Jump to content
Sign in to follow this  
crazy-j

Nie kupię Toshiby HD-E1 bo nie warto !

Recommended Posts

Sorki za tą prowokację, ale niektórzy się trochę zachłysneli nowością. Jeśli się nie mylę do E1 trzeba mieć wzmacniacz z wejsciem HDMI żeby usłyszeć nowe standardy dwięku. Koszt przekracza na pewno 2 tysiące złotych, czyli różnicę z Toshibą HD-XE1! Do tego ta "tańsza" upskaluje DVD do 1080i, a XE1 do 1080p :) Mam wyrzucić dobry analogowy wzmacniacz za dobrych parę groszy, który na pewno świetnie będzie działał z @drozszą@ Toshiba ____ :)
NIECH ŻYJE TOSHIBA XE1 :angry:

[quote name='crazy-j' post='33907' date='09.01.2007, 21:00 ']Jeśli się nie mylę do E1 trzeba mieć wzmacniacz z wejsciem HDMI żeby usłyszeć nowe standardy dwięku.[/quote]
Zapomniałeś jeszcze o TV! Jest absolutnie niezbędne do oglądania.
No chyba że zamierzasz wyłącznie słuchać. Edited by Pampalini

Rozumiem ze to zart ? Ale na przyklad to, ze w E1 nie ma wyjscia dzwieku po coaxialu, tylko jest w optyku (ktory juz mam zablokowany przez N-ke) nie jest wazne ? Moze powinienes kupic kolumny - sa niezbedne do sluchania :)

[quote name='crazy-j' post='33907' date='09.01.2007, 23:00 ']Sorki za tą prowokację, ale niektórzy się trochę zachłysneli nowością. Jeśli się nie mylę do E1 trzeba mieć wzmacniacz z wejsciem HDMI żeby usłyszeć nowe standardy dwięku. Koszt przekracza na pewno 2 tysiące złotych, czyli różnicę z Toshibą HD-XE1! Do tego ta "tańsza" upskaluje DVD do 1080i, a XE1 do 1080p :o Mam wyrzucić dobry analogowy wzmacniacz za dobrych parę groszy, który na pewno świetnie będzie działał z @drozszą@ Toshiba ____ :angry:
NIECH ŻYJE TOSHIBA XE1 :P[/quote]
Kupilem Toshibe by ogladac HD DVD a nie sluchac !!!
Do sluchania mam SACD ..... ;)

[quote name='crazy-j' post='33907' date='09.01.2007, 21:00 '][b]NIECH ŻYJE TOSHIBA HD-XE1 ;)[/b][/quote]

Po teście z Crystalio II SDI nie mam więcej nic do powiedzenia - TOSHIBA RULES !!!

Niech żyje , niech żyje ... :angry:

Pzdr.

[quote name='jacek2' post='33925' date='09.01.2007, 21:34 ']Kupilem Toshibe by ogladac HD DVD a nie sluchac !!!
Do sluchania mam SACD ..... :excl:[/quote]

to mnie troche zaskoczyles ;)
- sluchasz SACD wiec slyszysz roznice z CD
- masz wzmacniacz obslugujacy SACD ktory sobie swietnie poradzi z np. Dolby True HD
- i dostajesz koncert muzyczny w HD z dzwiekiem przewyzszajacym jakoscia SACD i mowisz: Fuj, nie ogladam filmow z taka jakoscia dzwieku i przelaczasz sie na stereo bo optyka masz zajetego N-ka :_bezradny:

[quote name='crazy-j' post='33907' date='09.01.2007, 21:00 ']Sorki za tą prowokację, ale niektórzy się trochę zachłysneli nowością. Jeśli się nie mylę do E1 trzeba mieć wzmacniacz z wejsciem HDMI żeby usłyszeć nowe standardy dwięku. Koszt przekracza na pewno 2 tysiące złotych, czyli różnicę z Toshibą HD-XE1! Do tego ta "tańsza" upskaluje DVD do 1080i, a XE1 do 1080p :) Mam wyrzucić dobry analogowy wzmacniacz za dobrych parę groszy, który na pewno świetnie będzie działał z @drozszą@ Toshiba ____ :)
NIECH ŻYJE TOSHIBA XE1 :)[/quote]

Proponuje rozwiązanie. niektóre LCD maja tzw. przelotkie. Dzwięk z HDMI jest wyprowadzany z TV po coaxialu i optyku.
Rozwiązanie takie jest np w Amoi serii Advent i Elite.
Pozdrawiam

Masz racje, ale jest to tylko czesciowe rozwiazanie problemu. Na wyjsciu dostaniemy dzwiek, ale tylko w formie zwyklego Dolby 5.1, zegnaj True Dolby HD. No i ogladam na projektorze, one raczej nie maja przelotek :)

[quote name='crazy-j' post='34020' date='10.01.2007, 12:54 ']to mnie troche zaskoczyles :)
- masz wzmacniacz obslugujacy SACD ktory sobie swietnie poradzi z np. Dolby True HD
- i dostajesz koncert muzyczny w HD z dzwiekiem przewyzszajacym jakoscia SACD i mowisz: Fuj, nie ogladam filmow z taka jakoscia dzwieku i przelaczasz sie na stereo bo optyka masz zajetego N-ka :)[/quote]

mam jeszcze dwa wolne wejścia optyczne w amplitunerze. jednak chyba poczekam na E1 oraz na normalne ceny . kupiłem 7 lat temu bardzo przeciętne DVD Sonego
za cenę Toshibe E1, więc mając N-rekordera nie muszę na siłę kupować HD DVD. Napewno jak filmy będzie łatwiej kupić to pomyślę o tej zabawce.

[quote name='crazy-j' post='34101' date='10.01.2007, 18:15 ']Masz racje, ale jest to tylko czesciowe rozwiazanie problemu. Na wyjsciu dostaniemy dzwiek, ale tylko w formie zwyklego Dolby 5.1, zegnaj True Dolby HD. No i ogladam na projektorze, one raczej nie maja przelotek :)[/quote]
5.1 to zamało? to znać mi na rynku aplituner z obsługą TrueHD !!! Nie ma takiego i jeszcze jakiś czas nie będzie

Jest ich setki ! :) Kazdy zwykly wzmacniacz z wejsciem analogowym 5.1 obsluzy True HD z Toshiby XE1, bo ona podaje na wyjsciu 5.1 gotowy sygnal True HD gotowy do wzmocnienia. Nie potrzeba dekodowac sygnalu we wzmacniaczu. Zaoszczedzona kupa forsy na nowy wzmacniacz z wejsciem HDMI :)

[quote name='crazy-j' post='34134' date='10.01.2007, 21:44 ']Jest ich setki ! :blink: Kazdy zwykly wzmacniacz z wejsciem analogowym 5.1 obsluzy True HD z Toshiby XE1, bo ona podaje na wyjsciu 5.1 gotowy sygnal True HD gotowy do wzmocnienia. Nie potrzeba dekodowac sygnalu we wzmacniaczu. Zaoszczedzona kupa forsy na nowy wzmacniacz z wejsciem HDMI :)[/quote]
wiesz co to jest True HD, bo chyba nie bardzo

[quote name='olatigid' post='34144' date='10.01.2007, 20:17 ']wiesz co to jest True HD, bo chyba nie bardzo[/quote]
Przepraszam i to ma być odpowiedź fachowca ?
Jeśli mam DVD z dekoderem DTS to we wzmacniaczu nie potrzebuje DTS-u, wystarczy analogowe wejście 5.1. Czyżby z nowymi formatami dźwięku w odtwarzaczach HD i BR było inaczej ?

[quote name='olatigid' post='34144' date='10.01.2007, 20:17 ']wiesz co to jest True HD, bo chyba nie bardzo[/quote]
Wygladasz na obrazonego wlasciciela Toshiby E1 :blink:
Twoj tytul HD maniaka zobowiazuje Cie chyba do troche wiekszego wysilku, wiec moze wyprowadzisz mnie z bledu:
czym rozni sie zdekodowanie sygnalu Dolby HD w Toshibie i przeslanie go przez analogowe 5.1 na zewnatrz do wzmacniacza wyposazonego w wejscie 5.1 [b]OD[/b] przeslania sygnalu cyfrowego z toshiby do wzmacniacza, zdekodowanie sygnalu go w nim i wzmocnienie w formie 5.1 wewnatrz tego wzmacniacza ?

Jesli wiesz jak dziala SACD to jest tutaj pelna analogia, odtwarzacz dekoduje sygnal od razu wewnatrz i wysyla gotowy sygnal do wzmacniacza (osobno do kazdego kanalu).
Zeby Ci ulatwic to jeszcze jedna analogia: duzo odtwarzaczy DVD moze wyslac analogowy sygnal zdekodowany w odtwarzaczu do wzmaczniacza (albo 5 wzmacniaczy osobno dla kazdego kanalu)
Nie wiem jak prosciej moge to wytlumaczyc....

Tak na szybko znalazlem cos na zagraniczym forum (absolutnie nie uwazam automatycznie, ze to prawda tylko dlatego, ze to po angielsku)

Dolby True HD will offer bit-for-bit sound reproduction identical to the studio master. Over seven full-range 24-bit/96kHz discrete channels are supported, with the Low Frequency Channel (LFE) providing the .1 to make up the full 7.1 audio spectrum. Theoretically, Dolby True HD can support more channels, but the overall offering has been limited to 8 channels (7, plus the LFE) for its use on HD-DVD and Blu-Ray........

....On the positive side, if your receiver has a multi-channel analog audio connection (currently used in the connection of DVD-Audio or SACD) you may receive the signal from the high definition player (if capable) in analog separate 6 or 8 line level multi-channel inputs (both your high definition player and receiver must have these connections and be able to pass 24bit/96kHz) then the signal will pass to the receiver for processing. If your receiver can only handle optical or coaxial inputs/outputs, like many of us do, then the high definition player will convert the either Dolby True HD or DTS HD signal to a compressed Dolby Digital or DTS 5.1 or 7.1 signal that can be passed to your receiver in a similar mix that we have become accustomed to with the current standard DVDs today.

Zrodlo:DVDreview.com

[quote name='crazy-j' post='34020' date='10.01.2007, 11:54 ']to mnie troche zaskoczyles :)
- i dostajesz koncert muzyczny w HD z dzwiekiem przewyzszajacym jakoscia SACD i mowisz: Fuj, nie ogladam filmow z taka jakoscia dzwieku i przelaczasz sie na stereo bo optyka masz zajetego N-ka :blink:[/quote]
Mam pytanie kto powiedział że DOLBY TRUE HD jest lepsze od SACD.

Dobre pytanie i ciesze sie ze ktos podjal tez dyskusje o dzwieku na tym forum ;)
DD HD powinno byc dobrym zrodlem dzwieku patrzac na specyfikacje (ilosc danych, mniejsza kompresja, wiecej kanalow itp.)
Powinny zdecydowac testy, ale jestem pesymista :blink: patrzac na popularnosc MP3 i innych strasznych kompresji ciesze sie, ze jest chociaz czasami DD 5.1. Mysle, ze te nowe systemy dzwieku zostana na papierze, czasami uslyszymy gdzies z tylu wystrzal i nazwa to DD HD super extra 8.2 albo cos w tym. Rozwoj dzwieku jest bardzo slaby, albo nawet uwsteczniony :)

[quote name='crazy-j' post='34020' date='10.01.2007, 13:54 ']to mnie troche zaskoczyles :lol:
- i dostajesz koncert muzyczny w HD z dzwiekiem przewyzszajacym jakoscia SACD i mowisz: Fuj, nie ogladam filmow z taka jakoscia dzwieku i przelaczasz sie na stereo bo optyka masz zajetego N-ka ;)[/quote]
Jak na razie nie mam podlaczonego odtwarzacza HD DVD do wzmacniacza .... :)
Faktem jest ze Dolby True HD nawet na LCD Sony brzmi dobrze .... :blink:
Polecam doskonaly koncert w HD DVD - Hearts - Alive iv Seattle !!!

[quote name='crazy-j' post='34152' date='10.01.2007, 23:06 ']Tak na szybko znalazlem cos na zagraniczym forum (absolutnie nie uwazam automatycznie, ze to prawda tylko dlatego, ze to po angielsku)

Dolby True HD will offer bit-for-bit sound reproduction identical to the studio master. Over seven full-range 24-bit/96kHz discrete channels are supported, with the Low Frequency Channel (LFE) providing the .1 to make up the full 7.1 audio spectrum. Theoretically, Dolby True HD can support more channels, but the overall offering has been limited to 8 channels (7, plus the LFE) for its use on HD-DVD and Blu-Ray........

Zrodlo:DVDreview.com[/quote]
Nie zapoznałem się jeszcze dokładnie ze specyfikacją Dolby True HD czy DTS HD ale wnioskuje, że kodeki tworzące te pliki stosują (przynajmniej w teorii) bezstratną kompresję - po zdekodowaniu mamy mieć "bit-for-bit" reprodukcję orginalnego mastera kinowego. Jeśli tak jest w rzeczywistości to po co w takim razie kodowanie - może po prostu wieokanałowy PCM? I z tego co czytałem, m.in. w wywiadzie z szefem oddziału Sony odpowiedzialnym za przygotowanie pierwszysch tytułów BD wypuszczonych na rynku US to taki właśnie PCM tam (obok klasycznego DD czy DTS) się znalazł. To jest do sprawdzenia. Ten facet odpierając zarzuty przeciwników z obozu HD-DVD, że tytuły te (przynajmniej te pierwsze) nie posiadały DD True HD mówił, że BD oferuje tyle miejsca, że wkładali PCM. Jak na to nie patrzeć to jakie nie byłyby świetne algorytmy kodeków - i nawet jeśli na papierze gwarantują powrót po zdekodowaniu do każdego bitu oryginalnego mastera to jednak oryginalny dźwięk poddawany jest jakiejś kompresji. Oczywiście jeśli z czasem dyski będą coraz bardzie zapychane np. dodatkami (również w HD) to nawet na BD - i to na dwuwarstwowych wersjach 50GB - może nie starczać miejsca dla PCM. Jak widać ta spora róźnica w pojemności (HD-DVD max 30 GB - jak na razie bo Toshiba też zapowiedziała większy 3 warstwowy dysk 51GB) będzie działać na korzyść BD.
Tak na marginesie to osobną kwestią jest porównanie w odbiorze tracków w DD czy DTS do ich odpowiedników w HD czy PCM 6.1. Ilu przeciętnych słuchcczy zarejestruje różnicę? i z dobrymi odsłuchami i zdrowym słuchem pewnie tak :blink:

To i ja wsadzę kij w mrowisko ! :blink:

Co to znaczy , że np. Toshiba HD-XE1 dekoduje wszystkie standardy Dolby i DTS ?

Czy to może oznaczać , że każdy z tych sygnałów będzie zdekodowany wewnątrz Toshiby i wypuszczony w
formie analogowej na gniazda 5.1 Toshiby , czy też zostanie tylko "zdekodowany" do czystego PCM i w
takiej formie , jedynie poprzez HDMI 1.3 zostanie wywalony do zewnętrznego urządzenia ?
Jakie sygnały zostaną zdekodowane przez dekodery na pokładzie do analogu - czy wszystkie ?
A przy okazji - zdefiniujmy - czym różni się standard Dolby TrueHD , od Dolby Digital Plus ?

Nie ma lekko - zapraszam do tablicy , po kolei ! :)

Pzdr.

Nie ma lekko. Może jakiś osobny wątek n/t dźwięku na BD i HD-DVD.
Poniżej bardzo ciekawy dokument od Dolby.
Może byłby zaczątkiem dyskusji.
[url="http://www.dolby.com/assets/pdf/tech_library/DPlus_TrueHD_whitepaper.pdf"]http://www.dolby.com/assets/pdf/tech_libra..._whitepaper.pdf[/url]

[quote name='crazy-j' post='33907' date='09.01.2007, 22:00 ']Sorki za tą prowokację, ale niektórzy się trochę zachłysneli nowością. Jeśli się nie mylę do E1 trzeba mieć wzmacniacz z wejsciem HDMI żeby usłyszeć nowe standardy dwięku. Koszt przekracza na pewno 2 tysiące złotych, czyli różnicę z Toshibą HD-XE1! Do tego ta "tańsza" upskaluje DVD do 1080i, a XE1 do 1080p :blink: Mam wyrzucić dobry analogowy wzmacniacz za dobrych parę groszy, który na pewno świetnie będzie działał z @drozszą@ Toshiba ____ :mellow:
NIECH ŻYJE TOSHIBA XE1 :P[/quote]

Z tego co mi wiadomo to NIE MA filmu zakodowanego w najnowszych standartach dźwięku TRUE HD itd. Czyli czy kupisz Toshibe E1 czy EX1 to i tak maksimum jest to co akualnie jest zapisane na płycie a często jest to zwykłe DD 5.1 :)
Co do połącznei E1 czy EX1 to "głupoty" piszesz. E1 można podłączyć na kilka sposobów z każdym wzmacniaczem audio. ma wyjścia: ANALOG: > 2CH ( dwa "czincze"), 5,1 surround ( "czinche" ) , DIGITAL > COAXIAL i OPTICAL. Oczywiście jeśli chcesz można podpiąć po przez HDMI do amplitunera.
Jeśłi skalowaniedo 1080p to tylko po przez HDMI bo inne złącze tego nie obsługuje.

Co do dopłaty do EX1. Jeśłi posiada się TV Full HD to warto dopłacić jeśli nie to nie ma sensu. I tak niedługo pokażą się nowsze wersje Toshiby i znów będzie warto / niewarto dopłacić :)

pozdr. dawmac

- witam po powrocie ze świąt - pracujących :)

Z tego co mi wiadomo to NIE MA filmu zakodowanego w najnowszych standartach dźwięku TRUE HD

Jest Np. Batman Return. Mam to.
Ustawienia dla HDMI audio out - PCM ( nie beatstream)
Działa na E1 i A1.

[quote name='dawmac' post='34193' date='10.01.2007, 23:33 ']Co do połącznei E1 czy EX1 to "głupoty" piszesz. E1 można podłączyć na kilka sposobów z każdym wzmacniaczem audio. ma wyjścia:
ANALOG: > 2CH ( dwa "czincze"), 5,1 surround ( "czinche" ) , DIGITAL > COAXIAL i OPTICAL.[/quote]

Oj Dawmac , Dawmac - przepracowany jesteś ! Toshiba HD-E1 ma tylko wyjście Stereo ( analog ) i SPDIF ( optical ) ew. HDMI v 1.2

Pomyliłeś E-1 z XE-1 , a najprawdopodobniej WSZYSTKO pomyliłeś ze swoją XA-1 ! :mellow:

Odpocznij - dużo odpoczywaj ! :blink:

Pzdr.