Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
wideo5

problem z głosem po HDMI

Question

odtwarzacz dvd pioneer 490 połaczony przez hdmi z telewizorem grundig xentia 37 cali lcd, z TV nie wychodzi audio po optycznym wyjsciu. Może ktos pomoże. aha czasami się zdarza że np. po przełączeniu na chwilę na inne źródło AV i powrocie do HDMI potrafi zerwać połączenie i pojawia się śnieg by po trzech czterech takich mrugnięciach się ustabilizowało.

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
[quote name='wideo5' post='30288' date='19.12.2006, 23:37 ']
, z TV nie wychodzi audio po optycznym wyjsciu.
[/quote]
Witaj.
Jak to rozumieć ?
W tym tv jest WYJŚCIE audio optyczne ?
I jaki to ma związek z "głosem" po HDMI ?
Sprawdź dokładnie ustawienia hdmi w dvd i audio oraz jego możliwości (hdmi).
Powinno to byc w instrukcji.

pozdrawiam
Gatar

• 0
[quote name='Gatar' post='30298' date='19.12.2006, 21:53 ']
Witaj.
Jak to rozumieć ?
W tym tv jest WYJŚCIE audio optyczne ?
I jaki to ma związek z "głosem" po HDMI ?
Sprawdź dokładnie ustawienia hdmi w dvd i audio oraz jego możliwości (hdmi).
Powinno to byc w instrukcji.

pozdrawiam
Gatar
[/quote]

dokładnie tak jest. TV ma wyjście optyczne audio dla HDMI - tak jest w instrukcji TV (jest bardzo gólnikowa) a w dvd pionieera model 490 jest taki ból że gdy audio idzie na telewizor to po coaksjalu do ampli idzie tylko dźwięk w PCM-ie. mogę przełączyć oczywiście żeby szedł w DolbyDig. ale wtedy nie idzie na TV, jest to upierdliwe z uwagi że z tego sprzętu korzystają takrze moje dzieci które są za małe by grzebać w menu DVD. chciałem to uprościć i wykorzystać wyjście optyczne audio dla HDMI telewizora do połączenia z amplitunerem coś jest bo optyk świeci ale dżwięku niet.

• 0
to znów ja. okazało sę że te pioneery 490-tki tak już mają z tym głosem. Dziś pojechałem do salonu sony i podłączyłem odtw. model SONY DVP-NS76H [url="http://www.allegro.pl/show_item.php?item=150409632"]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=150409632[/url]
po przełączeniu fonii z HDMI na Auto nie ma żadnego problemu. na Ampli jest w dolby D. i jednocześnie jest w TV. tamten zwróciłem sprzedawcy a kupiłem Sony. Muszę jednoznacznie stwierdzić że obraz w Sony bije na głowę pioneera, o wiele więcej ustawień osobistych audio - video. W pioneerze był taki ból że po HDMI obraz miał bardzo małe nasycenie kolorów i kontrastu porównując np. do komponentu czy też zwykłego euro. w sony jest wręcz odwrotnie przez HDMI obraz jest idealny, po włączeniu filtrów piksele są wygładzone a duszki wokół kontrastowych obiektów zniwelowane. Za 600 zł nic lepszego się nie kupi.