Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, user7878 napisał:

Na pierwszy rzut oka bedzie ok ale po czasie jak już się przyzwyczaimy do obrazu zaczną wychodzić kwiatki.

To prawda. Mnie to właśnie dotknęło i dzisiaj będę eksperymentował z zf9 i porównywał oba stojące obok. Jak się człowiek przesiada z fullHD na 4K np. takiego q9 to jest wielkie Wow i wielu wad się nie dostrzega a wręcz wypiera z umysłu że są. Ale po czasie niestety wychodzi że tak różowo nie jest. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, user7878 napisał:

Na instagramie Vincent Teoh wrzuca czesto fotki z kalibracji TV. Ostatnio kalibrował Q9FN. Fotka z Netflixa Altered Carbon w HDR. Scena na ktorej ja też często sprawdzam ustawienia. Widac na niej dokladnie to co sam zaobserwowałem w testach, że czarnie są przegiete w tym TV. Chcieli zrobić blisko OLEDa ale przegięli.
Jest to dobry TV ale ma wady ktore dla niektórych po pewnym czasie będą nie do zaakceptowania. Na pierwszy rzut oka bedzie ok ale po czasie jak już się przyzwyczaimy do obrazu zaczną wychodzić kwiatki.

A na JVC jak z jest z tą sceną ? Generalnie mnie też właśnie o to chodziło... Zobaczcie garnitur gościa stojącego po prawej - nic nie widać ! Natomiast jest na to prosta rada - player Panasonic ustawienie HDR jasne otoczenie lub bardzo jasne i nawet najmniejszy detal jest zachowany... Na całe szczęście jest już wiele sprzętu źródłowego, które samo z siebie umie robić pewne rzeczy i można wysłać do wyświetlacza odpowiedni obraz..

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Aż z ciekawości zobaczę u mnie - która to jest scena? 
nie chce mi się przewijać całego serialu ;)

Altered Carbon Sezon 1 Odc 1 minuta 22:30

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, user7878 napisał:

Na instagramie Vincent Teoh wrzuca czesto fotki z kalibracji TV. Ostatnio kalibrował Q9FN. Fotka z Netflixa Altered Carbon w HDR. Scena na ktorej ja też często sprawdzam ustawienia. Widac na niej dokladnie to co sam zaobserwowałem w testach, że czarnie są przegiete w tym TV. Chcieli zrobić blisko OLEDa ale przegięli.
Jest to dobry TV ale ma wady ktore dla niektórych po pewnym czasie będą nie do zaakceptowania. Na pierwszy rzut oka bedzie ok ale po czasie jak już się przyzwyczaimy do obrazu zaczną wychodzić kwiatki.5a2708c7fa4854bf373c1c175d4df802.jpg

Weźcie poprawkę na taką bardzo prostą rzecz - Altered Carbon jest nagrany w HDR i nie ma opcji by aparat z komórki nawet z włączonym HDRem był w stanie realnie odwzorować efekt z TV. 
Odpaliłem sobie tą scenę na moim tv i mogę z łatwością dostrzec szczegóły twarzy, policzyć guziki w kamizelkach i fałdy na nich .... 
Moje zdjęcie też oczywiście nie pokaże tego ani jakie jest odwzorowanie kolorów ani szczegółów w czerni. 

Jedną rzecz na pewno trzeba wziąć pod uwagę - ten TV dostaje drugie życie po kalibracji i trzeba wziąć na to poprawkę - także finansową :)

20190129_103125.jpg

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Robert Wereszczynski napisał:

65" - IMHO 75" ma tą samą matrycę i liczbę stref. Jedynie 55" ma mniejszą. 

W kontekście ginących detali w czerniach może mieć znaczenie przekątna bo matryce te same, ale na większej przekątnej zobaczysz więcej detali więc nawet jak są jakieś ginące elementy łatwiej je odnaleźć...

1 minutę temu, Robert Wereszczynski napisał:

Weźcie poprawkę na taką bardzo prostą rzecz - Altered Carbon jest nagrany w HDR i nie ma opcji by aparat z komórki nawet z włączonym HDRem był w stanie realnie odwzorować efekt z TV. 
Odpaliłem sobie tą scenę na moim tv i mogę z łatwością dostrzec szczegóły twarzy, policzyć guziki w kamizelkach i fałdy na nich .... 
Moje zdjęcie też oczywiście nie pokaże tego ani jakie jest odwzorowanie kolorów ani szczegółów w czerni. 

20190129_103125.jpg

No właśnie !!! Jak piszę wam od 2 tyg. - KALIBRACJA LUB/I USTAWIENIA !!! Prawda jest taka, że praktycznie każdy sprzęt można pokazać w bardzo korzystnym świetle lub niekorzystnym... Ja też wklejałem fotki w 2 trybach gdzie były detale w czerniach i ich nie było !

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robert Twoje zdjecie jest za jasne. Tzn rozjasnione i teraz to bedzie rzeczywiscie wiecej widac ale kosztem innych cech obrazu. Zdjecie od Vincenta jest po kalibracji. Zresztą porownaj sobie obie fotki bo widac to idealnie w Twoim poscie - patrz np. na nasycenie kolorów.
Idę o zaklad ze przy tych ustawieniach co podales bedziesz mial szare czernie w ciemnych scenach.

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Robert Wereszczynski napisał:

Jedną rzecz na pewno trzeba wziąć pod uwagę - ten TV dostaje drugie życie po kalibracji i trzeba wziąć na to poprawkę - także finansową :)

Tylko co z tego ? Zobacz jak wyglada u Ciebie ta scena. Przecież to jakiś dramat. Widać ze masz to rozjaśnione na maxa. To tak ma wyglądać oglądanie filmów z jasnością która psuje cały obraz. Ta scena powinna wyglądać tak jak pokazał ja poprzednik gdzie obraz jest „normalny” tylko g...o widać w czerniach. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, user7878 napisał:

@Robert Twoje zdjecie jest za jasne. Tzn rozjasnione i teraz to bedzie rzeczywiscie wiecej widac ale kosztem innych cech obrazu. Zdjecie od Vincenta jest po kalibracji. Zresztą porownaj sobie obie fotki bo widac to idealnie w Twoim poscie - patrz np. na nasycenie kolorów.
Idę o zaklad ze przy tych ustawieniach co podales bedziesz mial szare czernie w ciemnych scenach.

Ale właśnie o tym piszę - aparat nie odwzoruje całej dynamiki obrazu. 
Jeżeli zrobię zdjęcie w takich ustawieniach jak Vincent (ustawienie naświetlania na suknię), to faktycznie na zdjęciu jest czarna plama - ale to nie jest odwzorowanie realnego widoku!
No chyba, że oglądasz tv przez aplikację aparatu w telefonie ;)

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest problem tego telewizora i nic tego nie zmieni. Możesz sobie rozjaśniać obraz i udawać ze jest super 

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Porter11 napisał:

I to jest problem tego telewizora i nic tego nie zmieni. Możesz sobie rozjaśniać obraz i udawać ze jest super 

Zdjęcie rozjaśniłem żeby pokazać Wam w zbliżony sposób ile detali widzę w cieniach - ale wtedy aparat prześwietla inne elementy sceny - podstawy teorii fotografii ... 
Zapewniam Ciebie i innych, że jasność sceny jest ok - ale to niestety trzeba zobaczyć na żywo. Szczególnie efekt po kalibracji. 

Jeżeli ktoś chce wyrabiać sobie opinie na temat tv na podstawie zdjęć i komentarzy z internetu (często wypisywanych przez ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o ustawieniach tv), to proszę bardzo - tylko niech potem nie powtarza zasłyszanych głupot :) 

Sam się przekonałem, że ten tv nie jest nawet zbliżony do referencji (poza poziomem bieli) po wyjęciu z pudełka - niestety. A niektórzy jeszcze sami psują efekt bawiąc się suwakami i potem płaczą, że mają ogromny blooming. Tak - też mi się go udało uzyskać. Ale był to efekt moich zmian, a nie wad tv .... 
Dema HDR są super, ale z realnym contentem już jest gorzej. Dlatego w jego przypadku kalibracja jest w zasadzie niezbędna dla kogoś kto ma jakiś punkt odniesienia i oczekiwania.

Patrząc na zdjęcia Vincenta, to ludzie robią kalibrację niemal wszystkiego od średniej półki po OLEDy (nawet w nich widzą niedoskonałości) właśnie po to żeby wyciągnąć max :) 

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to by wynikało z tego, ze kalibracja duzo poprawia w kwestii detali w przypadku tego TV.

1) Oled bez  kalibracji:

CoAcDpJ.jpg

2) prjektor JVC bez kalibracji:

6maK0q4.jpg

ale zgodze sie ze foty przekłamują, wiec bylbym ostrożny z wyciaganiem wnisków na ich podstawie...Na zywo np ta fota na oledzie jest jasniejsza, ale aprat tak zlapal ostrosc i tyle.

Samsung jest bardzo jasny to też fakt. 

Na oledzie swoja drogą też giną detale i kalibracja by sie przydała...

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Robert Wereszczynski napisał:

Patrząc na zdjęcia Vincenta, to ludzie robią kalibrację niemal wszystkiego od średniej półki po OLEDy właśnie po to żeby wyciągnąć max :) 

To jest trochę słabe, skoro sporo tańsze Sony i Panasonic mają ustawienia bliskie optymalnym po wyjęciu z pudełka...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szewi i to widać właśnie i na OLEDdzie i na JVC, że giną te detale... Więc jesteśmy w domu... Po prostu Samsung zrobił "oledowy" TV to teraz ludzie się już nie przypie... do czerni tylko tym razem do gubienia detali w czerniach.... Na tej zasadzie pewno w SONY można do samej czerni i tak w kółko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, radosuaf napisał:

To jest trochę słabe, skoro sporo tańsze Sony i Panasonic mają ustawienia bliskie optymalnym po wyjęciu z pudełka...

Są ludzie, którzy chcą mieć kolory wylewające się z ekranu jak na demach w sklepie ... ;)
Standardowy tryb filmu wymaga nieco samodzielnej korekty i już jest ok - robisz profesjonalną kalibrację i jest rewelacja. 

Dla mnie np taki sporo tańszy Sony XF9005 też był daleki od ideału ....
Zresztą jeżeli ludzie kalibrują OLEDy od Panasonica i LG, które mają opinie "referencja", to chyba nie ma ideałów :) 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, radosuaf napisał:

z jdenej storny tak, ale z drugiej jak kupujesz flagowy model to wiadomo ze chcesz miec max z obrazu, a to da Ci tylko kalibracja. Nie da sie tak zrobic podejrzewam, ze bedziesz mial swietna czerń i mega detale, zawsze jest jakis kompromis, albo lepsze czernie troche kosztem detali albo odwrotnie wiecej detali i troche gorsza czerń. Mozna pewnie wyposrodkować jakos tzn przyzwoita czern i przyzwoite detale. Z drugiej storny masz rozne kwestie ktore tez trzeba wziasc pod uwage jak np obecnosc dolby vision akurat w ww. filmie na Netflixie, ktory ma  matadane pod kazda ze scen i zwyczajnie w DV moze byc inaczej niz w HDR bez DV.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, radosuaf napisał:

Jak się kupuje TV za 20k to naprawdę dopłacić 900zł na kalibrację to nie jest problem... A te tanie to jak niby są optymalne jak mają tak słabe parametry, że do referencji im mnóstwo brakuje ? Chyba chodziło, że tryby fabryczne są lepiej ustawione w tych tańszych, ale, nie, że są optymalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy TV ma kilka trybów - tylko Panasonic ma "Prawdziwe Kino", a Sony "Kino pro", które wystarczają 90% użytkowników. Płacenie ciężkich pieniędzy za telewizor, a potem jeszcze za kalibrację, jest takie sobie - pomijając, że profesjonalny kalibrator zazwyczaj nie mieszka drzwi obok.

Co do Sony XF90 - no cóż, to tylko LCD, nadal wolę oglądać na plazmie, ale 42" zrobiło się ciut za małe do salonu :).

• Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szewi napisał:

@radosuaf z jdenej storny tak, ale z drugiej jak kupujesz flagowy model to wiadomo ze chcesz miec max z obrazu, a to da Ci tylko kalibracja. Nie da sie tak zrobic podejrzewam, ze bedziesz mial swietna czerń i mega detale, zawsze jest jakis kompromis, albo lepsze czernie troche kosztem detali albo odwrotnie wiecej detali i troche gorsza czerń. Mozna pewnie wyposrodkować jakos tzn przyzwoita czern i przyzwoite detale. Z drugiej storny masz rozne kwestie ktore tez trzeba wziasc pod uwage jak np obecnosc dolby vision akurat w ww. filmie na Netflixie, ktory ma  matadane pod kazda ze scen i zwyczajnie w DV moze byc inaczej niz w HDR bez DV.

Ja o tym jak pisałem 2 lata temu, że te TV z idealną czernią gubią detale to mnie brano za oszołoma... 2 lata później wiele osób mówi to samo co ja wcześniej... :) TV oledowe są uznawane za najlepsze na świecie, a jak sami tu pisaliście i co pokazał Szewi TEŻ GUBIĄ DETALE W CZERNIACH i jakoś nie ma o to wielkiej awantury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, szewi napisał:

z jdenej storny tak, ale z drugiej jak kupujesz flagowy model to wiadomo ze chcesz miec max z obrazu, a to da Ci tylko kalibracja

Ale to trochę, jak byś po wyjeździe z salonu dobrym samochodem musiał zaraz uderzać do mechanika na serwis, bo jechałoby się kiepsko - OK, chcesz mieć maksimum z telewizora, dopłać za kalibrację, ale 95% efektu powinno być dostępne od razu - no chyba, że producent olewa temat albo zakłada, że rozrzut w panelach jest tak duży, że to nie ma sensu. Oba przypadki średnio o nim świadczą...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szewi napisał:

z jdenej storny tak, ale z drugiej jak kupujesz flagowy model to wiadomo ze chcesz miec max z obrazu, a to da Ci tylko kalibracja. Nie da sie tak zrobic podejrzewam, ze bedziesz mial swietna czerń i mega detale, zawsze jest jakis kompromis, albo lepsze czernie troche kosztem detali albo odwrotnie wiecej detali i troche gorsza czerń. Mozna pewnie wyposrodkować jakos tzn przyzwoita czern i przyzwoite detale. Z drugiej storny masz rozne kwestie ktore tez trzeba wziasc pod uwage jak np obecnosc dolby vision akurat w ww. filmie na Netflixie, ktory ma  matadane pod kazda ze scen i zwyczajnie w DV moze byc inaczej niz w HDR bez DV.

Z tego co słyszałem, to DV nie jest lekiem na całe zło - zobaczcie, że jest usługa kalibracji DV, co już mówi samo za siebie - niby TV powinien być skalibrowany fabrycznie by mieć certyfikat Dolby, a jednak nie do końca jest.  
Zresztą z tego co mi mówili chłopaki od kalibracji, to często OLEDy mocno zjeżdżają z jasnością żeby był lepszy efekt odwzorowania świateł ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, hubio napisał:

Jak się kupuje TV za 20k to naprawdę dopłacić 900zł na kalibrację to nie jest problem... A te tanie to jak niby są optymalne jak mają tak słabe parametry, że do referencji im mnóstwo brakuje ? Chyba chodziło, że tryby fabryczne są lepiej ustawione w tych tańszych, ale, nie, że są optymalne...

Q9 zdaje się kosztuje ok. 10 tys. zł, więc taka kalibracja to dopłata 10% wartości - i w sumie mogliby go sprzedawać bez stopy czy stóp - przecież nie każdy potrzebuje, a jak potrzebuje, to sobie dokupi za 600 zł - to żaden problem... Jeśli producent nie jest w stanie zagwarantować względnie niewielkiego rozrzutu w panelach i dać sensownych predefiniowanych ustawień - to kiepsko.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Porter11 napisał:

Ale co Ty ciągle z tym udawaniem, że jet super... ? Minimalne rozjaśnienie o 1 nie degraduje kontrastu ! Ja filmy oglądam w trybie standardowym bez rozjaśnienia i jest super, jedno 10 sek. ujęcie na 2 godzinny film gdzie nie widać fałdek na ubraniu to naprawdę nie jest problem... Narzekałeś na Batmana w HDR... Ale jak Ci pisałem, że lepszy player od Twojego to Panasonic to też mnie wyśmiałeś. W Panasonicu masz z 6 ustawień HDR i w tych ostatnich w sparowaniu z tym QLEDEM obraz jest super, widać wszystkie detale w czerniach i kontrast wymiata ! A jak Ty się bawisz w SONY, które jest dobre do SDR bo w HDR nie ma ani optymalizacji metadanych ani trybów HDR to efekt taki,  że nie widzisz stroju batmana, a zarzut kierujesz do TV... Niestety jak się kupuje taki dobry sprzęt jak Q9FN to dobrze go sparować z najlepszym sprzętem źródłowym... Nie jestem tak jak nasz kolega Filutek aż takim purystą żeby zalecać MD VR, ale z 2 strony nie można podpinać słabe TV BOXY czy słabe playery...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby producenci opracowali idealną technologię zapewniającą powtarzalność produkcji, skuteczną kalibrację w przynajmniej 95% zastosowań i zapewnili, że po x latach nie zmienią się parametry obrazu, to co by wypuszczali co roku? :) Chyba musieliby je sprzedawać po 100k z opcją zakupu w małej ratce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, radosuaf napisał:

Q9 zdaje się kosztuje ok. 10 tys. zł, więc taka kalibracja to dopłata 10% wartości - i w sumie mogliby go sprzedawać bez stopy czy stóp - przecież nie każdy potrzebuje, a jak potrzebuje, to sobie dokupi za 600 zł - to żaden problem... Jeśli producent nie jest w stanie zagwarantować względnie niewielkiego rozrzutu w panelach i dać sensownych predefiniowanych ustawień - to kiepsko.

"Zdaje się się", że piszesz o 65'' bo 75'' kosztuje 18 tyś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi