Jump to content
Sign in to follow this  
wyciu

Canal + Sport HD - SAHARA

Recommended Posts

Właśnie leci film SAHARA,jest to tylko upscal ale obrazik że palce lizać :)

USA/Hiszpania/Niemcy, 2005, 119 min

Reżyseria: Breck Eisner
Obsada: Penelope Cruz, Matthew McConaughey, Steve Zahn, Lambert Wilson, Jude Akuwidike

Oj leci, leci:

[img]http://img135.imageshack.us/img135/2412/saharahd2aq5.png[/img]

[img]http://img141.imageshack.us/img141/853/saharahd3zw7.png[/img]

[img]http://img144.imageshack.us/img144/7613/saharahd4pq9.png[/img]

[img]http://img144.imageshack.us/img144/4845/saharahd5dn3.png[/img]

[img]http://img409.imageshack.us/img409/1479/saharahd6wn4.png[/img]

W bardzo dziwnej rozdzielczości leci ten film. Szerokość 1280, normalna jak na 720p, ale wysokość bardzo dziwna 533.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt w HD :)

Edited by luk1401

To takie HD dla ubogich. Wycięta co druga linia z transferu 1080. Dlaczego? Proste: zajmuje mniej pasma z transpondera. To nawet nie dla ubogich, to połowa HD :D:P:D .
Jak to ma być HD to ... ja dziękuję.
Poza tym znowu upscal. :)

A film - szmira pierwszej wody.

Pozdro

Masz racje, wydaje mi się, że wczoraj na meczu był większy bitrate, bo troszkę zacinało a dzisiaj idealnie płynnie idzie.

[quote name='pmcomp' post='31214' date='24.12.2006, 20:47 ']
To takie HD dla ubogich. Wycięta co druga linia z transferu 1080. Dlaczego? Proste: zajmuje mniej pasma z transpondera. To nawet nie dla ubogich, to połowa HD :D:P:D .
Poza tym znowu upscal. :)

Pozdro
[/quote]
O ile za dwa dni puszczą film z taką jakością co wczorajszy mecz to wtedy nie będzie to hd dla ubogich.Bo wczorajszy mecz pokazał tą prawdziwą jakość HD,cyfra jak chce to potrafi.A z tym zdaniem to się wcale nie zgadzam ( zajmuje mniej pasma z transpondera ),bo zanim coś napiszesz to prosze sprawdzić :

programy hd nadawane z astry z użyciem kodeka H.264 mają taki sam bitret co nasza C+,a różni je to że one nadają w 1080i a C+ w 720p.To zdanie tyczy się Pro 7 HD,Sat 1 HD i Astra HD Demo bo program Anixe HD ma stałą prędkość bitową i do tego b.dużą 20,5 MB/s.Zapomniałem o Luxe TV HD - kodek H.264 roz. 1280-1080i ,prędkość bitowa obrazu stała 8,9 MB/s.

I co teraz powiesz na te parametry ,dla ubogich ?

[quote name='luk1401' post='31215' date='24.12.2006, 20:53 ']
Masz racje, wydaje mi się, że wczoraj na meczu był większy bitrate, bo troszkę zacinało a dzisiaj idealnie płynnie idzie.
[/quote]
Prędkość bitowa na materiale z meczu dochodziła do 13-14 MB/s a na dzisiejszym filmie była praktycznie stała 8,6 MB/s.A ja mam pytanie ?co ty masz za sprzęt że ci troszke wczoraj zacinało a dziś nie,czyli małe skoki prętkości obrazu tak twój sprzęt odczuwa ? :D

Edited by wyciu

Odtwarzam na kompie. Komp niby dobry, ale system zawalony. Mam PD 830 2GB ramu i GF6600. Wątpie, żeby to była wina sprzętu.

[quote name='romanow74' post='31247' date='25.12.2006, 11:18 ']
:angry: a ja nadal nie mogę oglądać bo niedowieźli tunerówHD
[/quote]
Szkoda, że nie pooglądasz w święta...

[quote name='pmcomp' post='31214' date='24.12.2006, 22:47 ']
Poza tym znowu upscal. :angry:

Pozdro
[/quote]

Za to w n-ce są tylko wybitne filmy w wybitnej jakości .. hohohoho .... juz całkowicie abstrahując od tego, ze wg programu c+ ten film nie LECIAŁ w HD, tylko w SD.

Wesołych Świąt wszystkim ;)

Edited by krog

Na tym forum raczej nie dyskutuje się o gustach. Dla jednego film może być szmirą, dla drugiego wspaniały i to jest dobre i tak ma być.
Mam ten film w formacie 1080i i to w wersji anamorficznej i jest to jeden z niewielu, który zachwyca jakością odbioru na tv typu LCD.
Zamieszczone fotki wskazują na bardzo słabą jakość obrazu - taki chyba był cel ich pokazania, ale jest zdecydowanie lepsza niż każdego dnia serwuje nam Cyfra+

[quote name='wyciu' post='31223' date='25.12.2006, 01:45 ']
programy hd nadawane z astry z użyciem kodeka H.264 mają taki sam bitret co nasza C+,a różni je to że one nadają w 1080i a C+ w 720p.To zdanie tyczy się Pro 7 HD,Sat 1 HD i Astra HD Demo bo program Anixe HD ma stałą prędkość bitową i do tego b.dużą 20,5 MB/s.Zapomniałem o Luxe TV HD - kodek H.264 roz. 1280-1080i ,prędkość bitowa obrazu stała 8,9 MB/s.

I co teraz powiesz na te parametry ,dla ubogich ?
[/quote]

Jeżeli są takie parametry to dlaczego ta Sahara tak kiepsko wygląda?

Jeżeli tak jest to "nie dla ubogich" tylko cyfra nas znowu oszwabia :angry: .

Pozdro

[quote name='pmcomp' post='31272' date='25.12.2006, 14:41 ']
Jeżeli są takie parametry to dlaczego ta Sahara tak kiepsko wygląda?

Pozdro
[/quote]
Bo to nie był film HD,tylko upscal,i to dobry .A cała sytuacja z jakością filmów wyjaśni się już jutro podczas filmu MIASTO GNIEWU o 21:00.Będzie to pozycja puszczona w HD a nie jakiś tam upscal.

Nie miałem zamiaru pokazywać jakości w jakiej nadają. Nie jestem osobą, która lubi narzekać, ważne, że jest jakaś poprawa w stosunku do SD. Jak ktoś chce mieć prawdziwe HD to polecam filmy na HD DVD i BLUERAY.
Z filmu MIASTO GNIEWU oczywiście wrzucę screeny to zobaczymy jak to wygląda w porównaniu do tego co dotychczas leciało.

Tylko co nam ta cyferka puszcza na kanale ktory zreszta nazywa sie CANAL + HD produkcje nie zwiazane z HD ? co to za kupa ? nie myslalem ze beda puszczac HD raz na pare dni a reszte to oszustwo, takie cos tylko bedzie zrazac ludzi bo skad ktos ma wiedziec ze dany film jest lub nie w HD, logo sugeruje ze HD. N'ka to chociaz wszystko (poza N Sport) puszcza w HD i wchodzac tam za kazdym razem, chociaz by po to zeby w danym momencie goscia pokazac trafiam na material HD. Oj cyferka robi tyle szumu ale dalej olewa klientow.

Hehe czyli wejście enki nic Cyfry nie nauczyło...
N ma 3 kanały nadające w HD cały czas(może z wyjątkiem n-sport,ale i tutaj zmienia się na lepsze-patrz niedawno dodane transmisje NHL). A Cyfra uruchomiła testowo jeden(!) kanał, który w dodatku będzie miał tylko kilka(!!!) pozycji w HD na tydzień a reszta to przescalowane SD. W dodatku nawet nadziei nie robią,że do czerwca będzie lepiej(shit!). Nie chciałbym tutaj poruszać gorącego tematu,która platforma lepsza(wiadomo-każdy ma inne priorytety-dla jednych ligi zagraniczne będą przysłowiowym magnesem i np. HBO a dla innych VOD,PVR czy np.Discovery Historia...). Ale jedno jest chyba bezdyskusyjne-dla HD-maniaków(a tacy chyba na tym forum przeważają) oferta N jest duuużo ciekawsza. Pozdrawiam! I wesołego świętowania życze!

[quote name='air_jordan_show' post='31290' date='25.12.2006, 19:23 ']
mesiash
N-ka ma 3 kanały nadające cały czas w HD ?
które to są bo ja wiem że tylko Discovery HD daje ciągle w HD
reszta tylko wybiórczo
[/quote]

Pokaz mi na MGM ktore filmy nie sa w HD ? Dokladnie z tytulu i nie w stylu podejrzewam.

[quote name='air_jordan_show' post='31290' date='25.12.2006, 17:23 ']
mesiash
N-ka ma 3 kanały nadające cały czas w HD ?
które to są bo ja wiem że tylko Discovery HD daje ciągle w HD
reszta tylko wybiórczo
[/quote]

Tak jak kolega jokers napisał. Nie tylko Discovery, ale również MGM nadaje wszystko w HD. Fakt niektóre starsze filmy nie są tak dobrej jakości jak te nowe (z przyczyn wiadomych), niemniej jest to 100% HD. Każdy film! Również kanał n-sport nadaje coraz więcej w HD! Takie są fakty a z faktami jak wiadomo się nie dyskutuje:) Niestety Cyfra po raz kolejny pokazuje jak skutecznie zniechęcać do siebie klientów. Zastanawiałem się czy nie przedłużać z nimi umowy(obiecali "duże" zniżki),ale po ostatnich cyrkach z dekoderami HD zdecydowałem,że oddaje tuner w styczniu:)

Słuchajcie fani Enki ; ) dobrze, że coś się dzieje. N+C+ daje nam teraz niezły zestaw kanałów HD!. Jak na rok 2006 to lepiej być nie mogło. Jest tylko jeden WIELKI minus: właśnie to nie szczęsne 720p ; / gdyby nie to było by miodzio nawet te parę filmów bo to i tak coś jak na polskie warunki. Ale film w 720p to niestety nie to czego oczekujemy ; / nie ma na co czekać bo doskonale wiadomo jak wyglądają filmy w 720p. Do 1080i podskoczyć nie mogą. Skandalem napewno jest nadanie takiego FILMU JAK STAR WARS tylko w 720p ; / a potem powiedzą: daliśmy gwiezdne wojny w HD ; /

Na zachodzie na takie HD mówi się HD Lite ale tam HD Lite to np. HBO HD 1080i 8-9-10Mbps ale nie 720p ; /

Canal + HD na zachodzie EU to 1080i i najlepszy bitrate jaki istnieje w tej chwili na kanałach sat: prawie 18Mbps. A my :lol::(

No chyba zartujecie ze Star Wars byly w HD 720p !!!??? Kurcze a ja tak zazdroscilem C plusowiczom.
To lekka kpina. Przy okazji mimo ze to nie miejsce tutaj to fanom N-ki doradzam zeby sie nie podniecali NAtional Geographic HD poniewaz wczoraj czytalem na Amerykanskich stronach ze natywnie jest to 720p i do pelnego HD jest upscaling. Za takie HD nigdy nie doplacilbym zlotowki. Wystarczy mi zupelnie Discovery.
Kurcze nie rozumiem o co chodzi ze nadaja cos w 720p w jakim celu skoro to n ie europejski standard.

NO TO JAK TO Z TYMI STAR WARS JEST CZY KTOS PUSCIL TYLKO PLOTE??????? Edited by mjasinsk

Opinie na temat platformy i jej sposobu nadawania każdy ma swoją,ja np. wole kilka dobrych pozycji filmowych na tydzień i to w 720p niż jakieś starocie w 1080i i same powtórki z Discovery też w 1080i.

A tak na marginesie,to czym wy się szczycicie posiadacze N-KI ? tym 1080i czy zawartością programową.

Star Warsy dopiero będą nadane pod koniec roku i też w 720p :lol:

[quote name='wyciu' post='31326' date='25.12.2006, 22:43 ']...A tak na marginesie,to czym wy się szczycicie posiadacze N-KI ? tym 1080i czy zawartością programową...[/quote]
:D I jednym i drugim! :lol:
Odnośnie rozdzielczości- napisano tu na forum już tyle informacji, że można napisać poradnik. Ale jeszcze raz: jeżeli byłeś kiedykolwiek w kinie to oglądałeś tam obraz w prędkości 24 klatki na sekundę. Podejrzewam, że o ile film był fajny to byłeś zadowolony z jakości wyświetlania i nie widziałeś żadnego migotania przy tych 24 kl/sek. To powiedz mi po co ci do cholery obraz składający się z 720 lini poziomych z prędkością 50 klatek na sekundę zamiast na przemian 25 klatek po 540 linii parzystych oraz 25 klatek linii nieparzystych na sekundę które w ciągu sekundy zlewają się w jedną całość 50 klatek i dzięki bezwładności ludzkiego oka widzisz obraz w rozdzielczości 1080 linii??? Suma sumarum widzisz obraz lepszy o 1/3 (33% !)czyli o 360 linii więcej!!! :(

Nie ma co się kryć. Brakuje im miejsca na transponderze to wybrali 720p do sportu i do filmów. Gdyby było inaczej to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by "wachlować" rozdzielczością w zależności od rodzaju audycji.
Jeszcze niech ktoś sprawdzi jakie to 720p jest. Edited by arsenal

Kolego ja sie nie szczyce i bron Boze sie nie przywiazuje. N-ka poki co wyprzedzila technologicznie C+ i to nie podlega specjalnej dyskusji. C+ Poki co niema sie czym poszczycic bo dekdery są ale ich nie ma oferta jest ale niejasna bo nie wiadomo co 720 czy 1080 Biuro klienta kompletnie olewa klienta bo slyszalem na wlasne uszy jak moj kolega dostal szewskiej pasji w trakcie kontaktu z biurem obslugi Cyfry. Tak czy siak liczy sie to ze jest co wybierac. A wlasciwie moze bedzie gdzies pod koniec przyszlego roku. Przerzucanie sie uwagami "A co Wy abonenciN-ki myslicie" jest dziecinne i troche smieszne. Ja bylem abo CP i przerzucilem sie n N bo ma lepsza oferte. Za cene C+ jezeli chcemy przerzucac sie rozsadnymi argumentami moglbym oczekiwac oferty z bardzo dobrym sprzetem i bardzo dobrej jakosci a tego jak wszyscy łacznie z Abo C+ wiedzą nie ma. Ofertą cenowa jak dobrze wiecie Cyfra przebija oczywiscie w tą niewłaściwą stronę Premiere i Sky Digital w ktorych jest conajmniej po kilka kanałów w pelnym i ciaglym HD wiec poki co abo C+ wogole nie maja sie czym szczycic. Ale poniewaz jest okres Swiateczny to tez jak to juz napisalem gdzies wczesniej ciesze sie ze sa 3 platformy i ze moze za rok bedzie z czego wybierac a tym samym jezel ktos nie bedzie bronil swojej "sieci" jak niepodleglosci bedzie mial mozliwosc korzystania z fajnych uslug i wybierania do woli w cenach i programach.

P.S. Prosz etylko nie piszcie w kategorii technicznej ze C+ jest lepszy bo mozna sobie kupic dowolny odbiornik tylko pamietajcie o cenie tej dowllnosci w MPEG4 DVB-S2.

pozdrawiam Edited by mjasinsk