Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

A bawiłeś się trochę suwakami Auto Motion Plus w ustawieniach obrazu?
Masz tak dla jednego źródła czy różnych?  
Dla mnie np domyślne ustawienia dla sygnałów SD i niektórych HD z satelity były jakieś dziwne - tak jakby tv starał się wszystko wyświetlać w 60fps i wszystko było nienaturalnie szybsze. Tak jakbym grał w grę komputerową, a nie oglądał film ;)  

Trochę pogrzebałem i teraz jest ok. 

Płyty DVD i Blu-Ray odtwarzane z PS3 i PS4  od początku śmigały  aż miło - podobnie jak pliki z USB. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Porter11 napisał:

Kolego osoby które mają jakieś pojęcie wiedzą że kalibracja niczego nie zmienia w kwestii wad tego telewizora. Nie zmieni ona agresywnie działającego wygaszania a tym bardziej nie wpłynie na sposób wyświetlania ruchu.

Po wyłączeniu contrast enchancer co jest zalecane przez osoby zajmujące się kalibracją nie ma żadnych problemów z najmniejszymi detalami w czerniach... Co do wyświetlania ruchu to nie widziałem żadnych problemów... Zapraszam do tematu https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/ gdzie podałem link to ustawień... Zanim zaczniesz porównywać z SONY może ustaw sobie wg tych wskazówek...

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialnym nie mozna niestety nazwac nieidealne trzymanie trackingu EOTF  (electro optical transfer function) uzywanego przy masteringu HDR.

Maciej wspomina o tym w tym punkcie recenzji:

"Sztucznie wzmocniony efekt HDR (bez potrzeby)"
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-q9-2018-test-flagowego-qled-lcd-z-technologia-direct-led/

tutaj z kolei dokladnie Vincent o tym mowi (4:44 min)

https://www.youtube.com/watch?v=_tuBrVSTTMs

Oczywicie mozna to skorygowac kalibracja, zeby bylo wierniejsze odwzorowanie EOTF dla st2084 w HDR, ale taka korekta niesie za soba pewne implikacje i nadal nie jest idealnie w tym temacie  (rowniez jest o tym mowa w filmie Vincenta)

Zeby nie bylo ze sie czepiam,  na tym filmiku jest duzo pochwał pod adresem Samsunga za naprawienie kilku bolączek firmware'owo. Pokazuje to ze podchodza do ulepszania sprzetu na poważnie czego dowodem np sa zapowiedzi wprowadzenia aktualizacji do itunes movies. Inne marki robia to dopiero dla modeli 2019, samsung ma to wprowadzic tez dla modeli 2018. Pamietam jak Oppo 203 wychodziło na poczatku byla kiepsko w dzialaniu niekotrych funkcji,, ale po kilku updatach firmware sprzet okazal sie naprawde swietny, wiec tutaj idzie to w podobną stronę ;) 

• Plusik 4
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, hubio napisał:

Po wyłączeniu contrast enchancer co jest zalecane przez osoby zajmujące się kalibracją nie ma żadnych problemów z najmniejszymi detalami w czerniach

A ten dalej swoje ? nie chce mi się już z Tobą przepychać. Chcesz to wierz w to co piszesz, ja już mam dość. Tyle ze to co piszesz to po prostu nieprawda. Są nadal i do duże. Nigdy nie włączałem contrast enhancera. Ktoś chce się przekonać to zapraszam do mnie. Włączę Wam film i pokażę jak q9 nie gubi detali, fakt nie gubi detali, potrafi zgubić całą postać !!!!! a dokładnie postać batmana w filmie z płyty 4K gdzie widać jedynie jego głowę bo stoi w ciemnym miejscu. Oczywiście widziałem tą scenę na innym tv gdzie było widać całą postać w czarnym stroju. Jedynie drastyczne rozjaśnienie telewizora pozwala dostrzec szczegóły tej sceny ale wtedy cały obraz wyglada jak kupa.  I żadne ustawienia tego nie zmienią !!!!! Ale zaraz hubio Wam napisze co napisał kilka wątków wcześniej gdzie po prostu zjechałem z fotela na podłogę cyt. „ że to wina oświetleniowca” przy kręceniu filmu ???BŁAGAM !!!!! Hubio naprawdę nie chce się z Tobą kłócić i jestem w stanie zrozumieć że oszukujesz sam siebie ale czemu k...wa wprowadzasz w błąd innych ludzi którzy stoją przed zakupem telewizora ?!!? Żeby podnieść się na duchu ? Wyleczyć kompleksy ? Czy po co ? Wszyscy już tu wiedzą że Twój jest najlepszy wiec błagam przestań czarować ludzi !!!!! TEN TELEWIZOR GUBI SZCZEGÓŁY W CZERNIACH !!!!!!! I nie jest to 1% procent szczegółów obrazu jak już pisałeś ale w określonych scenach gubi ich bardzo wiele. I uwierz mi potrafię sam ustawić swój telewizor i znam znaczenie wszystkich możliwych opcji w ustawieniach i jakie zmiany wprowadzają do obrazu  

Tym postem kończę swoją aktywność na tym forum. Napisze jeszcze zainteresowanym moje spostrzeżenia po porównaniu w domu q9 z zf9 i spadam bo nie chce mi się już czytać bzdur ludzi którzy są ślepi a raczej udają ślepych żeby sobie udowodnić że dobrze zrobili kupując dany sprzęt bądź leczyć w ten sposób swoje kompleksy kosztem innych przyszłych nabywców.  

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Porter11 napisał:

A ten dalej swoje ? nie chce mi się już z Tobą przepychać. Chcesz to wierz w to co piszesz, ja już mam dość. Tyle ze to co piszesz to po prostu nieprawda. Są nadal i do duże. Nigdy nie włączałem contrast enhancera. Ktoś chce się przekonać to zapraszam do mnie. Włączę Wam film i pokażę jak q9 nie gubi detali, fakt nie gubi detali, potrafi zgubić całą postać !!!!! a dokładnie postać batmana w filmie z płyty 4K gdzie widać jedynie jego głowę bo stoi w ciemnym miejscu. Oczywiście widziałem tą scenę na innym tv gdzie było widać całą postać w czarnym stroju. Jedynie drastyczne rozjaśnienie telewizora pozwala dostrzec szczegóły tej sceny ale wtedy cały obraz wyglada jak kupa.  I żadne ustawienia tego nie zmienią !!!!! Ale zaraz hubio Wam napisze co napisał kilka wątków wcześniej gdzie po prostu zjechałem z fotela na podłogę cyt. „ że to wina oświetleniowca” przy kręceniu filmu ???BŁAGAM !!!!! Hubio naprawdę nie chce się z Tobą kłócić i jestem w stanie zrozumieć że oszukujesz sam siebie ale czemu k...wa wprowadzasz w błąd innych ludzi którzy stoją przed zakupem telewizora ?!!? Żeby podnieść się na duchu ? Wyleczyć kompleksy ? Czy po co ? Wszyscy już tu wiedzą że Twój jest najlepszy wiec błagam przestań czarować ludzi !!!!! TEN TELEWIZOR GUBI SZCZEGÓŁY W CZERNIACH !!!!!!! I nie jest to 1% procent szczegółów obrazu jak już pisałeś ale w określonych scenach gubi ich bardzo wiele. I uwierz mi potrafię sam ustawić swój telewizor i znam znaczenie wszystkich możliwych opcji w ustawieniach i jakie zmiany wprowadzają do obrazu 

Ale jak nieprawda jak prawda ? Po wyłączeniu Contrast Enhancer przecież jest ok... To nie kwestia wiary czy nie wiary tylko faktów... :) Ja nie pisałem Ci o filmach w HDR że to wina oświelteniowca tylko to, że nie masz na swoim playerze trybów jasności HDR... I na Epsonie 9300 zanim nie wprowadzili aktualizacji, zanim nie pojawił się Panasonic z trybami HDR było o wiele za ciemno !!! Pisałem - sprawdź sobie Panasonica !

Przemawia przez Ciebie ignorancja, a do tego mi zarzucasz nieprawdę... W HDR to nawet w trybie dynamicznym na TV i na Panasoniku z włączonym HDR - "jasne oświetlenie" są wszystkie szczególiki... Przecież batmana nie odtwarzałeś z TV tylko z playera, który też ma swoje ustawienia... Choć Twoje SONY nie ma właśnie bardzo ważnej funkcji - optymalizacji HDR jak i trybów HDR - co Ci już pisałem tydzień temu. A i masz rację - to nie jest 1% szczegółów tylko 0,10% :)

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, szewi napisał:

https://www.youtube.com/watch?v=_tuBrVSTTMs

Oczywicie mozna to skorygowac kalibracja, zeby bylo wierniejsze odwzorowanie EOTF dla st2084 w HDR, ale taka korekta niesie za soba pewne implikacje i nadal nie jest idealnie w tym temacie  (rowniez jest o tym mowa w filmie Vincenta)

Zeby nie bylo ze sie czepiam,  na tym filmiku jest duzo pochwał pod adresem Samsunga za naprawienie kilku bolączek firmware'owo. Pokazuje to ze podchodza do ulepszania sprzetu na poważnie czego dowodem np sa zapowiedzi wprowadzenia aktualizacji do itunes movies. Inne marki robia to dopiero dla modeli 2019, samsung ma to wprowadzic tez dla modeli 2018. Pamietam jak Oppo 203 wychodziło na poczatku byla kiepsko w dzialaniu niekotrych funkcji,, ale po kilku updatach firmware sprzet okazal sie naprawde swietny, wiec tutaj idzie to w podobną stronę ;) 

Fajny filmik - nie widziałem go - dzięki :) Może by tak napisać do Vincenta żeby wgrał 1202.3 i powtórzył test? :) 

Generalnie widzę, że coś w Samsungu drgnęło odnośnie poprawy jakości produktów przez sensowne aktualizacje. Przez ostatnich 20 lat był to dla mnie Szajsung, bo tylko wypychał produkty na półki i zapominał o jakimkolwiek supporcie. W zeszłym roku zaczęło się od całkiem szybkich aktualizacji flagowych komórek Galaxy S, potem aktualizacje TV, a na koniec obietnica o dodaniu iTunes'a i AirPlay'a 2 - co było w moim przypadku bardzo mocnym argumentem za wyborem Q9... 

A co do wałkowanego tematu kolorów w Samsungu - jeżeli spojrzycie szerzej na portfolio produktów (szczególnie na komórki i tablety), to wszystkie domyślnie mają ustawione kolory na "punchy" - najwyraźniej z badań ich marketingowców wynika, że statystyczny klient kupujący ich projekt chce oczo[beeep]nych a nie naturalnych kolorów. Widać gdy chcą się pochwalić nowym sprzętem i zapraszają rodzinę / znajomych, to mówią - zobaczcie jakie mam kolory! ;)Osób lubiących "reżyserskie" kolorowy - tak jak na tym forum jak widać jest margines w skali globalnej i im dają tryb Filmowy + duże możliwości korekcji. Ot taka polityka firmy. Zresztą jak kupiłem S9+, to też od razu przestawiłem schemat kolorystyczny, bo mnie oczy bolały od dłuższego patrzenia na AMOLED'a ;)

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, hubio napisał:

To co piszą testerzy jak i ja zauważyłem - to nie wyświetla promila procenta gdzie najczęściej sam oświetleniowiec coś źle zrobił..

?

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, hubio napisał:

zanim nie pojawił się Panasonic z trybami HDR było o wiele za ciemno !!! Pisałem - sprawdź sobie Panasonica !

Przemawia przez Ciebie ignorancja, a do tego mi zarzucasz nieprawdę... W HDR to nawet w trybie dynamicznym na TV i na Panasoniku z włączonym HDR - "jasne oświetlenie" są wszystkie szczególiki... Przecież batmana nie odtwarzałeś z TV tylko z playera, który też ma swoje ustawienia... Choć Twoje SONY nie ma właśnie bardzo ważnej funkcji - optymalizacji HDR jak i trybów HDR - co Ci już pisałem tydzień temu. A i masz rację - to nie jest 1% szczegółów tylko 0,10% :)

czyli co ? by zobaczyć batmana w tej scenie trzeba film odtworzyć wyłącznie na playerze panasa z włączonym odpowiednio optimizerem? 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Robert Wereszczynski napisał:

A co do wałkowanego tematu kolorów w Samsungu - jeżeli spojrzycie szerzej na portfolio produktów (szczególnie na komórki i tablety), to wszystkie domyślnie mają ustawione kolory na "punchy" - najwyraźniej z badań ich marketingowców wynika, że statystyczny klient kupujący ich projekt chce oczo[beeep]nych a nie naturalnych kolorów. Widać gdy chcą się pochwalić nowym sprzętem i zapraszają rodzinę / znajomych, to mówią - zobaczcie jakie mam kolory! ;)Osób lubiących "reżyserskie" kolorowy - tak jak na tym forum jak widać jest margines w skali globalnej i im dają tryb Filmowy + duże możliwości korekcji. Ot taka polityka firmy. Zresztą jak kupiłem S9+, to też od razu przestawiłem schemat kolorystyczny, bo mnie oczy bolały od dłuższego patrzenia na AMOLED'a ;)

Święte słowa... I stąd też cała ta kwestia detali w czerniach... Bo w fabrycznych trybach: dynamiczny czy naturalny wygląda to za[beeep]iście, ale dalekie jest do oglądania filmów i w tych "ostrych" trybach są te problemy z detalami... Zresztą by to się potwierdziło w rtings.com gdzie za tv show ten TV dostał 8.3, a SONY ZF9 - 8.4, tak samo w sporcie oczko wyżej dla SONY....

Problem, a może nie problem tylko po prostu tak jest - ludziom o wiele bardziej podoba się taki super skontrastowany obraz... I ja nie ukrywam, że oglądam filmy na tym TV w trybie standardowym - spróbowałem znaleźć taki złoty środek miedzy za[beeep]istymi trybami dynamicznymi a typowo kinowym, żeby zachować dobry kontrast, detale w czerniach, a jednocześnie, żeby to był obraz trochę kinowy... Fajnie się tak ogląda, ale zupełnie inaczej niż w kinie... Nie na darmo zresztą wielkie wytwórnie chcą wymóc na producentach sprzętu wyłączanie np. motion plus w trybach filmowych... Mnóstwo ludzi ogląda z efektem teatralnym i też tak lubią...

2 minuty temu, klaus71 napisał:

czyli co ? by zobaczyć batmana w tej scenie trzeba film odtworzyć wyłącznie na playerze panasa z włączonym odpowiednio optimizerem? 

Uzyska się najlepsze optymalne efekty, ale można też ustawić domyślny tryb kino w tym TV i domyślny tryb kino na playerze. NA chwilę obecną tylko Panasonic z mojej stopki i 420 oferują optymalizację HDR i kilka trybów HDR... zresztą bardzo wygodnie bo przełączane bezpośrednio z pilota... Nawet Oppo 203 Szewiego tego nie ma...

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hubio napisał:

Uzyska się najlepsze optymalne efekty, ale można też ustawić domyślny tryb kino w tym TV i domyślny tryb kino na playerze

a jak się nie ma tego playera to co? batmana nie będzie?   

• Plusik 5
  • Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

pisałem przecież - tryb kino/kino i wszystkie szczegóły zachowasz...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, hubio napisał:

Święte słowa... I stąd też cała ta kwestia detali w czerniach... Bo w fabrycznych trybach: dynamiczny czy naturalny wygląda to za[beeep]iście, ale dalekie jest do oglądania filmów i w tych "ostrych" trybach są te problemy z detalami... Zresztą by to się potwierdziło w rtings.com gdzie za tv show ten TV dostał 8.3, a SONY ZF9 - 8.4, tak samo w sporcie oczko wyżej dla SONY....

Problem, a może nie problem tylko po prostu tak jest - ludziom o wiele bardziej podoba się taki super skontrastowany obraz... I ja nie ukrywam, że oglądam filmy na tym TV w trybie standardowym - spróbowałem znaleźć taki złoty środek miedzy za[beeep]istymi trybami dynamicznymi a typowo kinowym, żeby zachować dobry kontrast, detale w czerniach, a jednocześnie, żeby to był obraz trochę kinowy... Fajnie się tak ogląda, ale zupełnie inaczej niż w kinie... Nie na darmo zresztą wielkie wytwórnie chcą wymóc na producentach sprzętu wyłączanie np. motion plus w trybach filmowych... Mnóstwo ludzi ogląda z efektem teatralnym i też tak lubią...

Uzyska się najlepsze optymalne efekty, ale można też ustawić domyślny tryb kino w tym TV i domyślny tryb kino na playerze. NA chwilę obecną tylko Panasonic z mojej stopki i 420 oferują optymalizację HDR i kilka trybów HDR... zresztą bardzo wygodnie bo przełączane bezpośrednio z pilota... Nawet Oppo 203 Szewiego tego nie ma...

Mojego Oppo prosze w to nie mieszać.

Dyskutujemy o Q9fn i o tym ze jednak jakiś problem z ginancymi detalami jest. A Ty jak mantra: o Panasoniku, Epsonie, teraz jeszcze Oppo...

Po informacji ze Twoj Panasonic jest najlepszy, a juz na pewno lepszy niz oppo szewiego, zapomniałeś dodać że nie giną detale w czerni ;) 

Litości !

Edytowane przez szewi
  • Plusik 3
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości zerknałem na YT i znalazłem taki oto filmik odnośnie FW 1202 - https://www.youtube.com/watch?v=nQ2NcoUTFPU

Wprawdzie jest o Q8, ale jest parę ciekawostek o rozwiązanych problemach z XBOXem. 
Nie mam tej konsoli, więc nie mogę potwierdzić, ale może komuś się przyda :) 

43 minuty temu, klaus71 napisał:

Nie będzie niczego - Batmana, Daredevila, Punishera i innych którzy działają po zmroku ;)
A tak bardziej na poważnie - w Q9 masz możliwość ustawienia poziomu czerni HDMI dla każdego wejścia osobno - i w zależności od tego mogą też mniej lub bardziej ginąć szczegóły w cieniach. 

Stety lub nie, ale ten tv ma naprawdę dużo ustawień - i bardzo łatwo jest coś zepsuć, a dosyć trudno i pracochłonnie się to poprawia ;)
To nie sprzęt Apple'a, gdzie odpalasz i niemal wszystko chodzi tak jak powinno ;) 

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę  z technicznych ograniczeń technologii LED, ale z drugiej strony gubienie detali w czerniach czy też w jakimkolwiek innym zakresie tonalnym przeczy idei HDR. Technika ta została wprowadzona po to właśnie aby zaoferować bardziej szczegółowe przejścia tonalne i tym samym dostarczyć bardziej szczegółowych/naturalnych wrażeń wzrokowych. Oczywiście potrzebuje do tego więcej poziomów (bitów). Podobnym problemem jest zbyć rozjaśniona 'czerń' i nawet jeżeli widać szczegóły ale jest za jasno to też źle :-)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

ja nie ukrywam, że oglądam filmy na tym TV w trybie standardowym - spróbowałem znaleźć taki złoty środek miedzy za[beeep]istymi trybami dynamicznymi a typowo kinowym, żeby zachować dobry kontrast, detale w czerniach, a jednocześnie, żeby to był obraz trochę kinowy... Fajnie się tak ogląda, ale zupełnie inaczej niż w kinie...

Czekaj, czekaj... Cały czas czytam, że ten telewizor wymaga kalibracji, a teraz się okazuje, że oglądasz nawet nie w trybie kinowym, w ustawieniach "na oko" i przyznajesz, że jest "zupełnie inaczej niż w kinie"? Na TV za prawie 2 dychy? :D

1 godzinę temu, klaus71 napisał:

Mnie się kurde zawsze wydawało, że jak źródło jest cyfrowe, to możesz sobie sygnał z czegokolwiek wypuścić... Ale widocznie jest inaczej :).

39 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

To nie sprzęt Apple'a, gdzie odpalasz i niemal wszystko chodzi tak jak powinno ;) 

A jak Ci nie pasuje, jak działa, to już nic nie zrobisz, po prostu nie rozumiesz Apple, plebsie... Czy coś w ten deseń ;).

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raka można dostać od czytania niektórych komentarzy , hubio coś bierze.

Można zwiększyć detale zwiększając mocno jasność , wyłączając contrast enhancer , tylko wtedy obraz jak z telewizora z bazaru , przy okazji nie tylko postać jest rozjaśniania ale reszta , jest słabo , widać to nawet na zdjęciach wcześniej że jest za jasno , fabrycznie jest za ciemno prawie na każdym materiale , niektórych nie da się oglądać.

Próbowałem różne ustawienia z tego forum innych ratings i słabo , factory reset robiłem kilka razy po tych zabawach , pewnie jestem za głupi , samsung powinien na pudełku napisać że wymagane są studia z kalibracji i ustawień.

Wczoraj zamówiłem zf9 , mam pewne wątpliwości np. czerń i blooming , ale nie ma alternatywy , jak nie będę zadowolony to zwrócę też to i czekam na modele 19.

• Plusik 3
  • Haha 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Tak sobie czytam i oczy przecieram ze zdumienia ;)

38 minut temu, jkut napisał:

Trzeba traktować "merytoryczne" wnioski kolegi @hubio jako lekturę rozrywkową i reagować adekwatnie, najlepiej z humorem.

Lubie ten wątek (i jeszcze dwa opanowane przez naszego bohatera) - wprowadzają pewien koloryt na forum.

Powiem więcej - można czasem wydobyć ciekawe informacje, ukryte między ciosami adwersarzy;)

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam i oczy przecieram ze zdumienia ;)

A coś więcej Szewi ? I to zdumienie dotyczyło mojego postu czy kolegi Porter, a jak mojego to dokładnie czego ?

5 minut temu, Barnaba napisał:

Trzeba traktować "merytoryczne" wnioski kolegi @hubio jako lekturę rozrywkową i reagować adekwatnie, najlepiej z humorem.

Lubie ten wątek (i jeszcze dwa opanowane przez naszego bohatera) - wprowadzają pewien koloryt na forum.

Powiem więcej - można czasem wydobyć ciekawe informacje, ukryte między ciosami adwersarzy;)

Akurat ty to jesteś najmniej obiektywny bo wystarczy prześledzić ostatni rok żeby zobaczyć, że KAŻDĄ moją wypowiedź negujesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hubio napisał:

Akurat ty to jesteś najmniej obiektywny bo wystarczy prześledzić ostatni rok żeby zobaczyć, że KAŻDĄ moją wypowiedź negujesz...

Przeceniasz mnie! A cię uwielbiam, szczególnie za kolejny punkcik reputacji dla mnie. Dzięki mistrzu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, jkut napisał:

Można zwiększyć detale zwiększając mocno jasność , wyłączając contrast enhancer , tylko wtedy obraz jak z telewizora z bazaru , przy okazji nie tylko postać jest rozjaśniania ale reszta , jest słabo , widać to nawet na zdjęciach wcześniej że jest za jasno , fabrycznie jest za ciemno prawie na każdym materiale , niektórych nie da się oglądać.

Próbowałem różne ustawienia z tego forum innych ratings i słabo , factory reset robiłem kilka razy po tych zabawach , pewnie jestem za głupi , samsung powinien na pudełku napisać że wymagane są studia z kalibracji i ustawień.

Wczoraj zamówiłem zf9 , mam pewne wątpliwości np. czerń i blooming , ale nie ma alternatywy , jak nie będę zadowolony to zwrócę też to i czekam na modele 19.

Wypowiedziałeś się w wątku stworzonym przeze mnie więc widziałeś link jaki wkleiłem.... Panowie i Panie zanim zaczniecie wieszać psy na tym TV zapoznajcie się z tym starym, ale wciąż aktualnym artykułem... Czasami trzeba zacząć od podstaw:

https://kjhank.pl/jak-dobrze-ustawic-telewizor-kalibracja-na-oko/

Więc idąc tym tokiem rozumowania jkut - każdy skalibrowany telewizor będzie dla ciebie jak z bazaru - bo tam zawsze będziesz miał wyłączony contrast enhancer...

Od razu też przyznaję, że mam na myśli filmy bo jeśli chodzi o normalną telewizję, wiadomości, sport, filmy przyrodnicze - to faktycznie jest gubienie detali w czerniach, ale i tu to się nie zdarza często... Więc to nie jest tak, że ja jestem zaślepiony bo pierwszy tu pisałem o tych detalach w czerniach...

Po informacji ze Twoj Panasonic jest najlepszy, a juz na pewno lepszy niz oppo szewiego, zapomniałeś dodać że nie giną detale w czerni ;)

Nie sądzę, że jest najlepszy czy lepszy od Oppo 203, raczej nie..., ale akurat jeśli chodzi o tryby HDR to tylko ma je Panasonic... Ja wiem, ze najłatwiej jest atakować kogoś zamiast podawać argumenty, ale to akurat fakt, że Oppo się nie dorobiło tej optymalizacji... I pisałem o Epsonie bo tez jak pamiętasz były problemy z ciemnym HDR... Więc ja rozumiem, że jacyś ignoranci, hejterzy itd nie rozumieją co piszę, ale Ty Szewi wiesz doskonale lub chyba wiesz co mam na myśli... Nie masz setupa Q9NFN + Panasonic jak ja, zresztą nikt z tego wątku nie ma takiego setupa więc dlaczego negujecie to co piszę ? Nie rozumiem... W trybie standardowym HDR widziałem, że było za ciemno zarówno na Epsonie jak i TV, natomiast te tryby pomagają... Dodam też, że Samsung nie ma tak jak Epson własnych ustawień HDR...

Rozmawiajmy na argumenty... Ja się mogę mylić... Jestem zwykłą osobą, a nie specjalistą, ale piszmy na argumenty, a nie na emocje...

Dzisiaj rozfoliuję Nolana i sprawdzę wam tego batmana... :) Czy widać ten jego strój czy nie... :)

2 godziny temu, Robert Wereszczynski napisał:

A tak bardziej na poważnie - w Q9 masz możliwość ustawienia poziomu czerni HDMI dla każdego wejścia osobno - i w zależności od tego mogą też mniej lub bardziej ginąć szczegóły w cieniach.

Gdzie to jest ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc temu róbiłeś tu g.ó.w.n.o.burzę pisząc tak:

Dnia 3.01.2019 o 10:55, Porter11 napisał:

Ja nie czuje się zobowiązany aby Ci cokolwiek udowadniać bo sądząc po Twoim nic nie wnoszącym do tematu poście który jedynie niepotrzebnie miesza w głowach innym, i tak byś się doliczył jednej gwiazdy mniej. Tak jak pisałem local dimming nie działa już tak agresywnie nawet przy ustawieniu na max. Scena z Batmana z Jokerem wyglada obłędnie i jest wyświetlana poprawnie. To samo w Grawitacji czy Pasażerach. Tyle. 

Na moje prośby o jakieś dowody że Samsung tak drastycznie poprawił działanie local dimmingu mnie wyśmiałeś. W każdym poście podkreślałeś czystość swoich intencji i zachęcałeś innych do zakupu tego telewizora, który niesłusznie Twoim zdaniem był posądzany o gubienie detali. Nie będę więcej cytował bo każdy może się cofnąć do 18 stony tego wątku, gdzie zaczęły się Twoje pieśni pochwalne i walka z innymi userami.

Teraz piszesz tak:
Dnia 28.01.2019 o 14:52, Porter11 napisał:

Cytat

Teraz podkusiło mnie na Samsunga bo chciałem super czerni. Tylko tej czerni czasami jest za dużo i w niektórych filmach jest słabo. Kupiłem np. trylogię Nolana - Mroczny RYcerz w 4K i oglądając je zachwycałem się obrazem, czernią kontrastem itp. Ale ostatnio mnie tchnęło i włączyłem te same filmy na Netflixie i jakie było moje zdziwienie jak się okazało (na innym telewizorze) ile szczegółów nie widziałem w tych filmach. I nie chodzi o jakieś bzdury ale czasami nie było widać batmana tylko jego jasną twarz ???

Jak dla mnie straciłeś całkowicie wiarygodność. Zdajesz sobie sprawę że się ośmieszyłeś i wprowadziłeś być może kogoś w duży błąd?

Edytowane przez efel
  • Plusik 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, hubio napisał:

Dzisiaj rozfoliuję Nolana i sprawdzę wam tego batmana... :) Czy widać ten jego strój czy nie... :)

Nie sprawdzaj, u ciebie będzie widać ?

• Haha 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, radosuaf napisał:

Czekaj, czekaj... Cały czas czytam, że ten telewizor wymaga kalibracji, a teraz się okazuje, że oglądasz nawet nie w trybie kinowym, w ustawieniach "na oko" i przyznajesz, że jest "zupełnie inaczej niż w kinie"? Na TV za prawie 2 dychy? :D

Mnie się kurde zawsze wydawało, że jak źródło jest cyfrowe, to możesz sobie sygnał z czegokolwiek wypuścić... Ale widocznie jest inaczej :).

1. Owszem wymaga kalibracji żeby mieć obraz dokładnie taki jak chciał reżyser... Ale kto powiedział, że każdy tego chce ? To ja go oglądam i tylko ja, a nie ktoś inny i oglądam w trybie i ustawieniach jakie mi pasują... A na dzień dzisiejszy do filmów zrobiłem sobie w standarcie różne ustawienia... Do sportu mam inne, do newsów inne i do reszty inne...

Co do źródła - jesteś w błędzie, dużym błędzie... Są tak jak tu wątek o TV całe wątki o playerach, tv boxach, upscalowaniu przez nie itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, tonybcc napisał:

Nie sprawdzaj, u ciebie będzie widać ?

Haha, dokładnie, wszyscy już wiemy jaki będzie rezultat, a więc daremny trud z Twojej strony ?

Swoją drogą co raz ciekawszy robi się ten wątek, nie nadążam czytać ?

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi