Jump to content
Panda111

Sony KDL W905A - pomoc w uzyskaniu zadawalającego obrazu wraz z PS3

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam pytanie do użytkowników tego TV. Kupiłem go sobie z myślą o konsoli PS3 oraz PS4, jako że jest polecany do tego typu rozwiązań (wcześniej miałem samsunga 6500- musiałem się go pozbyć gdyż szumiał i nie nadawał się za bardzo do gier, no i czerń była szara... Ale do rzeczy.

Tak więc zakupiłem po wnikliwych recnzjach ten TV, obraz jest świetny, ale TAKŻE szumi ! Nie wiem czy ja mam jakies wyczulone oko już, czy co, w mocno ciemnych scenach czarny kolor, przemienia się w lekko fioletowy, czy to normalne w tym TV ? Najwyższy model Sony ( no prawie) a ma szumy tylko zredukowane w stosunku do budżetówek za 2tys... A może to po prostu kwestia ustawień ? Mam włączony tryb gry, bawiłem się w różne opcje, wszystkie dodatki jak kontrasty itp, itd, raz włączone, raz wyłączone nic to wielkiego nie daje. Aha, oraz pytanie co do ustawień TV - Ustawienia wejścia wideo - Przesrz. kolorów (x.v.Color), Zakres dynamiki, SBM - Co tutaj poustawiać ? Może w tym pies pogrzebany ?? Pozdrawiam

Sorry, miałem na myśli smuży, w czarnych scenach, za czarnymi obiektami szybko poruszającymi się ciągnie się fioleowa łuna, lekka co prawda ale jest. Zauważyłem, ze głównie widać to na niebieskiem tle. Choć chyba nie ma reguły.

Edited by Panda111

Motion flow mówiąc kolokwialnie: "ogarnąłeś" ? :blush:

W jakim sensie ? W trybie gry mam tylko do wyboru impulse, bądź wyłączone zupełnie. Na impulsie migocze ale mniej jest to widoczne niz na wył. Nie, wiem moze ja mam tak wyczulone oczy, ze nikt w koło tego nie widzi

Każdy LCD będzie Ci smużył bez zapiętego upłynniacza, a te upłynniacze oparte o interpolację klatek są zawsze niedostępne w trybie gra, ponieważ powodowałyby wysokiego input laga. Sony jest pod tym względem unikatowy bo pozwala użyć trybu impuls. To bardzo dobre rozwiązanie. Więcej nie da rady.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Szkoda tylko, ze czarny smuży wpadając w lekki fiolet co rzuca się w oczy... może podać swoje ustawienia co mam włączone, może w czymś tkwi dodatkowy problem ?'

Podam na wszelki wypadek, moze cos wam sie rzuci w oczy zbednego/błędnego

Ustawienia w PS3:

-Pełny zakres RGB (HDMI) - Pełny

-Wzmocnienie bieli (HDMI) - Wył

-Deem Colour - Auromatyczne

Ustawienia TV

Scena Gry-Oryginal

Podświetlenie - 5

Kontrast - 95

Jasność - 50

Nasycenie - 50

Odcień -0

Temp. Barw - Neutralne

Ostrość - 53

Tworzenie realizmu - Auto

Łagodna gradacja - Mała

Motionflow -Impuls

Zaawansowane UStawienia

Korkcja czerni - Wył

Zaa. zwiększanie kontrastu - Małe

gamma - 0

Dynamiczna kontrola led - standard

Żywy kolor - Min

Balans Bieli - Wzmocniene R -1 Wzmocnienie B -2 Reszta 0

Reszta - Wyłączone

Ustawenia TV ekran Ustawienia wejścia wideo

Przestrzeń kolorów x.v.Colour - auto

Zakres dynamiki - auto

SBM - włączone

MOże gdzieś tkwi jakieś 'spięcie' stąd moj provlem?? Dodam, ze w filmach nie mam problemu, obraz żyleta , tylko w grach to sie rzuca w oczy

Edited by Panda111

W PS3 ustaw ograniczony, wzmocnienie bieli ON, deep color wył, pamiętam jak deep color ucinał odcienie szarości na philipsie którego miałem.W teście z płyty AVS HD 709 dot jasności bit 17 był niewidoczny.

Wzrasta jasność czerni, czy jest mniej czerni w obrazie?

Wzrasta jasność obrazu, czerń jest szara. Wtedy w zakresie dynamiki w TV musze ustawiać ograniczone dopiero jest po ludzku, jak mam na fulla w PS3 a w TV automatycznie to wygląda tak jak powinno. A powiedzcie mi jeszcze te całe SBM w menu tv, mam mieć włączone czy wyłączone, oraz tak samo w menu tv x.v.Colour, włączony czy wył ?

Witam,

Proszę spróbować zmienić poszczególne parametry i tak : zmniejszyć wartość Podświetlenia na : 4(na porę wieczorową) , zmniejszyć wartość Kontrastu na : 82 , Nasycenie można zwiększyć na wartość : 53 , Ostrość ustawić można na wartość : 50 , Temperaturę barw zmień na opcję : Ciepła 2 , Motionflow przestaw na opcję : wyłącz , Gammę ustaw na wartość : -2 , zaawansowane zwiększanie kontrastu przestaw na opcję : wyłącz , Dynamiczna kontrola LED proszę przestawić na opcję : minimum (low), Żywy kolor ustawić w opcji : wyłącz .

Próbować zawsze warto , im więcej prób ustawień , to za którymś razem może się udać .

Pozdrawiam,

Edited by hallyday

Wzrasta jasność obrazu, czerń jest szara. Wtedy w zakresie dynamiki w TV musze ustawiać ograniczone dopiero jest po ludzku, jak mam na fulla w PS3 a w TV automatycznie to wygląda tak jak powinno. A powiedzcie mi jeszcze te całe SBM w menu tv, mam mieć włączone czy wyłączone, oraz tak samo w menu tv x.v.Colour, włączony czy wył ?

Zatem zgadza się wszystko. W TV i w konsoli powinieneś mieć nastawiony zakres ograniczony. SBM włączony, x.v. colour bez znaczenia (włącz). Balans bieli ustawia się podczas kalibracji telewizora, o której informacje znajdziesz w linku w mojej stopce.

Witam,

A moim , skromnym zdaniem po to jest opcja w ustawieniach wejścia wideo w telewizorze : pełny zakres , aby z niej korzystać , W PS3 ustawić opcję: Pełny zakres RGB (HDMI) . Użytkuję od dwóch miesięcy telewizor firmy Sony 46"W905 i

jestem w miarę zadowolony , ale cały czas eksperymentuję w ustawieniach parametrów obrazu i sprawia mnie to przyjemność . Nie ma przecież "idealnych" telewizorów , oraz "idealnych"ustawień obrazu . Najważniejsze , żeby dany użytkownik był zadowolony . Jeżeli się ma ten "łut" szczęścia i trafi na egzemplarz , gdzie z żadnego rogu matrycy "nie wycieka" światło , czy też nie występują "chmurki",

które coraz częściej lubią występować przy tzw. podświetlaniu krawędziowym matrycy , to poszczególne parametry ustawienia obrazu użytkownik powinien sobie pomału

ustawić pod swoje preferencje , jeżeli zada sobie trochę trudu i zaznajomi się z podstawowymi kryteriami ustawienia parametrów obrazu . A jak chce się mieć zrobioną kalibrację obrazu zrobioną przez fachowca , to oczywiście można jak najbardziej skorzystać z takiej usługi , chociaż znam przypadki , że ustawienia obrazu po kalibracji nie

odpowiadały preferencjom użytkownika.

Pozdrawiam ,

Opcja pełny zakres jest używana przy połączeniu PC - telewizor, bo ten pierwszy pracuje właśnie na pełnym zakresie dynamiki. Pozwala to uniknąć zbędnych konwersji obrazu. W przypadku gier jest odwrotnie. Płyty kodowane są z ograniczonym zakresem dynamiki i tak własnie powinny być odtwarzane na telewizorze.

P.S. Ustawianie pod swoje preferencje jak najbardziej ma sens, ale nie jest to tym samym co kalibracja. Ustawić sobie balans bieli tak by się podobało pewnie się da, ale nie będzie to biel D65, na której pracował twórca filmu/gry.

Kuźwa no, irytuje mnie tylko jedna rzecz w tym TV, jakbym si ę nie bawił ustawieniami, to niektóre odcienie, na niektórym tle np. czarny na takim seledynowym tle lekko smuży na fioletowo.

w filmach tego w ogóle nie widzę, ale w grach rzuca sie w oczy, w przyciemnonionych miejscach jak cholera, tak samo mial mój samsung za 2tys, liczyłem, ze TV za blisko 5tys nie będzie smuzyl ....

Edited by Panda111

Jedyne co mi przychodzi do głowy w takim przypadku, jeśli sam nie znajdujesz zadowalających Cię ustawień, to pozostaje chyba tylko profesjonalna kalibracja. Choć może też nieco winy leży po stronie gier ( nie za dobra optymalizacja, czy też tekstury słabej jakości, etc).

Mam jeszcze jedno pytanko do was. Wyczytałem tutaj, że podłączając komputer przed hdmi najlepiej dać zakres dynamiki na PEŁNY, problem w tym, ze wtedy czerń znika, tzn robi się szara, na ograniczonym jest ciemna tak jak być powinno, na auto też. Czy muszę coś zmienić w kompie, zeby szło w pełnym zakresie, głęboką czernią ?

A to optymalizacja gier może mieć coś do smużenia ?

Nie za bardzo...