Jump to content
morpheustm

Laptop (Lenovo G500) nie wykrywa TV(Toshiba 40RL933) przez HDMI

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam nadzieję, że komuś uda się mi pomóc w rozwiązaniu pewnego problemu.

Otóż jakiś czas temu dokonałem zakupu nowego laptopa Lenovo G500 z systemem Windows 8. Poprzedni laptop posiadał wyjście tylko i wyłącznie VGA więc tutaj chciałbym wykorzystać fakt możliwości podpięcia TV do komputera przez HDMI.

Niestety po podłączeniu kabla do TV (oczywiście wcześniej wyłączonego) nic się nie dzieje.

Wchodzę w ustawienia rozdzielczośći w systemie, próbuję wykryć monitor funkcją "Wykryj" ale zupełnie nic, żadnego efektu.

HDMI działa bez problemu przy podłączeniu konsoli PS3 natomiast komputer tak jakby zupełnie nie wykrywał TV.

Laptop posiada fabryczną kartę graficzną Intel® HD Graphics 4000 oraz AMD Radeon HD 8570M, wyczytałem gdzieś że właśnie jest to częsty problem posiadania 2 kart graficznych na komputerze ale szczerze próbowałem już wszystkiego (tak mi się wydaje) i nic nie daje efektu.

Podejrzewam, że może chodzi o najnowszą aktualizację dla TV ale przy próbie wyszukania aktualizacji w tv (on air - czy coś w tym stylu) wyskakuje komunikat o braku możliwości w tej chwili pobrania aktualizacji.

We właściwościach grafiki Intela mam pokazuje mi tylko "wbudowany wyświetlacz":

http://img862.imageshack.us/img862/7204/aaaaaaaaaaaadr.jpg (zdjęcie znalezione w sieci)

W rozdzielczościach wyskakuje tylko komunikat "Nie wykryto dodatkowego ekranu" po wykonaniu opcji "Wykryj".

Pozdrawiam i liczę na pomoc. :)

Mogę prosić o dokładne instrukcje? Przepraszam ale jestem laikiem w tej sprawie (z biosu korzystałem niegdyś tylko przy próbie formatowania systemu i to dawno temu)