Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Jak możesz to umieść jakieś testy z Twojego tv. U mnie matryca miała spore błędy DSE, nawet wymieniali mi i nowa matryca była jeszcze gorsza pod tym względem.  Kolega powyżej też ma problem z DSE. W zestawieniu ten tv też wypada słabo pod tym względem...jakieś 70 miejsce. U Ciebie piszesz nie ma efektu DSE...umieść jakieś fotki, film..

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jutro mam wizyte pana z serwisu odnośnie DSE , ale pewnie na miejscu nic nie powie,  zresztą chłop jak mu mówiłem że podświetlenie w Q9FN potrafi wygasić połowe ekranu to on że to podświetlenie krawędziowe i napewno to nie wina podświetlenia.

DSE to jedno a podświetlenie to drugi problem i właśnie z tego powodu chciałbym odstąpić od umowy w związku z niezgodności towaru z umową. Naprawa nowego TV mi się nie uśmiecha

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.04.2018 o 23:44, Hadeer napisał:

Lepsze 40tys bezpieczne, niż nieskończone ale wypalone :D

A tak serio, dzięki za test Panowie. Widać, że Samsung zrobił kawał świetnego LCD. Tylko czy lepszy od ZD9 z 2016 roku? :)

Ciekawe czy będzie już wyposażony w ten nowy procesor X1 Ultimate.

https://www.techradar.com/news/sony-x1-ultimate

:wub:

tylko 100 stref, mniej od Samsunga KS9500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Tomasz1973 napisał:

Jak możesz to umieść jakieś testy z Twojego tv. U mnie matryca miała spore błędy DSE, nawet wymieniali mi i nowa matryca była jeszcze gorsza pod tym względem.  Kolega powyżej też ma problem z DSE. W zestawieniu ten tv też wypada słabo pod tym względem...jakieś 70 miejsce. U Ciebie piszesz nie ma efektu DSE...umieść jakieś fotki, film..

Tutaj mój test na dse. Z linku poniżej:

Poniżej plansza 50% szarości, zero bandingu itd. wszystkie testy przeszedl pomyślnie jeżeli masz cokolwiek innego REKLAMUJ.
Widać minimalne zaciemnienia w rogach ekranu na zdjęciu, w rzeczywistości jest dużo lepiej. Bardzo jednorodny panel jak na 75 cali. 
Ciemne obszary szarości od 5% w górę to zjada Oleda gdzie na moim c7 w sypialni jest banding.

20181121_015343_HDR_Film1.jpg

Poza tym czy masz najnowszy firmware wgrany i wyłączone oszczędzanie energii??

Edytowane przez Irokez
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.11.2018 o 20:58, Irokez napisał:

Nie używaj trybu ECO! Odnośnie DSE to jest loteria z panelami w zależności jaki Ci się trafi.

Jutro wjeżdża mój 75q9fn zdam relacje, bankowo będę go testował pod względem DSE, bandingu itd. 

Jak panel ma duży DSE to reklamuj u producenta lub zwrot 14 dni. 

Myślałem że po to jest tryb eco żeby z niego korzystać, zwłaszcza jak oglądam niewymagające treści i nie chce aby biło mi po oczach.

Co do twojego testu na dse z tym hokejem to ja tam jednak coś widzę, chyba że przez mój tv to już wszędzie to widzę. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszą rzeczą jaką robisz z każdym TV to wyłączenie trybu ECO i wynalazków typu contrast enhancer, autodigital coś tam itd. 
Przy 4k z hdr'em jest Ci to nie potrzebne to sygnału z kablówki autodigital ewentualnie. 

Local dimming  ustaw na średni.

U mnie DSE jest praktycznie zerowym poziomie, pamiętaj też że aparat w telefonie zupełnie inaczej oddaje to co widać w rzeczywistości (np rogi ekranu na 50% szarości w mojej planszy).

Nie ma wyswietlaczy idealnych, OLED - banding w ciemnych scenach i winietowanie oraz ABL która przygasa Ci ekran w jasnych pełnych scenach lub grach do ok200-300nitów.
Z kolei direct LED - czasami bardzo zły dse, i w bardzo ciemnych scenach np. gwiazdy na niebie dostaje po [beeep]ie od OLED'a. 

Poniżej mój konfig, mam nadzieję że parę miechów w końcu się przeprowadzę i wtedy TV leci na ścianę. 
75 cali z ok 2.5m - jak siedziałem 2m to było to zdecydowanie za blisko nawet dla filmów z pasami.

20181121_112840_Film1.jpg

Środek ekranu na wysokości oczu. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zdjęcie i filmik. U mnie po wymianie całego Tv na nowy jest teraz tak:

289236375_2018-11-2115_59_55.thumb.jpg.c1877b045a1e493c6f006e12fecb7872.jpg

Edytowane przez Tomasz1973
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to elegancko :) 

Niestety z Q9FN to jest podobno loteria z panelami. 

Odnośnie ustawień local dimming jednak w najnowszym firmware należy jest ustawić na wysoki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę niby na zdjęciu jest ok, ale tak naprawdę przy tej szarej planszy jak i na tym teście hokeisty smugi na matrycy lekkie są. Na meczu jak się bardzo przyjrze i przesuwa się szybko murawa to ja widzę smugi. Sam już nie wiem czy to powinno być idealnie gładkie bez żadnych przebarwień, smug? Czy zawsze coś będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w tym też widzę, lekkie przebarwienia jak sie obraz przesuwa. U Ciebie na tym teście nie ma nic? Żadnych, ale to żadnych przebarwień, cieni...nawet delikatnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co u Ciebie znaczy delikatne przebarwienie? Ja nic u siebie nie widzę takiego żebym reklamował ekran. 
Oglądam na tv filmy, sport i nic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.11.2018 o 09:09, Tomasz1973 napisał:

Tak w tym też widzę, lekkie przebarwienia jak sie obraz przesuwa. U Ciebie na tym teście nie ma nic? Żadnych, ale to żadnych przebarwień, cieni...nawet delikatnych?

Brawo masz ponad przeciętne oczy jak Kolorometr ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mirek 59 napisał:

Brawo masz ponad przeciętne oczy jak Kolorometr ?

Mistrzu drogi. Nie zrozumiałeś. Kolega pytał, czy jak ten konkretny test zapuszcze  na swoim tv, to czy widzę dse .  Tak widzę,  nie widzisz tego testu na moim tv, więc skąd drwina?

Edytowane przez Tomasz1973
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mirek 59 napisał:

Noooo przepraszam Cię gdzie widzisz drwinę ?

nie mogę po prostu wyjść z podziwu ??

Skąd Ty wiesz jak testy DSE wyglądają na moim tv i jakie mam oczy :)? Może mam dobry wzrok, jakoś pierwszy tv wymienili mi bez problemu na nowy właśnie że względu na matrycę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, mirek 59 napisał:

Pogratulował i aby Ci TV wyświetlał obraz Perfekcyjny ??

Dzięki. Tylko kurczę nie wyświetla... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałabym się dowiedzieć czy jest sens wymieniać TV SONY KD-55XD9305 na Samsung Q9 QE55Q9FN? Będę widziała różnicę w jakości obrazu, zwłaszcza jeśli chodzi o czerń? Przeczytałam cały ten wątek i kolega fuze uważa że czerń jest prawie oledowa i jeśli by tak było to super.

Na początku chciałam OLEDA bo tam czerń jest idealna ale wada jaką są wypalenia mnie skutecznie zniechęciła do zakupu, a TV będzie podłączony do PC więc prawdopodobieństwo wystąpienia wypaleń jest chyba za duże...

Oraz drugie pytanie, czy dodanie kolejnego kabla(ten światłowód od one connect do TV) nie spowoduje problemów z wyświetlaniem obrazu 4K 60Hz YCbCr444 bo na Sony przy użyciu słabej jakości kabla HDMI pojawiały się artefakty. Dopiero wymiana na "porządny" kabel pomogła. A teraz jakbym zdecydowała się na zakup Q9FN to sygnał z karty graficznej miałbym do "pokonania" aż 10m (5m kabel HDMI oraz 5m ten światłowód)

Pozdrawiam 

Kasia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw warto zrozumieć budowę i działanie tv z podświetlaniem edge led (xd9305), direct led (Q9Fn), jak i samego OLED. Ta "oledowa czerń" to nic innego jak całkowicie wygaszony piksel i tutaj 55Q9Fna rzeczywiście może mieć spokojnie tą "oledową czerń" o ile scena pozwoli, bo przy 320 strefach podświetlenia to 1 strefa podświetla prawie 26000 pikseli. Niestety w większości normalnych scen Q9Fn nie będzie miał takiego kontrastu jak OLED, gdzie każdy piksel może być wygaszony z osobna. Jak w scenie są wystarczające duże połacie czerni, żeby je całkowicie wygasić to będzie w Q9Fna "oledowa czerń", do której w sumie dość agresywnie dąży tutaj algorytm wygaszania, ale nie zawsze wychodzi to na plus. Dodam, że ta "oledowa czerń" w lcd to nie jakaś nowość, bo już prawie 10 lat temu  były gęste FALDy z bardzo dobrą czernią.

Tutaj masz porównanie 55XD9305 i 65Q9FN:

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-x930d-vs-samsung-q9fn/289/599#usage*4854!threshold*0.1

Myślę, że wymienić warto ze względu na dość dobre podświetlenie direct led w 55Q9Fn, jak i ogólnie lepsze parametry od twojego sony. Pytanie jaki koszt takiej zamiany i czy jest on akceptowalny przez Ciebie. Tu już musisz sobie sama odpowiedzieć. Jeśli nie chcesz OLEDa, a zależy ci na czerni to nic lepszego od 55Q9Fn w tym roku nie znajdziesz przy wielkości 55 cali, a wiem bo sam szukam.

Jeśli do oneconnect wysyłasz dobry sygnał, to o dalszą drogę przez światłowód do tv już się nie martw.

Edytowane przez Michał Kowalski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witan, Samsunga q9 65 cali mam od kilku miesiecy. Nie wiem o co chodzi ale na ? różnych ustawieniach probowalem i mam to samo podczas męczy,  jak pilka kopnieta przez piłkarza " smuży " jak nie widać okraglej pilki tylko smugę (przy mocnym kopnieciu)  o co kaman?  I te testy dse jak przeprowadzic?  Ściągnąć apkę na. Pendrive?  Czy jak robicie ? Bo jestem w tym zielony. 

I jakie macie ustawienia obrazu?  Może coś źle ustawiłem ?

Tv kupowałem w media Markcie. 

Jak wygląda ewentualny zwrot tv aby sprawdzili w serwisie matrycę ? Dzwonię do samsunga oni przyjezdzaja po tv ściągają że ściany?  Po naprawieniu usterki lub wymianie tv wieszaja go z powrotem?Niestety kartony wywiozlem do teściów 200km od miejsca zamieszkania. Ale chyba kartony nie są potrzebne. Gwarancje , paragon mam na miejscu. 

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎23‎.‎11‎.‎2018 o 22:06, Kasia05x napisał:

Oraz drugie pytanie, czy dodanie kolejnego kabla(ten światłowód od one connect do TV) nie spowoduje problemów z wyświetlaniem obrazu 4K 60Hz YCbCr444 bo na Sony przy użyciu słabej jakości kabla HDMI pojawiały się artefakty. Dopiero wymiana na "porządny" kabel pomogła. A teraz jakbym zdecydowała się na zakup Q9FN to sygnał z karty graficznej miałbym do "pokonania" aż 10m (5m kabel HDMI oraz 5m ten światłowód)

Do przesyłania sygnału 4K 60Hz YCbCr444 12bit potrzebny jest przewód o przepustowości 26,73Gb/s. Do takich parametrów potrzebny jest przewód HDMI 2.1. A takich w sprzedaży brak. 

Do przesyłania sygnału UHD HDR  (60Hz YCbCr444 12bit) na znaczne odległości (powyżej 5m) użyłbym światłowodowego przewódu HDMI np. FIBERPRO.

A przewodem łączącym One Connect z TV bym się nie przejmował. Na pewno nie powoduje spadków jakości obrazu.

1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Witan, Samsunga q9 65 cali mam od kilku miesiecy. Nie wiem o co chodzi ale na ? różnych ustawieniach probowalem i mam to samo podczas męczy,  jak pilka kopnieta przez piłkarza " smuży " jak nie widać okraglej pilki tylko smugę (przy mocnym kopnieciu)  o co kaman?  I te testy dse jak przeprowadzic?  Ściągnąć apkę na. Pendrive?  Czy jak robicie ? Bo jestem w tym zielony. 

I jakie macie ustawienia obrazu?  Może coś źle ustawiłem ?

Pisałem kiedyś o "piłce". Też mam jajowatą. Wg mnie to wina kiepskiej jakości sygnału a nie Q9FN. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, alek72 napisał:

Pisałem kiedyś o "piłce". Też mam jajowatą. Wg mnie to wina kiepskiej jakości sygnału a nie Q9FN. 

Mam koblowke oraz internet z firmy Moico.  A testy matrycy jak przeprowadzic ? Bo jeszcze tego nie robiłem :)

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Crnk1987 napisał:

Mam koblowke oraz internet z firmy Moico.  A testy matrycy jak przeprowadzic ? Bo jeszcze tego nie robiłem :)

Poczytaj w necie o ustawieniach kalibracyjnych Q9FN, ustaw Automotion na użytkownik, redukcja rozmycia: 10, redukcja drgań: 4 (ale pobaw się tym ustawieniem, dla mnie 4'ka jest ok i nie widzę "opery mydlanej").

@Kasia05x jeżeli ma być wyświetlany pulpit PC nonstop to tylko LED i Q9FN jak najbardziej się do tego nada. Nie ryzykowałbym z OLED'em

@mirek 59 nie trolluj, gość zadaje pytania bo woli być na 100% pewny że ma dobry wyświetlacz. nie dziwie mu się pewnie sam bym tak reagował po wymianie TV na nowy w ramach gwarancji. 

Edytowane przez Irokez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi