kedu 0 Posted January 2, 2007 (edited) Ogladanie na zestawie 5.1 JBL doprowadza moich sasiadow do .... Jak mozna wyciszyc pokoj w bloku? Edited January 2, 2007 by kedu Quote Share this post Link to post Share on other sites
lm81 1 Posted January 2, 2007 [quote name='kedu' post='32521' date='02.01.2007, 20:58 ']Ogladanie na zestawie 5.1 JBL doprowadza moich sasiadow do .... Jak mozna wyciszyc pokoj w bloku?[/quote] Wełna mineralna na ścianę, na to płyty gipsowo-kartonowe (im grubsze tym lepiej) - płyty należy odizolować od podłogi i sufitu. Potem na nowe ściany kilimki, na podłogę grube dywany, na okna ciężkie zasłony - i jest trochę ciszej, a masz o 2 m2 mniej pokoju . Na stronie ISOVER, był kiedyś poradnik o wyciszaniu. Subwoofera to raczej nic nie wyciszy. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kedu 0 Posted January 2, 2007 niedobrze Myslalem ze jakis cienki material by byl mozliwy. Juz nie mowie o subofer ale o zwyklych satelitach Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcz 0 Posted January 2, 2007 warstwa koraka (lub inny material izolacyjny) + boazeria egzotyczna itp (drewno tez izoluje akustycznie) powinno pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adams32 0 Posted January 3, 2007 (edited) Nawet już tapeta z włókna szklanego (do późniejszego malowania) pomaga. Mam, więc wiem Edited January 3, 2007 by Adams32 Quote Share this post Link to post Share on other sites
lm81 1 Posted January 3, 2007 [quote name='Adams32' post='32599' date='03.01.2007, 11:28 ']Nawet już tapeta z włókna szklanego (do późniejszego malowania) pomaga. Mam, więc wiem [/quote] MCZ i Adams32 - wasze propozycje są dobre ale do wytłumienia pokoju, a autorowi topicu chodzi o izolację akustyczną od sąsiadów. Nie jest to takie proste - jest duże prawdopodobieństwo chłopak mieszka w bloku z płty betonowych - w taki wypadku to jest tragedia. Kiedyś gdzieś czytałem że do zrobienia dobrej izolacji akustycznej potrzebne są na przemian materiały twarde (np płyta gipsowo-kartonowa, ściana) i miękkie (np wełna mineralna). Chodzi o to żeby "wyhamować" falę akustyczną, czy coś takiego. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
romanow74 0 Posted January 3, 2007 panele z korka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joki 0 Posted January 4, 2007 (edited) Są też panele z twardej wełny mineralnej. Takie specjalne do wygłuszania. Np. SILENCE dB firmy Knauf AMF, OWAcoustic oferowane przez OWA, akustyczne płyty sufitowe USG, lub inne. Trzeba je ułozyć także na podłodze, aby sprzęt i głośniki były odizolowane mechanicznie od podłoża. Im grubsza warstwa tym lepiej. Pozdrawiam. Edited January 4, 2007 by Joki Quote Share this post Link to post Share on other sites
kropek 0 Posted January 4, 2007 Proponuję wytłaczanki do jajek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joki 0 Posted January 4, 2007 Też mogą być. Tylko na pododze będzie trudno uzytkować. Kiedys były dostępne płyty dźwiękochłonne zrobione z dokładnie tego samego materiału co wytłaczanki... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dureń 0 Posted January 11, 2007 Ja się pytam jak zrobić by zmniejszyć dziwięk dochodzący do klatki szynszyli. Wiem że głupie ale serio. Pozdrowienia Quote Share this post Link to post Share on other sites
BoDeX 121 Posted January 11, 2007 www.akustyka.pl ew. eurofoam S364MD ew. chałupnicze eksperymenty z Isover-em + pułapki basowe Temat generalnie nie jest prosty ! Pzdr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kropek 0 Posted January 16, 2007 Tutaj coś piszą na ten temat. [url="http://www.muratordom.pl/6327_16361.htm"]http://www.muratordom.pl/6327_16361.htm[/url] Pozdrufki Quote Share this post Link to post Share on other sites
degray 0 Posted January 5, 2008 witam wszystkich,a moze cos takiego na allegro mozna to kupic za calkiem niewielkie pieniazki [url="http://www.hoohacoustic.com/sklep.html"]http://www.hoohacoustic.com/sklep.html[/url] Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cainoor 0 Posted March 2, 2008 [quote name='degray' post='77466' date='05.01.2008, 16:22 ']witam wszystkich,a moze cos takiego na allegro mozna to kupic za calkiem niewielkie pieniazki [url="http://www.hoohacoustic.com/sklep.html"]http://www.hoohacoustic.com/sklep.html[/url][/quote] Te panale chyba służą tylko do poprawienia jakości dzwięku w pomieszczeniu, a nie do izolacji od sąsiadów. Przynajmniej na tej stronce w sekcji Oferta nie znalazłem nic, coby nadało się do zwykłego salonu na sciągnę oddzielającą nas od sąsiadów. Moż ktoś ma jakieś inne propozycje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
fuli 0 Posted August 22, 2008 Witam, akustyka to obszerny temat i czesto mylone są izolacja akustyczna z pochłanianiem dźwięku. Izolacja akustyczna to zdolność materiału zastosowanego na przegrodę do odbicia fali dźwiękowej tak, aby nie przedostała sie na drugą stronę. Im materiał posiada większa gęstość właściwą (np. beton, gips) tym lepiej. U Ciebie z uwagi na ograniczenie powierzchni wchodzi w rachubę zastosowanie płyt pełnych GK na ściany i sufit oraz gipsowo-włoknowych na podłogę. O technologii i parametrach (szczególnie tej ostatniej) możesz doczytać na stronie www.rigips.pl. Oznaczenie izolacyjności akustycznej materiału to symbol R[sub][/sub]A1 wyrażany w dB. Im wieksza jego wartość tym lepiej. Jeszcze lepiej sprawdzaja sie układy typu spręzyna: masa-materiał sprężysty-masa (np. 2xpłyta GK - wełna - 2xpłyta GK). Im więcej płyty, tym lepiej. Oczywiście przy zastosowaniu tych rozwiązań ograniczysz przechodzenie fali dźwiekowej do sąsiadów, gdyz ulegnie ona odbiciu. Jeżeli jednak nie zastosujesz dodatkowo materiałów pochłaniających (wełna, korek, grube dywany i zasłony) to bedziesz miał tyle fal odbitych w pomieszczeniu, że nie będzie chciało się w nim przebywać. Pamietaj tylko o zasadzie ułożenia warstw (materiałów): ściana-materiał izolujący akustycznie-materiał pochłaniający, nie odwrotnie. I nie daj się zwieść potocznym opiniom - tych dwóch pojęć (zjawisk) wiele osób nie rozróżnia, więc często są mylone ze sobą. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 742 Posted June 27, 2010 Koledzy. Czy ktos mial do czynienia z pianka wtryskiwana pod karton-gips w celu izolacji akustycznej sasiednich pomieszczeń? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrew83 0 Posted November 3, 2010 Czy ktos moze doradzic ile trzeba wyciszenia w cm ? Pomiedzy pokojami mam plyte gipsowa, teraz chce dac troche waty i nastepna plyta , tylko ile waty potrzeba starczy 50 czy 100 czy 150 mm ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
seba74 2 Posted November 4, 2010 U mnie wystarczy, że żony nie ma w pokoju, od razu ciszej się robi , Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrew83 0 Posted November 4, 2010 W castoramie dzis mowili mi ze minimum 10 cm , ale ja dam 15 i zobaczymy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrew83 0 Posted November 8, 2010 Wyciszylem 10 cm kostkami waty woolrock + do tego drobne wata z rolki co mialem w piwnicy i poprostu roznica kolosalna ... Czyli wyciszenia tak ok 13-15 cm , nic nie slychac przez sciane a jeszcze do tego dojdzie plyta . Dzwiek jedynie przedostaje sie troche przez przedpokoj czyli z innej strony niz wyciszalem ale to co chcialem zrobic to zrobilem i wszystko pasi Quote Share this post Link to post Share on other sites