Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosiłem się do tytułu wątku... A Q9 występuje też w 55" - i wtedy koszt kalibracji jest szczególnie dotkliwy.

7 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Gdyby producenci opracowali idealną technologię zapewniającą powtarzalność produkcji, skuteczną kalibrację w przynajmniej 95% zastosowań i zapewnili, że po x latach nie zmienią się parametry obrazu, to co by wypuszczali co roku? :) Chyba musieliby je sprzedawać po 100k z opcją zakupu w małej ratce ;)

Samsung sobie z tym nieźle radzi - ktoś zna egzemplarz, który wytrzymał dłużej niż 4-5 lat przeciętnie intensywnej eksploatacji? :) Tak więc klient i tak się pojawi po kilku latach...

Co do powtarzalności - plazma była taką technologią, więc się nagle przestała opłacać i już jej nie ma.

Edytowane przez radosuaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"Zdaje się się", że piszesz o 65'' bo 75'' kosztuje 18 tyś...
Hubio nie szalej
75" to koszt 16tys. Na black friday nawet w brand store samsunga za 16 tys z 5-letnią gwarancja sprzedawali. Sam chcialem wtedy kupic ale wlasnie po testach odpuscilem temat. Potem dali nowe oprogramowanie i podobno mialo być lepiej ale jak widac nadal nie jest.
Ogolnie to wtedy wygral dla mnie Sony AF9. Miałem go nawet 2 dni w domu. Jakby mial 75" to bym go zostawił a tak czekam na dobre ceny OLEDów w duzych rozmiarach.
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, radosuaf napisał:

Odnosiłem się do tytułu wątku... A Q9 występuje też w 55" - i wtedy koszt kalibracji jest szczególnie dotkliwy.

Samsung sobie z tym nieźle radzi - ktoś zna egzemplarz, który wytrzymał dłużej niż 4-5 lat przeciętnie intensywnej eksploatacji? :) Tak więc klient i tak się pojawi po kilku latach...

Powiem tak - moje poprzednie 42" PDP Pioneera wytrzymało u mnie ponad 10 lat i teraz służy moim teściom jako tv w sypialni :) Najzabawniejsze jest to, że nadal ma lepsze kolory i "plastyczność" obrazu od ich głównego Samsunga ES5500 :)

Więc po cichu mam nadzieję, że ten Q9 zrobi podobny wynik - tym bardziej, że jak przeglądałem kiedyś testy "wypalania" LCD, to matryce VA nieporównywalnie dłużej utrzymują jasność fabryczną od IPS :) 

Edytowane przez Robert Wereszczynski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, user7878 napisał:

Hubio nie szalej emoji6.png
75" to koszt 16tys. Na black friday nawet w brand store samsunga za 16 tys z 5-letnią gwarancja sprzedawali. Sam chcialem wtedy kupic ale wlasnie po testach odpuscilem temat. Potem dali nowe oprogramowanie i podobno mialo być lepiej ale jak widac nadal nie jest.
Ogolnie to wtedy wygral dla mnie Sony AF9. Miałem go nawet 2 dni w domu. Jakby mial 75" to bym go zostawił a tak czekam na dobre ceny OLEDów w duzych rozmiarach.

Ja kupiłem w Euro-RTV-AGD za 18 tyś... Wiesz różnie bywa w kupowaniu... Wolę kupić w sieciówce i dopłacić niż kupić gdzieś taniej i dostać ze zwrotu albo z wypalonymi pixelami...:) Zawsze kupuję w MM lub Euro i zawsze mam nówkę z foliami... Pewno w black friday były jakieś promocje, ale w grudniu to ja nie mam czasu na przyjemności bo sam organizuję black friday u siebie... :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, hubio napisał:

Minimalne rozjaśnienie o 1 nie degraduje kontrastu ! 

Minimalne rozjaśnienie ? Widziałeś te zdjęcia ? Tak oglądasz filmy ? Z takimi ustawieniami jak na jego zdjęciach, gdzie widać ze jasność jest przegięta na maxa ? To ja lepszy obraz miałem w KDL-47W805A. Jakbym miał oglądać filmy z takimi ustawieniami to wolałbym ich w ogóle nie oglądać. Albo kupiłbym telewizor w Tesco za 1500 zł. 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, hubio napisał:

Ja o tym jak pisałem 2 lata temu, że te TV z idealną czernią gubią detale to mnie brano za oszołoma... 2 lata później wiele osób mówi to samo co ja wcześniej... :) TV oledowe są uznawane za najlepsze na świecie, a jak sami tu pisaliście i co pokazał Szewi TEŻ GUBIĄ DETALE W CZERNIACH i jakoś nie ma o to wielkiej awantury...

Hubio na zywo to wyglada jeszcze troche inaczej niz na focie, detale jakies tam gina to fakt, ale pod katem i na stopklatce, zdjecie z telefonu  to tez inaczej to wyglada (przykladowo np drzewo z lewej storny na fotce na oledzie wydaje sie ze jest czarna plama, a w rzeczywistosci tak nie jest, ale gorzej je widac niz na prjektorze), dochodzi do tego kalibracja wyswietlacza na ktorym  oglada sie dane zdjecie i okazuje sie ze kazdy moze widziec co innego ;) 

Swoja drogą za jakis czas zrobie porowannie tej sceny jak zrobie kalibracje

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest kwestia samego panelu, tylko układu zasilania - można to naprawiać i pewnie w droższych egzemplarzach się opłaca, ale w mainstreamowych po prostu kupujesz nowy :). Z Kuro to ciężko w ogóle porównywać to, co się teraz sprzedaje, jeśli chodzi o jakość wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Porter11 napisał:

Minimalne rozjaśnienie ? Widziałeś te zdjęcia ? Tak oglądasz filmy ? Z takimi ustawieniami jak na jego zdjęciach, gdzie widać ze jasność jest przegięta na maxa ? To ja lepszy obraz miałem w KDL-47W805A. Jakbym miał oglądać filmy z takimi ustawieniami to wolałbym ich w ogóle nie oglądać. Albo kupiłbym telewizor w Tesco za 1500 zł. 

Jak pisałem - ja oglądam w fabrycznym trybie standardowym, chyba tylko zmieniłem tonację kolorów i średnio na jeden 2 godzinny film w jednym ujęciu 20 sek nie widać fałdek na ubraniu... Nic nie jest rozjaśnione... Z kolei HDR oglądam z Panasonica w trybie jasne otoczenie i jest wszystko idealnie, zresztą na Epsonie też oglądam z tego trybu.

6 minut temu, szewi napisał:

Hubio nie przywiazuj sie do tych zdjec za bardzo. NA zywo to wyglada jeszcze troche inaczej niz na focie, detale jakies tam gina to fakt, ale pod katem i na stopklatce, zdjecie z kiepskiego telefonu  to tez inaczej to wyglada (przykladowo np drzewo z lewej storny na fotce n oledzie wydaje sie ze jest czarna plama, a w rzeczywistosci tak nie jest, ale gorzej je widac niz na prjektorze), dochodzi do tego kalibracja wyswietlacza na ktorym  oglada sie dane zdjecie i okazuje sie ze kazdy moze widziec co innego ;) 

Swoja drogą za jakis czas zrobie porowannie tej sceny jak zrobie kalibracje

Ok tym nie mniej jak widać w tym całym sprzęcie stawiającym na super czerń jest też coś na rzeczy... I na tej zasadzie to i filmik Vicenta może przekłamywać... W tych fotkach co ja wklejałem porównując tryby to akurat pomijając gorszą jakość niż była w rzeczywistości to brak detali było dobrze widać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Porter11 napisał:

Najpierw hubio nieco przeginał w jedną stronę, a teraz Ty zaczynasz w drugą - naprawdę chcesz porównywać jakość TV za 10k za pomocą zdjęć z komórki? ?
Ba - z wielu różnych komórek, sensorów, w różnych warunkach oświetleniowych, z różnymi czasami naświetlania i balansem bieli ??? 

To tak jakby osoba z aparatem słuchowym robiła testy audiofilskich zestawów audio ... 

Dopóki nie zrobisz profesjonalnego "shoot out'u" skalibrowanych telewizorów stojących obok siebie i z podłączonym tym samym źródłem sygnału, to nie możesz w zasadzie nic powiedzieć o różnicach w odwzorowaniu barw, gubieniu szczegółów w cieniach itp. Możesz tylko powiedzieć "tak na oko mniej więcej mi się wydaje, że ten tv to ...." 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Najpierw hubio nieco przeginał w jedną stronę, a teraz Ty zaczynasz w drugą - naprawdę chcesz porównywać jakość TV za 10k za pomocą zdjęć z komórki? ?
Ba - z wielu różnych komórek, sensorów, w różnych warunkach oświetleniowych, z różnymi czasami naświetlania i balansem bieli ??? 

To tak jakby osoba z aparatem słuchowym robiła testy audiofilskich zestawów audio ... 

Dopóki nie zrobisz profesjonalnego "shoot out'u" skalibrowanych telewizorów stojących obok siebie i z podłączonym tym samym źródłem sygnału, to nie możesz w zasadzie nic powiedzieć o różnicach w odwzorowaniu barw, gubieniu szczegółów w cieniach itp. Możesz tylko powiedzieć "tak na oko mniej więcej mi się wydaje, że ten tv to ...." 

Ja bym jeszcze powiedział, że i kalibrator/tester powinien być ten sam, a telewizory zaktualizowane... Bo MK robił testy jak nie było żadnych aktualizacji w tym Samsungu, które przecież poprawiły wiele spraw, nawet Vicent w czerwcu dał rekomendację, a w SONY od razu było wszystko ok...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, hubio napisał:

Ja bym jeszcze powiedział, że i kalibrator/tester powinien być ten sam, a telewizory zaktualizowane... Bo MK robił testy jak nie było żadnych aktualizacji w tym Samsungu, które przecież poprawiły wiele spraw, nawet Vicent w czerwcu dał rekomendację, a w SONY od razu było wszystko ok...

Szczerze mówiąc z chęcią przeczytałbym takie porównanie zrobione na sofcie wyjściowym gdy TV wchodził do sprzedaży i były robione recenzje z najnowszym - zarówno pod względem jakości obrazu, upłynniacza, funkcji i responsywności interfejsu itp. Ale raczej nikomu by się nie chciało czegoś takiego robić - szczególnie, że musiałby mieć dwa egzemplarz od nowości - gdzie na jednym byłby soft oryginalny a na drugim zawsze najnowszy. Inaczej się nie da porównać ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Robert Wereszczynski napisał:

Weźcie poprawkę na taką bardzo prostą rzecz - Altered Carbon jest nagrany w HDR i nie ma opcji by aparat z komórki nawet z włączonym HDRem był w stanie realnie odwzorować efekt z TV. 
Odpaliłem sobie tą scenę na moim tv i mogę z łatwością dostrzec szczegóły twarzy, policzyć guziki w kamizelkach i fałdy na nich .... 
Moje zdjęcie też oczywiście nie pokaże tego ani jakie jest odwzorowanie kolorów ani szczegółów w czerni. 

Jedną rzecz na pewno trzeba wziąć pod uwagę - ten TV dostaje drugie życie po kalibracji i trzeba wziąć na to poprawkę - także finansową :)

20190129_103125.jpg

Ta fotka twoja spowodowala, że uswiadczylem się w przekonaniu,  że będę robił niebawem kalibrację tego tv:)  znam się na fotografii i rozumiem,  czemu rozjasniles zdjęcie. Dla " niekumatych" zdjęcie niżej w realu wygląda na ciemniejsze , a detale są widoczne jak na zdjęciu.

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

Hubio nie szalej emoji6.png

w sklepach cena spada, u Hubia rośnie ;) 

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podczas swojego porównania nie miałem skalibrowanego TV, ale oczywiście bawiłem się ustawieniami jasności, kontrastu, barwami, nawet zrozpaczony zrobiłem testowo kalibracje na podstawie ustawień rtings.com (wiem, każdy egzemplarz jest inny, ale tak z ciekawości). Była oczywiście poprawa, ale wg. mnie nadal słabo to wyglądało w porównaniu do B7 czy ZF9. Po prostu na obu tych TV widać więcej przy nadal dobrej czerni i kontraście, a po moich zabawach z Q9FN gdzie coś już widziałem (ale nadal nie było to samo) widać było właśnie spadek kontrastu, czerń już nie była taka jak powinna być, nie było tak soczyście. No to trzeba zobaczyć w kontrontacji z innym dobrym TV. Jak ktoś patrzy na swojego Q9FN i ma obok tylko jakiś stary TV do porównania to wydaje się, że jest akceptowalnie, nawet fajnie, ale jak to się skonfrontuje z dowolnym OLED czy nawet właśnie ZF9 to wtedy czar pryska.

Ciekawy jestem jakie będą wrażenia Porter dzisiaj, bo wiadomo każdy jest inny, ale prawda jest taka, że wydając kilkanaście tys na TV oczekujesz bardzo dobrej jakości prosto z pudła w każdych warunkach. A tutaj pierwsze co to kalibracja, a i tak śmiem wątpić, że uzyskacie to samo co w dowolnym OLED, o ZF9 nie wspominając. Ja osobiście na kalibrację nie chciałem wydawać pieniędzy, bo nigdy tego nie robiłem i nie mam zamiaru, bo jest to trochę niepoważne. Nie przy takich pieniądzach za TV. To tak jak ktoś wspominał, kupujecie drogie auto i pierwsze co musicie zrobić to jechać do serwisu. No c'mon.

Najlepiej problem ukazuje ten film poniżej od 04m28s. Z tym musi liczyć się każdy właściciel Q9FN niestety i to bardzo często. I to nie chodzi o to co pokazuje aparat czy kamera wideo, bo wiadomo, że są jakieś delikatne przekłamania. Ale widać różnice, powtarzam RÓŻNICĘ - między jednym i drugim. Nawet na aparacie. Oczywiście to najlepiej zobaczyć na żywo i wtedy widać tą różnicę bardzo dobrze. W filmie poniżej Q9FN jest konfrontowany z moim OLED B7, gdzie w czerniach też są delikatne problemy, ale w tej kwesti nie ma żadnego porównania B7 vs Q9FN. O ZF9 nie będę wspominał, bo to inna bajka.

https://youtu.be/09gMBRCucb8?t=268

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Najlepiej problem ukazuje ten film poniżej od 04m28s. Z tym musi liczyć się każdy właściciel Q9FN niestety i to bardzo często. I to w właśnie w porówaniu z moim OLED B7, gdzie w czerniach też są delikatne problemy, ale w tej kwesti nie ma żadnego porównania B7 vs Q9FN. O ZF9 nie będę wspominał, bo to inna bajka.

https://youtu.be/09gMBRCucb8?t=268

Kurczaki - muszę natychamiast dzwonić do MM i uzgadniać zwrot TV, bo chyba mi się trafił jakiś wyjątkowy model ... dokładnie ta sama scena u mnie wygląda jak na OLED - a tak wg filmów i zdjęć nie powinno być! ;) 

Oczywiście na tv neon z napisem arcade wygląda tak jak powinien, a i w ciemnych miejscach jest więcej szczegółów :)

20190129_133034.jpg

Uprzedzając pytania odnośnie zdjęcia na dole - na tv żółty neon z napisem Prizes czy też żółta błyskawica wygląda perfekcyjnie - zero przepaleń, a u dzieciaka po środku stawki spokojnie da się rozróżnić odcienie kurtki i spodni - tak samo jak u gościa stojącego tyłem najbardziej po prawej stronie. 

20190129_133147.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, szewi napisał:

w sklepach cena spada, u Hubia rośnie ;) 

Ale po co ta złośliwość ? Przecież pisałem wyżej już o tym... Nawet nie przeczytałeś mojej odpowiedzi więc napiszę jeszcze raz:

Ja kupiłem w Euro-RTV-AGD za 18 tyś... Wiesz różnie bywa w kupowaniu... Wolę kupić w sieciówce i dopłacić niż kupić gdzieś taniej i dostać ze zwrotu albo z wypalonymi pixelami...:) Zawsze kupuję w MM lub Euro i zawsze mam nówkę z foliami... Pewno w black friday były jakieś promocje, ale w grudniu to ja nie mam czasu na przyjemności bo sam organizuję black friday u siebie...

Dodam, że kupiłem na początku stycznia. Cena 19 tyś wciąż się utrzymuje w RTV-EURO-AGD... Spada rzeczywiście do ok 17 tyś w innych sklepach, ale i na początku stycznia było na Allegro za 16999zł, ale bałem się tam kupić...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odpowiednim ustawieniu aparatu wszystko osiągniesz. Jaki to ma cel? Jak porównasz to z innym TV naocznie wtedy zrozumiesz o co chodzi i ja właśnie o tym mówię - co widziały moje oczy w porównaniu z innymi TV. Dodatkowo z postów w tym wątku (i zagranicznych) wynika, że mamy zbiorową halucynację ? Wszyscy recenzenci głupoty opowiadają ? Ponownie ? Poważnie ? ? To nawet Hubio, który zmieniał zeznania w tym zakresie stwiedził, że jednak coś jest na rzeczy

PS. Z tego zdjęcia słabo to wygląda, jak poprzednie. Mocno prześwietlone / rozjaśnione. Jak tak jest na żywo to naprawdę słabo, jak w tanim TV. Na OLED nadal jest ciemno, jest klimat, jest soczystość, a przy okazji widzisz wszystko (no, prawie wszystko ?).

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzyjcie się Panowie jeszcze raz różnicom między trybami w temacie: https://hdtvpolska.com/forum/topic/46751-samsung-q9fn-w-codziennym-użytkowaniu/ gdzie wkleiłem fotki...

Misiek_to_ja porównywałeś 75'' Samsunga z 75'' SONY bo już nie pamiętam ?

6 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Przy odpowiednim ustawieniu aparatu wszystko osiągniesz. Jaki to ma cel?

I skąd podejrzenie, że jest jakieś specjalne ustawienie aparatu ? Ja tam robiłem obie fotki na tym samym ustawieniu aparatu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy nie twierdziłem, że ten tv jest idealny, bo zdecydowanie nie jest i niektóre jego ograniczenia potrafią mnie ostro zirytować, a w pewnych kwestiach na pewno inne tv są lepsze. 
Taki lajf - nie można mieć wszystkiego ;) Ale mam wrażenie, że ostatnio na tym forum wszyscy za wszelką cenę bawią się specjalistów recenzentów i wyolbrzymiają rzeczywistość, którą jak widać po kalibracji widziało bardzo niewiele z zabierających głos osób ... 

Nikt nikomu na siłę nie chce sprzedać tego tv i nie jest to także w moim interesie, ale podnosi mi się ździebko ciśnienie jak widzę taką dezinformację. 
Przechodząc z legendarnego Kuro raczej bym nie kupił czegoś, co oferuje gorsze kolory, czerń i detale.
Czytałem wcześniej recenzje, widziałem po wykresach różnice przed i po kalibracji i z całą świadomością kupiłem ten tv. 
Na początku oglądałem mnóstwo filmów testowych 4K HDR na YT i na nich kolory wydawały się ok, ale po 2-3 dniach dostrzegłem, że jednak w pewnych sytuacjach nie są. Zrobiłem kalibrację i problem zniknął. Pozostały inne z interfejsem i funkcjonalnościami, ale trochę wątpię by Samsung je rozwiązał - trochę za dużo pracy ;) 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Robert Wereszczynski napisał:

Ale mam wrażenie, że ostatnio na tym forum wszyscy za wszelką cenę bawią się specjalistów recenzentów i wyolbrzymiają rzeczywistość, którą jak widać po kalibracji widziało bardzo niewiele z zabierających głos osób ... 

Nikt nikomu na siłę nie chce sprzedać tego tv i nie jest to także w moim interesie, ale podnosi mi się ździebko ciśnienie jak widzę taką dezinformację. 

Zgadzam się, sam wielokrotnie podkreślałem, że ten TV jest genialny, ale zobacz też na swoje posty, z których wynika teraz, że cała rzesza ludzi się myli i jednak nie ma problemu. Chodzi właśnie o wypośrodkowanie. Zgadza się, kalibracja pewnie pomaga w jakimś zakresie, bo nawet te ustawienia z d*** z rtings.com pomogły u mnie delikatnie, tak samo ustawienia jasności i kontrastu, ale w moim odczuciu jest to kosztem tej fenomenalnej czerni i kontrastu. Oczywiście nie zmierzyłem tego, ale to widziały moje oczy w konfrontacji z innymi topowymi TV i piszę tylko o swoich odczuciach. Jak dla mnie jakiś problem z tym jest i nie powinno tego być w TV za taką kasę po wyjęciu z pudła.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Ja nigdy nie twierdziłem, że ten tv jest idealny, bo zdecydowanie nie jest i niektóre jego ograniczenia potrafią mnie ostro zirytować, a w pewnych kwestiach na pewno inne tv są lepsze. 
Taki lajf - nie można mieć wszystkiego ;) Ale mam wrażenie, że ostatnio na tym forum wszyscy za wszelką cenę bawią się specjalistów recenzentów i wyolbrzymiają rzeczywistość, którą jak widać po kalibracji widziało bardzo niewiele z zabierających głos osób ... 

Dokładnie... O ile gubiące detale w czerniach łatwo zauważyć i zrobić z tego fotki, o tyle spadek kontrastu na SONY ZF9 już o wiele trudniej uchwycić, a co dopiero pokazać fotkami... Na ile ten spadek jest duży w porównaniu do tego Samsunga nie da się ustalić gołym okiem, trzeba polegać na opinii recenzentów... W testach wychodzi to w ANSII FATALNIE 1700:1 do 4700:1, a w rtings.com jeszcze większa różnica... Na ile to jest widoczne na co dzień w obrazie to inna sprawa... Miesiek_to_ja mówi, że to dobry kompromis... Ja się upieram, że to kwestia ustawień... Bo pewno jak by porównywać fabryczny tryb naturalny z Samsunga do SONY to te detale mogą ostro się gubić, w innych trybach może być znacznie mniejsza różnica, a po niewielkim, podkreślam słowo: "NIEWIELKIM" rozjaśnieniu nie ma już żadnych różnić... Gdyby ten TV miał być tak słaby jak tu piszą co niektórzy i tak by miał strasznie gubić detale w czerniach to rtings.com nie dało by mu 8.7 w movie do 8.1 dla SONY i nie wyprzedził by w ogóle SONY w ogólnym teście, a byłby gdzieś na dole tabeli...

Owszem wiele ludzi zwróciło uwagę na te gubiące się detale w czerniach. Sam to momentalnie zauważyłem... Ale to jest koszt tej wymiatającej czerni do której każdy dąży za wszelką cenę... W OLEDach rozumiem widać każdy niuans detali w czerniach ? Szczerze wątpię, a te TV są uznawane za wzór...

Oczywiście na ile to gonienie do wzoru ma odpowiadać nam - zwykłym ludziom to zupełnie inna sprawa... Bo nawet jak widać z tego wątku wiele osób woli mieć detale w czerniach bez jakiejś super czerni... I ja się zaliczam do tego grona, ale z powodu podstawki nie mam innej opcji... Przynajmniej na teraz...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Przy odpowiednim ustawieniu aparatu wszystko osiągniesz. Jaki to ma cel? Jak porównasz to z innym TV naocznie wtedy zrozumiesz o co chodzi i ja właśnie o tym mówię - co widziały moje oczy w porównaniu z innymi TV. Dodatkowo z postów w tym wątku (i zagranicznych) wynika, że mamy zbiorową halucynację ? Wszyscy recenzenci głupoty opowiadają ? Ponownie ? Poważnie ? ? To nawet Hubio, który zmieniał zeznania w tym zakresie stwiedził, że jednak coś jest na rzeczy

PS. Z tego zdjęcia słabo to wygląda, jak poprzednie. Mocno prześwietlone / rozjaśnione. Jak tak jest na żywo to naprawdę słabo, jak w tanim TV. Na OLED nadal jest ciemno, jest klimat, jest soczystość, a przy okazji widzisz wszystko (no, prawie wszystko ?).

Daj spokój, żadne argumenty nie trafią ........ Ci dwaj Panowie założyli kółko wzajemnej adoracji i beda się teraz na siłę przekonywać nawzajem jaki super sprzęt posiadają i nie ma lepszego LCD. Już o tym pisałem. Tak jest na wszystkich forach, niczego się na nich nie dowiesz bo to takie "nasze", takie polskie. Wpieprzyłem kasę to niech inni też nie mają lepiej. Ja też wpieprzyłem ale na szczęście mam możliwość dzięki znajomościom to odkręcić (co wcale nie znaczy że tak zrobię, czas i Sony pokaże) I nie, nie piszę że q9 to beznadziejny sprzęt ale za te pieniądze ma za dużo ISTOTNYCH WAD !!! Ale niektórzy mają tak że ich "nie widzą" dla dobra innych użytkowników forum. Szkoda tylko że wprowadzają tym w błąd innych ewentualnych nabywców. Ale to taka nasza narodowa cecha. Tak więc zostaw temat i ciesz się nowym zf9 a Panowie niech się nadal na wzajem przekonują że reszta ludzi jest ślepa. 

• Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Porter11 napisał:

Daj spokój, żadne argumenty nie trafią ........ Ci dwaj Panowie założyli kółko wzajemnej adoracji i beda się teraz na siłę przekonywać nawzajem jaki super sprzęt posiadają i nie ma lepszego LCD. Już o tym pisałem. Tak jest na wszystkich forach, niczego się na nich nie dowiesz bo to takie "nasze", takie polskie. Wpieprzyłem kasę to niech inni też nie mają lepiej. Ja też wpieprzyłem ale na szczęście mam możliwość dzięki znajomościom to odkręcić (co wcale nie znaczy że tak zrobię, czas i Sony pokaże) I nie, nie piszę że q9 to beznadziejny sprzęt ale za te pieniądze ma za dużo ISTOTNYCH WAD !!! Ale niektórzy mają tak że ich "nie widzą" dla dobra innych użytkowników forum. Szkoda tylko że wprowadzają tym w błąd innych ewentualnych nabywców. Ale to taka nasza narodowa cecha. Tak więc zostaw temat i ciesz się nowym zf9 a Panowie niech się nadal na wzajem przekonują że reszta ludzi jest ślepa. 

Porter - bez jaj. Jestem daleki od bycia zaślepionym.
I mam możliwość oddania tv jeszcze przez jakiś czas.
I wierz mi, że zrobiłbym to nie bacząc na kasę wydaną na kalibrację. 

Ale spoko - widząc Twoje poprzednie posty gdy kupiłeś Q9, ostatnie, obecne nastawienie mam dziwne przeczucie, że z Twojego testu wyniknie jasno, że Z9 jest ideałem ;) 

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZF9 wcale nie jest idealny. Tez ma swoje wady. Przez to że polepszyli mu kąty widzenia to stracił na ogolnym kontraście. Nikt tu nigdy nie pisał że ZF9 jest bez wad. Dyskutujemy natomiast o Q9FN ktorego wady są irytujace po pewnym czasie. Oba TV to obecny top ale z wadami. Teraz warto aby kazdy o nich wiedzial i wybral dla siebie ten ktorego zalety i wady będą do zaakceptowania.
Ja np. zrezygnowalem i z jednego i z drugiego. Czekam na nowe OLEDy od 77" i nowe LCD Led w 85" wzwyż. Na teraz zostaje w salonie z Sonym 65XE9305, ktory tez nie jest idealny.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi