Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
RapTom

Spliter optyczny

Question

Witam,
Czy wie ktoś może dlaczego nie działa mi dźwięk po optyku kiedy zastosuję spliter optyczny (zwykły trójnik którym wprowadzam dźwięk z Nki i xboxa360 do amplitunera) Xbox działa DD5.1 bez problemu, a z nki cisza. Jak zdejmę spliter to dźwięk wraca. Czy sygnał z Nki po optyku jest jakoś zabezpieczony przed rozdzielaniem sygnału, bądź puszczaniu przez jakieś łączniki czy mam po prostu pecha :)

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0
spliter to nic innego jak rozdzielenie mocy sygnalu (80/20 itp), wiec moze sygnal jest slabiutki z Nki

• 0
Możesz napisać jaki masz ten spliter?

• 0
Witam chce kupic takie ustronstwo zeby podpiac x360 i ps3 do kina domowego optykiem:

[url="http://www.allegro.pl/item176691552_rozdzielacz_optyczny_splitter_bandridge_ay372.html"]http://www.allegro.pl/item176691552_rozdzi...idge_ay372.html[/url]

czy ktos ma i moze mi dac cyne czy dziaal bez problemu?

• 0
Ok, już tłumaczę dlaczego tak się dzieje.

Jest to spowodowane niedoskonałą konstrukcją urządzeń. W wielu z nich dioda led lub laserowa która przekazuje sygnał cyfrowy świeci się nawet gdy urządzenie jest wyłączone.
Może tak być nawet jeśli tego światła nie widać. Druga sprawa to bardzo kiepska budowa takich splitterów. Pochłaniają one bardzo dużo energii, i z doświadczenia wiem że urządzenia ze słabszym źródłem nie są w stanie wygenerować wystarczająco mocnego sygnału by "przebić" się przez splitter. W efekcie rozproszenie wiązki jest tak duże że amplituner dostaje sieczkę zamiast sygnału, to nie analog, gdy zgubi zbyt dużo danych usłyszymy : ciszę.

Dlatego podłączenie urządzeń przez splitter jest BARDZO słabym pomysłem. Znacznie lepiej zachowują się przełączniki optyczne czy to elektroniczne czy mechaniczne.
Nie polecam łączenia urządzeń spitterami. Bo szansa na zadziałanie jest niewielka.