Xisiek 1,701 Posted February 27, 2017 Włączyłem telewizor nic nie było, skacząc przez kanaly trafiłem na Polsat i film wymieniony w tytule i oniemialem - nie widziałem jeszcze w tv takiej jakości obrazu (film) w naszej polskiej stacji ! Ale to co tu widać jest po prostu genialne - obraz wygląda jak 4k (niektóre ujęcia) i to w dodatku z HDR em - jestem w szoku, naprawdę. To co widać na ekranie to mistrzostwo świata , to co działo się w ujęciach nocnych miało taka rozpiętość tonalna (poruszamy się przecież w sdr), że szok - tyle detali w cieniach, w swiatlach, poltonach, mniam mniam. Miałem wrażenie momentami, że to jakieś demo HLG. Tak z ciekawości sprawdziłem kręcili w 2.8k Arri i 4k Canon, ale mastering w 2k. Nie wiem co puścił Polsat ale to było cudne. Nie wiem jak to u Was wyglądało, ale u mnie na LCD z ANSI ok 5500:1 zbierałem szczękę z podłogi - jak dziecko normalnie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ambidark 71 Posted February 27, 2017 Film wyglądał nieźle, ale nic szczególnego w porównaniu np. z C+. Co do tego 4K z HDR... Co dziś miałeś na kolację? Czasami przed użyciem warto zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy środek niewłaściwie stosowany..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mataman 55 Posted February 28, 2017 Daj kontakt do dealera Quote Share this post Link to post Share on other sites
jarekzimin 2 Posted February 28, 2017 A cóż to za TV że przetwarza obraz z polsatu do 4K z HDR-em Najważniejsze że kolega zadowolonyWysłane z mojego SM-G903F przy użyciu TapatalkaA cóż to za TV że przetwarza obraz z polsatu do 4K z HDR-em Najważniejsze że kolega zadowolonyTo ja chyba ten gorszy sort bo mam tylko HD Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu TapatalkaWysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
raffal 52 Posted February 28, 2017 Clickbait w tytule pierwsza klasa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert_1988_KrK 473 Posted February 28, 2017 (edited) Ja za to kiedyś widziałem na stacji muzycznej MTV Dance HD że nadawali w DOLBY TRUE HD pioseneczki które grali. Logo było widoczne jak BYK. Edited February 28, 2017 by Robert_1988_KrK 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
artomoher 250 Posted February 28, 2017 U mnie było nawet czuć swąd palonej gumy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,701 Posted March 5, 2017 Polsat jednak coś rzeźbi w temacie. Popatrzyłem na Padiggtona i tam też mam opad kopary w obrazie - to już drugi film, ktory wygląda jakby był downgrejdowany z wersji 4k HDR - zupełnie inny jest zapis dynamiki tonalnej niż w normalnych filmach! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fjubens 307 Posted March 6, 2017 Leci teraz 'Uprowadzona 3' na Polsacie i jakość też zaskakująco dobra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,701 Posted March 6, 2017 Z ciekawość zamowilem tego N4F na płycie, jedzie do mnie. Uprowadzona 3 mam na płycie (szału z obrazem nie było) porównam dziś wieczór. Quote Share this post Link to post Share on other sites
makakam 33 Posted March 6, 2017 @Xisiek: nawet gdyby NFS i Paddington istniały w wersji 4K HDR (a nie istnieją) to jak mogłoby to być widoczne na Polsacie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,701 Posted March 6, 2017 To wbrew pozorom szczególnie trudne nie jest, gdyż można zrobić film w 4k hdr, który wcale nie był kręcony kamerami o szerokim zakresie dynamicznym, prosty przykład Bourne Idemtity z 2002r, wydany po 15 latach w 4k HDR.Kwestia tylko taka, że trzeba poddać stary materiał odpowiedniemu masteringowi. Widocznosc również nie jest szczególnie kłopotliwa tylko zasadnicze znaczenie ma to, że jest to pewien fragment prawdziwego HDR , czyli wykorzystanie tego co daje szerokozakresowa kamera (a daje w uproszczeniu ogromną wrażliwość na światło) w downgrejdzie/kompresji z wykorzystaniem zakresu SDR - ważne jest to że SDR zawiera się w zbiorze HDR. Bede temat zgłębiał bo to co zaobserwowałem naprawdę mnie zaintrygowalo i zamiast spekulować chciałbym coś konkretniej wiedzieć. Jak tylko się "wywiem" na bank napisze Quote Share this post Link to post Share on other sites
artomoher 250 Posted March 6, 2017 Bardzo dobry obraz ma Pachnidło, a film już kilka lat ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gandalf2305 124 Posted March 6, 2017 7 minut temu, artomoher napisał: Bardzo dobry obraz ma Pachnidło, a film już kilka lat ma. Fakt. Obraz ładny. U mnie referencyjny obraz miało ,,Życie Pi,, Jakiś taki rozświetlony obraz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted March 6, 2017 Trzeba przyznać, że tytuł wątku... 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,701 Posted March 6, 2017 (edited) W tę stronę celowałem właśnie PS. Dziękować Edited March 6, 2017 by Xisiek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fjubens 307 Posted March 31, 2017 (edited) Zerknijcie proszę dla odmiany na TVN 7 HD. Leci jeszcze przez 25 minut film Appaloosa z 2008 r. Nie wiem skąd oni go wytrzasneli ale takiej kaszany jakościowej to na kanale HD od naprawdę bardzo dawna nie widziałem. Piksele latają jak wściekłe, ale oprócz tego obraz jest strasznie rozmazany. U Was też to tak źle wygląda? Edited March 31, 2017 by Fjubens Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,499 Posted April 1, 2017 (edited) Moim zdaniem wczorajszy TVN HD, materiał ze studia i z Faktów, w "polskim" full HD jest lepszej jakości niz materiały 4K z Netflixa czy Amazon Prime. Edited April 1, 2017 by pmcomp Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fjubens 307 Posted April 1, 2017 Widzę w programie TV, że będzie ten film znowu w niedzielę ok. 16. Dam znać jak się zacznie (jeśli nie zapomnę ;x) Serio, widziałem jakieś szmiry typu 'Dzień, który zmienił Twoje życie' na Polsacie czy Anna Maria Wesołowska sprzed 10 lat na TVN, ale takiej mazi jak Appaloosa na TVN 7 jeszcze nie widziałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,701 Posted April 3, 2017 Trochę się opoznilem z tematem, ale wreszcie znalazłem chwile aby obejrzeć wydanie z dysku tego filmu. Ogólnie jakość obrazu jest miejscami bomba, szczególnie jak TV przeskakuje sobie do 4K (choć fanem super hiper ostrości nie jestem - chyba, ze z taśmy) widać użycie kamer o bardzo szerokim zakresie dynamiki ale i tych słabszych, przez co film/obraz nie jest taki homogeniczny. Ale przechodząc do meritum - część scen ewidentnie jest downgrejdem z szerokiego zakresu HDR zarejestrowanego najpewniej Black Magic'iem do wersji SDR. Jest przynajmniej kilka scen, które są ewidentnie ukłonem w stronę HDR (nocne ze światłami - np. scen na moscie, zielony tunel nocą, pub ). Porównując do tego co szło z Polsatu - mam wrazenie, ale nie pewność, ze w wersji TV tych scen gdzie zapis światła był tak cudny, było więcej - najbardziej "nie leży" mi scena w hotelu z wersji BD.Pewności 100% jednak brak bo nie zarejestrowalem sobie tego na nagrywarce, wiec defintytywnie stwierdzić nie mogę... Ale, rec zrobilem na Paddingtonie wiec, w wolnej chwili zajme się tematem na tym lepiej zabezpieczonym materiale misia z Londynu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mr.Hankey 224 Posted April 4, 2017 Dnia 1.04.2017 o 10:41, pmcomp napisał: Moim zdaniem wczorajszy TVN HD, materiał ze studia i z Faktów, w "polskim" full HD jest lepszej jakości niz materiały 4K z Netflixa czy Amazon Prime. Ostatnio miałem okazję pobawić się nieco naszym Netfixem i stwierdzam, że to bagno, którego nie warto tykać. Bez jakichkolwiek szans w starciu z fizycznym nośnikiem. Nie można iść aż na takie kompromisy pod względem jakości. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mataman 55 Posted April 4, 2017 Porównywanie płyt UHD czy BD z serwisem streamingowym, tiaaaaaa I nie przesadzajmy, jakość na Netflixie i Amazon Prime jest bdb, że o zawartości Netflixa nie wspomnę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fjubens 307 Posted April 4, 2017 (edited) Biorąc pod uwagę, że jeden film BD UHD to koszt 3 miesięcy pełnego abonamentu UHD na Netflixie (który można w jednym czasie na 4 różne osoby dzielić, za pozwoleniem Netflixa zresztą, sam tak obecnie robię, 13 PLN miesięcznie, a więc pełny rok użytkowania serwisu to jeden film BD UHD), to ciężko żeby jakość na Netflixie była taka jak na płycie.. HDR na Netflixie to porażka, ale część 4K czy nawet FHD wypada bardzo dobrze. Z FHD oglądam obecnie Broadchurch i wygląda naprawdę ok, z ciekawości możecie zerknąć. To tylko FHD, ale sam byłem zaskoczony tak dobrym obrazem. Niestety, mimo wszystko sceny w czerni wypadają często dość słabo lub przeciętnie (widać piksele często z dystansu nawet), ale co zrobić, taka kompresja. Edited April 4, 2017 by Fjubens Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mr.Hankey 224 Posted April 4, 2017 Wolę obejrzeć jeden film z płyty, niż dziesięć z Netfixa. Taka jakość to nie dla mnie. O zawartości serwisu nie dyskutuję bo to inna kwestia. Quote Share this post Link to post Share on other sites