Jump to content
lis22

Director's Cut - dostępność w Polsce

Recommended Posts

Witam

czy są jakieś szanse na to, że w Polsce ukażą się wersje reżyserskie na BD takich filmów, jak;

" Królestwo Niebieskie "

" Troja "

?

czy na BD ukazały się w ogóle DC " Tańczącego z Wilkami " i " Waterworld "?.

Edited by lis22

Tańczący z Wilkami... wersja rozszerzona m.in. USA (Region A), Niemcy (pusta ścieżka .1 LFE), Francja (ścieżka 5.1 vs 7.1 we wcześniej podanych wydaniach).

Nie licz na to - to nieopłacalne dla firmy.

A co do "Tańczącego" to też jest kilka niejasności, blu-ray.com informuje, że film w najdłuższej wersji ma 234 min.

a inne źródła mówia co innego ( http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=1186797 ) Miałem gdzieś stronkę

COMPARE, ale zniknęła . Które z wydań jest technicznie najlepsze (audio /video) i jakie są w końcu wersje na BD ? :)

A na DVD jest opłacalne?, bo tam taka " Troja " jest w wersji reżyserskiej, na dodatek jest to seria Premium Collection, która jest też na BD, tyle, ze tu już film jest tylko w wersji kinowej ...

a takiego " Królestwa Niebieskiego " nie opłaca się oglądać w wersji kinowej ...

a można to kupić za granicą z polskimi napisami?.

... a można to kupić za granicą z polskimi napisami?.

Niestety, NIE.

A co do "Tańczącego" to też jest kilka niejasności, blu-ray.com informuje, że film w najdłuższej wersji ma 234 min.

a inne źródła mówia co innego ( http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=1186797 )

Tam jest DVD PAL, stąd te 227min.

Wersje rozszerzone na BD z krajów, które podałem wcześniej mają 234min.

Dla niedowiarków skan BDInfo z wydania US :)

PLAYLIST REPORT:

Name: 00500.MPLS

Length: 3:53:49.265 (h:m:s.ms)

Size: 47.256.913.920 bytes

Total Bitrate: 26,95 Mbps

VIDEO:

Codec Bitrate Description

----- ------- -----------

MPEG-4 AVC Video 19803 kbps 1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

AUDIO:

Codec Language Bitrate Description

----- -------- ------- -----------

DTS-HD Master Audio English 4916 kbps 7.1 / 48 kHz / 4916 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)

Dolby Digital Audio English 224 kbps 2.0 / 48 kHz / 224 kbps / Dolby Surround

Dolby Digital Audio English 224 kbps 2.0 / 48 kHz / 224 kbps

Dolby Digital Audio English 224 kbps 2.0 / 48 kHz / 224 kbps

SUBTITLES:

Codec Language Bitrate Description

----- -------- ------- -----------

Presentation Graphics English 17,475 kbps

Presentation Graphics Spanish 14,683 kbps

Presentation Graphics French 15,406 kbps

Presentation Graphics English 3,713 kbps

Presentation Graphics English 3,713 kbps

Miałem gdzieś stronkę

COMPARE, ale zniknęła . Które z wydań jest technicznie najlepsze (audio /video) i jakie są w końcu wersje na BD ? :)

US

Tam jest DVD PAL, stąd te 227min.

Speed-up dla PAL to ~ 4% , więc i tak różnica wynosi 2 minuty. :) ( może go w tym czasie zastrzelili i co wtedy ? ) :)

Edited by BoDeX

A jest szansa, że prędzej czy później dystrybutor postara się o wydanie w.w. filmów? / może okazja rocznicy premiery, itp. /

czy ukaże się u nas w ogóle " Szeregowiec Ryan "?.

Speed-up dla PAL to ~ 4% , więc i tak różnica wynosi 2 minuty. :) ( może go w tym czasie zastrzelili i co wtedy ? ) :)

Chyba pomyłka w obliczeniach, 4% dla 100 minut to będą 4 minuty, dla 234 minut będzie ich ponad 8 więc nawet więcej niż różnica którą kolega @mistif podał.

Według mnie więc raczej wszystko się zgadza.

Edited by Jasiek_31

Dopytujesz się na amatorskim Forum, a nie na spotkaniu wydawców, więc taka precyzyjna odpowiedź nie padnie. :)

Znając politykę polskich wydawców nie masz co liczyć na taki cud, ale aby dać Ci cień szansy, dopiszę, że może

to się kiedyś udać - właśnie przy jakimś rocznicowym wydaniu może wydawca nie zapomni dodać polskich napisów.

A tak z ciekawości może zrobimy wspólnie listę filmów ( wer.reżyserskie), których na próżno szukać z PL napisami ?

Kompania Braci ... niech będzie na początek. :) (są napisy na DVD - sprzedawany pakiet BD ich nie posiada )

Blade Runner ... w wersji z narratorem i happy endem - wersja z boxu, który nigdy nie został w Polsce wydany.

Chyba pomyłka w obliczeniach, 4% dla 100 minut to będą 4 minuty, dla 234 minut będzie ich ponad 8 więc nawet więcej niż różnica którą kolega @mistif podał.

Według mnie więc raczej wszystko się zgadza.

227min + 4% PAL spee[beeep] = 236min.

Róznica w stosunku do Blu-ray'owego 234min pewnie polega na tym, że na DVD jest przerwa na siku (intermission ;) ), a na BD nie, ale na 100% to sprawdzę wieczorem :)

Do szkoły biegiem marsz ! :)

PAL odtwarza szybciej, więc niczego się nie dodaje .... :)

234 minuty to 14040 sekund x 23.976 klatki/s = 336623 klatek filmowych.

Odtworzenie 336623 klatek z prędkością 25 klatek/s zajmie więc 13465 sekund, a to jest 224 minuty.

Jeśli więc film na DVD trwa 227 minut, oznacza to, że ma więcej ... klatek, a to oznacza, że JEST DŁUŻSZY !!! :)

Proszę bardzo, nie ma za co. :)

EDIT - przerwa na siku może wszystko tłumaczyć.

Edited by BoDeX

Wybacz moje wcześniejsze zaćmienie umysłu, chciałem przekształcić czas trwania filmu 25fps'owego do 23.976fps, ale wyszło to dość pokrętnie :)

Wracając do meritum sprawy to jest tak jak przypuszczałem, intermission na dvd trwa 2 minuty i 43 sekundy, nie ma go w US BD i stąd różnica czasowa.

Wybacz ...

Dobra .... wybaczam ! :)

World War Z - brak długiej wersji z najfajniejszymi scenami dodającymi grozy.

Terminator 2. Brak wersji reżyserskiej i rozszerzonej. To polskie wydanie Terminatora 2 na Blu-Ray wygląda tak jakby zostało zrobione gratisowo do gazety. To już Vision lepiej tego Terminatora 2 wydał na DVD w wersji dwupłytowej.

Trzecia wersja to jedynie alternatywne zakończenie, które popsuło by kontynuację :)

T-1000 przeszukuje pokój także w wersji rozszerzonej, .... chyba, że coś pomyliłem. :)

A czy jest jakaś szansa na serial " Sherlock " na Blu - Ray w Polsce? ( a może jest a ja tylko widziałem wersję na DVD? ).

Dla mnie większą od Sherlocka zagadka jest brak brytyjskiego wydania Luthera na blu.

Czy ktoś coś może wie?

To się nadaje do x-files :)

Luther na BD jest dostępny z Niemiec, ale pocięty w stosunku do tego co w TV leciało.