Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, jkut napisał:

Bardzo jestem ciekawy decyzji portera , zdziwie się jak zostawi q9.

Ja już jego decyzję znam, dał mi znać przez PW, właśnie chyba teraz oddaje jeden z TV do sklepu. A jaki, potrzymam Was w niepewności, niech chłopak sam oznajmi o swojej decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, radosuaf napisał:

W specyfikacji 1.000 stref na pewno będzie :). Jak w Xiaomi - na papierze wszystko się zgadza... Miałem Mi Band 2 i już mi wystarczy.

Wiesz, wpisałem "vincent teoh q9" w Google i wyskoczył mi taki wątek "Brightness changes with subtitles" na forum Samsunga na 12 stron, gdzie ludzie się żyłują, jak ich wkurza ten telewizor:

https://us.community.samsung.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/tv/highlight/true/page/1/thread-id/45706

Cała historia z LCD przypomina mi komunizm - odważne zwalczanie problemów, które samemu się stworzyło i które nie wychodzi do końca :). Piszę to jako użytkownik XF90, który po przesiadce z plazmy przeżył srogi zawód.

Pierwsze pytanie to takie - czy ty w ogóle masz TV z tego wątku o którym dyskutujemy ? Bo ze stopki wynika, że nie... Po drugie z tego linku co podałeś to piszą o Q6, Q7, Q8 - przejrzałem pobieżnie, ale o Q9 nie znalazłem... A po trzecie - to wątku z komunizmem w ogóle nie zrozumiałem....

Pisałem o problemach w detalach w czerniach i to było pierwsze co zauważyłem i cały czas to widzę, ale jednocześnie sobie uświadomiłem, że aby mieć taką czerń to się gubią te detale... I na OLEDzie tak może być... Jeszcze nawet bardziej bo są ciemniejsze... Natomiast po kilku dniach tak go ustawiłem, że albo w ogóle nie ma tego problemu jak wczoraj na filmie "Zaćma" (żródło - tuner SAT, jakość HD) albo są sporadycznie jak w serialu "Gasnąć od Świateł" lub "Kidding"...

2 minuty temu, misiek_to_ja napisał:

Ja już jego decyzję znam, dał mi znać przez PW, właśnie chyba teraz oddaje jeden z TV do sklepu. A jaki, potrzymam Was w niepewności, niech chłopak sam oznajmi o swojej decyzji.

Ale co tu trzymać w niepewności... Przecież wiadomo, że wziął Sony... :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie,  q9 fna :)oddal:) 

Mi jakość obrazu wystarcza,  po kalibracji będzie jeszcze lepiej :) za 5 -7 lat(bo tv zmieniam co tyle lat) zobaczymy co będzie ciekawego) dla mnie wielkim plusem samsunga Q9 jest One conect:) lubię porządek w przewodach :) i te niedowierzanie znajomych,  że tylko 1 przewód idzie z tv jak to możliwe :) jest takie zabawne ? 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hubio napisał:

Pierwsze pytanie to takie - czy ty w ogóle masz TV z tego wątku o którym dyskutujemy ? Bo ze stopki wynika, że nie... Po drugie z tego linku co podałeś to piszą o Q6, Q7, Q8 - przejrzałem pobieżnie, ale o Q9 nie znalazłem... A po trzecie - to wątku z komunizmem w ogóle nie zrozumiałem....

Bardzo pobieżnie, skoro na pierwszej stronie masz: "Hey. Yes, I have a q9fn and I got the same problem with brightness and subtitles watching hdr content."

Wątek z komunizmem jest taki, że LCD jako technologia jest upośledzona względem plazmy i OLED, z niewiadomych przyczyn jest ciągnięta za uszy przez producentów, którzy próbują coś z tym zrobić, ale każda próba jest skazana na niepowodzenie... Jak w komunie, widać, że nie działa, ale dokłada się wszelkich starań, żeby udowodnić, że jest inaczej, z zazwyczaj odwrotnym skutkiem.

• Plusik 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, radosuaf napisał:

Bardzo pobieżnie, skoro na pierwszej stronie masz: "Hey. Yes, I have a q9fn and I got the same problem with brightness and subtitles watching hdr content."

Wątek z komunizmem jest taki, że LCD jako technologia jest upośledzona względem plazmy i OLED, z niewiadomych przyczyn jest ciągnięta za uszy przez producentów, którzy próbują coś z tym zrobić, ale każda próba jest skazana na niepowodzenie... Jak w komunie, widać, że nie działa, ale dokłada się wszelkich starań, żeby udowodnić, że jest inaczej, z zazwyczaj odwrotnym skutkiem.

Bzdury kompletne - nie ma żadnych problemów z jasnością i napisami na HDR... Jedynym problemem tego TV, niedociągnięciem są ginące ciemne detale w ciemnych scenach, w NIEKTÓRYCH ustawieniach.... A widzisz szczególnie teraz kiedy tłuczemy te problemy z detalami w czerniach jestem dalej od OLEDów niż kiedykolwiek wcześniej bo i tam giną, tylko tam są wyznawcy super czerni którzy nie zwracają na to uwagi... Oczywiście też nie generalizuję bo i OLED OLEDowi nierówny. W każdym razie nie tylko wypalanie może być tam problemem... I wcale nie jest tak, że by tak wszyscy zaraz kupowali OLEDy, nawet jak by ceny za 75'' spadły bo w 65'' i 55'' już pospadały...

15 minut temu, hubio napisał:

Ale co tu trzymać w niepewności... Przecież wiadomo, że wziął Sony... :)

W końcu zobaczy całego batmana i to razem ze strojem i to w trybie dynamicznym... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Chętnym na pozbycie się swoich Q9FN sugeruję najpierw wyłączenie "czujnika oświetlenia w rozwiązaniach ECO" i powyłączanie wszystkich "ulepszaczy obrazu" aby zobaczyć szczegóły w czerniach i genialny obraz z tych TV. 

I oczywiście tylko i wyłącznie tryb "FILM"

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to może dobrze, że część osób przesiądzie się na SONY bo tam tylko 6 stron, a tu już dobija do 40...

7 minut temu, alek72 napisał:

Chętnym na pozbycie się swoich Q9FN sugeruję najpierw wyłączenie "czujnika oświetlenia w rozwiązaniach ECO" i powyłączanie wszystkich "ulepszaczy obrazu" aby zobaczyć szczegóły w czerniach i genialny obraz z tych TV. 

Pisałem o tym w 2 wątkach... Podałem nawet link do strony gdzie zalecano takie ustawienie, ale to ja zostałem uznany za "oszołoma"...

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, hubio napisał:

W sumie to może dobrze, że część osób przesiądzie się na SONY bo tam tylko 6 stron, a tu już dobija do 40...

Pisałem o tym w 2 wątkach... Podałem nawet link do strony gdzie zalecano takie ustawienie, ale to ja zostałem uznany za "oszołoma"...

To jest nas dwóch....  Zadowolonych z Q9FN. 

Ktoś pisał o kiepskim odwzorowaniu ruchu w Q9FN ale że w sygnale 4k było znośnie i że to matryca nie wyrabia z odświeżaniem. A przecież skoro matryca radzi sobie w 4K to niby dlaczego miałaby mieć problem w SDR? Problemem są kiepskie żródła sygnału a nie matryca w Q9FN.

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, alek72 napisał:

To jest nas dwóch....  Zadowolonych z Q9FN. 

2,5 - ja widzę nieco jego wad ;)
Ale ogólnie jestem zadowolony - szczególnie jak oglądam w nocy film w proporcjach kinowych i czerń letterbox'a nie odróżnia się od ramy tv :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też widzę jego wady bo niestety takie są. Te funkcjonalne bardziej mnie drażnią niż obrazowe. Za parę lat wymienimy Q9FN na te z micro led i może będziemy w pełni usatysfakcjonowani. A póki co cieszmy oczy tymi Q9 bo jest czym. 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Robert Wereszczynski napisał:

2,5 - ja widzę nieco jego wad ;)
Ale ogólnie jestem zadowolony

3,0 - bo ja też generalnie byłem zadowolony, zaważyły jakieś szczegóły, ale to nadal genialny TV, który jak dla mnie jest za bardzo bezkompromisowy w niektórych kwestiach, ale każdy jest inny i woli co innego. Z wątku trochę się bałagan zrobił jakby Q9FN to było jakieś nieporozumienie, a tak nie jest. Jest to naprawdę dobry TV, chociaż drażni trochę to, że przy takich pieniądzach musimy żyć z takimi wadami.

1 godzinę temu, alek72 napisał:

To też sprawdzałem i niestety na takich ustawieniach nie było to samo co uzyskiwałem (bez gimnastykowania) w konfrontacji z ZF9 ? Ja naprawdę sprawdziłem wirtualnie wszystkie możliwe ustawienia, nawet pseudo kalibrację robiłem, na zagranicznych forach jest dużo wpisów z tym związanych. Jestem typowym geek'iem, łatwo się nie poddaje, lubie wyzwania technologiczne, ale ani razu nie uzyskałem to co miałem na ZF9. Jak uzyskiwałem odpowiedni poziom detali to nie tylko ten słynny batman się ukazywał, ale reszta po prostu była przesterowana, a chodzi o to, żeby zwiększyć detale na postaci, a nie całej sceny (bo tam nie ma takiej potrzeby i czerń już nie jest wtedy tak czarna). Tak jak w tej scenie z Murzynem w Altered Carbon, chodzi o to, żeby twarz było widoczna, ale żeby reszta sceny nie była tak rozjaśniona / przesterowana. Nie wiem jak to wytłumaczyć, chyba zrozumie to tylko ten, kto porówna to z jakimś innym topowym telewizorem. Jest po prostu inna immersja i szczegółowość. No i w grach tryb film to nie za bardzo spełni swoje zadanie przez drastycznie zwiększony input lag.

1 godzinę temu, hubio napisał:

A widzisz szczególnie teraz kiedy tłuczemy te problemy z detalami w czerniach jestem dalej od OLEDów niż kiedykolwiek wcześniej bo i tam giną, tylko tam są wyznawcy super czerni którzy nie zwracają na to uwagi... Oczywiście też nie generalizuję bo i OLED OLEDowi nierówny.

Hubio - problem zasadniczy jest taki, że poziom gubienia detali w czernaich w Q9FN w żaden sposób nie możesz porównać do tego co jest w OLED. Ja naocznie zweryfikowałem to w konfrontacji z B7, który nie jest najświęższym OLEDem i jeśli ktoś zobaczy jak to wygląda na B7 vs Q9FN to sobie uświadomi, że OLEDy wcale detali nie gubią. Mówię poważnie, to jest inna skala zjawiska.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 3
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3,0 - bo ja też generalnie byłem zadowolony, zaważyły jakieś szczegóły, ale to nadal genialny TV, który jak dla mnie jest za bardzo bezkompromisowy w niektórych kwestiach, ale każdy jest inny i woli co innego. Z wątku trochę się bałagan zrobił jakby Q9FN to było jakieś nieporozumienie, a tak nie jest. Jest to naprawdę dobry TV, chociaż drażni trochę to, że przy takich pieniądzach musimy żyć z takimi wadami.

To też sprawdzałem i niestety na takich ustawieniach nie było to samo co uzyskiwałem (bez gimnastykowania) w konfrontacji z ZF9 ? Ja naprawdę sprawdziłem wirtualnie wszystkie możliwe ustawienia, nawet pseudo kalibrację robiłem, na zagranicznych forach jest dużo wpisów z tym związanych. Ani razu nie uzyskałem to co miałem na ZF9. Jak uzyskiwałem odpowiedni poziom detali to nie tylko ten słynny batman się ukazywał, ale reszta po prostu była przesterowana, a chodzi o to, żeby zwiększyć detale na postaci, a nie całej sceny (bo tam nie ma takiej potrzeby). Nie wiem jak to wytłumaczyć, chyba zrozumie to tylko ten, kto porówna to z jakimś innym topowym telewizorem.

Hubio - problem zasadniczy jest taki, że poziom gubienia detali w czernaich w Q9FN w żaden sposób nie możesz porównać do tego co jest w OLED. Ja naocznie zweryfikowałem to w konfrontacji z B7, który nie jest najświęższym OLEDem i jeśli ktoś zobaczy jak to wygląda na B7 vs Q9FN to sobie uświadomi, że OLEDy wcale detali nie gubią. Mówię poważnie, to jest inna skala zjawiska.

@misiek_to_ja - podpisuję się pod tym obiema rekami. Dodam również, że nie byłbym w stanie wybrać między Q9 i ZF9. To świetne telewizory i wybór jednego z nich będzie  zależał od osobistych  preferencji.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Groszek napisał:

@misiek_to_ja - podpisuję się pod tym obiema rekami. Dodam również, że nie byłbym w stanie wybrać między Q9 i ZF9. To świetne telewizory i wybór jednego z nich będzie  zależał od osobistych  preferencji.

Dlatego tak jak wcześniej już wielokrotnie wspominałem i jak kilka przypadków tutaj na forum pokazuje - nie wolno traktować wyników testów czy cyferek na planszach testowych jako wyroczni. Jest to oczywiście jakaś wskazówka, ale warto samemu ocenić co jak wygląda, co wybiorą "nasze" oczy i serce.

Ja teraz sobie tak myślę, że Sony jednak wiedziało co robiło z ZF9. Zdecydowali się na odważne, można powiedzieć kontrowersyjne decyzje (np. niski natywny kontrast). Jak popatrzy się z większej perspektywy to TV został równo zjechany w w większośći recenzji za czerń i kontrast, bo na papierze rzeczywiście słabo to wygląda. I tylko nieliczne recenzje (jak ta tutaj w serwisie od M. Koper) odważyły się powiedzieć coś innego i TV dostał rekomendacje "bardzo polecamy" (tak jak Q9FN). Przecież czerń została wpisana do plusów w tym TV, cyt "Świetna czerń, bardzo skuteczne lokalne wygaszanie". A większość recenzji twierdzi coś innego - to jak to jest ? Do tego mnóstwo ludzi na zagranicznych forach zaczęło twierdzić coś całkiem innego niż w większości recenzji. Nie daje trochę do myślenia ? Mnie to w jakiś sposób zmotywowało do porównania tych TV i okazało się, że w realnych zastosowaniach jest inaczej i inżynierowie Sony doskonale wiedzieli co robią. Znaczka "Master Series" do słabego TV nie daliby, wszak to jest w jakiś sposób ich referencja obecnie.

Jaki z tego wniosek ? Najlepiej samemu porównać i zobaczyć. Bo tak teraz wielu osobom wydaje się, że mają najlepszy TV (vide Hubio). Tak, jak przeczytasz ranking rtings.com to tak jest, ale czemu ufać innym, trzeba zaufać sobie. Mnie nie interesuje co jest w jakichś recenzjach, pozwoliło mi to tylko zawęzić wybór TV do przetestowania, ale decyzje podjąłem samodzielnie bazując na swoich odczuciach, a nie na tym co Hubio lub misiek_to_ja czy inny Jarząbek mówi ?

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 3
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

A Ty to w ogóle kupujesz ten TV dla siebie czy żeby sąsiad był zazdrosny.... ? Bo poprzednio bardzo Cię wkurzało, że sąsiad Ci wmówił, że ma lepszy... Zostawmy tą psychologię na boku...

Powiedz lepiej czy ta czerń na tym TV jest tak smolista, głęboka i zapierająca dech w piersi jak na Samsungu Q9FN ?

Ale to juz zostlao napisane, wiec w sumie wystarczy zerknac do recenzji - kilka fragmentów:

"W niektórych ze scen TV był w stanie dostarczyć czerń bliską OLED’owej. Często możemy ją podziwiać":
"Świetna czerń, bardzo skuteczne lokalne wygaszanie"

Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podswietleniem-direct-led/

Hubio czy Ty nie pisales wczesniej przypadkiem, ze  dwa lata temu mowiles ze czerń nie jest taka ważna? ;)

Edytowane przez szewi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, szewi napisał:

Ale to juz zostlao napisane, wiec w sumie wystarczy zerknac do recenzji - kilka fragmentów:

"W niektórych ze scen TV był w stanie dostarczyć czerń bliską OLED’owej. Często możemy ją podziwiać":
"Świetna czerń, bardzo skuteczne lokalne wygaszanie"

Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podswietleniem-direct-led/

Hubio czy Ty nie pisales wczesniej przypadkiem, ze  dwa lata temu mowiles ze czerń nie jest taka ważna? ;)

Ja pytałem nie Ciebie z całym szacunkiem tylko osobę, która wymieniła Q9 na ten SONY bo ma na bieżąco porównanie. Co do kwestii ważności czerni "przypadkiem' ostatnio tak nie mówiłem 2 lata temu tylko 1 dzień temu, ale Ty Szewi jak zwykle nie czytasz uważnie tego co piszę.... Właściwie to co 5 post... Zalecam więcej uwagi...

Dnia 29.01.2019 o 14:50, hubio napisał:

To dosyć zabawne, że piszesz o moim zaślepieniu skoro ja po 10 sek. od włączenia już zauważyłem ten problem z detalami w czerniach i tu o tym  z miejsca napisałem... Ja już miałem tyle TV i projektorów w życiu, że z tym TV może być jak dla mnie już tylko lepiej, bo wszystkie wady, a w zasadzie tą jedną co tu wałkujemy widziałem od początku... Od kilku lat na wielu forach pisałem, że czerń to nie wszystko co przykład tego TV udowadnia w 100%. Ja myślę, że nie tylko wszyscy potencjalni użytkownicy tego TV, ale także wszyscy potencjalni użytkownicy OLEDów powinni zwrócić uwagę na problem ginących detali w czerniach...

I cały czas tak uważam... A właśnie przez takich maniaków czerni i trumny Samsung pragnąc za wszelką cenę zbliżyć się do OLEDów nie przywiązał należytej wagi do detali w czerniach i stąd mamy teraz te kontrowersje... Ja o tym od 2 lat trąbię, a teraz (przynajmniej w tym wątku) parę ludzi się obudziło...

Tym nie mniej można powiedzieć, że odgrywa się teraz we mnie swoista walka wewnętrzna między starym hubio, a nowym hubio :) bo po tym co zobaczyłem na tym TV w kwestii czerni już prawie każdy inny TV może być dla mnie tylko ciemno szary... Ta scena w Kidding z kukiełką i dziewczyną na krzesełku w ciemnym pomieszczeniu to jest po prostu zbieranie szczęki z podłogi... :) A to w zwykłym tunerze SAT i jakości HD...

Póki nie porównam z SONY to oczywiście nie mam żadnego prawa się wypowiadać jak tam to wygląda. Wierzę na słowo, że nie ma problemów z detalami w czerniach, ale w to miejsce mogą być inne np. blooming czy za słaba czerń... Tym nie mniej absolutnie nie przesądzam jakiego bym wyboru nie dokonał bo może i by też był wybór SONY, ale naprawdę nie wiem... W każdej chwili i tak mogę oglądać filmy na Epsonie gdzie są piękne detale w czerniach więc i tak mam alternatywę... Na razie zachwycam się tym TV... I też należy dokładnie zdefiniować te detale w czerniach bo po 2 tyg. użytkowania nie stwierdziłem absolutnie żadnego problemu z białymi detalami w czerniach jakieś ginące gwiazdy itd to chyba było rok temu. Są wyłącznie problemy z ciemnymi detalami w ciemnych scenach lub przy odpowiednim oświetleniu gdzie giną jakieś fałdki na ubiorze... Np postać oświetlona jasnym światłem dziennym i ujęcie pod to światło czy jakaś postać po prostu słabo oświetlona... W praktyce takie sytuacje zdarzają się po 10 sek. na 2 godzinny film... Dla mnie nie ma to już wielkiego znaczenia... Przyjmując hipotetyczną konfrontację z SONY zdecydowałbym się na niego raczej tylko wtedy jeśli by ta czerń i kontrast były tak samo mocne jak w Q9 i były by zachowane wszystkie detale w czerniach... Oczywiście jakaś poświata przy napisach też by nie była do zaakceptowania...

2 godziny temu, misiek_to_ja napisał:

Jak uzyskiwałem odpowiedni poziom detali to nie tylko ten słynny batman się ukazywał, ale reszta po prostu była przesterowana, a chodzi o to, żeby zwiększyć detale na postaci, a nie całej sceny (bo tam nie ma takiej potrzeby i czerń już nie jest wtedy tak czarna). Tak jak w tej scenie z Murzynem w Altered Carbon, chodzi o to, żeby twarz było widoczna, ale żeby reszta sceny nie była tak rozjaśniona / przesterowana. Nie wiem jak to wytłumaczyć, chyba zrozumie to tylko ten, kto porówna to z jakimś innym topowym telewizorem. Jest po prostu inna immersja i szczegółowość.

Ja dokładnie Cię rozumiem. O to właśnie chodzi... Natomiast pragnę zauważyć, że na Panasonicu tryby HDR właśnie tak działają, że nie przesterowują całej sceny tylko w zakresie HDR dlatego to super działa w stosunku do zwiększania całej jasności. Pisał nawet o tym MK w teście tego Panasonica. Jeśli zaś mówimy o SDR można uzyskać taki kompromis, że jest idealnie. Np w trybie kino czy po kalibracji nic już nie trzeba robić i są wszyściutkie detale w czerniach. Pisałeś, że Ty też wszystko co możliwe ustawiałeś i wierzę Ci, ale może jest też różnica w odbiorze między 65'' a 75'' - na większym TV z odległości 2,5 m widać więcej i nawet te ciemne cienie są lepiej widoczne jak i cały obraz... Nie wiem, ale przynajmniej na filmach dla mnie jest naprawdę super... W trybie standardowym oglądam filmy bez rozjaśniania i jestem po prostu w szoku po niektórych filmach... Dzisiaj jeszcze po radzie kolegi Robert Wereszczynski zmieniłem opcję HDMI - poziom czerni na "niski" i jest jeszcze lepiej...

A też w tym wszystkim zapomnieliśmy o innej sprawie... Ok czernie czerniami, ale co w jasnych scenach ? Czy to SONY z niższym kontrastem też tak sobie świetnie radzi ? Czy tak super odwzorowuje np. odcienie skóry ? Czy tak pięknie wygląda Planeta Ziemia ? Jak tylko gdzieś znajdę wystawiony ten TV SONY to pojadę do sklepu i sprawdzę bo ja i tak nie mam ani możliwości ani by mi podstawka nie weszła z SONY, ale jestem bardzo ciekaw po tym co tu pisaliście...

I mam jeszcze takie pytanie do kolegów co powymieniali te Samsungi na SONY... W przypadku 65'' to przecież ceny OLEDów są porównywalne z tym ZF9 więc nie lepiej było brać OLEDa ? Miałem już wcześniej o to zapytać... 65AF8 kosztuje tyle co ZF9 65'' a 65AF9 jest tylko droższy o 4 tyś... Ceny OLEDów to od 75'' robią się wysokie lub nie ma modeli jak w tym wypadku, ale w 65'' to można szaleć więc właściwie dlaczego wy nie wymieniacie na OLEDy skoro one są wg tak recenzji jak i użytkowników znacznie lepsze od LCD ?

LG C8 w 65'' macie za 9800zł,  SONY AF9 za 14 tyś - wg rtings zwycięzcy wszystkich TV 4K...

Bo ja jak bym miał brać 65'' to w pierwszej kolejności bym protestował OLEDy no chyba, że wierzycie w te bajki, że i w tych topowych jest wypalanie... W takim razie rozumiem... :) Kiedyś były bajki o martwych pixelach więc średnio co roku kiedy wymieniałem TV to ciągle się tego bałem, z czasem przestałem... Teraz są bajki o wypalaniu... :) 

2 godziny temu, misiek_to_ja napisał:

Więc dlaczego nie wymieniłeś na OLEDa ? wypalanie ?

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio Napisz do Samsunga zeby zrobili taki zestaw: TV + odtwarzacz panasonica + kalibracja od Hubia :)

@misiek_to_ja pisał dlaczego. Nie czytasz uważnie a innym zalecasz uwagę i skupienie ;)

1 godzinę temu, hubio napisał:

Więc dlaczego nie wymieniłeś na OLEDa ? wypalanie ?

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Robert Wereszczynski napisał:

Ale ogólnie jestem zadowolony - szczególnie jak oglądam w nocy film w proporcjach kinowych i czerń letterbox'a nie odróżnia się od ramy tv :)

A tego samego nie będzie w każdym telewizorze z rozsądnym wygaszaniem strefowym, nawet w LG SK9500 na IPS-ie? U mnie też pasy są czarne, ale wystarczy, że w rogu jest logo stacji TV i już mamy piękny blooming :-|.

9 godzin temu, misiek_to_ja napisał:

Mnie to w jakiś sposób zmotywowało do porównania tych TV i okazało się, że w realnych zastosowaniach jest inaczej i inżynierowie Sony doskonale wiedzieli co robią.

O tym pisałem - nastawienie na numerki w testach vs. rzetelna inżynierska robota.

8 godzin temu, hubio napisał:

I mam jeszcze takie pytanie do kolegów co powymieniali te Samsungi na SONY... W przypadku 65'' to przecież ceny OLEDów są porównywalne z tym ZF9 więc nie lepiej było brać OLEDa ? Miałem już wcześniej o to zapytać... 65AF8 kosztuje tyle co ZF9 65'' a 65AF9 jest tylko droższy o 4 tyś... Ceny OLEDów to od 75'' robią się wysokie lub nie ma modeli jak w tym wypadku, ale w 65'' to można szaleć więc właściwie dlaczego wy nie wymieniacie na OLEDy skoro one są wg tak recenzji jak i użytkowników znacznie lepsze od LCD ?

Jak sobie pomyślę, że dałem za XF90 4.700, a po miesiącu można było mieć B8 za 4.900, to mnie trochę kłuje w mostku... No ale trudno, przynajmniej jak odpalam statyczny obraz i idę zrobić kanapki do kuchni, to się nie stresuję. Wcześniej miałem same plazmy, więc wiem, o czym mówię :).

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, alek72 napisał:

Ogolnie powinno się powylaczac wszystkie opcje z " rozwiązać eko" zostawić tylko automatyczne wyl tv po 4 h bezczynności. 

Do ustawień eko dostajemy się: 

Naciskamy na pilocie domek miedzy vol a ch -Ustawienia- ogólne - rozwiązania eco. 

Ja mialem non stop wl tryb oszczędzania energii niski jak wyl to tv nabrał " wigoru" . Bede testowal wieczorem,  ale na ? pierwszy rzut oka widac, że obraz i kolory będą znacznie lepsze(nie będą takie wyprane).  Wiec ci znawcy co tv wymienili na inny a nie potrafili tv ustawić to im gratuluję :)

Ja wolę miec tv który ma dużo opcji ustawień obrazu i dostosowac po czasie do perfekcji niż wyciagnac  tv z kartonu i mieć ok ? obraz ale mieć wykastrowane opcje ustawień po którym nigdy nie dostosujemy obrazu do q9. Ja mogłem kupić oleda,  ale jednak magia"wypalen" mnie przerazila, wolałem nie mieć niespodzianki po wydaniu za tv 14 k miec po prostu święty spokój :). Za 7lat wymienię na nową technologię która będzie wtedy obecna i będzie znacznie lepsza niż oled:) 

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do sceny z murzynem w Altered Carbon:

domyślne ustawienia "suwaków" w trybie film,

wyłączone "ulepszacze" (contrast enhancer, czysty obraz cyfrowy) i czujnik światła,

Netflix z aplikacji wewnętrznej Q9FN.

Murzyn pod marynarką ma kamizelkę z 4 guzikami a pod nią koszule z imitacją krawata. Minę ma taką jakby był nieszczęśliwy że ta pani jest do niego tyłem albo że musi występować w tym filmie. Scena nie jest w żaden sposób rozjaśniona. Są szczegóły zarówno w światłach jak i cieniach. Dynamika tonalna tego ujęcia jest na współczesną "6"

Jeśli chodzi o niedoskonałości funkcjonalne Q9FN: aktywacja trybu UHD na którymkolwiek wejściu HDMI powoduje brak dźwięku po przełączeniu na dekoder kablowy (SDR). Albo dlaczego tryb UHD wejścia HDMI trzeba aktywować ręcznie? Czy nie mogłoby się to odbywać automatycznie?

Odnośnie stwierdzenia że "Q9FN to najlepszy LCD na świecie" sam w kilku recenzjach przeczytałem to zdanie w ubiegłym już roku. A było to na różnych etapach aktualizacji oprogramowania układowego.

ZF9 dogonił Q9FN? To fantastycznie. Jest dwóch liderów. Chcącym posiadać np Samsunga przypominam o nowych modelach już za 2-3 miesiące. Jednak te nowe będą pewnie 2x droższe niż aktualne. Życzę samych trafnych decyzji przy podejmowanych wyborach

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Crnk1987 napisał:

Ja wolę miec tv który ma dużo opcji ustawień obrazu i dostosowac po czasie do perfekcji niż wyciagnac  tv z kartonu i mieć ok ? obraz ale mieć wykastrowane opcje ustawień po którym nigdy nie dostosujemy obrazu do q9.

1. Dla mnie perfekcja jest jedna - i są to ustawienia najbliżej jasno sprecyzowanego standardu. Tak jak najdroższe wzmacniacze na świecie nie mają 20-pasmowych korektorów dźwięku - a są i takie, gdzie jest tylko włącznik/wyłącznik i pokrętło głośności.

2. Który TV wg Ciebie nie ma wystarczającej ilości ustawień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, radosuaf napisał:

Jak sobie pomyślę, że dałem za XF90 4.700, a po miesiącu można było mieć B8 za 4.900, to mnie trochę kłuje w mostku... No ale trudno, przynajmniej jak odpalam statyczny obraz i idę zrobić kanapki do kuchni, to się nie stresuję. Wcześniej miałem same plazmy, więc wiem, o czym mówię :).

Witam w klubie "pokłutych" przez życie: ja swojego 65Q9FN kupiłem 2 dni przed Cashback'iem

Edytowane przez alek72
  • Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, alek72 napisał:

ZF9 dogonił Q9FN? To fantastycznie. Jest dwóch liderów. Chcącym posiadać np Samsunga przypominam o nowych modelach już za 2-3 miesiące. Jednak te nowe będą pewnie 2x droższe niż aktualne. Życzę samych trafnych decyzji przy podejmowanych wyborach

raczej nie musial nikogo gonić. To sa dwa porownywalne  lcd z gornej polki oferujace troche inne podejscie / dzialanie w kilku kwestiach i od uzytkownikow zalezy na co bardziej zwracaja uwage w obrazie lub co ich bardziej lub mniej w nim denerwuje.

Wybór nie jest oczywisty i prosty tak jak juz  bylo mowione wiele razy. Na papierze q9fn jest troche lepszy. W zyciu jednak czasem decyduja niuanse.

Wsrod recenzentow tez masz czasem rozbieznosci, podobnie jak opinie wsrod uzytkownikow, dla kogos bedzie bardzo wazny  kontrast, dla kogos innego np wierne odwzorowanie kolorow, kąty, czy plynnosc obrazu itp.

Generalnie mysle ze kazdy z posiadaczy po czesci jest najlepszym recenzentem bo ma sprzet dluzej, zakladajac ze potrafi do sprawy podejsc obiektywnie i na chłodno jak opadnie pozakupowa euforia.

Edytowane przez szewi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Ogolnie powinno się powylaczac wszystkie opcje z " rozwiązać eko" zostawić tylko automatyczne wyl tv po 4 h bezczynności. 

Do ustawień eko dostajemy się: 

Naciskamy na pilocie domek miedzy vol a ch -Ustawienia- ogólne - rozwiązania eco. 

Ja mialem non stop wl tryb oszczędzania energii niski jak wyl to tv nabrał " wigoru" . Bede testowal wieczorem,  ale na ? pierwszy rzut oka widac, że obraz i kolory będą znacznie lepsze(nie będą takie wyprane).  Wiec ci znawcy co tv wymienili na inny a nie potrafili tv ustawić to im gratuluję :)

Ja wolę miec tv który ma dużo opcji ustawień obrazu i dostosowac po czasie do perfekcji niż wyciagnac  tv z kartonu i mieć ok ? obraz ale mieć wykastrowane opcje ustawień po którym nigdy nie dostosujemy obrazu do q9. Ja mogłem kupić oleda,  ale jednak magia"wypalen" mnie przerazila, wolałem nie mieć niespodzianki po wydaniu za tv 14 k miec po prostu święty spokój :). Za 7lat wymienię na nową technologię która będzie wtedy obecna i będzie znacznie lepsza niż oled:) 

A masz wersję 65'' czy 75'' ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, szewi napisał:

Generalnie mysle ze kazdy z posiadaczy po czesci jest najlepszym recenzentem bo ma sprzet dluzej, zakladajac ze potrafi do sprawy podejsc obiektywnie i na chłodno jak opadnie pozakupowa euforia.

Jest raczej odwrotnie - ludzie albo racjonalizują zakup, albo mieszają go kompletnie z błotem z dziwnych powodów. Jak się wejdzie np. na forum Sony, to 90% użytkowników pisze, że to ostatni zakup Sony i że zaraz wyrzucą TV przez okno - czy to grupa reprezentatywna? Nie. Bo jak ktoś nie ma problemów, to nie wchodzi na forum. Z drugiej strony masz ceneo, na którym prawie każdy produkt jest wypasiony - i możesz przeczytać, że subwoofer za 700 zł dosłownie roznosi ściany i faluje parkiet na 1/3 głośności... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma łatwo ;) Trzeba sie przebic przez gąszcz takich i innych opinii, wylowic co istotne i samemu wyrobić sobie zdanie :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi