Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie żaden właściciel tego tv nie wypowiadał sie na ten temat z prostego powodu,  po prostu ten problem nie występuje. Również u mnie. 
Pozostawiam 
To ciekawe, Pan Maciej pisze, że to normalne, ja widziałem to w dwóch egzemplarzach na dwa jakie testowałem (100%), a jednak problem nie występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, chmiel2k napisał:

To ciekawe, Pan Maciej pisze, że to normalne, ja widziałem to w dwóch egzemplarzach na dwa jakie testowałem (100%), a jednak problem nie występuje.

Q9FN ma matrycę VA. Takie telewizory musisz oglądać na wprost (liczy się zarówno góra/dół jak i boki) - wtedy nie będziesz widzał bloomingu. Jeśli jednak będziesz bardzo blisko Q9FN, lub będziesz oglądał pod dużym kątem to blooming będzie widoczny. Taka jest cecha matryc VA. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.10.2018 o 13:55, Porter11 napisał:

Soft 1134?

Ps jakie ustawienia obrazu macie ustawione jak macie wl.  Hdr? 

W hdr tylko ogladacie filmy czy brak ogladacie programy tv rowniez hdr macie wl? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcja HDR+ "skaluje" SDR do HDR. Wg testów robi to dobrze. Mi efekty tej operacji nie podobają się. 

Jest Soft 1153 już dostepny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, alek72 napisał:

Funkcja HDR+ "skaluje" SDR do HDR. Wg testów robi to dobrze. Mi efekty tej operacji nie podobają się. 

Mi tv nie widzi nowego softu. 

2 godziny temu, alek72 napisał:

Mi tv nie widzi nowego softu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź na Samsung support. Ja nawet poprzedni sotf musiałem instalować ręcznie bo tv też to nie widział. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam dwa pytania.

1.Czy poprzez aktualizację softu jest szansa na HDMI 2.1 ?

2.FreeSync po włączeniu tej opcji w TV i odpaleniu gry na PC spadki klatek poniżej 60kl/s nie będą odczuwalne ? (szarpanie obrazu) .

Dzięki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tego testu - https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q9fn-vs-sony-z9f/599/683 , Q9 jest trochę lepszy od Z9. Ale poczekam jeszcze na recenzję Z9 na tym portalu. Właśnie stoję przed wyborem zakupu 65" Q9 lub Z9, ale w grę wchodzi jeszcze o połowę tańszy NU8042 za ok 6k i nie wiem czy między nim a tymi dwoma jest aż tak wielka różnica, by warto dopłacać jeszcze drugie tyle?  

A jeszcze zastanawiam się nad Oledem LGC8 65", ale trochę niepokoi mnie ryzyko powidoków, jeśli grałbym przez dłuższy czas dziennie po kilka godzin w tę samą grę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze poczytałem trochę o problemie z tym DTS we wszystkich tv samsunga na 2018 i widzę że nadal tego nie wspierają? Jeśli podłączyłbym amplituner obsługujący DTS poprzez arc do Q9 i odpalił z pendrive film z DTS. to nic nie usłyszę? Nie rozumiem tego jak Samsung mógł zrobić taki downgrade względem dźwięku. Już nawet na moim obecnym kilkuletnim J6200 FHD jest obsługa DTS. Cała linia tv Samsunga z 2018 powinna być zdolna do obsługi nie tylko zwykłego DTS, ale też DTS HD Master Audio czy jeszcze lepszego Dolby Atmos. No cóż, może poczekam do 2019 z nadzieją że to poprawią, albo może kupię coś u konkurencji. Ja pierdziele ale Samsung mnie rozczarował w kwestii dźwięku....  I nie tylko mnie :

https://us.community.samsung.com/t5/TVs/DTS-Support/td-p/387272

https://emby.media/community/index.php?/topic/58841-bug-dts-no-longer-supported-for-2018-tv-devices-results-in-no-sound/

Edytowane przez Uzytkownik2121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda dźwięk we flagowym modelu tv Samsunga jakim jest niewatpliwe Q9FN to porażka. Jedyne obsługiwane formaty to Dolby Digital i Dolby Digital+. ZERO obsługi dźwiękowych ścieżek HD. 

Wcześniej wspominałem o aktualizacji 1153. U mnie niestety nie dała się zainstalować.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym DTS to jest mega przegięcie. Jak w topowym TV Samsunga może być taki downgrade względem nawet zeszłorocznych modeli najniższego segmentu :|  Niewiarygodnie niezrozumiałe dla mnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzam od lat wszystko przez NAS-a (obecnie DS 718+) - żadnych pendrivów, pc, etc. W związku z czym używam stockowego odtwarzacza TV.  Oglądane filmy to najróżniejsze RIPy i zdarzają się takie z samym DTS. Wiadomo, że w większości pojawia się Dolby lub multi. No i sam fakt, że DTS to tylko kwestia kodeka. W przypadku modeli 2018  jego brak to w mojej ocenie niezrozumiałe uwstecznienie.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy teraz nie ma trendu aby wszystkie pliki były kupione na nie z innego streamingu 

czyli Kup i miej i tak ma być bez dostępu bezpłatnego 

U mnie to tak działa od nastu lat i w związku z tym nie obchodzi mnie ze .......

mam ten TV już ponad 4 mc i nie przeszkadza mi brak DTS 

mam C+ i UHD BR i do tego K950 i wszystko jest OK ??

oczywiscie do tego Netflix ?

wszystko działa Super ??

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzenie, tez chce mieć taki komplet. Do końca roku sobie sprawie, tylko pewnie TV to będzie NU8072, a nie Q9. No ale cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio poczytałem sobie trochę więcej o nowinkach technologicznych i dowiedziałem się, że na europejski rynek Samsung wprowadza już 8K. O dziwo ceny nie są kosmiczne, jak to było na początku wprowadzenia 4K. 

QLED 8K Q900R 75" chodzi po 7 tyś eur, czyli mniej więcej tyle, co tegoroczny LG C8 w 77" i tylko 5 tyś zł droższy niż Q9FN w 75"

Zatem na spokojnie jeszcze dozbieram trochę grosza, poczekam na pierwsze dogłębne testy/recenzje i jeśli wykażą, że rzeczywiście ten Q900 ma znaczną przewagę nad tegorocznymi 4k, to za kilka miechów prawdopodobnie nabyłbym go w 75". Wcześniej przymierzałem się do 65, ale jednak wolę dozbierać i dopłacić do większego, bo te 10" to jednak duża różnica  

Jak by ktoś chciał się więcej dowiedzieć o 8k :

https://hdtvpolska.com/ifa-2018-wideo-samsung-qled-8k-q900r-dla-kogo-jest-to-telewizor/
https://hdtvpolska.com/ifa-2018-znamy-ceny-samsung-qled-8k-nowa-linia-q900r-8k/
https://samsungmedia.pl/pr/401229/samsung-qled-8k-bedzie-dostepny-w-polsce-jeszcze-w-tym-roku
https://www.spidersweb.pl/2018/08/samsung-qled-8k.html

A nawiązując jeszcze do tego DTS, to nie ma co dramatyzować. Przyjrzałem się ostatnio bliżej tej kwestii i dowiedziałem się że DTS jest starszym formatem niż Dolby Digital plus(który również może odtwarzać jakość HD i BD) i zdecydowana większość filmów działa też na DD i DD+ i taki właśnie format mają obecne Samsungi z tego co wiem. Podejrzewam że porzucili wsparcie dla DTS być może z powodu zbyt dużych opłat za licencję. Byłoby super gdyby Samsung w modelach 8k wprowadził bezstratny format Dolby TrueHD, no ale nawet jak będzie tylko DD+, to i tak fajnie, bo jednak oferuje lepszą jakość dźwięku dzięki wyższej prędkości przesyłu danych(do 6 Mb/s) w porównaniu do 1,5 Mb/s DTSa. Poza tym samsungowski procesor z linii 8k ma algorytm sztucznej inteligencji, który nie tylko poprawia obraz, ale i dźwięk - tak wyczytałem na stronie Samsunga. 

Edytowane przez Uzytkownik2121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.10.2018 o 12:01, alek72 napisał:

To prawda dźwięk we flagowym modelu tv Samsunga jakim jest niewatpliwe Q9FN to porażka. Jedyne obsługiwane formaty to Dolby Digital i Dolby Digital+. ZERO obsługi dźwiękowych ścieżek HD. 

Wcześniej wspominałem o aktualizacji 1153. U mnie niestety nie dała się zainstalować.

Samsung TV Model Groups

Samsung 2018 TV Video Specifications

Samsung Smart TV provides rich capabilities for video playback, using the available audio and video decoders. This topic describes the media formats supported by Samsung Smart TV, and the limitations on their support.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kasio napisał:
Dnia 18.10.2018 o 12:01, alek72 napisał:

Cytuję sam siebie bo nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Jedyne wielokanałowe formaty dźwięku w Q9FN to Dolby Digital i Dolby Digital+. A to jak na najwyższy model tv wg mnie mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie moje 3gr.
Wczoraj znajomy kupił 65’’QLED TV 2018 Q9F (QLED SAMSUNG QE65Q9FNAT) i poprosił mnie o pomoc przy rozpakowaniu etc.. a jako że posiadam jakiś czas KS9000 to coś tam wiem.Pierwsze moje wrażenia co do Q9F: brzydkie ramki i kanciasty,obraz sporo jaśniejszy niż w moim,ale dla niewprawnego oka może wydawać się że jasność jest taka sama... różnice zauważyłem dopiero gołym okiem w filmach HDR i tu jasność jest znaczna. Zaskoczył mnie natomiast dźwięk dość ze są tylko 3 profile + korektor (KS9000 5 profili + korektor) dźwięku to brzmi strasznie płasko i jakby z metalowej puszki,co do dynamiki dźwięku to wg moich odczuć nie ma żadnej dynamiki.Możliwe że moje odczucia/wrażenia są spaczone tym że przyzwyczaiłem się do swojego TV,ale spodziewałem się sporo większej różnicy i skoku technologicznego w obrazie i dźwięku na pierwszy rzut oka.Zapewne gdybym dłużej poobcował z tym modelem tv to zauważył bym więcej różnic,testy syntetyczne mówią same za siebie i bezdyskusyjnie Q9F jest sporo lepszym tv pod każdym względem,ale wg mnie pierwsze wrażenie takie sobie... i żadnych wow,ach,och,ooo icon_lol.gif

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.10.2018 o 03:33, Uzytkownik2121 napisał:

A nawiązując jeszcze do tego DTS, to nie ma co dramatyzować. Przyjrzałem się ostatnio bliżej tej kwestii i dowiedziałem się że DTS jest starszym formatem niż Dolby Digital plus(który również może odtwarzać jakość HD i BD) i zdecydowana większość filmów działa też na DD i DD+ i taki właśnie format mają obecne Samsungi z tego co wiem.

No właśnie że jest co dramatyzować. Masz rację że DTS jest starszy niż Dolby Digital+ i że ma mniejszą przepustowość. Problem jest taki, że około 90% filmów które możesz znaleźć w sieci 'różnego pochodzenia' ma tylko jedną ścieżkę dźwięku: DTS. Dodatkowo to nie jest tak że DTS jest formatem wymierającym i warto go mieć w TV dla kompatybilności ze starszymi tytułami. Ciągle wychodzą nowe filmy z DTSem. Filmy z Dolby Digital + to jest rzadkość. Częściej można znaleźć filmy ze zwykłym, najstarszym Dolby Digital z tego zestawu, kompatybilnym z Samsungami, ale tam przepustowość dźwięku to z kolei 640 kbps, a to już boli, szczególnie na lepszym zestawie audio. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Kasio napisał:

szybkie moje 3gr.
Wczoraj znajomy kupił 65’’QLED TV 2018 Q9F (QLED SAMSUNG QE65Q9FNAT) i poprosił mnie o pomoc przy rozpakowaniu etc.. a jako że posiadam jakiś czas KS9000 to coś tam wiem.Pierwsze moje wrażenia co do Q9F: brzydkie ramki i kanciasty,obraz sporo jaśniejszy niż w moim,ale dla niewprawnego oka może wydawać się że jasność jest taka sama... różnice zauważyłem dopiero gołym okiem w filmach HDR i tu jasność jest znaczna. Zaskoczył mnie natomiast dźwięk dość ze są tylko 3 profile + korektor (KS9000 5 profili + korektor) dźwięku to brzmi strasznie płasko i jakby z metalowej puszki,co do dynamiki dźwięku to wg moich odczuć nie ma żadnej dynamiki.Możliwe że moje odczucia/wrażenia są spaczone tym że przyzwyczaiłem się do swojego TV,ale spodziewałem się sporo większej różnicy i skoku technologicznego w obrazie i dźwięku na pierwszy rzut oka.Zapewne gdybym dłużej poobcował z tym modelem tv to zauważył bym więcej różnic,testy syntetyczne mówią same za siebie i bezdyskusyjnie Q9F jest sporo lepszym tv pod każdym względem,ale wg mnie pierwsze wrażenie takie sobie... i żadnych wow,ach,och,ooo icon_lol.gif

U mine Q9 zawital po Samsung JS 9000 i aby nie wdawać się w dyskusje to 3 lata w TV to przepaść 

W Nowym TV wszystko jest lepsze poczynając od nowszego Tizena po OBRAZ dźwięk jest na pewno słabszy !Pozdrawiam ??

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi