Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, hubio napisał:

Telewizor wprost fenomenalnie sobie radzi ze skalowaniem SD.

To albo ja mam coś nie tak z ustawieniami albo mamy różne telewizory ? jak dla mnie wyglada to średnio. Widać to przy ruchu. Nawet twarze które się poruszają „marzą się” tak jakby poprzednia klatka filmu jeszcze do końca nie zniknęła a wyświetlała sie już nowa, jakby telewizor nie nadążał. Nie wiem jak nazwać ten efekt czy to smużenie czy coś innego ale zachwycony nie jestem. 

Co prawda jak włączę swój ulubiony film czyli Oblivion który mam na płycie bluray w fullHD jak również w 4k to różnicy prawie nie ma. Obraz w fullHD wyglada prawie jak w 4k i różnice ogromną robi tutaj HDR (zawsze mam banana na twarzy ?) ale przy zwykłej tv tak różowo nie jest. Fakt że mam zwykłą kanlowkę z Inea i nie mam swojego talerza bo telewizja mnie praktycznie nie interesuje prócz wiadomości na tvn24 a ten wyglada Ok. 

Co do odtwarzacza to tak się składa że bez problemu mogę wymienić bo żona pracuje w MM wiec nie będą mi robić problemu. Mogę wymienić nawet TV w każdej chwili. I nawet o tym nie myślałem bo jak pisałem jestem zadowolony z tego Sony a Ty mi tu mieszasz w głowie. Który to model Panasa ? I co dają te tryby HDR ? bo tego nie rozumiem. W filmie albo jest HDR albo go nie ma, jest lepszy lub gorszy, ale jakie tryby ? Czy to nie sztuczne bajery ? 

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/odtwarzacz-blu-ray-panasonic-dmp-ub300egk

ten ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Porter11 napisał:

To albo ja mam coś nie tak z ustawieniami albo mamy różne telewizory ? jak dla mnie wyglada to średnio. Widać to przy ruchu. Nawet twarze które się poruszają „marzą się” tak jakby poprzednia klatka filmu jeszcze do końca nie zniknęła a wyświetlała sie już nowa, jakby telewizor nie nadążał. Nie wiem jak nazwać ten efekt czy to smużenie czy coś innego ale zachwycony nie jestem. 

Co prawda jak włączę swój ulubiony film czyli Oblivion który mam na płycie bluray w fullHD jak również w 4k to różnicy prawie nie ma. Obraz w fullHD wyglada prawie jak w 4k i różnice ogromną robi tutaj HDR (zawsze mam banana na twarzy ?) ale przy zwykłej tv tak różowo nie jest. Fakt że mam zwykłą kanlowkę z Inea i nie mam swojego talerza bo telewizja mnie praktycznie nie interesuje prócz wiadomości na tvn24 a ten wyglada Ok. 

Co do odtwarzacza to tak się składa że bez problemu mogę wymienić bo żona pracuje w MM wiec nie będą mi robić problemu. Mogę wymienić nawet TV w każdej chwili. I nawet o tym nie myślałem bo jak pisałem jestem zadowolony z tego Sony a Ty mi tu mieszasz w głowie. Który to model Panasa ? I co dają te tryby HDR ? bo tego nie rozumiem. W filmie albo jest HDR albo go nie ma, jest lepszy lub gorszy, ale jakie tryby ? Czy to nie sztuczne bajery ? 

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/odtwarzacz-blu-ray-panasonic-dmp-ub300egk

ten ?

Aktualny sprzęt jakim się posługuje mam w stopce... :) Tam znajdziesz tego Panasonica... Jak masz taki skarb jak żona w MM :) To weź choć na testy tego Panasa... :)

HDR w Panasonicu jest optymalizowany z metadanych każdego filmu. Jeśli to komuś nie odpowiada ma kilka trybów bezpośrednio z pilota: np. jasne otoczenie, jaskrawe itd zwiększające lub zmniejszające jasność/kontrast ale w ramach samego HDR, a nie w ogóle. MK to bardzo chwalił, a ja sam wykorzystuję codziennie. Nie masz takiego ustawienia w TV. Na Epsonie mam, ale na TV nie ma, a się przydaje. Np jakaś scena wydaje Ci się w HDR za ciemna, cyk przycisk w pilocie i wzrasta Ci jasność/kontrast... I na odwrót...

Jeśli chodzi o SD porównuję do wcześniejszego Samsunga MU8002 i skalowanie z SD jest znacznie lepsze. Momentami SD wygląda jak HD. Żadnych smug nie widzę... :) 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Porter11 napisał:

ten ?

Hubio widzi kropki kwantowe wiec sprawa upscalowania jest jednoznaczna :);)

co do dynamicznego mapowania tonow w nowych odtwarzaczach panasonic to maja to modele wyszczegolnione na stronie producenta m.in 820 i 420

https://www.panasonic.com/pl/corporate/Nowosci/artykuly/panasonic-prezentuje-pierwsze-odtwarzacze-ultra-hd-blu-ray-obslugujace-technologie-dynamicznych-metadanych-hdr10.html

szukaj w pozycji optymalizacja HDR (nie mylic z obsluga standardu HDR10+ ktory tez opiera sie o dynamiczne mapowanie), tutaj natomiast chodzi o polepszenie (optymalizacje) zwyklego sygnalu HDR.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, szewi napisał:

Hubio widzi kropki kwantowe wiec sprawa upscalowania jest jednoznaczna :);)

co do dynamicznego mapowania tonow w nowych odtwarzaczach panasonic to maja to modele wyszczegolnione na stronie producenta m.in 820 i 420

Tak - owszem widzę. Jak bym miał przed sobą różne TV zasłoniętymi logo marek, same matryce to bym poznał gdzie jest kropka kwantowa.... :):):)

A To Twoje wypasione Oppo ma dynamiczne mapowanie tonów czy jeszcze się nie dorobiło ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy czasem do HDR 10+ nie potrzeba filmów w tym formacie? Są chyba jak narazie 3 wydania w HDR 10+. Inaczej dynamicznego mapowania nie uświadczysz. Może ktoś potwierdzić albo wyprowadzić mnie z błędu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Paweł Zając napisał:

Czy czasem do HDR 10+ nie potrzeba filmów w tym formacie? Są chyba jak narazie 3 wydania w HDR 10+. Inaczej dynamicznego mapowania nie uświadczysz. Może ktoś potwierdzić albo wyprowadzić mnie z błędu? ;)

potrzeba filmów zakodowanych w HDR10+ (odpowiedz Samsunga na dolby vision) i wspomniane odtwarzacze Panasonika w ww. linku tez beda to obslugiwaly (jak i jesli sie takowe filmy pojawią i masz kompatybilny TV np. q9fn), ale jest to odrebny temat. Tutaj mowimy o zaszytej funkcji odtwarzaczy panasonic do poprawy czytaj optymalizacji ( dynamicznego mapowania tonow) zwyklych tresci HDR (HDR10).

11 minut temu, hubio napisał:

Tak - owszem widzę. Jak bym miał przed sobą różne TV zasłoniętymi logo marek, same matryce to bym poznał gdzie jest kropka kwantowa.... :):):)

A To Twoje wypasione Oppo ma dynamiczne mapowanie tonów czy jeszcze się nie dorobiło ?

Hubio to pogratulować wzroku ;)

Oppo ma konwersje HDR do SDR i regulacji tonow w kilku plaszczyznach.

dynamiczne mapowanie ma natomiast w postaci dolby vision ktore dziala bardzo dobrze na filmach DV oraz ostatnio przez rowniez aktualizacje (gotowośc na obsluge HDR10+).

czy dynamiczne mapowanie pojawi sie rowniez do zwyklego HDRa tego nie wiem, pewnie nie, ale to wrozenie z fusów.

Chociaz ostatnio dodali HDR10+ wiec jak widac mimo ze zaprzestali produkcji nadal pracuja i dodaja nowe funkcjonalnosci.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, szewi napisał:

czy dynamiczne mapowanie pojawi sie rowniez do zwyklego HDRa tego nie wiem, pewnie nie, ale to wrozenie z fusów.

Czyli w czymś jest gorsz od Pansa... :) Powiem Ci, że całkiem się przydaje... Nie wiem czy masz w JVC to co mamy na Epsonach czyli też kilka trybów HDR, ale mimo tego, że w Epsonie to jest, to więcej i lepiej jest na Panasoniku, a ten QLED co jesteśmy w temacie w ogóle tego nie ma więc ta funkcja Panasonica jest po prostu bezcenna... Nie chodzi o to, że TV daje za ciemny HDR jak mieliśmy na początku na Epsonach, bo jest ok, ale fajnie jest mieć możliwość regulacji, a w kontekście problemów z detalami w czerniach to już bardzo się przydaje... No i jak się ustawi najmocniejszy tryb z Panasa na HDR to naprawdę daje po oczach ten HDR... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, hubio napisał:

Czyli w czymś jest gorsz od Pansa... :) Powiem Ci, że całkiem się przydaje... Nie wiem czy masz w JVC to co mamy na Epsonach czyli też kilka trybów HDR, ale mimo tego, że w Epsonie to jest, to więcej i lepiej jest na Panasoniku, a ten QLED co jesteśmy w temacie w ogóle tego nie ma więc ta funkcja Panasonica jest po prostu bezcenna... Nie chodzi o to, że TV daje za ciemny HDR jak mieliśmy na początku na Epsonach, bo jest ok, ale fajnie jest mieć możliwość regulacji, a w kontekście problemów z detalami w czerniach to już bardzo się przydaje... No i jak się ustawi najmocniejszy tryb z Panasa na HDR to naprawdę daje po oczach ten HDR... :)

Musze odpowiedziec mimo ze to offtopic, Hubio w ubieglorocznych i nowszych projektorach JVC masz znacznie bardziej zaawansowane ustawenia HDRa niz prjektorze Epsona. W Epsonie masz kilka zampowanych ustawien na sztywno z ktorych wykorzystujesz jeden bo inne sa za ciemne,  tutaj masz m.in 3 suwaki i mozesz sobie tak wyregulować obraz,  ze masz dobrze w wiekszosci filmow. Dopiero nowe prjektory Epsona TW9400/7400 maja  to bardziej rozbudowane od swoich poprzednikow i mozliwe ze jakos beda w stanie zbliżyć się w temacie regulacji HDR.

Tak Panasonic jest lepszy w kwestii poprawy jasnosci/tonow HDR od Oppo, ale mimo to nie zamienilbym odtwarzacza, chyba ze na UB9000, ale raczej tez nie ze wzgledu na to ze Oppo to bardziej kompleksowy odtwarzacz.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, hubio napisał:

Czyli w czymś jest gorsz od Pansa... :)

Po przeczytaniu tego (zresztą Twojego) posta zostaję przy swoim Sony ? Amen. Wskazane przez Ciebie wady są dla mnie dość istotne ( dyski, 24p, napisy, Netflix) Do swojego Soniacza często podłączam duże dyski na których mam wiele filmów w 4K i za pośrednictwem tego odtwarzacza również oglądam Netflix i nie mam żadnego z opisanych poniżej przez Ciebie problemów. 

Cytat z Twojego postu dot. tego Panasonica: 

Od ok miesiąca używam ten odtwarzacz i postanowiłem podzielić się swoimi odczuciami... Zaczniemy od wad:

WADY:

Po pierwsze i najważniejsze - odtwarzacz bardzo słabo radzi sobie z dużymi dyskami z dużą ilością plików lub/i katalogów. 1 dysk jaki podłączyłem 3TB (a więc zgodnie ze specyfikacją - bo max może być 4TB) i pojawił się  od razu komunikat, że jest za dużo plików i katalogów i część nie będzie odczytana. No ok. :) Wszedłem w jeden z katalogów i ku mojemu przerażeniu zmieniła się jego struktura - jeden z podkatalogów został powielony 1451 razy :) z tą samą nazwą... Lekko spanikowany od razu odłączyłem dysk, sprawdziłem na kompie - na szczęście nic się nie uszkodziło, ale to sygnał alarmowy... I teraz porównanie do Samsunga i Sony. W Samsungu podłączone naraz 4 dyski i każdy z 5TB i taka sama ilość plików na każdym z nich i nie było żadnego mieszania struktur :) i komunikatów o za dużej ilości. Tak samo na Sony. Jednym słowem porażka po całości w Panasonicu

- Po drugie - automatycznie ustawiony dźwięk bitstream działający bez zarzutu w filmach z płyt spowodował, że połowa filmów na mkv i avi była głucha... Dopiero po 30 min zabawy doszedłem, że należy ustawić PCM... Oczywiście z kolei na płytach np. z Atmosem PCM trzeba znowu zamieniać na bitstream. W Samsungu jak i Sony nie było tych problemów bo był tryb automatyczny czego tu brakuje...

- Po trzecie - tak ubogiego menu jeśli chodzi o odtwarzanie plików to dawno nie widziałem. Jest w zasadzie play, pauza i przewijanie (zresztą na avi nie działające :) ) . Zapomnijmy o przeskakiwaniu do określonej minuty czy nawet zwykłym suwaku, który można przesuwać. Oczywiście o miniaturkach znanych z Samsunga nie ma co marzyć. Do tego ku mojemu zdumieniu przewijanie przebiega strasznie wolno, całkowicie odwrotnie do płyt co jest bardzo dziwne bo odczyt dysku 3.0 powinien być znacznie szybszy niż płyt. Nic z tego... Oczywiście jeśli chodzi o możliwości nawigacji w plikach bezkonkurencyjny jest Samsung, ale i Sony było lepsze...

- Po czwarte - napisy... Na 10 filmów tylko w 2 znalazł napisy... Nawet nie wiem czy chodzi o rodzaj pliku z napisami czy jeszcze coś innego, ale na Samsungu nie było żadnych problemów - 10/10. Być może musi być jakiś katalog albo nazwa - jeszcze poczytam, ale wygląda to strasznie. Tak na marginesie znowu odwrotność do płyt gdzie jest super opcja ich przesuwania, czego nie było ani w Sony ani w Samsungu, ale w plikach - koszmar

- Po piąte istotne dla użytkowników sprzętu z okrojonym bitrate (jak projektory Epson 7300/9300) - niestety filmy nawet nagrane w 24p i tak odtwarzane co widać na podglądzie źródła samego Panasonica, MIMO włącznie trybu 24p w opcjach - NIE DAJĄ TEGO TRYBU co skutkuje 8 bitowym paletą barw i jestem już prawie pewien, że i w Netflixie i innym streamingu nie będzie tej możliwości. Pod tym kątem SONY wymiatało bo miało wymuszanie trybu 24p osobno do płyt, streamingu i plików. W Samsungu z kolei sprawdzał się tryb automatyczny i filmy w 24p szły w 24p co dawało nam 12 bitową paletę barw.

- Po szóste - brak dźwięku bluetooth

- brak HBO/GO w streamingu, ale z każdą kolejną aktualizacją dodają nowe więc jest szansa

KONIEC CYTATU ?

Wiec dzięki, wole swoje "gorsze" Sony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Porter11 napisał:

Po przeczytaniu tego (zresztą Twojego) posta zostaję przy swoim Sony ? Amen. Wskazane przez Ciebie wady są dla mnie dość istotne ( dyski, 24p, napisy, Netflix) Do swojego Soniacza często podłączam duże dyski na których mam wiele filmów w 4K i za pośrednictwem tego odtwarzacza również oglądam Netflix i nie mam żadnego z opisanych poniżej przez Ciebie problemów.

Jeśli do plików chcesz także używać to oczywiście odradzam Panasonica. Jeśli chodzi o Netflix to problemy były z przesyłaniem na projektor sygnału w 24p, natomiast w przypadku naszego QLEDA nie ma z tym żadnych problemów, choć muszę przyznać, że usługi sieciowe na Panasoniku potrafią się od czasu do czasu zawiesić... Ale wszystkie ustawienia jasności itd działają. Nie sprawdzałem jak się sprawuje Netflix z Panasonica w HDR bo używałem tylko na projektorze, ale akurat tak Netflix jak i HBO GO itd jest już w TV więc aż tak nie jest to potrzebne. Ja używam do plików HiMedia, do płyt Panasonica, do streamingu Panasonica, ale rozważam zakup Apple 4K TV, który jest najlepszy do streamingu. Niestety nie ma idealnego playera do wszystkiego... I żeby mieć jakość trzeba mieć do każdej rzeczy co innego... :) Tym nie mniej jeśli chodzi o jakość samych płyt to Panasonic deklasuje resztę...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, hubio napisał:

rozważam zakup Apple 4K TV, który jest najlepszy do streamingu

Tez myśle nad kupnem tym bardziej że mamy z żoną IPhone-y i korzystam z MacBook-a Pro. Mając Apple TV można od nich kupić w niezłych cenach filmy 4k bądź wypożyczyć a wiele z nich ma dźwięk Atmos. Tylko nie widziałem jak faktycznie to wyglada jeśli chodzi o obraz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie ma Panasonica dx900 oraz ub700 I mam pytanie Jakiej firmy kupić dysk zewnętrzny i czy trzeba go sformatowac żeby go tv lub odtwarzacz go widział Za pomoc dziękuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Porter11 napisał:

Tez myśle nad kupnem tym bardziej że mamy z żoną IPhone-y i korzystam z MacBook-a Pro. Mając Apple TV można od nich kupić w niezłych cenach filmy 4k bądź wypożyczyć a wiele z nich ma dźwięk Atmos. Tylko nie widziałem jak faktycznie to wyglada jeśli chodzi o obraz. 

Poczekaj jeszcze parę miesięcy a AirPlay i iTunes będzie bezpośrednio w TV po upgradzie FW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Porter11 napisał:

A przypadkiem Samsung nie zapowiedział wprowadzenia sklepu Itunes i obsługi Airplay również do zeszłorocznych serii?

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiadomo co wynosi nowy soft?(pewnie z poziomu tv będzie dostepny za 2 tyg)  I czy wogole planuja w q9 wprowadzic komendy w jezyku Polskim? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem "szczęśliwym" ( tego jeszcze nie wiem) posiadaczem tego modelu. Mam mieszane uczucia. Niby obraz statyczny na każdym kanale jest bardzo dobry. Filmy z programów hd i netfix również ok. Ale nie ma tego efektu wow. Może z moimi oczami jest coś nie tak. Ustawienia tajie jak tutaj zostały podane. Miałem problem na 2 kanałach tv. Obraz jakby nie nadążał i próbowaćł dogonić co powodowało rwanie skoki. Najdziwniejsze, że nawet w obrębie tego kanału różne materiały działały różnie. Reklamy były poprawnie wyswietlane. Support Samsunga wykonał zdalny twardy reset do ustawień fabrycznych. To nie pomogło. Wgrałem najnowszy  soft 1202. Tu jakby pomogło. Może nie jest idealnie ale da się oglądać. Oczywiście można wylaczyc Auto Motion Plus ale wtedy obraz wydawał mi się dziwnie rozmyty i teatralny o dziwo na tych 2 kanałach. Zastanawiam czy nie zwrócić tv. Zakup na odległość. Czy też nie zakupić drugi egzemplarz, który czeka na odbiór w innym sklepie. Brak DSE. A właściwie bardzo niewielki na krawędziach ekranu. Zero problemów przy oglądaniu skoków, zjazdu na nartach czy sportu (mecz tenis). Jeszcze podłącze stary tv obok nowego i zobaczę czy warto wymieniać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Czy wiadomo co wynosi nowy soft?(pewnie z poziomu tv będzie dostepny za 2 tyg)  I czy wogole planuja w q9 wprowadzic komendy w jezyku Polskim? 

Mi się nie chciało czekać i wgrałem z pen'a. 
Wg informacji z forum Samsunga w US dane są nieco lakoniczne:
1. Improved browser performance
2. Improved app performance
3. Improved stability
4. Improved usability of input device

Trochę za krótko używałem mój egzemplarz przed aktualizacją by sprawdzić na ile różnice są odczuwalne, ale tak na oko nieco płynniej działa interfejs tv - wcześniej bardziej zauważalne były skoki przy przechodzeniu pomiędzy aplikacjami w głównym menu. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś miał podobny problem z brakiem płynności na niektórych kanałach tv w tym telewizorze. Sygnał z kablówki przy pomocy karty Ci. Jakość i siła sygnału na wszystkich kanałach to 100%. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i pozdrawiam.

Dla niezdecydowanych takich jak ja naQ9 jest bardzo dobra wiadomośc.

65q9FN jest w MM w cenie 9599 i do tego karta podarunkowa 1000zł.czyli 8599zł.

Hejjjj.

......choć teraz tak myślę że wielu z Was? ta wiadomość zdenerwuje.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bodzio40 napisał:

Czy ktoś miał podobny problem z brakiem płynności na niektórych kanałach tv w tym telewizorze. Sygnał z kablówki przy pomocy karty Ci. Jakość i siła sygnału na wszystkich kanałach to 100%. 

Pisałem o tym dzisiaj. To normalne. Masz tv 4K a programy telewizyjne są jedynie w HD i to HD to czasem tylko na znaczku. Telewizor 4K potrzebuje dobrego materiału i silnego sygnału dlatego np. reklamy wyglądają lepiej. Jeśli oglądasz dużo telewizji kup fullHD ? Co do efektu WOW to nie wiem co oglądałeś i jakie masz ustawienia. Włącz film z płyty 4k np. Pasażerów, Oblivion, Blade Runnera i jeśli nie będzie efektu Wow to idź do okulisty ? Filmy w 4k bądź w hd ale z Netflixa z HDR wygladają obłędnie. Telewizja się nie przejmuj to nasza gowniana telewizja nadaje taki sygnał a nie jest to wina telewizora. 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodzio jeden będzie miał efekt "WOW" na tym QLEDZIE, inny na OLEDzie, jeszcze inny na SONY ZD9 , a jeszcze inny na projektorze JVC RS540... :) Wszystko się o to rozchodzi, żeby wybrać odpowiedni sprzęt pod swoje "WOW".... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz egzemplarz bez DSE to chcesz go oddać z takiego powodu ? Co prawda dla mnie problem nie istnieje bo nie oglądam naszej tv prócz wiadomości na tvn24, tylko Netflix i filmy z płyt 4K. Chyba ze jesteś fanem „Na Wspólnej” to inny temat ?

1 minutę temu, hubio napisał:

Wszystko się o to rozchodzi, żeby wybrać odpowiedni sprzęt pod swoje "WOW".... :)

Fakt. Bo są różne WOW-y ??? a puszę on o tym o czym dziś pisałem do Ciebie, ale to norma , słaby sygnał w niskiej rozdzielczości nie będzie wyglądał na tv 4k jak 4k ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba chciałem kupić raz a dobrze na kilka lat. Zdecydowanie więcej oglądam tv niż filmy z plyt czy netflix. A zaczynałem rozważanie kupna od NU8002, później Sony Xf9005, Lg C8. A że tv chodzi średnio 15 godzin dziennie a w weekendy po 20 godzin. Czasami gra całą noc zanim się sam nie wyłączy. Przy tv najlepiej mi się zasypia:).  Dlatego padło na Qled a nie Oled. Tylko skoro Full HD będzie najlepszy to chyba nie powinienem zmieniać   starego tv, mimo plam na matrycy, cloudingu itp. Chyba, że jest to kwestia przyzwyczajenia bo oczy bardziej się męczą na nowym tv niż starym. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Nico2010 napisał:

choć teraz tak myślę że wielu z Was? ta wiadomość zdenerwuje.

Zastanów się chłopie co piszesz ??? ja dałem 11k ? plus karta na 1100 zł 

ale fakt dobra cena ?

2 minuty temu, Bodzio40 napisał:

Chyba chciałem kupić raz a dobrze na kilka lat

Jedyne co Cię ratuje to własny talerz z Nc+ lub innej platformy. Tam masz dużo lepszy sygnał wiec i automatycznie obraz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Porter11 napisał:

Zastanów się chłopie co piszesz ??? ja dałem 11k ? plus karta na 1100 zł 

ale fakt dobra cena ?

Jedyne co Cię ratuje to własny talerz z Nc+ lub innej platformy. Tam masz dużo lepszy sygnał wiec i automatycznie obraz. 

Talerz miałem. 20 lat temu. WIZJA TV. Jesli ktoś jeszcze pamięta tego dostawcę :). Talerz zdjęty w ubiegłym roku bo przez tyle lat straszył. Żona już się nie zgodzi na ponowny montaż. Z kablówki twierdzą że sygnał mają super. Mogą wysłać technika z tunerem. Jak pamiętam przez tuner to dopiero było syfiasty obraz nawet na full hd. Dlatego po zmianie na kartę cam miałem banana na twarzy:) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi