Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
ipolo

HDTV po raz pierwszy

Question

Na początku, witam wszystkich.
Jestem nowy (na razie czytam, forum, staram sie uczyc przed zalozeniem nowej tv w domu)

Miło i fajnie pisac o TV o programach, w tej materi coś tam wiem. Gorzej ze sprawami technicznymi i sprzet satel.
Bardzo proszę o pomoc

***************************************************************************************************************

[b]Planuje kupić do domu n-kę z nboxem recorder. W domu (w sypialni) mam lcd (HDready) 26 samsung. W duzym pokoju na razie zwykly analogowy TV (blaupunkt) - w przyszlosci planuje zakupić coś w ful HD (na razie ceny;-) ). Na razie chciałbym na tym lcd i analogowym ogladac to co daje n-ka (Hot bird) ale także ASTRA.
Co muszę mieć oproćz nbox recordera by obierać na tych 2 telewizorach HB i Astre ???
(recorder + antena + ......+ ......+kabel ......+........)????
Proszę pomóżcie co jeszcze musiałbym dokupić i ile to mniej więcej kosztuje[/b]

****************************************************************************************************************
PS. 1. jak się dowiedziałem by byl lepszy obraz nboxrecoreder z LCD trzeba polączyc przez HDMI (choc podobno problemy z audio) no ale audio dam na amplituner. tylko recorder ma 1xHDMI a telewizorki będą dwa, a Wy jak podłączacie
PS. 2 A propos podłaczenia N-ki, powiedziano mi w N-ce, że oni nie podłaczają zestawu :-( znacie zaufane firmy, które się tym zajmują?, a ktoś z forum mógłby mi to wszystko podłączyć (ile by to kosztowało?)

pozdrawiam
Irek Edited by ipolo

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
W przypadku uzywania HDMI w nboxie blokuja sie wyjscia analogowe.
Optymalnie dla ciebie podlaczenie krotkim kablem LCD 26" po componencie i dlugim kablem crt po composite video lub jesli bedziesz mial grubszy i lepszy kabel po rgb.
Jesli bedzie tylko jeden nbox to na obu tv bedziesz mogl ogladac tylko ten sam kanal. Aby sterowac nboxem z pomieszczenia gdzie go nie bedzie warto kupic transmiter sygnalu pilota (radiowy lub kablowy jesli kabel pociagniesz razem z kablem video/rgb).

Sa tez radiowe transmitery composite video sd. Z opisow uzytkownikow wynika, ze sa bardzo czule na wszelkie przeszkody na drodze sygnalu i w efekcie efekt nie jest doskonaly.

• 0
czyli na dwa telewizorki lepiej dwa nboxy???

to teraz bym kupił ten zwykły n box jak juz zakupie kiedys full hd do duzego pokoju to sobie dokupie recodera.

a w zwiazku z tym jak tylko ten nbox (ale z mysla iz w przyszlosci recorder i odbior HB i astry)
[b]to jaka antena, konwerter, kable itp zakupic? tzn jakie dodatki zakupic by potem byly przydatne[/b]
jak juz kupic to by w przyszlosci to wszytsko ladnie ze soba wspolgralo

• 0
witam,
w temacie N-KI za mocny nie jestem,ale mam cyfrowy polsat i podobny problem co ty.mam LG lcd i zwykły ctr.
planuję zakup bezprzewodowego łącza tv-link SLV5400/00 FIRMY PHILIPS i chyba będzie po kłopocie.
pozdrawiam kaz.