Jump to content
dangorka

Telewizor za 1500-1800 zl sciśle pod oglądanie weeb.tv

Recommended Posts

Witam,

Po kilku latach oglądania seriali, filmów i transmisji sportowych na malutkim ekranie laptopa 15 cali, wpadłem na pomysł żeby sprawić sobie telewizor. Nie oglądam telewizji, między innymi dlatego że nie mam u siebie możliwości zamontowania talerza satelitarnego, tak więc sprzęt będzie wykorzystywany przede wszystkim po kablu HDMI podłączonym do Nexusa 7 II (ekran full hd) albo do laptopa z rozdzielczoscia 1366x768.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,3-2.5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 osoba, raz w tygodniu 2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - na wprost, jeśli będę potrzebował dobrej widoczności pod kątem 45 stopni to zamiast dopłacać myślę że lepiej będzie zainwestować w obracaną podkładkę)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Początkowo stać ale pewnie z czasem zawiśnie na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Na prawo od monitora, głównie w godzinach porannych kiedy telewizor nie będzie używany.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam, wszystko oglądam na laptopie
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrej jakości wyjście HDMI, wyjście USB, nie potrzebuję bajerów typu flash, Smart TV skoro weeb tv, i ewentualne inne strony streamujące, jak choćby Youtube, będą puszczane z laptopa albo tableta.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (Weeb.tv nadaje w jakości 1800 kbps i rozdzielczości 1280 x 720. Na tym aby wideo wyświetlane z tej strony zależy mi najbardziej, nawet jeśli okazałoby się że dla lepszej jakości warto kupić mniejszych rozmiarów telewizor to chętnie to rozważę, Do tego dwa razy w tygodniu Polsat Sport, Polsat Sport Extra, nadawany za posrednictwem telewizji naziemnej w Cyfrowym Polsacie, niestety w jakosci SD. Okazyjnie IPLA jako opcja rezerwowa i oglądanie Eurosportu albo Polsatu Sport w przypadku problemów z telewizją naziemną) ?
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Laptop i tablet Nexus 7 nowej generacji
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W tygodniu 4 godziny, w weekendy 8-10
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie znam różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 70 procent czasu wydarzenia sportowe transmitowane na weeb.tv, pozostałe 20 procent to filmy w jakości głównie DVDRip.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 10%, czasami jakaś gra na androida podłączona przez HDMI, plus raz,dwa razy w tygodniu ze względu na niskie osiągi laptopa jakaś prosta gra sportowa typu Fifa czy Football Manager.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba jakość dzwieku w wbudowanych glosnikach chociach w tym wypadku i tak wieczorami raczej będę korzystał ze słuchawek (małe dziecko w mieszkaniu)
19. Preferencje co do marki ? Raczej nie ma.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie potrzebuję 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1800 zł

Jak pewnie zauważyliście, podstawowym wymogiem jest jak najlepsza jakość materiałów wideo nie przystosowanych do najnowszych technologii. Tak naprawdę z pełnym HD będę miał do czynienia raz w roku oglądający TVP HD w telewizji naziemnej i pewnie dwa razy w tygodniu jakiś film na Blue Rayu. Jako że preferuję filmy z napisami niż z lektorem fajnie by było gdyby obsługiwał polskie znaki.

Modele które do tej pory po intensywnym czytaniu forum wpadły mi w oko:

Panasonic Viera TX-P42X60E
SAMSUNG UE42F5000A
LG 42LN5400

Pozdrawiam,
Daniel

A czy któryś z w/w posiada w ogóle przeglądarkę www pozwalającą odtwarzać z weeb.tv?

Ale nie potrzebuję przeglądarki, mi zależy na tym aby weeb tv otwierać na tablecie, laptopie i za pomocą kabla HDMI wyswietlac na telewizorze :) Stąd też nie wiem czy na przykład lepszy będzie telewizor 42 calowy, mi chodzi o to aby ten obraz puszczany po kablu HDMI wyglądał możliwie najlepiej na ekranie telewizora.

Jeśli będziesz puszczał przez laptopa to obróbka obrazu w telewizorze będzie zerowa. Do tego modele które rozważasz są tanie i nie ma większej filozofii w wyborze. Musisz tylko zadecydować, czy oglądasz głównie w dzień (LG - dobre kąty, ale słaby kontrast), Samsung - (przeciętne kąty i kontrast), czy w nocy (X60 - najlepszy kontrast i kąty, niestety w dzień obraz wypłowiały).

No i mam dylemat bo tak, filmy w jakości HD, nieraz odtwarzane z Blue Raya będę oglądał wyłącznie wieczorami, ale z kolei mecze i transmisje będę oglądał w dzień. Mój pokój posiada żaluzje więc szczerze mówiąc obecnie zimą przy zasłoniętych żaluzjach o 13-14 trzeba zapalać światło w pokoju. Tak więc skłaniałbym się ku X60 tylko że to jest plazma a naczytałem się tyle sprzecznych opinii na ich temat że mam totalny mętlik w głowie. A jak wygląda sytuacja ze smużeniem obrazu? (chciałbym przy strzałach widzieć wyraźnie piłkę a nie tylko białą smugę :))

Może ewentualnie ktoś ma dobre doświadczenia z jakimś telewizorem w tym budżecie dobrze współpracującym z tabletem Nexus 7 i oprogramowaniem XBMC? (przypominam że wszystko przez HDMI więc żadne mi tak Smart TV i przeglądarki niepotrzebne)

No odwzorowanie ruchu będzie tu faktycznie najlepsze na X60 i seanse wieczorne też, ale w lato nie będzie to mistrzostwo świata i pamiętaj, że to nie full hd. Tabelkę zalecanych odległości do takiej rozdzielczości masz teście tego modelu na forum. Kurczę, gdybyś mógł dołożyć do ST60 to by rozwiązywało wszystkie problemy ;) Nie znajdziesz jeszcze 700zł? Ja wiem, że to ok. 35% więcej, ale dostajesz za to bardzo dużo - płynność, wielokrotnie wyższy kontrast, powłokę pochłaniającą światło dzienne....

Witam,

Niestety TX P42ST60E to odrobinę za duży wydatek ale wczoraj po całonocnym poszukiwaniu w internecie znalazlem model chyba z tej samej serii: Panasonic Viera Smart TX-L42E6E. Naczytałem się mnóstwa pozytywnych opini na jego temat (jedyny telewizor który miał ich więcej to Philip z serii 3000, ale ich już praktycznie nie można nigdzie dostać.) Ponoć bardzo dobra jakość obrazu i to co mnie interesuje bardzo mocno (a czego nie potrafiłem "ująć" w poście na forum w języku branżowym), bardzo dobry scaling. Jest to o tyle ważne że ten kanały które będę oglądał w telewizji naziemnej, nadają w następujących parametrach:

Comedy Central |-| H.264 |-| 1,4 Mb/s |-| MPEG-1 |-| 165 Kb/s |-| 16:9
Polsat Sport |-| H.264 |-| 1,7 Mb/s |-| MPEG-1 |-| 165 Kb/s |-| 16:9, 4:3
Polsat Sport Extra |-| H.264 |-| 1,6 Mb/s |-| MPEG-1 |-| 165 Kb/s |-| 16:9, 4:3
Polsat Film |-| H.264 |-| 1,5 Mb/s |-| MPEG-1 |-| 165 Kb/s |-| 16:9, 4:3
Tak więc ponoć Panasonic stosunkowo dobrze przetworzy te kanały w SD i wyświetli je na ekranie (ponoć jeszcze lepiej zrobi to Philips ale tak jak pisałem, niedostępny obecnie). Dodatkowo 100 hz (tutaj mam mętlitk bo ponoć to nie jest prawdziwe 100 hz, tylko jakieś wspomagane, ale na tyle dobrze że do płynności obrazu nie można się przyczepić. Do tego wysokie oceny na zagranicznych portalach, jestem na 80 procent przekonany do zakupu, czekam az ktoś potwierdzi to co napisałem ewentualnie zaproponuje lepszą alternatywę :) budżet zwiększony ale maksymalnie do 2000 zł.

E6E to model LCD, więc zupełnie inna bajka. Właśnie jest u nas w testach i niedługo powstanie kompletny artykuł. Generalnie jest to fajny TV do filmów, ma kontrast aż 5250:1, czyli jak model plazmowy X60. ST60 nie dorasta mimo to do pięt, ale skoro nie chcesz dokładać to trudno ;) Niestety E6 nie posiada wcale upłynniacza, więc deklarowane "100Hz" nic nie znaczy w jego przypadku. Dodatkowo jego wyżyłowana matryca dosyć mocno smuży. To nie przeszkadza przy materiałach 24Hz (filmach), ale przy sporcie na pewno będzie nieciekawie. Plusem E6 są też całkiem niezłe kąty widzenia. Jakością skalowania się nie przejmuj bo jest prawie identyczna w przypadku wszystkich w/w TV.

ten kontrast to naprawdę taki wysoki - lepszy niż w sony w905 i na poziomie zeszłorocznego panasonica st50 ?

ten kontrast to naprawdę taki wysoki - lepszy niż w sony w905 i na poziomie zeszłorocznego panasonica st50 ?

Lepszy niż na W905 - tak, ale E6 nie posiada lokalnego wygaszania, także efekt całościowy jest lepszy na Sony, tylko, ze to trochę nie ta półka cenowa :) ST50 miał powyżej 11 000 : 1, czyli ponad 2 razy więcej.

przecież dla ST60 chyba miałeś zmierzony kontrast w okolicach 11 tys.

to ST50 z gorszą bielą i czernią tak max. 1:6-7tys. powinien mieć.

przecież dla ST60 chyba miałeś zmierzony kontrast w okolicach 11 tys.

to ST50 z gorszą bielą i czernią tak max. 1:6-7tys. powinien mieć.

Nie chce mi się kopać w pomiarach teraz, ale ST50 55" schodził do około 0.012 z czernią i 120cd/m2 z bielą, a ST60 55" ok. 0.007 cd/m2 czerń i 170cd/m2 biel.