Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung Q9 QE65Q9FN (2018) | TEST | Flagowy QLED LCD z technologią Direct LED

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, db4 napisał:

Nie zrozumieliśmy się Fuze, znikające, zlewające się detale w czerniach to problem oledów :) Wszystkich jakie widziałem, LG i Sony, ciekaw jestem tego Panasonica fz800. Te dema na oledach w sklepach są zawsze kontrastowe, światło na ciemny tle, głównie gwiazdy.

Jak oled taki mocarz w czerni to powinni dać demo gdzie nie ma żadnych jasnych, kontrastowych kolorów,  tylko odcienie ciemnego, szarości, :)

Zgadza się, detale w czerniach, szarościach to zawsze był problem oledów. LG zrobiło znaczny postęp w serii 7 pod tym względem. Profesjonalna kalibracja telewizora też bardzo wiele w tej kwestii poprawia. Panasonic FZ800 jest taki dobry pod tym względem, bo fabrycznie bardzo blisko mu do profesjonalnie skalibrowanego telewizora. 

Aleee

To ogólnie nie jest problem. Bo tak się nie robi filmów dzisiaj. Sceny gdzie masz większość czarnego tła z jakimiś szarymi, ledwo widocznymi detalami to jest ekstremalnie rzadki przypadek. W kinie też nie zauważysz tych detali, bo tam czarny świeci na szaro i te szare detale się po prostu zleją z tłem. Twórcy filmowi o tym wiedzą i starają się unikać takich scen. Najgorszym pod tym względem filmem który ostatnio widziałem w kinie były Gwiezdne Wojny: Ostatni Jedi. Bardzo duża część filmu była ciemna, ciężko się to w kinie oglądało, bo właśnie wszystko się zlewało w jedną szaromleczną masę. Myślałem, że tego filmu już nic nie uratuje, ale pół roku później obejrzałem go ponownie na swoim oledzie jak wyszedł na BluRay. Niebo a ziemia. Mimo, że oled ma problem z detalami w czerniach to w tych ciemnych scenach widać było dużo więcej niż w kinie. Jednak kontrast robi robotę w takich scenach. 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze - gratulacje. Świetny TV wybrałeś. Możesz napisać, jak z równomiernością podświetlenia, bloomingiem i innymi typowymi dla LEDów przywarami? Podejrzewam, że jest ok, ale może masz jakieś spostrzeżenia? Czy możesz na Netflixsie zapuścić "Serię niefortunnych zdarzeń" sezon drugi i odnieś się do jakości obrazu? Jest tam sporo scen w takiej ciemno-burej kolorystyce, jakie są twoje wrażenia? Starcza kontrastu?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisaliście o ostatniej aktualizacji - jak w temacie tego agresywnego podświetlenia? Poprawili ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Toma-San: Dzięki :) TV mam w zasadzie drugi dzień, więc ciężko cokolwiek więcej o nim napisać. Planowałem "pochwalić się" dopiero w przyszłym tygodniu (po  wszystkich "testach" i decyzji o zatrzymaniu go u siebie), ale parę osób zdążyło wywołać mnie do tablicy, więc podzieliłem się pierwszymi wrażeniami. We wtorek wieczorem zdążyłem obejrzeć jeden film oraz trochę Youtube'a (i plansz testowych), w środę po pracy trochę "kablówki" w dzień i ligę mistrzów wieczorem (oraz kolejny film), dzisiaj jeszcze nie był odpalony.

Odpowiadając na pytania:

Równomierność podświetlenia oceniam jako rewelacyjną, biała plansza wygląda w zasadzie identycznie jak w teście na hdtvpolska (nie jest oczywiście idealna - taka w żadnym TV nie będzie, więcej o podświetleniu napisałem kilka postów wcześniej). Ale tu chyba wiele zależy od konkretnej sztuki (podobnie jak w OLEDach, niestety), bo z tego co pamiętam w teście na rtings.com pod względem równomierności Q9FN wypadł zdecydowanie gorzej. Najwyraźniej wreszcie miałem szczęście do dobrego egzemplarza, za trzecim podejściem (dwa pierwsze dotyczyły B7 :) ).

