Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 21.12.2018 o 10:11, Porter11 napisał:

. Dodam że jestem w tej dobrej sytuacji że moja żona pracuje w jednym z największych w Polsce (i nie tylko) sklepów ze sprzętem, więc nie mam problemu aby wymienić "po cichu" daną sztukę sprzętu na nową (w razie czego) nie korzystając z gwarancji, jak również gdyby okazało się że ten Samsung jednak z jakiegoś powodu mi nie odpowiada, wymienić np. na Sony. Mam taką możliwość choć wolałbym jej uniknąć bo nie lubię kogoś o coś prosić. Na szczęście ma swój rozum i odrobinę zdrowego rozsądku która podpowiadała mi żeby nie wierzyć we wszystko co piszą niektórzy "znawcy" na tym forum czy ogólnie w intenecie. I co?    I jestem szczęśliwym posiadaczem genialnego telewizora. Wiele złego naczytałem się na temat tego TV i jak się okazuje połowa z tych rzeczy to były bzdury bądź dotyczyły pojedynczych egzemplarzy a druga połowa została najprawdopodobniej naprawiona przez Samsunga nowym softem. Obraz w tym TV jest po prostu niesamowity i bije na głowę wszystko to co do tej pory widziałem. Różnica między wcześniejszymi moimi telewizorami jest kosmiczna i nie do opisania. Po odpaleniu tego telewizora i włączeniu pierwszego filmu z Youtuba w 4K z HDR siedzieliśmy z żoną z otwartymi buziami w milczeniu nie wierząc w to co widzimy. Jakość obrazu, jego szczegółowość, kolory, kontrast i efekt HDR to  po prostu orgazm dla oczu. Gdy w ciemnym pokoju leci reklama którą pewnie wszyscy widzieli - nowego Iphone-a XS gdzie pokazany jest ten telefon na czarnym tle w dłoniach kobiety, masz wrażenie że masz przed sobą czyjeś dłonie z prawdziwym telefonem a nie obraz z TV. Plastyka obrazu to bajka. Gdy odpaliłem jeden ze swoich ulubionych filmów w 4K jakim jest "Oblivion" (Niepamięć) który wielokrotnie już widziałem ze "zwykłego" Blu-ray-a to uwierzcie że miałem łzy szczęścia w oczach. Nawet moja żona która do tej pory nie rozumiała po co wydaję 10.000 zł na telewizor (skoro mamy dobry) powiedziała że to niesamowite jak zmieniają się filmy jakby człowiek oglądał inny film. Podobnie ma się sytuacja z filmami z Netflixa. Obraz miażdży !!!! Nawet na filmach w HD. Wczoraj obejrzałem Interstellar w HD z Netflixa. Obraz przepiękny. Kosmos w końcu jest czarny, i tak, widać gwiazdy, mnóstwo gwiazd !!!! Pasy w filmach czarne jak smoła. Napisy wyświetlają się prawidłowo, sa ostre i nie rozświetlają ekranu jak w Sony zf9. Odpaliłem testy na DSE na Youtubie i ekran jest czyściutki. Gry z PS4 PRO wyglądają obłędnie. I wierzcie mi lub nie ale gdybym nie był zapalonym graczem to i tak nie zamieniłbym tego telewizora na oleda, nigdy w życiu. Przez  ostatnie miesiące spędziłem wiele czasu w salonach z telewizorami i oglądałem wiele materiałów na różnych TV. Ostatnio przez dwa dni w MediaMarkt w Poznaniu chodziłem z odtwarzaczem po sklepie i podłączaliśmy go do różnych TV. Do qleda, do zf9 i do oledów. Nie chcę rozpętywać tutaj burzy i niech osoby które się z czymś nie zgadzają nie komentują moich słów, wychwalając pod niebiosa swoje oledy LG. Piszę ten tekst dla ludzi którzy podobnie jak ja mają dylemat i boją się kupić qleda bo naczytali się bzdur. Tak więc nie zamieniłbym tego TV na oleda, dlaczego ? Bo są za ciemne i żaden oled nie daje tak piorunującego efektu HDR jak ten QLED !!!!! A Sony ZF9 ? Porażka (w porównaniu z Samsungiem). Te same filmy, z tego samego odtwarzacza 4K wyglądały o niebo lepiej na Samsungu. Porównywałem to długo bo pod uwagę brałem tylko te dwa telewizory. Ale jak zobaczyłem blooming Sony, świecące napisy to podziękowałem. Miałem również możliwość zobaczenia ZF9 w ciemnym pomieszczeniu i ....... kupiłem qleda. Bo czarne było czarne tylko w Samsungu. Poza tym Samsung bije na głowę Sonego pod względem kontrastu i to widać na filmach. Dobra czerń w Sony ? Błagam !!! Odpalcie go w ciemnym pomieszczeniu i koniecznie z napisami. Byłem zażenowany i zawiedziony bo od zawsze kupowałem telewizory Sony.

To był Porter sprzed ponad miesiąca... Deja vu ? :) Przecież Ty je już porównywałeś... :) Jak już pisałem wcześniej - albo super czerń albo detale w czerniach... Nie można mieć wszystkiego... Zacząłem dyskusję o detalach to się obudziłeś... Szkoda, że od kilku lat wiele więcej ludzi się nie obudziło bo może by producenci za wszelką cenę nie dążyli wyłącznie do super czerni...

A to Porter teraz...

22 minuty temu, Porter11 napisał:

Daj spokój, żadne argumenty nie trafią ........ Ci dwaj Panowie założyli kółko wzajemnej adoracji i beda się teraz na siłę przekonywać nawzajem jaki super sprzęt posiadają i nie ma lepszego LCD. Już o tym pisałem. Tak jest na wszystkich forach, niczego się na nich nie dowiesz bo to takie "nasze", takie polskie. Wpieprzyłem kasę to niech inni też nie mają lepiej. Ja też wpieprzyłem ale na szczęście mam możliwość dzięki znajomościom to odkręcić (co wcale nie znaczy że tak zrobię, czas i Sony pokaże) I nie, nie piszę że q9 to beznadziejny sprzęt ale za te pieniądze ma za dużo ISTOTNYCH WAD !!! Ale niektórzy mają tak że ich "nie widzą" dla dobra innych użytkowników forum. Szkoda tylko że wprowadzają tym w błąd innych ewentualnych nabywców. Ale to taka nasza narodowa cecha. Tak więc zostaw temat i ciesz się nowym zf9 a Panowie niech się nadal na wzajem przekonują że reszta ludzi jest ślepa. 

Przecież Ty sam nie widziałeś "istotnych wad" póki nie zacząłem o tym pisać... :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, user7878 napisał:

Oba TV to obecny top ale z wadami. Teraz warto aby kazdy o nich wiedzial i wybral dla siebie ten ktorego zalety i wady będą do zaakceptowania. 

I o to chodzi. 

28 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Porter - bez jaj. Jestem daleki od bycia zaślepionym.
I mam możliwość oddania tv jeszcze przez jakiś czas.
I wierz mi, że zrobiłbym to nie bacząc na kasę wydaną na kalibrację. 

Ale spoko - widząc Twoje poprzednie posty gdy kupiłeś Q9, ostatnie, obecne nastawienie mam dziwne przeczucie, że z Twojego testu wyniknie jasno, że Z9 jest ideałem ;) 

Nie kolego nie wyniknie chociażby przez blooming. Ale być może okaże się że generowany przez niego obraz jest jednak lepszy ? Ok bo zaraz dostaniecie palpitacji serca. ..... dla mnie lepszy. Ale czarowanie ludzi zdjęciami na których obraz jest nienaturalnie rozjaśniony aby udowodnić im że Samsung wyświetla detale w czerniach po kalibracji jest moim zdaniem nie na miejscu. Zresztą średnio inteligentny człowiek powinien się domyślić iż kalibracja akurat w tej kwestii nic nie zmienia. Ale ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Cały wątek jest zaśmiecony kilkoma stronami pieprzenia o detalach w czerniach a można to skwitować jednym zdaniem że Samsung takowych nie wyświetla i zbyt wiele scen gdzie na początku człowiek nieświadomy cieszy się z super czerni faktycznie jest scenami złe wyświetlonymi przez agresywnie dziejący local dimming i tam gdzie powinno coś być ..... jest super czerń. 

Edytowane przez Porter11
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Porter11 napisał:

Ale czarowanie ludzi zdjęciami na których obraz jest nienaturalnie rozjaśniony aby udowodnić im że Samsung wyświetla detale w czerniach po kalibracji jest moim zdaniem nie na miejscu.

A kto tak niby robi(ł) ??? Na pewno nie ja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, hubio napisał:

To był Porter sprzed ponad miesiąca... Deja vu ? :) Przecież Ty je już porównywałeś... :) Jak już pisałem wcześniej - albo super czerń albo detale w czerniach... Nie można mieć wszystkiego... Zacząłem dyskusję o detalach to się obudziłeś... Szkoda, że od kilku lat wiele więcej ludzi się nie obudziło bo może by producenci za wszelką cenę nie dążyli wyłącznie do super czerni...

Przecież Ty sam nie widziałeś "istotnych wad" póki nie zacząłem o tym pisać... :)

Ja zrozumiałem, że Porter sprawdzał ZF9 krótką chwilę w sklepie, poza tym jak sam powiedział był zaślepiony ochami i achami tego TV (bo trochę ich jest), że nie zwracał tak mocno uwagi na wady TV. Hubio, Ty niestety jeszcze jesteś na tym etapie, kolejny etap "uświadomienia" przyjdzie za kilka tygodni. Może nawet będziemy mogli i Ciebie zacytować w ten sam sposób ? No i tylko krowa zdania nie zmienia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, hubio napisał:

Ta informacja odmieniła moje życie....

Gdyby nie Ty nadal żyłbym w nieświadomości. 

• Dzięki 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, user7878 napisał:

ZF9 wcale nie jest idealny. Tez ma swoje wady. Przez to że polepszyli mu kąty widzenia to stracił na ogolnym kontraście. Nikt tu nigdy nie pisał że ZF9 jest bez wad. Dyskutujemy natomiast o Q9FN ktorego wady są irytujace po pewnym czasie. Oba TV to obecny top ale z wadami. Teraz warto aby kazdy o nich wiedzial i wybral dla siebie ten ktorego zalety i wady będą do zaakceptowania.

Otóz to!!! Nikt nie twierdzi, że ZF9 jest bez wad, bo ten ma swoje za uszami. I przynajmniej ja pisałem o tym równie otwarcie co w przypadku Q9FN. A tutaj problem dla niektórych rozmawiać o tych wadach. Niech każdy zdecyduje sam co jest dla niego ważne, ale niech ma możliwość usłyszenia o tych wadach. Porter z pewnością ładnie wypunktuje ZF9 z kilku rzeczy, np. blooming, ale może będzie to dla niego do przełknięcia patrząc na inne zalety (które często rozwiązują problemy po stronie Q9FN).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Porter11 napisał:

Cały wątek jest zaśmiecony kilkoma stronami pieprzenia o detalach w czerniach a można to świętować jednym zdaniem że Samsung takowych nie wyświetla i zbyt wiele scen gdzie na początku człowiek nieświadomy cieszy się z super czerni faktycznie jest scenami złe wyświetlonymi przez agresywnie dziejący local dimming i tam gdzie powinno coś być ..... jest super czerń. 

To nie jest prawda, że nie wyświetla... To co piszą testerzy jak i ja zauważyłem - to nie wyświetla promila procenta gdzie najczęściej sam oświetleniowiec coś źle zrobił... Czy z tego promila procenta warto rezygnować z super czerni i super kontrastu - na to pytanie już każdy musi sobie sam odpowiedzieć... Ale zdecydowanie nie jest to tak, że to jakaś wielka wada i dotyczy jakiś wielkich detali w czerniach... Jak dotąd ja zauważyłem wyłącznie na ciemnych ubraniach...

5 minut temu, Porter11 napisał:

Ta informacja odmieniła moje życie....

Gdyby nie Ty nadal żyłbym w nieświadomości. 

No chyba tak... Bo jak Ci na samym początku kiedy tu wszedłem napisałem, że nie widzę żakietu Pani Pochanke to napisałeś, że piszę bzdury... Potem się rozpętała burza..., a teraz wymieniasz TV.... :) Najważniejsze, żebyś ostatecznie dokonał dobrego wyboru i gratuluję żony i "układów" w MM.... :) Może za pół roku znowu wymienisz na następcę tego Samsunga, który mam już lepiej ogarniać te detale... :) skoro tak możesz w nieskończoność sobie wymieniać... W sumie byłbyś dobrym testerem...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, misiek_to_ja napisał:

Ja zrozumiałem, że Porter sprawdzał ZF9 krótką chwilę w sklepie, poza tym jak sam powiedział był zaślepiony ochami i achami tego TV (bo trochę ich jest), że nie zwracał tak mocno uwagi na wady TV. Hubio, Ty niestety jeszcze jesteś na tym etapie, kolejny etap "uświadomienia" przyjdzie za kilka tygodni. Może nawet będziemy mogli i Ciebie zacytować w ten sam sposób ? No i tylko krowa zdania nie zmienia ?

Tak było ale ......  po co dalej to ciągnąć (nie tylko krowa, przekonasz się ?) Zresztą właśnie się dowiedziałem że dzięki hubio przejrzałem na oczy ? spadam z tego forum bo nie chce mi się już tego czytać. Wpadnę tylko jak pobawię się w domy zf9 stojącym obok q9 i podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Może przyszłym ewentualnym nabywcom uda się wyłowić z tego bałaganu kilka opinii co do różnic w generowanym obrazie. Czas zachwytów i wielkiego Wow po przesiadce na 4K HDR mam już za sobą wiec będę mógł bardziej na chłodno zobaczyć co i jak. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, misiek_to_ja napisał:

To dosyć zabawne, że piszesz o moim zaślepieniu skoro ja po 10 sek. od włączenia już zauważyłem ten problem z detalami w czerniach i tu o tym  z miejsca napisałem... Ja już miałem tyle TV i projektorów w życiu, że z tym TV może być jak dla mnie już tylko lepiej, bo wszystkie wady, a w zasadzie tą jedną co tu wałkujemy widziałem od początku... Od kilku lat na wielu forach pisałem, że czerń to nie wszystko co przykład tego TV udowadnia w 100%. Ja myślę, że nie tylko wszyscy potencjalni użytkownicy tego TV, ale także wszyscy potencjalni użytkownicy OLEDów powinni zwrócić uwagę na problem ginących detali w czerniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

sumie byłbyś dobrym testerem...

Czekam na ofertę pracy ??? właśnie odszedłem z poprzedniej i za odprawę kupiłem tv ?? nie chce się z Wami wykłócać bo to niczemu nie służy. Jeśli jesteście faktycznie zadowoleni ze swoich Q to świetnie bo chyba o to chodzi. Ja po pierwszych zachwytach jednak nie jestem i szukam dalej. Czy Sony mnie do siebie przekona ? Nie wiem ale chciałbym. 

8 minut temu, hubio napisał:

gratuluję żony i "układów" w MM

Nawet sobie nie wyobrażasz jaki to skarb taka żona. Niestety nie o wszystkim mogę tutaj pisać ? ale nie zamieniłbym na inną ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Porter11 napisał:

Czekam na ofertę pracy ??? właśnie odszedłem z poprzedniej i za odprawę kupiłem tv...

To tylko uderzaj do Macieja Kopera... :)  Na pewno żona w MM będzie dodatkowym atutem... :) Oby już ten SONY Ci się spodobał...

Edytowane przez hubio
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byście mieli ochotę jeszcze podyskutować na jakieś tematy związane z codziennym użytkowaniem tego TV, niekoniecznie w kwestii detali w czerniach to zapraszam do wątku, który stworzyłem: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/ Będę tam co jakiś czas wklejał jakieś fotki z filmów, pisał o wrażeniach, porównywał do projektora Epson 9300... Zapraszam...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za serial lub film z tymi neonami? bo z wielką chęcią bym zobaczył jak u mnie na tv ta scena wygląda, z góry dziękuje za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Crnk1987 napisał:

Co to za serial lub film z tymi neonami? bo z wielką chęcią bym zobaczył jak u mnie na tv ta scena wygląda, z góry dziękuje za odp.

Pierwszy odcinek drugiego sezonu Stranger Things na Netflix - fajny serial - warto zobaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Porter11 napisał:

(...)Zresztą właśnie się dowiedziałem że dzięki hubio przejrzałem na oczy ? spadam z tego forum bo nie chce mi się już tego czytać. Wpadnę tylko jak pobawię się w domy zf9 stojącym obok q9 i podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Może przyszłym ewentualnym nabywcom uda się wyłowić z tego bałaganu kilka opinii co do różnic w generowanym obrazie. Czas zachwytów i wielkiego Wow po przesiadce na 4K HDR mam już za sobą wiec będę mógł bardziej na chłodno zobaczyć co i jak.  

@Porter11 dobrze, że złapałeś trochę dystansu do tematu i zaczynasz porównywać, itd. Tak to czasami bywa, że człowiek po zakupie myśli, że "chwycił Pana Boga za nogi" i jest mega, mega entuzjastyczny. Później przychodzi odrobina refleksji i zdrowego rozsądku. Sam tak miałem... ;) Stąd teraz we wcześniejszych moich postach  ta próba i nawoływanie do obiektywnego spojrzenia na ten (nie przeczę) dobry telewizor.

ZF9 może być telewizorem dla Ciebie, ja jednak powiem teraz straszną rzecz......      ....jak masz możliwość i chęci wypróbuj ekran OLED. Może się okazać, że to jest to czego szukałeś i potencjalne ryzyko wypalenia  będzie do zaakceptowania. ;) W tym temacie wypalania coś może być na rzeczy, jednak u mojego szwagra na Oledzie C6V z którego normalnie korzysta ze dwa lata (kino, gry, tv) nie ma absolutnie nic. A uwierz mi, że jako użytkownik ekranów plazmowych wiem jak to sprawzdzić.

Z sympatią Ci kibicuje (to pewnie przez ten Awatar ? ). Powodzenia w wyborze tego jednego tv, no i trzymam kciuki za znalezienie roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Groszek napisał:

Z sympatią Ci kibicuje (to pewnie przez ten Awatar ? ). Powodzenia w wyborze tego jednego tv, no i trzymam kciuki za znalezienie roboty.

Dziękuje ślicznie ? i całkowicie się z Tobą zgadzam. Czasami tylko się nakręcam za mocno jak ktoś udaje że czego nie widzi albo wymyśla niestworzone rzeczy mydląc tym samym oczy ludziom którzy szukają tu prawdziwych informacji przed wyborem sprzętu. Ja miałem rak samo, naczytałem się ochów i achów i kupiłem Samsunga mimo ze przez całe życie kupowałem telewizory Sony i byłem zadowolony. A teraz szczerze jestem zawiedziony ale nie będę już wałkował tematu i rozpętywał kolejnej burzy. Mam już w domu Sony zf9 ale jeszcze w kartonie. Postawie oba koło siebie i będę testował. 

A Alfa uwielbiam ?? i ostatnio oglądałem wszystkie sezony ??? mimo 43 lat na karku. 

Co do oleda to odpada. Dużo gram na ps4 pro wiec na bank bym go wypalił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tylko uderzaj do Macieja Kopera...   Na pewno żona w MM będzie dodatkowym atutem... Oby już ten SONY Ci się spodobał...
to chyba zakup życia hubia ten tv. Tyle bicia piany, jakby nie wiem co to było. To tylko telewizor. Za rok lub dwa będzie następny. Ludzie!!!

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Porter11 napisał:

A Alfa uwielbiam ?? i ostatnio oglądałem wszystkie sezony ??? mimo 43 lat na karku.

No to mamy ten sam krzyżyk na karku i ten sam sentyment do Alfa. Nagrywałem wszystkie odcinki na poczciwy VHS. Co to była za tragedia jak jeden nie nagrał się przez brak prądu. ;)

Powiem językiem naszego ulubieńca - wybierz ten swój TV i "spadnij na niego jak sęp na wagon bebechów" oglądając, grając i ciesząc się ! :)

p.s.

A tak serio to ZF( może mieć ciężko z Q9.

p.p.s.

Tylko weź głęboki oddech i wypij szklaneczkę zimnej wody przed recenzją ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Groszek napisał:

Tylko weź głęboki oddech i wypij szklaneczkę zimnej wody przed recenzją ?

Spokojnie. Teraz już bez ochów i achów na zimno je porównam. Wiem czego oczekuję i co mi się bardzo w Samsungu nie podoba ( ta super czerń przez którą w filmie nie widać Bat mana i syf przy wyświetlaniu ruchu jak w tv z Tesco) Jeśli Sony będzie w tych kwestiach lepszy to zostanie (a myśle że będzie co odzwierciedlają testy tutaj oraz na zachodnich portalach) Zobaczymy. Napewno nie grozi mi napad niekontrolowanego zachwytu jak po odpaleniu q9 po przesiadce z fullHD ? w sumie jestem już tym zmęczony bo długo męczyło mnie to że wydałem kupę kasy w oczekiwaniu sprzętu Premium a dostałem telewizor który nie radzi sobie z poprawnym wyświetlaniem obrazów. 

Edytowane przez Porter11
  • Plusik 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko skalibrowane TV, inaczej jest to dziecinada tak jak cały ten wątek...

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, RHJG napisał:

Tylko skalibrowane TV, inaczej jest to dziecinada tak jak cały ten wątek...

Wreszcie ktoś napisał jedno,  jakże mądre zdanie... :)

PS - ten kolega drogi co mi na każdym moim poście w każdym wątku daje zniesmaczoną buźkę - ujawnij się, bo zaczynam się bać... :) Mam parę typów co do tożsamości tego jegomościa, ale chciałbym wiedzieć co to za mój cichy wielbiciel... :) Nie bój się - wyjdź z ukrycia... :)

Edytowane przez hubio
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Porter11 napisał:

syf przy wyświetlaniu ruchu jak w tv z Tesco

możesz coś więcej napisać?

ten suoer upłynniacz porównywalny z upłynniaczem sony (albo i lepszy dla gier bo super-niski input lag) jest jednak jakiś skopany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, klaus71 napisał:

ten suoer upłynniacz porównywalny z upłynniaczem sony (albo i lepszy dla gier bo super-niski input lag) jest jednak jakiś skopany?

W grach jest wszystko ok. Cofnij się stronę lub dwie, pisałem już o tym. Chodzi głównie o telewizje lub filmy nie w 4K. Telewizor nie radzi sobie dobrze z wyświetlaniem szybkiego ruchu. Robią się jakieś „rozmazy” jakby matryca nie nadążała odświeżać obrazu. Trudno to wytłumaczyć ale wyglada to słabo. W grach jest wszystko git choć niektóre tytuły pitrafią wyglądać tak sobie, bez szału. O tym tez pisało kilka osób. Jutro będę miał porównanie bo właśnie obok q9 postawiłem nowiutkiego zf9 i jutro będę testował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Porter11 napisał:

W grach jest wszystko ok. Cofnij się stronę lub dwie, pisałem już o tym. Chodzi głównie o telewizje lub filmy nie w 4K. Telewizor nie radzi sobie dobrze z wyświetlaniem szybkiego ruchu. Robią się jakieś „rozmazy” jakby matryca nie nadążała odświeżać obrazu. Trudno to wytłumaczyć ale wyglada to słabo. W grach jest wszystko git choć niektóre tytuły pitrafią wyglądać tak sobie, bez szału. O tym tez pisało kilka osób. Jutro będę miał porównanie bo właśnie obok q9 postawiłem nowiutkiego zf9 i jutro będę testował. 

Rozumiem,  że Samsunga nie miałeś skalibrowanego?  Bo z tego co widzę na forum ten tv potrzebuje kalibracji i wtedy jest genialny. Może inne tv nie potrzebują az tak kalibracji i może po niej nie będą miały tak  genialnego obrazu jak Samsung q9? Też trzeba na ? to pytanie sobie odp. Ale czekamy na porównanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Rozumiem,  że Samsunga nie miałeś skalibrowanego?  Bo z tego co widzę na forum ten tv potrzebuje kalibracji i wtedy jest genialny. Może inne tv nie potrzebują az tak kalibracji i może po niej nie będą miały tak  genialnego obrazu jak Samsung q9? Też trzeba na ? to pytanie sobie odp. Ale czekamy na porównanie :)

Kolego osoby które mają jakieś pojęcie wiedzą że kalibracja niczego nie zmienia w kwestii wad tego telewizora. Nie zmieni ona agresywnie działającego wygaszania a tym bardziej nie wpłynie na sposób wyświetlania ruchu. Zmieni Ci jedynie sposób wyświetlania kolorów z przesyconych za bardziej zbliżone do naturalnych i może wpłynąć na efekt HDR i jasność (ale akurat tutaj nie można temu tv nic zarzucić).To dobry telewizor i potrafi generować piękny obraz szczególnie w statycznych scenach ale genialnym napewno bym go nie nazwał. Mam go półtora miesiąca i gdybym wtedy wiedział -widział to co teraz to bym go raczej nie kupił a napewno nie za te pieniądze. 

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi