Jump to content
Sign in to follow this  
M1513K

Jaki telewizor do 4K. Sony czy Panasonic

Recommended Posts

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum. Chciałbym zasięgnąć rady jaki telewizor kupić. Wątków i opinii jest bardzo dużo, ale może bardziej konkretnie będzie podać dane ze schematu zamieszczonego na forum. Liczę na życzliwe i fachowe porady.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 4X3m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? przeważnie 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Przeważnie bokiem, kąty są bardzo ważne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Może stać na meblu ok 50 cm nad ziemią, albo wisieć na ścianie.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Patrząc na telewizor na wprost, po prawej stronie mam okno 1,5X1,5 a w oknie rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Staruszka kineskopowego Panasonic 29"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD, USB przynajmniej 2X, z czego jeden z możliwością podłączenia dysku twardego, super jakość obrazu (niekoniecznie 3D), bardzo dobrą jakość wykonania i dobrze żeby miał ładny dźwięk.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Sygnał z anteny naziemnej + NC+
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? W przyszłości odtwarzacz BD i jeśli funkcja SMART nie będzie zadowalająca, to ANDROID BOX. Być może też konsola PS4 i kino domowe.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Ważna jest jakość obrazu. Czerń, kontrast, naturalne kolory. Bez różnicy mat, czy połysk.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Dzieci bajki, żona seriale, ja chciałbym czerpać bardzo dużą przyjemność z oglądania programów popularnonaukowych, motoryzacyjnych i filmów w rozdzielczości Full HD.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Czasami.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Rzadko.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami.
17. Preferencje co do wielkości? Myślałem nad 40".
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Plastik, plastik i jeszcze raz plastik. Dotyczy to przejaskrawionych kolorów, tandetnego bazarowego wykończenia i dźwięku.
19. Preferencje co do marki ? Najchętniej SONY lub PANASONIC.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Niekoniecznie. Jeśli tak, to nie mam pojęcia co lepsze.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Ok. 4000 zł.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej tak.

Swego czasu mocno napalałem się na Sony HX850 40". Pociągało mnie wzornictwo, podstawka z wbudowanymi głośnikami, zaawansowanie technologiczne, jakość obrazu (chociaż tylko oglądany w sklepie). Wciąż mam do tego sprzętu pociąg, ale teraz ciężko kupić i są nowe, być może lepsze modele w podobnej cenie. Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.

Pozdrawiam, Piotr.

Edited by Mario

O HX850 będzie ciężko ale jest W905: http://tiny.pl/q5w45 Trzeba trochę dołożyć ale naprawdę warto! Na naszym forum masz testy: http://hdtvpolska.com/topic/29925-mega-test-2013-sony-bravia-kdl-46w905-triluminos-display-sony-w905-w900-nastepca-hx850/ Panasonic to zazwyczaj matryca IPS i W905 będzie tutaj lepszym wyborem.