Blooming - nie zauważyłem żadnego. Jeśli chodzi o nocne seanse, to nie widzę różnicy między Q9FN a OLEDem. Co ma być czarne - jest czarne. Mam oczywiście świadomość, że przez system wygaszania prawdopodobnie tracę niektóre najmniejsze szczegóły (typu "gwiazdy na niebie"), ale bez porównania do innego TV nie mogę stwierdzić na dużym ile jest to problemem. W każdym razie wyświetlany obraz wygląda świetnie - jest wyraźny, kontrastowy i bez żadnych zafarbów. Najlepiej chyba puścić sobie porównanie Vincenta na YT, u niego też różnica między Q9 a (chyba C7/8) była minimalna.

Inne przywary LEDów? Nie wiem o czym piszesz, musiałbyś zapytać konkretniej. Kąty widzenia oczywiście są zdecydowanie gorsze niż w B7, ale podczas normalnego oglądania nie jest to dla mnie żadnym problemem. Różnicę widzę w zasadzie tylko podczas wchodzenia/wychodzenia do salonu, kiedy na TV spoglądam z naprawdę ostrego kąta.

Z wad (niektórych szukanych nieco na siłę), to Q9FN ma:

- zdecydowanie gorszy pilot (ładniejszy, ale mniej wygodny w obsłudze)

- póki co nieco mniej intuicyjny system (może to kwestia przyzwyczajenia)

- gorszy design (jest grubszy i nie robi takiego wrażenia z boku - drobiazg, myślę że po użyciu wieszaka no-gap różnicy względem B7 nie będzie)

- nieco gorszy dźwięk (w B7 różnica między poszczególnymi trybami była ogromna, do tego naprawdę czuło się efekt przestrzenny przy większych poziomach głośności), dla mnie nie ma to aż takiego znaczenia, bo docelowo i tak zainwestuję w kino

- brak DTSu i niektórych kodeków (po pilocie chyba największa wada)

Generalnie wszystkich wad byłem świadomy przed zakupem, więc po odbiorze żadnego rozczarowania nie było. Najbardziej cieszy mnie fakt, że do jakości obrazu nie mam żadnych zastrzeżeń. Obraz jest wyraźny, bez plam, z zauważalnie mniejszymi refleksami w dzień i oferujący niemal OLEDową czerń w nocy.

Gdyby refleksy nie były istotnym kryterium przy zakupie, to może rozważałbym ZF9 od Sony (tym bardziej, że jeszcze przed zakupem pojawiło się kilka nowych filmików na YT - w większości pozytywnych), ale w moim przypadku postawiłem na Q9 i nie żałuję.

"Serii niefortunnych zdarzeń" niestety nie zapuszczę, bo nie przedłużyłem Netflixa (skoro i tak nie miałem TV :P ). Jeśli zdecyduję się zatrzymać Q9FN (na co póki co się zanosi), to dopiero wtedy wykupię subskrypcję. Ale to nastąpi niestety raczej pod koniec przyszłego tygodnia...

49 minut temu, Plebann napisał:

Pisaliście o ostatniej aktualizacji - jak w temacie tego agresywnego podświetlenia? Poprawili ten temat?

Zależy co masz na myśli, przez sformułowanie "agresywne podświetlenie". Jeśli chodzi o to, czy podświetlenie "faluje" (widać migoczący obraz - raz jaśniejszy, raz ciemniejszy), to nic takiego nie zauważyłem. Jeśli chodzi o to, czy algorytm nie wycina zbyt wielu drobnych detali w celu uzyskania jak najlepszej czerni, to tego bez drugiego TV postawionego obok się niestety nie dowiemy.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie opisałeś Pierwszy kontakt z Tym TV 

U mnie podobnie dodał bym jeszcze ze nadal robię korektę obrazu a po ostatnim oglądaniu LM to jestem załamany !

Jak za coś co płacisz dodatkowo obraz jest no taki sobie !

MamTV ponad 2 miesiące i jestem Bardzo Zadowolony a miałem dylematy podobne nawet mnie pytałeś ;)

Pewnie ponownie zaproszę Macka :)

Edytowane przez mirek 59
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale nie rozumiem. Jesteś bardzo zadowolony, jednocześnie robisz cały czas korektę obrazu, jesteś załamany LM(co to jest?), obraz jest taki sobie. W przeciągu dwóch miesięcy, druga kalibracja? Pogubiłem się, przyznaję.

Edit: wiem już co to jest LM. Sorry

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ...

Jaka druga kalibracja ! 

Korekty to się robi zawsze bo jeden lubi bardziej ciepłe kolory a ......

Liga Mistrzów puszczana w N+ przez Polsat 

W tamtym roku kiedy transmisja była przez C+ obraz jak dla mnie był super a tu jak by wszystko z dopalaczem kolorowym !

Ponowna kalibracja myślałem o ponownej ale w nowym TV 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, mirek 59 napisał:

Ja polecam  :)

Jaka firmę polecasz?  Robią kalibracje na ? dzień i na noc ? ? Czy tylko jeden tryb?  I jaki koszt bo widziałem różne ceny ale chyba,  średnio około 500 zl

Edytowane przez Crnk1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze - pośrednio już mi odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie, bo matryca tak równomiernie podświetlona jak napisałeś, nie może raczej posiadać DSE czy spadków jasności na krawędziach (przecież to w końcu gęsty FALD). Jeśli zdecydujesz się na Netflixa, daj znać jak TV radzi sobie z wymienionym wyżej serialem - mój TV (xe93) w niektórych momentach wypadał przeciętnie. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.09.2018 o 08:29, db4 napisał:

no to zacytuję za tvtest:

"utrata szczegółów w bardzo ciemnych szarościach w ustawieniach fabrycznych (celowa manipulacja w celu zamaskowania wady opisanej poniżej), "

i dalej

"utrata kontrastu i absolutnej czerni po podniesieniu jej poziomu na wzorcowy w celu poprawy widoczności szczegółów w cieniach (normalne zjawisko), "

czyli albo super kontrast oleda i czarne plamy, albo tracimy kontrast na rzecz szczegółów. Te same wady technologii są podnoszone w praktycznie każdym teście oleda. ZD9 Sony uzyskał tam referencję właśnie za to, że przy wysokim kontraście nie wycina treści z ciemnych scen. Nie jestem zwolennikiem żadnej z technologii, ale irytuje mnie chełpienie się użytkowników oled jakiego to oni kontrastu nie mają. No mają, ale nie za darmo.

Co do HDR w Panasonicu ex/fx 780, taki ma na to patent Panasonic. Wolę już to niż gubienie treści, zafarby i lotto z wyborem egzemplarza :) Poczytaj sobie jakie są na tv test konkluzje co do Panasonica Ex780 vs oled.

Kolego,
Wprowadzasz tu wszystkich w błąd. Te cechy (problemy z ginącymi szczegółami w pobliżu czerni) miała faktycznie 6 seria OLEDów LG (która dawno już nie jest dostępna w sprzedaży) i te cytaty wycięte są z testu B6J: http://www.tvtest.pl/lg-oled55b6j-test/  Natomiast w teście OLEDa LG 7 serii nie ma już tego problemu. Wprost przeciwnie - tym razem w teście B7V (http://www.tvtest.pl/testujemy-lg-oled55b7v/) LG jest chwalony za reprodukcję ciemnych detali. Cytat:

Cytat

bardzo dobre odwzorowanie ciemnych detali – znacznie lepiej niż w modelu 55B6,

Tę poprawę w reprodukcji ciemnych scen między 6 a 7 serią OLEDów LG zauważył też i opisał w swoich widerecenzjach Vincent Teoh. Faktem jest natomiast, że OLEDy LG dość często potrzebują kalibracji. Ja też zwlekałem kilka miesięcy z kalibracją i co chwila kombinowałem z ustawieniami, bo albo coś te cienie były wycinane, albo coś innego działo się z obrazem. Po kalibracji nie mogę się czego czepiać jeśli chodzi o szczegóły w ciemnych scenach.

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego. To, że coś jest lepsze niż w poprzednim modelu nie oznacza, że jest dobre. Przeczytaj ostatni test Panasonica Fz800 na tym portalu, wyraźnie jest napisane, że to jest pierwszy oled, który nie ma z tym problemów, albo ma w minimalnym stopniu. W tym samym teście jest porównanie do oledów Sony i Lg, które mają z tym problem i jest to napisane w teście. 

Argument z tym, że przed kalibracja jest lipa, a po cacy też jest nietrafiony, chyba że uważasz, że testujący na Tvtest nie potrafi skalibrować tv. 

W testach oled na tym portalu bardzo często jest to podnoszone, tzn brak szczegółów w czerniach, czy słabe przejścia tonalne w obrębie szarości. Topowe  lcd  jak Zd9, dx900, czy nawet Sony 9305 robią to lepiej, ba nawet klasa średnia LCD jak ex780 potrafi to zrobić lepiej, co nie znaczy, że LCD są bez wad. 

Fragment z testu Sony 9305

"świetna gradacja, zwłaszcza ciemnych odcieni (co ty na to OLED?)," z Tvtest

Muszę zobaczyć na żywo tego fz800, czy faktycznie taki przełom.

Edytowane przez db4
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, db4 napisał:

Kolego. To, że coś jest lepsze niż w poprzednim modelu nie oznacza, że jest dobre.

Zacytuję jeszcze raz wnioski po teście B7, bo chyba nie doczytałeś - "bardzo dobre odwzorowanie ciemnych detali".  Z tego samego portalu z którego Ty wziąłeś te cytaty dot. modelu B6. Sam pisałeś, że masz "szacunek do ich testów". No chyba teraz nie zmieniaz zdania ? :D 

1 minutę temu, db4 napisał:

Przeczytaj ostatni test Panasonica Fz800 na tym portalu, wyraźnie jest napisane, że to jest pierwszy oled, który nie ma z tym problemów, albo ma w minimalnym stopniu. W tym samym teście jest porównanie do oledów Sony i Lg, które mają z tym problem i jest to napisane w teście. 

Teraz wybierasz sobie test Panasonica FZ800 i już niby wiesz jak wyglądają ciemne detale na B7 ? No proszę Cię...
Nawet jeśli FZ800 jest jeszcze minimalnie lepszy niż LG w tej kwestii (być może tak jest, nie wiem tego) to na pewno nie jest prawdą pisanie tu, że na obecnych OLEDach LG występują "czarne plamy". Tego problemu nie ma ani 7 ani 8 seria LG. Warto też abyś pamiętał, że od momentu, gdy powstała większość recenzji OLEDa 7 serii (choćby ta Macieja tu na portalu), LG wypuścił duży update, który dalej poprawił i tak dobre już odzworowanie ciemnych detali. Obejrzyj sobie materiał Vincenta: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZCr4v6yKt5I

4 minuty temu, db4 napisał:

Argument z tym, że przed kalibracja jest lipa, a po cacy też jest nietrafiony, chyba że uważasz, że testujący na Tvtest nie potrafi skalibrować tv. 

Nie zrozumiałeś mnie. Pisałem wyraźnie o moim OLEDdzie C7 i o tym, że mój OLED LG potrzebował kalibracji. Wiadomo, że tvtest skalibrował OLEDa, tak samo jak skalibrował go Maciej, rtings i Vincent. Ehh...

38 minut temu, db4 napisał:

Teraz mieszasz gradację z odwzorowaniem ciemnych detali. To jest przecież co innego. Sony ma najlepszy algorytm łagodnej gradacji i widać to w takim XE93, tak samo jak widać to na OLEDzie A1,A8 i A9. Ale jeszcze raz - "łagodna gradacja" i "odwzorowanie ciemnych obszarów" to zupełnie inne cechy telewizorów...

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj ze zrozumieniem Subman i nie manipuluj.

Subman. Piszesz, że LG kiedyś było kiepskie w temacie szczegółów w czerniach, teraz jest ekstra. 

Szczczególy w cieniach i  gradacja to jedno i to samo, nie ma szczegółów i nie ma przejść tonalnych w obrębie ciemnych scen, jedno i to samo, nic nie mieszam.

Wybieram ez800 do porównam bo piszesz, że oledy kiedyś miały z tym problem i teraz już go nie ma. Fz800 to ostatni test na tym portalu i nadal tam jest napisane, źe inne oledy oprócz Panasonica mają nadal z tym problem:

"Prawdę mówiąc, przed testem 55FZ800 nie sądziłem, że da się osiągnąć czystą reprodukcję bardzo ciemnych szarości w telewizorach OLED."

W podsumowaniu testu jest to powtórzone jeszcże raz.

Test jest z 11 września jakby co, tak a pro po nowych modeli Oled od LG i ich aktualizacji.

Dla mnie EOT w temacie.

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie mówi, że FZ800 jest złym OLEDem. Wręcz przeciwnie. Jest on najlepszym OLEDem do filmów, ale naprawdę jest nieuczciwe pisanie, że wszystkie inne OLEDy mają jakieś poważne problemy z utratą szczegółów w bardzo ciemnych obszarach powołując się na stare testy OLEDa LG B6. Poza tym jeśli porównujemy FZ800 z C8, to pomijasz, że w tym samym teście FZ800 na tvtest, że ta utrata szczegółów w OLEDach LG/Sony jest minimalna/lekka:

Cytat

Tam, gdzie w Sony, czy (w mniejszym stopniu) w LG następowało lekkie zlewanie się ciemnych detali (np. włosów, czy szczegółów ubioru), Panasonic z takich trudnych sytuacji zawsze wychodził obronną ręką (i to już w ustawieniach fabrycznych)

Ale wiesz - tym tropem wchodzimy w mniejsze lub trochę większe ale wciąż niuanse między wszystkimi tegorocznymi OLEDami (szczegóły w cieniach, gradacja, ABL, Dolby Vision/HDR, szybszy lub wolniejszy smartOS, input lag, itp.), a zapominasz, że jakościowo po skalibrowaniu obrazy wszystkich OLEDów będą po prostu bardzo podobne. Ale jeśli chcesz wybrać "the best of the best" do filmów SDR i nie liczą się pieniądze, to oczywiście taki FZ800 będzie po prostu najlepszym wyborem.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Toma-San napisał:

pośrednio już mi odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie, bo matryca tak równomiernie podświetlona jak napisałeś, nie może raczej posiadać DSE czy spadków jasności na krawędziach

Dokładnie, nie zaobserwowałem żadnego DSE ani spadków jasności na krawędziach. Biała plansza w moim egzemplarzu wygląda niemal identycznie jak ta z testu na tym portalu (czyli jest niemal idealna - w 100% równomiernej bieli na całej powierzchni matrycy nie wyświetli żaden telewizor). Na kolorowych planszach nie wyłapałem żadnych przebarwień. Pikseli (jeszcze) nie miałem czasu sprawdzać (przynajmniej do końca tygodnia mam lekkie urwanie głowy, TV zamówiłem w pośpiechu żeby zdążyć z promocją, gdyby nie ona to pewnie poczekałbym na pierwsze testy ZF9).

Czerń w Q9 jest niemal OLEDowa, ale prawdopodobnie okupiona minimalnym spadkiem najdrobniejszych detali (co wykazał m.in. Vincent). Mi to absolutnie nie przeszkadza (o czym pisałem wcześniej - raz że podczas seansów "wyciętych" detali nie widzę więc nie wiem co "tracę", dwa że scen z gwiazdami na niebie jest tyle co kot napłakał - występują głównie w materiałach promocyjnych).

Wady starałem się opisać dość obiektywnie - słaby pilot (design wymiata, ale ja wolałbym lepszą funkcjonalność), mniej intuicyjny system, gorszy dźwięk (nie jest zły, tylko gorszy niż w B7), brak niektórych kodeków, grubsza obudowa i większa waga. Reszty raczej brak...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze - obudowa grubsza, bo FALD jest. :D Co do wagi, to raczej i tak będzie mniej, niż u mnie - razem z podstawą mój TV waży 43 kg. ? Zastanawiam się, czy jakiś poćwiartowanych zwłok w środku nie ma? 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież  Q9 jest cieńszy od Lg C8 czy philipsow na grubość sklada się również elektronika która w oledach  jest umieszczoną na  dole ekranu. 

Q9 ma tylko 2.5 cm grubości .

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Toma-San, @Crnk1987: Odnosiłem się do szeroko pojętego "designu". Moim zdaniem OLEDy LG patrząc z boku wyglądają lepiej i nowocześniej. Sprzeczałem się o to nawet swego czasu w innym temacie argumentując, że wygląd np. OLEDów Sony do mnie nie przemawia. Osobiście wolę elektronikę w nieco grubszym pasie na dole i wyłącznie taflę szkła na pozostałej części (tym bardziej, że w wersji 65 calowej proporcje szkła do plastikowego dołu jest korzystniejszy niż w 55 calach). Nowy Q9 mimo wszystko wygląda nieco ociężale (i mam świadomość z czego to wynika - na tle innych LCD z FALDem Samsung i tak wypada rewelacyjnie).

Dla jednych będzie to duża wada, dla innych nie. Wolałem o tym wspomnieć, żeby żaden OLEDowy fanatyk nie zarzucił mi stronniczości. Mi ta grubość nie przeszkadza, bo TV z boku widzę tylko podczas wchodzenia do salonu. Poza tym "wadę" prawdopodobnie w 99% rozwiąże uchwyt no-gap (którego nie wiedząc czy zostawię TV u siebie póki co nie kupowałem).

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia gustu :)

Dla mnie osobiście Q9 wygląda dużo lepiej niż oledy ponieważ wyglada jak by byl z jednej bryly. Oledy wyglądają tandetnie z tymi plecami z  tylu. Ale kwestia gustu. Po prostu dla mnie wygląda samsung na ? dużo droższego niż oledy . Ale tv ogląda się z przodu nie z boku. Więc cały grubość jest 2.5 cm czy 8 cm nie ma znaczenia. Aby tylko ramki byly male:) 

Edytowane przez Crnk1987
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, db4 napisał:

Kolego. To, że coś jest lepsze niż w poprzednim modelu nie oznacza, że jest dobre. Przeczytaj ostatni test Panasonica Fz800 na tym portalu, wyraźnie jest napisane, że to jest pierwszy oled, który nie ma z tym problemów, albo ma w minimalnym stopniu. W tym samym teście jest porównanie do oledów Sony i Lg, które mają z tym problem i jest to napisane w teście. 

W testach oled na tym portalu bardzo często jest to podnoszone, tzn brak szczegółów w czerniach, czy słabe przejścia tonalne w obrębie szarości. Topowe  lcd  jak Zd9, dx900, czy nawet Sony 9305 robią to lepiej, ba nawet klasa średnia LCD jak ex780 potrafi to zrobić lepiej, co nie znaczy, że LCD są bez wad. 

Piszemy tu o poziomie detali chyba zarezerwowanym dla wyświetlaczy studyjnych... Nie chce tu w wątku dotyczącym Q9 ciągnąć dalej dyskusji o detalach w czerniach więc zasugeruje jedynie obejrzeć sobie film Arrival na Oledzie i dowolnym LCD. Film jest specyficznie oświetlony i dominuje w nim luminacja nawet poniżej 10 nitów. Tak ciemnych filmów jest naprawdę niewiele. Film ten może być naprawdę niezłym wyzwaniem dla LCD zwłaszcza z płyty UHD w HDR. 

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, db4 napisał:

Dokładnie tak uważać trzeba. Każdy obeznany w temacie kalibracji wie, że Pan Tomasz Chmielewski z tvtest nie dysponuje sprzętem do pro kalibracji tylko podstawowymi urządzeniami dla laika, które nie są kompatybilne z telewizorami UHD 4K - nie jest w stanie wykorzystać ich możliwości, piszę tutaj o telewizorach. Świadczy o tym test q9, który nie mógł zostać przetestowany poprawnie bez urządzeń jak Jeti+Klein. Może mu się zatem wydawać, że coś kalibruje i często może akurat trafić bo część testów pokrywa się z tym portalem. Pewnie czeka aż chłopaki z hdtvpolska wrzucą test to ma już wszystko na tacy i wtedy tym prostym sprzętem może coś sobie pomierzyć pod swój test. Zresztą jak każdy blog czy pseudo test telewizora w Polsce. Czekają a potem z takiego testu Kopra to można wytworzyć 15 zwykłych testów?

Poczytaj sobie ten tekst: https://hdtvpolska.com/testujemy-wyswietlacze-hdtvpolska-com-czemu-testy-sa-najbardziej-profesjonalne-polsce/

Tylko takim sprzętem można testować najnowsze ekrany jak to robi hdtvpolska, hdtvtest czy rtings. Amen. 

• Plusik 1
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi