Jump to content
Sign in to follow this  
dawidd_80

Panasonic L55DT50 czy Sony 55W805

Recommended Posts

Witam

Panowie potrzebuje Waszej w miare szybkiej odpowiedzi..(biorac cene tych tv jako taka samą..ok 5000 zl)

Otoż mam zamiar kupić tv..wybór padł na 2 modele na IPS..:

Zeby nie bylo ze pisze w dziale promocje..:)

Panasonica moge miec powystawowy za 4300 zl..

sony powiedzmy ok 4600 zl..od znajomego dostawcy..z hurtowni..:)

Panasonic L55DT50 (zeszloroczny model 2012) ips alpha 200hz

i

Sony 55W805 (2013) ips lg 100hz

Ktory wybrac:)??

Juz ktos tu próbował sie o te dwa modele spytac ale widze bylo male zainteresowanie.. :)

Na dniach jade po Tv wiec wszystkie odpwoedzi mile widziane..

Oto moje spostrzeżenia:

DT50 lepie wykonany od Sony..

DT50 3d aktywne (brak okularow zestawie podchodza od samsunga..ogolnie bajer)

w805 3d pasywne i chyba jak w lg patrzac pod katem efekt 3d sie konczy.. :)

nie wiem jak to jest w DT50 nie mialem mozliwosci sprawdzic..

DT50 ma natywne 240hz wiec lepiej od Sony..ale nie widzialem ich obok siebie..jak z plynnoscia..sony wiadomo..slunie z niej.. :)??

(W samsungu..np.F6640..super smart..wysoki kontrast i czern dobra..ale ten teatr..i slaba paleta barw..jak dla mnie...i odpadl..mimo ze juz bylem na niego nastawiony..zonie sie smart podobal.. :))

Jedzmy dalej..czern w nocy ktory..DT50 czy W805 bo w sklepie tego nie ma jak sprawdzic.. :)?

zdaje sobie sparawe z tym ze to rodzaj matrycy i kontrast ok 1000x1...

Jak u nich ekran radzi sobie ze swiatlem z okien..? jak entyrefleksyjna powloka..podobnie czy ktorys lepiej..??

Zawsze mialem tv sony..ale przyznam ze ten panasonic mnie ujął.. :)

w DT50 brak aplikacji vod.tv.pl..ale jakos to zona musi przezyc..cos sie podlaczy innego i bedzie..

DT50..z tego co jeszcze wyczytalem to to ze aktualizacja oprogramowania przynosi dokładne kolory..ale czy tez poprawili nieco czern i kontrast..

dodam jeszcze ze teraz ma Sony 46EX700 z matryca od sharpa..zreszta bardzo dobry tv..zauwazalny clouding ..chmurki..ale mi to jakos szczegolnie nie przeszkadza..wieczorem widac ze ekran nie jest czarny w ciemnych scenach..ale to tez idzie przezyc..za to ladnie maluje i dlatego teraz chce isc na ips..bo VA w samsungu mnie odrzucila..moze wyzsze modele z ekranem blyszczacym by robily inne wrazenie..ale teatr mnie odrzucil..po wylaczeniu ulepszaczy znowu rwal..a po wlaczeniu teatrzyk.. :)

Z gory dzieki za odpowiedzi

Bede czekal na Wasza opinie wiec prosze o jakies sugestie.. :)

Pozdrawiam

Marcin

Nie widzę szans, żeby w DT50 była matryca 240Hz. Skąd taka informacja? Matryce IPS z reguły nie osiągają nawet 120Hz, niemniej Sony W805 dostarcza nie najgorszą ostrość ruchomego obrazu i bardzo dobrą płynność. DT50 pod tym względem wypada gorzej, jego upłynniacz działa nachalnie lub wcale. Pod względem kontrastu będzie prawie tak samo +/- 10% i niestety jest on niski w obu modelach, więc w nocy raczej frajdy Ci nie dadzą w/w telewizory. Jeśli chcesz telewizor z matrycą IPS (czyt. dobrymi kątami) to lepiej kup LG LA740. Eldżik posiada prawdziwe lokalne wygaszanie, które robi dobrą robotę by nadgonić braki kontrastu.

DT50..z tego co jeszcze wyczytalem to to ze aktualizacja oprogramowania przynosi dokładne kolory..ale czy tez poprawili nieco czern i kontrast..

To bzdura powielona na jednym z naszych rodzimych forów po tym jak użytkownicy zaczęli narzekać na czerń w tym modelu.

Edited by Maciej Koper