Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, jkut napisał:
Z jednej strony upierasz się że kontrast najważniejszy , z drugiej musisz zmniejszyć kontrast wyłączając contrast enhancer żebys widział detale. Nagle jest to w porządku ,  kontrast przestaje być istotny. Po mojemu brak konsekwencji w rozmuwaniu.

Zmierzyłeś jakie wartości ma kontrast jak wyłączysz contrast enhancer ? Zgaduje że mniej niż zf9 , bo tam enhancer może być włączony cały czas bez względu na rodzaj materiału , detale widzisz zawsze - a tak przecież ty lubisz co materiał coś zmieniać.

1. Obecnie oglądam filmy z tunera sat w fabrycznym trybie standardowym. Detale giną w minimalnym stopniu. Jedno jakieś ujęcie w 2 godzinnym filmie. Pisałem, że można zastosować różne zabiegi typu delikatne podniesienie jasności lub gammy i nie ma problemu z detalami w czerniach. Takie podniesienie jasności czy gammy w minimalnym stopniu może zmniejszyć kontrast. W fabrycznym, domyślnym trybie kino, a więc tym przeznaczonym wg producenta do kina w ogóle contrast enhancer jest wyłączony, kontrast zmniejszony itd, zresztą po kalibracji podobnie, a w rtings dali trybowi "kino" 8.7...

2. A czym niby miałem zmierzyć ? Ja  się nie nazywam Maciej Koper tylko hubio... :) I lepiej nie zgadywać, że mniej niż w zf9, bo można nie zagadnąć...

Odpisuję w sumie bardziej innym, bo jak widać ty już podjąłeś decyzję... Jak wymienisz na coś innego napisz jak wrażenia w stosunku do q9. Osobiście nie zaobserwowałem żadnego pulsowania czy przełączania stref...

Ten telewizor jest dedykowany maniakom idealnej czerni, którzy nie cierpią żadnych kompromisów w szarościach. Jednak czy oni jednak nie kupią 65'' OLEDa ? Sasmung chciał koniecznie odpowiedzieć OLEDom i po części to się udało, ale dał za mocny system wygaszania co odbiło się na detalach w czerniach i w rezultacie ani w jednym ani w drugim aspekcie nie jest doskonały tylko bardzo dobry...

Tym nie mniej mam wrażenie, że trochę sami wpadamy w pewną pułapkę - tryby dynamiczny czy naturalny rzucają kontrastem o ziemię i po prostu człowiek nie chce wyłączać contrast enhancer i oglądać już w trybie kino.. A przecież filmy przyrodnicze czy dokumentalne czy sport wyglądają w trybach dynamicznym czy naturalnym FENOMENALNIE i nie uciekają żadne detale w czerniach, tak jak w trybie kino i przy oglądaniu kina... :) nie uciekają też te detale.

Nie studiowałem forów zagranicznych i nie wiem w jakich trybach i w jakich materiałach były te zarzuty o gubienie detali w czerniach. W jakim źródle itd. Dzisiaj obejrzałem kolejny film w fabrycznym trybie standardowym i w jednym ujęciu trwającym 5 sek, zginęły detale ciemnego ubrania bohatera... Idzie przeżyć... :)

5 godzin temu, misiek_to_ja napisał:

Tak, przy włączonych wszystkich algorytmach Q9FN daje kontrast prawie jak OLED. To też pokazuje, że znaczenie kontrastu ANSI na planszy testowej traci trochę na znaczeniu obecnie, bo TV wyłączają strefy, patrzymy na skrawek wyłączonego ekranu, prawie jak w OLED, z tą różnicą, że pojedynczego piksela nie wyłączymy.

Mogę się mylić, ale chyba wyłączanie strefy powoduje całkowitą czerń... A co jak w scenie są bardzo ciemne ujęcia, ale nie całkowicie czarne razem z jasnymi ? Wtedy wchodzi ANSI ?

2 godziny temu, jkut napisał:
dużo ludków zmienia q9 na to zwłaszcza w usa , produkt bardziej dopracowany.

Bardzo się z tego cieszę... Może Samsung błyskawicznie odpowie takim updatem, że będzie to TV doskonały i ci ludkowie będą bardzo żałować... To jest wyłącznie kwestia oprogramowania układowego aby zrobić mniej agresywne wygaszanie... To jest w końcu falgowiec 2018 r więc Samsung nie powinien olać tematu...

Przypominam, że z poziomu menu serwisowego można w ogóle wyłączyć wygaszanie... :)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, hubio napisał:

Mogę się mylić, ale chyba wyłączanie strefy powoduje całkowitą czerń... A co jak w scenie są bardzo ciemne ujęcia, ale nie całkowicie czarne razem z jasnymi ? Wtedy wchodzi ANSI ?

Dla mnie kontrast ANSI to natywny kontrast bez wygaszania. Tak na pewno pomiary wykonują w hdtvpolska, bo nawet w ramce masz w każdym teście: KONTRAST ANSI, BEZ WYGASZANIA

Czyli generalnie nie uświadczysz takiego kontrastu zarówno na Q9FN jak i ZF9, bo wygaszanie jest wykorzystywane non-stop. Nawet jak są ciemne ujęcia, nie całkowicie czarne z jasnymi elementami to nadal ekran jest wygaszany. Akurat w Sony można to łatwo sprawdzić, bo suwakiem mogę to wyłączyć i wtedy widać jak nagle czarne elementy robią się nieprzyjemne, czerń nie jest już czarna.

Z moich obserwacji wynika, że jest po prostu kilka poziomów wygaszania. Jak masz całkowicie ciemny ekran z czernią #000000 to po prostu jest efekt jakby TV był całkowicie wyłączony. Jak coś się wyświetla już na ekranie w zależności od zawartości ten poziom wygaszania się zmienia i obok tego jasnego elementu poziom czerni jest już kapinke gorszy niż w innych strefach, które są na innym poziomie wygaszania. Ale nigdy nie ma tak, że wygaszanie nie jest wykorzystywane przy wyświetlaniu ciemnych scen, bo np. na ZF9 byłoby to mocno widoczne (odcienie czerni bez wygaszania wyglądają po prostu bardzo słabo). 

46 minut temu, hubio napisał:

Przypominam, że z poziomu menu serwisowego można w ogóle wyłączyć wygaszanie... :)

Tego radzę Ci nie robić, bo kilku śmiałków na forach zagranicznych to zrobiło i dowiedziało się, że mają dość znaczny clouding. Czego oczy nie widzą tego serce nie boli. Niby w niczym to nie przeszkadza ze względu na system wygaszania, ale świadomość pozostaje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązaniem problemów z tymi nieszczęsnymi detalami było by jak by Samsung wprowadził RZECZYWIŚCIE działającą opcję dla użytkownika poziomu agresywności systemu wygaszania. Niby mamy w local dimming niski, średni i wysoki tryb, ale ja nie widzę ŻADNEJ różnicy między niskimi, a wysokim. Nic w obrazie się nie zmienia... Fajnie by było jak by dali np. suwak z wartościami od 1 do 5. Może wtedy raz na zawsze by się udało rozwiązać ten problem.

Pytanie do posiadaczy telewizora z tego wątku lub innych osób, jeśli wiedzą: jak może czytaliście zagraniczne fora to ktoś pisał, że zgłaszał do Samsunga prośbę o takie lub podobne rozwiązanie ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Czyli generalnie nie uświadczysz takiego kontrastu zarówno na Q9FN jak i ZF9, bo wygaszanie jest wykorzystywane non-stop.

Nie do końca, a właściwie nie, czego efektem jest właśnie blooming. Telewizor ma ograniczoną liczbę stref i jeżeli w obrębie danej strefy TV musi wyświetlić jasny obiekt np. biały tekst na na czarnym tle (w szczególności w HDR) to wtedy ta strefa NIE może być wygaszona, tym samym lokalny kontrast jest często w praktyce tym natywnym. Problemem jest HDR gdy w TV diody LED muszą mocno świecić tam gdzie ma być jasno i dlatego czarny który jest w obrębie danej strefy nie jest czarny ? Rozwiązaniem tego problemu jest zwiększenie liczby stref. Idealnie byłoby gdyby każdy pixel był jedną strefą czyli dochodzimy do OLED i uLED  ? 

Edytowane przez Tomek398
  • Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Tomek398 napisał:

Nie do końca, a właściwie nie, czego efektem jest właśnie blooming. Telewizor ma ograniczoną liczbę stref i jeżeli w obrębie danej strefy TV musi wyświetlić jasny obiekt np. biały tekst na na czarnym tle (w szczególności w HDR) to wtedy ta strefa NIE może być wygaszona, tym samym lokalny kontrast jest często w praktyce tym natywnym.

A w SDR jest tak samo ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Teoretycznie booming powinien być mniej dokuczliwy w SDR ponieważ jasności są mniejsze, ale z drugiej strony oba te TV (Q9FN i Z9F) potrafią być bardzo jasne, a nawet cholernie jasne ? również SDR dlatego efekt ten będzie zauważalny.  Patrząc tylko na suche liczby blooming powinien być mniejszy w Q9FN i większość recenzji to potwierdza.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca, a właściwie nie, czego efektem jest właśnie blooming. Telewizor ma ograniczoną liczbę stref i jeżeli w obrębie danej strefy TV musi wyświetlić jasny obiekt np. biały tekst na na czarnym tle (w szczególności w HDR) to wtedy ta strefa NIE może być wygaszona, tym samym lokalny kontrast jest często w praktyce tym natywnym. Problemem jest HDR gdy w TV diody LED muszą mocno świecić tam gdzie ma być jasno i dlatego czarny który jest w obrębie danej strefy nie jest czarny ? Rozwiązaniem tego problemu jest zwiększenie liczby stref. Idealnie byłoby gdyby każdy pixel był jedną strefą czyli dochodzimy do OLED i uLED  ? 

Wszystko oczywiście pojęcie względne, bo na upartego to kontrast możesz liczyć między dwoma pikselami i wtedy OLED i uLED żądzą ?

Ale jeśli skupimy się na strefach w LED LCD to Twoje stwierdzenie wg. mnie nie jest prawdą. Czemu tak mówię ? Ano dlatego, że wyświetlenie białego obiektu nie oznacza, że strefa nie jest wyłączona/odpowiednio sterowana. Czyli jak masz literkę białą w obrębie strefy 123 to nadal ta czerń w tej konkretnej strefie nie jest szara tak jak po wyłączeniu wygaszania. Innymi słowy, jeśli to co mówisz byłoby prawdą to w momencie gdy na czarnym tle wyświetlają się napisy, które czasami zajmują imponującą przestrzeń ekranu na dole, to czerń w ZF9 byłaby szara, bo taka jest po wyłączeniu local dimmingu. A niestety strefy w ZF9 są trochę większe niż w Q9FN i nawet kilka literek przy odpowiedniej czcionce załapie się na taką strefę. Czyli czerń w danej strefie nadal jest wygaszana jeśli nawet coś jest wyświetlana, ale poziom wygaszenia jest już inny i widzimy właśnie też tą delikatną poświatę halo/blooming. A skąd mniej widoczny bloomign w Q9FN ? Jak zauważyliśmy przez trick Samsunga w postaci zmniejszania wygaszania dla całego ekranu i zwiększenia jasności całego ekranu. Wtedy ten efekt halo jest po prostu mniej widoczny.

Potwierdziłem to nawet organoleptycznie przed chwilą. Włączyłem bardzo ciemny film z napisami. Najpierw z włączonym wygaszaniem, potem wyłączyłem. Różnica w kolorze czerni w bezpośednim otoczeniu napisów (i nawet w środku czcionek, czyli w środku strefy) jest drastyczna. Z moich obserwacji wynika, że każdy TV ma kilkadziesiąć, a może nawet kilkaset poziomów czerni, bo oczywiście jak coś wyświetlasz jaśniejszego (i czerń musisz trochę podświetlić, to znaczy mniej wygasić względem sytuacji jak nic nie ma na ekranie) to też otaczajace strefy nie mogą być nadal na poziomie 0 (w sensie różnica o kilka rzędów), bo wtedy widziałbyś, że są różne odcienie/intensywność czerni w różnych miejscach ekranu. Stąd też widoczne fluktuacje w jakości czerni i kontrastu w zależności od sceny, które nawet widać właśnie w testach tutaj w serwisie. Jest to na pewno bardziej inteligentne niż proste decyzje zero-jedynkowe, te procesory w TV przecież analizują na bieżąco zawartość ekranu, żeby wiedzieć na co sobie pozwolić.

Dlatego z mojego rozumowania kontrastu natywnego vs. tego z wygaszaniem, na Q9FN nie zobaczysz na przykład w filmach kontrastu mniejszego niż 9 200:1 (zgodnie z testami z tego serwisu), bo wygaszanie nigdy nie będzie całkowicie wyłączone. Inaczej MK napisałby raczej, że min. to te z kontrastu natywnego, ale takiej wartości nie zmierzył ani razu z włączonym wygaszaniem.

14 minut temu, Tomek398 napisał:

Tak. Teoretycznie booming powinien być mniej dokuczliwy w SDR ponieważ jasności są mniejsze, ale z drugiej strony oba te TV (Q9FN i Z9F) potrafią być bardzo jasne, a nawet cholernie jasne ? również SDR dlatego efekt ten będzie zauważalny.  Patrząc tylko na suche liczby blooming powinien być mniejszy w Q9FN i większość recenzji to potwierdza.  

Blooming w SDR jest mniejszy niż w HDR, to bez dwóch zdań, ale nadal jest to zauważalne. Q9FN o wiele lepiej ogarnia ten temat niż wszystkie inne TV na rynku, ale też już wspominałem, że pewnie jest to skutkiem tricku w postaci zwiększania jasności całego ekranu (niektórym to przeszkadza).

A wiecie, że teraz widzę blooming nawet w swoim OLED ? Z tych wszystkich moich testów i porównań uświadomiłem sobie, że nawet w OLED widać delikatną poświatę wokół jasnych obiektów.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Ano dlatego, że wyświetlenie białego obiektu nie oznacza, żestrefa nie jest wyłączona.

Tak na szybko. Jeżeli tak jak napisałeś przy wyłączonej strefie da się wyświetlić biały obiekt (zakładając że pozostałe strefy są również wyłączone) to skąd pochodzi światło? ?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, hubio napisał:

ale ja nie widzę ŻADNEJ różnicy między niskimi, a wysokim. Nic w obrazie się nie zmienia... 

Naprawdę ? Błagam !!! Nie obraź się ale tu pomoże jedynie okulista. Przecież przełączając się pomiędzy tymi ustawieniami gdzie w tle masz jakiś film od razu widać różnicę w obrazie i jest ona na tyle zauważalna że trzeba by mieć plus 15 dioptrii na oku żeby tego nie zobaczyć. Pomiędzy ustawieniem średnim i wysokim na pierwszy rzut oka różnica jest subtelna ale już przełączając na niski - kosmiczna. Jeśli tego nie widzisz to albo masz trefny egzemplarz albo sam nie wiem.  Ale niejednokrotnie przełączałam to ustawienie w trakcie filmu i obraz się zmienia na tyle znacząco że nie można tego nie zauważyć. I nie chodzi tu o czerń tylko jasność całego obrazu i kontrast. Generalnie ja cały czas mam to ustawione na wysoki, bo mimo wielu wpisów „znawców” którzy widzieli ten tv jedynie w sklepie wiele się zmieniło na plus od czasu gdy był tu testowany ten telewizor. Oczywiście nie znaczy to ze jest idealnie, bo nie jest ale poprawili działanie tego algorytmu znacznie w stosunku do tego co było. 

Edytowane przez Porter11
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Porter11 napisał:

Naprawdę ? Błagam !!! Nie obraź się ale tu pomoże jedynie okulista. Przecież przełączając się pomiędzy tymi ustawieniami gdzie w tle masz jakiś film od razu widać różnicę w obrazie i jest ona na tyle zauważalna że trzeba by mieć plus 15 dioptrii na oku żeby tego nie zobaczyć. Pomiędzy ustawieniem średnim i wysokim na pierwszy rzut oka różnica jest subtelna ale już przełączając na niski - kosmiczna. Jeśli tego nie widzisz to albo masz trefny egzemplarz albo sam nie wiem.  Ale niejednokrotnie przełączałam to ustawienie w trakcie filmu i obraz się zmienia na tyle znacząco że nie można tego nie zauważyć. I nie chodzi tu o czerń tylko jasność całego obrazu i kontrast. Generalnie ja cały czas mam to ustawione na wysoki, bo mimo wielu wpisów „znawców” którzy widzieli ten tv jedynie w sklepie wiele się zmieniło na plus od czasu gdy był tu testowany ten telewizor. Oczywiście nie znaczy to ze jest idealnie, bo nie jest ale poprawili działanie tego algorytmu znacznie w stosunku do tego co było. 

Spokojnie - nie ma o co się obrażać, a raczej można podziękować... :) Tylko upewniam się, że piszemy o tym samym: nie mam na myśli contrast enhancer tylko local dimming. W tym pierwszym po wyłączeniu momentalnie widać detale w czerniach, w tym drugim mimo przełączania nic to nie dawało... Pisząc o braku różnicy pisałem tylko o ginących detalach w czerniach bo tylko z tym obecnie "walczę" na tym TV nie chodziło mi o nic innego bo nic innego nie chcę poprawiać... Tak czy inaczej bardzo dokładnie to potestuję skoro piszesz, że powinna być różnica, bo faktycznie włączyłem to tylko na chwilę...

A i żeby nie było wątpliwości - ten plusik to ode mnie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko. Jeżeli tak jak napisałeś przy wyłączonej strefie da się wyświetlić biały obiekt (zakładając że pozostałe strefy są również wyłączone) to skąd pochodzi światło? ?

Poprawiłem to stwierdzenie póżniej, jeszcze przed Twoją odpowiedzią i napisałem: "Ano dlatego, że wyświetlenie białego obiektu nie oznacza, że strefa nie jest wyłączona/odpowiednio sterowana." Chodziło mi o stopniowe wyłączenie ?

Oczywiście strefa nie może być całkiem wyłączona przy wyświetlaniu czegokolwiek, bo wtedy nic nie zobaczymy, punkt dla Ciebie i sam potem sobie uświadomiłem, że ktoś mógłby to opatrznie zrozumieć.

Ale nawet jak cały ekran to czerń #000000 to nadal nie oznacza to, że diody nie emitują żadnego światła. Oczywiście emitują, ale w tak minimalnym stopniu, że mamy wrażenie, że po prostu ekran jest całkowicie wyłączony. No bo co to jest to całe wygaszanie ? Jest to sterowanie ilością światła właśnie w poszczególnych strefach. Jak wyświetlasz jasny obiekt to nie oznacza z automatu, że wygaszanie jest wyłączone całkowicie. Nadal jest włączone, ale jest sterowany poziom światła z diód LED. Czerń jest na innym poziomie, nie jest już tak czarna, ale nadal jest to czerń zdecydowanie lepsza niż przy całkowicie wyłączonym wygaszaniu. Oczywiście idzie to kosztem światła, które jest też wykorzystywane do wyświetlenia tego jasnego obietku. Nie jest tak jasny jakby pewnie mógł być. Ale te panele w topowych LCD mają takie wysokie parametry pod tym względem, że mogą sobie pozwolić na to nadal uzyskując bardzo wysokie wartości luminacji. Nawet jak sprawdziłem przed chwilą materiały HDR w kilku grach z pojedynczymi jasnymi obiektami to widać, że ta czerń jest naprawdę czarna nawet w środku strefy, wyłączam wygaszanie i nagle czar pryska, widać jak wszędzie robi się to szare.

Z tego powodu na Q9FN nie zobaczysz na przykład w filmach kontrastu mniejszego niż 9 200:1, a z reguły możesz podziwiać poziom OLEDowy.

Tak samo w ZF9 minimalny kontrast jaki można uświadczyć w filmach to 6 500:1, a bardzo często można podziwiać naprawdę wysoki kontrast na poziomie 310 000:1. 

Oczywiście wszystko to płynnie zmienia się w zależności od sceny, ale co starałem się przekazać w swoich poprzednich postach, że natywny kontrast świadczy tylko o możliwościach panelu bez włączonego wygaszania. Jak uruchomią się te wszystkie algorytmy sytuacja zmienia się diametralnie i to czego tak mocno się bałem (czerń/kontrast) w ZF9 (jako właściciel OLEDa) okazało się całkowicie nieptrzebnym zmartwieniem, bo jest to wszystko na naprawdę wysokim poziomie. W sumie jak dla mnie to największe zaskoczenie tego telewizora, bo niektóre recenzje w bardzo złym świetle to postawiły i dopiero recenzja tutaj w serwisie pokusiła się o kontrowersyjne stwierdzenia, typu "w ZF9 można momentami podziwiać czerń bliską OLEDowej". Nie moge się z tym nie zgodzić, bo naprawdę wygląda to dobrze.

Oczywiście kontrast nie jest na takim poziomie jak Q9FN czy B7, widać różnicę w czerni w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu (bez zewnętrznych źródeł światła), ale czy oby na pewno każdy ma takie warunki, żeby zauważyć te różnice ? Wg. mnie nie, powiem Wam, że jak porównywałem niektóre materiały na tych trzech TV w pomieszczeniu z delikatnym światłem to w pewnym momencie zacząłem się nawet zastanawiać czy ja oby na pewno rozumiem pojęcie kontrastu, bo były momenty, że miałem wrażenie, że np. ZF9 ogarnia sceny lepiej niż Q9FN (pod kątem kontrastu i czerni). Immersja była lepsza. A przecież nie powinno tak być. I teraz jak tak myślę, to nie wiemy jak działają algorytmy Sony vs Samsung. W szczególnych sytuacjach mogę sobie wyobrazić, że Sony daje wyższe wartości kontrastu niż Q9FN (z włączonym wygaszaniem), chociaż oczywiście w ogólnym rozrachunku Q9FN rządzi. Tutaj te wartości po prostu płynnie się zmieniają. Poza tym pamiętajcie, że różnica w kontraście np. 200 000:1, a 300 000:1 jest już ciężko zauważalna. Przecież obie te wartości są już kosmiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, misiek_to_ja napisał:

?W sumie jak dla mnie to największe zaskoczenie tego telewizora, bo niektóre recenzje w bardzo złym świetle to postawiły i dopiero recenzja tutaj w serwisie pokusiła się o kontrowersyjne stwierdzenia, typu "w ZF9 można momentami podziwiać czerń bliską OLEDowej". Nie moge się z tym nie zgodzić, bo naprawdę wygląda to dobrze.

Proszę Cię przestań już z tą czernią. Ktoś przeczyta i jeszcze naprawdę pomyśli, że to  jest "prawie to samo".

Nawet cytat na który się powołujesz interpretujesz jakoś pokracznie. Zwróć uwagę na słowo klucz "w ZF9 można momentami podziwiać czerń bliską OLEDowej"

Tak właśnie "momentami" i "bliską" czyli nie taką samą.  W sprzyjających warunkach zobaczysz i będziesz podziwiał czerń bliską OLEDowej. A w pozostałych 90% będziesz widział działanie stref i będziesz daleko w tym temacie od OLEDów.

Czerń w Q9/ZF9 jest dobra, nawet bardzo dobra jak na technologię LED. Oczywiście broń Boże schodzić z osi ekranu, bo momentalnie robi się dużo gorzej.

Ja wiem, człowiek wydał sporo gotówki i cieszy się z nowego zakupu, ale mam wrażenie, że  niektórych nic nie przekona, że czarne jest czarne a białe jest białe.

Proszę o troszeczkę opamiętania i obiektywizmu, ktoś to przeczyta wyda ciężko zarobione pieniądze i się zdziwi...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, ale czy ja napisałem gdziekolwiek, że jest to samo. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Pozwól, że zacytuje siebie samego, bo umknął Ci ten fragment. To samo pisałem wielokrotnie wcześniej:

2 godziny temu, misiek_to_ja napisał:

Oczywiście kontrast nie jest na takim poziomie jak Q9FN czy B7, widać różnicę w czerni w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu (bez zewnętrznych źródeł światła).

Wierz mi, że ja nie musze zakrzywiać rzeczywistości, bo mam tego OLEDa u siebie w domu do idealnej czerni i nieskończonego kontrastu. Nawet dzisiaj jeden film na tym trzepnąłem. Czy bym sam wbrew sobie pisał coś niezgodnego z prawdą ? Sam strzelał sobie w kolano ? Wszak wydałem dużo pieniędzy na tego OLEDa. Ja rozumiem, że zdecydowałeś się na OLEDa i teraz irytuje Cie ktoś piszący, że w ZF9 jest naprawdę fajna czerń, a w Q9FN w większości przypadków masz nieskończony kontrast jak w OLED. Z tym niestety nie możesz się kłócić, bo jest to fakt wykazany testami chociażby tutaj w serwisie. Czy Ci się to podoba czy nie. To mówię też ja - Jarząbek posiadający OLEDa B7, ZF9 i posiadający Q9FN przez kilka dni. Live with that ?

12 minut temu, Groszek napisał:

Proszę o troszeczkę opamiętania i obiektywizmu, ktoś to przeczyta wyda ciężko zarobione pieniądze i się zdziwi...

Otóż to ! I więcej dystansu do samego siebie i własnych decyzji!

21 minut temu, Groszek napisał:

Czerń w Q9/ZF9 jest dobra, nawet bardzo dobra jak na technologię LED. Oczywiście broń Boże schodzić z osi ekranu, bo momentalnie robi się dużo gorzej.

W ZF9 jest akurat powłoka zwiększająca kąty widzenia, która robi fenomalnalną robotę w tym zakresię. Ponownie mówi to właściciel OLEDa. Zgadza się, to na pewno nie jest to samo, ale naprawdę robi wrażenie i efektu o którym wspominasz nie ma (zejście minimalne z osi ekranu powodujące, że robi się gorzej).

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Kolego, ale czy ja napisałem gdziekolwiek, że jest to samo. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Pozwól, że zacytuje siebie samego, bo umknął Ci ten fragment. To samo pisałem wielokrotnie wcześniej:
?

Spokojnie, czytam ze zrozumieniem. Proponuje pisać jasny przekaz, bo w pewnym momencie można się zapętlić we własne wywody i zostawić pewne niedopowiedzenia, które ktoś może zinterpretować tak jak chce.

11 minut temu, misiek_to_ja napisał:

?

Otóż to ! I więcej dystansu do samego siebie i własnych decyzji!

O właśnie to, to, to!  :)

Plus rada zupełnie jak w wyborach audio. Nie brać za pewnik tego co piszą inni na forum, wpisy traktować jako swego rodzaju drogowskaz do zweryfikowania a nie pewnik. Najlepiej sprawdzić w swoim pokoju, na swoich materiałach, itd. Wtedy będziemy mieli pewność optymalnego dla siebie wyboru.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego to doszło ? :) Użytkownik konkurencyjnego SONY broni naszego Samsunga wobec użytkownika Groszek.... :)

Kolego Groszek - ja co prawda nie mam OLEDa, ale porównywałem czerń z mojego i czerń oledową w  TV z OLEDem i co do samej czerni absolutnie nie mam żadnych zastrzeżeń... Niech najlepszym dowodem będą fotki, które tu wkleiłem - napisz gdzie skończył się TV, a zaczął pokój ? Czerń jest to po prostu doskonała, smolista - czarne jest czarne... Może w OLEDach lepiej się prezentują detale w czerniach, choć i o tym czytałem różne rzeczy... 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, hubio napisał:

Czerń jest to po prostu doskonała, smolista - czarne jest czarne... Może w OLEDach lepiej się prezentują detale w czerniach, choć i o tym czytałem różne rzeczy... 

No właśnie o tym, mówię! :(

Proszę nie wierzyć w takie wpisy...

P.S.

Tu nikt nie atakuje i nie ma powodów bronić tego tv. To nie jest jakaś wojna. Sam myślałem o 75Q9. Pobieżnie o wrażeniach porównania pisałem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To apropos tego co wcześniej pisałem, że odpowiedzią na OLEDY są QLEDY Sasmunga :):

Usunięcie komentarza.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, hubio napisał:

Do czego to doszło ? :) Użytkownik konkurencyjnego SONY broni naszego Samsunga wobec użytkownika Groszek.... :)

Bo ten Samsung to kawał zaje**** sprzętu. Nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej. W zakresie czerni i kontrastu jest najlepszym LED LCD, który zbliża się niebezpiecznie do poziomu OLEDów. Nadal brakuje tej szczegółowości w czerni, ale naprawdę jesteśmy blisko. Wg. mnie typowy Kowalski nawet nie zauważy różnicy i dopiero wprawne oko zauważy drobne niuanse.

Tak samo nigdy nie twierdziłem, że czerń czy kontrast w ZF9 jest lepsza w Q9FN czy w OLED, w żadnym wypadku, totalna bzdura. To co starałem się wyjaśnić, to że nawet dla użytkownika OLEDa (czy Q9FN) zaskoczeniem może być jak fajna jest ta czerń i kontrast w tym telewizorze. Naprawdę cieszy oko i zważywszy na inne zalety może to być ciekawy kompromis dla kogoś kto potrzebuje koniecznie LED LCD, fajną czerń i kontrast i na przykład większe kąty widzenia i więcej detali w czerni. Tylko to chciałem przekazać, nic więcej. Każdy ma przecież inne potrzeby i preferencje.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Groszek napisał:

No właśnie o tym, mówię! :(

Proszę nie wierzyć w takie wpisy...

P.S.

Tu nikt nie atakuje i nie ma powodów bronić tego tv. To nie jest jakaś wojna. Sam myślałem o 75Q9. Pobieżnie o wrażeniach porównania pisałem wcześniej.

A mnie kompletnie irytują tacy ludzie jak Ty - ta czerń to jakiś święty gral.... ? Przepraszam w jaki sposób niby oko ludzkie może odróżnić czerń na Twoim OLEDZie od mojej na Q9N. Ja nie piszę o kontraście, nie piszę o przejściach tonalnych, o detalach w czerni - ok mogą i pewno są lepsze na OLEDach, natomiast sama czerń jest doskonała... Ciekawe czy jak byś miał całą czarną planszę i postawione obok siebie 2 TV - swojego OLEDa i nasz Q9N i zasłonięte marki to byś stwierdził gdzie jest lepsza czerń...

4 minuty temu, misiek_to_ja napisał:

Bo ten Samsung to kawał zaje**** sprzętu. Nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej. W zakresie czerni i kontrastu jest najlepszym LED LCD, który zbliża się niebezpiecznie do poziomu OLEDów. Nadal brakuje tej szczegółowości w czerni, ale naprawdę jesteśmy blisko. Wg. mnie typowy Kowalski nawet nie zauważy różnicy i dopiero wprawne oko zauważy drobne niuanse.

Tak samo nigdy nie twierdziłem, że czerń czy kontrast w ZF9 jest lepsza w Q9FN czy w OLED, w żadnym wypadku, totalna bzdura. To co starałem się wyjaśnić, to że nawet dla użytkownika OLEDa (czy Q9FN) zaskoczeniem może być jak fajna jest ta czerń i kontrast w tym telewizorze. Naprawdę cieszy oko i zważywszy na inne zalety może to być ciekawy kompromis dla kogoś kto potrzebuje koniecznie LED LCD, fajną czerń i kontrast i na przykład większe kąty widzenia i więcej detali w czerni. Tylko to chciałem przekazać, nic więcej. Każdy ma przecież inne potrzeby i preferencje.

Dzięki... :)

16 minut temu, llukk napisał:

Zobaczcie pierwsze fachowe i nieoficjalne wrażenia następcy QE65Q9FN  na rok 2019

https://www.whathifi.com/reviews/samsung-2019-4k-qled

dużo wad ,o których piszecie zostało poprawionych ale zobaczymy w marcu gdy pojawią się pewnie na rynku

No z tej opinii to wynika, że powstał TV idealny... :) Ma mieć wszystkie zalety OLEDÓW i LCD. Świetną czerń i świetne kąty jak w OLEDach i świetną jasność jak w LCD. Zwrócono też uwagę na to, że ma mieć więcej szczegółowości w ciemnych scenach... No zobaczymy, poczekajmy na testy... 

No i zastosowano w nim podobno tą sztuczną inteligencję z TV 8K do upscalowania materiałów SD... Zapowiada się niezwykle ciekawie, ale może "zginąć" w natłoku TV 8K i MicroLED bo właściwie Samsung w tym momencie będzie promował aż 4 rodzaje TV: zwykłe LCD,  QLEDY 4K, QLEDY 8K i MicroLed - ciekawe jak to zrobią spece od marketingu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio z ilu metrow ogladasz fimy na swoim qe75q9fna .bo zastanawiam sie nad 65 lub 75 (ale modelu na 2019) a odleglosc3.2 m bo niechce mi sie ruszac glowa.a tv ma byc do sypialni. W salonie króluje projektor i nie zamierzam rezygnowac z projekcji chyba ,ze microledy sie upowszechnia lub zwieksza sie calarze tv.

ps. Zastanawialem sie nad oledem ale nie chce byc niewolnikiem technologii .to tylko przedmiot gdy chce wlaczyc tv to nie interesuje mnie ,ze w programach informacyjnych ,grach czy sporcie sa elementy statyczne i TO ja jako uźytkownik mam uwazac zeby nie spowodowac powidokow czy wypalen.Moim zdaniem oledy to bez zadnych nerwow o kweste wypalen czy powidoko do filmow tylko. czy wtedy nazwa telewizor jest adekwatna ?he he.

ostatnio czytałem artykul w forbsie z grudnia 2018 co do kwesti wypalen czy powidokow oledow, kazdy producent o tym wie .dlatego sa rozne zabezpieczenia wygaszeni elementow statycznych czy przesuwanie pikseli iitp.

a wiecie ,ze gdy wchodzily oledy full hd to wcale sie nie wypalaly a dlaczego? Bo wiekszośc powidokow i wypalen to hdr i podwyzszona jasnosc a wtedy tego nie bylo

Oczywiscie oledy to narazie najlepsza jakosc (uzywam sony hmz od kilku lat) ale no wlasnie nie lubie ryzyka.

Edytowane przez llukk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, hubio napisał:

A mnie kompletnie irytują tacy ludzie jak Ty - ta czerń to jakiś święty gral.... ? (...) natomiast sama czerń jest doskonała... Ciekawe czy jak byś miał całą czarną planszę i postawione obok siebie 2 TV - swojego OLEDa i nasz Q9N i zasłonięte marki to byś stwierdził gdzie jest lepsza czerń...

Nie ma co się irytować. Po prostu  rozmawiamy sobie o sprzętach. To nie jest święta wojna LED vs OLED.  Jeśli pojawi się LED (a będzie to być może dopiero microLED) dający lepszą jakość obrazu od OLEDa to go sobie kupie. To tylko sprzęt, więc wyluzuj.... ;)

A sama czerń jest bardzo, bardzo ważna dla jakości obrazu. Właściwie najważniejsza. Więc tak - można powiedzieć, że jest to swego rodzaju Święty Graal. :)

Ty chyba naprawdę nie rozumiesz o co chodzi lokalnym wygaszaniu. Ta technologia nigdy nie pozwoli na uzyskanie "doskonałej, smolistej" hehe czerni.

Nie atakuje Ciebie i Twojego Q9, chyba za bardzo się z nim utożsamiasz. :) To naprawdę dobry sprzęt. trzeba tylko jasno mówić o jego ograniczeniach, które mogą być nieistotne dla niektórych użytkowników.

Edytowane przez Groszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, llukk napisał:

Hubio z ilu metrow ogladasz fimy na swoim qe75q9fna .bo zastanawiam sie nad 65 lub 75 (ale modelu na 2019) a odleglosc3.2 m bo niechce mi sie ruszac glowa.a tv ma byc do sypialni. W salonie króluje projektor i nie zamierzam rezygnowac z projekcji chyba ,ze microledy sie upowszechnia lub zwieksza sie calarze tv.

Z odległości 3,2m zdecydowanie kup 75''. Ja oglądam z odległości 2,8m TV 75'' ale i projekcję 100''. Pamiętajmy, że bardzo dużo filmów jest w obrazie anamorficznym. I jeśli chodzi o taki obraz to na proju jest w sam raz, natomiast na TV trochę za mały. Pełne 16:9 na TV jest idealnie, obejmuję wzrokiem całość obrazu, na proju jest ciut za duży. Z odległości 3,2m spokojnie 75'' a nawet 85''

3 godziny temu, llukk napisał:

ps. Zastanawialem sie nad oledem ale nie chce byc niewolnikiem technologii .to tylko przedmiot gdy chce wlaczyc tv to nie interesuje mnie ,ze w programach informacyjnych ,grach czy sporcie sa elementy statyczne i TO ja jako uźytkownik mam uwazac zeby nie spowodowac powidokow czy wypalen.Moim zdaniem oledy to bez zadnych nerwow o kweste wypalen czy powidoko do filmow tylko. czy wtedy nazwa telewizor jest adekwatna ?he he.

ostatnio czytałem artykul w forbsie z grudnia 2018 co do kwesti wypalen czy powidokow oledow, kazdy producent o tym wie .dlatego sa rozne zabezpieczenia wygaszeni elementow statycznych czy przesuwanie pikseli iitp.

a wiecie ,ze gdy wchodzily oledy full hd to wcale sie nie wypalaly a dlaczego? Bo wiekszośc powidokow i wypalen to hdr i podwyzszona jasnosc a wtedy tego nie bylo

Oczywiscie oledy to narazie najlepsza jakosc (uzywam sony hmz od kilku lat) ale no wlasnie nie lubie ryzyka.

Jak dla mnie jeśli ktoś miałby wybór między 75'' Samsungiem Q9FN lub topowym SONY 75'' co ma kolega misiek_to_ja, a OLEDEM 65'' to wybrałbym zdecydowanie te TV 75''. Naprawdę ogólna jakość na tych TV tylko nieznacznie odbiega od jakości oledowej co potwierdzają użytkownicy choćby z tego wątku mający i OLEDA i taki TV, ale i wiele testów choćby na rtings.com. Reasumując różnica między 65'' a 75'' jest naprawdę spora, natomiast utrata jakości w stosunku do OLEDa nieznaczna.

Co do wypalania to czytałem, że modele z 2018r szczególnie SONY od OLEDów już sobie całkiem dobrze z tym radzą. To jest niestety zły PR ciągnący się od wczesnych wersji, które się wypalały... Ale bardziej w tek kwestii niech się wypowiadają właściciele OLEDów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Crnk1987 napisał:

Co nowy soft wprowadzil w porównaniu do 1153?

Nadal nie mam go w aktualizacji telewizora i jest jedynie na stronie Samsunga wiec sam nie wiem czy wgrywać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi