Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 22.09.2018 o 19:49, MarcinC napisał:

Dokładnie tak uważać trzeba. Każdy obeznany w temacie kalibracji wie, że Pan Tomasz Chmielewski z tvtest nie dysponuje sprzętem do pro kalibracji tylko podstawowymi urządzeniami dla laika, które nie są kompatybilne z telewizorami UHD 4K - nie jest w stanie wykorzystać ich możliwości, piszę tutaj o telewizorach.

To samo chciałem napisać. Ten Pan recenzent jest mało wiarygodny moim zdaniem. Pół biedy sprzęt, jemu brakuje fundamentalnej wiedzy i doświadczenia. Nawet jakby miał taki sprzęt jak Maciej Koper, to nie potrafiłby go w 100% wykorzystać. Jak się czyta część jego testów to można odnieść wrażenie, że on nawet nie miał u siebie danego telewizora, a tylko zrobił test na podstawie innych testów w sieci i pomacania TV w sklepie. 

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuze i jak zostawiles Q9FNA? 

Kochani jak mam rozumieć,  że podstawke mam z modelu Q7?

Tv wisi ale o co może chodzić ?

IMAG3965.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiam :) Pikseli co prawda wciąż nie miałem czasu "liczyć", ale najważniejsze że na kolorowych planszach obraz jest generalnie jednolity (dopatrywanie się minimalnych różnic byłoby już czepialstwem - biała plansza wygląda identycznie jak w teście na tym portalu) i przy normalnym oglądaniu nie mam na co narzekać.

Z podstawką pewnie jest tak samo, jak z kapselkami na silniki w samochodach grupy VAG - zdejmiesz emblemat Seata/Skody i pod spodem widzisz VW :) Skoro podstawka ma ten sam kształt, wymiary też się nie różnią to tłuką jedno i to samo. U mnie TV jeszcze stoi. Wieszak zamówię pewnie dopiero w przyszłym tygodniu, teraz i tak nie miałbym czasu go zamontować (paradoksalnie więcej wolnego czasu mam w pracy niż poza nią :P ). 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fuze napisał:

Zostawiam :) Pikseli co prawda wciąż nie miałem czasu "liczyć", ale najważniejsze że na kolorowych planszach obraz jest generalnie jednolity (dopatrywanie się minimalnych różnic byłoby już czepialstwem - biała plansza wygląda identycznie jak w teście na tym portalu) i przy normalnym oglądaniu nie mam na co narzekać.

Z podstawką pewnie jest tak samo, jak z kapselkami na silniki w samochodach grupy VAG - zdejmiesz emblemat Seata/Skody i pod spodem widzisz VW :) Skoro podstawka ma ten sam kształt, wymiary też się nie różnią to tłuką jedno i to samo. U mnie TV jeszcze stoi. Wieszak zamówię pewnie dopiero w przyszłym tygodniu, teraz i tak nie miałbym czasu go zamontować (paradoksalnie więcej wolnego czasu mam w pracy niż poza nią :P ). 

A ty masz podstawie Q9 czy Q 7 jak. Ja:)  oczywiscie podstawka pasuje bo. 1 dzień byl tv na podstawce:)  jak zamontowalem no gap az na 9 wkretach(dla bezpieczeństwa ). Sciana dzialowa tylko 7 cm i to pustak. 

Ja nie odpalałem żadnych testów abi plansz moze to zrobię. Są jakies testy tv na jakiej stronie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Crnk1987 napisał:

A ty masz podstawie Q9 czy Q 7 jak. Ja:)

Jak będę go wieszał, to Ci odpowiem. Teraz nie chcę go ruszać. U mnie będzie to ściana oddzielająca mieszkanie od klatki schodowej, więc pewnie grubsza niż 7 cm. Ale i tak mam obawy, czy wieszak utrzyma tak ciężkiego kloca. Swoją drogą między innymi pomieszczeniami też mam cieniutką ścianę ok. 6-8 cm (już ze wszystkimi tynkami, gładzią, farbą) i bałem się na niej wieszać nawet 32 cale (które stoją na niewielkiej komodzie), bo mam wrażenie że ona by popękała od samego mocniejszego trzaśnięcia drzwiami albo nawet oparcia o nią :P 

Zawieszenie TV na tym wieszaku no-gap było jakieś mega trudne czy w 2 osoby spokojnie da się to ogarnąć?

Ktoś wcześniej pytał o wersję, mam 1134.

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie scianki dzialowe sa ciekkie ale maja spora nosnosc nie wiem ile ale spokojnie maja ponad 200 kg może nawet z 600kg :)

Ja na tej ścianie mam szafki powieszone w szafkach jakiej dokumenty szklanki itp no. I tv który wazy ponad 20 kg:)  nic się nie ma prawa Stać. 

Ja tv w 1 h powiesilem z mierzeniem( które długo trwało bo mialem do okoła szafki i maly marginez bledu)  ale w zestawie np fal jest wszystko fajnie rozpisane. )  Pomogła mi tylko żona w wieszaniu tv która nie ma siły :) ale dala radę tv się nie roztrzaskał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Crnk1987: Dzięki za odpowiedź, u mnie też mierzenie zajmie chyba najwięcej czasu, bo będę musiał tak wykombinować, by TV wisiał mniej więcej idealnie na środku ściany, a jednocześnie otwory na śruby nie wypadły w miejscach, w których idą kable :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałem całego wątku więc zapytam. Czy ktoś u nas miał problem z rozjaśnianiem całego ekranu przy pojawiających się napisach? Na pewno w treściach HDR. Na problem natknąłem się najpierw na reddit, a potem na stronach Samsung Community. Jeden użytkownik wrzucił film z serialem Ozark.

Dziś bawiłem się tym TV w sklepie Samsunga w Atrium Targówek i egzemplarz ekspozycyjny miał ten problem. Również sprawdziłem Ozark. Nie wiem jaka była wersja oprogramowania, ale opcja aktualizacji była nieaktywna. Rozjaśnianie było ewidentne i sprzedawca również od razu to zauważył. Oczywiście zmieniałem ustawienia i local dimming I aktywny kontrast. Bez wpływu na tę przypadłość.

Ktoś wie coś więcej na ten temat?
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czasem wyglądają "trudne sceny" na tv które mają zbyt niski kontrast/zbyt mało stref/zbyt prymitywny algorytm podświetlenia a próbują bawić się w HDR :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.10.2018 o 13:03, chmiel2k napisał:

Czy ktoś z właścicieli Q9FN może się wypowiedzieć na temat tego rozjaśniania?

Przyłączam się do pytania. Często Q9FN ma problemy w kwestii local dimming? Dużo rejestrujecie "trudnych scen"?

Szczerze myślę o 65Q9FN tylko w kontekście poprawy czerni względem mojego obecnego 60KS7000. Mam mieszane uczucia co do OLEDów w związku z czym zostaje mi praktycznie tylko Q9FN. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie... Ale przecież ten wrzucony filmik dotyczy Q6FN. Zupełnie inna liga, zupełnie inne podświetlanie matrycy.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ludzie... Ale przecież ten wrzucony filmik dotyczy Q6FN. Zupełnie inna liga, zupełnie inne podświetlanie matrycy.
Ale problem dotyczy również Q9FN.
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, pebe86 napisał:

Dlatego pytania z naszej strony czy użytkownicy Q9FN mają jakiekolwiek problemy z local dimming czy wszystko sprawuje się w tej kwestii wzorowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.09.2018 o 21:36, chmiel2k napisał:

Dziś bawiłem się tym TV w sklepie Samsunga w Atrium Targówek i egzemplarz ekspozycyjny miał ten problem. Również sprawdziłem Ozark. Nie wiem jaka była wersja oprogramowania, ale opcja aktualizacji była nieaktywna. Rozjaśnianie było ewidentne i sprzedawca również od razu to zauważył. Oczywiście zmieniałem ustawienia i local dimming I aktywny kontrast. Bez wpływu na tę przypadłość.

Ktoś wie coś więcej na ten temat?

Zachowanie takie jest oczywiste na telewizorach z podświetleniem krawędziowym, czyli dotyczy prawie wszystkiego co jest na rynku poza kilkoma high-endami. Można je zminimalizować poprzez miane koloru czcionki na ciemniejszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachowanie takie jest oczywiste na telewizorach z podświetleniem krawędziowym, czyli dotyczy prawie wszystkiego co jest na rynku poza kilkoma high-endami. Można je zminimalizować poprzez miane koloru czcionki na ciemniejszą.

Czy Q9FN ma podświetlenie krawędziowe?

Mój poprzedni TV, Philips ze średniej półki z podświetleniem krawędziowym nie miał takich problemów. Ani odrobinę.
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, chmiel2k napisał:

Czy Q9FN ma podświetlenie krawędziowe?

Mój poprzedni TV, Philips ze średniej półki z podświetleniem krawędziowym nie miał takich problemów. Ani odrobinę.

Q9FN ma podświetlenie direct led, ale na filmie jest Q6, który jest krawędziowy. Bez problemu możesz znaleźć telewizory, które nie będą się tak zachowywały, ale to oznacza brak lokalnego wygaszania, co się wiąże z tragiczną czernią przy oglądaniu treści HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q9FN ma podświetlenie direct led, ale na filmie jest Q6, który jest krawędziowy. Bez problemu możesz znaleźć telewizory, które nie będą się tak zachowywały, ale to oznacza brak lokalnego wygaszania, co się wiąże z tragiczną czernią przy oglądaniu treści HDR.

Na filmie jest Q6, bo innego nie znalazłem, ale problem dotyczy Q9FN. Wczoraj bawiłem się kolejnym egzemplarzem, tym razem w Samsung Store w Galerii Mokotów. Ten sam problem, niezależnie od ustawień. Chciałem kupić ten TV, bo pasuje mi upłynniacz, ale taka wada jest niedopuszczalna. Zastanawiam się jedynie dlaczego nie wypowiedział się żaden właściciel tego TV, ponoć to bestseller.
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz Q9FN nie zauważyłem rozjasniania obrazu na napisach końcowych.  Ani na sygnale z Netflixa ani na sygnale z oppo ani na sygnale z komputera. Prawdopodobnie tv był w trybie sklepowym. Albo masz źle spiracony plik z filmem do testów. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, chmiel2k napisał:

Na filmie jest Q6, bo innego nie znalazłem, ale problem dotyczy Q9FN. Wczoraj bawiłem się kolejnym egzemplarzem, tym razem w Samsung Store w Galerii Mokotów. Ten sam problem, niezależnie od ustawień. Chciałem kupić ten TV, bo pasuje mi upłynniacz, ale taka wada jest niedopuszczalna. Zastanawiam się jedynie dlaczego nie wypowiedział się żaden właściciel tego TV, ponoć to bestseller.

Czy besceler to nie wiem ale jestem zadowolony 

Jak @alek72 pisze i u mnie na UHDBR nic takiego nie zaobserwowałem podobnie Netflix

Jesli w sklepie był tryb sklepowy to pewnie widziałeś podobny efekt jak na Q6 ale w tym trybie wszystko masz podkręcone na max 

Mialem tak jak oglądałem swoje fotki to ...... i do tego pan nie był skłonny zmienić Trybu  !? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz Q9FN nie zauważyłem rozjasniania obrazu na napisach końcowych.  Ani na sygnale z Netflixa ani na sygnale z oppo ani na sygnale z komputera. Prawdopodobnie tv był w trybie sklepowym. Albo masz źle spiracony plik z filmem do testów. 

TV nie był w trybie sklepowym, a jakbyś przeczytał kilka postów wstecz, wiedziałbyś na jakim materiale sprawdzałem oba egzemplarze. Wczoraj spędziłem w sklepie prawie godzinę, sprawdzając chyba większość konfiguracji ustawień. Głównie local dimming I contrast enhancement. Wczoraj potwierdziło to dwóch pracowników, kilka dni wcześniej jeden w innym sklepie. I to było widoczne w jasnym salonie TV miał aktualny soft, numer 1134.

Nie przyszedłem tu niczego nikomu udowadniać, a sprawdzić dlaczego nikt jeszcze nie pisał o tym problemie. Ja z zakupu tego TV już zrezygnowałem, ale dobrze byłoby wiedzieć o tym przed zakupem, nie każdy ma możliwość sprawdzenia TV w dobrych warunkach.
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Q9FN przy powyłączanych wszystkich "ulepszaczach obrazu" , local dimming sredni,   Poziom czerni hdmi (chyba) średni. Wyświetlanie napisów nie rozjaśnia całego obrazu. 

Może to był zeszłoroczny Q9? 

Tryb "film" zapomniałem dodac

Poza tym ja planując zakup Q9FN ja przeczytałem ten wątek kilka razy. I to cały.  

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, chmiel2k napisał:

Nie przyszedłem tu niczego nikomu udowadniać, a sprawdzić dlaczego nikt jeszcze nie pisał o tym problemie. Ja z zakupu tego TV już zrezygnowałem, ale dobrze byłoby wiedzieć o tym przed zakupem, nie każdy ma możliwość sprawdzenia TV w dobrych warunkach.

Na Q9FN, tudzież innych telewizorach direct LED rozjaśnienie będzie głównie w bezpośrednim sąsiedztwie napisów i widzialne szczególnie pod kątem. Na wprost, przy sensownych domowych ustawieniach nie powinno się to rzucać w oczy. Może jednak kup po prostu OLED'a, bo niuanse, które Cię irytują przynależą do technologii LCD.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.10.2018 o 09:47, chmiel2k napisał:

Na filmie jest Q6, bo innego nie znalazłem, ale problem dotyczy Q9FN. Wczoraj bawiłem się kolejnym egzemplarzem, tym razem w Samsung Store w Galerii Mokotów. Ten sam problem, niezależnie od ustawień. Chciałem kupić ten TV, bo pasuje mi upłynniacz, ale taka wada jest niedopuszczalna. Zastanawiam się jedynie dlaczego nie wypowiedział się żaden właściciel tego TV, ponoć to bestseller

Pewnie żaden właściciel tego tv nie wypowiadał sie na ten temat z prostego powodu,  po prostu ten problem nie występuje. Również u mnie. 

Pozostawiam 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi