Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, hubio napisał:

tryb standardowy (nie giną detale w czerniach):

???? hubio daj już spokój. Co chcesz udowodnić ? Jeśli ustawisz wszystko w tym tv tak aby był naprawdę dobry obraz to detale będą ginąc i giną. Nie tylko Ty masz ten telewizor i inni tez to widzą. Można owszem poustawiać wszystko tak aby nie ginęły tylko obraz wtedy niczym się nie różni od jakiegoś taniego telewizora za 5000 zł. 

I nie chodzi o płynność w grach bo tam wszystko jest ok tylko przy filmach. Ale Ty niczego nie będziesz widział bo kupiłeś ten tv wiec teraz wypisując swoje teorie próbujesz chyba sam sobie udowodnić że zrobiłeś dobrze. Szkoda tylko że wprowadzasz w błąd innych którzy zastanawiają się nad kupnem tv. Skoro wszystko jest takie super i nagle odkryłeś że nie giną detale to co tu robisz i czemu się tak udzielasz. Ja śledzę forum bo wiem że nie jest tak wspaniałe i szukam ewentualnej alternatywy. A w związku z wieloma pozytywnymi opiniami o zf9 i pozytywnym testem postanowiłem to sprawdzić właśnie dlatego że q9 nie jest taki rewelacyjny jak mi się wydawało. Ale Ty jak wielu użytkowników forum tego czy innego piszesz w myśl zasady „kupiłem wiec jest najlepszy i będę wszystkim wciskał że nie ma wad”. A fora są po to aby ludzie mogli się dowiedzieć od szczęśliwych bądź nie posiadaczy jakiegoś sprzętu jak to wyglada naprawdę. I dla nich właśnie pisze że normalnych ustawieniach obrazu i jasności ten tv zaciemnia zbyt mocno ciemne sceny przez co czasami wiele obiektów obrazu nie widać !!! Jak np. sylwetki batmana w ciemnym miejscu gdzie widać jedynie twarz bo jest jasna. Podobnie jest z odwzorowaniem ruchu, nie wyglada to zachwycająco o czym niedawno pisał ktoś inny. Tylko na filmach z płyt 4k jest niezłe ale tez czasami pojawiają się „mazy”. 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie zajęci są rozbieraniem na detale wad i zalet Tego TV 
pewnie zapomnieli o Nowej łatce
no właśnie widzę, tzn nie widzę nic na temat nowej aktualizacji. Zawsze to jest gorący temat na dyskusję, a tu cisza...

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, FilipToJa napisał:

czy ktoś wie co wnosi nowy soft 1202v3 ??

Mam tą aktualizację ale różnic nie widzę. Może dodali jakieś apki ? Nie wiem. A może detale w czerniach dla hubio ???? żartuje nie chce Cię urazić tylko już mnie to bawi. 

A nie ma nigdzie opisu co dodaje, poprawia

• Lubię 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam tą aktualizację ale różnic nie widzę. Może dodali jakieś apki ? Nie wiem. A może detale w czerniach dla hubio żartuje nie chce Cię urazić tylko już mnie to bawi. 
też zaktualizowałem ale nie widzę żadnych "udoskonaleń" w jedną lub drugą stronę. Pewnie to jest ta jedna z wielu, tajemniczych aktualizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Porter11 napisał:

???? hubio daj już spokój. Co chcesz udowodnić ? Jeśli ustawisz wszystko w tym tv tak aby był naprawdę dobry obraz to detale będą ginąc i giną. Nie tylko Ty masz ten telewizor i inni tez to widzą. Można owszem poustawiać wszystko tak aby nie ginęły tylko obraz wtedy niczym się nie różni od jakiegoś taniego telewizora za 5000 zł. 

I nie chodzi o płynność w grach bo tam wszystko jest ok tylko przy filmach. Ale Ty niczego nie będziesz widział bo kupiłeś ten tv wiec teraz wypisując swoje teorie próbujesz chyba sam sobie udowodnić że zrobiłeś dobrze. Szkoda tylko że wprowadzasz w błąd innych którzy zastanawiają się nad kupnem tv. Skoro wszystko jest takie super i nagle odkryłeś że nie giną detale to co tu robisz i czemu się tak udzielasz. Ja śledzę forum bo wiem że nie jest tak wspaniałe i szukam ewentualnej alternatywy. A w związku z wieloma pozytywnymi opiniami o zf9 i pozytywnym testem postanowiłem to sprawdzić właśnie dlatego że q9 nie jest taki rewelacyjny jak mi się wydawało. Ale Ty jak wielu użytkowników forum tego czy innego piszesz w myśl zasady „kupiłem wiec jest najlepszy i będę wszystkim wciskał że nie ma wad”. A fora są po to aby ludzie mogli się dowiedzieć od szczęśliwych bądź nie posiadaczy jakiegoś sprzętu jak to wyglada naprawdę. I dla nich właśnie pisze że normalnych ustawieniach obrazu i jasności ten tv zaciemnia zbyt mocno ciemne sceny przez co czasami wiele obiektów obrazu nie widać !!! Jak np. sylwetki batmana w ciemnym miejscu gdzie widać jedynie twarz bo jest jasna. Podobnie jest z odwzorowaniem ruchu, nie wyglada to zachwycająco o czym niedawno pisał ktoś inny. Tylko na filmach z płyt 4k jest niezłe ale tez czasami pojawiają się „mazy”. 

Chcę udowodnić, że wiele można zrobić kalibracją lub nawet ustawieniami. To nieprawda, że w trybie standardowym ten TV pokazuje obraz jak taki za 5 tyś... :) Miałem wcześniej Samsunga MU8002 za 8 tyś i nawet tutaj po maksymalnym rozjaśnieniu wciąż obraz jest 2xlepszy od tamtego dynamicznego.

Ciekawa teza - że forum jest tylko od narzekania... Mamy na forum wątek o Epsonie 9300 ze 130 stron gdzie tylko chwaliliśmy go, a nie narzekaliśmy... Uważasz, że jak z niego jestem zadowolony to nie powinienem się udzielać ? Naprawdę ciekawe... Ale rzeczywiście coś jest nie tak bo ciągle ktoś narzeka...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, FilipToJa napisał:

czy ktoś wie co wnosi nowy soft 1202v3 ??

Ja nie zauważyłem, aby obraz się polepszył czy pogorszył :) Może niech Wypowiedzą się więksi spece ode mnie:) ktoś wyżej napisal, że jakieś aplikacje dodali,  ja akurat korzystam z tylko podstawowym więc dla mnie taka zmiana,  to nie zmiana. 

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoby chętne do dyskusji nie na temat testu zrobionego przez MK, a codziennego użytkowania tego wspaniałego TV zapraszam do tego tematu:

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, hubio napisał:

Ale rzeczywiście coś jest nie tak bo ciągle ktoś narzeka...

No wiec jak ciagle ktoś narzeka to może nie jest tak różowo jak tu wszystkim opowiadasz. Usilnie bronisz tego tv i jak ktoś się nie zgadza to „u mnie jest ok, ja nic złego nie widzę”  nie wiem czy taka strategia zadziałała na ludzi szczegolnie tych co widzieli ten tv. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, tonybcc napisał:

No wiec jak ciagle ktoś narzeka to może nie jest tak różowo jak tu wszystkim opowiadasz. Usilnie bronisz tego tv i jak ktoś się nie zgadza to „u mnie jest ok, ja nic złego nie widzę”  nie wiem czy taka strategia zadziałała na ludzi szczegolnie tych co widzieli ten tv. 

No właściwie to ja jako pierwszy rozpętałem tą burzę z tymi detalami w czerniach... przynajmniej w ostatnim okresie, więc to nie do końca jest tak... Natomiast powalczyłem z ustawieniami i trybami i idzie to ogarnąć... Zapraszam do tematu codzienne użytkowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tekewizor kupiłem do oglądania a nie walczenia z nim i jego ustawieniami więc  podziękuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.12.2018 o 10:11, Porter11 napisał:

Kupiłem Q9FN 65 cali. Mając na względzie to że długo się zastanawiałem nad wyborem telewizora i bałem się źle wydać nie małe pieniądze a również mając świadomość że takich osób jak ja jest więcej postanowiłem napisać kilka słów na temat tego telewizora. ! y. A Sony ZF9 ? Porażka (w porównaniu z Samsungiem). Te same filmy, z tego samego odtwarzacza 4K wyglądały o niebo lepiej na Samsungu. Porównywałem to długo bo pod uwagę brałem tylko te dwa telewizorAle jak zobaczyłem blooming Sony, świecące napisy to podziękowałem. Miałem również możliwość zobaczenia ZF9 w ciemnym pomieszczeniu i ....... kupiłem qleda. Bo czarne było czarne tylko w Samsungu. Poza tym Samsung bije na głowę Sonego pod względem kontrastu i to widać na filmach. Dobra czerń w Sony ? Błagam !!! Odpalcie go w ciemnym pomieszczeniu i koniecznie z napisami. Byłem zażenowany i zawiedziony bo od zawsze kupowałem telewizory Sony.

To widzę Porter, że teraz podejście nr 2 do tematu... :)  Zacząłem dyskusję o detalach w czerniach i ludzie podważają swoje własne wcześniejsze decyzje.. Co ja zrobiłem... ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio mozesz wkleic jakieś zdjecia filmu z netflixa czy bluraya z napisami.bo ja tylko ogladam z napisami i dla mnie jest nie do przyjęcia swiecenie sie napisow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z posiadaczy moze potwierdzić, że ten "efekt" poświaty z napisami / zmiany jasnosci obrazu na netflixie zostal rozwiazany w nowszych firmware lub mozna to jakos zminimalizowac ustawieniami? czy moze to po porstu jakis wadliwy panel ktoś ma na tym filmiku ?

(Netflix Daredevil  2:00 do 4:30) ?

https://www.youtube.com/watch?v=QQZ6qKw2D44

zrodło:

https://us.community.samsung.com/t5/TVs/Brightness-changes-with-subtitles/m-p/423585/highlight/true#M46739

czy zostaje tylko ten trik z polprzezroczystymi napisami w ustawieniach ?

bo jesli tak to ma wygladac w netflixie na q9fn to fatalnie :( 

@misiek_to_ja mozesz na to zerknać na z9f ? jak to tam wyglada dla porównania ?

Moze po porstu kazdy FALD tak ma i przesadzam ? (uzytkujac oleda odzwyczailem sie od takiej dyskoteki na ekranie :( 

Dzieki za info.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, szewi napisał:

czy ktoś moze potwierdzić, że ten "efekt" poświaty z napisami / zmiany jasnosci obrazu na netflixie zostal rozwiazany w nowszych firmware lub mozna to jakos zminimalizowac ustawieniami? czy moze to po porstu jakis wadliwy panel ktoś ma na tym filmiku ?

(Netflix Daredevil  2:00 do 4:30) ?

https://www.youtube.com/watch?v=QQZ6qKw2D44

zrodło:

https://us.community.samsung.com/t5/TVs/Brightness-changes-with-subtitles/m-p/423585/highlight/true#M46739

czy zostaje tylko ten trik z polprzezroczystymi napisami w ustawieniach ?

bo jesli tak to ma wygladac w netflixie na q9fn to fatalnie :( 

@misiek_to_ja mozesz na to zerknać na z9f ? jak to tam wyglada dla porównania ?

Moze po porstu kazdy FALD tak ma i przesadzam ? (uzytkujac oleda odzwyczailem sie od takiej dyskoteki na ekranie :( 

Dzieki za info.

Ja pier..... ludzie - ale wy sobie lubicie znajdować problemy .... 
Nie wiem jak bardzo trzeba by mieć zrąbane ustawienia tv żeby widzieć takie krzaki ....

Dla niedowiarków krótki film z mojego egzemplarza. Tryb film. Nagrany telefonem z maksymalnym rozjaśnieniem. W normalnych warunkach widać jeszcze mniej ... 

Naoglądacie się filmów na YT nagranych w niewiadomo jakich warunkach i potem powtarzacie głupoty ... ehh.
Aż się odechciewa czytać. Nie lepiej pojechać do sklepu z własnymi plikami, ustawić różne tryby i zobaczyć jak coś naprawdę wygląda?

@Porter11 - wprawdzie po zrobieniu kalibracji tym bardziej nie zamierzam oddawać mojego egzemplarza Q9, ale jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robert Wereszczynski o co Ci chodzi z tym "ja p i ludzie".. Jesli sa jakies niedomowienia czy watpliwości na ktore mozna sie natknąć, to warto je rozwiać na spokojnie i bez niepotrzebnych emocji przed wydaniem jakiejs tam sumy $, nieprawdaż ?

Zadałem pytanie,  z racji ze duzo korzystam z Netflixa jest to dla mnie ważne. Jak widać na Twoim przykladzie nie jest to problem, albo wyeliminowano takie zjawiska, albo kwestia ustawień / kalibracji - bardzo mnie to cieszy.

Dziekuję.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, szewi napisał:

@Robert Wereszczynski o co Ci chodzi z tym "ja p i ludzie".. Jesli sa jakies niedomowienia czy watpliwości na ktore mozna sie natknąć, to warto je rozwiać na spokojnie i bez niepotrzebnych emocji przed wydaniem jakiejs tam sumy $, nieprawdaż ?

Właśnie o to mi chodzi - nie wyobrażam sobie wydać ca. 10k PLN na dowolny sprzęt opierając się tylko na opiniach z internetu.
Nie wierzę wielu YT specom, influencerom i jeszcze innym - doskonale wiem jak fantastycznie można naciągać recenzje w jedną lub drugą stronę bawiąc się ustawieniami tv i sprzętu nagrywającego. Do tego w każdej marce zdarzają się problematyczne egzemplarze i też trzeba mieć to na uwadze. Zresztą w moim przypadku jest to drugi egzemplarz, bo pierwszy miał dead piksele ... Fajnie jest sobie poczytać i obejrzeć to i owo, ale bez własnego organoleptycznego sprawdzenia nie widzę opcji zakupu :) 

Może po prostu już mnie trochę męczy czytanie tego wątku - od dobrych kilkunastu stron trochę za dużo w nim powtórzeń, domysłów itp.
Normalnie zaraz będę bał się uruchomić tv, bo jeszcze zacznę sobie wymyślać wady mojego egzemplarza na podstawie czyichś opinii ...  

Ale przeglądam z nadzieją, że jeszcze coś wartościowego tutaj przeczytam ;) 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebnie nerwowo sie zrobiło. Watek jest m.in po to zeby pytac i rozwiewać wątpliwości, a nie żeby sie denerwować, czy obrażać (w jasnym sklepie raczej ciezko sprawdzić dzialanie netflixa). Wiadomo ze przed zakupem i tak trzeba  potestować / obejrzeć na żywo pod siebie.

czekam tez na opinie / porównanie @Porter11 bo malo jest osob ktore porownywały rozne TV u siebie, a moje ps4 pro też lekko nie ma i rowniez myslalem o q9fn pod katem gier :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szewi napisał:

Niepotrzebnie nerwowo sie zrobiło. Watek jest m.in po to zeby pytac i rozwiewać wątpliwości, a nie żeby sie denerwować, czy obrażać (w jasnym sklepie raczej ciezko sprawdzić dzialanie netflixa)

czekam na opinie @Porter11 bo malo jest osob ktore porownywały rozne TV u siebie, a ja nie ukrywam ze moje ps4 pro też lekko nie ma i rowniez myslalem o q9fn pod katem gier :)

Aktualnie przymierzam się do wymiany PS4 na Pro, ale nawet na obecnym sprzęcie efekt wizualny jest WOW - podobnie jak działanie upłynniacza. 
Bawiłem się różnymi ustawieniami i faktycznie widać różnicę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szewi napisał:

podobno to najlepszy TV do gier :)

Nie wiem czy najlepszy, bo niemiłosiernie uwydatnił wszelkie niedoskonałości obrazu z PS3 i sprawił, że realnie rozważam upgrade PS4 chociaż jeszcze parę tygodni temu planowałem poczekać z rok i przeskoczyć od razu na PS5 ;)
Co by nie mówić robi na tyle dobrą robotę, że odkąd go mam, to gram więcej niż wcześniej ;) 

Tak czy inaczej jest to już ta półka sprzętu, że dopóki komuś coś ewidentnie nie będzie przeszkadzało lub nie zrobi porównania kilku urządzeń przy możliwie zbliżonych ustawieniach, to naprawdę ciężko jest wskazać ewidentne wady. Lubię sobie czasem puścić dema LG do OLEDów na YT. Oglądając je w nocy w 95% przypadków nie widać, że jest to LED, a w dzień jest nawet lepiej, bo matryca nie robi za lustro. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Robert Wereszczynski napisał:

Nie wiem czy najlepszy, bo niemiłosiernie uwydatnił wszelkie niedoskonałości obrazu z PS3 i sprawił, że realnie rozważam upgrade PS4 chociaż jeszcze parę tygodni temu planowałem poczekać z rok i przeskoczyć od razu na PS5 ;)
Co by nie mówić robi na tyle dobrą robotę, że odkąd go mam, to gram więcej niż wcześniej ;) 

Tak czy inaczej jest to już ta półka sprzętu, że dopóki komuś coś ewidentnie nie będzie przeszkadzało lub nie zrobi porównania kilku urządzeń przy możliwie zbliżonych ustawieniach, to naprawdę ciężko jest wskazać ewidentne wady. Lubię sobie czasem puścić dema LG do OLEDów na YT. Oglądając je w nocy w 95% przypadków nie widać, że jest to LED, a w dzień jest nawet lepiej, bo matryca nie robi za lustro. 

A Ty masz 65'' czy 75'' ? Bo się zastanawiałem czy to też może być różnica w matrycach w tych TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, hubio napisał:

A Ty masz 65'' czy 75'' ? Bo się zastanawiałem czy to też może być różnica w matrycach w tych TV.

65" - IMHO 75" ma tą samą matrycę i liczbę stref. Jedynie 55" ma mniejszą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na instagramie Vincent Teoh wrzuca czesto fotki z kalibracji TV. Ostatnio kalibrował Q9FN. Fotka z Netflixa Altered Carbon w HDR. Scena na ktorej ja też często sprawdzam ustawienia. Widac na niej dokladnie to co sam zaobserwowałem w testach, że czarnie są przegiete w tym TV. Chcieli zrobić blisko OLEDa ale przegięli.
Jest to dobry TV ale ma wady ktore dla niektórych po pewnym czasie będą nie do zaakceptowania. Na pierwszy rzut oka bedzie ok ale po czasie jak już się przyzwyczaimy do obrazu zaczną wychodzić kwiatki.5a2708c7fa4854bf373c1c175d4df802.jpg

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi