Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Informacyjnie, może komuś się przyda- w Samsung Store'ach można teraz (po niezbyt wymagających negocjacjach) dostać 65Q9FN za mniej niż 10k.

Biorąc pod uwagę fakt że dają 5-letnią gwarancję producenta (rejestracja tv na stronie z kodem przedłużającym gwarancję)- całkiem przyzwoita oferta. Jedyny minus to zakup stacjonarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli film będzie tylko z jakimkolwiek DTS-em nastanie błogie cisza z komunikatem: nieobslugiwany format/ścieżka audio. 

Myślałem że połączy to z poprzednim moim postem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat pytanie głupie nie jest. Były przypadki w innych modelach że większe odmiany tej samej serii miały np. 120hz zamiast 60hz, a nawet inny typ matrycy. 

Odpowiadając na pytanie- nie, wersja 55' nie jest zubożona względem 65'. Poza rozmiarem ;)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga.

Ale biorąc pod uwagę mniejszy rozmiar telewizora nie sądzę aby to negatywnie wpływało na jakość obrazu.

320 stref jak na 55' to i tak bardzo dużo.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z recenzji:

W kwestii kalibracji telewizora możemy dopiero poczuć „przedsmak” pełnych możliwości. Współpraca firmy Samsung, oraz Portait Displays zaowocowała wprowadzeniem sprzętowej kontroli nad parametrami obrazu z poziomu programu Calman. W zasadzie funkcja taka była dostępna już w zeszłym roku, jednak wtedy sprowadzała się jedynie do kontroli parametrów dostępnych w menu telewizora. Za jakiś czas możliwa będzie ingerencja w tablicę koloru dzięki współpracy aplikacji z telewizorem. Być może da to możliwość jeszcze lepszego wysterowania barw. Będziemy monitorować temat.

@Maciej Koper Jakieś wieści w tej kwestii? :)

Przy okazji kalibracji tych modeli Vincent wspomina na instagramie o korygowaniu nieprawidłowej krzywej jasności, jak to wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.10.2018 o 13:23, pebe86 napisał:

Witajcie,

Przymierzam się do 65Q9FN (choć jeszcze rozważam LG 65C8, który nawet wychodzi 1k taniej- ale bliżej mi do Q9) ale tak jak większość z Was- martwi mnie ten brak obsługi DTS. Będę chciał się z tym jakoś uporać.

Tylko teraz pytanie jak- chciałbym kupić ewentualnie Xiaomi Mi Box 4k. Tylko jak to połączyć z soundbarem (JBL Bar 5.1), aby poprawnie odtwarzał dźwięk w DTS? Soundbar będę podpinał przez HDMI Arc. Jak powinienem podłączyć mi box'a, aby to wszystko poprawnie działało?

Z góry dzięki za pomoc.

W w pierwszej kolejności podpinasz wszystko do JBL Bar 5.1 a następnie po HDMI ARC  do telewizora. Ja mam tak podpiętą konsolę XBOX One i wszytko działa. Zarówno DTS  jak i  DD, a także czyste 5.1.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą brudną matrycą i DSE coś jest. Mój Q9 75 cali od ponad tygodnia w serwisie.  Wymiana matrycy. Pierwsza, która przyszła...jeszcze gorsza niż ta, którą zareklamowalem. Druga przyszła... uszkodzona. Teraz serwis stwierdził, że wymiana TV na nowy. Czekam zatem dziś na telefon. Czy tylko ja mam problemy z matrycą w Q9 by 2018.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.10.2018 o 13:49, Tomasz1973 napisał:

Witam. Zakupiłem ten TV Q9 w wersji 75cali. Problem pojawił sie zaraz po zamontowaniu. Mianowicie podczas meczu przewijały sie pasy pionowe na ekranie. Sprawdziłem zaraz i zapuściłem tesy na DSE. Oczywiście jest i to duży, moim zdaniem oczywiście. Przyjechał gość z Samsunga, porobił zdjęcia i stierdził, że prawdopodobnie wymiana matrycy. Czekam na info od nich. Czy ktoś z szanownych użytkowników tego TV zauważył też ten efekt brudnej matrycy, czy mój przypadek jest odosobniony?

DSE bedziesz miał zawsze na LCD, wieksze lub mniejsze - taka technologia.

Tutaj masz wyniki testów TV w tej kategorii (Q9FN zajal odległe miejsce w teście grey uniformity):

https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse

tak to wyglądało na testowanym egzemplarzu:

https://i.rtings.com/images/reviews/tv/samsung/q9fn/q9fn-dse-large.jpg

Edytowane przez szewi
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Mierzwiak napisał:

@Maciej Koper Jakieś wieści w tej kwestii? :)

Przy okazji kalibracji tych modeli Vincent wspomina na instagramie o korygowaniu nieprawidłowej krzywej jasności, jak to wygląda?

Nadal brak implementacji tej funkcji. Niestety firma Spectracal po przejęciu przez Portrait Displays bardzo dużo obiecuje, a bardzo mało z tego działa. Niemniej, jak się dowiedziałem od product managera, i tak ta forma kalibracji ma działać tylko i wyłącznie w HDR, gdzie akurat nie ma dużych problemów z wnętrzem gamutu (nie licząc podbitej jasności).

Krzywą HDR można skorygować pod filmy 1000 nitów, ale wtedy przy 4000 nitów jest zbyt ciemno...

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, szewi napisał:

Tutaj masz wyniki testów TV w tej kategorii (Q9FN zajal odległe miejsce w teście grey uniformity):

https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse

Jasne. To LCD. Jednak u mnie wyglądało znacznie gorzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.11.2018 o 12:55, szewi napisał:

No to duże rozczarowanie, że flagowiec Q9 jest na szarym końcu w tym rankingu, a taki dwukrotnie tańszy średniak Nu8002 jest dużo wyżej, i co więcej najlepszy z LEDów jeśli chodzi o grey uniformity wg tego rtings. Teraz to już mój zapał do ewentualnego zakupu Q9 znacznie osłabł, ale jak już bym kupił tego Q9 w 75" i spostrzegł takie okropne DSE to następnego dnia bez wahania bym zwracał. Wydając aż 20k zł na TV, nie do zaakceptowania są dla mnie tak poważne niedociągnięcia. Może poczekam na przyszłorocznego i mam nadzieję bardziej dopracowanego Q9 albo wezmę coś innego. W każdym razie na dzień dzisiejszy wszystkie TV nawet te flagowce z górnej półki mają jakieś wady. W technologii LCD podatność na DSE, banding, clouding, blooming(w większym lub mniejszym stopniu) a Plazmy podatność na wypalenia i zdarza się, że zbyt mała jasność. Mam nadzieję że te Mikroledy będą już dopracowane w każdym calu i jak człowiek wyda na takiego 20k to przynajmniej będzie widział że wszystko działa jak należy i w pełnej krasie będzie mógł się rozkoszować pięknym obrazem bez żadnych wad i obaw przed wypaleniem.

Edit: Błąd w tym zdaniu: "a Plazmy podatność na wypalenia i zdarza się, że zbyt mała jasność" chodziło mi oczywiście o Oledy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.11.2018 o 13:20, Maciej Koper napisał:

Nadal brak implementacji tej funkcji. Niestety firma Spectracal po przejęciu przez Portrait Displays bardzo dużo obiecuje, a bardzo mało z tego działa. Niemniej, jak się dowiedziałem od product managera, i tak ta forma kalibracji ma działać tylko i wyłącznie w HDR, gdzie akurat nie ma dużych problemów z wnętrzem gamutu (nie licząc podbitej jasności).

Krzywą HDR można skorygować pod filmy 1000 nitów, ale wtedy przy 4000 nitów jest zbyt ciemno...

Maciek czyli nie ruszacie w ogóle krzywej HDR przy kalibracji Q9FN? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Irokez napisał:

Maciek czyli nie ruszacie w ogóle krzywej HDR przy kalibracji Q9FN? 

Nie, ponieważ nie ma na to efektywnej metody.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Macieju, znajdę jakiś lepszy telewizor do gier - PC, PS4 Pro i Xbox One X, tak na oko :) 75%, i filmów - 25%, na Blu-Ray i Blu-Ray UHD?

Edytowane przez Adi777
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.11.2018 o 20:04, Adi777 napisał:

Panie Macieju, znajdę jakiś lepszy telewizor do gier - PC, PS4 Pro i Xbox One X, tak na oko :) 75%, i filmów - 25%, na Blu-Ray i Blu-Ray UHD?

Też to analizuję bo sprzedaję projektor i chyba nic lepszego od 75Q9FN w tej cenie nie dostane... 77C8 kosztuję 30klocków to jest chora cena za taką przekątną. 

Jeszcze zastanawiałem się nad 82 calowym NU8002 ale to inna klasa telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten ranking patrzyłbym przez palce. Nie wiem jaka jest metodologia testu ale zakładam ze ranking tyczy się konkretnych modeli, które akurat trafiają do ich redakcji. Mogło się zdarzyć że droższy model dostali z gorzej wykonaną matrycą a taki nu8000 z lepszą stad kolejność w rankingu co nie znaczy ze będzie to jakaś norma w danym modelu. Ja mam 65nu8042 i u mnie są ewidentne pasy pionowe, które w ich teście praktycznie nie występowały (z tego co wiem testowali akurat 55 cali). Co innego jakość wykonania czy stopień kontroli jakości samego samsunga. Co jeszcze powiedzmy można zaakceptować w nu8000 nie powinno występować moim zdaniem prawie wcale w droższych qledach. Ja chyba będę żył z moim modelem ale jestem ciekawy jak samsung podchodzi do reklamacji bo różne informacje można przeczytać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tribalrage napisał:

Na ten ranking patrzyłbym przez palce. Nie wiem jaka jest metodologia testu ale zakładam ze ranking tyczy się konkretnych modeli, które akurat trafiają do ich redakcji. Mogło się zdarzyć że droższy model dostali z gorzej wykonaną matrycą a taki nu8000 z lepszą stad kolejność w rankingu co nie znaczy ze będzie to jakaś norma w danym modelu. Ja mam 65nu8042 i u mnie są ewidentne pasy pionowe, które w ich teście praktycznie nie występowały (z tego co wiem testowali akurat 55 cali). Co innego jakość wykonania czy stopień kontroli jakości samego samsunga. Co jeszcze powiedzmy można zaakceptować w nu8000 nie powinno występować moim zdaniem prawie wcale w droższych qledach. Ja chyba będę żył z moim modelem ale jestem ciekawy jak samsung podchodzi do reklamacji bo różne informacje można przeczytać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Kończąc watek mojego Q9 75 cali, który reklamowałem właśnie za względu na te pionowe pasy (widoczne DSE) właśnie wczoraj dostałem nowy TV.  Moim zdaniem ten efekt jest o wiele, wiele mniejszy niż w tym, który reklamowałem. Oczywiście nie jest tak, że go w ogóle nie ma, ale zwłaszcza na meczach nie drażni już wcale. W sumie to nie było problemu z Samsungiem. Chcieli wymienić matrycę, jedna przyszła gorsza niż ta reklamowana, druga pęknieta, więc serwis złożył zapytanie o wymiane całego TV na nowy. Odpowiedż  przyszła w 2 dni - jest zgoda. Wreszcie od wczoraj ciesze się nowym TV.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie zapytam co wnosi aktualizacji 1153 ?

U mnie już jest ale czy warto aktualizować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od 2 tygodni jestem posiadaczem 65Q9FN, dopiero od paru dni zacząłem dociekać czemu ekran jest jak by brudny ma ciapki i pasy i okazuje się że niektórzy z was też mają(mieli) takie problemy w tych tv jak DSE czy banding nie mówiąc już o problemach z podświetleniem. I teraz mam zagwozdke że chyba czeka mnie serwis, ale jak sobie pomyśle że wydałem 12k i ma jakaś niekompetentna osoba grzebać to mnie krew zalewa, ale chyba nie wyrobie bo patrzeć na przybrudzony ekran następne ładnych pare lat to mi się nie uśmiecha. Matryce mogą wymienić ale z podświetleniem chyba nic nie zrobią bo to kwestia oprogramowania.

Poniżej załączam filmik z testu na dse, może ktoś się wypowie że może nie jest tak źle

Jeśli chodzi o podświetlenie to na ustawieniu obrazu standartowym np. jak zmieniam ikonę ze źródła na ustawienia przygasza podświetlenie a jak robie z powrotem na ikonę źródla  to rozjaśnia. Ma to miejsce na ustawieniu standartowym trybie eco na wysoki i do tego bez tej nudnej tapety  jak zmienie na naturalne nic takiego się nie dzieje i jak zapodam tapete też nic takiego nie ma miejsca. Najlepiej zobrazuje to filmik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie używaj trybu ECO! Odnośnie DSE to jest loteria z panelami w zależności jaki Ci się trafi.

Jutro wjeżdża mój 75q9fn zdam relacje, bankowo będę go testował pod względem DSE, bandingu itd. 

Jak panel ma duży DSE to reklamuj u producenta lub zwrot 14 dni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok więc na szybko, bo telewizor dopiero co wnieśli.

DSE praktycznie go nie ma :))))) 

Jednorodność szarych plansz od 0% do 100% - super, jestem naprawdę pod wrażeniem dla direct led'a przy 75 calach!

Wieczorem porobię fotki przy testach to wrzucę. 

P.S. Polecam firmę Digital Plus z Łodzi! Super profeska przyjechali swoim samochodem, wnieśli, zamontowali poczekali aż wszystko sprawdzę i jeszcze pomogli znieść karton do piwnicy. Podobno zrobili kalibrację bieli kolorymetrem ale to będzie @Maciej Koper miał okazję zweryfikować ;) (jak najszybciej :P)

Edytowane przez Irokez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi