Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, hubio napisał:

1. Owszem wymaga kalibracji żeby mieć obraz dokładnie taki jak chciał reżyser... Ale kto powiedział, że każdy tego chce ? To ja go oglądam i tylko ja, a nie ktoś inny i oglądam w trybie i ustawieniach jakie mi pasują... A na dzień dzisiejszy do filmów zrobiłem sobie w standarcie różne ustawienia... Do sportu mam inne, do newsów inne i do reszty inne...

Co do źródła - jesteś w błędzie, dużym błędzie... Są tak jak tu wątek o TV całe wątki o playerach, tv boxach, upscalowaniu przez nie itd.

1. No ja bym chciał :). I nie chciałoby mi się grzebać w ustawieniach w zależności od tego, co oglądam. W plazmie Panasonica wyjąłem TV, włączyłem tryb kinowy, zmniejszyłem ostrość do 0 i nie ruszałem go tak przez kilka lat :).

2. Co do źródła - zależy od ekranu. Ja po zakupie Sony jestem wkurzony, że muszę 576p wypuszczać dla DVD z Blu-raya, bo wolałbym, żeby szło 576i, a X1 robił całą robotę. De facto obróbki nie powinno być żadnej - tylko odczyt zer i jedynek, a następnie wysłanie jej w niezmienionej postaci do TV i tam ewentualnie kombinowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tonybcc napisał:

Nie sprawdzaj, u ciebie będzie widać ?

Przed chwilą, misiek_to_ja napisał:

Haha, dokładnie, wszyscy już wiemy jaki będzie rezultat, a więc daremny trud z Twojej strony ?

Myślę, że w fabrycznym trybie naturalnym i standardowym HDR na Panasonicu detale w czerniach zginą... Jestem tego pewien...

W trybie standardowym na TV i jasne kino HDR na Panasonicu będzie ok...

Panowie dyskutujmy na argumenty, nie na emocje !

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, efel napisał:

Miesiąc temu róbiłeś tu g.ó.w.n.o.burzę pisząc tak:

Na moje prośby o jakieś dowody że Samsung tak drastycznie poprawił działanie local dimmingu mnie wyśmiałeś. W każdym poście podkreślałeś czystość swoich intencji i zachęcałeś innych do zakupu tego telewizora, który niesłusznie Twoim zdaniem był posądzany o gubienie detali. Nie będę więcej cytował bo każdy może się cofnąć do 18 stony tego wątku, gdzie zaczęły się Twoje pieśni pochwalne i walka z innymi userami.

Teraz piszesz tak:
Dnia 28.01.2019 o 14:52, Porter11 napisał:

Jak dla mnie straciłeś całkowicie wiarygodność. Zdajesz sobie sprawę że się ośmieszyłeś i wprowadziłeś być może kogoś w duży błąd?

To wszystko przeze mnie... :) Zobaczyłem, że Pani Pochanke ma ciemny żakiet na którym nie widać fałdek i się zaczęło... Parę ludzi zaczęło wymieniać ten TV... :) Samsung może mieć do mnie pretensję.... :)

Ale generalnie bardzo się cieszę, że wreszcie tak dużo ludzi widzi, że nie tylko doskonała, smolista czerń się liczy, ale także, a może przede wszystkim, detale w czerniach... To duża zmiana, bo jak pisałem o tym 2, 3 lata temu uważali mnie za oszołoma...

29 minut temu, radosuaf napisał:

1. No ja bym chciał :). I nie chciałoby mi się grzebać w ustawieniach w zależności od tego, co oglądam. W plazmie Panasonica wyjąłem TV, włączyłem tryb kinowy, zmniejszyłem ostrość do 0 i nie ruszałem go tak przez kilka lat :).

2. Co do źródła - zależy od ekranu. Ja po zakupie Sony jestem wkurzony, że muszę 576p wypuszczać dla DVD z Blu-raya, bo wolałbym, żeby szło 576i, a X1 robił całą robotę. De facto obróbki nie powinno być żadnej - tylko odczyt zer i jedynek, a następnie wysłanie jej w niezmienionej postaci do TV i tam ewentualnie kombinowanie...

1. Generalnie masz rację i prawdopodobnie z SONY ZF9 tak właśnie jest... Na moim wcześniejszym Samsungu MU 80002 też tak było i jestem pewien, że na QLEDZie Q7FN też tak jest, ale to właśnie "koszt" tej czerni i tego agresywnego systemu wygaszania, który gubi detale w czerniach... Czy da się pogodzić taki kontrast i czerń jednocześnie z brakiem gubienia detali w czerniach - niech napiszą posiadacze OLEDów...

2. Czytałem, że najlepiej żeby obróbką obrazu zajmował się sprzęt jak najbliżej źródła - czyli jeśli coś ogladamy z TV BOXA to lepiej żeby TV BOX, a jak z TV np z pena - to TV... Jeśli wyświetlacz ma lepszy system poprawy jakości i upscalowania w niektórych playerach jak SONY czy Oppo jest tryb "direct" i wtedy obróbką zajmuje się wyświetlacz... Ja akurat jestem bardzo zadowolony z obróbki tak w Panasonicu jak i w HiMedia, a w związku z tymi problemami w detalach w czerniach bardzo się to przydaje... Ale i do Epsona się przydaje i przydawało do wcześniejszych wyświetlaczy jak TV Samsung 8002

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jakość obrazu wyświetlanego na  tv z pena będzie dużo lepsza niż jak pen jest podpiety do One conecta? Jakie modele playerów polecacie ? 

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Gdzie to jest ?

Ustawienia -> Ogólne -> Mendedżer urządzeń zewnętrznych -> Poziom czerni HDMI 
Oczywiście zmienić można tylko mając aktywne dane wejście. Osobiście mam ustawione na niska - inaczej faktycznie ginęło trochę detali z płyt blu-ray  ...  
Od wczoraj oglądam sobie Alienista na Netflixie (całkiem ciemny i mroczny serial) - dopóki i cały czas widzę detale na czarnych garniturach i płaszczach (pomimo tego, że jest to SDR ;) ), to będę twierdził, że jest naprawdę dobrze. 

Zresztą szkoda mi trochę czasu by oglądać film klatka po klatce i zastanawiać się czy w masteringu specjalnie schowano taką a nie inną ilość detali w cieniach czy jest to wina TV. 

Poza tym telewizory i monitory studyjne też podlegają okresowej rekalibracji żeby spełniały określone normy. 
Więc nie wiem skąd zdziwienie niektórych osób, że trzeba robić kalibrację by wyciągnąć maxa z tv - choćby kosztował i 20k...  

W przypadku Samsunga można mieć jedynie zarzut, że jest ona w zasadzie konieczna dla kogoś, kto lubi "reżyserskie" kolory.  

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Czy jakość obrazu wyświetlanego na  tv z pena będzie dużo lepsza niż jak pen jest podpiety do One conecta? Jakie modele playerów polecacie ? 

Nie będzie to miało znaczenia. Zamiast pena sugeruje kupić mały dysk SSD, ADATA robi fajne i korzystne cenowo dyski SSD SD700 z USB3.1, za 512GB zapłaciłem niedawno w sklepie na M. zaledwie 350 PLN, teraz widzę, że są za 379 PLN.W tej cenie to dostaniesz pena 256GB (w sensie szybkiego, coś typu Sandisk Extreme Pro 256GB z transferami na poziomie 400MB/s), a tutaj w tym SSD masz 440 MB/s i to naprawdę mocno czuć przy odtwarzaniu filmów 4K np. przy szybkim przewijaniu w przód / tył, kopiowaniu plików etc. Genialne urządzenie, do tego małe i nawet możesz się z nim wykąpać ?

Edytowane przez misiek_to_ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

polecam Zidoo X20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Nie będzie to miało znaczenia. Zamiast pena sugeruje kupić mały dysk SSD, ADATA robi fajne i korzystne cenowo dyski SSD SD700 z USB3.1, za 512GB zapłaciłem niedawno w sklepie na M. zaledwie 350 PLN, teraz widzę, że są za 379 PLN.W tej cenie to dostaniesz pena 256GB (w sensie szybkiego, coś typu Sandisk Extreme Pro 256GB z transferami na poziomie 400MB/s), a tutaj w tym SSD masz 440 MB/s i to naprawdę mocno czuć przy odtwarzaniu filmów 4K np. przy szybkim przewijaniu w przód / tył, kopiowaniu plików etc. Genialne urządzenie, do tego małe i nawet możesz się z nim wykąpać ?

Akurat w przypadku OneConnecta prędkość dysku w zasadzie nie ma różnicy - i tak wszystkie porty są USB 2.0 ... jedynie po stronie komputera będzie szybciej kopiować filmy ;) 
Na szczęście nawet 2,5" dysk 7200rpm wystarcza do jednoczesnego nagrywania i odtwarzania materiału HD czy nawet UHD (testowane na kanale NASA). 
Podobnie z odtwarzaniem plików z pena - testowałem filmy 60GB+ i na szczęście poszło ok (aczkolwiek trochę obawiałem). 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Robert Wereszczynski napisał:

Akurat w przypadku OneConnecta prędkość dysku w zasadzie nie ma różnicy - i tak wszystkie porty są USB 2.0 ... jedynie po stronie komputera będzie szybciej kopiować filmy ;) 
Na szczęście nawet 2,5" dysk 7200rpm wystarcza do jednoczesnego nagrywania i odtwarzania materiału HD czy nawet UHD (testowane na kanale NASA). 
Podobnie z odtwarzaniem plików z pena - testowałem filmy 60GB+ i na szczęście poszło ok (aczkolwiek trochę obawiałem). 

Ooo to nie zwróciłem uwagi, a rzeczywiście. Chociaż podczas oglądania i przewijania transfer nie jest tak istotny jak dostęp swobodny w różne miejsca pliku i tutaj czuć było różnicę w stosunku do dysku 2,5", strzelało mnie jak to wolno się odbywa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Robert Wereszczynski napisał:

Poza tym telewizory i monitory studyjne też podlegają okresowej rekalibracji żeby spełniały określone normy. 
Więc nie wiem skąd zdziwienie niektórych osób, że trzeba robić kalibrację by wyciągnąć maxa z tv - choćby kosztował i 20k...

Jak mniemam, nie robisz masteringu dla znanych hollywoodzkich studiów za pomocą tego telewizora i nie zarabiasz nim ciężkich pieniędzy - więc powinieneś mieć 95% efektu po wyjęciu telewizora z pudełka. Tak jak osoba robiąca skład lokalnej gazety nie siedzi kalibruje pewnie okresowo (a zapewne w ogóle) monitora tak, jak robią to profesjonalne wydawnictwa czy agencje reklamowe. Czy gdybyś kupił Mercedesa GT AMG, to przyjąłbyś: "Panie, jeśli chce Pan wyciągnąć maksa, to Pan podjedzie na serwis za tydzień, 20 tys. się należy" - no bo przy 760 tys. zł wydanych na samochód, to te 20 tys. zł to drobnostka?

Rozumiem sens kalibracji ekranu, ale nie rozumiem konieczności tej kalibracji, żeby obraz sensownie wyglądał, dla mnie to obciach ze strony producenta. Japończycy jakoś mogą...

Edytowane przez radosuaf
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, radosuaf napisał:

Rozumiem sens kalibracji ekranu, ale nie rozumiem konieczności tej kalibracji, żeby obraz sensownie wyglądał, dla mnie to obciach ze strony producenta. Japończycy jakoś mogą...

Ale tu właśnie chodzi o personalne oczekiwania i zdolności postrzegania. To co dla nas nie jest 95%, dla innych przekracza 120.... 
Akurat tak się składa, że przez wiele lat miałem bardzo dużo do czynienia z telewizjami, grafiką itp. - dlatego pierwszy lepszy tv mnie nie zadowala.
Nawet mojego Pionka, który po wyjęciu z pudełka wydawał się być referencją na tle ówczesnych LCD, dostrajałem pod swoje preferencje. 

Zapewniam Ciebie, że gdyby ludzie hurtowo kupowali te tv, a potem je zwracali, to Samsung bardzo szybko zmieniłby politykę dot. fabrycznej kalibracji. 
Skoro tego nie robią, a recenzenci nie obniżają MOCNO not za jakość obrazu i konieczność kalibracji, to po co mieć wyższe koszty produkcji? 

Taki lajf - tutaj nie ma miejsca na sentymenty. 
Jak masz z tym jakiś straszny ból tylnej części ciała i chcesz mieć bardzo realistyczne kolory po wyjęciu z pudełka, to po prostu idziesz gdzieś indziej albo zamawiasz profesjonalną kalibrację - a nie siejesz defetyzm i dezinformację - tak jak co niektórzy na tym forum :)

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Ale tu właśnie chodzi o personalne oczekiwania i zdolności postrzegania. To co dla nas nie jest 95%, dla innych przekracza 120.... 
Akurat tak się składa, że przez wiele lat miałem bardzo dużo do czynienia z telewizjami, grafiką itp. - dlatego pierwszy lepszy tv mnie nie zadowala.
Nawet mojego Pionka, który po wyjęciu z pudełka wydawał się być referencją na tle ówczesnych LCD, dostrajałem pod swoje preferencje. 

Zapewniam Ciebie, że gdyby ludzie hurtowo kupowali te tv, a potem je zwracali, to Samsung bardzo szybko zmieniłby politykę dot. fabrycznej kalibracji. 
Skoro tego nie robią, a recenzenci nie obniżają MOCNO not za jakość obrazu i konieczność kalibracji, to po co mieć wyższe koszty produkcji? 

Taki lajf - tutaj nie ma miejsca na sentymenty. 
Jak chcesz mieć bardzo realistyczne kolory po wyjęciu z pudełka, to po prostu idziesz gdzieś indziej albo zamawiasz profesjonalną kalibrację. 

No i ja właśnie idę gdzie indziej. Oboje jesteśmy zdania, że przeciętnemu człowiekowi nie jest potrzebne 100% idealne wierne odwzorowanie kolorów - dlatego zapewnienie względnej powtarzalności matryc i przygotowanie jednego trybu "prawie idealnego" (jak robią to Panasonic i Sony) nie powinno nastręczać aż takich problemów i powinno być dostępne dla np. takiego szaraczka jak ja. Skoro wysyłamy sondę bezzałogową na Marsa, to chyba nie stanowi to wyzwania z technologicznego punktu widzenia?

Samsung ma właśnie takie podejście - typu totalnie g*wniane podejście do wygaszania strefowego w NU8000, którego nawet nie da się wyłączyć (choć wystarczyło dać taką opcję w menu), ale na syntetycznych planszach ANSI pokazują się imponujące liczby... Mnie to od tego telewizora mocno odrzuciło (jak i rozrzut jakościowy matryc, wystarczy przejrzeć wątek tego telewizora) - i chociaż recenzenci się tym telewizorem jarają, a dopłata do XF90 była sowita z mojego punktu widzenia, to wolałem dopłacić. Wypuszczenie z odpowiednią ceną "QLEDa" Q6 o takich samych, jeśli nie gorszych parametrach niż NU8000 to też jakiś śmiech na sali... Tutaj mamy flagowca, na którym "Gwiezdne Wojny" to tylko "Wojny", bo bez kalibracji gwiazd nie zobaczymy, żeby numerki w kontraście się zgadzały w testach. Ja tego nie kupuję. Oczywiście, masz prawo do innego zdania, ale z powodów mentalnościowych Koreańczycy Japończyków nigdy nie dogonią - może dlatego najwięcej matryc tłucze LG, ale laury zazwyczaj zgarnia Panasonic albo Sony, używając tych samych matryc, ale podchodząc do produktu i klienta z należytym szacunkiem.

Edytowane przez radosuaf
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, radosuaf napisał:

Koreańczycy Japończyków nigdy nie dogonią

Jestem tego samego zdania, dotyczy to również aut.Choć wielu tu pisze że nie warto dopłacać 20% dla znaczka np Sony. 

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, gangi007 napisał:

Jestem tego samego zdania, dotyczy to również aut.Choć wielu tu pisze że nie warto dopłacać 20% dla znaczka np Sony. 

To nie jest znaczek, tylko japońska mentalność w konstruowaniu produktów - dlatego profesjonaliści używają monitorów Eizo i NEC, a nie Samsung, BenQ czy innych... Miałem okazję przelotnie pracować w Samsungu i mieć bliższą styczność z kilkoma japońskimi firmami. Różnica jest kolosalna.

• Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, radosuaf napisał:

Miałem okazję przelotnie pracować w Samsungu i mieć bliższą styczność z kilkoma japońskimi firmami. Różnica jest kolosalna.

pewnie dlatego firmy japonskie ledwo zipią podczas gdy koreańce trzepią/trzepali gigantyczne zyski z tv :)

a tuż za rogiem czeka pewnie chińska ofensywa - na razie nie może nadejść ale w końcu jak nadejdzie to może zaorać sporo tej japońskiej "mentalności"

• Plusik 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Robert Wereszczynski napisał:

Ustawienia -> Ogólne -> Mendedżer urządzeń zewnętrznych -> Poziom czerni HDMI 
Oczywiście zmienić można tylko mając aktywne dane wejście.

Dzięki ! Nie widziałem tego bo zawsze miałem włączone coś pod hdmi i wtedy to jest wyszarzone. Jak nie idzie sygnał można zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zf9 dotarł do mnie , po kilku godzinach przyjemności obcowania z tym telewizorem nasuwa mi się tylko: w. o. w.

To trzeba zobaczyć naocznie i zaczynam rozumieć zamysł z serią master series i jak najwierniejsze oddanie zamierzeń reżysera , sony wykonało genialną robotę.

Przyjazność do właściciela bez porównania , bo wypakowałem, podłączyłem i zacząłem korzystać. Bez względu na źródło (ps4 , xbox, odtwarzacz bluray , kablówka , mediacenter) jest piękny obraz bez zabawy ustawieniami , ze wszystkimi detalami w czerniach. Trzeba tylko format hdmi na enhanced zmienić na portach.

Sąsiad z xf90 jest teraz zazdrosny - testujemy dalej , ale już wiem , że telewizor zostanie u mnie.

Czerń i kontrast bardzo dobry i teraz rozumiem co miał na myśli pan koper i inni użytkownicy. Czerń lepsza niż w xf90 mimo mniejszego natywnego kontrastu na planszy , algorytmy i local dimming robią fenomenalną robotę , ciężko uwierzyć.

Delikatny blooming to jak dla mnie jedyna wada tego telewizora na chwilę obecną , ale zostało to mocno przesadzone , bo ten nie jest większy niż w xf90 , naocznie to porównaliśmy. Często w scenach w grach czy filmach jest nawet lepiej , nowy procek jest intensywnie eksploatowany.

Genialna sprawa z trybem netflix , dolby vision też zamiata , nareszcie mogę z przyjemnością oglądać seriale nawet ozark drugi sezon.

Interfejs bardzo szybki , myślałem że tutaj będę negatywnie zaskoczony a jest wzorowo.

Wybaczcie entuzjastyczny ton ale po rozczarowaniu q9 przez chwilę myślałem że coś ze mną nie tak , że nie umiem ustawić telewizora i liczyłem się z ewentualnością czekania na nowe modele 19.

q9 po prostu nie spełnił moich oczekiwań , dziwią mnie entuzjastyczne recenzje , które nie pokrywają się z opiniami użytkowników i bardzo ulgowo traktowane są oczywiste wady tego telewizora.

Bardzo jestem ciekawy decyzji portera , zdziwie się jak zostawi q9.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, klaus71 napisał:

pewnie dlatego firmy japonskie ledwo zipią podczas gdy koreańce trzepią/trzepali gigantyczne zyski z tv :)

a tuż za rogiem czeka pewnie chińska ofensywa - na razie nie może nadejść ale w końcu jak nadejdzie to może zaorać sporo tej japońskiej "mentalności"

Cena czyni cuda... Doda też zarabia więcej pieniędzy niż Mazolewski. Co nie znaczy, że Doda robi lepszą muzykę.

Jak rozumiem, masz na ścianie już TCL-a, jako forpocztę chińskiej ofensywy?

3 minuty temu, jkut napisał:

wypakowałem, podłączyłem i zacząłem korzystać.

Tak bez kalibracji?! Żenada... :(

Edytowane przez radosuaf
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, radosuaf napisał:

Tutaj mamy flagowca, na którym "Gwiezdne Wojny" to tylko "Wojny", bo bez kalibracji gwiazd nie zobaczymy,

Ale co - sprawdzałeś na najnowszej aktualizacji, że nie widać ??? Po co piszesz nieprawdę ? Już w czerwcu 2018 vicent to odwołał. Po co pisać takie bzdury ?

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, radosuaf said:

Tak bez kalibracji?! Żenada... :(

Szok i niedowierzanie ale tu kalibracji niestety nie potrzeba , co niektórzy będą zawiedzeni.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, jkut napisał:

zf9 dotarł do mnie , po kilku godzinach przyjemności obcowania z tym telewizorem nasuwa mi się tylko: w. o. w.

To trzeba zobaczyć naocznie i zaczynam rozumieć zamysł z serią master series i jak najwierniejsze oddanie zamierzeń reżysera , sony wykonało genialną robotę.

Przyjazność do właściciela bez porównania , bo wypakowałem, podłączyłem i zacząłem korzystać. Bez względu na źródło (ps4 , xbox, odtwarzacz bluray , kablówka , mediacenter) jest piękny obraz bez zabawy ustawieniami , ze wszystkimi detalami w czerniach. Trzeba tylko format hdmi na enhanced zmienić na portach.

Sąsiad z xf90 jest teraz zazdrosny - testujemy dalej , ale już wiem , że telewizor zostanie u mnie.

Czerń i kontrast bardzo dobry i teraz rozumiem co miał na myśli pan koper i inni użytkownicy. Czerń lepsza niż w xf90 mimo mniejszego natywnego kontrastu na planszy , algorytmy i local dimming robią fenomenalną robotę , ciężko uwierzyć.

Delikatny blooming to jak dla mnie jedyna wada tego telewizora na chwilę obecną , ale zostało to mocno przesadzone , bo ten nie jest większy niż w xf90 , naocznie to porównaliśmy. Często w scenach w grach czy filmach jest nawet lepiej , nowy procek jest intensywnie eksploatowany.

Genialna sprawa z trybem netflix , dolby vision też zamiata , nareszcie mogę z przyjemnością oglądać seriale nawet ozark drugi sezon.

Interfejs bardzo szybki , myślałem że tutaj będę negatywnie zaskoczony a jest wzorowo.

Wybaczcie entuzjastyczny ton ale po rozczarowaniu q9 przez chwilę myślałem że coś ze mną nie tak , że nie umiem ustawić telewizora i liczyłem się z ewentualnością czekania na nowe modele 19.

q9 po prostu nie spełnił moich oczekiwań , dziwią mnie entuzjastyczne recenzje , które nie pokrywają się z opiniami użytkowników i bardzo ulgowo traktowane są oczywiste wady tego telewizora.

Bardzo jestem ciekawy decyzji portera , zdziwie się jak zostawi q9.

Poczekajmy z miesiąc kolego... I za miesiąc to i Ty zobaczysz na nim "ginące gwiazdy" lub może za mocno świecące... Wszystko jedno... Wystarczy, że wejdzie ktoś taki jak hubio na wątek o tym TV i was odpowiednio "ukierunkuje".... :)

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, radosuaf napisał:

Cena czyni cuda... Doda też zarabia więcej pieniędzy niż Mazolewski. Co nie znaczy, że Doda robi lepszą muzykę.

Jak rozumiem, masz na ścianie już TCL-a, jako forpocztę chińskiej ofensywy?

jak zrobią tego tcl X10 z 1000 stref to kto wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, jkut napisał:

A Ty to w ogóle kupujesz ten TV dla siebie czy żeby sąsiad był zazdrosny.... ? Bo poprzednio bardzo Cię wkurzało, że sąsiad Ci wmówił, że ma lepszy... Zostawmy tą psychologię na boku...

Powiedz lepiej czy ta czerń na tym TV jest tak smolista, głęboka i zapierająca dech w piersi jak na Samsungu Q9FN ?

• Plusik 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, klaus71 napisał:

jak zrobią tego tcl X10 z 1000 stref to kto wie

W specyfikacji 1.000 stref na pewno będzie :). Jak w Xiaomi - na papierze wszystko się zgadza... Miałem Mi Band 2 i już mi wystarczy.

19 minut temu, hubio napisał:

Ale co - sprawdzałeś na najnowszej aktualizacji, że nie widać ??? Po co piszesz nieprawdę ? Już w czerwcu 2018 vicent to odwołał. Po co pisać takie bzdury ?

Wiesz, wpisałem "vincent teoh q9" w Google i wyskoczył mi taki wątek "Brightness changes with subtitles" na forum Samsunga na 12 stron, gdzie ludzie się żyłują, jak ich wkurza ten telewizor:

https://us.community.samsung.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/tv/highlight/true/page/1/thread-id/45706

Cała historia z LCD przypomina mi komunizm - odważne zwalczanie problemów, które samemu się stworzyło i które nie wychodzi do końca :). Piszę to jako użytkownik XF90, który po przesiadce z plazmy przeżył srogi zawód.

Edytowane przez radosuaf
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi