Jump to content

Recommended Posts

No jak umnie - bez aplikacji NMT. Nie wiem co znaczy "bez aktywnych serwerów"??

Bez nosnika lokalnego.

Na Mede8erze chodzi bez zjaknięcia, Na PH-C200 - bez zajakniecia. Tylko ten doopek mi tnie. Połaczenie 1GB (Router-NAS) + kabelek do Vtena

Jest chyba taka aplikacja w markecie do konfiguracji sieci. Wymyślili ją dla A400.

W niektórych konfiguracjach sieciowych były problem z transferami. Ustawia się w niej profil konfiguracji sieci. Po prostu, pierwszy, drugi itd. Bez detail co który zmienia, ale jak są problem to trzeba ustawić inny I sprawdzić. Zobacz czy to masz.

Hm, pół nocy siedziałem i nie mogłem dojść o co kaman....

A to: zawszony, beznadziejny, plugawy, śmierdzący, łajzowaty, durnowaty, doopiasty KABEL RJ!!!!

Wszystko mam połączone po kablach ftp-owych a tutaj dałem zwykłą skrętkę CAT5.

Zmieniłem kabelek (o 2 w nocy) i POSZŁOOOO!!!

Dzięki HDev za zainteresowanie - nigdy nie myślałem, że kabelek robi różnicę - to także rada dla przyszłych właścicieli tego ustrojstwa.

Dzięki.

VTen obsługuje gapless dla plików WAV i FLAC

Następny post za postem - przepraszam.

Następna informacja - VTEN NIE WSPIERA Gapless dla plików .dsf - duży błąd!

Edited by Gelo5

Witam

Szukam odtwarzacza, który zastąpi mój Qunap P1000, który niestety wykłada się przy dźwięku HD w trybie passthrough.

Czy VTEN bezproblemowo działa z siecią 1 Gb? Są jakieś problemy z przesyłem dźwięku HD?

pozdrawiam

Gigabit działa, ale nie uzyskasz transferów powyżej 20-25MB/s.

Nie ma problemu HD audio passthrough.

Mogą jedynie wystąpić problem z dekodowaniem Dolby TrueHD do stereo.

Hej. Dzięki za informację. Porównywał ktoś może jak się ma VTEN do Zappiti 4k player i Dune base 3D?

pozdrawiam

A co Ty chcesz porównać?

Chyba nie wygląd zewnętrzny.

Jakie parametry są dla Ciebie interesujące?

To wszystko można wyczytać ze specyfikacji.

Edited by Gelo5

Witam

Jakość dźwięku(DTS-HD flac,itp) i obrazu(nie potrzebuję ani 3D ani 4K), szybkość działania w sieci 1Gb, bezproblemowość-->tych parametrów nie odczytasz niestety ze specyfikacji

pozdrawiam

Jeszcze w temacie VTen i passthrough.

Na dziś nie działa to dobrze dla ścieżek Dolby ATMOS TrueHd, przy połączeniu z amplitunerem, który nie obsługuje Atmos. Powinno to iść jako TrueHD, jednak odtwarzacz przerywa odtwarzanie materiału. Atmos jest jednak poza specyfikacją VTen, ale z drugiej strony standard ten ma ponoć zapewniać pełną kompatybilność z urządzeniami które go nie obsługują.

A jeśli chodzi o porównanie jakości to trudna sprawa.

Dźwięk gdy wychodzi cyfrowo przez złącze HDMI i jest dalej obrabiany na amplitunerze, jest bardzo trudny do porównania pomiędzy odtwarzaczami. Wymaga to wysokiej jakości przetworników i bardzo wprawnego ucha kogoś kto ma doświadczenie w testach audio. Takie porównania robią redakcje miesięczników audio. Zaryzykowałbym tu stwierdzenie że dźwięk na cyfrowym HDMI jest taki sam (praktyce nie do rozróżnienia) w tych wszystkich modelach.

Jakość obrazu bardziej zależy od procesora i może elementów dodatkowych na płycie głównej. Generalnie procesor steruje złączem HDMI niemal bezpośrednio (zdaje się że po drodze są tylko jakieś układy dopasowujące elektrycznie). Dune ma procesor Sigma z linii podstawowej, VTen ma procesor Sigma z linii "premium" z polepszaczmi VXP, Mede8ery mają procesory Realek - w tej wersji bardzo chwalone. Zappiti pomijam, z racji platformy androidowej która może ingerować w tor audio/video i obciążenie procesora w trudny do przewidzenia. Teoretycznie VTen będzie dawał najlepszy obraz, ale np. odpowiedniki polepszaczy VXP można obecnie znaleźć też w wielu lepszych telewizorach (w zakresie dynamiki obrzu). VXP dobrze sprawdza się przy skalowaniu video w górę, tu różnice ponoć są zauważalne (piszę to też w oparciu o recenzję modelu A400 Z HFC 02/2013. Przy skalowaniu do 4K efekt może być tym bardziej dobry.

Szybkość przez sieć.

Popcorn, Dune czy Mede8er płynnie odtworzy materiał BD ISO (też 3D) z szybkiego serwera NAS, korzystając z protokołu Samba lub NFS. Przy kopiowaniu plików szybkości są na poziomie (da dysku wewnętrznego, ale zależy to też z której strony inicjujemy kopiowanie):

Mede8er, Dune: 8-12MB/s

PopcornHour A400/A410: 20-25MB/s

VTen - brak opcji podłączenia dysku wewnętrznego. Nie testowałem z dyskiem na zewn. złączu eSATA, a dla USB jest zazwyczaj wolniej. Można jednak przyjąć że transfery będą analogicznie do modelu A400/A410.

Niezawodność oprogramowania

Temat wiąże się ze złożonością oprogramowania i ilością funkcji.

Dune uchodzi na sprzęt bardzo stabilny i taki jest. Jednak jego oprogramowanie jest bardzo proste, praktycznie bez funkcji internetowych, bez wbudowanych jukeboxów czy nawet grafik albumów dla muzyki. Oprogramowanie jest rozwijane bardzo ostrożnie, w najnowszych modelach jest niemal identyczne jak w tych z poprzedniej generacji.

PopcornHour ma z kolei najbardziej rozbudowane oprogramowanie, które przeszło wiele poprawek, w początkowym okresie sprzedaży (każdego ich modelu) zdarzały się problemy które poprawiali potem na raty. Obecnie wersje są dość dobrze dopracowane i nie sprawiają większych problemów, czasem jednak coś wychodzi (jak np. dziwna sprawa z ATMOSem, wspomniana na wstępie)

Mede8er jest po środku. Firma bardzo stara się rozwijać oprogramowanie bez zaliczania wpadek i moim zdaniem udaje się im to. Sprzęt ma całkiem fajny zestaw funkcji dodatkowych, działa niezawodnie, ale np. ciągle nie ma opcji uaktualniania przez internet. Producent oferuje także nieodpłatne rozszerzenie gwarancji na sprzęt do 5 lat po zarejestrowaniu odtwarzacza przez strony WWW.

Edited by HDev

Na dziś nie działa to dobrze dla ścieżek Dolby ATMOS TrueHd, przy połączeniu z amplitunerem, który nie obsługuje Atmos. Powinno to iść jako TrueHD, jednak odtwarzacz przerywa odtwarzanie materiału. Atmos jest jednak poza specyfikacją VTen, ale z drugiej strony standard ten ma ponoć zapewniać pełną kompatybilność z urządzeniami które go nie obsługują..

Nie ponoc, tylko obsliguja.

Starenka Dune'a nie ma najmniejszego problemu z odtwarzaniem (bitstream) Dolby TrueHD Atmos. Osobiscie nie mialem klopotu z zadnym sposrod kilkunastu komercyjnie wydanych tytulow za sciezka Dolby Atmos.

Tak, starsze odtwarzacze PopcornHour (serii 200 i 300) też nie mają problemu, odtwarzacze mede8er też odtwarzają.

Muszę jeszcze sprawdzić A410.

Piszę "ponoć" gdyż jak widać nie ma pełnej kompatybilności i trudno jest orzec jednoznacznie po której stronie jest problem (oprócz Dolby i Popcorna ważnym ogniwem jest tu też Sigma - producent procesora)

Na dziś nie działa to dobrze dla ścieżek Dolby ATMOS TrueHd, przy połączeniu z amplitunerem, który nie obsługuje Atmos. Powinno to iść jako TrueHD, jednak odtwarzacz przerywa odtwarzanie materiału. Atmos jest jednak poza specyfikacją VTen, ale z drugiej strony standard ten ma ponoć zapewniać pełną kompatybilność z urządzeniami które go nie obsługują.

Tak chyba było z oprogramowaniem starszym, po Betach i RC1 (przynajmniej u mnie) gra bez problemu. Atmos idzie jako TrueHD (nie mam Av z Atmosem).

Jeszcze ani razu Vten nie przerwał mi odtwarzania.

Z oficjalnym oprogramowaniem 01-04-150805-25-POP-427-802 u mnie nie działa.

Nie testowałem RC1 czy wersji Beta. Jeżeli w tych wersjach działa, można się spodziewać że w kolejnej oficjalnej aktualizacji sprawa będzie poprawiona.

To nie tak.

Publiczne - każdy może pobrać i testować. Ale producent nie bierze odpowiedzialności za błędy itd. To wersje dla tych którzy chcą sobie sprawdzić coś itd. Uwagi i zastrzeżenia zgłaszają wtedy na forum, tam gdzie wersje są udostępnianie, a nie do producenta czy dystrybutora. Urządzenia z takimi wersjami nie muszą zapewniać zgodności ze specyfikacją.

Forum użytkowników i udostępniane tam pliki to nie są wersje oficjalne. Oficjalne są na stronach producenta.

Tak, Dolby Atmos w passthrough nie sprawa już problemów.

Wydaje mi się też że poprawili odtwarzanie plików FLAC/WAV 24/192 po SPDIF. Wcześniej miałem z tym problem, teraz poszło (Po HDMI działało zawsze).

Moje pliki DSD256 też zaczeły działać...

Edited by HDev

Witajcie. Przymierzam się do tego odtwarzacza, ale nurtuje mnie jedno pytanie. W jakim standardzie jest złącze eSATA ? Będzie w stanie zasilić samodzielnie dysk 3.5". Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.

Złącze eSata nie przenosi zasilania. Dyski mają złącze sata podzielone na dwie części. Ta większa to zasilanie, ta mniejsza to część komunikacyjna. Złącze eSata zawiera tylko część komunikacyjną.

Dzięki za odpowiedz. Swego czasu były złącza eSATA w standardzie "p" czyli power. One potrafiły dać zasilanie. Ale chyba z tego się wycofano . Pozostaje mi czekać na A500 Pro z wbudowaną kieszenią.

Edited by pike

C200 i C300 są z wbudowaną kieszenią. Mam obydwa a i tak korzystam z NAS-a (Vten też jest podpiety do sieci).

500 PRO bedzie sporo kosztował - na starcie jest 600 USD + opłaty.

W sumie to mam C200, a raczej eGreat S800 w jednym z banków soft od C200. Sprzęt lekko wiekowy szukam czegoś , co odpali 3D i 4K . Przywiązałem sie do tego softu i aplikacji nmt.Gdyby dodali jeszcze obsługę Kodi byłaby bajka.Troszkę przeraza mnie ten dysk na sznurku. No i zakup kieszeni do mojego dysku 3.5" to kolejna 100.

Edited by pike