Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

dziś na Massdrop Q9FN 75" w cenie $3499

42 minuty temu, tonybcc napisał:

Ps. nie wyszedłeś na fanboja. Nic a nic. Jesteś neutralny jak Rosja.

Kolega @hubioma bardzo oryginalny gust (bo poglądy zwyczajne) oraz, zapewne jako jedyny na świecie, widzi kropki kwantowe. Poza tym jest zagorzałym fanem cukierkowatych kolorów, a co za tym idzie mamy niezwykle barwne wypowiedzi :)

Forum jest demokratyczne (póki co) i mamy prawie zupełną wolność wypowiedzi;)

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest az tak zle ? czy tylko od netflixa tak to wygląda ?

filmik Opublikowany 29 gru 2018

Edytowane przez filipczarek80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.01.2019 o 17:47, hubio napisał:

Dobrym podsumowaniem tej dyskusji może być cytat z testu tego SONY na tym portalu:

Jeśli mielibyśmy porozmawiać o jakichś wadach modelu ZF9 to nie przychodzą mi do głowy żadne konkrety. Telewizor utrzymuje dobry balans pomiędzy poszczególnymi walorami obrazu. Z pewnością po opublikowaniu testu pojawią się dyskusje na temat kontrastu i czerni, bo w tych kryteriach AF9 nie dogania modelu ZD9, czy też konkurencyjnego Samsunga Q9FN. Pamiętać należy jednak, że te dwa alternatywne telewizory nie oferują powłoki poprawiającej kąty widzenia, więc ciężko je bezpośrednio odnieść do siebie. Ponadto, od początku mówione było, że ZF9 jest następcą modelu XE93, a nie ZD9. Jeśli chodzi zaś o Samsunga to faktycznie jest on w stanie zaoferować lepszą czerń, ale i kilka problemów związanych z nią – np. utratę detali w ciemnych scenach.
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podswietleniem-direct-led/

Hubio jak cytujesz to cytuj dobrze. AF9 nie moze miec gorszego kontrastu niż Zd9. AF9 to Oled (ktory skadinand chwaliles w innym watku) i zadnych powlok poprawiajacych katy widzenia nie potrzebuje ;)Chyba chodziło Ci o model LCD ZF9 (w odniesieniu do ZD9).

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, filipczarek80 napisał:

Non stop oglądam netflixa i amazon prime - takiej masakry nigdy u siebie nie widziałem - nawet przed kalibracją ... 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć ponownie. Po kilku dniach maglowania u siebie i kolegi  q9 z konsolami xbox one x , ps4 pro , netflix i filmów z usb zdecydowałem się zwrócić samsunga , dzisiaj wysłałem odstąpienie.

Muszę się zgodzić z uwagami miśka , a kolega hubio trochę odpłynął.

Rzadko gry wyglądają lepiej na q9 niż xf90 , może nowości z hdr , lepszy efekt , ale też nie zawsze co pokazuje spider-man. Wyprane są kolory albo jak z odpustu czy cukierni , większość starszych tytułów wygląda gorzej niż xf90 , lepszy kontrast nic tu nie daje.

Straciłem mnóstwo czasu na zmienianie ustawień , raz lepiej raz gorzej i się poddajemy z kolegą bo w pewnym momencie tak otworzyliśmy kolejne piwo spojrzeliśmy na siebie i stwierdziliśmy , że jesteśmy już zmęczeni i jak tak dalej pójdzie to na kalibratora się zatrudnimy. No nie dogadamy się.

Do tego netflix, co to jest , czemu samsung nic z tym nie robi, przecież niektórych seriali nie da się oglądać.

Coś jest nie halo jak muszę tyle czasu poświęcać na ustawienia i inne rzeczy i nadal nie mogę uzyskać co chcę. Chcę kupić sprzęt , rozpakować i się cieszyć , a nie spędzać kilka dni na ustawienia czy kalibracje.

Do tego jak jeszcze zauważyłem te wady systemu wygaszania jak migotanie jasności czy pulsowanie czarnego i pracę tego systemu jak to się włącza wyłącza, subtelniej to wygląda w xf90.

I mówicie że mniejszy blooming w q9 jak w innych telewizorach , no seriously jak cały ekran się rozjaśnia to nie dziwo, że mniejszy blooming , przecież to żart w sprzęcie za tyle pieniędzy. I wy to łykacie zadowoleni? Nie rozumiem czemu wcześniej nikt nie wymienił niektórych kwestii , tak bym nie kupił tego.

Też zauważyliśmy znikające detale w grach czy zapadające się czernie. Czy ty hubio ślepy jesteś? Jak można tak negować oczywiste kwestie.

Jak dla mnie samsung w pogoni za czernią doskonałą popsuł za dużo rzeczy po drodze , po co mi taki kontrast jak tyle jest zwalone.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, hubio napisał:

Jedyną niekłamaną przewagą SONY jest DV czego w Samsungu nie będzie... Cała reszta jest gorsza... Do poprawy w Samsungu wciąż jest system lokalnego wygaszania i lepsze detale w czerniach co można zrobić kolejnym uaktualnieniem...

wg tego porownania nie masz racji (DV to nie jedyna przewaga zf9):

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q9fn-vs-sony-z9f/599/683

przewaga Zf9 w tematach pt: Tv shows, SDR peak brightness, HDr peak brightness, grey 50% uniformity, katach widzenia, obrazie mozliwym do uzyskania po kalibracji, reszta sporo kwestii podobnie,

oczywiscie ogolnie q9fn jest ocneiony troche wyzej jednak mixed usage 8.5 vs 8.4 to nie sa jakies duze roznice przyznasz :) 

Generalnie zf9 tez swietny TV jest podobnie jak q9fn. 

Rowniez uwazam ze warto spojrzec na obraz jako calosc, a plansze testowe to jakis wycinek tej calosci, ktory moze ale nie musi miec znaczenia w normlanym uytkowaniu i nie dla kazdego licza sie te same aspekty w obrazie, stad rozne wybory ktore nalezy uszanować.

ja ogolnie nie mam az takie euforii z powodu niesknczonego kontrastu Ansi mojego c8 i nadala wole filmy ogladac na 2x wiekszym ekranie z prjektora mimo ze ten ma ansi bardzo mizerny. To tak w kwestii plansz testowych ;)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, filipczarek80 napisał:

Nie no tutaj trochę przesadzone, ale zawsze jak nagrasz coś telefonem to uwydatnia to efekt. Generalnie pokazuje to o co chodzi, czyli cały obraz się rozjaśnia przy wyświetlaniu napisów, ale nie jest to aż tak widoczne. Chociaż tak jak mówię mi to bardziej przeszkadza niż blooming w ZF9 i powtórzę jeszcze raz - każdy w inny sposób to odbierze, a więc ciężko powidzieć jak będzie w Twoim przypadku. Efekt można delikatnie zmniejszyć zmieniając napisy na półprzezroczyste w ustawieniach Netflixa. I nie, nie tylko Netflixa to dotyczy, tak samo jest w grach i innych materiałach i nie dotyczy to tylko napisów, ale generalnie jasnych obiektów. Ewidentnie jest to trick Samsunga na zmniejszenie bloomingu. Czy jest to dobry trick ? Każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Hubio, ostatniego Twojego posta nie skomentuje, bo trochę rzeczywiście odleciałeś ?

Jkut i inni - nie chciałem swoimi postami zniechęcać kogokolwiek do tego TV, bo nadal uważam, że jest to genialny sprzęt. Sam wiem, że jakbym zostawił Q9FN byłbym mega zadowolony, mimo jego wad. Naprawdę miałem dylemat co wybrać. Fakt, Q9FN wymaga trochę większej "opieki", odpowiedniego ustawienia, pewnie kalibracji, trzeba zaakceptować pewne wady, ale wady ma też ZF9, może jest trochę bardziej user-friendly out-of-the-box, ale nie zmienia to faktu, że Q9FN jest to jeden z najlepszych LED LCD na świecie.

Hubio delikatnie mnie sprowokował swoim zakrzywianiem rzeczywistości i bagatelizowaniem konkretnych faktów, rzadko kiedy wdaje się w takie dyskusje, ale jak już mnie wywołał to cóż. Chyba warto znać różne kwestie przed kupnem niż po i podjąć świadomą decyzję. Tak samo jak Q9FN zrobił na mnie wrażenie tak wiem, że ZF9 też spełni wymagania większości użytkowników, bo są to naprawdę dobre sprzęty. Są pewne różnice i sami musicie sobie odpowiedzieć co jest dla Was ważne. Nadal jestem zwolennikiem kupna kilku modeli, które są w kręgu zainteresowania, sprawdzić przez kilka dni w warunkach domowych i niech oczy i serce odpowiedzą co chcecie mieć. Bazowanie na suchych danych ze specyfikacji czy wojażach po sklepach w zakłamanych warunkach nie zawszę będzie się pokrywać z Waszym ostatecznym osądem.

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

I na końcu chcę dodać jeszcze jeden argument dlaczego to Samsung jest lepszy... Flagowym modelem Samsunga jest QLED Q9FN, który jest odpowiedzą na flagowe OLEDY SONY i LG, natomiast nie ma zamiaru rywalizować z "normalnymi" TV SONY... ! Samsung w lepszy lub gorszy sposób chce odpowiedzieć QLEDami - OLEDom, a nie zwykłym LCD ! To implikuje, że technologia kropek kwantowych ma rywalizować z technologią typowo OLEDową... Przepraszam gdzie w tym ma się odnaleźć SONY ZF9 ??? To nie ta liga... :)To, że Samsung jest mądry i zrobił swój najlepszy telewizor 2018 r w cenie styczniowej ok 18 000zł to tylko brawo dla Samsunga, ale najlepszym TV SONY z 2018 r. wcale nie jest SONY ZF9 tylko SONY OLED AF9, który niestety nie występuje w wersji 75'' i tylko ten model należało by konfrontować z flagowym QLEDem od Samsunga. To samo w sobie czyni, że posiadacze Samsunga mogą mieć tą świadomość, że RZECZYWIŚCIE mają najlepszy telewizor Samsunga jaki wyszedł w 2018 r, a prawdopodobnie w ogóle najlepszy model w historii tego producenta, przynajmniej do 31.12.2018 r. Natomiast SONY ZF9 to owszem topowy model SONY, ale topowy jak na zwykłego LCD... I teraz wielkie pytanie do Ciebie - jaka to wielka innowacyjna technologia zastosowana jest w SONY ZF9, porównywalna do kropek kwantowych lub OLEDów ? :)

I dodam jeszcze na koniec, że przynajmniej w aspekcie czerni ten flagowiec Samsunga spokojnie daje radę OLEDom. Oczywiście jest gorsza ta czerń, ale nie znacznie...

Porownujemy jabłka do jabłek i LCD do LCD. Dodanie przedrostka Q nie spowoduje ze LCD LED stanie sie w jakis magiczny sposob odrebna kategoria a inne LCD tym samym zwykłymi LCD ;) chyba wlasnie wymysliłes nowa kategorie TV: "topowy jak na zwyklego LCD" ;)

Pytasz o innowacyjna technologie na rowni z QD Samsunga w zf9 np to:

"Bardzo dobre kąty widzenia – niespotykana cecha w matrycach VA"
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-kd-65zf9-test-bravia-master-series-lcd-z-podswietleniem-direct-led/

czyli specjalna powloka, ktora daje dobre katy widzenia jak na matryce VA (niestety kosztem kontrastu, ale tutaj na szczescie jest pelne podswietlenie matrycy), dzieki czemu obraz w mniejszym stopniu traci swoje parametry pod katami.

W samsungu natomiast quantum dot jest  juz od kilku generacji modeli. Innowacyjny jest np tryb motion plus gra / uplynniacz w grach, tego nie bylo i nikt inny tego nie ma :) 

OLEDy  natomiast to odrebna kategoria - dopiero microled moze cos zmienić w tym temacie.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Hubio jak cytujesz to cytuj dobrze. AF9 nie moze miec gorszego kontrastu niż Zd9. AF9 to Oled (ktory skadinand chwaliles w innym watku) i zadnych powlok poprawiajacych katy widzenia nie potrzebuje ;)Chyba chodziło Ci o model LCD ZF9 (w odniesieniu do ZD9).

Szewi ja użyłem opcji wklej/kopiuj z oryginalnego tekstu MK więc zarzut "jak cytujesz, cytuj dobrze" raczej nie trafiony. Prawdopodobnie była literówka w tekście i chodziło cały czas o ZF9 w stosunku do Q9N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam tez ze przy porownywaniu warto zachować odpowiednie proporcje. Q9FN to super tv ale zf9 jakos bardzo mu nie ustepuje, co zreszta wyszlo w testach. Dla mnie na przyklad ciekawe sa aspekty dlaczego ktos wybral taki a nie inny TV i co o tym ostatecznie zadecydowało. Pod koniec dnia jednak sami decydujemy co dla nas wazne w danym modelu/obrazie. 

Przyznam ze sam mialbym dylemat jakbym mial teraz kupować.  W zasadzie tez rozwazalbym pewnie miedzy q9fn, zf9 lub xf9005.

Duze znaczenie ma porownanie danych modeli, ale wiadomo ktos wybiera pod siebie. Np jak duzo ogladam Netflixa w DV brak DV czy jakies fluktuacje jasnosci sa duzym minusem, ktos inny moze w ogole na to nie zwrocic uwagi, bo sobie cos ustawi pod siebie i zminimalizuje to, albo po porstu nie jest na to wyczulony, a np tryb motion plus gra bedzie czyms co zadecyduje, czy np zawazą kropki kwantowe ;) 

• Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, szewi napisał:

Porownujemy jabłka do jabłek i LCD do LCD. Dodanie przedrostka Q nie spowoduje ze LCD LED stanie sie w jakis magiczny sposob odrebna kategoria a inne LCD tym samym zwykłymi LCD ;) chyba wlasnie wymysliłes nowa kategorie TV: "topowy jak na zwyklego LCD" ;)

Pytasz o innowacyjna technologie na rowni z QD Samsunga w zf9 np to:

"Bardzo dobre kąty widzenia – niespotykana cecha w matrycach VA"

czyli specjalna powloka, ktora daje dobre katy widzenia jak na matryce VA (niestety kosztem kontrastu, ale tutaj na szczescie jest pelne podswietlenie matrycy), dzieki czemu obraz w mniejszym stopniu traci swoje parametry pod katami.

W samsungu natomiast quantum dot jest  juz od kilku generacji modeli. Innowacyjny jest np tryb motion plus gra / uplynniacz w grach, tego nie bylo i nikt inny tego nie ma :) 

OLEDy  natomiast to odrebna kategoria - dopiero microled moze cos zmienić w tym temacie.

Nie chce mi się szukać po necie, ale to nie ja, a sam producent czyli Samsung chwalił się, że QLEDY są jego odpowiedzią na OLEDy. Nawet to, że dali literkę Q żeby chyba ludzie się mylili o tym świadczy...Było o to zresztą sporo zarzutów... Tym nie mniej kropka kwantowa jest na tyle przełomową technologią, że nie można jej porównywać do lepszych kątów widzenia.

Na zadane pytanie - co takiego ma ZF9 co mają OLEDY lub QLEDY Ty mi piszesz o kątach widzenia... Daj spokój... :) A i QD zaczęło startować rok wcześniej niż OLEDy, ale OLEDY już wychodziły z etapu produkcji więc właściwie obie technologie powstały równocześnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaż mi kropke kwantową pod kątem na qledzie ;)

6 minut temu, hubio napisał:

Tym nie mniej kropka kwantowa jest na tyle przełomową technologią, że nie można jej porównywać do lepszych kątów widzenia.

Sprowadza sie to do tego, ze dla Ciebie jest to wazne, dla kogos innego rownie ważne będą kąty widzenia na matrycy VA z zachowaniem przyzwoitego kontrastu :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do netflixa to już mi się nawet nie chce cytować tych filmów !!! Ludzie ja taki film to mogę nakręcić na dowolnym TV. Oglądałem filmy z napisami, co prawda nie z Netflixa i nie było jakiś rozmytych napisów - jakaś totalna głupota, jak te znikające gwiazdy... Po za tym kupcie sobie za 800zł Apple TV 4K i będziecie mieli idealnie. Przy zakupie za 20 tyś można chyba dołożyć te 800zł jak jest problem z napisami z Netflixa... :)

Argument typu - cukierkowe kolory to już w ogóle należy pozostawić bez komentarza. A co do kolegi co mi zarzucił, że ŚMIAŁEM napisać, że w czerni ten QLED daje radę OLEDOM to tak pisał MK w swoim tekście + moje obserwacje w sklepach czerni w OLEDach. Przy czym zgadzamy się, że słowo "daje radę" nie oznacza, że jest równie dobra...

2 minuty temu, szewi napisał:

pokaż mi kropke kwantową pod kątem na qledzie

to wtedy mysle ze mozna wrocic do takich rozważań ;) 

A sporowadza sie to do tego ze dla Ciebie jest to wazne, dla kogos innego rownie ważne będą kąty widzenia na matrycy VA z zachowaniem przyzwoitego kontrastu :)

Nie Szewi - nie chodzi o mnie... Cała machina marketingowa Samsunga krzyczy, że QD jest to innowacyjna, dostępna tylko w tej marce technologia, a ulepszone kropki w QLEDach są odpowiedzią na OLEDy. Tak samo nie ma eksperta na świecie, który by to podważył... Dla mnie jako laika, opiszę to swoimi słowami, oznacza to, że jest większa niż wszędzie indziej, widzialna ilość kolorów, a wszelkie odblaski są wyraźniej eksponowane. Był efekt WOW już w 2016 roku jak miałem JS8500... Piszą o QD i śmieją się ze mnie osoby jak Barnaba, które nie miały w życiu TV z tą technologią... Więc każdy kto z rok będzie miał taki TV pozna w każdym innym, że jej nie ma.... To zresztą też świadczy o jej innowacyjności i przełomowości...

Kolega jkut oddaje Samsunga bo bardziej mu pasuje obraz na budżetowym SONY XF9005 za 12 tyś - i tak można... Dobra Twoja kolego jkut - zostanie Ci w portfelu parę tysięcy więc jak wydaje Ci się lepszy - spoko... Co tam cyferki czy testy... To tak właśnie jak opieramy się na własnych odczuciach i wzroku... 

Podsumowując - przyznaję jest jedna duża wada tego TV czyli to gubienie detali w czerniach. Liczę na to, że Samsung to ogarnie. Jednak nawet jak nie trzeba sobie powiedzieć szczerze, że są to bardzo nieznaczne detale, często nie pokazywane z rozmysłem reżysera. Jak dotąd zauważyłem ten problem wyłącznie z dekodera SAT w którym nie mam funkcji typu kontrast czy jasność i dotyczyły one takich spraw jak fałdki czy zagięcia bardzo ciemnego ubrania w ciemnym, nie oświetlonym otoczeniu i to tylko w niektórych trybach. Co ciekawe bezpośrednio z TV naziemnej tak w HD jak i SD tego nie ma. Z TV BOXA tego nie ma i z odtwarzacza UHD Panasonica - także... Morał więc taki, że zależy od źródła i jakości materiału... I powiem też tyle, że mimo tego, kontrast jest tak super, że mogę poświęcić te detale - i pisze to osoba dla której od 30 lat była to jedna z najważniejszy spraw - pomyślcie - to musi o czymś świadczyć...

Po prostu mogę suwakami dać większą gammę czy jasność i nadal TV będzie świecił tak dobrze jak te wasze SONY, ale jak się zobaczy ten efekt WOW przy najlepszym kontraście to człowiek po prostu nie jest w stanie z tego zrezygnować...

QD+najlepszy kontrast spośród wszystkich nie oledowych telewizorów na świecie + doskonała czerń + najszersze DCI 99% = NAJLEPSZY NIEOLEDOWY TELEWIZOR NA ŚWIECIE - SAMSUNG QE75Q9FNA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, hubio napisał:

Piszą o QD i śmieją się ze mnie osoby jak Barnaba, które nie miały w życiu TV z tą technologią... Więc każdy kto z rok będzie miał taki TV pozna w każdym innym, że jej nie ma.... To zresztą też świadczy o jej innowacyjności i przełomowości...

Nieuważny jednak jesteś:(

Już pisałem, że dość przypadkowo - kilka dni temu - "odkryłem", że od paru miesięcy wpatruję się w te kosmiczne kropki. I patrząc w tej chwili na nie, piszę do ciebie:). I powiem ci tak: kilkanaście lat temu miałem o "niebo" lepsze LCD np firmy Neovo.

Ten panel to "średniak", a cała ta "technologia" QD to niezła ściema marketingowa. No ale takie czasy. Szkoda, że ty to łykasz jak pelikan żabę;)

ps

posiadam ten model: https://www.samsung.com/us/computing/monitors/curved/34--cf791-wqhd-monitor-lc34f791wqnxza/

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, hubio napisał:

Ostatnio oglądałem Fashion TV. Dziewczyny miały całkowicie czarne sukienki z jakimiś malutkimi jasnymi kropkami - były wszystkie !

Ja tylko tak w kwestii technicznej - skąd wiesz, że wszystkie? Projektowałeś sukienki, czy masz kontakt z ich krawcem?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, szewi napisał:

Uwazam tez ze przy porownywaniu warto zachować odpowiednie proporcje. Q9FN to super tv ale zf9 jakos bardzo mu nie ustepuje, co zreszta wyszlo w testach. Dla mnie na przyklad ciekawe sa aspekty dlaczego ktos wybral taki a nie inny TV i co o tym ostatecznie zadecydowało. Pod koniec dnia jednak sami decydujemy co dla nas wazne w danym modelu/obrazie. 

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko się zgodzić :)
Przeglądam sobie z czystej ciekawości ostatnie strony "dyskusji" i pewnie gdyby nie to, że już wyrzuciłem karton i minęły 2 tygodnie podczas których mogłem oddać/wymienić TV, to kto wie czy nie dałbym szansy ZF9, którego akurat nie było w sklepach gdy porównywałem Q9 ;) Gdy się dłużej zacząłem nad tym wszystkim zastanawiać, to chyba jednak nie - może to kwestia mojego egzemplarza / wzorku / efektu wow po przejściu z plazmy (można wybrać dowolną konfigurację ;) ), ale jednak i tak bym go zostawił:

• (być może to efekt "uboczny" kalibracji), ale nie widzę u siebie efektów nadmiernego rozjaśniania HDR 
  • tak sobie poustawiałem parametry local diming i contrast enhancement, że mam bardzo zadowalającą jakość i ilość szczegółów zarówno w cieniach jak i w jasnych obszarach
  • kalibracja sprawiła, że kolory skóry wyglądają dokładnie tak jak chciałem
  • mam PS3 i 4 i jakość obrazu jest super - nie mam Xbox'a, więc nawet jeżeli jest z nim problem, to mnie nie dotyczy ;)
  • Brak DV pewnie bym odczuł gdybym oglądał te same filmy na dwóch stojących obok siebie TV - w innym przypadku matryca Q9 i tak potrafi zrobić efekt WOW ze zwykłego HDR10 ;) 

Natomiast na codzień bardzo doceniam funkcjonalność OneConnecta (nie musiałem pruć ściany by wymienić kable HDMI czy puścić tam od satelity, łatwość podłączania napędów usb i innych urządzeń po HDMI). Dodatkowo czekam z niecierpliwością na upgrade FW dodający AirPlay'a i iTunes'a, którego nie doda żaden inny producent do linii modelowej z 2018 roku czy nawet z 2019 (iTunes). 

Oczywiście TV ma też nieco wad vs mój tuner satelitarny Technisat'a (tylko jeden widok EPG, brak ciągłego time-shiftu, możliwości programowania serii nagrań z określonymi interwałami czy też ten nieszczęsny wykastrowany pilot ....) lub standardy rynkowe (brak DTS'u - ale to akurat obszedłem puszczając dźwięk z konsoli i odtwarzacza DVD przez amplituner czy też brak obsługi DV - tak dla świętego spokoju ;) ). 

Tak więc polecam podejście by nie szukać na siłę wad i braków, a zamiast tego cieszyć się jakością obrazu - a ta jest naprawdę przednia :)
W tej klasie TV bez bezpośredniego porównania kilku urządzeń w zasadzie nie da się wykazać braków / przewagi na nowo oglądanym materiale (a tak jest pewnie w min 90% przypadków). Jedyne co mogę szczerze polecić w przypadku tego TV, to zrobienie kalibracji ew. rozszerzonej o tryb gier :) 

Edytowane przez Robert Wereszczynski
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam te wasze komentarze i się zastanawiam czy najważniejsze są parametry czy jednak zadowolenie z oglądania. Miałem przez ponad tydzień  i niestety nie byłem zadowolony z obrazu. Już na sam koniec postawiłem stary lcd na podłodze na górze Samsung i miałem okazję porównać przez pół dnia. Takie spostrzeżenia. Gość w czapce udzielający wywiadu to ta czapka w starym tv była czarna natomiast w samsungu stalowo szara. Tak samo w innych przypadkach. Kostium skoczka czarniejszy, włosy mikrofon. Natomiast biel nie była taka biała wpadała w żółć. Zmiana barwy z ciepłej trochę pomagła ale nadal śnieg nie był śnieżnobiały. A już jak leciał film na TVN Looper pętla czasu to w scenach nocnych w starym tv czułem klimat nocy, barwy nocy. W nowym niestety nie. Rozjaśniał za bardzo nawet w trybie film, nawet zmniejszając podświetlenie. Bawiłem się ustawieniami i nic. Najnowszy soft 1202. Jeśli się nie odczuwa radości z oglądania to co z tego że super niby parametry. Strefowe lokal dimming też nie zawsze działał super. Strefowe wygaszanie bawiąc się z przerzucaniem kanałów działało raz dobrze nie rozświetlając napisów info o nazwie kanału a czasami rozświetlało nadmienie na ułamek sekundy. Dodatkowo brak płynności przy dwóch kanałach hd. I teraz zastanawiam się czy wysoki oled byłby tym tv, który by zadowolił. Nie potrzebuje super jasnego panelu co razi po oczach. Ps. Czarny zionał w samsungu przy tej slynnej scenie z głową Jokera przy przesłuchaniu. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, hubio napisał:

QD+najlepszy kontrast spośród wszystkich nie oledowych telewizorów na świecie + doskonała czerń + najszersze DCI 99% = NAJLEPSZY NIEOLEDOWY TELEWIZOR NA ŚWIECIE - SAMSUNG QE75Q9FNA

Hubio uzywasz czasem kategorycznych stwierdzen. Mysle ze fajnie jakbys dodawal takie zwroty jak "wydaje mi sie", albo "uwazam ze" oraz uszanowal odmienne wybory innych.

Natomiast z Twoich wypowiedzi mozna niekiedy odniesc wrazenie, za tak jest koniec kropka i jest to prawda bezdyskusyjna. Ktos podejmuje dyskusje i niepotrzebnie robi sie nerwowo. Prowadzac dyskusje w ten sposob, ciezko bedzie kogos przekonac do swoich racji.

Wiele osob moze sie z tym nie zgodzić, bo przedstawiasz swoja interpretacje czasem na swoj autorski sposob i w niektorych kwestiach sa one troche kontrowersyjne  :) 

A tak jak mowilem dla roznych osob te same aspekty maja rożne wagi. Dla Ciebie kropka kwantowa jest b wazna, ktoś inny nawet nie zauwazy kilku procent wiekszego pokrycia DCI, a beda dla niego / niej wazniejsze katy pod ktorymi oglada TV  - dlatego kwestia oceny innowacyjnosci, mysle ze to tez indywidualna sprawa.

Co do danych modeli TV to wiadomo ze kazdy swoje chwali. Ostatnie posty troche wygladaja jakbys chcial sie podbudowac, ze kupiles, najleszy TV na swiecie  :) Dodam ze nikt nie pisze ze to jest zly TV, czy nie krytykuje Twojego wyboru, wiec mozesz troche wyluzowac ;) 

Ja raczej nie podjalbym sie pisania ze cos jest najlepsze na swiecie, bo zeby tak napisac musialbym miec wszystkie tv na swiecie zeby je porownac i nawet wtedy bylaby to tylko moja subiektywna opinia, z ktora pewnie wiele osob by sie nie zgodziło. Ktos moze napisac np, ze najlepszy LCD na swiecie to byl np Sony Zd9 ;)  

Nie zmienia to faktu ze masz / kupiles bardzo dobry model TV jeden z lepszych dostepnych LCD na rynku :)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wiecie co w tym wszystkim jest najzabawniejsze ? Kupowałem ten TV na szybko, powiedziałbym,  że to był przymus chwili, czasu, ale zdążyłem przeczytać test z naszego portalu. Na brak detali w czerniach od zawsze byłem uczulony, jednak po przeczytaniu czegoś takiego byłem spokojny:

Za czerń wystawiłbym właściwie najwyższa ocenę. Są jednak dwa problemy. Po pierwsze algorytm działa nad wyraz agresywnie i, o ile nie ma problemów z reprodukcją detali w czerniach, tak w bielach jest już duża. Gdy mamy jasny obiekt na ciemnym tle, to funkcja „local dimming” tak przesterowuje kontrast, że aż giną detale w bielach: (I tutaj Szewi to nie jest raczej literówka :) )
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-q9-2018-test-flagowego-qled-lcd-z-technologia-direct-led/

a co do kwestii bieli w czerniach widziałem, że rozwiązały to aktualizacje, zresztą nie mam z tym najmniejszego problemu... Tak więc my tu od kilku stron wytykamy temu TV gubienie detali w czerniach, a najlepszy w Polsce, a może i w Europie kalibrator/tester - MK tego nie widział ???? A może dlatego, że to o czym do wasz piszę od tych kilku stron - może w trybie kino nie ma tego, a może dlatego, że są również pewne granice tego co chce pokazać reżyser i nie zawsze uznaje, że muszą być wszystkie detale w czerniach... Jak w horrorze z ciemnego pokoju wyłania się duch to najlepiej, żeby go w ogóle nie było widać... :) Do tego wyczytałem wczoraj w nocy, że ponoć najlepsza technologia na świecie czyli OLEDy też gubią na potęgę detale w czerniach. Nie wiem czy kiedyś tak było, czy teraz i jakie modele bo to wyczytałem tak na marginesie - mogę się mylić... I dodam jeszcze, że misio_to_ja również pisał raczej o tych bielach...

8 godzin temu, Kmicic13 napisał:

Ja tylko tak w kwestii technicznej - skąd wiesz, że wszystkie? Projektowałeś sukienki, czy masz kontakt z ich krawcem?

Maksymalne podświetlenie + sprawdzenie na drugim wyświetlaczu - Epson9300

44 minuty temu, Bodzio40 napisał:

Takie spostrzeżenia. Gość w czapce udzielający wywiadu to ta czapka w starym tv była czarna natomiast w samsungu stalowo szara.

To by świadczyło, że raczej nie gubi detali w czerniach, jak stalowo szara

1 godzinę temu, Robert Wereszczynski napisał:

Przeglądam sobie z czystej ciekawości ostatnie strony "dyskusji" i pewnie gdyby nie to, że już wyrzuciłem karton i minęły 2 tygodnie podczas których mogłem oddać/wymienić TV, to kto wie czy nie dałbym szansy ZF9, którego akurat nie było w sklepach gdy porównywałem Q9 ;)

Bo ci robią kolego drogi wodę z mózgu... :) Mamy najlepszy na tą chwilę telewizor LCD na świecie...

Odpowiedź na problem gubienia detali w czerniach (w niektórych trybach) na nieskalibrowanym modelu tego TV może być banalnie prosta - otóż przy zachowaniu tak wysokiego kontrastu być może nie jest możliwe zachowanie takich detali w ogóle. Być może w niektórych trybach tych najbardziej mocnych i na "wspaniałych" OLEDach tak się dzieje tym bardziej,  że są one dużo ciemniejsze od tego TV... I być może dlatego właśnie Samsung w kolejnych aktualizacjach łatał problem białych detali w ciemnych scenach - te słynne ginące gwiazdy na niebie, a nie zajął się tym.  I teraz przechodzimy do porównania z innymi TV - np. SONY ZF9 i i jeszcze słabszych jak ten o którym pisze kolega jkut  - tam jest kontrast niższy, gorsza czerń, a więc i nie ma problemu z gubieniem detali w czerniach... Ja na swoim MU80002 miałem tragiczny (w porównaniu do tego) kontrast, tragiczną czerń, ale nie był zgubiony nawet najmniejszy detal w czerniach... :) Samsung miał odpowiedzieć OLEDom - odpowiedział i są problemy z detalami w czerniach. Ciekawy jestem jak bym miał jakiegoś super OLEDa i w w wątku o nim się na to skarżył - to pewno by mnie wyśmiano...

Jak ktoś z czytających ma jakiegoś OLEDA - proszę włącz TVN24 - ustaw fabryczny tryb domyślny na dynamiczny i sprawdź czy widać wszystkie fałdki i tonacje w czerniach w żakietach prezenterek... Będzie to dla mnie jakaś wskazówka...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, hubio napisał:

Panowie wiecie co w tym wszystkim jest najzabawniejsze ? Kupowałem ten TV na szybko, powiedziałbym,  że to był przymus chwili, czasu, ale zdążyłem przeczytać test z naszego portalu. Na brak detali w czerniach od zawsze byłem uczulony, jednak po przeczytaniu czegoś takiego byłem spokojny:

Bo ci robią kolego drogi wodę z mózgu... :) Mamy najlepszy na tą chwilę telewizor LCD na świecie...

Nie kazdy kupuje TV pod wplywem impulsu czy chwili, tym bardziej jesli kosztuje troche ciezko zarobionych pieniazkow i np woli sobie porownać wczesniej, albo poczytac jakieś opinie ;) 

Jesli q9fn jest najlepszy na swiecie to co powiesz o modelu q900r Samsunga ? ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, szewi napisał:

Jesli q9fn jest najlepszy na swiecie to co powiesz o modelu q900r Samsunga ? ;)

Ale przecież pisałem,  że najlepszy w dacie do 31.12.2018 r. :) Ten co podajesz pojawił się dopiero w sprzedaży w 2019r. A co do innych TV - to jak pisałem, nie weszła by mi podstawka na stolik więc nie brałem ich pod uwagę...

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, hubio napisał:

Za czerń wystawiłbym właściwie najwyższa ocenę. Są jednak dwa problemy. Po pierwsze algorytm działa nad wyraz agresywnie i, o ile nie ma problemów z reprodukcją detali w czerniach, tak w bielach jest już duża. Gdy mamy jasny obiekt na ciemnym tle, to funkcja „local dimming” tak przesterowuje kontrast, że aż giną detale w bielach: (I tutaj Szewi to nie jest raczej literówka :) )
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-q9-2018-test-flagowego-qled-lcd-z-technologia-direct-led/

a co do kwestii bieli w czerniach widziałem, że rozwiązały to aktualizacje, zresztą nie mam z tym najmniejszego problemu... Tak więc my tu od kilku stron wytykamy temu TV gubienie detali w czerniach, a najlepszy w Polsce, a może i w Europie kalibrator/tester - MK tego nie widział ???? A może dlatego, że to o czym do wasz piszę od tych kilku stron - może w trybie kino nie ma tego, a może dlatego, że są również pewne granice tego co chce pokazać reżyser i nie zawsze uznaje, że muszą być wszystkie detale w czerniach... Jak w horrorze z ciemnego pokoju wyłania się duch to najlepiej, żeby go w ogóle nie było widać... :) Do tego wyczytałem wczoraj w nocy, że ponoć najlepsza technologia na świecie czyli OLEDy też gubią na potęgę detale w czerniach. Nie wiem czy kiedyś tak było, czy teraz i jakie modele bo to wyczytałem tak na marginesie - mogę się mylić... I dodam jeszcze, że misio_to_ja również pisał raczej o tych bielach...

Maksymalne podświetlenie + sprawdzenie na drugim wyświetlaczu - Epson9300

To by świadczyło, że raczej nie gubi detali w czerniach, jak stalowo szara

Odpowiedź na problem gubienia detali w czerniach (w niektórych trybach) na nieskalibrowanym modelu tego TV może być banalnie prosta - otóż przy zachowaniu tak wysokiego kontrastu być może nie jest możliwe zachowanie takich detali w ogóle. Być może w niektórych trybach tych najbardziej mocnych i na "wspaniałych" OLEDach tak się dzieje tym bardziej,  że są one dużo ciemniejsze od tego TV... I być może dlatego właśnie Samsung w kolejnych aktualizacjach łatał problem białych detali w ciemnych scenach - te słynne ginące gwiazdy na niebie, a nie zajął się tym.  I teraz przechodzimy do porównania z innymi TV - np. SONY ZF9 i i jeszcze słabszych jak ten o którym pisze kolega jkut  - tam jest kontrast niższy, gorsza czerń, a więc i nie ma problemu z gubieniem detali w czerniach... Ja na swoim MU80002 miałem tragiczny (w porównaniu do tego) kontrast, tragiczną czerń, ale nie był zgubiony nawet najmniejszy detal w czerniach... :) Samsung miał odpowiedzieć OLEDom - odpowiedział i są problemy z detalami w czerniach. Ciekawy jestem jak bym miał jakiegoś super OLEDa i w w wątku o nim się na to skarżył - to pewno by mnie wyśmiano...

Jak ktoś z czytających ma jakiegoś OLEDA - proszę włącz TVN24 - ustaw fabryczny tryb domyślny na dynamiczny i sprawdź czy widać wszystkie fałdki i tonacje w czerniach w żakietach prezenterek... Będzie to dla mnie jakaś wskazówka...

Wolę nie widzieć wszystkich detali a zachować klimat. Czarny ms być czarny. Noc ma być czarna a nie szara podjaśniona wchodząca w szary. Chcę czuć ten mrok nawet nie widząc wszystkich detali. I dlatego zwróciłem tv i nadal oglądam z przyjemnością filmy na starym tv mimo plam na ekranie , mimo cloudingu słabych kolorów jasności kontrastu. . Liczą się wrażenia ogólne i przyjemność z oglądania. Mam nadzieję że w końcu znajdę taki tv, ktory przynajmniej w 90% będzie lepszy bo Samsung był w mojej ocenie subiektywnej jedynie w 50% lepszy. A oglądałem jednoczesne te same kanały przez pół dnia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Bodzio40 napisał:

Wolę nie widzieć wszystkich detali a zachować klimat. Czarny ms być czarny. Noc ma być czarna a nie szara podjaśniona wchodząca w szary. Chcę czuć ten mrok nawet nie widząc wszystkich detali. I dlatego zwróciłem tv i nadal oglądam z przyjemnością filmy na starym tv mimo plam na ekranie , mimo cloudingu słabych kolorów jasności kontrastu. . Liczą się wrażenia ogólne i przyjemność z oglądania. Mam nadzieję że w końcu znajdę taki tv, ktory przynajmniej w 90% będzie lepszy bo Samsung był w mojej ocenie subiektywnej jedynie w 50% lepszy. A oglądałem jednoczesne te same kanały przez pół dnia. 

Hmm to ciekawe co piszesz bo my tu właśnie piszemy, że on jest za czarny... No cóż - jak widać co człowiek to inne problemy... :) Dla jednego gubi detale, a dla drugiego jeszcze jest za mało czerni... To chyba dla Ciebie jedyny ratunek to OLEDy, które już mają doskonałą czerń... Jak dla mnie to w tym TV czerń jest nieskończenie dobra... :)

Kolego  drogi  misiek_to_ja możesz napisać gdzie widziałeś te problemy z białymi detalami w czerniach ? Jakaś scena z filmu, jakiś materiał testowy ? A może jest jakiś teścik na to na YT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Hubio uzywasz czasem kategorycznych stwierdzen. Mysle ze fajnie jakbys dodawal takie zwroty jak "wydaje mi sie", albo "uwazam ze" oraz uszanowal odmienne wybory innych.

Natomiast z Twoich wypowiedzi mozna niekiedy odniesc wrazenie, za tak jest koniec kropka i jest to prawda bezdyskusyjna. Ktos podejmuje dyskusje i niepotrzebnie robi sie nerwowo. Prowadzac dyskusje w ten sposob, ciezko bedzie kogos przekonac do swoich racji.

Wiele osob moze sie z tym nie zgodzić, bo przedstawiasz swoja interpretacje czasem na swoj autorski sposob i w niektorych kwestiach sa one troche kontrowersyjne  :) 

A tak jak mowilem dla roznych osob te same aspekty maja rożne wagi. Dla Ciebie kropka kwantowa jest b wazna, ktoś inny nawet nie zauwazy kilku procent wiekszego pokrycia DCI, a beda dla niego / niej wazniejsze katy pod ktorymi oglada TV  - dlatego kwestia oceny innowacyjnosci, mysle ze to tez indywidualna sprawa.

Co do danych modeli TV to wiadomo ze kazdy swoje chwali. Ostatnie posty troche wygladaja jakbys chcial sie podbudowac, ze kupiles, najleszy TV na swiecie  :) Dodam ze nikt nie pisze ze to jest zly TV, czy nie krytykuje Twojego wyboru, wiec mozesz troche wyluzowac ;) 

Oooo, napisane idealnie w punkt!!! Dla mnie Q9FN nie jest najlepszym TV na świecie, bo zamiast niego mam w domu ZF9, za którego jeszcze musiałem dać 500 PLN więcej niż za Samsunga. Do tego ile osób wymienia Q9FN na ZF9 na avsforum, to jakby to był najlepszy TV to zdecydowanie tego by nie robili, nie ma to sensu. Jest to naprawdę czaderski TV, ale NIE dla każdego będzie to najlepszy TV. Bo każdy inaczej definiuje tą "najlepszość".

Hubio - przykro mi, że burzę Twój wyidealizowany świat w tym zakresie, że ktoś miał w ogóle czelność nie zgodzić się z Twoją prawdą objawioną, że ktoś mając oba TV na stoliku obok zrezygnował z tych rewolucyjnych kropek kwantowych i wybrał coś innego. Nawet nie myślałem, że tak się rozjuszysz w tym temacie i że wygeneruje to taką dyskusje. Nie wiem czemu podświadomie przymykasz oko na szereg wad tego modelu oraz szereg zalet innych modeli, które na przykład u mnie zaważyły na takiej, a nie innej decyzji. Próba przekonania Ciebie o co nam chodzi chyba nie ma szans odniesienia sukcesu.

Co do tych rewolucyjnych kropek kwantowych, to ich nie widziałem, nawet szczerze nie wiedziałem, że ten QLED to jakaś kosmiczna technologia, zawsze myślałem, że to po prostu LED LCD, które Samsung marketinguje tak, żeby typowy Kowalski myślał, że to jakiś nowy OLED ?W żadnej recenzji nie widziałem jakichś pochwał z tym związanych typu "to słuchajcie QLED, to nie jest LED LCD, to coś więcej, są kropki kwantowe, a dzięki temu macie to i to". I to pokrycie koloru o kilka procent większe, DCI P3 uv większe o 2% od ZF9 / DCI P3 xy  większe o 5% od ZF9, czy oko ludzkie jest w ogóle w stanie to zauważyć? Te kilka procent to jest właśnie rewolucja tych kropek kwantowych ? Bo ja tak szczerze żadnych zalet z tym związanych nie zauważyłem w konfrontacji z ZF9 i wg. mnie obraz najzwyczajniej w świecie (m.in. pod kątem odwzorowania barw) wyglądał lepiej na ZF9. To o co chodzi z tym pokryciem DCI ? Co z tego, że lepsze pokrycie DCI jak bez kalibracji kolory są albo przejaskrawione albo wyblaknięte i nie mają nic wspólnego z naturalnym odzworowaniem zamierzeń reżysera. A więc ponownie, jest to kolejny suchy numerek, który pozwala Hubio się lepiej poczuć, bo może postawić znak większości między numerkami, ale niestety nie powoduje automagicznie, że ten obraz nagle wygląda kosmicznie w stosunku do innych LED LCD, bo jest to nieprawda. I ponownie, przykro mi, że miałem odwagę nie docenić kropek kwantowych i wybrać technologię mniej kosmiczną.

Ja myślę, że Hubio nas Wszystkich trolluje z tymi swoimi stwierdzeniami, bo ciężko mi uwierzyć, że on nadal tak na poważnie. 

Edytowane przez misiek_to_ja
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, misiek_to_ja napisał:

Oooo, napisane idealnie w punkt!!! Dla mnie Q9FN nie jest najlepszym TV na świecie, bo zamiast niego mam w domu ZF9, za którego jeszcze musiałem dać 500 PLN więcej niż za Samsunga. Do tego ile osób wymienia Q9FN na ZF9 na avsforum, to jakby to był najlepszy TV to zdecydowanie tego by nie robili, nie ma to sensu. Jest to naprawdę czaderski TV, ale NIE dla każdego będzie to najlepszy TV. Bo każdy inaczej definiuje tą "najlepszość".

Hubio - przykro mi, że burzę Twój wyidealizowany świat w tym zakresie, że ktoś miał w ogóle czelność nie zgodzić się z Twoją prawdą objawioną, że ktoś mając oba TV na stoliku obok zrezygnował z tych rewolucyjnych kropek kwantowych i wybrał coś innego. Nawet nie myślałem, że tak się rozjuszysz w tym temacie i że wygeneruje to taką dyskusje. Nie wiem czemu podświadomie przymykasz oko na szereg wad tego modelu oraz szereg zalet innych modeli, które na przykład u mnie zaważyły na takiej, a nie innej decyzji. Próba przekonania Ciebie o co nam chodzi chyba nie ma szans odniesienia sukcesu.

Co do tych rewolucyjnych kropek kwantowych, to ich nie widziałem, nawet szczerze nie wiedziałem, że ten QLED to jakaś kosmiczna technologia, zawsze myślałem, że to po prostu LED LCD, które Samsung marketinguje tak, żeby typowy Kowalski myślał, że to jakiś nowy OLED ?W żadnej recenzji nie widziałem jakichś pochwał z tym związanych typu "to słuchajcie QLED, to nie jest LED LCD, to coś więcej, są kropki kwantowe, a dzięki temu macie to i to". I to pokrycie koloru o kilka procent większe, DCI P3 uv większe o 2% od ZF9, czy oko ludzkie jest w ogóle w stanie to zauważyć? Te 2% to jest właśnie rewolucja tych kropek kwantowych ? Bo ja tak szczerze żadnych zalet z tym związanych nie zauważyłem w konfrontacji z ZF9 i wg. mnie obraz najzwyczajniej w świecie (m.in. pod kątem odwzorowania barw) wyglądał lepiej na ZF9. To o co chodzi z tym pokryciem DCI ? Co z tego, że lepsze pokrycie DCI jak bez kalibracji kolory są albo przejaskrawione albo wyblaknięte i nie mają nic wspólnego z naturalnym odzworowaniem zamierzeń reżysera. A więc ponownie, jest to kolejny suchy numerek, który pozwala Hubio się lepiej poczuć, bo może postawić znak większości między numerkami, ale niestety nie powoduje automagicznie, że ten obraz nagle wygląda kosmicznie w stosunku do innych LED LCD, bo jest to nieprawda. I ponownie, przykro mi, że miałem odwagę nie docenić kropek kwantowych i wybrać technologię mniej kosmiczną.

Ja myślę, że Hubio nas Wszystkich trolluje z tymi swoimi stwierdzeniami, bo ciężko mi uwierzyć, że on nadal tak na poważnie. 

Kolego drogi, ale nie odniosłeś się kompletnie do tego co pisałem wyżej. Ja nie neguję w żaden sposób Twojego i innych wyborów. Jeśli ktoś chce mieć gorszy kontrast i czerń, ale zachować detale w czerniach - to jego sprawa... Ba... nawet można zamiast 20k wydać 2k i kupić TLK i też będzie wszystko widać, nawet sam telewizor... :)

Mnie nie chodzi o Twój wybór... Ja Cię nawet tu nie cytowałem tylko sam się włączyłeś w dyskusję i chwała Ci za to bo dyskusja zawsze jest fajna...

Natomiast my dyskutujemy czy aby ten wybór nie był spaczony przez niedoskonałość Twojej percepcji.

Więc po kolei:

1. Eksperci bardzo chwalili QD w 2016 jak weszła ta technologia. Później była udoskonalana w kolejnej linii QLEDów. Samsung uznał, iż jest tak dobra, że może rywalizować z konkurencyjną - OLEDami... Wiem co piszę bo w 2016r. kupiłem JS8500 z QD i wiem jakie było wtedy na to szaleństwo - w sklepach jak i w necie. I powiem Ci, że - owszem jak najbardziej widać różnicę w TV z nią i bez niej. Przez rok przerabiałem to na MU8002 i po prostu widziałem jej brak... Jak tłumaczę to znajomym ? W TV bez QD widzisz, że prezenterka ma jakiś podkład, w JS8500 widziałeś czy jest równomiernie nałożony, a w QLED Q9 widzisz to wszystko + to od jak dawna go ma... :) Bajecznie wyglądają np. latarnie rzucające światło na ulicę - to jest po prostu boskie - o tym wszystkim szeroko pisano także w 2016r. Dla mnie to jest po prostu coś wspaniałego i podkreślam - widzę to w TV z tą technologią i w TV bez niej... I owszem - oko ludzkie jak najbardziej to widzi !!!

2. Proszę odnieś się do tego co pisałem, że Maciej Koper już w kwietniu w teście tego TV pisał, iż nie ma problemów z odwzorowaniem detali w czerniach - cytat dokładny - posty wyżej... Jak to więc jest ? Może mam rację, że brak kalibracji + złe ustawienia to powodowały i podjąłeś decyzję w oparciu o fałszywe przesłanki ?

3. Proszę napisz na jakim materiale widziałeś w grudniu - ginące jasne detale w ciemnych scenach - to akurat MK wychwycił, zresztą jak Vincent... Ja tego nie widzę i z głosów z netu wynika, że aktualizacje uporały się z tym problemem

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi