Jump to content
Sign in to follow this  
AdamM85

LED 3D do 5000 PLN

Recommended Posts

Witam,

proszę o radę w sprawie wyboru telewizora 3D - cena do 5000 zł. Głównym celem będzie oglądanie piłki noznej (także problem z bandingiem jest istotny), dodatkowo ważne jest dla mnie odwzorowanie ruchu (brak efektu opery mydlanej).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 X
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - głównie na wprost, ale również bokiem, kąty od 0 do ~35°
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z lewej strony, patrząc na wprost od miejsca w którym będzie stał telewizor. W słoneczne dni mocno w stonę telewizora.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sharp LC26LE320
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV (głownie aplikację YouTube), 4 x hdmi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie HD oraz SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS3, mini wieża przez złącze optyczne, dekoder UPC, Blur-ay
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? SPORT (piłka nożna); filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 20% - 1h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 42-46"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Banding (szczególnie podczas oglądania piłki nożnej), Clouding, zaciemnione rogi ekranu; efekt teatralności/opery mydlanej
19. Preferencje co do marki ? nie mam
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak, ale bez większej różnicy jakie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000 PLN

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Prawdopodonie tak

Z gory dziękuję za pomoc.

Sony W905 jest dobrym wyborem jeśli szukasz równomiernie podświetlonej matrycy i dobrego odwzorowania ruchu. Mógłbym też polecić Samsunga F7000, ale tam będzie gorzej z równomiernością. Niestety żaden z powyższych nie nadaje się do oglądania pod kątem 35°. Powinieneś rozważyć bardziej plazmę. Miałbyś i kąty i równomiernosć, a jak oglądasz głownie wieczorami to jasne pomieszczenie też by nie przeszkadzało.

Spokojnie możesz iść w Sony W905. Budżet wystarczający. A telewizor bardzo dobry.

Witam, oglądałem dzisiaj w MM Sonego 46W905 i rzeczywiście robi wrażenie - trochę obraz wydawał się zaróżowiony, ale może to kwestia kalibracji... Cały czas mam wątpliwości odnośnie tych kątów oglądania - starałem się mniej więcej ustawić pod takim kątem jakbym oglądał u siebie w pokoju (sofe mam mniej wiecej na wprost, fotel około 30° z lewej strony tv) i jakoś mnie to strasznie nie raziło, natomiast może to kwestia doboru obrazu który był wyświetlany w sklepie...

Natomiast Pan Sprzedawca zasugerował mi plazme Panasonica TX-P42GT60E i rzeczywiście robi ona wrażenie - głębia i kolory nie porównywalne z LEDem. Przy sztucznym świetle w sklepie żadnych odblasków na ekranie specjalnie nie było. I tu miałby bym do Was jeszcze pytanie - czy przy świetle słonecznym te odblaski są mocniej dokuczliwe niż przy sztucznym. I druga sprawa - płynność obrazu. Chodzi mi tu głównie o piłkę nożną - jak plazmy reagują np. na szybko lecącą piłkę? jest jakieś smużenie? artefakty?

LED 46W905 vs Plazma P42GT60E - zestawiając te dwa - który byście polecili bardziej polecili (nie patrząc na razie na cenę)?

AdamM85 a może Panasonic TX-P50GT60E. Dostaniesz poniżej 5000 zł albo Panasonic TX-P50ST60E jest w dobrej cenie. No i masz 50 cali. Pozdrawiam

Witam.

Może Philips 47PFL7008. Opinie o nim bywają bardzo różne, ale ogólnie za jakość obrazu i dźwięku jest chwalony.

Dla mnie ma bardzo ładny wygląd i fajny dodatek ambilight. Smart TV jest ponoć dość wolny.

Osobiście zamówiłem i mam nadzieję, że będę zadowolony :-)

LED 46W905 vs Plazma P42GT60E - zestawiając te dwa - który byście polecili bardziej polecili (nie patrząc na razie na cenę)?

Mam podobny dylemat Panasonic 50GT60 czy Sony 46W905 i też głównie do oglądania sportu jestem tutaj bardzo wymagający co do szybkiego ruchu...moja plazma Panasonic 42G30 ma problemy z falsecontouringiem i chciałbym tego uniknąć w nowym modelu GT60...jestem bardzo wyczulony na ten problem... :)

Witam, oglądałem dzisiaj w MM Sonego 46W905 i rzeczywiście robi wrażenie - trochę obraz wydawał się zaróżowiony, ale może to kwestia kalibracji... Cały czas mam wątpliwości odnośnie tych kątów oglądania - starałem się mniej więcej ustawić pod takim kątem jakbym oglądał u siebie w pokoju (sofe mam mniej wiecej na wprost, fotel około 30° z lewej strony tv) i jakoś mnie to strasznie nie raziło, natomiast może to kwestia doboru obrazu który był wyświetlany w sklepie...

Natomiast Pan Sprzedawca zasugerował mi plazme Panasonica TX-P42GT60E i rzeczywiście robi ona wrażenie - głębia i kolory nie porównywalne z LEDem. Przy sztucznym świetle w sklepie żadnych odblasków na ekranie specjalnie nie było. I tu miałby bym do Was jeszcze pytanie - czy przy świetle słonecznym te odblaski są mocniej dokuczliwe niż przy sztucznym. I druga sprawa - płynność obrazu. Chodzi mi tu głównie o piłkę nożną - jak plazmy reagują np. na szybko lecącą piłkę? jest jakieś smużenie? artefakty?

Obawiam się, że wyciągnąłeś z porównania złe wnioski, ale to normalne porównując w sklepie. Akurat lepsze tj. czystsze i ostrzejsze odwzorowanie ruchu ma Sony, a nie Panasonic i lepiej sprawuje się przy mocnym świetle. Problem z kątami widzenia jest jednak duży, pewne nie widziałeś tego, bo wyświetlano mocno nasycone i kontrastowe kolory na których problem jest mniej widoczny. Kontrastu też nie ocenisz w jaskrawym otoczeniu, a ten jest lepszy na GT60.

Witam.

Może Philips 47PFL7008. Opinie o nim bywają bardzo różne, ale ogólnie za jakość obrazu i dźwięku jest chwalony.

Nie jest zły, ale lepszy wybór to LG LA860V.

Mam podobny dylemat Panasonic 50GT60 czy Sony 46W905 i też głównie do oglądania sportu jestem tutaj bardzo wymagający co do szybkiego ruchu...moja plazma Panasonic 42G30 ma problemy z falsecontouringiem i chciałbym tego uniknąć w nowym modelu GT60...jestem bardzo wyczulony na ten problem... :)

W GT60 falsecontouring jest tylko trochę mniejszy niż na G30. Niewątpliwie akurat odwzorowanie ruchu jest lepsze w W905.

W GT60 falsecontouring jest tylko trochę mniejszy niż na G30. Niewątpliwie akurat odwzorowanie ruchu jest lepsze w W905.

No to klops Panasonic GT60 odpada a szkoda:(...dziękuje za szybką odpowiedź :)...idę w stronę Sony 46W905:) tylko trochę się martwię czy nie okaże się za mały do mojej odległości oglądania 2,5m...kąty nie są dla mnie ważne bo oglądam na wprost...czy są może jakieś alternatywy dla tego Sony ale w 55 calach w cenie 5.000zł...zaznaczam,że ruch w sporcie to dla mnie rzecz najważniejsza:)

Oczywiście większy byłby bardziej komfortowy ale 46" to także spory rozmiar. A W905 to bardzo dobry telewizor. Ciężko szukać tak mocnego konkurenta w segmencie LCD.

Sony W905 jest dobrym wyborem jeśli szukasz równomiernie podświetlonej matrycy i dobrego odwzorowania ruchu. Mógłbym też polecić Samsunga F7000, ale tam będzie gorzej z równomiernością. Niestety żaden z powyższych nie nadaje się do oglądania pod kątem 35°. Powinieneś rozważyć bardziej plazmę. Miałbyś i kąty i równomiernosć, a jak oglądasz głownie wieczorami to jasne pomieszczenie też by nie przeszkadzało.

Witam, mam pytanie odnośnie tych kątów widzenia – w ogólnym ujęciu, natomiast już na przykładzie tego W905 co się przewija w tym wątku.

Oglądając ten TV w sklepach ciężko mi było dostrzec różnicę pod kątem – nawet na kanałach telewizyjnych – niestety moje postrzeganie barw jest raczej słabe (genetyczne uwarunkowanie)…

Z tego co czytałem degradacja obrazu pod kątem dotyczy kontrastu oraz odzwierciedlenia barw. Czyli jeśli dobrze rozumiem - patrząc na ten TV (W905) na wprost: kolory i kontrast jak na LCD są bardzo dobre, natomiast pod katem np. 45 stopni ulegają znacznemu pogorszeniu w stosunku do pozycji wyjściowej.

I chodzi mi właśnie o te znaczne pogorszenie – czy nawet pod kątem ten TV pod względem kontrastu i oddania barw jest lepszy niż np. te na IPSach, gdzie wyjściowo kontrast jest znacznie niższy. TZN. W905 ma kontrast około 3765:1, a np. W805 około 1000:1 – czy W905 pod kątem spadnie załóżmy 3x do poziomu 1000:1? Czy np. czarne zrobi się granatowe, a białe pójdzie w szarość, ogólnie kolory trochę wyblakną? Generanie to nienadawanie się do oglądania pod kątem jest do przełknięcia czy w przypadku modelu W905 jest parametrem dyskfalifikującym?

Mam nadzieje że jakoś specjalnie nie popisałem wielkich głupot, ale byłbym wdzięczny za nakreslenie mi tematu?

Co do kątów niestety się w sposób fachowy nie wypowiem - w sklepie nie wygląda to źle, ale ciężko powiedzieć jak to będzie wyglądało w warunkach domowych.

A czy Samsung F8000 jest jakimś rozwiązaniem - z testu porównawczego wynika że W905 ma zdecydowanie lepszą czerń, czy czerń F8000 jest na poziomie np. W805? Z Waszego testu wynika również że Samsung w tym modelu znacznie poprawił odwzorowanie ruchu - czy macie może doświadczenia z odbiorem telewizji w standardowej rozdzielczości (miałem doświadczenia z samsungiem ue46f6770 i np. Comedy Central bardzo słabo wyglądało - denerwujący efekt teratralnosci)?

No to klops Panasonic GT60 odpada a szkoda:(...dziękuje za szybką odpowiedź :)...idę w stronę Sony 46W905:) tylko trochę się martwię czy nie okaże się za mały do mojej odległości oglądania 2,5m...kąty nie są dla mnie ważne bo oglądam na wprost...czy są może jakieś alternatywy dla tego Sony ale w 55 calach w cenie 5.000zł...zaznaczam,że ruch w sporcie to dla mnie rzecz najważniejsza:)

Myślę, że do Twoich potrzeb i wymogów tzn 55" za kwotę ok 5K, oglądanie na wprost to Samsung 55F6500 lub 55F6650/6770. Kontrast dobry, o niebo lepszy od tv na matrycach IPS ( x3 ), odwzorowanie kolorów bardzo dobre, oczywiście po odpowiednim ustawieniu i płynność spokojnie daje radę. Dla pewności poczytaj recencje i testy. Tu link http://www.trustedreviews.com/Samsung_tvs?att_188%5B%5D=LCD+w%2F+LED&date_range=29

A jak z równomiernością podświetlenia tych ekranów...bo oglądając video test Samsunga F8000 z Sony W905 Samsung wypadł wyraźnie gorzej i do tego czerń też była słabsza...Już prawie jestem zdecydowany na kupno Sony 46 W905...dziękuję wszystkich za podpowiedzi... :)

A czy Samsung F8000 jest jakimś rozwiązaniem - z testu porównawczego wynika że W905 ma zdecydowanie lepszą czerń, czy czerń F8000 jest na poziomie np. W805? Z Waszego testu wynika również że Samsung w tym modelu znacznie poprawił odwzorowanie ruchu - czy macie może doświadczenia z odbiorem telewizji w standardowej rozdzielczości (miałem doświadczenia z samsungiem ue46f6770 i np. Comedy Central bardzo słabo wyglądało - denerwujący efekt teratralnosci)?

W905 ma kontrast między 3000, a 3500:1 i skuteczny system wygaszania. F8000 dochodzi max do 3000:1 i jego system wygaszania jest trochę upośledzony. W805 ma ok. 1000:1 i nie posiada wygaszania wcale, także F8000 jest znacznie bliższy W905, aniżeli temu trzeciemu. Jeśli chodzi o odwzorowanie ruchu to da się je bardzo dobrze wyregulować na tegorocznych Samsungach. Masz dwa suwaki - pierwszy do regulacji materiałów video, czyli skrótowo mówiąc ostrości w ruchu, a drugi do poprawy płynności w filmach. Ustawiasz pod siebie w 10 stopniach każdy.

I chodzi mi właśnie o te znaczne pogorszenie – czy nawet pod kątem ten TV pod względem kontrastu i oddania barw jest lepszy niż np. te na IPSach, gdzie wyjściowo kontrast jest znacznie niższy. TZN. W905 ma kontrast około 3765:1, a np. W805 około 1000:1 – czy W905 pod kątem spadnie załóżmy 3x do poziomu 1000:1? Czy np. czarne zrobi się granatowe, a białe pójdzie w szarość, ogólnie kolory trochę wyblakną? Generanie to nienadawanie się do oglądania pod kątem jest do przełknięcia czy w przypadku modelu W905 jest parametrem dyskfalifikującym?

Kontrast spada pod kątem zarówno w matrycach VA jak i IPS (tylko plazma i OLED są od tego wolne). Uzasadnione jest więc przypuszczenie, że pod dużym kątem W905 będzie miał czerń jak W805 na wprost. Problemem nie jest tu degradacja kontrastu, a degradacja barw. Zobacz hdtvtest:

kdkj.jpg

pc0b.jpg

r9pm.jpg

Wygląda to nieciekawie, ale to praktycznie jedyna wada tego TV (jak i innych TV LCD z matryca VA). Na W905 kolory idą w róż pod kątem (także biel). Na wprost jest na prawdę super.

A jak z równomiernością podświetlenia tych ekranów...bo oglądając video test Samsunga F8000 z Sony W905 Samsung wypadł wyraźnie gorzej i do tego czerń też była słabsza...Już prawie jestem zdecydowany na kupno Sony 46 W905...dziękuję wszystkich za podpowiedzi... :)

Na F8000 widać było trochę cloudingu podczas testu. W905 był od tego wolny.