Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, szewi napisał:

po co Ci konwersja dvd do 24p ? Tu masz troche wiecej w temacie: http://www.avsforum.com/forum/149-blu-ray-players/1429544-dvd-playback-1080-24p.html

Generalnie odchodzimy od tematu. Skupmy sie na UHD na tym projektorze 

@hubio troche sie zamotałeś w tych chromach i klatkażach i powstał lekki chaos informacyjny, ktory moze byc ciezki w zrozumieniu dla osoby ktora wejdzie tutaj po raz 1wszy i jest zielona w temacie.

Wg mnie powyzsze mozna sprowadzic do tego:

- wiekszosc filmow UHD na plytach jest w 4:2:0 24p (wlaczajac PEII) i jest to wystarczajce zeby odtworzyc je bezstratnie na Epsonie w 4K, HDR 12 bit i cieszyc sie z dobrodziejstw UHD (wyzsza rozdzielczosc, HDR i szeroka paleta barw)

- 4k 8 bit HDR w 444 ma sredni sens ze wzgledu na banding oraz patrz punkt 1 (mozesz sobie wymusic taki tryb w konsolach np urzadzeniami pokroju  linker)

- odtwarzacze, te z ktorymi mam do czynienia (Oppo 203 i panasonic ub700) ustawiasz na 4:2:2, tryb 24p auto, kolor na auto  i zapominasz o temacie, w oppo jest jeszcze prosciej (tryb source direct)

- UHD na ps4 pro masz 4K albo FHD + HDR

Szewi co do UHD to w ogóle nie ma problemu bo idzie w 12 bitach i HDR przy tych ustawieniach ci pisałeś co potwierdziłem podczas testów Sony X800 i na swoim Samsungu M9500. Zamotałem się lekko z DVD bo jak miałem ustawienie wyjściowe 1080p i 4:4:4 idzie w 12 bitach (bo oczywiście to hdmi przepuszcza do 1080p.), ale jak mam auto czyli 2160p i 4:2:2 to idzie mi w 8 bitach, ale w 2160p bo jak pokazałem na zdjęciu widzi 50Hz. I teraz panowie praktyczne pytanie - czy lepiej do DVD ustawić 1080p, 4:4:4 i 12 bitów czy 2160p i 4:2:2 i 8 bitów ? Wiadomo, że Epson i tak przeskaluje to 1080p do 4k. Wczoraj to sprawdziłem i obraz wydał mi się lepszy w 1080p, 4:4:4, 12 bitach.

Trochę raf zamieszał z tymi 8 bitami z Planet Earth II i uznałem, że to jest w 60Hz i dlatego mu nie poszło w 12 bitach. Jeśli jest jak każdy inny film to jak każdy inny film UHD pójdzie oczywiście w 12bitach. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo pobawiłem się z DVD :)

6 godzin temu, binary napisał:

pozwoli Ci wreszcie zrozumiec, ze 4k@24p 12 bit 4:2:2 jest dla Ciebie wazny tylko z jednego powodu, poniewaz jest to jedyny format sygnalu dopuszczalny przez HDMI 2.0, przenoszacy UHD, o bandwidth-cie mniejszym niz 10.2 gbps.  Cala Twoja gonitwa za 12 bitowym kolorem i jego bezwzgledne  wymuszanie, w kompletnym oderwaniu od jakosci materialu zrodlowego i mozliwosci sprzetu (DVD czy androidowe boxy 3 sortu),  to  mrzonka.

A BD ? Też nie ma sensu w 12 bitach ? Maciej Koper podczas praktycznie testu każdego projektora pisał o dobrodziejstwach 12 bitów i, że należy z tego korzystać i to pisał w stosunku do projektorów HD które oczywiście nie obsługiwały UHD więc można założyć, że przynajmniej do BD uważał to za istotne. Filmów na UHD jest kilkadziesiąt, filmów na DVD i BD są setki tysięcy więc wydaje się dość ważne jak najlepiej je ustawić.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii festiwalu piesni i tańca Binary zmotywował mnie do odwiedzin starego dobrego znajomego po aktualizacji dla ps4 pro patch 1.51.

Wiedzmin (moja ulubiona gra), ktora i tak grafike miala swietna, teraz wyglada jeszcze lepiej.

Nie dodano co prawda HDR, ale nawet bez gra uwazam, ze jest mistrzowska graficznie.

https://images84.fotosik.pl/947/c3dfdd5e2443f353.jpg

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

A BD ? Też nie ma sensu w 12 bitach ? Maciej Koper podczas praktycznie testu każdego projektora pisał o dobrodziejstwach 12 bitów i, że należy z tego korzystać i to pisał w stosunku do projektorów HD które oczywiście nie obsługiwały UHD więc można założyć, że przynajmniej do BD uważał to za istotne. Filmów na UHD jest kilkadziesiąt, filmów na DVD i BD są setki tysięcy więc wydaje się dość ważne jak najlepiej je ustawić.

wiecej bitów, czyli potencjalnie wiecej kolorow i lepsze przejscia tonalne. Nie jestem ekspertem w temacie DVD ale z tego co sie orientuje sa one kodowane w 8 bitach wiec 10/12 nie powinno miec tutaj znaczenia. W przypadku nowszych blu rayow ustawienie to ma sens i najwiekszy w przypadku 4K (likwidacja przejsc tonalnych, ktore potrafia wystepowac w materiale 1080p a w 2160p juz z cala pewnoscia bede dostrzegalne gdy puscimy taki material w za malym bit rate)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hubio napisał:

Maciej Koper podczas praktycznie testu każdego projektora pisał o dobrodziejstwach 12 bitów i, że należy z tego korzystać

Hmm, ja znalazłem takie spostrzeżenie kolegi Macieja:

Wynika z nich, że UBD-M8500 preferuje 12 bitowy kolor w formacie YCbCr 4:4:4. O ile to drugie jest lepszym wariantem (jak się zaraz okaże) niż na przykład RGB, tak 12 bitowy format bywa problematyczny dla niektórych ekranów i może powodować nieznaczną posteryzację (brak płynności przejść tonalnych). Lepiej gdyby dało się wymusić 10 bitowy kolor. Takiej możliwości odtwarzacz jednak nie daje.
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-ubd-m8500-test-odtwarzacza-ultra-hd-blu-ray-4k-2017/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może bitrate jest tu kluczowe.

Ja mam pliki 30-60gb

Jak ktoś puści z 4gb to może mieć i 22bit kolor i tak będzie kupa.

Druga sprawa.

Materiał oryginalny jest w 10bit a nie 12.

Te 12 to jest sztucznie robione przez Player, bo w 10bit żadna opcja nie jest dostępna (tabelka )

Wiec jest to 8bit vs 10bit.

Nie twierdzę że 8 jest lepsze. tak mi akurat odtwarzacz ustawił i obraz mi pasował, nawet bardzo pasował, szczeka mi opadła od ilości koloru i szczegółow obrazu jakieś 120" i to bez zaciemnienia pokoju.

Będę miał czas, to zobaczę czy da się ustawić te 12bit i czy zobaczę różnicę. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

specjalnie dla Ciebie z ciekawosci zapuscilem DVD z opcja source direct, ust glebi kolorow na auto i prezentuje sie ono nastepujaco (czyli player wymusza jak leci 12 bit nawet DVD):

20171228_131649_resized.jpg

20171228_131843_resized.jpg

@raf7705 jesli material byl nagrany w 8 bitach mozesz nie zuwazyc roznicy.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga tak zachwalacie to PE2, ze tez sobie zakupilem plytke. Jak 3 amigos to nie ma innej opcji ;)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będziesz żałował.

A jak lubisz jeszcze 3d (chyba uhd teraz bardziej ) choć dla mnie to 3d nadal jest atrakcyjne.

To David Attenborough 3D z amazona polecam. Jest kilka filmów, bardzo dobrze zrobione 3D, choć wszystkiego jeszcze nie obejrzałem. Telewizja sky to kręciła.

Ps.
Wiedźmin, to też moja ulubiona gra

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Barnaba napisał:

Hmm, ja znalazłem takie spostrzeżenie kolegi Macieja:

Wynika z nich, że UBD-M8500 preferuje 12 bitowy kolor w formacie YCbCr 4:4:4. O ile to drugie jest lepszym wariantem (jak się zaraz okaże) niż na przykład RGB, tak 12 bitowy format bywa problematyczny dla niektórych ekranów i może powodować nieznaczną posteryzację (brak płynności przejść tonalnych). Lepiej gdyby dało się wymusić 10 bitowy kolor. Takiej możliwości odtwarzacz jednak nie daje.
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-ubd-m8500-test-odtwarzacza-ultra-hd-blu-ray-4k-2017/

Ale kwestia nie dotyczy 10bit vs 12 bit tylko 8bit vs 10bit (bo to 12 zamienia 10), a to M.K. opisywał przy okazji testu praktycznie każdego projektora FHD (nie w przypadku testu odtwarzacza)

1 godzinę temu, szewi napisał:

specjalnie dla Ciebie z ciekawosci zapuscilem DVD z opcja source direct, ust glebi kolorow na auto i prezentuje sie ono nastepujaco (czyli player wymusza jak leci 12 bit nawet DVD):

Tak u mnie też wymusza w trybie direct (ten tryb był na Sony X800), ale np z tego co pamiętam na Sony nie puszczał 12 bitów nawet jak wyjście było 1080p, a Samsung puszcza. Tylko nie jak jest 2160p. Szewi aby test był prawidłowy puść to DVD nie w trybie source tylko w trybie wyjścia na Oppo na auto lub na 2160p oraz 1080p  i zobacz jak to będzie widział projektor.

Reasumując żeby rozjaśnić dokładnie:

DVD (włączone wymuszanie 25Hz)

tryb bezpośredni czyli SD - 12 bitów, 4:4:4

na wyjściu 720p - 12 bitów, 4:4:4

na wyjściu 1080p - 12 bitów, 4:4:4

na wyjściu auto (2160p.) - 8 bitów 4:2:2

na wyjściu  2160p - 8 bitów 4:2:2

BD (włączone wymuszanie 25Hz)

na wyjściu auto (2160p.) - 12 bitów, 4:4:4

na wyjściu  2160p - 12 bitów, 4:4:4

BD (brak włączonego wymuszania 25Hz)

na wyjściu auto (2160p.) - 8 bitów, 4:2:2

na wyjściu  2160p - 8 bitów, 4:2:2

UHD (włączone wymuszanie 25Hz)

na wyjściu auto (2160p.) - 12 bitów, 4:2:2

na wyjściu  2160p - 12 bitów, 4:2:2

UHD (brak włączonego wymuszania 25Hz)

na wyjściu auto (2160p.) - 8 bitów, 4:2:2

na wyjściu  2160p - 8 bitów, 4:2:2

BD (włączone wymuszanie 25Hz)

na wyjściu auto (2160p.) - 12 bitów, 4:2:2

na wyjściu  2160p - 12 bitów, 4:2:2

poprawka, nie mogłem edytować

Żeby było jeszcze ciekawiej na Sony X800 wyglądało to jeszcze inaczej bo np. jak wspominałem DVD w ogóle nie dało się po za trybem direct ustawić na 12 bitów bo w każdej innej rozdzielczości było 8 bitów. Jak wtedy pisałem różnice też były w odczytywaniu plików z dysku i w streamingu. M in. dlatego wybrałem Samsunga bo sobie radzi lepiej z naszym projektorem niż Sony.

I jeszcze jedna poprawka:

UHD (brak włączonego wymuszania 25Hz)

na wyjściu auto (2160p.) - 8 bitów, 4:4:4

na wyjściu  2160p - 8 bitów, 4:4:4

Oczywiście ustawienie 4:2:2 i 4:4:4 ustawiamy osobno. Przyjąłem więc zasadę, że jak nie da się wymusić 12 bitów jest ustawione 4:4:4 np. w rozdzielczościach 1080p, a tam gdzie się da 4:2:2. Dla jakości nie ma to jednak znaczenia czy 4:2:2 czy 4:4:4 bo pisał o tym kiedyś M.K., że filmy i tak są robione w 4:2:0 i podnoszone przez sprzęt. Jak się mylę to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też pas, ale ktos raczej skontruje (wszyscy wiemy kto ;) 

Hubio moze juz chyba napisać doktorat o ustawieniach. Szacun !

Pytanie: czy jest sens podlaczac projektor pod UPS ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, raf7705 napisał:

No może bitrate jest tu kluczowe.

Ja mam pliki 30-60gb

Jak ktoś puści z 4gb to może mieć i 22bit kolor i tak będzie kupa.

Druga sprawa.

Materiał oryginalny jest w 10bit a nie 12.

Te 12 to jest sztucznie robione przez Player, bo w 10bit żadna opcja nie jest dostępna (tabelka )

Wiec jest to 8bit vs 10bit.

Nie twierdzę że 8 jest lepsze. tak mi akurat odtwarzacz ustawił i obraz mi pasował, nawet bardzo pasował, szczeka mi opadła od ilości koloru i szczegółow obrazu jakieś 120" i to bez zaciemnienia pokoju.

Będę miał czas, to zobaczę czy da się ustawić te 12bit i czy zobaczę różnicę. ...

Raf masz ten materiał na płycie robiłeś porównania? 

Znalazłem wstawkę 250 GB Westword tyle piszecie o płytach ze może się skuszę wydanie 4K kosztuje i się zastanawiam czy jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, DawidŁ napisał:

Znalazłem wstawkę 250 GB Westword tyle piszecie o płytach ze może się skuszę wydanie 4K kosztuje i się zastanawiam czy jest sens?

Na Amazon.de za ok 200zł Westworld - kupiłem niedawno w ładnym steel boxie.

2 godziny temu, szewi napisał:

Hubio moze juz chyba napisać doktorat o ustawieniach. Szacun !

Ale tylko jak barnaba będzie promotorem :)

Edytowane przez hubio
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Pytanie: czy jest sens podlaczac projektor pod UPS ?

Ja pierwsze projektory podłączałem - kiedyś to był sprzęt z kosmosu, na który się "chuchało i dmuchało".

Skończyło się tym, ze więcej problemu było ze zużytymi akumulatorami niż jakichkolwiek korzyści.

Teraz coraz droższy sprzęt, a podłączenia upraszczam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi sie wydaje, ze to przesada. Dzis nie ma w sumie juz blackoutow (albo sa rzadko) a prjektor to nie NAS. NAS mam podpiety pod UPS swoja droga.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze dzisiaj rozmawialem z gościem ktoremu 2x padł balast board w jvc. Za drugim razem się poddał i kupil nowy, bo stwierdził że 600q nie da za kolejna naprawę starego projektora. Ciekawe ze do stereo kondycjoner ma wypasiony, nie wspominając o samych klockach, ale UPSa do projektora za ulamek tej kwoty już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No jest te 12 bit 4:2:2 ale ja różnicy nie widzę.
c2dde5309df7cbd57912b47f1951d922.jpg5c534ff05385f4a4a9c4c415841a7d7a.jpg
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, binary napisał:

Tak sie sklada, ze dzisiaj rozmawialem z gościem ktoremu 2x padł balast board w jvc. Za drugim razem się poddał i kupil nowy, bo stwierdził że 600q nie da za kolejna naprawę starego projektora. Ciekawe ze do stereo kondycjoner ma wypasiony, nie wspominając o samych klockach, ale UPSa do projektora za ulamek tej kwoty już nie.

Coś w tym jest. Generalnie nie lubimy się ubezpieczać. Przez Ciebie naszły mnie ponure wizje;) Mówisz, że JVC...i że się popsuł...hmm ..2 razy...lecę po tego ups do piwnicy - może jeszcze bateria działa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez UPS od projektora sie posypal ze 2 lata temu i nie wymienilem baterii.

Ale ja czekam na dobry powod zeby wymienic projektor, a ten dran sie cos zepsuc nie chce. ;)

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Amigos kupiłem TV - Samsung UE75MU8002 :) Na euro rtv agd w nocnej promocji niezwykle dobra cena 9999zł - normalnie kosztuje ok 12tyś. Opiszę wrażenia w wątku dotyczącym tego TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponizej małe demo jak dzialaja funkcje poprawy obrazu w Epsonie w grach (tutaj akurat w wiedzminie):

4k enhancement  on/off (zwroccie uwage na krawedzie w powiekszeniu bez wlaczonej opcji "poprawa 4k")

https://images81.fotosik.pl/949/438a279d82b56472.jpg

wyostrzanie / image enhancment (chyba nie trzeba pisac ktora fotka z, a ktora bez wlaczonej opcji ;)

https://images84.fotosik.pl/948/32bf4e45ba1cf3c2.jpg

https://images82.fotosik.pl/950/5f5de766ee2b9a85.jpg

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jak ustawić nvidia shield aby przepuszczał materiały 4k hdr z YouTube. Ponieważ pokazuje SDR. Natomiast Kodi przypuszcza sygnał hdr z materiału testowego.  Poproszę o info dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewien czy uruchomisz 4K + HDR z YT. Mi udalo sie na NVS odpalic YT  w 4K 12 bit SDR ustawiajac boxa na 24p, aczkolwiek nie szukalem specjalnie zrodel HDR (odpalilem jeden przykladowy filmik 4k jazz on chyba jest w HDR ale glowy nie dam sobie uciąć i na nim mialem ww parametry).

@hubio mozesz na Epsonie przez Samunga odpalić YT film "4K jazz" i podać jakie masz parametry ? Czy idzie 4K + HDR w 24p?

aha i gratki z powodu zakupu :) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi