też dalsze wrażenia...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

Cóż kolego nie sposób się z Tobą nie zgodzić ale zostawmy już tego człowieka w jego świecie, z jego kompleksami które próbuje leczyć wypisując tutaj swoje bzdury które jak większość średnio inteligentnych ludzi wie nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. I hubio nie mierz ludzi swoją miarką. Nie każdy człowiek to [beeep] który potrzebuje internetu aby znaleźć odpowiednie ustawienia dla telewizora. Wierz mi jest wielu ludzi którzy maja być może większe pojęcie w tym temacie od Ciebie. 

A tak do innych. Wczoraj spędziłem blisko 13 godzin ze stojącymi obok siebie Q9fn i zf9 oba w 65 calach. Porównałem je w każdej możliwej kwestii, puszczając na nich treści z różnych źródeł: telewizja, płyty 4K, Netflix oraz z dwóch dysków twardych gdzie mam zapisanych kilkanaście filmów w 4K oraz treści z internetu.  Oczywiście na obu telewizorach puszczałem ten sam materiał co do sekundy z tych samych źródeł. Do tego przetestowałem również oba pod kątem gier z PlayStation 4 Pro. I wybrałem jeden z nich, drugi wrócił do sklepu. Podzielę się z Wami (zainteresowanymi) swoimi spostrzeżeniami. Ale dopiero jutro bo chce to zrobić możliwie rzetelnie i będzie to pewnie dość obszerny tekst a dziś brakuje mi na to czasu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Porter11 napisał:

Podzielę się z Wami (zainteresowanymi) swoimi spostrzeżeniami. Ale dopiero jutro bo chce to zrobić możliwie rzetelnie i będzie to pewnie dość obszerny tekst a dziś brakuje mi na to czasu. 

Oby tylko już nie w tym wątku... :) Bo tu już zacząłeś od atakowania ludzi chwalących SONY, potem była euforia po zakupie Samsunga, a jak Ci napisałem o problemie z detalami w czerniach "obudziłeś" się po miesiącu i zobaczyłeś coś co ja zobaczyłem 2 sek. od włączenia (zresztą nie zasugerowany żadnymi informacjami bo przed zakupem nie czytałem ani tego wątku, ani nic innego) tylko i wyłącznie test od MK.. Więc jak już ktoś tu pisał - straciłeś wiarygodność... Masz teraz SONY więc razem z kolegą jkut chwalcie się jakie to super detale w czerniach widzicie na swoich SONY w wątku o SONY... :) Oby tylko tam jakiś inny hubio nie uświadomił Ci jeszcze innych wad tego SONY bo znowu będzie wymiana, a ponieważ podzieliłeś się z nami informacją o żonie, wiemy, że tak możesz w nieskończoność wymieniać... :)

• Plusik 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, hubio napisał:

No cóż jak lubisz oglądać filmy w trybie dynamicznym z włączonymi wszystkimi ulepszaczami (co nie ma nic wspólnego z obrazem jaki chciał przedstawić reżyser) albo lubujesz się w oglądaniu Faktów po Faktów i ciemnych żakietów i garniturów prowadzących to owszem SONY ZF9 jest dla ciebie i nie zgubi Ci żadnego detalu. Jeśli jednak ktoś lubi oglądać filmy na skalibrowanym wyświetlaczu albo choćby iść na kompromis między trybem dynamicznym, a trybem kinowym i oglądać filmy w trybie standardowym to nie tylko będzie miał wszystkie detale w czerniach, ale i do tego super czerń i super telewizor. Do tego filmy przyrodnicze, sport i wszystkie jasne filmy może mieć z lepszym kontrastem...  A i zapomniałem dodać kwestię braku bloomingu, ale to każdy wie...

Hubio to przecież Ty zawsze oglądałeś TV w trybie dynamicznym! Zawsze Ci to powtarzałem, że ten tryb sie do niczego nie nadaje a Ty uparcie twierdziłeś że tak lubisz i basta.

W Samsungu Q9FN jedyny tryb który nadaje się do oglądania to FILM. Wszystkie inne są przekoloryzowane, jaskrawe i zbyt cukierkowe. Natomiast tryb Dynamiczny w Sasmungu to powinien być na wszystkich szkoleniach i pokazach demonstrowany jak nie należy oglądać TV! Dodatkowo fotki, które wrzuciłeś w swoim temacie o Q9FN są masakryczne! Wszędzie podkręcone kolory, jaskrawe i nienaturalne twarze. Jak Ty tak oglądasz TV to wybacz ale nie ma to nic wspólnego z tym czego większość tutaj piszących oczekuje od TV.

• Plusik 4
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, user7878 napisał:

Hubio to przecież Ty zawsze oglądałeś TV w trybie dynamicznym! Zawsze Ci to powtarzałem, że ten tryb sie do niczego nie nadaje a Ty uparcie twierdziłeś że tak lubisz i basta.

W Samsungu Q9FN jedyny tryb który nadaje się do oglądania to FILM. Wszystkie inne są przekoloryzowane, jaskrawe i zbyt cukierkowe. Natomiast tryb Dynamiczny w Sasmungu to powinien być na wszystkich szkoleniach i pokazach demonstrowany jak nie należy oglądać TV! Dodatkowo fotki, które wrzuciłeś w swoim temacie o Q9FN są masakryczne! Wszędzie podkręcone kolory, jaskrawe i nienaturalne twarze. Jak Ty tak oglądasz TV to wybacz ale nie ma to nic wspólnego z tym czego większość tutaj piszących oczekuje od TV.

Masz odpowiedź w moim temacie: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/

Zapraszam osoby korzystające na co dzień z tego TV, a nie wymieniające go w kółko  i ciągle niezadowolone, do dyskusji tam... :)

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PODSUMOWANIE:  (bo się okazuje, że więcej tutaj chwalono SONY ZF9 niż Samsunga Q9NF, mimo, że to wątek o Samsungu, a nie o SONY ! ) ,że bardziej wypowiadali się przeciwnicy Samsunga i osoby jak Porter, które po miesiącu "odkryły" brak detali w czerniach niż zwolennicy telewizora z tego wątku. Więc powiem wam - tak. Tylko w Samsungu będziecie mieli taki super kontrast i czerń, a czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach, a gubienie detali w czerniach to można zrobić na każdym TV - wystarczy odpowiednio zmniejszyć jasność... :) Więc owszem w 2 fabrycznych trybach na tym TV jest to gubienie, ale wystarczy zmienić tryb lub parametry obrazu i jest IDEALNIE przy jednoczesnym zachowaniu super czerni i kontrastu... Ludzie nie umieli go ustawić więc kupują inne TV gdzie mają we wszystkich trybach fabrycznych na starcie brak gubienia detali w czerniach, ale jednocześnie nie biorą pod uwagę faktu,  że i na tym można to uzyskać zachowując lepszy kontrast i czerń... Ten TV na  starcie ma już znacznie lepsze parametry od SONY ZF9 - w zakresie kontrastu ANSI, ale też i innych wartości w tym zakresie... Ponieważ to wątek o Samsungu, a nie SONY to trudno się godzić z tym, ze ktoś tu zajrzy i nabędzie mylnego przekonania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj testowałem wyl opcji oszczędzania energii ( która co się okazało mialem wl cały czas ) po jej wyl widac wszystkie szczegóły w czerniach kolory są żywsze,  nie takie wyprane jak wcześniej i po zmianie opcji local dimming zmieniłem z niskiego na standardowy problem z poświata o której wcześniej ja i porter 11 pisal po prostu zniknal.  Jeśli Porter 11 testowal Samsunga q9 vs sonego na standardowych ustawieniach to sony będzie lepszy,  ale jak przestawił tylko 2-3 opcje na ktore poswieci 30 sekund samsung będzie znacznie lepszy od sonego (ale jestem  pewien na 100% że tego nie zrobil). Co mnie niezmiernie cieszy po kalibracji tv będzie jeszcze lepiej,  co jest genialne w tym tv. Resztę produktów dostajemy bardzo dobre jak się je wyciągnie z kartonu,  ale po żadnej kalibracji czy po ustawieniach różnych opcji nie dorówna się jasnosci, i jakości obrazu do samsunga tego wszyscy powinni być świadomi,  ważne jest tez niestety aby trafic na dobrą sztukę, ale zawsze można zwrócić. Mi się udało za 1 razem! Dla mnie ważne też jest,  że jak kupuję produkt premium,  chce aby również pilot taki byl,  a nie plastikowy syf który dostajemy do tv za które płacimy 1 k złotych a nie 6 k czy 10 k.

Z czystej ciekawości przejrzałem forum o sonym zf9 i co mnie wręcz zszokowało co pisał PORTER11- chłopie masz rozdwojenie jaźni ? Nagle po miesiącu samsung ci się zepsuł ? I nagle obraz  jest słabej jakości ? Czernie sa szare i brak szczegolow w czerniach?  I nagle lzy szczęścia znieknely? O orgazmie dla oczu i plastyce obrazu nie wspomnę ?

Cytuje

Caly tekst Portera11

"Kupiłem Q9FN 65 cali. Mając na względzie to że długo się zastanawiałem nad wyborem telewizora i bałem się źle wydać nie małe pieniądze a również mając świadomość że takich osób jak ja jest więcej postanowiłem napisać kilka słów na temat tego telewizora. Nie jestem osobą (których jest wiele niestety) która będzie pisać same superlatywy na temat danego sprzętu tylko dlatego że go kupiła "bo moje jest najlepsze i broń boże nie przyznam się że popełniłem błąd". Dodam że jestem w tej dobrej sytuacji że moja żona pracuje w jednym z największych w Polsce (i nie tylko) sklepów ze sprzętem, więc nie mam problemu aby wymienić "po cichu" daną sztukę sprzętu na nową (w razie czego) nie korzystając z gwarancji, jak również gdyby okazało się że ten Samsung jednak z jakiegoś powodu mi nie odpowiada, wymienić np. na Sony. Mam taką możliwość choć wolałbym jej uniknąć bo nie lubię kogoś o coś prosić. Wraz z telewizorem kupiłem amplituner Sony STR-DN1080 i odtwarzacz 4K Sony UBP-X800. Od początku chciałem kupić Qleda ale po naczytaniu się różnych rzeczy na temat tego TV zwątpiłem. Na szczęście ma swój rozum i odrobinę zdrowego rozsądku która podpowiadała mi żeby nie wierzyć we wszystko co piszą niektórzy "znawcy" na tym forum czy ogólnie w intenecie. I co?    I jestem szczęśliwym posiadaczem genialnego telewizora. Wiele złego naczytałem się na temat tego TV i jak się okazuje połowa z tych rzeczy to były bzdury bądź dotyczyły pojedynczych egzemplarzy a druga połowa została najprawdopodobniej naprawiona przez Samsunga nowym softem. Obraz w tym TV jest po prostu niesamowity i bije na głowę wszystko to co do tej pory widziałem. Różnica między wcześniejszymi moimi telewizorami jest kosmiczna i nie do opisania. Po odpaleniu tego telewizora i włączeniu pierwszego filmu z Youtuba w 4K z HDR siedzieliśmy z żoną z otwartymi buziami w milczeniu nie wierząc w to co widzimy. Jakość obrazu, jego szczegółowość, kolory, kontrast i efekt HDR to  po prostu orgazm dla oczu. Gdy w ciemnym pokoju leci reklama którą pewnie wszyscy widzieli - nowego Iphone-a XS gdzie pokazany jest ten telefon na czarnym tle w dłoniach kobiety, masz wrażenie że masz przed sobą czyjeś dłonie z prawdziwym telefonem a nie obraz z TV. Plastyka obrazu to bajka. Gdy odpaliłem jeden ze swoich ulubionych filmów w 4K jakim jest "Oblivion" (Niepamięć) który wielokrotnie już widziałem ze "zwykłego" Blu-ray-a to uwierzcie że miałem łzy szczęścia w oczach. Nawet moja żona która do tej pory nie rozumiała po co wydaję 10.000 zł na telewizor (skoro mamy dobry) powiedziała że to niesamowite jak zmieniają się filmy jakby człowiek oglądał inny film. Podobnie ma się sytuacja z filmami z Netflixa. Obraz miażdży !!!! Nawet na filmach w HD. Wczoraj obejrzałem Interstellar w HD z Netflixa. Obraz przepiękny. Kosmos w końcu jest czarny, i tak, widać gwiazdy, mnóstwo gwiazd !!!! Pasy w filmach czarne jak smoła. Napisy wyświetlają się prawidłowo, sa ostre i nie rozświetlają ekranu jak w Sony zf9. Odpaliłem testy na DSE na Youtubie i ekran jest czyściutki. Gry z PS4 PRO wyglądają obłędnie. I wierzcie mi lub nie ale gdybym nie był zapalonym graczem to i tak nie zamieniłbym tego telewizora na oleda, nigdy w życiu. Przez  ostatnie miesiące spędziłem wiele czasu w salonach z telewizorami i oglądałem wiele materiałów na różnych TV. Ostatnio przez dwa dni w MediaMarkt w Poznaniu chodziłem z odtwarzaczem po sklepie i podłączaliśmy go do różnych TV. Do qleda, do zf9 i do oledów. Nie chcę rozpętywać tutaj burzy i niech osoby które się z czymś nie zgadzają nie komentują moich słów, wychwalając pod niebiosa swoje oledy LG. Piszę ten tekst dla ludzi którzy podobnie jak ja mają dylemat i boją się kupić qleda bo naczytali się bzdur. Tak więc nie zamieniłbym tego TV na oleda, dlaczego ? Bo są za ciemne i żaden oled nie daje tak piorunującego efektu HDR jak ten QLED !!!!! A Sony ZF9 ? Porażka (w porównaniu z Samsungiem). Te same filmy, z tego samego odtwarzacza 4K wyglądały o niebo lepiej na Samsungu. Porównywałem to długo bo pod uwagę brałem tylko te dwa telewizory. Ale jak zobaczyłem blooming Sony, świecące napisy to podziękowałem. Miałem również możliwość zobaczenia ZF9 w ciemnym pomieszczeniu i ....... kupiłem qleda. Bo czarne było czarne tylko w Samsungu. Poza tym Samsung bije na głowę Sonego pod względem kontrastu i to widać na filmach. Dobra czerń w Sony ? Błagam !!! Odpalcie go w ciemnym pomieszczeniu i koniecznie z napisami. Byłem zażenowany i zawiedziony bo od zawsze kupowałem telewizory Sony. Miałem ich już kilka ale obecna ich oferta to żart, biorąc pod uwagę ich ceny. Nawet promotor Sony w Media Markt przyznał mi że gdyby miał wybierać to wolałby QLEDA !!!!!! Co jeszcze mogę napisać. Gdzieś czytałem jak tragiczny jest dźwięk w tym TV. To pierwsza rzecz na jaką zwróciła uwagę moja żona po odpaleniu pierwszego filmu z Youtuba (Norwegia z lotu drona) Nie mogła się nadziwić jaki ładny jest dźwięk i to fakt. Gra naprawdę ładnie w stosunku do tego co słyszałem wcześniej. Dźwięk przypomina taki jakbym miał podłączony soundbar. Dla mnie naprawdę gra super choć nie ma to dla mnie żadnego znaczenia gdyż podpięte mam kino domowe a telewizji praktycznie nie oglądam wcale. Czasami wiadomości na TVN24. Za to bardzo dużo oglądamy filmów i pod tym względem ten TV jest genialny. Mam świadomość że zaraz pojawią się komentarze że jestem nieobiektywny itp. ale tak naprawdę mam to gdzieś. Piszę o swoich odczuciach i wrażeniach i dla ludzi którzy jeszcze się zastanawiają. Local dimming działa o wiele lepiej niż to było na początku. Oglądałem (specjalnie) Grawitację na Netflix. Obraz bajeczny, kosmos czarny i mnóstwo gwiazd. Pokazywany wcześniej filmik już nie ma racji bytu. Tak więc Panowie i Panie naprawdę z czystym sumieniem i szczerze polecam Wam ten telewizor jeśli chcecie się cieszyć bajecznym obrazem w filmach HD i UHD i efektem HDR wywołującym opad szczęki na podłogę !!!! A ja miksuję się z tego forum i wracam do Netflixa. Co do odtwarzacza i amplitunera. Odtwarzacz super zarówno filmy z płyt UHD i z pendrive-a brzytwa a ampli rewelka. Miałem wcześniej Onkyo, później Denona i to jak gra Sony w końcu sprawiło że jestm zadowolony z efektów. To oczywiście kwestia gustu i własnych preferencji i podłączonych głośników. Narka. "

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 3
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś chce obejrzeć tv i jest z Wrocławia lub okolic zapraszam na Krzyki. A nie czytac glupot co ktoś piszę (lacznie ze mną :)) najlepiej samemu się przekonać wieczorem:)  przyjść z własnymi materiałami,  odtwarzaczem,  konsola!  itp. 

Śmiało pisać na pw

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko napisz jeszcze o który tv chodzi, samsung czy Sony bo można się pogubić. 

Kolego #Groszek

Wskazane by było dla Pana więcej szacunku dla innych użytkowników tego forum.

Jako nowy użytkownik jestem wręcz zniesmaczony pańskimi "postami"

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Oni - kolego klonie, nie mów o szacunku. Kłamstwo zawsze będzie kłamstwem i trzeba to tępić!!!

A jak Cię zniesmaczyła prawda, to wiesz - jest taka maść.....

Ktoś na podstawie takich wpisów może  wydać ciężko zarobione pieniądze i być bardzo rozczarowanym.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ktoś inny bardzo zadowolony. 

Nawet więcej przez to co piszesz ktoś nie kupi tego modelu tv przez twój wpis kupi inny i może być nie zadowolony z zakupu i wydał przez Ciebie ciężko zarobione pieniądze nie na to co zamierzał. 

Edytowane przez Oni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Oni napisał:

Tylko napisz jeszcze o który tv chodzi, samsung czy Sony bo można się pogubić. 

Kolego #Groszek

Wskazane by było dla Pana więcej szacunku dla innych użytkowników tego forum.

Jako nowy użytkownik jestem wręcz zniesmaczony pańskimi "postami"

To jest wątek o Samsungu więc oczywiście chodzi o Samsunga q9.

Jest powtórzę jeszcze raz kto jest z Wroclawia lub okolic zapraszam na testy wieczorami:) 

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadek kliniczny....

Osobowość wieloraka z silnymi ciągotami do trollowania.

Pasuje, faktycznie tak jak pisaliście nie ma co rozmawiać.

Mam tylko nadziej, że każdy kto myśli o tym LCD, na podstawie lektury tego wątku nie da wpuścić się w maliny i podejmie świadomy wybór znając plusy i minusy tego dobrego telewizora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, hubio napisał:

Ludzie nie umieli go ustawić więc kupują inne TV gdzie mają we wszystkich trybach fabrycznych na starcie brak gubienia detali w czerniach,

3 godziny temu, Crnk1987 napisał:

Jeśli Porter 11 testowal Samsunga q9 vs sonego na standardowych ustawieniach to sony będzie lepszy,  ale jak przestawił tylko 2-3 opcje na ktore poswieci 30 sekund samsung będzie znacznie lepszy od sonego (ale jestem  pewien na 100% że tego nie zrobil)

Panowie stawiacie dosyć odważną teze, ze koledzy mniej zadowoleni z TV, bo cos im nie odpowiadało, nie umieją go ustawić...

Wydaje mi sie, ze nie trzeba byc jakims wybitnym specjalistą, żeby miec swiadomośc ze funkcje EKO to jest pierwsza rzecz ktorą się wyłącza w kazdym TV zaraz po przelączeniu na tryb FILM / kinowy, bo tak jak byla mowa na innych trybach obraz jest za jaskrawy i nie ma to wiele wspolnego z naturalnym obrazem - w wielu recenzjach praktycznie na dzien dobry jest mowa ze to trzeba wylaczyc, wiec wg mnie swiadomość taka powinna być. 

Raczej wypadałoby sie zastanowić z pozycji osoby zbierajacej doswiadczenie jaki topowy model LCD wybrać, skad taka a nie inna decyzja, czy co spowodowało ze ktoś zmienił zdanie, bo jak wiadomo euforia pozakupowa mija i przychodzi normalne uzytkowanie - bez oceniania i deprecjonowania innych wyborów, czy proby przkeonywania kogos na sile, ze jego lepsze...

Wydaje mi sie tez, ze zaczynamy dochodzić do pewnej granicy absurdu w tym temacie.

Sa osoby b zadowolone, sa osoby mniej zadowolone i sa osoby ktorym odpowiada cos innego.  Wiec nie rozumiem po co sie rozwodzic i plakać ze ktos zdecydował sie na inna marke bo w niej cos mu bardziej odpowiada - generalnie c'est la vie! A czego jeszcze bardziej nie rozumiem to proby dopieczenia komus na do widzenia po przesiadce na inny sprzęt...

Po co ?To nie wyglada poważnie na takim forum.

Nie ma tak ze wszyscy beda z czegos jednokowo zadowoleni. Jedni sa purystami obrazu i przeszkadza im najdrobniejsza pierdola, ktorej ktos inny moze w ogole nie zauwazyc, lub nie ma to dla niego znaczenia itp.

Wydaje mi sie tez, ze tematy o sprzecie nie sluza do wychwalania tylko do wyrazania zroznicowanych opinii.

Hubio jest np mega (az momentami przesadnie) zadowolony z tego TV to juz wiemy i super, bo o to w tym chodzi, kupujemy cos wydajemy kase i ma byc zadowolenie, zreszta mysle ze kazdemu sie ugruntowalo, bo kolega pisze o tym prawie w kazdym poscie drukowanymi literami :)

Troche tez rozumiem, ze ten czasami mogacy sie wydawać przesadny ton moze wynikac z faktu wyważenia opinii, bo sporo mozna bylo poczytac negatywnych opinii, a to nie jest tak ze tytulowy bohater watku jest zlym TV,  wrecz przeciwnie, bo przecież nie moze byc tak ze wszyscy w receznajch ktorzy pisza ze to jeden z najlepszych TV LCD sie mylą.

Moj mały apel: zachowujmy sie poważnie. Osoby szukaja jakiegos info merytorycznego, a przy takich przepychankach ciezko naprawde wylowic takie informacje.

I na koniec odnosze pewne wrazenie ze na forum mamy coraz wiecej multiloginów. Raczej na pewno jest cos takiego dla moderacji dostepnego jak sprawdzenie IP logowania i w przypadku wykrycia takiego case (podwojnych logowan roznych uzytkownikow z tego samego IP ban na IP. Wydaje mi sie ze taki cleanup powinien sie odbyć @Gmeru

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahajacych się przed zakupem Q9FN także zapraszam na testy, demonstrację  w warunkach domowych do siebie. Zachodnia Wielkopolska. Proszę pisać na priv. 

• Plusik 2
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnialem jeszcze dodać na koniec (niby oczywiste), ze przy wyrazaniu opinii jednak warto je wyważać i nie popadac w skrajności, czy w przesade bo w pewnym momencie dochodzimy do tego ze brakuje skali i mozna odniesc wrazenie, iz mamy do czynienia z karykaturą oceny i w efekcie przestaje sie takie opinie traktowac serio - czyli mamy efekt odwrotny od zamierzonego.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że zostałem nazwany klonem  oczywiście nikt inny jak #Groszek nie mógł do brać słów i o pisaniu żeby sprawdzać I.P . Od razu odpisze że jestem jedyny nie klonowany . Tak jak pisałem parę stron wcześniej mam problem z q9 i myślałem że może ktoś też ma podobny i otrzymam jakąś pomoc. 

Niestety dowiedziałem się że wygląda to jak kupa (pisze o zdjęciach) co wiem i nikt więcej się nie odezwał. Wychodzi na to że jestem jednym z tym problemem.

Co do samego TV nie będę go nikomu polecał lub też nie.  Ale jako że mam go prawie rok czasu mogę powiedzieć że jest bardzo dobrym telewizorem , i na pewno nie żałuję jego zakupu.

Porównać mogę go tylko do 

Sony xe9000

Sony xe9305

Sony xf9000 

Wszystkie te  trzy modele grzecznie mówiąc nie spełniły moich oczekiwań.

Edytowane przez Oni
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, szewi napisał:

Panowie stawiacie dosyć odważną teze, ze koledzy mniej zadowoleni z TV, bo cos im nie odpowiadało, nie umieją go ustawić...

Mniej zadowoleni?  Porter11 orgazmu dostawał na widok jakości obrazu ktory generuje Samsung q9 a nagle po miesiącu zmienia diametralnie zdanie: / i nagle tv ktory besztal (sony)  juz nie jest tragiczny i okazuje się ze jest lepszy niż samsung: / mnie to nie interesuje,  że kolega ma coś z glowa,  ale wprowadza ludzi w błąd ? co jest karygodne! 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi