Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Q9FN idealny nie jest. Ja za wersję 65 cali zapłaciłem 15tys i nie żałuję. Zaznaczam jednak że aby zobaczyć co ten TV potrafi musi otrzymać sygnał UHD HDR. Dobry odtwarzacz Blu-ray UHD albo PC dostosowany do takiego standardu bardzo wskazany. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie za 75 cali jest 17tysi więc moim zdaniem jak ktoś szuka wyświetlacza do filmów i gier to nic lepszego w tej cenie nie znajdzie. 

Stosunek cena/jakość jest bardzo wysoka. 65 cale to inna bajka w tej cenie jest OLED, ale do grania Q9FN nie ma lepszego wyświetlacza. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, i Panie, kiedy mniej więcej można spodziewać się następcy Q9FN? Czerwiec, lipiec przyszłego roku jest realny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć co będzie za rok. Możliwe, że będzie coś nowego. Padły zapowiedzi od prezesa Samsunga o OLED z kropką kwantową więc kto wie co będzie flagowcem za rok.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Gmeru napisał:

Trudno powiedzieć co będzie za rok. Możliwe, że będzie coś nowego.

Fakt, nikt z nas nie jest wróżbitą ;), miałem kupować TV w grudniu tego roku, albo w styczniu 2019, ale plany uległy zmianie, nie będzie mnie w domu co najmniej do czerwca przyszłego roku, i zakup TV to będzie najwcześniej połowa 2019 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku stycznia dowiemy się więcej - są targi CES w Vegas. Ja lecę z Samsungiem więc będę miał info z pierwszej ręki : )

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Gmeru napisał:

Na początku stycznia dowiemy się więcej - są targi CES w Vegas. Ja lecę z Samsungiem więc będę miał info z pierwszej ręki : )

No to czekam na relację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oled z kropą kwantowa może być ciekawie tylko za ile to - 2020 chyba najszybciej.

Zobaczymy co LG pokaże nowego w kwestii OLED - przydałaby się wyższa jasność i mniejszy abl. 

oraz hdmi 2.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się wersja oprogramowania z datą 29.11.2018, ale numer 1153.3. To jest jakaś nowa wersja, czy data zła? Wersja o tym numerze ma juz z miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak - zachwytów ciąg dalszy.

Odpaliłem AC Origins na zwodowanym gtx 1080ti - 1440p w 120hz mega płynnie, ale 4k 60hz z upłynniaczem = opad kopary. Giera trzyma okolice od 50 do 60 fps więc modzio.

Ustawienia HDR w Origins wyświetlacz dopiero zaczął gubić detale w bielach przy 1700cd/m2 i  ustawieniu referencyjnego punktu bieli 120cd/m2.
To co się dzieje na ekranie to orgazm dla oczu ? 

Szczególnie widać to w jasnych scenach gdzie za dnia w grze biega się po mieście a słońce odbija się od ścian. Tutaj mój oled klęka bo abl zjeżdża mu do maks 300cd/m2. 
Stwierdzam że do gier nie ma aktualnie lepszego wyświetlacza.

Edytowane przez Irokez
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.11.2018 o 15:51, Tomasz1973 napisał:

Pojawiła się wersja oprogramowania z datą 29.11.2018, ale numer 1153.3. To jest jakaś nowa wersja, czy data zła? Wersja o tym numerze ma juz z miesiąc.

To jest najnowszy firmware i polecam ustawić local dimming na wysoko, wcześniej był standard preferowanym ustawieniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale jak najnowszy...ja instalowałem 1153.3 miesiąc temu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.10.2018 o 06:54, Uzytkownik2121 napisał:

Wg tego testu - https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q9fn-vs-sony-z9f/599/683 , Q9 jest trochę lepszy od Z9. Ale poczekam jeszcze na recenzję Z9 na tym portalu. Właśnie stoję przed wyborem zakupu 65" Q9 lub Z9, ale w grę wchodzi jeszcze o połowę tańszy NU8042 za ok 6k i nie wiem czy między nim a tymi dwoma jest aż tak wielka różnica, by warto dopłacać jeszcze drugie tyle?  

A jeszcze zastanawiam się nad Oledem LGC8 65", ale trochę niepokoi mnie ryzyko powidoków, jeśli grałbym przez dłuższy czas dziennie po kilka godzin w tę samą grę

Czy oby na pewno lepszy ? Jak przyjrzysz się dokładnie w czym jest gorszy a w czym lepszy to już nie jest takie oczywiste ? Ja tez stoję przed takim wyborem a co gorsza właśnie dostałem kasę na którą czekałem i nie wiem co wybrać. Dużo gram na PS4 Pro i dużo oglądamy filmów. W Samsungu kusi mnie ta czerń ale .......

Niestety na tym portalu chyba nie doczekamy się testu ZF9 od Sony choć telewizor pojawił się dawno temu. Zawsze kupowałem TV od Sony ale tym razem liczyłem że nie będę już oglądał szarych pasów zamiast czarnych a w Sony to chyba nieosiągalne. Oleda nie chcę wiec wybór jest niewielki. Dziwne jest ze w porównaniu na rtings oba TV local dimming mają oceniony tak samo mimo że w Sony czarnych pasów przy filmach nie uświadczysz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z9F ze swoim kontrastem to jest śmiech na sali... Panowie błagam ok 3000:1 z wygaszaniem???? Wydaję mi się że przez to do dzisiaj nie ma recenzji na hdtvpolska.
Pamiętam jak swego czasu pytałem o 1 generacje projektorów dlp 4k czemu nie ma recenzji. Gmeru odpisał mi że nie recenzują rzeczy których nie mogą polecić ze względu na jakość/cenę. Sony nałożyło na niego powłokę zwiększająca kąty widzenia, ale kontrast chyba przez to strasznie ucierpiał.

Aktualnie dla mnie z ledów to top: 9qfn, zd9 (motion blur za jasnymi obiektami), panas dx900. 
A jak ktoś gra to tylko q9fn, bo upłynniacz w 4k i 1440p w 120hz z pc to jest marzenie gracza. 

Dnia 1.12.2018 o 21:31, Tomasz1973 napisał:

No, ale jak najnowszy...ja instalowałem 1153.3 miesiąc temu? 

nowszego nie ma, czyli masz prawidłowy. 

Edytowane przez Irokez
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dzwonili z serwisu i powiedzieli że matryca została wymieniona i że jest dużo lepiej i napewno będę zadowolony.

Dziś przywieźli mi tv i co?

To samo G....o!

Nie rozumiem, oni wogóle sprawdzali ten tv po wymianie matrycy robili jakieś testy? 

Moim testem jedynie było włączenie google i wszystko stało się jasne że jest ten sam syf co był.

Ręce lecą już niewierze że ten tv ma dobre matryce, ale żeby takie coś z powrotem przysyłać! 

Będę działał aż do skutku, ale powiem szczerze że z tym tv straciłem wszelką nadzieję i jeżeli prawo mi na to pozwoli to będę żądał zwrotu gotówki, ponieważ nie będę marnował swojego czasu (umówianie kolejnej wizyty, odbioru sprzętu, sciąganie z wieszaka-potrzebna druga osoba, rozłączanie sprzętu, odsuwanie stolika, odkręcanie no gapa itp.. i ponownie to samo tylko że na odwrót po odebraniu z serwisu) żeby dostać to samo i powtarzać w nieskończoność.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Bardzo proszę o pomoc. Sprawa wydaję sie nietypowa ale mogą pomóc tylko użytkownicy tego tv.

W dniu wczorajszym zakupiłem qf9 65 cali. Panowie przywieźli mi tv i poprosiłem o zamontowanie nóżki która była w zestawie co zrobili wydaje się fachowo. W zestawie było 8 śrub. 4 do skręcenia dwóch elementów nogi i 4 do przykręcenia samej nogi do tv. Po wykonanym montażu została jedna wolna śruba (ta od skręcenia dwóch elementów nogi ze sobą). Sprawdziłem potem na youtube i rzeczywiście ten element skręca się na 3 śruby. Problem w tym że po ustawieniu tv na szafce można go przechylać na boki patrząc od przodu o jakiś 1-2 cm na każdą stronę. Po przechyleniu tv zostaje  w takiej pozycji. Gołym okiem widać że tv jest nachylony w jeną stronę. Nóżka oczywiście dotyka cały czas podłoża. Wygląda to tak jakby była regulacja ustawienia na boki choć o takowej w ogóle nie słyszałem. Bardzo proszę o pomoc czy tak powinno być? Sprawdziłem wszystkie śruby i są dokręcone ok. Sprawdziłem też czy Panowie nie zamienili śrub i jest ok (te z niewielkimi różowymi elementami poszły na górę). Zastanawiam się czy całość jest poprawnie skręcona i czy to nie runie na podłogę w pewnym momencie. Mieszkam sam i jak na razie nie mogłem ponownie przeprowadzić montażu bo po prostu nie mam z kim.

Sprawa jest błaha ale z góry dziękuję bo strasznie mnie to męczy czy wszystko jest ok.

Edytowane przez voltra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, voltra napisał:

Dzień dobry.

Bardzo proszę o pomoc. Sprawa wydaję sie nietypowa ale mogą pomóc tylko użytkownicy tego tv.

W dniu wczorajszym zakupiłem qf9 65 cali. Panowie przywieźli mi tv i poprosiłem o zamontowanie nóżki która była w zestawie co zrobili wydaje się fachowo. W zestawie było 8 śrub. 4 do skręcenia dwóch elementów nogi i 4 do przykręcenia samej nogi do tv. Po wykonanym montażu została jedna wolna śruba (ta od skręcenia dwóch elementów nogi ze sobą). Sprawdziłem potem na youtube i rzeczywiście ten element skręca się na 3 śruby. Problem w tym że po ustawieniu tv na szafce można go przechylać na boki patrząc od przodu o jakiś 1-2 cm na każdą stronę. Po przechyleniu tv zostaje  w takiej pozycji. Gołym okiem widać że tv jest nachylony w jeną stronę. Nóżka oczywiście dotyka cały czas podłoża. Wygląda to tak jakby była regulacja ustawienia na boki choć o takowej w ogóle nie słyszałem. Bardzo proszę o pomoc czy tak powinno być? Sprawdziłem wszystkie śruby i są dokręcone ok. Sprawdziłem też czy Panowie nie zamienili śrub i jest ok (te z niewielkimi różowymi elementami poszły na górę). Zastanawiam się czy całość jest poprawnie skręcona i czy to nie runie na podłogę w pewnym momencie. Mieszkam sam i jak na razie nie mogłem ponownie przeprowadzić montażu bo po prostu nie mam z kim.

Sprawa jest błaha ale z góry dziękuję bo strasznie mnie to męczy czy wszystko jest ok.

Tv krzywo stoii tak ??

Pewnie na na nóżce obkrecila ci się taśma :) są dwie na stopce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od kilku dni mam nowego qleda ale nie da się na nim grać w gry, obraz cały czas drga. Czy to jestem w trybie gry czy w innym, ustawienie różnych poziomów redukcji drgan czy redukcji rozmycia nic nie pomaga...

Q9 - problem z obrazem

Ja to mam pecha jednak:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od kilku dni mam nowego qleda ale nie da się na nim grać w gry, obraz cały czas drga. Czy to jestem w trybie gry czy w innym, ustawienie różnych poziomów redukcji drgan czy redukcji rozmycia nic nie pomaga...

Ja to mam pecha jednak:/

Może masz włączoną funkcję „wyraźny obraz led”?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kast6 napisał:

Może masz włączoną funkcję „wyraźny obraz led”?

Próbowałam z włączoną jak i wyłączoną tą funkcją, efekt jest taki sam za każdym razem - nie widać żadnej różnicy. 

Wcześniej miałam Sony sony xd9305 i zero takich drgań, no chyba że to normalne w samsungu... 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to drganie ? Oglądam ten filmik i nie widzę ? Bardziej przypomina mi to rwanie obrazu przez zbyt słaby komputer. Ta gra z peceta czy konsoli ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Porter11 napisał:

Gdzie to drganie ? Oglądam ten filmik i nie widzę ? Bardziej przypomina mi to rwanie obrazu przez zbyt słaby komputer. Ta gra z peceta czy konsoli ? 

Jak się przyjrzysz to widać takie drganie najbardziej na drzewach przy ruchu kamery. Gra idzie z PC i ma średnio ok.60kl/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisałem Ci w wiadomości ale jeszcze raz w wątku.

Po pierwsze jak ustawiony upłynniacz? 10/5? Jak chcesz go wyłączyć to najlepiej suwakami zjedź na zero.

I wyłącz monitorowanie w afterburnerze bo to się czasami krzaczy z hdr'em w grach. W AC Origins nie bylo przycin w Hitman 2 już były i po wyłączeniu monitorowania w rivatuner (lub ustawieniach osd w afterburner) przestało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi